EDUCATIE
FOTO. Școală nouă, „altfel”, unde vor învăța 1.200 de elevi, construită în Florești. Investiție de peste 55,1 milioane de lei

A început licitația pentru realizarea proiectului tehnic al unei noi școli în comuna Florești, a anunțat vineri primarul Bogdan Pivariu.
Proiectul școlii cu 36 de săli de clasă se regăsește în lista de proiecte eligibile pentru finanțare nerambursabilă.
Școală nouă, „altfel”, unde vor învăța 1.200 de elevi, construită în Florești. Investiție de peste 55,1 milioane de lei
Potrivit primarului Bogdan Pivariu, proiectul școlii a fost depus pentru a obține fonduri nerambursabile și este în prezent în proces de evaluare tehnico-financiară pentru finanțare prin fonduri nerambursabile la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest. Acesta a trecut cu succes de etapa de evaluare administrativă.
Valoarea finală a proiectului este de peste 55,1 milioane de leu cu TVA. În această școală, care se va afla în zona Străzii Cătanelor, vor studia aproximativ 1200 de elevi și va oferi:
- 36 de săli de clasă
- 4 laboratoare
- Spații de recreere
- Bibliotecă
- Sală multifuncțională
- Spații administrative
„Această școală va deveni una dintre cele mai moderne școli din România. De asemenea, proiectul promovează un concept nou de <<școală altfel>>, care va încuraja armonia cu natura și va oferi copiilor noștri un mediu în care să învețe despre importanța ecologiei”, a mai transmis Bogdan Pivariu pe pagina de Facebook.
Foto: Primăria Florești
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT

Luni seara în Gruia, CFR Cluj o reîntâlnește pe CSU Craiova, de această dată într-un meci din etapa a 3-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Antrenorul clujenilor, Dan Petrescu, a prefațat partida la conferința de presă premergătoare.
„Deocamdată avem doar o problemă, să vedem dacă acel jucător se va recupera. Decidem după antrenamentul de azi, echipa nu a stat în cantonament, cei care nu au jucat s-au antrenat, ceilalți au avut program separat. Evaluăm azi (duminică) ce probleme sunt.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT
În fotbal toate echipele se cunosc foarte bine, diferența va fi la ce vom face pe teren, antrenorii se cunosc, știu toți ce sistem se joacă, va fi un meci echilibrat. Rămâne de văzut ce va fi mâine (n.r. referitor la gazon). Am văzut azi niște meciuri cu zăpadă, posibil să fie și mâine aici. Terenul nu arată încă așa cum ne-am dori noi, la meciul cu Craiova nu a fost chiar rău, a fost ok. Nu arată ca în alte părți, vedem ce vreme va fi mâine.
Trebuie să uităm Cupa, deocamdată în Cupă nu am făcut nimic, o descătușare doar pentru semifinale, a trebuit să ne treacă euforia aia. Orice pas greșit ne-ar face foarte grea existența, mai ales după rezultatul de ieri nu mai poți face pași greșiți. Recunosc că va fi un meci foarte important.
Nu vreau să vorbesc despre adversari pentru că se va interpreta. CFR Cluj a fost cea mai dezavantajată echipă, atât. Nu avem un episod pro CFR în 32 de etape. Alții fac ce vor, pe mine nu mă interesează. Chestia e că CFR a avut anul ăsta ghinion, să spunem așa.
„N-am avut noroc”
M-aș bucura să câștig și eu un meci cu 1-0 după un asemenea gol (n.r. cel din penalty marcat de FCSB contra lui „U” Cluj), dar deocamdată nu s-a întâmplat. N-aș vrea să discut ce s-a întâmplat la alții, dar asta e realitatea. N-am avut noroc.
Asta e realitatea (n.r. de când s-a introdus sistemul VAR nu a mai câștigat CFR campionatul). Mergem înainte, ce pot să fac. N-am crezut că la VAR pot fi atâtea greșeli. Nu numai în România, ci în fotbal. Se fac în continuare mari greșeli, dar sper să ajungem la un nivel în care să avem un robot arbitru.
Ăla chiar nu are cum să greșească. Și dacă greșește, n-avem de ce să-l acuzăm. Acolo cred că ar trebui să mergem. Ne trebuie o tehnologie în care să ia deciziile un robot. Acolo chiar nu mai avem ce să facem.
Vor fi schimbări în primul 11, vedem după antrenamentul de azi ce și cum, mai avem și mâine un antrenament”, a spus Dan Petrescu.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Viceprimarul Dan Tarcea: „Hub-ul Educațional din Borhanci prinde contur”. Stadiul lucrărilor pentru fiecare obiectiv

De la școală și liceu, până la creșă și grădiniță, componentele viitorului hub educațional din Borhanci se dezvoltă într-un ritm alert, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea.
La școală, partea de zidărie este finalizată, iar în acest moment se execută tencuielile interioare.
„Aproximativ 90% din șape și pardoselile finite au fost deja turnate, iar lucrările la instalațiile electrice și sanitare sunt în plină desfășurare. De asemenea, a început montarea tâmplăriei, iar la terenul de sport se lucrează intens”, a transmis viceprimarul municipiului.
De asemenea, la liceu, s-au turnat șapele și pardoselile, inclusiv în sala de sport.
„În acest moment se lucrează la tencuieli, iar stadiul instalațiilor electrice este estimat la 50-60%. Tencuielile sunt realizate în proporție de aproximativ 40%, iar șapele și pardoselile finite la aproximativ 30%”, a mai arătat Tarcea.
Lucrările la creșă, în stadiu incipient
În ceea ce privește creșa, lucrările sunt într-un stadiu incipient.
„S-a turnat radierul pentru corpurile 4 și 5, iar în prezent se lucrează la armarea corpurilor 2 și 3. De asemenea, ieri au fost turnați stâlpii pentru corpul 5. Proiectarea acestei zone este mai simplă, având doar un nivel, ceea ce va permite o execuție mai rapidă”, a mai spus viceprimarul.
La grădiniță, lucrările urmează să înceapă.
EVENIMENT
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători

În vara anului 2022, fostul patron al clubului CFR Cluj, Paszkany Arpad, împreună cu fostul președinte Iuliu Mureșan și cumnatul lui Paszkany, Szekernyes Karoly, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată.
După 26 de amânări a pronunțării unei soluții, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, în decembrie 2024, trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj „în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători
La doi ani și jumătate de la trimiterea în judecată, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj a confirmat, vineri, rechizitoriul lui Paszkany, Mureșan și Szekernyes.
„Se constată că rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj emis la data de 29.07.2022 (…) şi remediat la data de 17.01.2025, conform dispoziţiilor Judecătorului de cameră preliminară date prin încheierea penală din data de 23.12.2024, prin care s-au soluţionat cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţii P.A.Z., M.I.P. şi S,K, şi de către partea responsabilă civilmente SC FCC SA, cu privire la obiectul camerei preliminare, îndeplineşte condiţiile necesare unei legale sesizări a instanţei, şi în consecinţă dispune începerea judecăţii”, se arată în motivare, conform Clujust.
La rămânerea definitivă a prezentului rechizitoriu, urmează să se fixeze termen de judecată.
ECONOMIE
Noi concedieri în IT la Cluj. Compania SITA a dat afară jumătate din angajați. Întârzieri cu salariile

Compania europeană SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a anunțat în octombrie 2024, deschiderea unui nou hub tehnologic la Cluj-Napoca, România, care avea ca scop ”promovarea viitorului călătoriilor aeriene prin inovație de ultimă oră”.
”Acest nou hub întărește rețeaua globală de centre tehnologice a SITA și urmează să joace un rol esențial în abordarea celor mai presante provocări cu care se confruntă industria aviației în prezent — îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea impactului asupra mediului și oferirea de experiențe fără probleme pentru pasageri”, arăta compania, care a angajat în primă fază, 50 de persoane.
Centru de cercetare
Asta după ce, cu doi ani înainte, în decembrie 2022, SITA și TechTalent Software au anunțat un parteneriat strategic pentru lansarea unui centru de cercetare și dezvoltare la Cluj-Napoca.
”Noul centru va sprijini concentrarea SITA pe accelerarea dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.
Pe măsură ce redresarea călătoriilor aeriene crește, există o cerere puternică pentru mai multă automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor și companiilor aeriene, ceea ce generează investiții substanțiale în tehnologia oferită de SITA”, precizau reprezentanții companiei.