Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Stradă BLOCATĂ în Cluj-Napoca de un șofer care a reușit o parcare deloc SMART

Publicat


Stradă blocată la Cluj-Napoca

Nervi și claxoane la Cluj-Napoca, după ce un șofer a reușit să “execute” o parcare care aproape a blocat în totalitate o stradă cu sens unic.

Ceilalți participanți la trafic au trecut cu greu de mașină.

Stradă BLOCATĂ în Cluj-Napoca de un șofer care a reușit o parcare deloc SMART

Strada Vasile Alecsandri, care face legătura între Calea Moților și strada Cardinal Iuliu Hossu a fost blocată luni după amiaza de un șofer cu mașină cu număr de Buzău.

Acesta a parcat jumătate pe trotuar, jumătate pe stradă și a blocat astfel accesul celor care aveau mașini mari.

Foto: Info trafic Cluj-Napoca24h



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Proiectul imobiliar de la Colina Nouă, la 25 km de Cluj, scos la vânzare. Una din firmele americanului Don Lothrop, în FALIMENT

Publicat

colina 9

Una din firmele omului de afaceri american Donald „Don” Lothrop deschisă în România și anume Șoimeni Parc SA a intrat în faliment. Firma de insolvență DDG Insolvency, cea care se ocupă de lichidarea judiciară a societății falimentare, anunță scoaterea la vânzare a terenului deținut la Băbuțiu, comuna Vultureni, mai exact o parte a proiectului Colina Nouă.

Aflat la 25 km de Cluj-Napoca, terenul în suprafață de 16 ha este situat lângă cel utilizat pentru crearea Fazei 1 a proiectului Colina Nouă. Intravilan, urbanizat, beneficiind de Plan Urbanistic Zonal, ceea ce permite potențialilor investitori să demareze lucrările de construcție în timp record, terenul are infrastructura și utilitățile introduse la limita de proprietate, grație unei investiții de peste 4 milioane euro.

Proiectul imobiliar de la Colina Nouă, la 25 km de Cluj, scos la vânzare. Una din firmele americanului Don Lothrop, în FALIMENT

Beneficiarii caselor care se vor edifica, vor avea acces la școala Colina Nouă, care a fost dezvoltată cu o investiție de 2 milioane euro și este acreditată NEASC – un standard global de excelență pentru școlile internaționale.

colina 9

Drumul județean care leagă Cluj-Napoca de Colina Noua a fost proaspăt modernizat. Societatea va transmite dreptul de superficie deținut asupra a 62 hectare de teren extravilan, pe care se pot realiza activități de agrement.

 

harta colina 9

Cine este Don Lothrop

Don Lothrop este un absolvent al Harvard Business School cu experiență de peste 20 de ani în fondurile de investiții americane specializate în industria sănătății, gestionând finanțări de peste 1.1 miliarde de dolari în peste 170 de companii. Este prezent în România încă din 1989, dar doar din 2005 a început să investească în Transilvania.

Acesta a investit și în site-ul online Pressone, de unde s-a retras ulterior.

don lothrop

„Proiectul gândit de către americani prevedea între 2.500 și 3.000 de locuitori”

Acesta a decis să construiască un oraș pe 140 de hectare de teren, cu o școală, zone comerciale, centru de afaceri și o clinică privată.

În proiect au mai fost implicați fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein și CEO Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

Proiectul a fost dezvoltat de societatea Șoimeni Parc SA, în satul Băbuțiu din comuna Vultureni, județul Cluj și se numește „Colina Nouă”. Firma are ca administratori trei americani, dintre care unul este și Donald Lothrop.

Proiectul gândit de către americani prevedea între 2.500 și 3.000 de locuitori, iar toate casele construite să aibe suprafețe între 163 și 378 de metri pătrați.

2016 a fost ultimul și singurul an cu profit pentru societatea americanului (Șoimeni Parc SA), unul insignifiant (8.398 lei). De atunci, aceasta a mers doar pe pierdere, în 2022 suma fiind de 21.433.427 lei.

Firma de insolvență DDG Insolvency scoate la vânzarea prin negociere directă cu supraofertare, pentru prețul de 4,8 milioane de euro + TVA a bunurilor imobile și a dreptului de superficie aflate în patrimoniul societății debitoare, la pachet, ca un tot unitar. Lista completă, aici.

Perioada de depunere a ofertelor de achiziție se va desfășura în perioada de 30 de zile calendaristice, cuprinsă între data de 03.10.2024 și data de 01.11.2024.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” și CFR Cluj, „pedepsite” de FRF pentru incidentele de la derby-ul Clujului

Publicat

bilete

Comisia de disciplină a FRF a „pedepsit” cele două echipe ale Clujului pentru incidentele de la derby-ul orașului disputat în data de 4 august 2024.

„U” și CFR Cluj au fost amendate, cu 5.000 respectiv 10.000 de lei.

bataie

„U” și CFR Cluj, „pedepsite” de FRF pentru incidentele de la derby-ul Clujului

„FC CFR 1907 Cluj vs. AS FC Universitatea Cluj – Incidente – În temeiul art. 82.1 și 3.a și c, raportat la art. 83.2.d din RD, se sancționează clubul FC CFR 1907 Cluj cu penalitate sportivă de 10.000 lei.

În temeiul art. 82.2 și 3.a și c, raportat la art. 83.2.b din RD, se sancționează clubul AS FC Universitatea Cluj cu penalitate sportivă de 5.000 lei”, a anunțat Comisia de disciplină a FRF.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Un cerb face SPECTACOL în Munții Apuseni. A încercat să-și spele și coarnele într-un ochi de apă

Publicat

De

Cerb în Munții Apuseni

Un cerb cu chef de bălăceală a făcut spectacol. Fără să fie deranjat de nimeni, superbul examplar s-a tăvălit într-un ochi de apă și s-a încăpățânat să își spele și coarnele.

Imaginile au fost surprinse de o cameră de luat vederi amplasată într-o pădure din Munții Apuseni.

Un cerb face SPECTACOL în Munții Apuseni. A încercat să-și spele și coarnele într-un ochi de apă

Cerbul s-a bălăcit și pe o parte și pe alta în mica baltă care era mai mult plină cu noroi, dar asta nu l-a deranjat, dimportivă.

Cerbul, arată specialiștii Romsilva, este un animal erbivor adaptat zonelor montane, dar poate fi regăsit și în zonele de deal.

Este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri.

“Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie”, mai arată cei de la Romsilva.

Parcul Natural Apuseni este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba.

Credit video: Ghiță Floca, Parcul Natural Apuseni

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Casa de Pensii Cluj: 80% din pensiile recalculate au crescut. Au fost analizate 177.000 de dosare. Formula de calcul

Publicat

De

pensii

La data de 1 septembrie 2024 va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, care urmează să înlocuiască complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. La nivelul Casei Județene de Pensii Cluj, un procent de 80 % din pensiile recalculate au crescut, iar în urma recalculării nicio pensie nu va scădea. În situația în care, ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul aflat în plată.

La nivelul Casei Județene de Pensii Cluj au fost trecute prin procesul de evaluare și recalculare un număr de 177.000 de dosare.

Principiile noii legi a pensiilor

Principalele principii pe care se bazează noua lege a pensiilor sunt: contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea și egalitatea

•       Principiul contributivității este consolidat prin condiționarea stagiului minim si complet de cotizare de vechimea realizată efectiv

•       Principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii  este un principiu nou potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stablitatea în câmpul muncii

•       Principiul solidarității conform caruia asigurații sistemului public de pensii își asumă reciproc obligații

•       Principiul egalității potrivit căruia beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege

Adeverințe pot fi depuse și după 1 septembrie

Legea nr.360/2023 recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât, sunt valorificate în calculul pensiei veniturile/ sporurile nepermanente realizate anterior datei de 01.04.2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat și care nu au fost valorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice.

Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la casele de pensii.

Veniturile nepermanente se valorifică numai în situația în care acestea sunt dovedite prin adeverințe întocmite conform modelului prevăzut în Anexa 6 la lege.

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr.360/2023 se vor valorifica atât adeverințele existente în dosarele de pensie, cât și cele depuse ulterior, în condițiile în care aceste adeverințe  îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate.

Adeverințele pot fi depuse la dosarele de pensii și după data de 1 septembrie 2024.

Precizări necesare

Subliniem faptul că potrivit legislației anterioare datei de 01.04.2001, contribuția de asigurări sociale se datora asupra câștigului brut realizat de salariați, respectiv asupra sumelor acordate salariaților din fondul de salarii, angajatorii sau, după caz, deținătorii legali de arhive fiind singurii în măsură să cunoască, pe baza documentelor aflate în arhivă, asupra căror sume s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Responsabilitatea eliberării documentelor care să facă dovada salariilor si sporurilor de care o persoană a beneficiat în anumite perioade de timp, anterior datei de 01.04.2001, revine unității angajatoare sau firmei deținătoare de arhivă. Adeverințele se eliberează pe baza statelor de plată aflate în arhiva societății, iar angajatorul/firma deținătoare a arhivei poartă întreaga răspundere pentru valabilitatea și corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

Sporuri nepermanente

Așa cum se precizează și în modelul din Anexa la Ordinul nr.487/2021, respectiv din Anexa nr.6 la Legea nr.360/2023, prin adeverințele eliberate în baza statelor de plată, angajatorul, cunoscând cel mai bine situația de fapt cu privire la sumele acordate, certifică „veniturile brute realizate, plătite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”.

Lista sporurilor nepermanente:

formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

al treisprezecelea salariu;

formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

indemnizaţiile de muncă nenormată;

alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Formula de calcul a pensiilor

Formula de calcul a pensiilor  este reprezentată de două elemente:  un VPR care reprezintă valoarea punctului de referință și numărul total de puncte.

PENSIE = VPR x NR. TOTAL DE PUNCTE

VPR (valoarea punctului de referință) = VPP:25

NR. TOTAL PUNCTE = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte de stabilitate acordate pentru anii contributivi realizati peste 25 de ani.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de  puncte de stabilitate  pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv  de 25 de ani și anume:

-0,50 puncte /an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv;

-0,75 puncte/an  pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;

-1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

! Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu  anii de pensie!!!

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Deciziile se comunică

”La nivelul Casei Județene de Pensii Cluj, un procent de 80 % din pensiile recalculate au crescut. Precizăm faptul că în urma recalculării nicio pensie nu va scădea. În situaţia în care, ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă  cuantumul aflat în plată.

La nivelul Casei Județene de Pensii Cluj au fost trecute prin procesul de evaluare și recalculare un număr de 177.000 de dosare.

Deciziile de pensie se comunică titularilor drepturilor de pensie la adresa de domiciliu din actul de identitate și cu care figurează în baza de date a instituției noastre.

După expirarea termenului de păstrare la oficiile poștale arondate domiciliului, deciziile de pensie a căror beneficiari nu sunt găsiți la domiciliu vor fi returnate de la Poșta Română la instituția noastră.

Astfel, deciziile  de pensie returnate de la Poșta Română vor putea fi ridicate personal de către titularul drepturilor de pensie (prin prezentarea cărții de identitate în original), de la registratura instituției-ghișeul nr.14, sau de la Casele Locale de Pensii Turda sau Dej,  în funcție de domiciliul pensionarului”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax