ADMINISTRAȚIE
FOTO. Protest INEDIT. Clujenii se opun MUTĂRII copacilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității din Cluj-Napoca

Pe trunchiurile copacilor din centrul Clujului, unde au loc lucrări de reamenajare, au fost lipite afișe, în semn de protest. Totul a început săptămâna trecută, când pe Facebook au început să apară poze cu copaci care sunt scoși din pământ ca să se poate reface străzile. Primăria a dat explicații doar după ce a început acțiunea, spunând că acești copaci nu vor fi „omorâți”, ci mutați, explicații care nu i-au mulțumit, însă, pe clujeni.
„Copac condamnat: prea gros”, „Copac condamnat: prea în centru”, „Copac condamnat: prea lemnos”, sunt doar câteva dintre afișele care au fost lipite pe trunchiurile copacilor de pe strada Universității.
E un protest inedit, care a fost urmat și de o petiție prin care societatea civilă cere Primăriei să păstreze arborii, unii vechi de zeci de ani, din centrul orașului acolo unde au fost plantați.
Protest INEDIT. Clujenii se opun MUTĂRII copacilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității din Cluj-Napoca
Primăria Cluj-Napoca a venit cu explicații de abia după ce spiritele „s-au încins”, iar clujenii s-au revoltat.
Potrivit municipalității, conform proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii și străzile adiacente”, urmează să fie înlocuiți 29 de arbori din cei 37 existenți. Copacii scoși, au spus aceștia, vor fi replantați în zone cu deficit și au dat exemplu aliniamentele stradale sau alte zone verzi.
„La finalul lucrărilor, pe strada Universității, se vor planta 49 de copaci, rezultând un plus de 12 arbori, de diferite specii (tei, salcâmi, ginkgo biloba).
Acțiunea a fost necesară având în vedere faptul că prin proiect se prevede coborârea cotei străzii, ceea ce ar fi avut ca efect rămânerea rădăcinilor arborilor la suprafață, iar acest lucru ar fi dus la uscarea acestora, precum și ca urmare a lărgirii trotuarelor pentru circulația pietonilor”, au precizat reprezentanții Primăriei.
Petiție: Păstrați arborii pe amplasamentul actual
O petiție, care poate fi semnată de clujeni, și care va fi înaintată Primăriei și a primarului Emil Boc, a fost redactată de reprezentanții Asociației Declic, care spun că soluția municipalității de a reloca arborii nu apare scrisă în proiectul de reamenajare care se derulează în centrul oarului.
Mai jos puteți citi petiția.
„Păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității în amplasamentul lor actual
Către Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc
Stimate d-le primar Emil Boc,
În urma comunicatului Primăriei Municipiului Cluj-Napoca privind intenția de relocare a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității și de plantare a altora în loc, noi, semnatarii acestei petiții, solicităm păstrarea arborilor de pe străzile anterior menționate pe amplasamentul lor actual și găsirea altei soluții pentru protejarea rădăcinilor acestora.
Înțelegem că lucrările de reamenajare a străzilor în cauză a dus la expunerea rădăcinilor arborilor aflați pe ele, dar considerăm că soluția relocării copacilor nu este o soluție, ci (încă) o dovadă de lipsă de responsabilitate a autorităților locale atunci când vine vorba de protejarea patrimoniului natural al orașului.
Pe lângă patrimoniul său cultural, orașul Cluj-Napoca dispune de un patrimoniu natural, care este de o vreme continuu sub asediu. Arborii maturi și cei în vârstă, dar încă sănătoși, din acest oraș fac parte din patrimoniul său natural, care se cere conservat. Aceștia nu numai că oxigenează orașul, ci îl și înfrumusețează.
Teii de pe strada Kogălniceanu au ajuns o veritabilă emblemă a Clujului și a Universității „Babeș-Bolyai”, care își are rectoratul pe aceeași stradă. Atunci când s-a proiectat reamenajarea străzii, trebuia să se țină cont și de acest aspect și de necesitatea protejării patrimoniului său natural, nu numai a celui arhitectural. (De altfel, în proiectul de reamenajare prezentat public nu a fost vorba de nici o relocare a arborilor existenți.)
Înlocuirea arborilor vechi cu arbori tineri este o practică problematică, la care administrația orașului recurge din ce în ce mai des, în mod de cele mai multe ori nejustificat. Arborii tineri nu au cum să producă aceeași cantitate de oxigen ca cei maturi, nici nu au coroane la fel de bogate, care să asigure umbra necesară pe timp de vară.
În plus, din cauza schimbărilor climatice și a proastei gestionări a spațiilor verzi, foarte mulți dintre arborii noi plantați nu se prind sau se usucă într-un an, doi, trei, după plantare. Prin urmare, ar trebui depuse toate eforturile pentru prezervarea arborilor existenți deja în oraș și plantarea altora noi PE LÂNGĂ, NU ÎN LOCUL celor vechi.
De asemenea, atunci când se inițiază lucrări de reamenajare a unor spații publice (străzi, parcuri, ansambluri cu valoare istorică, de tipul Cetățuii), ar trebui să se aibă în vedere (și) protejarea patrimoniului natural din zonă.
Prin urmare, solicităm reprezentanților Primăriei Municipiului Cluj-Napoca să găsească de urgență o soluție pentru păstrarea, în bune condiții, a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității pe amplasamentul lor actual, iar, pe termen lung, să gândească politici pentru prezervarea și îmbogățirea patrimoniului natural al orașului.
De ce este important?
Dacă doriți să ne mai bucurăm de frumusețea și de umbra copacilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității, dacă doriți ca arborii deja existenți din oraș să fie protejați, altăturați-vă acestei campanii!”, se arată în petiție.
Petiția poate fi semnată AICI.
Foto: Declic, Facebook/ Mihai Wittenberger
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Mesajul lui George Simion pentru românii din diaspora, înainte de Paște: Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor

Președintele AUR, George Simion, a transmis un mesaj românilor din diaspora înaintea sărbătorilor de Paște și le-a transmis: Sună-ți mama! Fă-i o bucurie de Paște!
”Ați plecat, dar o parte din voi ați rămas aici. În voce, în amintiri, în privirea mamelor când deschis telefonul când văd apel video de la copilul ei.
Știu că mulți dintre voi, românii din diaspora, nu veți ajunge acasă nici de Paștele acesta. Dar știți ce puteți face? Să vă sunați mamele chiar acum. Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor. România te așteaptă. Și ea la fel”, a spus Simion.
EVENIMENT
Slujbă de Înviere pentru pacienții Spitalului de Urgență Cluj-Napoca. Părintele Cozma pregătește pachete cu ouă roșii și cozonac

Pacienții internați și personalul medical de gardă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca primesc și în acest an, prin grija părintelui paroh Ioan Cozma, pachete cu ouă roșii, cozonac și pahar cu Sfintele Paști. Acestea sunt distribuite în dimineața primei zile a marelui paznic, odată cu micul dejun, prin grija blocului alimentar și al serviciului de transport.
Părintele Cozma oficiază sâmbătă noaptea slujba de Înviere în biserica din incinta spitalului, care are hramul Sfântulul Evanghelist Luca, la care participă și pacienții deplasabili internați în spital. Cei care participă la slujbă primesc Sfintele Paști.
”În acest an vor fi pregătite 500 de pachete, cu ajutorul oamenilor de bine și prin contribuție proprie. Aceste pachete vor fi păstrate în condiții de siguranță blocul alimentar până la distribuirea în spital”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții unității medicale.
CULTURA
VIDEO Sute de clujeni la coadă la Catedrala Mitropolitană să ia pahare cu Sfintele Paști. Mitropolitul Andrei a împărțit iconițe

Sute de clujeni stau la coadă, sâmbătă dimineață, pentru a lua pahare cu Sfintele Paști pregătite de Mitropolia Clujului, pentru a mai sta după ele la noapte, după slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Distribuirea paharelor cu Sfintelor Paști a început la ora 10:00 la Muzeul Mitropoliei, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane.
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andrecuț, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărora le-a împărțit iconițe sfințite.
Acesta îi așteaptă pe clujeni în număr cât mai mare la slujba de Înviere de la Catedrală, dar și duminică dimineață la Sfânta Liturghie când va citi Pastorala intitulată ”Să ne curățim simțirile”.
Mitropolia a pregătit 15.000 de pahare cu Sfintele Paști care se vor distribui pe tot parcursul zilei.
EVENIMENT
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru următoarea lună, cu vești mixte. Se anunță temperaturi peste normalul perioadei în mai multe regiuni, dar și deficit de precipitații în unele zone ale țării.
Săptămâna 21-28 aprilie
Valorile termice vor depăși mediile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o încălzire mai accentuată în regiunile nordice. Precipitațiile se vor situa în general în jurul valorilor normale, cu posibile excedente în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și în sud-vest, în timp ce în extremitatea nordică a țării s-ar putea înregistra un ușor deficit.
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni
Săptămâna 28 aprilie – 5 mai
Meteorologii prognozează temperaturi în limitele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal doar în sud-est, în rest fiind așteptat un deficit, mai ales în vestul și nord-vestul țării.
Săptămâna 5-12 mai
Temperaturile vor fi din nou ușor peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va rămâne normal doar în sud-est și vest, restul teritoriului urmând să se confrunte cu un deficit ușor de precipitații.
Săptămâna 12-19 mai
Valorile termice vor depăși ușor mediile obișnuite în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, în timp ce restul teritoriului va avea cantități normale de ploaie.