EVENIMENT
FOTO. Rețetă specială de Crăciun, recomandată de o nutriționistă și instructoare de fitness din Cluj

O ruladă de pui cu merișoare este rețeta nouă recomandată de fosta concurentă Master- Chef, clujeanca Andreea Dos Santos Monteiro. Este instructor de fitness și nutriționist.
Andreea este nutriționist și instructor de fitness, în ambele domenii având tot felul de specializări, obținute în țară sau străinătate. Are și un program de slăbit, majoritatea clientelor fiind româncele care trăiesc în alte țări, program pentru care a primit recent un premiu de o agenție din Miami, SUA.
Până la sfârșitul anului va lansa un e-book cu rețete festive
Pentru a veni în sprijinul celor care gătesc pentru familiile lor, Andreea a pregătit o carte în format electronic, care va apărea pe piață în câteva zile. Are și un canal de Youtube, unde răspunde tuturor, are rețete speciale de post, pentru mese în familie, pentru slăbit altele.
Pentru sărbători, propune cititorilor Cluj24.ro, o rețetă simplă și extrem de delicioasă. Se numește ”festivă cu brânză și merișoare”, se pregătește în 20 de minute și se gătește în alte 30, la cuptor. Pentru gurmanzi, recomandă să fie servită alături de piure de țelină și păstârnac și sparanghel tras la tigaie.
Ingrediente pentru 2 porții
1 piept de pui mare, aproximativ 300 de grame, o felie de bânză maasdam, în jur de 50 de grame, o lingură de merișoare uscate, 6 felii de prosciutto crudo, sare și piper după gust.
Mod de preparare: pieptul de pui se feliază, bucățile trebuie să fie putin mai groase decât carnea pentru șnitele și se condimentează cu sare și piper. Pe blatul de lucru se așează feliile de prosciutto, la fel ca un pat pentru carnea de pui. Pe acestea se pune puiul, apoi, la unul din capete se pune bucata de brânză și merișoarele, apoi se rulează rulada de la acel capăt. Produsul se fixează cu scobitori pentru păstrarea formei. Rulada astfel obținută se coace la cuptor timp de 25-30 minute, la 180 C, după care se lasă la odihnit în cuptor încă 10 minute.
În Ardeal se mănâncă destul de gras
Andreea Dos Santos Monteiro spune că în zona noastră lumea mănâncă destul de gras, asta și pentru că oamenii sunt harnici, fac muncă fizică intensă și au nevoie de un aport caloric ridicat. A doua explicație ar putea fi că, multe luni pe an este frig afară, iar mâncarea poate ajuta la termoreglare, fiind necesare calorii în plus.
Alimentele din magazin nu mai conțin nutrienții necesari
Andreea ne recomandă să ne întoarcem la mâncărurile de bază, la obiceiurile alimentare cu care am fost crescuți și asta pentru că avem deja o informație genetică în corp, iar dezechilibrele alimentare vor dispărea. Astfel, dacă am mânca nucă de cocos și fructe exotice, corpul nostru nu va avea de unde să își ia energia necesară unei funcționări corecte. Pentru ardeleni, mai benefică ar fi o varză murată, prunele sau merele.
Ce contează într-un regim de slăbire, alimentația 65 la sută, sportul 20 la sută, iar 15 la sută odihna.
Andreea are un canal dedicat femeilor care doresc să slăbească (n.r. adică tuturor), demarat online înainte de pandemie. Ea spune că, pe lângă diete și exerciții, recomandă evitarea frustrărilor, odihna și echilibrul în tot și toate.
Sport de la 15 ani
Andreea a început să facă sport la 15 ani, într-o sală din Năsăud, iar când a venit la Cluj, trei ani mai târziu, să studieze jurnalismul la UBB, înainte să-și caute un apartament de închiriat, a căutat o sală de fitness. Toate în viață au un rost, povestește Andreea, la jurnalism, de exemplu, a învățat multe despre ce înseamnă comunicarea și cum să stai în fața unei camere, de filmat.
Fiecare poftă pe care o avem arată o carență
Vorbește zilnic cu fetele înscrise în program, despre farfuriile lor, despre diete speciale sau antrenamente personalizate. Creează meniuri, aduse la nivel de master-chef, pe care le îmbină cu antrenamente funcționale sau metabolice. Rezultele apar după primele zile, dar fetele se cântăresc doar din 4 în 4 zile. Nu le recomandă să urmeze diete după ureche sau de pe internet, acestea pot slăbi organismul, iar la final se vor întoarce la kilogramele inițiale.
Să facem mișcare din plăcere
Sportul ajută la menținerea unei minți sănătoase, dar nu trebuie dus la extrem, spune Andreea. E important să existe echilibru între sport și alimentație, pentru că dacă mergi la sală frustrată de faptul că ai mâncat ieri mai mult decât trebuia și astăzi muncești mai mult, până la urmă ajungi să mănânci mult din nou.
Din nou despre mâncare
În 2019, a participat la show-ul culinar Master-Chef, unde a luat cuțitul de aur din prima, pentru un desert sănătos, Brownie cu sfeclă roșie, cu cinci texturi diferite: brownie, biscuite crocant, caramel, sfeclă caramelizată și sos de zmeură. A ajuns până în top cinci atunci, lucru pe care îl consideră o mare realizare personală.
Cristina Șendrea
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un grav accident de circulație a avut loc sâmbătă dimineața la ieșirea din Turda Săndulești, în județul Cluj.
Un tânăr a fost recuperat de pe camp de pompieri și transportat la spital.
Accident la Turda. Tânăr grav rănit după ce s-a răsturnat cu mașina
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervenit în această dimineață la accidentul rutier petrecut la ieșire din Turda, spre comuna Săndulești.
Apelul de urgență a venit la ora 07.00. Pompierii au găsit la fața locului un autoturism răsturnat în afara părții carosabile.
Un tânăr a suferit multiple traumatisme. Acesta a fost preluat de către echipajul SAJ și transportat de urgență la spital în stare de conștiență. La misiune a luat parte o autospecială cu modul de descarcerare.
ADMINISTRAȚIE
Tarife mai mari pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar la Cluj-Napoca

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca va încasa mai mulți bani pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar.
Consilierii locali vor dezbate, în ședința de luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor staționate neregulamentar, a vehiculelor fără stăpân sau abandonate, cât și a trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.
Proiectul de hotărâre prevede creșterea prețurilor, după cum urmează:
- 396,11 de lei plus TVA/vehicul/zi la ridicarea autovehiculului, față de 247,09 de lei plus TVA/vehicul;
- 272,21 de lei plus TVA/vehicul/zi la transportul autovehiculului, 169,80 de lei plus TVA/vehicul ;
- 69,11 de lei plus TVA/vehicul/zi pentru operațiunea de depozitare, față de 43,11 de lei plus TVA/vehicul/zi;
- 106,75 de lei plus TVA/trotinetă pentru operațiunea de ridicare, față de 75,39 de lei plus TVA/trotinetă/bucată;
- 23,45 de lei plus TVA/zi/trotinetă pentru operațiunea de depozitare, față de 16,56 de lei plus TVA/zi/bucată.
Prețurile nu au mai fost modificate din 2017, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
CULTURA
„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.
În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.
Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.
„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.
În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.
Mălaiul, comoara copilăriei
Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.
„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.
Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei
Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.
Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.
Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.
Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.
„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister.
Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre.
Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, a avertizat MAI.
Care sunt conturile vizate?
Conturile identificate ca făcând parte din acest ecosistem sunt următoarele: @emiemiemi84, acesta fiind și contul principal, @politisti_ro.fp, @politia.romana66, @politia.roman, @politiaromanaofficial, @jandarmeria_romana_112, @_mai.romania, @politisti.romania, @politisti112, @politistui_ro, @denis_politia_romana.
„Reiterăm faptul că aceste conturi sunt false, nu aparțin Ministerului Afacerilor Interne, iar cei care le gestionează postează conținut care contravine eticii profesionale și care aduc atingere intereselor cetățenilor români.
Evitați să comentați la postările acestor conturi, să urmăriți conturile, ori să distribuiți postările promovate în ecosistemul prezentat”, a mai transmis MAI.