Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Reuniunea EUt+ de la Cluj – o etapă importantă în progresul și construcția Universității Europene de Tehnologie

Publicat


219 09 03 51 (2)

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a găzduit în săptămâna 6 – 10 martie, unul dintre cele mai importante evenimente academice ale anului: reuniunea reprezentanților celor 8 universități partenere în alianța europeană European University of Technology /Universitatea Europeană de Tehnologie EUt+. Întâlnirea a avut loc după depunerea celei de-a doua etape a inițiativei EUt+, la Comisia Europeană , la sfârșitul lunii ianuarie.

Săptămâna a debutat cu deschiderea festivă care a avut loc marți, 7 martie, la Sala de Conferințe de la Hotel Double Tree by Hilton, unde au luat cuvântul domnul Rector, Prof.dr.ing. Vasile Țopa, Secretarul General al alianței EUt+, Timothée Toury și doamna Prof.dr.ing. Cristina Câmpian, Director EUt+ din partea UTCN. În alocuțiunea de bun-venit a domniei sale, domnul Rector, Prof.dr.ing. Vasile Țopa a subliniat multiplele oportunități pe care consorțiul le oferă studenților și întregii comunități EUt+ și a menționat faptul că întâlnirea de la Cluj are loc la 3 ani după ce s-au pus bazele alianței EUt+, în cadrul unei reuniuni similare care a avut loc tot la Cluj, la începutul anului 2020.

În continuare, Secretarul General al alianței EUt+, Timothée Toury,  a prezentat viziunea și ambițiile consorțiului în perspectiva noii aplicații depuse.

În calitate de Director EUt+ din partea UTCN, doamna Prof.dr.ing Cristina Câmpian, a prezentat programul săptămânii de la Cluj, pachetele de lucru și activitățile planificate cu aceasta ocazie.

În cadrul sesiunii de deschidere a avut loc evenimentul Women in Tech – Good practices to empower and promote women in technology careers , la care au participat personalități feminine din rândul marilor companii clujene, într-o sesiune care a pus în evidență perspectiva asupra profesiei, managementului și antreprenoriatului în rândul femeilor cu carieră în domeniul tehnic.

Acest eveniment devine o platformă pentru celebrarea și amplificarea poziției femeilor din domeniul tehnologiei și urmează manifestului EUt+ Women Tech Manifesto, o inițiativă promovată de alianța EUt+ care susține incluziunea și oportunități egale în domeniul tehnologiei. Cu accent pe profesie, leadership și antreprenoriat, sesiunea a adus împreună perspective din sectoare diverse, cu scopul de a partaja idei, experiențe și bune practici în încurajarea și avansarea femeilor într-o carieră în tehnologie.

Peste 130 de participanți

eut 230307 036

Cei peste 130 de participanți – cadre didactice, cercetători și studenți, din partea universităților membre ale consorțiului, alături de rectorii și președinții acestora, au avut în atenție etapele de lucru actuale și viitoare pe diferite direcții de acțiune.

În cea de-a patra zi a săptămânii, a avut loc prezentarea proiectului StartUp Village, în cadrul Rural Urban Hub, la care au participat rectorii și reprezentanții celor 8 universități. Evenimentul a fost coordonat de doamna Prorector Prof.dr.ing. Daniela Popescu, iar prezentările au fost susținute de doamna Emilia Botezan, Director Relații Internaționale, de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și domnul Cristian Gheorghe, CEO Prysmian Group. Întâlnirea a pus în lumină perspective asupra numeroaselor caracteristici ale ecosistemelor de inovare rurală, precum și a obstacolelor și oportunităților pentru formarea și creșterea startup-urilor în regiunile rurale.

RU Hub

În acest sens, la Cluj a luat naștere Hubul Rural/Urban Cluj (RUHub), ca inițiativă a trei administrații locale (municipiul Cluj-Napoca, primăriile Ciurila și Petreștii de Jos), zona metropolitană Cluj – Napoca și Clusterul Educațional C-EDU din România. Demersul este de a propune un plan de acțiune relevant, adaptat nevoilor locale ale comunităților din jurul Clujului, cu un impact durabil pe termen lung, prin co-proiectare și legat de Planul de Acțiune Rurală al Comisiei Europene și de direcțiile strategice ale Zonei Metropolitane Cluj privind Dezvoltarea Resurselor Umane, creșterea ocupării forței de muncă și combaterea excluziunii sociale, precum și creșterea competitivității economice bazate pe cunoaștere. Alianța EUt+ sprijină acest proiect prin care membrii alianței EUt+ propun o serie de acțiuni concrete cu privire la echipamente și facilități, training și mentorat, cooperare și conexiune cu ecosistemele locale, mediul de afaceri, autorități regionale și locale – toate menite să sprijine startup-urile rurale.

Din agenda săptămânii n-au lipsit întâlnirile reprezentanților studenților, care, în urma dezbaterilor, au înaintat spre Comitetul de Conducere al EUt+ documentul Student Board Declaration, care prevede rolul Student Board, modul de alegere al membrilor, precum și aspecte organizatorice și care a fost semnat de către toți rectorii sau reprezentanții delegați ai acestora, din cele 8 universități.

Participanții cadre didactice de la universitățile partenere, au prezentat studenților noștri oferta educațională în cadrul unor întâlniri care au deschis schimbul de mobilități academice pentru a accesa programe de studii în cadrul consorțiului EUt+.

Întâlnirea rectorilor

Consacrată ca activitate aparte în cadrul reuniunilor din cadrul consorțiului,  întâlnirea rectorilor a abordat mai multe subiecte importante în evoluția proiectului. Astfel, a fost discutată aplicația pentru faza a II-a proiectului, aderarea la alianța EUt+ a celui de-al nouălea membru, aspecte privind mobilitățile studențești, precum și cele două proiecte de pilotare JEDI – Joint European Degree lebel in Engineering – Toward a European framework for engineering education și STYX – EUt+ Status and Structure Experience, susținute de Comisia Europeană, ca instrumente noi în domeniul învățământului superior: diploma europeană comună și statut juridic european al alianțelor de universități europene.

Un alt moment important în cadrul întâlnirii a fost semnarea unui acord bilateral între UTCN și Universitatea de Tehnologie din Cipru/Cyprus University of Technology, care prevede schimburi academice în domeniul cercetării cu implicarea în proiecte, conferințe și manifestări științifice comune, mobilități academice studențești și de personal didactic.

Acțiuni de impact

219 09 03 41

Întâlnirea de la Cluj a concretizat acțiuni de impact pentru evoluția alianței EUt+ și reprezintă o etapă importantă în progresul și construcția Universității Europene de Tehnologie. Intern, parteneriatele inter-instituționale care iau naștere între membrii alianței, oferă o deschidere spre procesul de construcție pe termen lung, iar la nivel european, aceste consorții preiau dimensiuni strategice și direcții de acțiune care vizează soluții concrete de dezvoltare. În acest context, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca reprezintă un pion important, cu un aport valoros și expertiză de referință  în ceea ce privește educația și cercetarea, ca membru în consorțiu.

De la  momentul înființării și până în prezent, în cadrul proiectului au fost semnate mai multe acorduri pentru promovarea cercetării și a studiilor comune; a luat naștere un birou european pentru inovare și transfer tehnologic; au fost înființate institute de cercetare interdisciplinare și clustere de educație care să permită studenților să studieze în cele 8 campusuri ale Universității Europene de Tehnologie.

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Noi RESURSE, spre o Europă mai competitivă, UNITĂ prin diversitate

Publicat

lapusan

Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj, a susținut, marți, o declarație politică în plenul Camerei Deputaților. Subiectul declarației au fost noile resurse într-o Europă mai competitivă, unită prin diversitate.

„Așa cum bine știm, ne aflăm într-o perioadă de răscruce în istorie, în politică și în economie, în care marile provocări ne obligă la măsuri inteligente și ferme pentru a ne apăra interesele. Două dintre cele mai importante provocări actuale sunt cursa pentru resurse de materii prime strategice și menținerea competitivității economice.

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Noi RESURSE, spre o Europă mai competitivă, UNITĂ prin diversitate

Așa cum am declarat și în Parlamentul European în timpul unei vizite de lucru din luna februarie, consider că trebuie să consolidăm Piața Unică europeană în primul rând prin creșterea competitivității față de terți și prin stimularea producției interne, reducând dependența de materii prime din afara Uniunii, ceea ce va oferi ocazia tuturor țărilor membre (deci și României) să își valorifice resursele materiale și umane.

Spuneam atunci că România deține un capital impresionant: avem bogății minerale, avem un potențial agricol de excepție și o forță de muncă foarte bine pregătită. Prin valorificarea toate acestor avantaje comparative și competitive, țara noastră poate contribui consistent la dezvoltarea comunităților locale, naționale și europene, acționând principiul subsidiarității.

La sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană a aprobat o listă de 47 de proiecte strategice pentru producția internă de materii prime critice, vitale pentru economie, cu o valoare totală a investițiilor de circa 22.5 miliarde de euro. Proiectele au fost selectate în urma răspunsului statelor membre la o cerere de propuneri din partea Comisiei și sunt amplasate în 13 state europene: Franța, Italia, Spania, Belgia, Germania, Finlanda, Portugalia, Polonia, Cehia, Estonia, Grecia, Suedia și România. Țara noastră figurează pe această listă cu trei investiții: proiectul minier Rovina pentru cupru, proiectul de la Baia de Fier pentru grafit și cel de la Budureasa pentru magneziu.

lapusan

„Am pledat ca procedurile birocratice să fie simplificate”

Contextul în care s-au decis aceste investiții este dat de obiectivul ca, până în 2030, să crească gradul de acces la materii prime strategice din surse proprii (utilizând resursele din statele membre).

Iată deci că s-a dovedit că viziunea noastră este cea corectă.

În declarația mea din februarie, am pledat de asemenea ca procedurile birocratice să fie simplificate astfel încât barierele administrative care împiedică dezvoltarea economică a Uniunii să fie înlăturate. Iată că acum, tot Comisia Europeană a decis ca proiectele strategice din listă să beneficieze de un circuit de avizare fluent, astfel încât obținerea avizelor să nu dureze mai mult de 27 de luni pentru proiectele de producție și nu mai mult de 15 luni pentru restul proiectelor, în loc de 5-10 ani cum se întâmpla până acum.

Doamnelor și domnilor deputați,

Salut această decizie extrem de oportună a Comisiei Europene, dar vreau să mai adaug că sunt absolut convins că putem face și mai mult, așa cum am mai spus și cu alte ocazii.

„Trebuie să creăm mai multe oportunități”

Spre exemplu, să nu uităm că România are un capital uman valoros. Universitățile noastre tehnice și de medicină pregătesc absolvenți foarte apreciați pe piețele de profil. De asemenea, ecosistemele locale de inovație și hub-urile IT&C din orașe precum Cluj-Napoca au devenit puncte de referință în Europa.

Trebuie să creăm mai multe oportunități pentru ca acești tineri să își valorifice cunoștințele și competențele în țară, prin parteneriate strategice cu investitori europeni!

UE trebuie să prioritizeze creșterea bugetului pentru inovare și digitalizare, asigurând statelor membre o finanțare echitabilă pentru proiecte tehnologice și de inteligență artificială.

România poate deveni un centru european pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe AI și automatizare, dar acest lucru necesită politici de susținere și parteneriate strategice la nivel european. Prin colaborare, putem dezvolta programe de formare profesională adaptate noilor cerințe tehnologice și economice.

Pentru ca Europa să fie un actor puternic în economia globală, trebuie să lucrăm împreună! Fiecare stat membru are puncte forte prin care poate contribui la dezvoltarea și consolidarea Pieței Unice, iar România este pregătită să își asume un rol activ în această direcție!

Dragi colegi,

Vă invit să colaborăm pentru a găsi soluții concrete care să stimuleze inovația, să reducă birocrația spre o bună guvernanță și să ofere locuri de muncă mai bine plătite tuturor cetățenilor. Împreună, putem transforma provocările de azi în oportunitățile de mâine”, a spus Remus Lăpușan în plenul Camerei Deputaților.

 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță că va implementa în 2026 o primă soluție REVOLUȚIONARĂ pentru TRAFICUL din Cluj-Napoca

Publicat

De

Emil Boc, soluție trafic Cluj-Napoca

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că administrația pregătește o “mutație” importantă în traficul din oraș.

Practic, anul viitor, Primăria vrea să implementeze o linie dedicată pentru transportul în comun din Florești și până la Ira.

Soluție revoluționară pentru traficul din Cluj-Napoca

Emil Boc a precizat că, după ce vor fi finalizate lucrările la primul tronson al centurii metropolitane, care prevede lărgirea drumului Florești – Cluj-Napoca la 6 benzi, Primăria va implementa o “soluție revoluționară” pentru traficul din oraș. “Va fi o linie dedicată ‘ață’ din Florești și până la Ira. Va fi o mutație importantă în trafic”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Primarul spune că acest proiect, care este o primă soluție pentru traficul din Cluj, următoarele fiind metroul și centura metropolitană, este deja în lucru și se fac simulări împreună cu universitățile clujene.

“În iunie, vom intra în Comisia de circulație cu o analiză preliminară, pentru a avea timp să reflectăm, astfel încât la începutul anului viitor să implementăm acest proiect care, cred eu, va avea un impact major pentru decongestionarea traficului”, a mai spus Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poziția UTCN după incidentul de pe strada Observatorului: Problema, identificată la un coș de fum. Muncitorul este conștient

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a transmis o poziție oficială în urma incidentului petrecut marți într-o clădire a instituției de pe strada Observatorului, unde un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon, iar pompierii au evacuat zeci de persoane.

Potrivit UTCN, incidentul a fost cauzat de o problemă apărută la un coș de fum al clădirii. Doi muncitori ai unei firme au intrat marți dimineață în clădire pentru verificările zilnice desfășurate de către personalul tehnic.

Muncitorul este conștient și cooperant

În timpul verificărilor, unuia dintre muncitori i s-a făcut rău, motiv pentru care colegii au apelat serviciul de urgență 112. Bărbatul a fost preluat de un echipaj SMURD, fiind conștient și cooperant, iar starea sa generală este bună, conform UTCN.

Revizia coșului de fum, în termen

UTCN precizează că revizia coșului de fum este realizată anual, de către o firmă autorizată, iar în prezent instituția se află în termenul legal cu verificarea precedentă. Cu toate acestea, în urma incidentului de marți, universitatea va solicita efectuarea reviziei în regim de urgență, ca măsură de precauție.

„Se ventilează în acest moment spațiul, iar revizia va fi făcută în regim de urgență, chiar dacă suntem în termen cu ultima verificare”, se arată în comunicatul UTCN.

Peste 150 de persoane s-au autoevacuat

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, în urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat o concentrație de monoxid de carbon peste limitele normale. Ca urmare, 20 de persoane au fost evacuate de către pompieri, iar aproximativ 150 de persoane s-au autoevacuat preventiv. Nicio altă persoană nu a necesitat îngrijiri medicale.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului

Publicat

De

Emil Boc, lucrări centura metropolitană

Emil Boc a declarat marți că mai este nevoie de un aviz pentru a începe lucrările la pasajul din Florești, parte din construcția primului tronson al centurii metropolitane.

Pasajul trebuie finalizat, conform contractului, până la finalul acestui an.

Vor fi modificări în trafic pentru construcția centurii

Vor fi modificări în trafic în localitatea clujeană Florești. Un pasaj va fi construit în zona Unității Militare și a viitorului Spital Regional de Urgență, după care se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi.

„Acest pasaj face parte din tronsonul 1 al centurii și asigură accesul la spital… Ieri (luni, n.r.) au sosit macaralele mari și sunt amplasate pe bretelele care asigură traficul deviat. Azi sau mâine trebuie să primim și avizul de la Inspectoratul General al Poliției Române. Când vine acest aviz, se trece la lucru și traficul se deviază pe două benzi ajutătoare”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Astfel, a explicat primarul, se va trece la construcția pasajului, iar apoi lucrările vor continua cu lărgirea drumului dintre Cluj-Napoca și Florești. Emil Boc a mai precizat că „lucrările globale” trebuie să se încheie, conform contractului, până la 31 decembrie 2025. Asta înseamnă atât pasajul, cât și supralărgirea drumului la 6 benzi.

Primarul a mai anunțat că, după lărgirea drumului, va fi creată o bandă dedicată pentru transportul în comun și pentru ambulanțe.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate