ACTUALITATE
FOTO. România, pe locul doi la medalii la Openul European de JUDO de la Cluj-Napoca

România a ocupat locul secund în clasamentul pe medalii la Openul European de judo de la Cluj-Napoca, având un bilanţ de 11 medalii, 2 de aur, 4 de argint şi 5 de bronz, dintre care şapte au fost obţinute duminică.
Sportivul de origine cubaneză Asley Gonzalez a câştigat categoria 100 kg, după ce l-a învins în finală pe compatriotul său Luca Kunszabo. Gonzalez a trecut în sferturi de rusul Adnan Hankan, iar în semifinale l-a învins pe alt român, Daniel Matei. Matei a obţinut în cele din urmă bronzul, după victoria reuşită în faţa germanului Dario Kurbjeweit Garcia.
Matei l-a învins în primul tur pe germanul Marvin Belz, în sferturi a trecut de bulgarul Kostadin Ţvetanov, înainte de a pierdut în faţa lui Gonzalez. Kunszabo s-a impus în primul tur în faţa canadianului Ian Ryder, în sferturi l-a învins pe italianul Davide Pozzi, iar în semifinale a câştigat în faţa altui român, Valentin Radu. Radu a debutat cu o victorie în faţa francezului Nicolas Pavlovski, iar în sferturi a câştigat în faţa lui Kurbjeweit. Radu s-a clasat pe locul cinci, după ce a pierdut meciul pentru bronz cu Ţvetanov.
Alte categorii
La cat. 81 kg, Elemer Szocs a pierdut în primul tur în faţa polonezului Sebastian Marcinkewicz, în timp ce Răzvan Bodea a dispus de slovacul Richard Murco, dar apoi a cedat în optimi în faţa azerului Hasil Jafarov.
În limitele cat. 90 kg, Alex Creţ a pierdut în optimi în faţa azerului Murad Fatiev,
Alexandru Sibişan a fost învins în primul tur de belgianul Karel Foubert, George Rotaru a cedat în prima rundă în faţa italianului Matteo Rovegno, iar Vlad Vişan a debutat cu o înfrângere, în faţa canadianului Alexandre Arencibia. Rareş Arsenie l-a învins în primul tur pe olandezul Mark van Dijk, pierzând în optimi în faţa canadianului Keagan Young.
La cat. +100 kg, Vlăduţ Simionescu a obţinut argintul, iar Mircea Croitoru, bronzul.
Simionescu a trecut în sferturi de britanicul Wesley Greenidge, în semifinale s-a impus în faţa germanului Jonas Schreiber, dar a pierdut finala cu Magomedomar Magomedomarov (EAU).
Croitoru l-a întrecut în primul tur pe australianul Liam Park, în sferturi a dispus de slovenul Enej Marinic, a fost învins în semifinale de Magomedomarov, dar a câştigat apoi meciul pentru bronz cu germanul Yvo Witassek.
Rezultate la feminin
La feminin, în cadrul cat. 70 kg, Serafima Moscalu a obţinut medalia de bronz. Moscalu a pierdut în sferturi în faţa olandezei Donja Vos, dar a dispus în recalificări de azera Gunel Hasanli, iar în meciul pentru bronz a învins-o pe o altă azeră, Sudaba Agaeva.
La cat. 78 kg, Lorena Podelenczki a câştigat argintul, după ce a învins-o pe franţuzoaica Samah Hawa Camara şi a pierdut în faţa altei judoka franceze, Coralie Godbout.
Sâmbătă au obţinut medalii Florentina Ivănescu aur la cat. 63 kg, Elena Stere argint la cat. 52 kg, Alexandra Pop bronz la cat. 48 kg şi Ioan Dzitac bronz la cat. 66 kg.
În ierarhia pe medalii, Azerbaidjanul a ocupat primul loc, cu 3 medalii de aur şi 3 de bronz, urmat de România, 2-4-5, Turcia, 2-1-1, etc.
La competiţie s-au aliniat 202 judoka din 32 de ţări, 142 la masculin şi 60 la feminin. România a fost reprezentată de 31 de sportivi, 23 la masculin şi 8 la feminin.
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.
Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai
În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.
Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:
- 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
- 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
- 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
- 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.
Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace
Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.
Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.
Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.
Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.
Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit
Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.
Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.
Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.
Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.
Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.
Alternativă de circulație în Florești
Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.
Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.
Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.
Se lărgește drumul la 6 benzi
După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.
Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.
Foto: Primăria Florești