EVENIMENT
EXCLUSIV/ Șeful Poliției Rutiere Cluj: Mor oameni nevinovați din cauza vitezomanilor și a șoferilor băuți la volan. Vezi CIFRE
În județul Cluj s-au înregistrat în ultimii trei ani – 2019-2021 – un număr de 120 de decese ca urmare a accidentelor rutiere grave, iar acestea au avut drept cauze principale viteza excesivă, indisciplina pietonilor, circulația pe sensul opus, dar și consumul de alcool la volan.
Șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj, comisar șef Dan Crișan, a explicat pentru Cluj24 de ce au loc aceste accidente, ce ar trebui făcut și a transmis avertismente vitezomanilor și celor care conduc băuți mașina.
”În 2019 au fost înregistrate în județ un număr de 384 de accidente grave, soldate cu 38 de persoane decedate și alte 414 rănite grav, în 2020 am avut 261 de accidente grave, cu 48 de morți și 249 de răniți grav, iar în acest an, până în prezent, au fost 125 de accidente grave, în urma cărora și-au pierdut viața 34 de persoane iar 116 au fost rănite grav.
În 2020 se vede o creștere a persoanelor decedate față de anul anterior, dar în 2019 am avut scădere însemnată față de 2018 când au fost înregistrați 66 de morți în accidente rutiere. La nivelul județului Cluj nu stăm foarte rău ca număr de accidente rutiere grave și ne plasăm undeva pe locul 30 la nivel național”, a spus Crișan.
Acesta a explicat că numărul mai ridicat de decese ca urmare a accidentelor de circulație în anul 2020 s-a datorat vitezei mai ridicate în condițiile reducerii traficului din cauza pandemiei de COVID.
Ziua din săptămână cu cele mai multe accidente
Potrivit acestuia, au fost înregistrate în acest an, până în prezent, 18 accidente în care au fost implicați șoferi care s-au urcat băuți la volan, față de 27 cazuri în 2020 și 29 cazuri în 2019.
Cea mai mare alcoolemie înregistrată la un șofer în ultimii trei ani a fost în 2020 de 1,96, în 2019 a fost de 1,63 iar în 2021, până acum, de 1,40.
”Nu putem să îi catalogăm pe șoferii clujeni ca fiind mai disciplinați în trafic decât alții sau mai indisciplinați. În accidente sunt implicați atât conducători auto din județul Cluj cât și din alte județe.
De asemenea, nu putem spune că în județ sunt anumite zone în care au loc frecvent accidente”, a explicat șeful Serviciului Rutier Cluj.
Conform statisticilor aferente acestui an, cele mai multe accidente rutiere au avut loc în județul Cluj în zilele de joi – 29, iar cele mai puține – 8 – marțea, iar intervalul orar în care se întâmplă este 12-18 – 51 de accidente, față de 9 între miezul nopții și 6 dimineața.
Închisoare pentru șoferii beți
Dan Crișan a avertizat șoferii care se urcă băuți la volan că riscă dosar penal sau chiar închisoare, în funcție de alcoolemia înregistrată.
”Până la 0,40 alcoolemie în aparatul alcooltest este contravenție și se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte, un punct fiind 145 de lei, adică 10% din salariul minim pe economie. Dar contravenientul are posibilitatea să plătească jumătate din minim în 15 zile, indiferent de numărul punctelor amendă primate. Chiar dacă primește 20 de puncte amendă, adică 2900 de lei, el poate plăti jumătate din minim, din 9puncte, adică 652 de lei…”, a explicat Dan Crișan.
În cazul în care alcoolemia este peste 0,40 se recoltează mostre de sânge pentru stabilirea alcoolemiei în sânge, iar dacă valoarea din sânge este de peste 0,80 se întocmește dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
”În acest caz, șoferul riscă pe pedeapsă de la 1 la 5 ani închisoare sau amendă penală”, a atras atenția șeful Serviciului Rutier Cluj.
Pe baza experienței sale și a sutelor de accidente pe care le-a văzut în cursul carierei sale, acesta este de părere că, pentru reducerea accidentelor de circulație ar trebui majorat cuantumului amenzilor pentru unele fapte, o decizie în acest sens aparținând, însă, Parlamentului.
În România nu este permis niciun strop de alcool la volan
Dan Crișan a transmis și un mesaj șoferilor aflați în trafic, atrăgând atenția că aceștia nu se pun numai pe ei în pericol dacă se urcă băuți la volan sau conduc cu viteză peste limita legală, ci și pe alți participanți la trafic, de aici rezultând morți nevinovați.
”Aici e problema. Să încercăm să evităm situațiile în care observăm o depășire neregulamentară și să luăm noi măsuri pentru a evita un accident.
Șoferul care face o astfel de depășire periculoasă poate e sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar cel care vine pe contrasens și vede o astfel de depășire să fie atent chiar dacă circulă regulamentar.
De asemenea, vreau să-i avertizez pe cei care consumă alcool și apoi să urcă în mașină că, în România, nu este permis deloc consumul de alcool la volan. Nici măcar un strop, nici măcar un pahar de bere sau unul de vin. Nu vă urcați băuți la volan, reacția unui șofer nu mai este aceeași cu a unuia care nu a băut.
Consecințele pot fi grave, duc la pierderi de vieți omenești. Un om nevinovat, sau mai mulți, un copil sau mai mulți, pot muri pentru că un șofer a băut un pahar de vin și a condus mașina. Gândiți-vă dacă merită…”, a mai spus Dan Crișan.
Seful Serviciului Rutier a precizat că scuza cea mai des invocată de șoferii prinși băuți la volan este că nu au consumat deloc alcool în ziua în care sunt depistați. ci în ziua anterioară și nu înțeleg cum de mai au aburi de alcool în plămâni sau alcool în sânge.
”Respectați limita de viteză impusă”
Un alt avertisment este adresat de Dan Crișan și vitezomanilor care nu trebuie să facă altceva decât să respecte regulile de circulație și limitele de viteză impuse pe drumuri.
”Dacă pe un sector de drum este o limită de viteză de 50 de km/ oră, să știe că nu este pusă întâmplător.
A fost pusă acolo pentru că, poate, este în zonă o curbă periculoasă iar un conducător auto poate pierde direcția de deplasare și poate pătrunde pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu alt autoturism”, a mai spus șeful Serviciului Rutier Cluj.
Campanii de prevenire a accidentelor
Dan Crișan a afirmat că polițiștii clujeni au întreprins foarte des acțiuni în trafic pentru a-i face pe șoferi să conștientizeze riscurile la care se expun dacă se află la volan sub influența băuturilor alcoolice sau conduc cu viteză excesivă.
Alte acțiuni care au ca scop reducerea numărului de victime rezultate din accidentele rutiere au vizat pietonii, bicicliștii, motocicliștii sau căruțașii.
De asemenea, s-au derulat campanii de prevenire a accidentelor în rândul copiilor din Cluj, dar și la nivelul școlilor de șoferi.
”În Cluj-Napoca au fost în ultima vreme foarte multe treceri de pietoni semaforizate pentru evitarea accidentelor cărora le cad victime pietonii, ceea ce a dus la reducerea numărului acestora”, a conchis Crișan.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Începe refacerea infrastructurii exterioare din Complexul Neuro al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj demarează un proiect de refacere a infrastructurii exterioare din cadrul Complexului Neuro, menit să îmbunătățească accesul pacienților la cele șapte secții clinice care operează în zonă.
Luni, 14 octombrie, demarează lucrările de refacere a infrastructurii exterioare din incinta Complexului Neuro, o investiție importantă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, care are ca scop îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile oferite de cele șapte secții clinice care își desfășoară activitatea în această zonă.
Reparații la căile de acces, la spațiile verzi și la sistemul de iluminat
Lucrările aferente acestui proiect constau în reparații la sistemul de utilități-canalizare, alimentare cu apă, reparații la infrastructura rutieră și pietonală, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități în condiții optime, amenajarea spațiilor verzi și amplasarea de mobilier stradal, reparații la sistemul de iluminat exterior de incintă și, nu în ultimul rând, optimizarea circuitului pentru deplasarea ambulanțelor și a autospecialelor de servicii medicale.
Toate lucrările se vor executa astfel încât să nu afecteze ralizarea actului medical în secțiile din incintă.
Lucrări sprijinite financiar de municipiul Cluj-Napoca
Municipiul Cluj-Napoca susține financiar lucrările aferente proiectului de reabilitare. Valoarea contractului de finanțare este de 3.000.000 lei și se adaugă unei alocări anterioare de 300.000 lei, destinată reabilitării rețelelor de apă și canalizare în această zonă.
De altfel, municipalitatea clujeană a susținut permanent activitățile de investiții ale spitalului, iar în ultimii patru ani aproximativ 21.700.000 lei au fost direcționați către spital în vederea achiziționării de echipamente, aparatură medicală și executării de reparații curente în spațiile în care se desfășoară activitatea medicală.
ADMINISTRAȚIE
Prețuri mai mari pentru ridicarea gunoiului, în Cluj. Consiliul Local a aprobat majorarea tarifelor la salubritate
Tarifele pentru ridicarea gunoiului vor crește pentru locuitorii din județul Cluj, lotul 1 – Cluj-Napoca/Huedin și comunele învecinate. Este a doua creștere a prețurilor în mai puțin de doi ani, ultima majorare fiind aprobată în iulie 2023.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința de vineri, 11 octombrie, majorarea tarifelor pentru serviciile de salubritate prestate de SC Supercom SA la nivelul județului Cluj – lotul 1. Hotărârea va fi votată în cadrul AGA ADI Eco-Metropolitan Cluj.
Care sunt noile tarife?
Tarifele aprobate pentru activitățile de salubrizare prestate de SC Supercom SA (Lotul 1) sunt următoarele:
- Tarif pentru colectarea deşeurilor reciclabile de la populația din mediul urban – Ture = 637,50 lei/tonă fără TVA, respectiv 2,40 lei/persoană/lună fără TVA (de la 272,66 lei/tonă fără TVA, respectiv 1,32 lei/persoană/lună fără TVA);
- Tarif pentru colectarea deşeurilor reziduale și biodegradabile de la populaţia din mediul urban – Turez = 386,89 lei/tonă fără TVA, respectiv 5,15 lei/persoană/lună fără TVA (de la 263,69 lei/tonă fără TVA, respectiv 3,25 lei/persoană/lună fără TVA);
- Tarif pentru colectarea deşeurilor reciclabile de la populația din mediul rural – Trrec = 708,22 lei/tonă fără TVA, respectiv 2,83 lei/persoană/lună fără TVA (de la 633,31 lei/tonă fără TVA, respectiv 1,40 lei/persoană/lună fără TVA);
- Tarif pentru colectarea deşeurilor reziduale şi biodegradabile de la populația din mediul rural – Trez = 455,89 lei/tonă fără TVA, respectiv 6,44 lei /persoană/lună fără TVA (de la 461,80 lei/tonă fără TVA, respectiv 3,01 lei/persoană/lună fără TVA);
- Tarif pentru colectarea deşeurilor reziduale şi biodegradabile similare (inclusiv de la administratorii de pieţe) – Toprez = 391,28 lei/tonă fără TVA (de la 197,60 lei/tonă fără TVA);
- Tarif pentru colectarea deşeurilor menajere periculoase la solicitare – Tperic = 922,54 lei/tonă fără TVA (de la 563,29 lei/tonă fără TVA);
- Tarif pentru colectarea deşeurilor voluminoase la solicitare – Tvolum = 853,81 lei/tonă fără TVA (de la 190,69 lei/tonă fără TVA);
- Tarif pentru colectarea, transportul, tratarea şi eliminarea deşeurilor de construcții-demolări la solicitare – TC-D = 527,89 lei/tonă fără TVA (de la 99,91 lei/tonă fără TVA);
- Tarif pentru colectarea, transportul şi neutralizarea deşeurilor de cadavre de animale de pe domeniul public – Tcadanim = 47.514,61 lei/tonă fără TVA (de la 33.513,09 lei/tonă fără TVA);
- Tarif pentru operarea și administrarea stațiilor de transfer – TST = 494,37 lei/tonă fără TVA (de la 243,83 lei/tonă fără TVA);
Noile tarife pentru deșeurile municipale
Tariful distinct pentru gestionarea deşeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat din deşeurile municipale, pentru lotul 1
- Pentru populația din mediul urban: 1.775,61 lei/tonă fără TVA, respectiv 4,38 lei/persoană/lună fără TVA
- Pentru populaţia din mediul rural: 1.846,34 lei/tonă fără TVA, respectiv 4,93 lei/persoană/lună fără TVA
- Pentru agenți economici/instituții/pieţe: 1.972,54 lei/tonă fără TVA.
Tariful distinct pentru gestionarea deşeurilor reziduale, inclusiv a reziduurilor menajere și similare şi al altor deşeuri colectate separat decât cele de hârtie, metal, plastic şi sticlă, pentru lotul 1
- Pentru populaţia din mediul urban: 1.347,51 lei/tonă fără TVA, respectiv 8,28 lei/persoană/lună fără TVA
- Pentru populaţia din mediul rural: 1.416,50 lei/tonă fără TVA, respectiv 10,04 lei/persoană/lună fără TVA
- Pentru agenți economici/instituţii/pieţe: 1.351,89 lei/tonă fără TVA.
Tarifele distincte prezentate mai sus nu se facturează utilizatorilor.
Ultima majorare a prețurilor a avut loc anul trecut
Ultimele tarife au fost aprobate în cadrul Adunării Generale a A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj din data de 14 iulie 2023. Solicitarea ADI Eco-Metropolitan Cluj are la bază cererea SC Supercom SA de modificare a tarifelor aprobate atunci.
ADI Eco Metropolitan Cluj organizează și gestionează serviciul de salubrizare a tuturor localităţilor de pe raza județului, iar compania de salubritate Supercom a câștigat contractul pentru colectarea gunoaielor menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani.
Supercom are trei loturi în județul Cluj, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Lotul 1 cuprinde Zona 1 – municipiul Cluj-Napoca și 30 de comune: Aghireșu, Aiton, Apahida, Așchileu, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Cămărașu, Căpușu Mare, Cătina, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Dăbâca, Feleacu, Florești, Frata, Gârbău, Geaca, Gilău, Jucu, Mociu, Pălatca, Panticeu, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tureni, Vultureni și Zona 2 – orașul Huedin și 13 comune: Beliș, Călățele, Ciucea, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Negreni, Poieni, Săcuieu, Sâncraiu, Râșca.
EVENIMENT
VIDEO. Cetățean italian, reținut de polițiștii clujeni după ce a incendiat 2 mașini în Florești
În data de 10 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au desfășurat trei percheziții domiciliare în comuna Florești, în cadrul unei anchete privind incendierea a două autoturisme.
„Cercetările au fost demarate în urma unei sesizări din data de 9 octombrie a.c., prin care s-a semnalat faptul că, în noaptea de 9/10 octombrie a.c., persoane necunoscute au incendiat două autoturisme, parcate în vecinătatea unui imobil din localitatea Florești.
VIDEO. Percheziții domiciliare în Florești, în cadrul unei anchete privind INCENDIEREA a două autoturisme
Incendiul a provocat distrugeri la nivelul anvelopelor și caroseriei vehiculelor.
În contextul activităților de investigare, polițiștii l-au identificat pe bănuit, respectiv un bărbat de 48 de ani, cetățean străin, care ar fi utilizat substanțe inflamabile pentru a provoca intenționat incendierea autoturismelor.
După finalizarea perchezițiilor, au fost ridicate mai multe bunuri cu valoare probatorie, iar bănuitul a fost condus la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj pentru audieri și măsuri procedurale.
Polițiștii au dispus reținerea preventivă pentru 24 de ore, bărbatul fiind condus și predat unui Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
Bărbatul respectiv este cetățean italian.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Rețea de 9 traficanți de droguri prinsă la Cluj. Liderul grupului coordona totul din închisoare
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj, au efectuat 17 percheziții, la mai multe persoane, cercetate pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de droguri de mare risc, efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, deținere fără drept în scopul consumului propriu de droguri de risc și mare risc.
”În sarcina unei persoane s-a reținut și comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere.
Din cercetările efectuate a reieșit că, începând cu luna martie 2024, șase persoane cercetate în cauză ar fi constituit, pe criterii familiale, un grup infracțional organizat, care ar fi acționat, până în luna octombrie 2024, în scopul de a efectua trafic cu substanțe interzise.
Persoana cu rol de lider (aflată în penitenciar sub măsura arestării preventive, dispusă într-o cauză similară), împreună cu ceilalți membrii ai structurii de criminalitate organizată, ar fi comercializat, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, droguri de mare risc pentru prizat, respectiv 3CMC, cunoscut sub denumirea de cristal și 4CMC, precum și substanțe cu efect psihoactiv, către consumatori din județul Cluj, pentru sume cuprinse între 300 și 1.400 de lei.
Cu privire la alte trei persoane cercetate în prezenta cauză, neafiliate grupului infracțional organizat, materialul probator administrat a relevat că, în intervalul martie – octombrie 2024, ar fi procurat, deținut, manipulat și vândut diverse cantități de substanță psihoactivă 2 MMC”, arată Poliția.
Au vândut droguri de mare risc
În sarcina uneia dintre acestea s-a reținut și faptul că ar fi procurat și vândut și droguri de mare risc, respectiv 4CMC, iar, în cursul lunii septembrie 2024, ar fi condus, în mod repetat, pe drumurile publice, din Cluj-Napoca, un autoturism, fără a deţine permis de conducere.
În cursul perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe pungi și peste 200 de plicuri tip zip lock conținând substanțe pulverulente din categoria drogurilor de mare risc și a celor psihoactive (3 CMC, 4 CMC și 2MMC) pregătite pentru comercializare, diferite cantități de canabis, fragmente de comprimate MDMA, peste 300 de plicuri ziplock goale, grindere, cântare, 15.800 de lei, precum și alte mijloace de probă.
La data de 10 octombrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a 8 persoane, (6 bărbați și 3 femei), cu vârste între 25 și 47 de ani, pentru 24 de ore.
La data de 10 octombrie 2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a celor 9 persoane, pentru 30 de zile.
Surse judiciare au declarat pentru Cluj24 că una dintre percheziții a avut loc și în Penitenciarul Gherla.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, a serviciilor de combatere a criminalității organizate Sălaj și Bistrița-Năsăud, Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj, al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și al unui echipaj canin al Direcției Regionale Vamale Cluj.