Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Rectorul UBB Cluj despre străzile Kogălniceanu și Universității: Orașul și UBB au cu adevărat o Piață a Universității

Publicat


UBB

Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, susține că, în urma modernizării străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității, ”orașul și UBB au cu adevărat o Piață a Universității!”.

”Într-adevăr, cea mai frumoasă stradă a orașului și <<artera academică>> – așa cum a fost adesea numită în spațiul public – s-a transformat într-o Piață a Universității.

Dincolo de speculații, UBB a militat mereu pentru o zonă pietonală în jurul Universității care să valorifice <<artera academică>> a orașului (vechea Uliță a Lupilor – Platea Luporum) și care să creeze o Piață a Universității în oraș, dincolo de mai vechea stradă a Universității.

Primăria și-a făcut datoria și a oferit Universității și orașului o nouă piață publică – Piața Universității.

Considerând monumentalitatea și istoria clădirii centrale a UBB și spațiul pietonal generos din jur și clădirile istorice, probabil că această zonă este cea mai frumoasă de acest tip din țară”, a spus Daniel David în mesajul transmis cu ocazia Zilei Universității ”12 mai 1581 – 12 mai 2024: 443 de ani de tradiție și excelență prin cultură-știință-inovație”.

Porniți din fața clădirii centrale a UBB

ubb

Acesta a făcut un apel la clujeni, și nu numai, să facă un tur al zonei din jurul clădirii centrale a UBB:

Porniți din față clădirii centrale a UBB de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 1.

Observați întâi arhitectura neoclasică a monumentalei clădiri construite la sfârșit de secol XIX/început de secol XX, statuile de pe fronton reprezentând vechile facultăți ale Universității (filosofie/ drept/ științe/ medicină), evoluția și rectorii Universității, toate acestea fiind semnalizate la intrarea în clădire.

Intrați în hol și observați alte variante ale statuilor care reprezentau facultățile Universității (filosofie/drept/științe/medicină).

La cerere, se poate vizita și impozanta Aula Magna a UBB.

Zona pietonală

În zona pietonală, spre strada Universității (spre vest), veți observa vechile edificii ale complexului universitar din secolul XVIII:

Pe locul clădirii centrale a UBB s-a aflat vechea clădire a Universitas Claudiopolitana (prima instituție cu nume de universitate de pe teritoriul actual al țării).

În fața clădirii centrale a UBB se află clădirea Liceului Ștefan Báthory, cu un stil neoclasic, construită în secolul XVIII, dar reconstruită la început de secol XIX (după marele incendiu din 1798).

Lângă Liceul Ștefan Báthory, spre strada Universității, se află clădirea Convictului Nobiliar, construită în anul 1735, în stil baroc, fiind probabil una dintre cele mai vechi clădiri laice din oraș (încă în picioare și fără reconstrucții din temelie). În secolul XVIII, aceasta a găzduit întâlnirile Dietei Marelui Principat al Transilvaniei. Acum face parte din patrimoniul UBB.

Biserica Universității (inițial iezuită, acum piaristă) și o clădire a Liceului Ștefan Báthory (inițial Seminarul Báthory-Apor), aflate față în față pe strada Universității, au fost construite la început de secol XVIII și au fost la rândul lor asociate Universității.

Facultatea de Drept

La capătul „Seminarului Báthory-Apor”, spre strada Avram Iancu, se află actuala clădire a Facultății de Drept a UBB, construită la început de secol XIX într-un stil art nouveau/neogotic, asociată atunci Universității ca primul cămin studențesc cu/și cantină din oraș (atunci „Mensa Academica”).

În centrul acestor structuri universitare și educaționale se află Statuia Fecioarei Maria (Statuia Sfintei Maria Protectoare / Statuia Ciumei – în limbajul urban „la Maria”), construită în 1744 într-un stil baroc, ca semn de respect pentru ocrotirea orașului față de ciumă/boli.

Statuia Școlii Ardelene

Dacă revenim în fața clădirii centrale a UBB și mergem spre est, vom observa:

(pe partea stângă) – Statuia Școlii Ardelene („la Ardeleni” – în limbajul urban), dezvelită în 1973 și înlocuind Lupa Capitolina („Lupoaica” – în limbajul urban) aflată acum pe Bulevardul Eroilor nr. 28.

(pe partea stângă) – Colegiul Academic „Florian Ștefănescu Goangă”, construit într-un stil modern (cu unele elemente clasice și chiar romantice în interior) în perioada interbelică, o clădire reprezentativă pentru oraș. Lângă Colegiu se află Palatul Teleki, construit la sfârșit de secol XVIII în stil baroc (cu unele elemente clasice), iar apoi clădirea Colegiului Național Emil Racoviță, construită în secolul XIX (pe locul unei clădiri mai vechi din secolul XVI) în stil de inspirație clasică, în fața căreia se află statuia savantului Emil Racoviță.

(pe partea dreaptă) – Clădirile Facultății de Teatru a UBB, construite la început de secol XIX, după incendiul din 1798, într-un stil neobaroc cu elemente rococo (partea estică).

Între aceste clădiri și Arhivele Naționale (clădire din a doua parte a secolul XIX), se află două clădiri vechi, reconstruite tot la început de secol XIX, în stil neobaroc, după incendiul din 1798, probabil pe locul altor clădiri orășenești mai vechi distruse în incendiu, găzduind acum locuințe și firme (ex. „casa Bethlen-Nemeș” la numărul 8 și „vechea prefectură” la numărul 6).

După Arhivele Naționale, regăsim Biblioteca Academiei (construită în 1975, într-un stil „brutalist” – fr. „beton brut”) și clădirea Liceului Teologic Reformat, construită la început de secol XIX pe locul vechii clădiri din secolul XVII, distrusă în incendiul din 1798.

Biserica Reformată

(pe partea dreaptă) – Biserica Reformată este o instituție reprezentativă în țară pentru stilul gotic, construită spre sfârșitul secolului XV (cu reparații/dezvoltări ulterioare) ca biserică romano-catolică (inițial franciscană, apoi din 1579/1581, iezuită, iar din 1622, reformată). În piața bisericii a fost plasată în 1904 Statuia Sfântului Gheorghe omorând balaurul (în limbajul urban al tinerilor „la Cavaler” sau „la Balaur”).

Aici și în jurul său – de la Turnul Croitorilor până spre Biblioteca Academiei și Colegiul Academic – s-a născut în 1581 prima instituție universitară de pe teritoriul actual al țării, și anume Academia Claudiopolitana, în cadrul Colegiului Iezuit Major (acest lucru se poate observa marcat pe zidul fostei academii), proprietățile din zonă fiind date de Regele Ștefan Báthory universității:

Diploma de fondare

Selecție din Diploma regală de fondare din 1581 conferită de Ștefan Báthory, (traducere Rus, 2007): „[…] atribuind antezisei Societății a lui Isus, cu sprijinul autorității apostolice, o mănăstire părăsită, cândva a fraților din ordinul franciscanilor, construită din generozitatea regilor Ungariei, aflată în Ulița Lupilor, lipită de zidul cetății, împreună cu biserica, grădinile, curțile, turnurile și cu toate locurile înconjurate de lângă zidurile cetății pe care le-au folosit în vechime sus-zișii frați franciscani; pe deasupra, o casă în care locuiau între niște călugărițe fecioare, cu toate lucrurile care într-un fel sau altul aparțin acesteia […]”

În jurul Bisericii există în prezent case vechi, construite adesea în stil baroc, inițial în secolul XVIII/început de secol XIX (unele reconstruite ulterior) – ultima de pe partea stângă construită în perioada interbelică -, ca locuințe orășenești și/sau ca spații ale bisericii reformate („casa parohială”, din fața bisericii, cu elemente renascentine, a fost construită inițial în secolul XVII și amplificată în secolul XVIII).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Valabilitatea PUG-ului municipiului Cluj-Napoca, prelungită. Licitația se lasă așteptată

Publicat

De

Actualul plan urbanistic general (PUG) al municipiului Cluj-Napoca va avea valabilitatea prelungită cu încă maxim 10 ani, potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului Local. Licitația pentru noul PUG se lasă așteptată.

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de marți, 25 iunie, un proiect de hotărâre privind prelungirea valabilității actualului plan urbanistic general (PUG), aprobat în 2014. PUG-ul are valabilitate de maxim 10 ani și urmează să expire la data de 22 decembrie 2024.

Potrivit reglementărilor legale, însă, termenul de valabilitate poate fi prelungit o dată, până la intrarea în vigoare a noului PUG, dar nu mai mult de 10 ani de la data depăşirii termenului de valabilitate.

La mai bine de 7 ani de la lansarea licitației, Clujul încă nu are PUG

Potrivit documentului, se impune prelungirea valabilității PUG-ului pentru a evita blocajele privind emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizațiilor de construire. Măsura se ia prin hotărâre a Consiliului Local.

Administrația locală a început demersurile de actualizare a Planului Urbanistic General înainte de expirarea termenului de valabilitate, însă, după mai bine de 7 ani, acesta încă se lasă așteptat.

Ce s-a întâmplat?

Începerea demersurilor de actualizare a PUG-ului a fost aprobată de Consiliul Local încă din 2017, iar în 2018, Primăria municipiului Cluj-Napoca a început demersurile pentru Actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca.

Demersul s-a concretizat prin încheierea unui contract de prestări servicii încheiat între Municipiul Cluj-Napoca și firma SC Synergetics Corporation SRL AV Transport Planning SRL şi Panteia B.V. Proiectul avea termen de execuție de 24 de luni de la data procesului verbal de începere a lucrărilor.

Contract reziliat

Termenul de predare a fost apoi amânat de mai multe ori, Primăria oferind firmei un ultimatum pentru data de 20 februarie 2022. Întrucât nici acest termen nu a fost respectat, Primăria a reziliat contractul cu firma SC Synergetics Corporation SRL.

„Pe parcursul derulării contractului, din cauza unori factori independenți de instituția noastră, au apărut întârzieri în derularea contractului, fapt ce a condus la decalarea termenelor de predare. În acest context, s-a întocmit actul adițional nr. 1 la contractul de prestări servicii care prelungea termenul de predare al primei etape până la data de 20.02.2022. Întrucât prestatorul nu a predat documentația prevăzută în etapa 1 s-a comunicat notificarea de reziliere a contractului nr. 609048/433/01.07.2022”, se arată în proiectul de hotărâre.

SC Synergetics Corporation SRL a contestat rezilierea, solicitând instanței ca motivele invocate prin notificarea de reziliere să fie considerate neîntemeiate şi să constate valabilitatea contractului de prestări servicii, însă Tribunalul București a respins acțiunea. Contractanții au reproșat administrației că nu au predat la timp datele necesare pentru întocmirea studiilor de fundamentare, nici nu a organizat consultările publice pe parcursul acestei prime etape din contract. Sentința a rămas definitivă în 20.11.2023, prin respingerea recursului ca nefondat.

Ulterior rezilierii contractului, administrația locală a reluat demersurile de actualizare a PUG-ului (tot înainte de expirarea termenului de valabilitate), fiind începute demersurile pentru actualizarea caietului de sarcini, în concordanţă cu contextul actual.

Când ar putea fi relansată licitația?

Primăria ar urma să relanseze licitația pentru actualizarea planului urbanistic general abia după adoptarea de către Parlament a Codului Urbanismului.

„După ce va fi adoptat de către Parlament, vom relua și noi licitația pentru actualizarea PUG”, declara viceprimarul Dan Tarcea în ședința consiliului local din 28 mai.

Codul Urbanismului se află, în prezent, în dezbatere parlamentară. Printre reformele propuse se numără digitalizarea și simplificarea procesului de obținere a autorizațiilor de construire.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. EXCLUSIV. Podcast CLUJ24. Regizorul Stere Gulea: Filmul, ca o MEDITAȚIE despre viață

Publicat

stere gulea

Regizorul Stere Gulea, prezent vineri la TIFF, a fost invitatul lui Doru Pop la podcastul Cluj24. Stere Gulea este regizor, scenarist și creator de filme documentare, absolvent și apoi profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, director interimar al Televiziunii Române, între 1996 și 1998. Gulea a regizat filme etalon precum Moromeții (1987), Vulpe, vânător (1993), Sunt o babă comunistă (2013), Moromeții 2 (2018) și Moromeții 3 (2024).

Conversațiile cu Stere Gulea încep cu mult înaintea unui interviu și continuă mult după aceea. Regizorul, azi octogenar, se află la Cluj pentru proiecția de gală celei de-a treia producții din saga „Moromeților”, care are loc în Piața Unirii, de la ora 21:45.

stere gulea

VIDEO. EXCLUSIV. Podcast CLUJ24. Regizorul Stere Gulea: Filmul, ca o MEDITAȚIE despre viață

Acest film, a cărui documentare a început imediat după încheierea filmărilor la Moromeții 2 și se bazează atât pe „Jurnalul intim” al lui Marin Preda, cât și pe discuțiile cu poeta Aurora Cornu, prima soție a prozatorului, care a murit la Paris. Istoria „Moromeților” coincide cu istoria ultimilor patru decenii de cinematografie românească.

Multe dintre amintirile lui Stere Gulea nu apar în această conversație, una dintre cele mai amuzante povești fiind aceea în care, după ce primul „Moromeții” a rămas în labirinturile cenzurii, neprimind aprobare pentru difuzare din pricina uneltirilor lui Titus Popovici, reprezentanții casei de film îl sună pe regizor și îl întreabă „Unde e filmul”?

De la cenzură, la filmul „sălbatic” al anilor 90, la producția cu ajutorul tehnologiilor digitale, Gulea a parcurs toate etapele prin care a trecut și filmul autohton.

Întrebarea cenzorilor „unde este filmul?” este și întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem când vedem creațiile lui Gulea, pentru că filmul nu este doar un spectacol vizual, este și o formă de problematizare a umanității noastre.

„Când mergi cu gloata, nu e loc pentru reflecție”

Stere Gulea: „Până la urmă, fiecare opțiune de a filma trebuie să decurgă din sensul pe care vrei să îl dai în momentului respectiv, oricât ar părea că există o dispută între conținut și expresie. (…)

Oamenii în ziua de azi spun în numele libertății, diversității și toate lucrurile astea. Bun, de acord, Gulea este anticomunist. Poate că am o anumită nuanță, din momentul în care eu cred că am trăit într-un sistem pe care îl detest din anumite puncte de vedere chiar esențiale. Și eu vorbesc despre experiență personală și-ți spun concret ce am trăit. De ce crezi că este anticomunist? Este o experiență trăită de un om. Poate este o experiență subiectivă, dar poți să-i etichetezi intenționalitatea. (…)

Sunt lucruri la care societatea nu vrea să se mai gândească, nu vrea să mediteze și te întreb: în ce lume trăim, nu spre ce lume ne îndreptăm? (…)

La Moromeții 1 am filmat trei luni, la Moromeții 3 am avut bani doar pentru 28 de zile de filmare. Bun, sigur, acum sunt noile tehnologii care te ajută să fii mai rapid, mai nu știu ce… Dar pregătirea unei secvențe, e vorba de modul de lucru, de repetițiile cu actorii, de miza în scenă, de toate astea, nu poți să le faci… Ele cer o anumită durată. Nu poți să le faci pe repede înainte. Astea sunt problemele.”

Doru Pop

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Filmele românești rulează cu săli PLINE la TIFF.23

Publicat

tiff

O tradiție confirmată: filmele românești rulează cu casa închisă la TIFF! Cinefilii prezenți la ediția a 23-a a festivalului s-au grăbit să-și achiziționeze biletele atât pentru cele 12 lungmetraje și 10 scurtmetraje din competiția Zilele Filmului Românesc (ZFR), cât și pentru restul premierelor și proiecțiilor speciale programate în cea mai populară secțiune din program.

tiff

Unde merg elefanții (r. Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru), o poveste de iubire și prietenie între trei persoane aflate într-un moment dificil, Alice On & Off (r. Isabela Tent), un documentar care urmărește zece ani din viața unei mame tinere, și Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), au deschis ZFR, toate cu proiecții sold-out. Un alt titlu foarte așteptat este și Moromeții 3 (r. Stere Gulea), care va putea fi văzut prima dată la TIFF.

tiff

tiff

tiff

FOTO. Filmele românești rulează cu săli PLINE la TIFF.23

Cinefilii profită, astfel, de o perioadă foarte bună prin care trece cinematografia românească, în care „se produce din ce în ce mai mult, ceea ce e foarte bine. E lăudabil că se fac filme independente, în special în zona documentarului.”, așa cum observă și  Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF.

Cinemaul independent din România este și tema TIFF Talk-ului de sâmbătă, din Piața Unirii, de la ora 12:00, unde regizorii George ve Gänæaard și Horia Cucută (Clasat), Claudiu Mitcu (Rusalka), Andrei Răuțu (Fluturi de noapte) vor vorbi despre provocările realizării filmelor lor, într-o discuție moderată de Anca Vancu, editor coordonator Films in Frame.

tiff

TIFF a anunțat și primii câștigători din această ediție. Filmul Centimetric (r. Philip Găicean) a câștigat Competiția Locală, dedicată cineaștilor profesioniști sau amatori din Cluj și împrejurimi. Premiul de 1.500 euro, oferit de Banca Transilvania, împreună cu servicii de producție în valoare de 10.000 de euro pentru următorul proiect de film al regizorului, acordate de Numa Film au recompensat această producție. Acesta a fost premiat și de Leonidas, partener de tradiție al proiectului, care dăruiește ciocolată pentru un an de zile. Mențiunea Specială a Juriului (Servicii de colorizare în valoare de 5.000 de euro, oferite de Numa Film) a fost acordată filmului Cu gust de fum și amintirea verii (r. Ágnes Anna Farkas), iar Premiul Special (1.000 de euro, oferiți de McDonald’s România) a mers la mater noster (r. Lehel Fazakas).

tiff

În ultimul weekend de TIFF.23 vor mai putea fi văzute filme așteptate, precum incisivul Kinds of Kindness (r. Yorgos Lanthimos), care i-a adus lui Jesse Plemons un premiu de interpretare la cea mai recentă ediție a festivalului de film de la Cannes sau filmul surpriză Limonov (r. Kirill Serebrennikov), prezentat de asemenea în Competiția Oficială de la Cannes, un portret efervescent al scriitorului Eduard Limonov.

tiff

tiff

tiff

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul între extreme: încă două zile de CANICULĂ, urmate de FURTUNI și ploi torențiale

Publicat

Județul Cluj se află sub avertizare meteo cod galben de caniculă, vineri și sâmbătă. De duminică, temperaturile vor scădea ușor și sunt anunțate averse torențiale și furtuni.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizarea cod galben de caniculă și pentru zilele de 21 și 22 iunie, pe raza județului Cluj.

Temperaturi de până la 34 de grade

În acest interval, valul de căldură se va menține în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Sâmbătă, local la munte, precum și în regiunile vestice, nordice și în centru, din orele amiezii, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Ploi torențiale și furtuni, de duminică, la Cluj

De duminică, județul Cluj va ieși de sub incidența avertizării meteo. Temperaturile vor scădea ușor și se vor înregistra furtuni, cu averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice.

Sursa: The Weather Channel

Cod ROȘU de caniculă, în țară

La nivel național, sâmbătă și duminică, mai multe județe vor intra sub cod roșu de caniculă. În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv.

Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax