Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Reuniunea EUt+ de la Cluj – o etapă importantă în progresul și construcția Universității Europene de Tehnologie

Publicat


219 09 03 51 (2)

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a găzduit în săptămâna 6 – 10 martie, unul dintre cele mai importante evenimente academice ale anului: reuniunea reprezentanților celor 8 universități partenere în alianța europeană European University of Technology /Universitatea Europeană de Tehnologie EUt+. Întâlnirea a avut loc după depunerea celei de-a doua etape a inițiativei EUt+, la Comisia Europeană , la sfârșitul lunii ianuarie.

Săptămâna a debutat cu deschiderea festivă care a avut loc marți, 7 martie, la Sala de Conferințe de la Hotel Double Tree by Hilton, unde au luat cuvântul domnul Rector, Prof.dr.ing. Vasile Țopa, Secretarul General al alianței EUt+, Timothée Toury și doamna Prof.dr.ing. Cristina Câmpian, Director EUt+ din partea UTCN. În alocuțiunea de bun-venit a domniei sale, domnul Rector, Prof.dr.ing. Vasile Țopa a subliniat multiplele oportunități pe care consorțiul le oferă studenților și întregii comunități EUt+ și a menționat faptul că întâlnirea de la Cluj are loc la 3 ani după ce s-au pus bazele alianței EUt+, în cadrul unei reuniuni similare care a avut loc tot la Cluj, la începutul anului 2020.

În continuare, Secretarul General al alianței EUt+, Timothée Toury,  a prezentat viziunea și ambițiile consorțiului în perspectiva noii aplicații depuse.

În calitate de Director EUt+ din partea UTCN, doamna Prof.dr.ing Cristina Câmpian, a prezentat programul săptămânii de la Cluj, pachetele de lucru și activitățile planificate cu aceasta ocazie.

În cadrul sesiunii de deschidere a avut loc evenimentul Women in Tech – Good practices to empower and promote women in technology careers , la care au participat personalități feminine din rândul marilor companii clujene, într-o sesiune care a pus în evidență perspectiva asupra profesiei, managementului și antreprenoriatului în rândul femeilor cu carieră în domeniul tehnic.

Acest eveniment devine o platformă pentru celebrarea și amplificarea poziției femeilor din domeniul tehnologiei și urmează manifestului EUt+ Women Tech Manifesto, o inițiativă promovată de alianța EUt+ care susține incluziunea și oportunități egale în domeniul tehnologiei. Cu accent pe profesie, leadership și antreprenoriat, sesiunea a adus împreună perspective din sectoare diverse, cu scopul de a partaja idei, experiențe și bune practici în încurajarea și avansarea femeilor într-o carieră în tehnologie.

Peste 130 de participanți

eut 230307 036

Cei peste 130 de participanți – cadre didactice, cercetători și studenți, din partea universităților membre ale consorțiului, alături de rectorii și președinții acestora, au avut în atenție etapele de lucru actuale și viitoare pe diferite direcții de acțiune.

În cea de-a patra zi a săptămânii, a avut loc prezentarea proiectului StartUp Village, în cadrul Rural Urban Hub, la care au participat rectorii și reprezentanții celor 8 universități. Evenimentul a fost coordonat de doamna Prorector Prof.dr.ing. Daniela Popescu, iar prezentările au fost susținute de doamna Emilia Botezan, Director Relații Internaționale, de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și domnul Cristian Gheorghe, CEO Prysmian Group. Întâlnirea a pus în lumină perspective asupra numeroaselor caracteristici ale ecosistemelor de inovare rurală, precum și a obstacolelor și oportunităților pentru formarea și creșterea startup-urilor în regiunile rurale.

RU Hub

În acest sens, la Cluj a luat naștere Hubul Rural/Urban Cluj (RUHub), ca inițiativă a trei administrații locale (municipiul Cluj-Napoca, primăriile Ciurila și Petreștii de Jos), zona metropolitană Cluj – Napoca și Clusterul Educațional C-EDU din România. Demersul este de a propune un plan de acțiune relevant, adaptat nevoilor locale ale comunităților din jurul Clujului, cu un impact durabil pe termen lung, prin co-proiectare și legat de Planul de Acțiune Rurală al Comisiei Europene și de direcțiile strategice ale Zonei Metropolitane Cluj privind Dezvoltarea Resurselor Umane, creșterea ocupării forței de muncă și combaterea excluziunii sociale, precum și creșterea competitivității economice bazate pe cunoaștere. Alianța EUt+ sprijină acest proiect prin care membrii alianței EUt+ propun o serie de acțiuni concrete cu privire la echipamente și facilități, training și mentorat, cooperare și conexiune cu ecosistemele locale, mediul de afaceri, autorități regionale și locale – toate menite să sprijine startup-urile rurale.

Din agenda săptămânii n-au lipsit întâlnirile reprezentanților studenților, care, în urma dezbaterilor, au înaintat spre Comitetul de Conducere al EUt+ documentul Student Board Declaration, care prevede rolul Student Board, modul de alegere al membrilor, precum și aspecte organizatorice și care a fost semnat de către toți rectorii sau reprezentanții delegați ai acestora, din cele 8 universități.

Participanții cadre didactice de la universitățile partenere, au prezentat studenților noștri oferta educațională în cadrul unor întâlniri care au deschis schimbul de mobilități academice pentru a accesa programe de studii în cadrul consorțiului EUt+.

Întâlnirea rectorilor

Consacrată ca activitate aparte în cadrul reuniunilor din cadrul consorțiului,  întâlnirea rectorilor a abordat mai multe subiecte importante în evoluția proiectului. Astfel, a fost discutată aplicația pentru faza a II-a proiectului, aderarea la alianța EUt+ a celui de-al nouălea membru, aspecte privind mobilitățile studențești, precum și cele două proiecte de pilotare JEDI – Joint European Degree lebel in Engineering – Toward a European framework for engineering education și STYX – EUt+ Status and Structure Experience, susținute de Comisia Europeană, ca instrumente noi în domeniul învățământului superior: diploma europeană comună și statut juridic european al alianțelor de universități europene.

Un alt moment important în cadrul întâlnirii a fost semnarea unui acord bilateral între UTCN și Universitatea de Tehnologie din Cipru/Cyprus University of Technology, care prevede schimburi academice în domeniul cercetării cu implicarea în proiecte, conferințe și manifestări științifice comune, mobilități academice studențești și de personal didactic.

Acțiuni de impact

219 09 03 41

Întâlnirea de la Cluj a concretizat acțiuni de impact pentru evoluția alianței EUt+ și reprezintă o etapă importantă în progresul și construcția Universității Europene de Tehnologie. Intern, parteneriatele inter-instituționale care iau naștere între membrii alianței, oferă o deschidere spre procesul de construcție pe termen lung, iar la nivel european, aceste consorții preiau dimensiuni strategice și direcții de acțiune care vizează soluții concrete de dezvoltare. În acest context, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca reprezintă un pion important, cu un aport valoros și expertiză de referință  în ceea ce privește educația și cercetarea, ca membru în consorțiu.

De la  momentul înființării și până în prezent, în cadrul proiectului au fost semnate mai multe acorduri pentru promovarea cercetării și a studiilor comune; a luat naștere un birou european pentru inovare și transfer tehnologic; au fost înființate institute de cercetare interdisciplinare și clustere de educație care să permită studenților să studieze în cele 8 campusuri ale Universității Europene de Tehnologie.

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Sâmbătă, MECIUL României la EURO 2024 se vede pe terasa exterioară de la Iulius Mall Cluj

Publicat

iulius mall

La primul meci al tricolorilor de la Campionatul European de Fotbal, timp de 90 minute, România a trăit unele dintre cele mai intense emoții, iar finalul a fost aplaudat la unison de întreaga țară. Emoţiile au fost intense şi printre numeroşii clujeni veniţi să urmărească meciul la Iulius Mall Cluj care,  în continuare, difuzează toate partidele de fotbal, pe terasa exterioară a food court-ului. Sâmbătă, echipa României va fi față în față cu cea a Belgiei, iar tu ești așteptat împreună cu prietenii să îi susții pe tricolori!

De trei ori am strigat cu toții „GOOL”, ne-am bucurat pentru fiecare pasă, am aplaudat pentru fiecare minge apărată și ne-am îmbrățișat de fericire la finalul celor 90 de minute de joc dintre România și Ucraina. Terasa exterioară a Iulius Mall Cluj s-a „transformat” într-o tribună a fanilor, care au trăit toate emoțiile la intensitate maximă.

iulius mall

VIDEO. Sâmbătă, MECIUL României la EURO 2024 se vede pe terasa exterioară de la Iulius Mall Cluj

Toate meciurile de la Euro 2024 sunt difuzate pe terasă. Sâmbătă, de la ora 22.00, România joacă împotriva Belgiei, așa că sună-ți prietenii și veniți la Iulius Mall, unde puteți să îi susțineți pe tricolori!

Până atunci, puteți să vă bucurați de atmosfera Euro 2024 și la celelalte partide din grupe. Joi, vineri și sâmbătă, jocurile încep de la ora 16.00. Consultă programul meciurilor pe pagina de Facebook a Iulius Mall Cluj!

Nu uita că și Iulius Mall ți-a pregătit surprize tematice. În zilele de 22, 26 iunie și 5, 6, 9, 10, 14 iulie, dacă faci cumpărături de minimum 30 de lei, prin cumularea a cel mult două bonuri, de la operatorii din food court, poți să participi și tu la o partidă de foosball. Câștigătorii primesc câte un voucher la unul din operatorii Sweet Caffe, Noodle Pack, Lemnul Verde, Spartan sau Cartofisserie, în limita stocului disponibil. Durata unui meci de foosball este de aproximativ 5 minute. Regulamentul campaniei este disponibil online, pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Iar pentru a te convinge că Euro 2024 merită văzut împreună, accesează filmulețul postat de Iulius Mall! Partenerul principal al evenimentului este: Coca Cola,  iar sponsorii evenimentului sunt Takis, Hisense, Gorenje și Sweet Caffe.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Încă un ATACANT la „U” Cluj. Este tunisian și a jucat la Poli Iași

Publicat

adel bettaieb

„U” Cluj mai face un transfer, cel de-al șaptelea pentru noul sezon. E vorba de atacantul tunisian Adel Bettaieb, în vârstă de 27 de ani. În sezonul precedent a evoluat pentru Politehnica Iași. Acesta a semnat un contract pe durata a doi ani.

Crescut de Angers, Adel Bettaieb a evoluat până în 2019 pentru echipa secundă a clubului din „Hexagon”. A mai jucat pentru UR La Louvière în Belgia unde a marcat 18 goluri în 28 de partide.

Încă un ATACANT la „U” Cluj. Este tunisian și a jucat la Poli Iași

Evoluțiile bune la formația din a patra ligă belgiană au adus un salt important în carieră, semnând la începutul sezonului 2019/2020 cu Dudelange, echipă care a cucerit 16 titluri de campioană în Luxemburg. Sezonul 2020/2021 a fost cel mai bun pe plan individual pentru Bettaieb. A marcat 17 goluri în prima ligă din Luxemburg, fiind golgheterul echipei și al treilea cel mai bun marcator din campionat.

A marcat 4 goluri în 17 partide pentru Poli Iași

Forma bună în tricoul celor de la Dudelange a continuat și în sezonul următor. Cu 15 goluri marcate și opt pase decisive, atacantul tunisian a avut o contribuție masivă la câștigatea campionatului de către Dudelange în sezonul 2021/2022.

La începutul sezonului 2022/2023, Bettaieb a fost transferat de Ümraniyespor, formație care evolua în prima ligă din Turcia.

La începutul acestui an, Adel Bettaieb a luat contactul cu Superliga după ce a fost transferat de Politehnica Iași. Pentru ieșeni, atacantul tunisian a marcat patru goluri în 17 partide.

Sursa: fcucluj.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Străzile Clujului se surpă. Un nou crater, apărut pe strada Andrei Mureșan

Publicat

Un nou crater a apărut în mijlocul străzii Andrei Mureșanu. Zilele trecute, un scuter a fost „înghițit” de o groapă, pe strada Constantin Brâncuși.

Apar gropi și surpături pe tot mai multe străzi din Cluj-Napoca. Cel mai recent a fost semnalat de un cititor Cluj24 pe strada Andrei Mureșanu, în dreptul numărului 41.

Craterul de dimensiuni considerabile este „semnalizat” cu un ghiveci cu flori, așezat probabil de vreun locuitor din zonă pentru a-i atenționa pe șoferi.

Scuter blocat într-un crater pe strada Constantin Brâncuși

Amintim că, luni, o groapă „s-a căscat” în asfaltul de pe mijlocul străzii Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Un livrator pe scuter nu a observat groapa și a intrat în plin în ea, rămânând blocat.

Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca a dirijat traficul în zonă, iar o echipă de muncitori a intervenit pentru astuparea gropii. Șoferii aflați în trafic pe stradă au fost sfătuiți să circule cu atenție.

Citește mai departe

EVENIMENT

Meciul România – Belgia se vede în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la TIFF.23

Publicat

tiff

Clujenii sunt așteptați să vadă meciul România – Belgia, a doua partidă a Echipei Naționale din Campionatul European de Fotbal 2024, pe cel mai mare ecran al TIFF, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Acesta va fi difuzat sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 22:00, iar intrarea este liberă.

Vor fi puse la dispoziție 2.000 de scaune, iar spectatorii sunt încurajați să vină în tricourile naționale, cu steaguri tricolore, pentru a crea o atmosferă de neuitat, dar și cu scaune pliabile. Este al doilea meci al Naționalei din grupele turneului final al Euro 2024, după succesul fulminant cu Ucraina, pe care a înfrânt-o cu 3-0. Publicația belgiană de sport Walfoot a scris ulterior că „au jucat un meci perfect, și-au anihilat complet adversarul. Presiunea pe băieții noștri e deja la maximum”.

Meciul România – Belgia se vede în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la TIFF.23

***

Proiecția filmului Sub cerul liber (r. Mariana Arriaga, Santiago Arriaga), programată pentru ora 21:45 în Piața Unirii, va fi mutată la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 23:00. În plus, a mai fost programată o proiecție a filmului la ora 23:15 la Cinema Florin Piersic. Mai multe detalii sunt disponibile pe tiff.ro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax