Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Rectorul UBB Cluj despre străzile Kogălniceanu și Universității: Orașul și UBB au cu adevărat o Piață a Universității

Publicat


UBB

Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, susține că, în urma modernizării străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității, ”orașul și UBB au cu adevărat o Piață a Universității!”.

”Într-adevăr, cea mai frumoasă stradă a orașului și <<artera academică>> – așa cum a fost adesea numită în spațiul public – s-a transformat într-o Piață a Universității.

Dincolo de speculații, UBB a militat mereu pentru o zonă pietonală în jurul Universității care să valorifice <<artera academică>> a orașului (vechea Uliță a Lupilor – Platea Luporum) și care să creeze o Piață a Universității în oraș, dincolo de mai vechea stradă a Universității.

Primăria și-a făcut datoria și a oferit Universității și orașului o nouă piață publică – Piața Universității.

Considerând monumentalitatea și istoria clădirii centrale a UBB și spațiul pietonal generos din jur și clădirile istorice, probabil că această zonă este cea mai frumoasă de acest tip din țară”, a spus Daniel David în mesajul transmis cu ocazia Zilei Universității ”12 mai 1581 – 12 mai 2024: 443 de ani de tradiție și excelență prin cultură-știință-inovație”.

Porniți din fața clădirii centrale a UBB

ubb

Acesta a făcut un apel la clujeni, și nu numai, să facă un tur al zonei din jurul clădirii centrale a UBB:

Porniți din față clădirii centrale a UBB de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 1.

Observați întâi arhitectura neoclasică a monumentalei clădiri construite la sfârșit de secol XIX/început de secol XX, statuile de pe fronton reprezentând vechile facultăți ale Universității (filosofie/ drept/ științe/ medicină), evoluția și rectorii Universității, toate acestea fiind semnalizate la intrarea în clădire.

Intrați în hol și observați alte variante ale statuilor care reprezentau facultățile Universității (filosofie/drept/științe/medicină).

La cerere, se poate vizita și impozanta Aula Magna a UBB.

Zona pietonală

În zona pietonală, spre strada Universității (spre vest), veți observa vechile edificii ale complexului universitar din secolul XVIII:

Pe locul clădirii centrale a UBB s-a aflat vechea clădire a Universitas Claudiopolitana (prima instituție cu nume de universitate de pe teritoriul actual al țării).

În fața clădirii centrale a UBB se află clădirea Liceului Ștefan Báthory, cu un stil neoclasic, construită în secolul XVIII, dar reconstruită la început de secol XIX (după marele incendiu din 1798).

Lângă Liceul Ștefan Báthory, spre strada Universității, se află clădirea Convictului Nobiliar, construită în anul 1735, în stil baroc, fiind probabil una dintre cele mai vechi clădiri laice din oraș (încă în picioare și fără reconstrucții din temelie). În secolul XVIII, aceasta a găzduit întâlnirile Dietei Marelui Principat al Transilvaniei. Acum face parte din patrimoniul UBB.

Biserica Universității (inițial iezuită, acum piaristă) și o clădire a Liceului Ștefan Báthory (inițial Seminarul Báthory-Apor), aflate față în față pe strada Universității, au fost construite la început de secol XVIII și au fost la rândul lor asociate Universității.

Facultatea de Drept

La capătul „Seminarului Báthory-Apor”, spre strada Avram Iancu, se află actuala clădire a Facultății de Drept a UBB, construită la început de secol XIX într-un stil art nouveau/neogotic, asociată atunci Universității ca primul cămin studențesc cu/și cantină din oraș (atunci „Mensa Academica”).

În centrul acestor structuri universitare și educaționale se află Statuia Fecioarei Maria (Statuia Sfintei Maria Protectoare / Statuia Ciumei – în limbajul urban „la Maria”), construită în 1744 într-un stil baroc, ca semn de respect pentru ocrotirea orașului față de ciumă/boli.

Statuia Școlii Ardelene

Dacă revenim în fața clădirii centrale a UBB și mergem spre est, vom observa:

(pe partea stângă) – Statuia Școlii Ardelene („la Ardeleni” – în limbajul urban), dezvelită în 1973 și înlocuind Lupa Capitolina („Lupoaica” – în limbajul urban) aflată acum pe Bulevardul Eroilor nr. 28.

(pe partea stângă) – Colegiul Academic „Florian Ștefănescu Goangă”, construit într-un stil modern (cu unele elemente clasice și chiar romantice în interior) în perioada interbelică, o clădire reprezentativă pentru oraș. Lângă Colegiu se află Palatul Teleki, construit la sfârșit de secol XVIII în stil baroc (cu unele elemente clasice), iar apoi clădirea Colegiului Național Emil Racoviță, construită în secolul XIX (pe locul unei clădiri mai vechi din secolul XVI) în stil de inspirație clasică, în fața căreia se află statuia savantului Emil Racoviță.

(pe partea dreaptă) – Clădirile Facultății de Teatru a UBB, construite la început de secol XIX, după incendiul din 1798, într-un stil neobaroc cu elemente rococo (partea estică).

Între aceste clădiri și Arhivele Naționale (clădire din a doua parte a secolul XIX), se află două clădiri vechi, reconstruite tot la început de secol XIX, în stil neobaroc, după incendiul din 1798, probabil pe locul altor clădiri orășenești mai vechi distruse în incendiu, găzduind acum locuințe și firme (ex. „casa Bethlen-Nemeș” la numărul 8 și „vechea prefectură” la numărul 6).

După Arhivele Naționale, regăsim Biblioteca Academiei (construită în 1975, într-un stil „brutalist” – fr. „beton brut”) și clădirea Liceului Teologic Reformat, construită la început de secol XIX pe locul vechii clădiri din secolul XVII, distrusă în incendiul din 1798.

Biserica Reformată

(pe partea dreaptă) – Biserica Reformată este o instituție reprezentativă în țară pentru stilul gotic, construită spre sfârșitul secolului XV (cu reparații/dezvoltări ulterioare) ca biserică romano-catolică (inițial franciscană, apoi din 1579/1581, iezuită, iar din 1622, reformată). În piața bisericii a fost plasată în 1904 Statuia Sfântului Gheorghe omorând balaurul (în limbajul urban al tinerilor „la Cavaler” sau „la Balaur”).

Aici și în jurul său – de la Turnul Croitorilor până spre Biblioteca Academiei și Colegiul Academic – s-a născut în 1581 prima instituție universitară de pe teritoriul actual al țării, și anume Academia Claudiopolitana, în cadrul Colegiului Iezuit Major (acest lucru se poate observa marcat pe zidul fostei academii), proprietățile din zonă fiind date de Regele Ștefan Báthory universității:

Diploma de fondare

Selecție din Diploma regală de fondare din 1581 conferită de Ștefan Báthory, (traducere Rus, 2007): „[…] atribuind antezisei Societății a lui Isus, cu sprijinul autorității apostolice, o mănăstire părăsită, cândva a fraților din ordinul franciscanilor, construită din generozitatea regilor Ungariei, aflată în Ulița Lupilor, lipită de zidul cetății, împreună cu biserica, grădinile, curțile, turnurile și cu toate locurile înconjurate de lângă zidurile cetății pe care le-au folosit în vechime sus-zișii frați franciscani; pe deasupra, o casă în care locuiau între niște călugărițe fecioare, cu toate lucrurile care într-un fel sau altul aparțin acesteia […]”

În jurul Bisericii există în prezent case vechi, construite adesea în stil baroc, inițial în secolul XVIII/început de secol XIX (unele reconstruite ulterior) – ultima de pe partea stângă construită în perioada interbelică -, ca locuințe orășenești și/sau ca spații ale bisericii reformate („casa parohială”, din fața bisericii, cu elemente renascentine, a fost construită inițial în secolul XVII și amplificată în secolul XVIII).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. BNR semnalizează o viitoare DEPRECIERE a leului

Publicat

Salariul mediu net la Cluj

Piața valutară continuă să fie monitorizată atent de către banca centrală iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat de mai multe săptămâni în culoarul 4,976 – 4,978 lei. Înainte de minivacanța de Paște, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9773 lei.

Însă, minuta ședinței BNR din 7 aprilie, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,5%, valoare stabilită în august trecute, asupra faptului că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”

ANALIZĂ. BNR semnalizează o viitoare DEPRECIERE a leului

Recordul atins de uncie de 3.317,80 dolari nu a rezistat decât o zi, aceasta urcând joi la  3.359,90 dolari. Evoluția din piețele specializate a provocat creșterea prețului gramului de aur de la 465,3330 lei la 467,2986 lei, nou maxim istoric.

Uncia de aur s-a apreciat de la începutul anului la 26%, pe fondul lipsei de predictibilitate a politicilor din domeniul tarifelor a administrației de la Casa Albă, motiv pentru investitori să caute active considerate drept refugii, precum metalul galben, francul elvețian sau yenul japonez. Reamintim că până de curând dolarul și obligațiunile emise de Trezoreria SUA erau considerate cele mai sigure plasamente.

Investitorilor privați li se adaugă băncile centrale, care sunt cei mai importanți cumpărători de aur, sau fondurile de tip ETF ale căror acțiuni sunt garantate cu aur în format fizic. În aceste condiții, analiștii de la Goldman Sachs Group Inc prognozează atingerea pragului de 4.000 de dolari/uncie până la mijlocul lui 2026.

„Finanțele au atras joi 662,3 milioane lei”

Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99%, la 12 luni la 6,07%.

Creșterea dobânzilor solicitate de către băncile sau clienții lor la licitațiile pentru titlurile de stat, cu scadența scurtă, a redus sumele atrase de Trezorerie. Finanțele au atras joi 662,3 milioane lei, față de o valoare programată a emisiunii de 800 milioane lei. Scadența titlurilor este în martie 2026 iar randamentul mediu a fost de 6,26%/an.

Euro a crescut joi la 1,1344 – 1,1410 dolari iar media dolarului a scăzut de la 4,3806 la 4,3756 lei.

Cursul francului elvețian a scăzut la 5,3554 lei iar cel al lirei sterline la 5,7940 lei.

Media monedelor din regiune s-a întărit la 4,2879 zloți/euro, după deprecierea de miercuri la 4,3033, respectiv la 407,65 forinți/euro.

Bitcoin se tranzacționa în culoarul 83.832 – 85.007 dolari, valori apropiate de cele de miercuri iar ethereum fluctua între 1.575 și 1.610 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante

Publicat

bogdan mara

În duminica Paștelui se joacă pe Arena Națională meciul dintre CFR Cluj și FCSB. Bogdan Mara, oficialul ardelenilor, nu crede că titlul se va decide, indiferent de rezultatul partidei.

„E un meci extrem de important și e cel mai strâns play-off din istorie. Cine leagă două victorii ia un avans. Să fie sănătoși dacă ei cred că sunt campioni dacă vor câștiga acest meci”, a spus Mara pentru Fanatik.

Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante

Directorul sportiv al lui CFR Cluj și-ar dori ca titlul să se decidă la în Gruia într-un meci de totul sau nimic: „Noi vom juca la victorie și ne dorim să ajungem la ultima etapă să vedem ce putem face și să jucăm cu titlul pe masă. Trebuie să o luăm pas cu pas pentru că mai avem și Cupa României. E un final de sezon de foc pentru noi”.

Daniel Bîrligea, fostul atacant al lui CFR Cluj, nu va juca pentru FCSB, iar Bogdan Mara a explicat situația: „Nu știu ce vor face ei cu Bîrligea, e treaba și strategia lor. Sunt niște lucruri și niște acorduri făcute între cluburi, dar una e ce e în contract și alta discuția pe care au avut-o cei doi patroni și s-au înțeles pe această temă.

„Jucătorii sunt foarte motivați”

Deci sunt două chestii legate, nu e vorba neapărat de bani. Sunt niște chestii de principii și de respect între cluburi până la urmă. Eu cred că CFR Clul i-a ajutat cu Bîrligea și jucătorul i-a ajutat mult și în Europa”.

Bogdan Mara a vorbit și de atmosfera din vestiarul lui CFR Cluj: „Jucătorii sunt foarte motivați, i-am văzut la antrenamente și nu avem nicio problemă medicală. Ne dorim să facem un meci bun pentru că va fi o partidă extrem de dificilă. Sunt campioana en-titre și au făcut un sezon foarte bun în Europa”.

În privința adversarei, de un lucru e sigur: „FCSB e o echipă extrem de puternică și omogenă. Au jucători valoroși pe toate posturile și au câștigat mult la capitolul experiență, plus că sunt campioana en-titre. Dan Petrescu i-a analizat foarte bine și știe ce are de făcut.

Nu cred că o să fie mai mult de 15.000 de spectatori pentru că se joacă în ziua Paștelui. Nu e confortabil nici pentru noi sau pentru jucători dar nu avem ce face. Suntem însă încrezători că vom avea un final de sezon frumos”.

Modificări în echipă

Bogdan Mara e conștient că Dan Petrescu nu va putea folosi același 11 la fiecare meci în acest final de sezon: „Luăm totul pas cu pas. Acum avem meciul în campionat, dar și Cupa României e la fel de importantă. E clar că la meciul de Cupă va trebui să facem câteva schimbări pentru că apoi vine meciul cu Dinamo.

Încercăm ca băieții să fie motivați din toate punctele de vedere inclusiv, financiar, și au prime de obiectiv importante. Vom încerca și ei știu ce au în contracte”, a mai spus directorul sportiv al ardelenilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Echipa Knights cheerleaders a CCS Cluj-Napoca PARTICIPĂ la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando-SUA

Publicat

cheerleaders

Echipa Knights cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca participă la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando, în SUA, ce se desfășoară în luna aprilie.

În fiecare an, mii de majorete și sute de echipe concurează pentru o licitație la The Cheerleading Worlds, care se desfășoară în fiecare aprilie la ESPN Wide World of Sports. Campionatul Mondial de Majorete însumează cele mai provocatoare performanțe, energie pozitivă și emoții împărtășite în cadrul comunității All Star.

cheerleaders

Echipa Knights cheerleaders a CCS Cluj-Napoca PARTICIPĂ la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando-SUA

Pentru echipele alese să participe, o invitație la această competiție internațională All Star este cea mai mare onoare, adunând cei mai talentați sportivi într-o singură etapă. Acest eveniment anual este un omagiu dedicat expertizei, atletismului, hotărârii și pasiunii comune care caracterizează majoretele All Star.

De la începutul său, cu doar 14 echipe în 2004, The Cheerleading Worlds a înflorit, cuprinzând peste 500 de echipe anual. Peste 10.500 de sportivi All Star din 25 de națiuni se reunesc pentru The Cheerleading Worlds, recompensa supremă după un sezon de muncă grea, antrenament și concentrare.

Knights cheerleaders este prima echipă de cheerleading din Cluj-Napoca, înființata în 2014, inițial ca echipă de liceeni si studenți iar apoi structura s-a dezvoltat ajungând acum să aibă în componență peste 100 de sportive, care își desfășoară pregatirea sportivă în 4 categorii de vârstă:
– TINY Knights 5-7 ani
– MINI Knights 8-12 ani
– JUNIORI Knights 13-16 ani
– SENIORI Knights peste 16 ani

cheerleaders

Activitățile principale ale echipei sunt participarea la programul de antrenament regulat (2 sau 3 antrenamente pe săptămână), tabere sportive, workshopuri de specialitate, competiții naționale și internaționale, precum și participarea la evenimente culturale și de divertisment cu scopul de a promova cheerleadingul ca alternativă de petrecere a timpului liber pentru tineri și de implicare în activități sportive de performanță.

„Astăzi, trupa de sportivi români Knights cheerleaders a pornit spre Statele Unite ale Americii.
22 de sportivi ai Team România, care fac parte din echipa Knights cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, vor reprezenta țara noastră la World Cheerleading Championships – Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando, Statele Unite ale Americii.

Le dorim mult succes și îi felicităm pe toți cei implicați în acest proiect, sportivi, antrenori, părinți, pentru curaj, muncă și perseverență”, scrie pe pagina de Facebook a CCS Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc a primit CADOU o Priceasnă cântată din inimă de o locatară a centrului pentru seniori din Cluj-Napoca

Publicat

elena ciuciui

Primarul Emil Boc a distribuit, în Vinerea Mare, cadouri de Paști seniorilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca. Acolo, edilul a primit, la rândul lui, un cadou: o Priceasnă cântată de Eleonora Ciuciui.

VIDEO. Emil Boc a primit CADOU o Priceasnă cântată din inimă de o locatară a centrului pentru seniori din Cluj-Napoca

„Azi, în Vinerea Mare, când am distribuit cadouri de Paști seniorilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca, am avut plăcuta surpriză să o reîntâlnesc pe doamna Eleonora Ciuciui.

Și de data aceasta, ne-a încântat cu o Priceasnă cântată din suflet și cu drag!
O postez și eu pentru toți clujenii în această Zi Sfântă.

O priceasnă este o cântare religioasă populară, specifică tradiției ortodoxe românești, care se interpretează de obicei în timpul slujbelor sau în afara lor, cu o profundă încărcătură emoțională și spirituală.

În esență, priceasna este o rugăciune cântată — simplă, curată, venită din inimă, care aduce lacrimi și liniște.
Este o formă de apropiere a sufletului de Dumnezeu prin muzică.
Mulțumim, Elena Ciuciui”, a scris Boc pe Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate