EVENIMENT
FOTO. Restricții de circulație pe Autostrada Sebeș-Turda. Gropi și fisuri în carosabil
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunță restricții de circulație pe A10 – Sebeș-Turda, din cauza unor gropi și fisuri apărute în carosabil.
”Între km. 16+200 – km. 16+400, calea I, se intervine pentru remedierea unei fisuri apărute în carosabil. Circulația se desfășoară pe banda II, cu restricție de viteză de 60 km/h, menținută și pe timp de noapte.
Între km. 0+940 – km. 1+380, pe breteaua nodului Sebeș, se intervine pentru eliminarea unor degradări apărute în carosabil. A fost instituită restricție de circulație pe banda I, circulația desfășurându-se pe banda II cu restricție de viteză de 40 km/h.
Reparațiile sunt executate de către antreprenorul lucrării aflate în garanție.
Vă rugăm să circulați cu atenție în zona lucrărilor și să respectați semnalizarea temporară”, au spus reprezentanții DRDP Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Instalație în premieră națională la Cluj. Nămolul de la Stația de Epurare este uscat și transformat în peleți
Compania de Apă Someș și Consiliul Județean Cluj au inaugurat, luni, o instalație în premieră națională, de uscare și valorificare a nămolului umed rezultat în urma epurării apelor uzate la Stația de Epurare Cluj-Napoca, investiția ridicându-se la aproape 100 de milioane de lei.
Directorul Companiei de Apă Someș, Călin Neamțu, a declarat că, până acum, nămolul umed era depozitat 8 luni pe an pe teritoriul Stației de Epurare, iar acest material este, acum, valorificat.
”Stația de Epurare din Cluj-Napoca produce 80 de tone de nămol pe zi, rezultat în urma procesului de epurare. Până acum, acest nămol era depozitat pe terenuri agricole, dar în perioada martie-octombrie trebuia să îl depozităm pe teritoriul stației.
În Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), de peste 400 de milioane de euro, a fost prevăzută o instalație de tratare termică a nămolului care face ca nămolul umed rezultat, să ajungă de la o umiditate de 70% la 10%.
Procedeul este de uscare a nămolului, urmând ca, după tratarea termică, să fie transformat în peleți, care sunt arși într-o centrală termică, iar energia termică obținută se folosește pentru încălzirea instalației de tratare termică.
Practic, este un circuit închis. Din 80 de tone de nămol pe zi, rezultă și 5 tone de cenușă pe care încercăm, în viitor, să o reutilizăm în procesul de producere a cărămizilor sau a cimentului pentru betoane.
Investiția în noua instalație se ridică la 97 de milioane de lei”, a spus Neamțu.
În acest fel se rezolvă inclusiv problema depozitării unor cantități semnificative de nămol, investiția contribuind esențial și la reducerea amprentei de carbon.
Beneficii pentru mediu
Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a declarat la rândul său că instalația este unică la nivel național.
”Ajută foarte mult mediul, dar și sănătatea clujenilor. Cred că această investiție din Cluj să fie un exemplu de urmat și pentru alte județe din România”, a precizat Rațiu.
Exemplu de economie circulară
Stefano Carpaneto, CEO al firmei italiene Vomm care a realizat instalația, a precizat că emisiile degajate de noua instalație sunt mult sub normele europene.
”Acest lucru este posibil grație tehnologiei firmei noastre, care este una înființată în Italia în urmă cu 65 de ani, și dezvoltă procese de uscare a unei game largi de materiale, cum este nămolul în acest caz.
Tehnologia presupune uscarea nămolului, transformarea sa în peleți, arderea peleților în incinerator, iar energia termică este folosită pentru continuarea procesului de uscare. Este un exemplu de economie circulară și dezvoltare sustenabilă”, a explicat Carpaneto.
Potrivit acestuia, o instalație similară este în curs de implementare la Compania de Apă Brăila.
EVENIMENT
Concert Carla’s Dreams la Târgul de Crăciun din Piața Unirii din Cluj-Napoca. Se aprind luminițele festive
Vineri, 22 noiembrie, de la ora 19:00, are loc deschiderea oficială a ,,Planetei Crăciun” – târgul cu tematică de sărbători organizat de UNTOLD Universe în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Va fi de asemenea și primul târg de Crăciun deschis în Cluj-Napoca, mii de oameni fiind așteptați să ia parte la aprinderea luminilor festive din Piața Unirii și să se bucure de magia Crăciunului pe tărâmul plin de culoare, farmec, sclipici și personaje fantastice.
Aprinderea luminilor festive din târg va fi urmată de un concert Carla’s Dreams, Andreea Șilochi și Kids Sing Academy. Târgul de Crăciun din Piața Unirii va rămâne deschis până pe 1 ianuarie 2025.
Pe data de 1 decembrie, se deschide și Târgul de Iarnă de pe platoul Sălii Sporturilor ,,Horia Demian”, aflat tot sub umbrela UNTOLD Universe.
Anul trecut, târgurile de Crăciun de la Cluj-Napoca au atras 900.000 de vizitatori din țară și nu numai, iar anul acesta organizatorii se așteaptă ca 1 milion de vizitatori să se bucure de sărbătorile de iarnă în târgurile de Crăciun de la Cluj.
Programul festivității de deschidere
Ceremonia de deschidere va marca începutul sărbătorilor de iarnă în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Aprinderea zecilor de luminițe festive, care îmbracă târgul și dau viață fiecărui colț al pieței, este un moment așteptat cu emoție de miile de oameni care se adună an de an în centrul orașului.
Programul evenimentului de pe 22 noiembrie cuprinde:
• Ora 19:00 Aprinderea luminilor festive
• Ora 19:15 Concert de colinde Kids Sing Academy
• Ora 19:30 Concert Carla’s Dreams
• Ora 20:30 Concert Andreea Șilochi
Ce atracții și surprize vom regăsi în ,,Planeta Crăciun”
Pentru cel de-al doilea an consecutiv, cele două târguri de Crăciun organizate de UNTOLD Universe la Cluj-Napoca – cel din Piața Unirii și cel de pe platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” se află sub conceptul ,,Planeta Crăciun”, care presupune transformarea celor două locuri emblematice din Cluj-Napoca în adevărate tărâmuri de poveste, pline de farmec, de unde nu vor lipsi personaje fantastice și jucăușe ce își vor face simțită prezența pe toată durata târgurilor.
,,Planeta Crăciun” va aduce în Piața Unirii din Cluj-Napoca o mulțime de surprize, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, unele în premieră pentru România.
Atracții unice și spectaculoase pentru experiențe la înălțime
De departe una dintre cele mai impresionante atracții de anul acesta este roata panoramică cu un spectacol de lumini unic în România, care va oferi o priveliște de poveste asupra târgului. Pentru cei mici, caruselul de poveste va deveni refugiul preferat, iar sania VR îi va purta într-o aventură fantastică pe drumul renilor spre casa lui Moș Crăciun din Laponia – totul prin magie virtuală.
Jucării gigantice și provocări captivante
Cei cu spirit de competiție vor găsi standuri cu jucării de pluș gigantice, cu tematică de Crăciun, oferite celor care își dovedesc îndemânarea la probele speciale. Un motiv în plus de distracție, care le poate oferi participanților și șansa de a pleca cu daruri acasă.
Bunătăți locale și povești la gura sobei
Anul acesta, din grija pentru producătorii locali care vor fi în cadrul târgului zi de zi, până pe 1 ianuarie, organizatorii au amplasat căsuțele cu bunătăți într-un cerc astfel încât vizitatorii să poată explora cu ușurință cadourile, mâncărurile și băuturile oferite de aceștia. Mai mult, vizitatorii vor putea savura vinul fiert sau o porție delicioasă de mâncare lângă focurile special amenajate, care aduc aminte de poveștile la gura sobei din copilăr
Moș Crăciun și spiridușii săi de pe Planeta Crăciun
Căsuța lui Moș Crăciun nu lipsește nici în acest an și îl va găzdui și pe Moș Nicolae. Cei mici vor putea face poze cu Moșul, îl vor ajuta în atelierele creative și vor realiza felinare, coronițe sau globuri din materiale sustenabile. În plus, atmosfera va fi întreținută de personajele de pe Planeta Crăciun: Crăciunir, Frim, Ona, Mira și Rexy, gata să aducă zâmbete și voie bună.
Colinde și concerte susținute de artiști îndrăgiți
Programul artistic de anul acesta combină trupe îndrăgite și artiști consacrați pentru cântecele și colindele de Crăciun precum Emeric Imre, Ducu Berți, Narcisa Suciu, Fuego, MA RA MU, Score Band, Be Right Band, Semnal M, Dalma si mulți, mulți alții vor aduce magia sărbătorilor pe scenă, alături de alte surprize muzicale care vor transforma serile de decembrie în momente de neuitat.
EVENIMENT
Fetiță de 13 ani dispărută la Cluj-Napoca. Este căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți
O fetiță de 13 ani a dispărut de acasă duminică, 17 noiembrie.
Copila este căutată de familie, iar cei care au văzut-o sunt rugați să sune de urgență la poliție.
Fetiță de 13 ani dispărută la Cluj-Napoca. Este căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată duminică despre faptul că DARIA-ALEXANDRA COCOI, în vârstă de 13 de ani, a plecat voluntar din Cluj-Napoca, în jurul orei 16.30, iar până în prezent nu a revenit.
Fata are o înălțime aproximativă de 1.60 – 1.65 metri, aproximativ 45 de kilograme, păr șaten, tuns la nivelul umerilor și ochi căprui.
La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare roz. Nu se cunosc alte detalii depsre vestimentație.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
Ministrul Muncii: Pensionarii își vor primi RECALCULĂRILE și sumele RESTANTE până în decembrie
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că toți pensionarii ar urma să își primească recalculările și diferențele restante până în decembrie.
Prezentă într-o conferință de presă la Cluj, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a dat asigurări că toate deciziile de recalculare a pensiilor, inclusiv cele pentru dosarele complexe, vor ajunge la beneficiari până la finalul anului.
Recalculările și restanțele vor fi primite până în decembrie
Totodată, diferențele de plată restante pe lunile septembrie, octombrie și noiembrie vor fi achitate integral până în decembrie, astfel încât pensionarii să poată beneficia de sumele datorate înainte de sărbători.
„Le-am cerut colegilor, atât de la Casa Națională de Pensii Publice, cât și de la toate casele teritoriale de pensii din România, ca până în decembrie, toate deciziile de recalculare să ajungă la beneficiar, fiindcă astăzi, cea mai mare parte a deciziilor sunt emise, inclusiv pentru dosarele complexe, însă există un decalaj între momentul emiterii și momentul când acestea ajung la beneficiar.
Ținta pe care o avem este ca până în decembrie, toate acestea să ajungă la beneficiar, atât deciziile de recalculare, cât și deciziile de revizuire. Pe de altă parte, le-am cerut colegilor ca toate plățile aferente diferențelor pentru aceste decizii de asemenea să ajungă la beneficiar, la toți pensionarii din România cel mai târziu în luna decembrie”, a declarat ministrul Muncii, la Cluj-Napoca.
Reformă majoră a sistemului public de pensii
Simona Bucura-Oprescu a evidențiat eforturile depuse de personalul caselor de pensii pentru implementarea unei reforme ample a sistemului public de pensii, care a pus presiune pe instituții, atât din punct de vedere tehnic, cât și logistic.
„Colegii duc o muncă susținută și le mulțumesc, nu a fost deloc ușor, după o reformă amplă a sistemului public de pensii, o reformă nemaiîntâlnită în România până astăzi, să fie implementată această reformă într-un timp atât de scurt. Îmi cer scuze față de pensionari dacă au existat și nemulțumiri, și întârzieri, dar colegii noștri vor continua această muncă în folosul dânșilor și ne dorim ca de sărbători, atât pensionarii, cât și noi, să putem avea tihnă: pensionarii fiindcă le-au ajuns toate drepturile și toate beneficiile de care se bucură datorită noii legi și noi, cu sentimentul că am făcut o muncă bună în folosul dânșilor, pe care am reușit să o finalizăm”, a adăugat ministrul.
Sute de mii de pensionari încă așteaptă deciziile
Conform estimărilor, aproximativ 10% dintre pensionarii din România nu au primit încă deciziile de recalculare din cauza problemelor tehnice și a volumului mare de dosare gestionate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Aceștia urmează să primească retroactiv sumele pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie, care în medie se ridică la aproximativ 600 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că fiecare pensionar va încasa aproximativ 1.800 de lei în plus la pensia pe luna decembrie.
Procesul de recalculare a fost îngreunat de problemele persistente ale sistemului informatic al CNPP și de resursele umane limitate.