Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Rectorul UBB Cluj despre străzile Kogălniceanu și Universității: Orașul și UBB au cu adevărat o Piață a Universității

Publicat


UBB

Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, susține că, în urma modernizării străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității, ”orașul și UBB au cu adevărat o Piață a Universității!”.

”Într-adevăr, cea mai frumoasă stradă a orașului și <<artera academică>> – așa cum a fost adesea numită în spațiul public – s-a transformat într-o Piață a Universității.

Dincolo de speculații, UBB a militat mereu pentru o zonă pietonală în jurul Universității care să valorifice <<artera academică>> a orașului (vechea Uliță a Lupilor – Platea Luporum) și care să creeze o Piață a Universității în oraș, dincolo de mai vechea stradă a Universității.

Primăria și-a făcut datoria și a oferit Universității și orașului o nouă piață publică – Piața Universității.

Considerând monumentalitatea și istoria clădirii centrale a UBB și spațiul pietonal generos din jur și clădirile istorice, probabil că această zonă este cea mai frumoasă de acest tip din țară”, a spus Daniel David în mesajul transmis cu ocazia Zilei Universității ”12 mai 1581 – 12 mai 2024: 443 de ani de tradiție și excelență prin cultură-știință-inovație”.

Porniți din fața clădirii centrale a UBB

ubb

Acesta a făcut un apel la clujeni, și nu numai, să facă un tur al zonei din jurul clădirii centrale a UBB:

Porniți din față clădirii centrale a UBB de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 1.

Observați întâi arhitectura neoclasică a monumentalei clădiri construite la sfârșit de secol XIX/început de secol XX, statuile de pe fronton reprezentând vechile facultăți ale Universității (filosofie/ drept/ științe/ medicină), evoluția și rectorii Universității, toate acestea fiind semnalizate la intrarea în clădire.

Intrați în hol și observați alte variante ale statuilor care reprezentau facultățile Universității (filosofie/drept/științe/medicină).

La cerere, se poate vizita și impozanta Aula Magna a UBB.

Zona pietonală

În zona pietonală, spre strada Universității (spre vest), veți observa vechile edificii ale complexului universitar din secolul XVIII:

Pe locul clădirii centrale a UBB s-a aflat vechea clădire a Universitas Claudiopolitana (prima instituție cu nume de universitate de pe teritoriul actual al țării).

În fața clădirii centrale a UBB se află clădirea Liceului Ștefan Báthory, cu un stil neoclasic, construită în secolul XVIII, dar reconstruită la început de secol XIX (după marele incendiu din 1798).

Lângă Liceul Ștefan Báthory, spre strada Universității, se află clădirea Convictului Nobiliar, construită în anul 1735, în stil baroc, fiind probabil una dintre cele mai vechi clădiri laice din oraș (încă în picioare și fără reconstrucții din temelie). În secolul XVIII, aceasta a găzduit întâlnirile Dietei Marelui Principat al Transilvaniei. Acum face parte din patrimoniul UBB.

Biserica Universității (inițial iezuită, acum piaristă) și o clădire a Liceului Ștefan Báthory (inițial Seminarul Báthory-Apor), aflate față în față pe strada Universității, au fost construite la început de secol XVIII și au fost la rândul lor asociate Universității.

Facultatea de Drept

La capătul „Seminarului Báthory-Apor”, spre strada Avram Iancu, se află actuala clădire a Facultății de Drept a UBB, construită la început de secol XIX într-un stil art nouveau/neogotic, asociată atunci Universității ca primul cămin studențesc cu/și cantină din oraș (atunci „Mensa Academica”).

În centrul acestor structuri universitare și educaționale se află Statuia Fecioarei Maria (Statuia Sfintei Maria Protectoare / Statuia Ciumei – în limbajul urban „la Maria”), construită în 1744 într-un stil baroc, ca semn de respect pentru ocrotirea orașului față de ciumă/boli.

Statuia Școlii Ardelene

Dacă revenim în fața clădirii centrale a UBB și mergem spre est, vom observa:

(pe partea stângă) – Statuia Școlii Ardelene („la Ardeleni” – în limbajul urban), dezvelită în 1973 și înlocuind Lupa Capitolina („Lupoaica” – în limbajul urban) aflată acum pe Bulevardul Eroilor nr. 28.

(pe partea stângă) – Colegiul Academic „Florian Ștefănescu Goangă”, construit într-un stil modern (cu unele elemente clasice și chiar romantice în interior) în perioada interbelică, o clădire reprezentativă pentru oraș. Lângă Colegiu se află Palatul Teleki, construit la sfârșit de secol XVIII în stil baroc (cu unele elemente clasice), iar apoi clădirea Colegiului Național Emil Racoviță, construită în secolul XIX (pe locul unei clădiri mai vechi din secolul XVI) în stil de inspirație clasică, în fața căreia se află statuia savantului Emil Racoviță.

(pe partea dreaptă) – Clădirile Facultății de Teatru a UBB, construite la început de secol XIX, după incendiul din 1798, într-un stil neobaroc cu elemente rococo (partea estică).

Între aceste clădiri și Arhivele Naționale (clădire din a doua parte a secolul XIX), se află două clădiri vechi, reconstruite tot la început de secol XIX, în stil neobaroc, după incendiul din 1798, probabil pe locul altor clădiri orășenești mai vechi distruse în incendiu, găzduind acum locuințe și firme (ex. „casa Bethlen-Nemeș” la numărul 8 și „vechea prefectură” la numărul 6).

După Arhivele Naționale, regăsim Biblioteca Academiei (construită în 1975, într-un stil „brutalist” – fr. „beton brut”) și clădirea Liceului Teologic Reformat, construită la început de secol XIX pe locul vechii clădiri din secolul XVII, distrusă în incendiul din 1798.

Biserica Reformată

(pe partea dreaptă) – Biserica Reformată este o instituție reprezentativă în țară pentru stilul gotic, construită spre sfârșitul secolului XV (cu reparații/dezvoltări ulterioare) ca biserică romano-catolică (inițial franciscană, apoi din 1579/1581, iezuită, iar din 1622, reformată). În piața bisericii a fost plasată în 1904 Statuia Sfântului Gheorghe omorând balaurul (în limbajul urban al tinerilor „la Cavaler” sau „la Balaur”).

Aici și în jurul său – de la Turnul Croitorilor până spre Biblioteca Academiei și Colegiul Academic – s-a născut în 1581 prima instituție universitară de pe teritoriul actual al țării, și anume Academia Claudiopolitana, în cadrul Colegiului Iezuit Major (acest lucru se poate observa marcat pe zidul fostei academii), proprietățile din zonă fiind date de Regele Ștefan Báthory universității:

Diploma de fondare

Selecție din Diploma regală de fondare din 1581 conferită de Ștefan Báthory, (traducere Rus, 2007): „[…] atribuind antezisei Societății a lui Isus, cu sprijinul autorității apostolice, o mănăstire părăsită, cândva a fraților din ordinul franciscanilor, construită din generozitatea regilor Ungariei, aflată în Ulița Lupilor, lipită de zidul cetății, împreună cu biserica, grădinile, curțile, turnurile și cu toate locurile înconjurate de lângă zidurile cetății pe care le-au folosit în vechime sus-zișii frați franciscani; pe deasupra, o casă în care locuiau între niște călugărițe fecioare, cu toate lucrurile care într-un fel sau altul aparțin acesteia […]”

În jurul Bisericii există în prezent case vechi, construite adesea în stil baroc, inițial în secolul XVIII/început de secol XIX (unele reconstruite ulterior) – ultima de pe partea stângă construită în perioada interbelică -, ca locuințe orășenești și/sau ca spații ale bisericii reformate („casa parohială”, din fața bisericii, cu elemente renascentine, a fost construită inițial în secolul XVII și amplificată în secolul XVIII).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Scandal în fața BT Arena. O tânără acuză Jandarmeria Cluj și firma de pază că i-ar fi bătut iubitul. Ce spun jandarmii

Publicat

De

scandal

Un scandal a izbucnit duminică dimineață pe platoul din fața BT Arena din Cluj după concertul Willy William @ Heart Society 4 Years Anniversary, care a început sâmbătă la ora 22, fiind nevoie de intervenția jandarmilor.

Una dintre tinerele prezente la eveniment a relatat că voia să plece acasă împreună cu iubitul său şi verișorul acestuia, iar când a ieșit pe uşa sălii BT Arena, iubitul se afla în spatele său.

”Eu chemam taxiul şi dintr-o dată paza (de la firma VIP Guard Security – n.a.) a sărit la bătaie la prietenul meu fără nicio justificare.

I-a dat sângele pe gură și în momentul acela, jandarmul care ar trebui să fie omul legii, i-a dat și mai tare cu bocancul în gură.

A început să dea și în noi în fete, iar prietenei mele i-a dat cu pumnul în sân”, a precizat tânăra, care a subliniat că iubitul său a fost dus de urgență și internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și operat, fiind suspect de ”fisurarea intestinului gros”.

 

Ce spun jandarmii clujeni?

Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj au transmis un punct de vedere, la cererea Cluj24, despre incident, din care reiese că a fost vorba despre ultraj asupra unui jandarm clujean aflat în misiune de asigurare a ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării unui eveniment muzical.

”În data de 16 martie a.c., în jurul orei 02:20, echipajul de jandarmerie, aflat în dispozitivul de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona BT Arena, a fost sesizat de către firma de pază cu privire la faptul că o persoana este agresivă în zona principală de acces.
Unul dintre jandarmii prezenți la eveniment s-a deplasat la locul indicat, constatând că un bărbat este imobilizat la sol de către agenții de pază, timp în care acesta era agresiv verbal.
Jandarmul a ajutat tânărul să se ridice de la sol, după care i-a cerut acestuia documentul de identitate sau datele de stare civilă în vederea legitimării. În acel moment, bărbatul a devenit din nou agresiv fizic, apucându-l de gât pe jandarm, după care l-a lovit cu pumnul în zona feței.

Tânărul, internat la Psihiatrie

Încercând să se apere, jandarmul a trecut imediat la imobilizarea tânărului agresiv, aplicând apoi măsura încătușării.
Bărbatul a fost îmbarcat în autospeciala Jandarmeriei și condus la sediul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca în vederea identificării și luării măsurilor legale în vigoare.
La sediul secției de poliție, tânărul a continuat să se manifeste agresiv, trântindu-se pe podea și aducând amenințări cu acte de violență echipajului de jandarmi.
Ca urmare a comportamentului de o agresivitate ieșită din comun a bărbatului, s-a luat decizia de a solicita un echipaj medical din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, în vederea transportării la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru a fi evaluat medical.
La Secția de Psihiatrie medicul de gardă a decis internarea acestuia.
Tânărului în cauză i-a fost întocmit un proces-verbal de sesizare, în vederea continuării demersurilor legale de către organele competente”.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții din camera unde s-a produs incidentul au fost mutați temporar

Publicat

De

Incendiu cămin UTCN

Conducerea UTCN a dat, duminică, asigurări că toți studenții cazați în căminele universității sunt în siguranță și au precizat că regulamemtul interzice utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii.

Asta după ce sâmbătă, 15 martie, un incendiu a izbucnit într-o cameră de la etajul 6 al căminului UTCN din cartierul Mărăști.

Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții sunt în siguranță

Potrivit reprezentanților universității din Cluj-Napoca, datorită sistemului de alarmă și senzorilor de fum care au funcționat corespunzător, studenții aflați în cămin au fost evacuați în siguranță, înainte de sosirea pompierilor. În momentul în care a izbucnit incendiul, în cămin se aflau aproape 200 de persoane.

“Nicio persoană nu a fost rănită, iar pagubele materiale sunt minore. Pentru a le asigura confortul, studenții cazați în camera în care s-a produs incendiul au fost mutați temporar în alte spații”, au transmis reprezentanții UTCN, care i-au asigurat pe aceștia și că se depun toate eforturile ca, în cel mai scurt timp, să se poată întoarce în camera lor.

Studenții trebuie să respecte cu strictețe regulamentul

Din primele cercetări efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, cauza producerii incendiului a fost un prelungitor electric defect, care aparținea studenților. Reprezentanții universității au anunțat că vor colabora în continuare cu autoritățile, iar verificările continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii incidentului.

“Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca subliniază că siguranța studenților din căminele universitare este o prioritate. În acest sens, au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Mai mult, chiar în căminul unde s-a produs incendiul, a fost organizat un exercițiu de alarmare și evacuare în caz de incendiu, în colaborare cu ISU Cluj, în cursul acestui an universitar”, au transmis reprezentanții UTCN.

Aceștia fac, de asemenea, un apel către toți studenții să respecte cu strictețe regulamentul de organizare și funcționare a căminelor studențești din UTCN. “Conform articolului 65, alineatul 6, este strict interzisă utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii”, au arătat aceștia.

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 din Cluj-Napoca au intervint sâmbătă pentru a lichida un incendiul izbucnit într-o cameră a căminului studențesc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția a identificat șoferul AGRESIV care a spart parbrizul unei mașini la mall-ul din Florești. E cercetat pentru distrugere

Publicat

Scandal între șoferi în parcare la mall în Florești

Polițiștii clujeni s-au sesizat din oficiu în urma scandalului care a avut loc în parcarea mall-ului din Florești între doi șoferi.

Bărbatul care a fost deosebit de agresiv, și care a lovit o mașină până i-a crăpat parbrizul, este cercetat pentru distrugere și tulburarea liniștii publice.

Șofer agresiv, identificat de polițiștii clujeni

“În urma activităților desfășurate de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești, bărbatul a fost identificat stabilindu-se că este vorba de un bărbat de 42 de ani din municipiu Cluj-Napoca”, au transmis polițiștii clujeni care au arătat că au demarat cercetări după ce imaginile au apărut în spațiul public.

Astfel, polițiștii s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere.

“În continuare se desfășoară cercetări pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a avut loc evenimentul și pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece. Trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, duși la spital

Publicat

De

Accident la ieșirea din Gilău

Un accident de circulație, soldat cu trei victime, a avut loc duminică, la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece.

Două mașini s-au ciocnit.

Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la un accidentul în careau fost implicate două autoturisme. Au fost transportați la spital trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Toți au fost în permanență conștienți și cooperanți, potrivit reprezentanților ISU Cluj.

La misiune au luat parte echipajele de la Garda Gilău cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Pe parcurs, forțele au fost suplimentate cu încă o ambulanță SMURD de la Punctul de Lucru Florești.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate