Connect with us

EVENIMENT

FOTO. PSD Cluj, de Ziua Europei: Producem local, gândim european

Publicat


PSD Cluj

De Ziua Europei, în 9 mai, PSD Cluj a organizat un eveniment dedicat satului românesc în context european, la care au participat producători locali, oameni politici și invitați speciali.

Printre aceștia ss-au numărat Vasile Dîncu – senator și viitor europarlamentar din partea PSD, Ovidiu Ganz – deputat din partea Forumului Democrat și ca invitați speciali Ioan Oleleu – vicepreședinte ANSVSA, Felix Arion – în calitate de președinte al AGRO TRANSILVANIA CLUSTER, Ștefan Gadola – președintele Organizației Patronale HORECA – CLUJ, Dorin George Bob, manager AROVIT Legume-fructe și Avraham Marian CIOCEANU, președintele BIO România.

PSD Cluj, de Ziua Europei: Producem local, gândim european

La eveniment au fost prezenți, de asemenea, candidați ai Partidului Social Democrat pentru primăriile comunelor din județul Cluj, primari în funcție, candidați pentru Consiliul Local Cluj în frunte cu Aurelia Cristea, care candidează pentru primăria Cluj-Napoca, și candidați pentru Consiliul Județean Cluj în frunte cu Alexandru Cordoș, care candidează pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Cu toții și-au luat angajamentul că vor contribui la transformarea gospodăriilor de la sat din nuclee de dezvoltare a familiilor, în nuclee de dezvoltare a comunităților, prin măsuri și proiecte de la nivel local, județean, național și european.

Felix Arion: Agro Transilvania Cluster îi poate ajuta pe primari să creeze strategii de dezvoltare pentru comunitățile rurale și să obțină finanțare pentru producătorii locali

Felix Arion, cadru didactic la USAMV Cluj, a prezentat Agro Transilvania Cluster ca un model de succes.

Înființat în 2012, la inițiativa lui Ioan Oleleu – pe atunci vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Cluj, clusterul este în prezent unul dintre cele trei clustere certificate gold din toată Europa.

„Principala misiune este de a aduce produsele locale cât mai aproape de consumatorii din Cluj. Noi îi putem ajuta pe cei interesați să scrie proiecte în vederea obținerii finanțărilor din fonduri europene sau guvernamentale și să creeze strategii de dezvoltare pentru comunitățile rurale, pentru o evoluție eficientă și sustenabilă”, a menționat Felix Arion.

Dorin George Bob: AROVIT va crea exemple de bună practică pentru dezvoltarea zonelor rurale de către investitori

Managerul AROVIT Legume-fructe, Dorin George Bob, a propus câteva idei de creștere a bunăstării locuitorilor din mediul rural, idei pe care intenționează să le implementeze în două comunități rurale – în Valea Vinului și Necopoi din județul Satu-Nare, acolo unde sunt plantații importante ale AROVIT, și să le transforme în exemple de bune practici.

Printre aceste inițiative se numără dezvoltarea unei comunități energetice, reîmpădurirea, piscicultura, investiții pentru cei care migrează de la oraș la țară, agroturism și tinny village – o mică localitate, cu un fel de a doua locuință a omului de la oraș, de unde poate lucra remote dar se poate bucura și de avantajele vieții la țară.

Ștefan Gadola: HORECA trebuie să se aprovizioneze cu celeritate de la producătorii locali

Ștefan Gadola a subliniat importanța aprovizionării lanțului HORECA de la producători locali, care asigură în proximitate produse de calitate.

Avraham Marian Cioceanu: mâncare bio pentru scoli și spitale, pentru încurajarea producătorilor locali

Avraham Marian Cioceanu a atras atenția asupra faptului că avem o legislație stufoasă care descurajează micii producători, inclusiv procesatorii din sistemul BIO.

„Ar trebui să se impună mâncare bio pentru scoli și spitale, pentru a crește nivelul sănătății publice și pentru a încuraja producătorii locali.

Satul românesc va fi căutat de mulți europeni, satul romanesc are viitor, depinde de noi să îl valorificăm”, a concluzionat Cioceanu.

Ioan Oleleu: independența agroalimentară a României trebuie să fie o prioritate strategică pentru clasa politică!

Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, și-a început alocuțiunea prin amintirea unor proiecte inițiate pe durata mandatului de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, dar oprite ulterior de conducerea PNL.

Este vorba de înființarea unei unități de sacrificare animale, de capacitate mare, la standarde europene, în localitatea Iclod, înființarea unui centru de preluare și prelucrare a legumelor și fructelor la Câmpia Turzii și înființarea unui centru de colectare a fructelor de pădure în Huedin, pentru zona de munte.

Lipsa de informații și teama de necunoscut, principalele probleme ale producătorilor locali

„Exemplele de bune practici ale unor administrații locale de susținere a producătorilor locali, cum ar fi piețele volante din comunele Chinteni, Apahida, Frata, Jucu etc. ori punctul de sacrificare amenajat de către primăria Frata trebuie dezvoltate și încurajate.

Lipsa de modele, lipsa de informații și teama de necunoscut sunt principalele probleme ale producătorilor locali.

Ca și vicepreședinte al ANSVSA, am inițiat un proces de adaptare a legislației în domeniu la realitățile din teren, o flexibilizare și o relaxare a legislației, pentru încurajarea producătorilor locali; de la directivele Uniunii Europene se pot face și derogări, prin legislație națională coerentă.

Pentru dezvoltarea comunităților locale, trebuie susținute și înființate unități de procesare a materiilor prime din mediul rural, de diferite capacități, pentru o valorificare superioară a acestora. Trebuie dezvoltate în continuare unități de sacrificare de dimensiuni mici, de procesare a produselor de origine animală și non-animală, unități de produse tradiționale, puncte gastronomice locale etc.

Independența agroalimentară a României trebuie să fie o prioritate pentru clasa politică! Avem soluții și știință, este nevoie doar de dorință și de muncă în echipă în perioada următoare” a spus Ioan Oleleu.

Alexandru Cordoș: înființarea unui parc industrial la Huedin, pentru colectarea și procesarea fructelor de pădure este o necesitate

Alexandru Cordoș a menționat că în 2008, în calitate de senator, a susținut înființarea unor centre de colectare pentru legume și fructe și a subliniat că, în calitate de viitor președinte al Consiliului Județean Cluj, va implementa inițiativele de încurajare a producătorilor locali.

„Punctele de sacrificare în fermă sunt realizabile, necesare și așteptate, la fel și un centru de colectare a legumelor, ca să nu mai vorbim de înființarea unui parc industrial la Huedin, pentru colectarea și procesarea fructelor de pădure”, a spus acesta.

Aurelia Cristea: dezvoltarea satului românesc este o misiune de credință

Aurelia Cristea promite că va face o misiune de credință din dezvoltarea satului românesc.

„Știm cine suntem și de unde am plecat. Acolo ne sunt rădăcinile și așa știm cine suntem. Vom amenaja spații special destinate micilor producători din județ, spații oferite gratuit de Primăria Cluj-Napoca, prin care vom asigura produse sănătoase pentru locuitorii din oraș”, a spus Aurelia Cristea.

Remus Lăpușan: avem nevoie de bani din bugetul Consiliului Județean, de la nivel național și european pentru acțiuni de promovare a producătorilor locali

Remus Lăpușan, candidat pentru funcția de consilier județean, atrage atenția că produsele locale au rămas fără piață de desfacere.

„80% din piață este blocată de supermarketuri. Nu avem unde să ne vindem produsele locale”, a spus acesta.

Pentru reglementarea situației, Lăpușan propune să se acționeze pe patru paliere – local, județean, național și european.

„Singura șansă a producătorului local sunt piețele volante. Trebuie reînființate târgurile săptămânale de la sate, dar și târgurile tematice – cum este târgul recoltei toamna.

La nivel de județ, trebuie să investim în clustere, în puncte de sacrificare, centre de colectare, dar mai mult – Consiliul Județean ar trebui să aloce bani pentru promovarea producătorilor locali. Iar de la nivel național și european – ar trebui să avem fonduri suficiente și o legislație prietenoasă”, a spus Remus Lăpușan.

Ovidiu Ganz: nu trebuie să inventăm roata, avem exemple de bune practici în statele europene

Ovidiu Ganz subliniază importanța folosirii exemplelor de bune practici din celelalte state europene.

„Nu trebuie să inventăm roata, avem exemplul Germaniei pentru structuri asociative, avem exemplul Italiei și al Austriei”, a susținut acesta.

Vasile Dîncu: Suntem ultima civilizație rurală din Europa; trebuie să refacem structura organică a comunității

Vasile Dîncu recunoaște că avem blocaje în privința agriculturii în general, iar principala piedică în deblocarea situației este faptul că nu am avut un proiect politic comun, la nivel național.

„Din cauza noastră nu se iau fonduri europene, pentru că filtrăm proiectele politic – avem nevoie de o viziune politică pentru ce vrem să facem, de asta am gândit un proiect serios, comun cu PNL, subliniind că la Bruxelles trebuie să se audă o singură voce: a românilor, indiferent din ce partid sunt.

Nu avem o strategie pentru agricultura românească și pentru comunitățile rurale: strategia au făcut-o cei din zona de câmpie, care au gândit doar în termeni de structuri asociative de tip CAP; satul are suflet, are identitatea lui, nu e doar unitate de producție.

Suntem ultima civilizație rurală din Europa, ceea ce este un câștig, pentru că o putem valorifica. Revitalizarea comunității rurale se poate face prin turism, prin producție, trebuie să refacem structura organică a comunității”, a spus el.

Vasile Dîncu se angajează ca, în calitate de viitor europarlamentar, să militeze pentru renegocierea cotelor pentru România, pentru obținerea unor derogări de la legislația europeană, care este flexibilă, respectiv pentru condiții egale în ceea ce îi privește pe agricultori, comparativ cu cei din alte state membre (de exemplu producătorii români au subvenții mai mici de la APIA față de producătorii din Uniunea Europeană).

CMF: 21240002



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Peste 150 de puncte gospodărești inestetice din Cluj-Napoca vor fi demolate și înlocuite cu puncte moderne

Publicat

Primăria Cluj-Napoca va demola 153 de puncte gospodărești inestetice din cartierele municipiului și le va înlocui cu puncte moderne. Licitația este în desfășurare.

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că municipalitatea va desființa 153 de puncte de colectare a deșeurilor menajere care nu mai corespund standardelor actuale. Acestea vor fi înlocuite cu puncte moderne, pe cinci fracții, proiectate special pentru a răspunde nevoilor actuale de colectare selectivă.

„Sunt în cartierul Gheorgheni și aș dori să vă informez că aceste puncte gospodărești inestetice vor dispărea din municipiul Cluj-Napoca. Avem 153 de astfel de puncte gospodărești inestetice în toate cartierele Clujului. Avem deja o hotărâre de consiliu local prin care am aprobat demolarea lor, ca să le putem înlocui cu puncte gospodărești noi, moderne, pe cinci fracții, care vor fi de ultima generație”, a declarat Dan Tarcea.

Licitație pentru noile puncte gospodărești

Licitația, desfășurată de Ministerul Mediului, este în desfășurare și, odată adjudecată, vor fi amplasate noile puncte de colectare selectivă.

„Licitația pentru aceste puncte gospodărești noi este în derulare, este făcută de către Ministerul Mediului, ofertele sunt deja în faza de evaluare tehnică, iar în momentul în care ele vor fi gata și licitația adjudecată le vom putea înlocui”, a mai arătat viceprimarul.

Deșeurile voluminoase pot fi colectate la două centre dedicate:

  • Strada Bucium f.n., în cartierul Mănăștur (în apropierea autobazei CTP)
  • Strada Fabricii f.n, în cartierul Mărăști (sub Podul Fabricii, cu intrare din strada Septimius Severus)

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică

Publicat

calorifer agent termic

ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic în bloc.

În luna martie a acestui an, ANRE a emis un regulament privind repartizarea consumului de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii repartitoarelor.

Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică

„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:

a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET (sistemul centralizat – n.r.) sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”.

„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%”

Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, a scris pe Facebook: „A venit prima factură de căldură! Prima aberație a iernii în blocurile cu repartitoare: jumătate din factura pe bloc o plătesc toți, atât conectații, cât și deconectații (cei cu centrală proprie). Este o aberație colosală. Nu ai cum să ai parte comună 50% din factura totală. Nu înțeleg cum au ajuns la acea formulă”.

„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%. Vă fac un calcul: de exemplu un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară sunt 8 calorifere, câte unul la fiecare etaj, iar în apartamente sunt câte 3 calorifere, să zicem, deci 120 de calorifere. Ar veni 128 de calorifere în total în bloc, din care 8 sunt la comun. Cum să ajungă partea comună 50%?!”, s-a întrebat el.

„Este abia prima lună cu costuri de încălzire. Să vedeți ce scandaluri vor ieși în blocuri când vin facturile acelea urișe pe decembrie, ianuarie, februarie.

Să zicem că v-ați luat centrală pe gaz, ați făcut o investiție, ați dat bani pe centrală, v-ați debranșat, acum plătiți facturi la gaz, și acelea uriașe, iar acum mai vine și această cotă comună uriașă”, a mai scris Opaina.

„O clădire, o singură soluție de încălzire”

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, este de altă părere: „Sunt legile fizicii. Căldura circulă. Vă dau alt exemplu: cineva care are centrală pleacă de acasă și închide centrala, deci nu consumă și nu plătește nimic pentru acea perioadă, însă când vine acasă nu găsește rece ca afară, ci 15 grade cel puțin”.

În opinia sa, soluția este interzicerea posibilității de a avea mai multe modalități de încălzire în același condominium.

„Ar trebui să fie: o clădire, o singură soluție de încălzire”, zice Mereuță.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative

Publicat

anvelope

În vară, presa prelua o informație din mass-media europeană legată de faptul că de la 1 octombrie 2024, așa numitele anvelope all-season vor fi interzise.

„Începând cu 1 octombrie 2024, șoferii se pot confrunta cu amenzi dacă nu respectă noile reglementări referitoare la anvelope. O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an. Deși anvelopele all-season oferă o opțiune convenabilă pentru a evita aceste schimbări, o nouă reglementare interzice anumite tipuri de anvelope începând cu aceeași dată”, scria Capital.

Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative

„Anvelopele de tip all-season nu sunt foarte sigure pe timpul sezonului rece, sunt de părere specialiștii. O serie de studii arată că șoferii aflați la volanul unor vehicule astfel echipate au produs mai multe accidente. Conform statisticilor, anvelopele de tip all-season reprezintă un compromis”, scria Evenimentul Zilei.

Cu alte cuvinte, anvelopele all-season nu că ar fi bune și vara și iarna, ele n-ar fi bune nici vara, nici iarna.

Conform presei, sursa acestei informații ar fi chiar Uniunea Europeană, care consideră că majoritatea accidentelor ar fi fost provocate din cauza echipării mașinilor cu acest tip de anvelope.

„Nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă”

Cluj24 a solicitat un răspuns singurului for din România abilitat să ia o asemenea decizie, și anume RAR:

„Primele ninsori aduc și primele întrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule în sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă înțelegem nelămuririle, pentru că în fiecare an sunteți bombardați cu informații nereale, menite să genereze panică printre cei care se tem că au omis să citească modificările legislative. Din acest motiv vă spunem noi tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă.

Pe scurt, dacă nu vreți să citiți până la capăt (deși vă recomandăm să o faceți), trebuie să știți că legislația din România nu s-a modificat! TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi <<mud>> și zăpadă <<snow>>), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.

Acum, mai în detaliu, reamintim că legea din România nu merge dincolo de marcajul format din literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S.

Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr. 5/2011.

„Nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece”

Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una dintre formele menționate.

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu se aplică sancțiuni!

Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.

Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.

Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).

În final, vă asigurăm că am citit și noi știrile despre “anvelopele care vor fi interzise din 2024”, dar rămâne cum am stabilit: vă anunțăm din timp când vor apărea noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule din România”.

Zvon sau nu, cert este că o asemenea știre are și o componentă comercială. Cui prodest? Cui folosește un asemenea gen de dezinformare? Evident, vânzătorilor de anvelope care, se pare, și-au crescut vânzările la categoria anvelope de iarnă…

Citește mai departe

ECONOMIE

Dragoș Damian: N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? Participă la un târg de cariere și fură de la competiție

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

CEO Terapia, Dragoș Damian, critică lipsa de investiție reală în formarea resursei umane de către companii și o practică frecventă: recrutarea agresivă de la competitori.

„N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? În învățământ dual? În burse și practică pentru studenți? În laboratoare scumpe în facultăți? Nici o problemă! Participă la un târg de cariere și fură de la competiție câți angajați ai nevoie!

Povești de adormit mediul de afaceri

Urmărește o conferință la care iau parte șefii departamentelor de resurse umane și vei realiza ce profesioniști desăvârșiți sunt. Stăpânesc cu măiestrie o mulțime de formulări complicate care te conving cât de mult timp și bani alocă pentru atragerea, retenția și dezvoltarea oamenilor din organizația lor, cât de mult se investește în resursa umană, ce beneficii cuprinzătoare sunt acordate.

Ce nu știi însă este că toate lăudăroșeniile lor sunt povești de adormit mediul de afaceri pentru că, singurul lucru pe care îl fac este să fure angajați de la competiție. Păi are cineva chef, bani și timp să investească în angajați? Are cineva chef, bani și timp să dezvolte un director financiar sau economic, un specialist de calitate, de la director la analist, un specialist în operațiuni industriale de la director la ingineri la supervizori la operatori mașini alfa-numerice, un specialist în planificarea producției, un specialist în lanțul de aprovizionare, un specialist de mediu?

Instructajul costă sute de mii de lei

Uite. Un director financiar se pregătește în 5-10 ani, instructajul costă sute de mii de lei. Specialiști de calitate și de operațiuni industriale nu există, ei trebuie luați de pe băncile facultății, durează 1-3 ani pregătirea lor, tot sute de mii de lei. Specialiști de planificare, de aprovizionare, de mediu, la fel, nu există, costă mii și mii de lei pregătirea lor.

Pentru pregătirea unor astfel de specialiști este necesară muncă asiduă în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă de pe băncile facultății, etc.

Mergem la competiție și furăm

Prostii! Timp și bani dați de pomană. Așadar, mergem la competiție și furăm. Luăm oameni gata pregătiți de fraierii din alte companii, care cred bazaconii de tipul învățământ dual preuniversitar și universitar sau pierd vremea în pregătirea angajaților prin parteneriate cu facultățile. Sunt unii angajatori fraieri care cred în rolul angajatorilor de a ajuta societatea să progreseze prin dezvoltarea generațiilor Y și Z.

Cât de fraieri pot fi?

Furtul de angajați este soluția perfectă pentru orice șef de resurse umane:

  1. Poți da salarii mai mari sau beneficii de altă natură pentru că nu te costă nimic pregătirea lor;
  2. Nu există nici o lege împotriva furtului de angajați, dimpotrivă, Codul Muncii „încurajează” furtul de angajați prin prevederi ambigue. Astfel încât poți fura 1, 2, 5, 10, 20 de angajați. Poți fura atâția angajați de la competiție până o închizi și tot nu pățești nimic, degeaba reclamăa unii aceasta practică;
  3. În plus:
  • Bonus 1: merită să vezi fețele directorilor cărora le furi angajații, sunt de neprețuit supărarea și frustrarea lor după ce au consumat timp și bani cu munca susținută în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă încă de pe băncile facultății. Niște fraieri, merită să râzi de ei;
  • Bonus 2: daca angajatul furat nu se inseră în organizația ta, îl dai afara fără probleme, fără să fi consumat timp și bani pentru a-l pregăti. Și rămâi cu satisfacția că ai destabilizat competitorul de unde l-ai furat, care trebuie să consume timp și bani ca să pregătească pe altcineva.

Singura cale ieftină, să furi angajați de la competiție

Așadar, fură un angajat de la competiție, fură 2, 5, 10.

Totuși, fii un pic prudent, respectă niște reguli de bază:

  1. mergi tot timpul la conferințe ca să arați publicului că de fapt ești un angajator de top care investește timp și bani în pregătirea resursei umane. Și mai bine, cumpăra un loc într-un anuar ”Angajatori de Top”, e maxim 5.000 de Euro, dă bine;
  2. folosește anunțuri pe situl propriu, târguri de cariere, platforme de recrutare, companii de plasare de forța de muncă și vânători de capete, astfel încât să eviți orice risc ca planurile tale să fie dezvăluite;
  3. lipește afișe de recrutare pe stâlpi sau plasează banere în jurul locației competitorului pe care îl asediezi ca să-i furi angajații, demonstrezi astfel că ai publicat la loc vizibil intenția de angajare.

Singura cale ieftină și rapidă de dezvoltare a organizației tale este să furi angajați de la competiție. Succes!”, a spus Damian.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax