Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Revelionul pe stil comunist. Cum petrecea Nicolae Ceaușescu

Publicat


3 (5)

Dacă Crăciunul era sărbătorit neoficial în familie, în schimb Anul Nou și venirea lui Moș Gerilă (care luase locul lui Moș Crăciun), au intrat în calendarul oficial al Sărbătorilor de Iarnă. Moș Gerilă își făcea apariția în noaptea de Revelion, dar de cele de mai multe ori el fura startul și ajungea la Serbările Pomului de Iarnă organizate în școli sau la locul de muncă al părinților, unde copiii cei mai cuminiți și care spuneau Moșului o poezie primeau ciocolată, alte dulciuri și fructe.

Sărbătorirea Anului Nou implica, ca și azi, nenumărate pregătiri în anticiparea marelui eveniment. Portocalele și bananele, care erau marea atracție a Revelionului, erau cumpărate după cozi îndeplungate, ca de altfel și alte alimente considerate de lux în acea perioadă (carnea, ouă, șampania etc.).

Pregătirea mesei de Revelion se încheia chiar în seara de 31 ianuarie. În jurul ei se adunau toți membrii familiei, care degustau din preparatele tradiționale din care nu lipseau icrelele, salata de boef și sarmalele. Atracția principală era programul prelungit de la televizor, care conținea emisiuni de divertisment, cu cei mai mari artiști români. Programul era întrerupt la miezul nopții de mesajul de Anul Nou al lui Nicolae Ceaușescu, în care el făcea o retrospectivă a realizărilor Partidului Comunist Român în anul care tocmai se încheiase și le ura tuturor românilor putere de muncă pentru următorul an.

Pădure de brazi

1 (9)

Spre deosebire de ceea ce se întâmpla în casele românilor, sărbătorirea Revelionului se transforma, pentru Nicolae Ceaușescu, într-un eveniment oficial, care cerea și un cadru festiv pe măsură. Dacă românul de rând trebuia să se mulțumească cu același pom de iarnă împodobit în ajunul Crăciunului, pentru Anul Nou al lui Ceaușescu se pregătea nu un brad, ci o pădure de brazi, dar nu mai mult de o sută.

Ei erau aduși din zona Sucevei, Covasnei, Harghitei și amplasați la Club-bazin Floreasca, o sală cât un teren de fotbal care găzduia petrecerea oficială de sfârșit de an. Decorarea sălii era încredințată arhitectului de interior al familiei Ceaușescu, Camil Roguski. El începea pregătirile, împreună cu o echipă de 40-60 de oameni, cu 20 de zile înainte de Anul Nou.

Pe lângă brazii înalți de 4-8 m, erau aduse și 20 tone de cetină, care era împrăștiată printre brazi, pentru a crea aspectul, dar și mirosul unei păduri adevărate. Uneori, brazii erau vopsiți în alb pentru a părea ca fiind ninși.

Decor extravagant

Cei aproximativ 100 de brazi erau împodobiți cu 50-60 km de beteală și aproape 20-30.000 de globuri de diverse culori. Însă, fiecare pom era împodobit cu globuri mari și mici, într-o singură culoare. Decorul ridica și el alte probleme, pentru că trebuia să fie diferit de la un an la altul pentru a-i fi pe plac Tovarășului Ceaușescu.

Într-un an au fost aduse animale sălbatice împăiate (urși, vulpi, căprioare, cerbi) care erau așezați la intrarea în sală și pe cuprinsul pădurii artificial create. Altă dată, a fost recreată lumea lui Walt Disney, cu căprioare, ursuleți și iepurași de 1,5-2 m sau o feerie de păpuși îmbrăcate în portul național al fiecărui județ.

În alt an, tot pentru a satisface exigenețele lui Ceaușescu, 60 de oameni au lucrat 15 zile pentru a lipi paieta lângă paietă pe o pânză mare de mătase. În spatele ei era un curent de aer cald care făcea pânza să se onduleze, imitând astfel căderea zăpezii. În centrul pădurii de brazi se afla o masă unde lua loc Ceaușescu, iar în jurul ei alte mese așezate în formă de careu sau de cerc, pentru ca cei care luau loc la ele să privească doar înspre Ceaușescu.

Aplauze la discursul lui Ceaușescu

În noaptea de Revelion, oaspeții selectați dintre oficialii de partid și de stat și îmbrăcați tovărășește, se adunau în holul mare de primire de la Club-bazin Floreasca și așteptau sosirea lui Nicolae Ceaușescu. Acesta, însoțit de soția sa, ajungea la 23,45 în mijlocul invitațiilor care-l primeau cu aplauze.

Cuplul prezidențial nu se oprea să discute cu invitații, ci mergea direct la masa pregătită special pentru ei. Abia după aceea intrau și restul invitațiilor, care se așezau la locul stabilit dinainte. La 23,50, chelnerii serveau invitații cu șampanie și imediat începea discursul lui Ceaușescu, pe care ei îl urmărea sau mai bine zis trebuiau să-l urmărească, la cele 10-12 televizoare așezate între mese.

La miezul nopții, toată lumea se ridica în picioare, aplauda și scanda: Să ne trăiți, să ne trăiți, să ne trăiți! și La mulți ani! Dornici să fie remarcați de liderul român, invitații ciocneau un pahar de șampanie cu soții Ceaușescu. Festinul culinar (sarmale, piftie) era unul pe măsura evenimentului, însă nu prea mânca nimeni, nu pentru că nu aveau pofta, ci pentru că nu trebuiau să facă zgomot.

Până la plecarea lui Ceaușescu de la masa festivă în jurul orei 1.15, toți cei prezenți se uitau la televizor, la programul de divertisment special pregătit în acest sens. După ce se asigurau că Tovarășu nu se mai întorcea, invitații plecau rapid, dornici să-și petreacă Revelionul acasă.

Pe tot parcursul mesei festive, cei care realizase decorul nu aveau voie să plece acasă. Ei stăteau înghesuiți într-o cameră la subsol, fiind gata să intervină în cazul unor probleme tehnice.

Ca să simtă și ei atmosfera festivă, li se dădea o bucată de coznoc și un pahar de vin. Și tot ei, din banii proprii, dădeau fise pentru mașinile de jocuri mecanice pentru aceeași invitați sus-puși. Prin urmare, șefii se jucau și câștigau bani, iar cei mici ieșeau mereu în pierdere. Se pare că, totuși, socialismul nu aducea, în niciun caz, egalitatea socială promisă.

Manuela Marin

Sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se SUPLIMENTEAZĂ unele linii de transport în comun cu ocazia meciului „U” Cluj-FCSB de luni seara

Publicat

Luni, 19 februarie, de la ora 20.30, pe Cluj Arena se va disputa partida dintre „U” Cluj și FCSB, motiv pentru care CTP Cluj anunță suplimentarea unor linii de transport în comun.

„Cu ocazia meciului de fotbal dintre “U” Cluj – FCSB, care are loc în data 19 februarie, de la ora 20:30, CTP Cluj-Napoca anunță suplimentarea liniilor: 6, 25, 101, 102, 30, M26, pentru a facilita deplasarea suporterilor înspre și dinspre Cluj Arena”, anunță CTP Cluj.

CTP Cluj: Se SUPLIMENTEAZĂ unele linii de transport în comun cu ocazia meciului „U” Cluj-FCSB de luni seara

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină intrată într-un cap de pod în satul clujean Salatiu. O persoană, transportată la spital

Publicat

Pompierii din cadrul Punctului de lucru Gherla au intervenit luni dimineață la un accident rutier petrecut în localitatea Salatiu, comuna Mintiu Gherlii.

”La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile, fără ocupanți în acesta.
Echipajul SMURD a acordat primul ajutor calificat unei persoane care a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale”, au precizat pompierii ISU Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul rămâne în zona sigură

Publicat

bani lei pixabay

În săptămâna în care BNR a decis să mențină dobânda de politică monetară la 7%/an, segmentele valutară și monetară ale pieței locale au rămas stabile.

„Perspectiva creșterii ratei anuale a inflației în debutul anului curent – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite indirecte” a reprezentat principalul element care a contribuit la decizia BNR, așa cum se precizează în comunicatul de presă publicat la sfârșitul ședinței care s-a desfășurat marți.

Confirmarea a venit a doua zi când INS a anunțat că inflația din România a urcat în ianuarie la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, efect al noilor taxe și impozite, introduse de PSDNL.

Cursul euro a crescut de la 4,9753 lei, la începutul săptămânii, la 4,9770 lei, la sfârșitul ei, iar culoarul de tranzacționare s-a limitat la 4,974 – 4,978 lei.

Instrument principal al BNR

Menținerea leului într-o zonă „sigură” se datorează faptului că BNR folosește cursul euro drept principal instrument în lupta cu inflație dar și scăderii cu 7% a deficitului de cont curent, consecință a reducerii preţurilor la energie şi a consumului intern.

Analiștii BCR se așteaptă ca banca centrală să opereze în luna mai prima reducere a ratei de referință și anticipează ca aceasta „să ajungă la la 5,75% la final de 2024 de la 7,00% cât este acum. Vedem ca fiind un scenariu posibil și ca BNR să efectueze prima reducere de dobândă în luna aprilie dată fiind evoluția favorabilă a inflației, însă acesta nu este scenariul nostru de bază”.

Supralichiditatea din piața monetară a redus tranzacțiile, în unele ședințe, spre zero, datorită faptului că băncile comerciale, în loc să crediteze economia, își plasează excedentul de lei în depozitele BNR, la o dobândă de 6%/an.

Indicii ROBOR

Indicii ROBOR au revenit la valori comparabile cu cele din mai – iunie 2022.Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,09%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,12%, iar cel la 12 luni s-a consolidat la 6,13%.

Găurile uriașe din sacul bugetului de stat a impus Trezoreriei să crească volumul împrumuturilor din piața locală dar și din cea externă, unde dorește să plaseze obligațiuni în euro pe 7 ani și pe 12 ani.

Săptămâna trecută, Finanțele s-au împrumutat cu 784 milioane lei printr-o emisiune cu scadența aprilie 2031 la un randament de 6,42% și cu 654 milioane lei, scadente în aprilie 2030, la o dobândă de 6,60%/an.

Euro a început săptămâna la 1,0806 dolari, a atins miercuri un minim de 1,0695 dolari, și se tranzacționa vineri între 1,0732 – 1,0788 dolari. Creșterea prețurilor de producție din Statele Unite au fost motivul aprecierii monedei americane, investitorii considerând că prima reducere a dobânzii de către Rezerva Federală va avea loc la jumătatea anului. În piața locală, cursul dolarului a urcat la 4,6505 lei și a încheiat săptămâna la 4,6207 lei.

Gramul de aur

Media francului elvețian s-a mișcat între 5,2387 și 5,2752 lei cea de vineri fiind stabilită la 4,2450 lei. Intrarea în recesiune tehnică a Marii Britanii în a doua jumătate a anului trecut a depreciat media lirei sterline de la 5,8501 la 5,8173 lei.

Prețul gramului de aur a crescut marginal la sfârșitul săptămânii la 298,2265 lei, după ce metalul galben s-a apreciat la 1.997 – 2.015 dolari/uncie.

Bitcoin s-a apropiat joi de pragul de 53.000 dolari și a încheiat săptămâna la 51.213 – 52.060 dolari. După o creștere la circa 2.870 dolari ethereum s-a retras la 2.767 – 2.823 dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

U BT a CÂȘTIGAT Cupa României la baschet masculin. Clujenii au învins acasă pe Rapid București

Publicat

Echipa U BT a câștigat, duminică seara, Cupa României la baschet masculin după victoria împotriva CS Rapid București, scor 84-70.

Clujenii au jucat acasă, în BTarena, unde miile de suporteri au creat o atmosferă fantastică.

La pauza mare, scorul era de 48 la 37 pentru U BT Cluj-Napoca, iar la final jucătorii lui Mihai Silvășan s-au impus cu scorul de 84-70.

Antrenorul clujenilor a bifat, duminică, a cincea cupă a României.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax