ACTUALITATE
FOTO. Specialiștii în botanică și ecologie cer Primăriei menținerea arborilor maturi/sănătoși din centrul Clujului
Specialiștii în ecologie, botanică și biodiversitate de la Institutul de Cercetări Biologice (ICB) Cluj își exprimă îngrijorarea cu privire la demersurile Primăriei Cluj-Napoca de a îndepărta arborii maturi din centrul orașului în vederea modernizării zonei.
Aceștia cer municipalității menținerea arborilor maturi/sănătoși din centrul municipiului Cluj-Napoca și găsirea unor soluții alternative la problema coborârii nivelului asfaltului în zonă.
”În orașe, arborii maturi reprezintă insule de biodiversitate, oferind un mediu de trai pentru păsări, insecte și alte viețuitoare, contribuind de asemenea la calitatea aerului prin producerea oxigenului. În plus, în actuala criză climatică, fiecare arbore este neprețuit, deoarece absoarbe cantități mari de dioxid de carbon (principalul gaz cu efect de seră) din aer, depozitându-l pe termen lung în lemn.
De asemenea, este important și faptul că acești arbori maturi aparțin unor specii care și-au dovedit rezistența la condițiile urbane stresante și au mai multe șanse de a rezista impactului climatic în următoarele decenii, comparativ cu cei nou plantați.
În plus, arborii maturi deservesc locuitorii și turiștii deoarece reprezintă „Infrastructura Verde a Orașului”, care, ca orice „construcție”, a necesitat mulți ani pentru a ajunge la dimensiunea si funcțiile actuale. Astfel, acești arbori oferă o oază de verdeață și o insulă a naturii în mijlocul orașului. În același timp, absorb zgomotul, praful și o parte din poluanții din trafic, oferă umbră și cresc umiditatea aerului în timpul verilor fierbinți.
Prin înlocuirea arborilor maturi cu cei tineri, toate aceste beneficii se pierd imediat, devenind limitate în următorii 10-20 ani. Aceștia ar trebui toaletați/tăiați (după caz) numai dacă prezintă riscuri pentru siguranța cetățenilor și a clădirilor din jur. De aceea, considerăm că astfel de decizii trebuie să fie bine analizate și luate în considerare și erspectivele de mediu și sustenabilitate, pe lângă cele de dezvoltare urbană.
Arborii trebuie menținuți
O perspectivă asupra vegetației urbane și a unei „estetici ecologice” este deja frecvent întâlnită în societatea occidentală. Pe această cale, amintim faptul că municipiul Cluj-Napoca s-a angajat să respecte Acordul “Green City” al Uniunii Europene, al cărui rol este acela de a îmbunătăți calitatea vieții în mediul urban, prin accelerarea implementării unor politici de mediu relevante în mai multe direcții, inclusiv din prisma biodiversității.
În lipsa unor legi concrete care să vizeze ecologia/ peisagistica urbană, considerăm că orașul nostru, care în multe rânduri a fost/este un exemplu de bune practici în România, trebuie să aibă în vedere Strategia UE privind Biodiversitatea – 2030, sau inițiative precum Strategia EnRoute, care oferă îndrumări cu privire la modul în care infrastructura verde urbană ar trebui gestionată în vederea menținerii biodiversității și a funcției ecosistemelor.
În concluzie, solicităm cu respect menținerea arborilor maturi/sănătoși din centrul Municipiului Cluj-Napoca, și găsirea unor soluții alternative la problema coborârii nivelului asfaltului în zonă. Sugerăm, de exemplu, acoperirea cu sol a rădăcinilor rămase la suprafață, urmată de plantarea de plante/flori decorative în acel sol. În egală măsură, susținem și încurajăm inițiativa Primăriei de a planta arbori tineri în zone unde aceștia lipsesc”, arată reprezentanții ICB Cluj-Napoca.
Peisagist cu o carieră de 20 de ani în domeniu
De asemenea, Nicolas Triboi, autorul studiului peisagistic din cadrul concursului de modernizare a străzii Kogălniceanu – Universității, care profesează ca peisagist în România și în Franța de 20 de ani, susține că proiectul este rezultatul unui demers exemplar de concurs de arhitectură, organizat de profesioniști și care a avut o documentație care să explice situația existentă.
”Aceste studii nu reprezintă « soluția de proiect », ci sunt mai multe recomandari, care sunt bune de luat în considerare de către participanții / proiectanții din cadrul concursului.
În acest studiu, am evidențiat situația arborilor printr-o analiză vizuală fitosanitară. Am venit cu recomandari despre toaletarea aborilor, despre protecția lor, despre sol, plantări.
Soluția câștigătoare a concursului a ținut cont de studiu (80/90%) și discuțiile de astăzi sunt legate de teii care nu erau nici extrem de valoroși, nici extrem de degradați din categoria «discutabil / de studiat». Acest studiu corespunde unor recomandări pentru proiectanți, nu este un proiect tehnic legat de soluția de amenajare. El lasă loc unor «discuții / dezbateri».
Mulți arbori «roșii» au fost înlocuiți, unii galbeni vor fi «transplantați». Câțiva «verzi» au dispărut. Despre cei portocalii există loc pentru dezbatere.
Mă bucur să văd că azi, societatea civilă este prezentă și se implică în această dezbatere și cred că în mod evident, dacă societatea civilă exprimă dorința de a păstra arborii (care nu reprezintă un pericol pentru trecători), trebuie ascultată și reacționat corespunzător. Arborii, chiar dacă sunt afectați de șantier (scăderea nivelului solului, săpături, compactare…) merită să fie menținuți și urmăriți în timp.
Este sigur regretabil că aceste discuții nu au avut loc înainte, în ideea să fie protejați «arborii de păstrat», dar nu este târziu pentru a acționa în mod echilibrat și respectuos.
Vegetația urbană, organism viu
Vegetația urbană nu trebuie analizată ca un mobilier urban, ci ca un organism viu, capabil să se regenereze. Nimeni nu poate fi sigur că rezultatul va fi unul pozitiv, dar merită încercat, protejat. Proiectul ar trebui sa admită adaptări și modificări.
Anul trecut în Câmpulung Muscel am elaborat un studiu pentru a celebra promenada «Bulevard Pardon» din centrul orașului unde toti arborii trebuiau să dispară (aviz fitosanitar luat). Personal, m-am implicat pentru realizarea unui studiu mai precis și individual pentru fiecare arbore, în ideea să realizăm o strategie de înlocuire în timp, și nu o acțiune radicală de tip DA sau NU. Din 73 de arbori, 53 au fost păstrati și sunt astăzi îngrijiți. Dacă unii se vor usca, vor fi înlocuiți. Peisajul istoric a fost «salvat».
Exemplul de la Câmpulung Muscel trebuie să ne fie de folos, el ne arată că un proiect poate evolua și că se poate elabora o strategie de înlocuire în timp, bazată pe îngrijirea arborilor, dar și pe o comunicare mai bună cu cetățenii.
Arborii merită salvați, mai ales când sunt vii și iubiți
Un «proiect de amenajare urbană» nu este un proces final și definitiv, ci de multe ori este co-creat, realizat în mod participativ.
Sunt convins că arborii merită salvați, mai ales când sunt vii și iubiți. Exact ca o poză de familie unde avem «bătrâni și tineri», «bolnavi și sănătoși». Cât timp arborii nu reprezintă un risc evident de rupere pe spațiul public, care să pună în pericol viața cetățenilor, ar trebui luate toate măsurile necesare pentru păstrarea lor. În timp, dacă acești arbori se vor usca, pot fi plantați alții.
Orice spațiu plantat din oraș, orice parc, ar trebui să aibă un plan de întreținere și echipe de grădinari, peisagiști, care să lucreze în mod coordonat și logic după o strategie verde pentru oraș. Cred că dezbaterea trebuie să ne permită să evoluăm și să mergem spre această atitudine care nu zice nici DA, nici NU, ci propune o viziune mai blândă, profesionistă, pe termen mediu și lung. O strategie în care spațiul vizibil să fie corelat cu spațiul «subteran» pentru că solul este de multe ori mai important decât cerul pentru arbori. Dacă solul urban nu este bine protejat sau pregătit, arborii nu se vor dezvolta și plantațiile vor rămâne rahitice și inestetice.
Spațiile verzi nu trebuie subcontractate către alte firme private. Administrația publică trebuie să se implice și să structureze echipe de oameni specialiști, să structureze competențele legate de monitorizarea patrimoniului arboricol și peisager dar și de producerea și înmulțirea lui”, a explicat Triboi.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Sabin Sărmaș „trei case”. Cum s-a îmbogățit peste noapte fostul candidat la Primăria Cluj-Napoca
Sabin Sărmaș, fost candidat la Primăria Cluj-Napoca, a acumulat o avere impresionantă „peste noapte”. Deși în urmă cu câțiva ani avea o declarație de avere modestă, Sabin Sărmaș deține acum proprietăți imobiliare de peste 600.000 de euro.
Sabin Sărmaș, deputat și candidat la Primăria Cluj-Napoca la alegerile din 9 iunie, a reușit o creștere impresionantă a averii sale în ultimii ani, arată o anchetă Lumea Politică. Deși se afișează public în ipostaze modeste, politicianul deține mai multe proprietăți imobiliare și sume de bani care ridică semne de întrebare.
Un singur apartament în mandatul de consilier local
În urmă cu patru ani, Sabin Sărmaș își încheia mandatul de consilier local la Cluj-Napoca cu o declarație de avere modestă: un apartament și două motociclete.
La acel moment, veniturile sale proveneau din salariul de la o firmă de software și din indemnizația de membru în consiliul de administrație al Regiei Autonome „Domeniul Public”, poziție obținută pe linie politică, arată sursa citată.
Propulsat la șefia Agenției pentru Digitalizarea României
Ulterior, Sabin Sărmaș a fost propulsat de Partidul Național Liberal în fruntea Agenției pentru Digitalizarea României. Instituția gestionează bugete impresionante, iar Sărmaș a negociat ca la finalul mandatului să intre în Camera Deputaților.
Și în 2019, când a preluat mandatul de deputat, Sabin Sărmaș avea aceleași posesiuni modeste.
Apartamente de peste 600.000 de euro
În primii doi ani de mandat, Sărmaș a rămas cu apartamentul său din Cluj. Deși a moștenit 50.000 mp de teren agricol și o casă de 70 de mp în Runcu Salvei, județul Bistrița Năsăud, s-a plasat la coada clasamentului bogăției între parlamentarii români.
Totuși, la scurt timp înainte de a-și anunța candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca, situația s-a schimbat. Trei apartamente în Cluj au apărut ca prin minune în declarația de avere a lui Sărmaș.
Sabin Sărmaș și soția sa, Bartha Timea Sărmaș, au adăugat în portofoliul lor imobiliar trei apartamente în Cluj-Napoca, cu o valoare totală estimată la peste 600.000 de euro.
Apartament într-un bloc de lux aprobat în mandatul de consilier local
Două dintre aceste apartamente, evaluate la 320.000 de euro, sunt situate în cartierul Bună Ziua, iar al treilea, de 220.000 de euro, se află într-un bloc de lux din centrul orașului, în complexul The Nest.
Complexul The Nest, unde Sărmaș a achiziționat unul dintre apartamente, a fost dezvoltat de o companie franceză, iar proiectul imobiliar a fost aprobat în perioada în care acesta era consilier local. Prețurile actuale pentru apartamente similare în acest complex depășesc 200.000 de euro, conform site-urilor de imobiliare.
Zborul operată de compania aeriană Wizz Air de la Cluj-Napoca spre Bari are o întârziere de peste 7 ore la plecarea de pe Aeroportul Cluj, marți, din cauza unor probleme tehnice.
Pasagerii zborului W43397 Cluj-Napoca – Bari, operat de Wizz Air, au fost anunțați că plecarea aeronavei de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost amânată cu mai bine de 7 ore.
Întârzierea, cauzată de probleme tehnice
Potrivit informațiilor furnizate Cluj24 de reprezentanții aeroportului, întârzierea a fost cauzată de probleme tehnice cu aeronava destinată acestei curse. Echipajul de zbor a trebuit schimbat după o cursă operată în această dimineață, ceea ce a contribuit la extinderea întârzierii.
Astfel, zborul spre Bari programat pentru ora 12:45 va decola din Cluj-Napoca abia la ora 20:00. Îmbarcarea se face de la poarta A7.
În tabela afișată pe site-ul Aeroportului Cluj, un alt zbor operat de Wizz Air, Cluj-Napoca – Basel, care trebuia să decoleze de la Aeroportul Cluj în acestă dimineță la 07:10 are o întârziere estimată de peste 12 ore, până la 19:40.
Un accident rutier a avut loc, marți, pe str. Dejului din Gherla. Au fost implicate trei mașini. Din fericire, nimeni nu a fost încarcerat. O tânără de 18 ani a fost dusă la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut pe strada Dejului din Municipiul Gherla. În accident au fost implicate trei autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT la Gherla, în Cluj. Trei mașini implicate
O tânără în vârstă de 18 ani a primit îngrijiri medicale și a fost ulterior transportată la spital pentru investigații suplimentare.
La misiune au luat parte echipajele de la Punctul de Lucru Gherla”, a comunicat ISU Cluj.
EVENIMENT
600.000 de euro din bugetul local pentru repararea drumurilor și aleilor din Complexul Neurologie. Boc: Ministerul nu îi ajută
Primarul Emil Boc, a anunțat că Primăria va aloca 600.000 de euro din bugetul local pentru modernizarea infrastructurii în zona Complexului Neurologie al Spitalului Clinic Județean.
Deși aceste lucrări nu sunt de competența directă a administrației locale, primarul Emil Boc a subliniat că este necesar să se ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor din jurul clinicilor universitare, care fac din Cluj-Napoca un „AKH al Transilvaniei”.
600.000 de euro din bugetul local pentru reparații
Emil Boc a declarat că, deși drumurile, trotuarele și spațiile din jurul clinicilor de pe Pasteur se află în administrarea Ministerului Sănătății, Primăria Cluj-Napoca va interveni pentru a repara trotuarele, aleile și alte infrastructuri.
„Joi avem ședință de consiliu, avem proiecte importante pe ordinea de zi. Unul dintre ele, chiar dacă nu e de competența strictă a primăriei, vreau să vedeți modul în care noi abordăm acest oraș. Avem clinicile universitare de excepție în Cluj-Napoca, avem un corp medical absolut fabulos, care face din acest oraș un AKH al Transilvaniei.
Când mergi în clinicile de pe Pasteur și vezi starea degradată a trotuarelor, a aleilor, a spațiilor verzi, a gropilor din asfalt, evident că te gândești: ok, sunt în subordinea ministerului, dar dacă ministerul nu îi ajută, haide să încercăm noi să găsim soluții să reparăm această situație”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.
Lucrările, gata anul acesta
Pentru a asigura o infrastructură adecvată atât pentru ambulanțe, cât și pentru accesul persoanelor cu dizabilități, Primăria va aloca 600.000 de euro. Lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului, a adăugat primarul.
„Am discutat cu colegii mei, am discutat cu conducerea Spitalului Clinic Județean și noi vom aloca, din banii primăriei – fără să fim obligați – 600.000 de euro să reparăm aleile, trotuarele, curțile, canalizările, captarea apelor pluviale, sistem rutier și sistem de infrastructură pentru persoanele cu dizabilități din complexul Neuro de pe Pasteur. Lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului și ambulanțele să nu mai treacă prin gropi și noroi. Este un mod prin care ne uităm la oraș din toate perspectivele, să ajutăm, să sprijinim, pentru că doar așa poți să construiești o comunitate”, a mai arătat Emil Boc.