EVENIMENT
FOTO. Proiect INEDIT la Cluj. Platformă de donații pentru construcția de locuințe sociale și atelier meșteșugăresc

Pe una dintre cele mai scumpe piețe imobiliare din România, șansele unei familii cu venituri mici de a avea propria casă sunt, de multe ori, utopice. Asociația ”Prima data acasă”, singurul ONG din Cluj care implementează constant un program de construcții sociale, lansează un nou proiect ce îi va ajuta pe cei ce își doresc să aibă, pentru prima oară în viață, un cămin propriu.
Proiectul „C.O.R.E. – Consolidare Online a Resurselor prin Engagement” este derulat de asociația ”Prima data acasă”, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 2021.
Scopul proiectului este să dezvolte o platformă unică de fundraising pentru construcția de locuințe accesibile, pentru a crește veniturile dedicate acestei misiuni, precum și un atelier meșteșugăresc, care va face munca de construcție mai eficientă și va scădea costurile.
C.O.R.E. urmărește să ajute beneficiarii proiectelor organizației, creând o platformă online ce face întreg procesul de donație mult mai rapid și transparent. Donatorii vor putea urmări cum sunt utilizate fondurile încredințate, care este statusul lucrărilor și se vor putea înscrie ca voluntari în cazul în care doresc să crească implicarea lor în ajutorarea familiilor.
Muncă voluntară
Toate construcțiile sociale realizate de ”Prima dată acasă” sunt făcute prin munca voluntară a familiilor, dar și cu ajutorul altor voluntari din comunitate, astfel că fondurile strânse sunt alocate pentru materiale, lucrări de infrastructură sau autorizații.
Tot pentru a susține construcția de locuințe, asociația va deschide și un atelier situat pe actualul șantier din Jucu, jud. Cluj, unde sunt în construcție în prezent șase locuințe în trei clădiri tip duplex. În atelier se vor putea derula activități de prelucrare a lemnului pe tot parcursului anului și nu doar în sezonul primăvară toamnă, ceea ce va duce la o reducere a costurilor și la posibilitatea de a deservi mai multe familii cu aceleași resurse.
„Zi de zi, întâlnim familii în care părinții lucrează de o viață și ar face orice pentru copiii lor, însă care nu pot prin forțe proprii să își construiască, închirieze sau cumpere o locuință cât de cât decentă, din cauza veniturilor «de minimă supraviețuire» pe care le obțin prin muncă.
Scad costurile
Această finanțare vine la momentul potrivit pentru a ne ajuta, pe de o parte, să mobilizăm mai multe resurse, inclusiv donații și voluntari, iar pe de altă parte pentru a lucra mai eficient și a scădea costurile într-o perioadă în care toate costurile în construcții s-au dublat sau chiar triplat”, spune Andrei Aroneț, directorul de programe al asociației ”Prima data acasă”.
Platforma online, atelierul meșteșugăresc și programul de construcție non-profit se vor susține reciproc, fiind cei trei „piloni” pe care asociația se va putea baza pe termen lung în misiunea sa de a mobiliza resurse în favoarea familiilor care nu au avut niciodată condiții decente de locuire.
Proiecte de renovări
În ultimii 22 de ani, asociația ACASĂ a construit 7 comunități de locuire socială. Asociația construiește în regim non-profit, astfel că familiile-partener returnează costul subvenționat al caselor în timp de 20 de ani, în rate fără profit, dobânzi sau comisioane, iar banii sunt transferați pentru construcția altor locuințe.
Asociația ACASĂ a derulat și proiecte de renovări și reabilitări prin care a îmbunătățit calitatea vieții pentru sute de familii, precum și la proiecte de renovare a unor școli și a cabinetelor medicale din mediul rural, cu peste 10.000 de beneficiari doar în ultimii doi ani.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare și employer branding din România și Republica Moldova, revine la Cluj cu o nouă ediție și numeroase oportunități profesionale.
Evenimentul care va avea loc în 9 și 10 aprilie, între 10:00 și 18:00, la VIVO! Cluj-Napoca (zona food court, intrarea 4), reunește angajatori din diverse industrii, care oferă peste 2.000 de locuri de muncă.
Angajatori din domenii de activitate precum: BPO, automotive, producție, retail, energie, marketing, comunicare, IT sau finanțe-bănci sunt în căutare de talente și abia așteaptă să îți prezinte povestea companiei lor, ofertele de angajare sau oportunitățile pe care ți le pun la dispoziție, pentru a te convinge să li te alături.
Printre angajatorii care și-au confirmat, deja, prezența se numără Stada, Steelcase, Alstom, Emerson, Meteocontrol, E.ON, Copeland, La Lorraine, Raiffeisen Bank, Romstal, Michelin sau E-INFRA.
Ce slujbe se oferă
Printre joburile oferite de companiile participante se numără: specialiști în relații și suport clienți, manageri, consultanți, ingineri, electricieni, economiști, contabili, studenți pentru diverse internshipuri.
Sezon de sezon, Târgul de Cariere aduce angajatorii și candidații mai aproape de îndeplinirea obiectivelor, oferind un cadru dinamic pentru recrutare, employer branding, networking și dezvoltare profesională.
Ediția din această primăvară nu face excepție și aduce în prim plan cele mai noi oportunități profesionale și cele mai active companii naționale și internaționale. Așadar, fie că ești în căutarea unui job, vrei să afli noutățile de pe piața muncii, să crești notorietatea brandului de angajator sau să descoperi noi talente care să se alăture echipei tale, Târgul de Cariere este locul potrivit pentru tine, a declarat Maria Petruța, PR Manager la Târgul de Cariere.
Școala de Cariere BCR, competiții de gaming, quiz-uri și premii
Târgul de Cariere nu revine la Cluj-Napoca doar cu joburi, ci și cu o serie de activități conexe. Reprezentanții Școala de Cariere BCR vor susține, în cadrul evenimentului, în data de 9 aprilie, începând cu ora 13:00, un workshop despre cum îți poți alege și cum te poți pregăti pentru un prim job care contează și care te poate susține în planurile tale. Astfel, vei învăța de la profesioniști în domeniu cum să identifici care sunt cele mai potrivite joburi pentru tine, ce este important să incluzi în CV sau ce trebuie să ai în vedere când te pregătești pentru un interviu.
De asemenea, organizatorii vor pune la dispoziție participanților o zonă de gaming, unde aceștia pot lua parte la diverse competiții, care se vor juca pe Playstation 5. În același timp, la eveniment, vor avea loc și quiz-uri, în cadrul cărora candidații care vor răspunde corect la întrebări vor câștiga premii oferite de companiile participante.
Câștigă premii Logitech G și îmbunătățește-ți experiența la job
Logitech G se alătură, și la această ediție, evenimentelor Târgul de Cariere și oferă o serie de premii menite să simplifice activitatea angajaților la locul de muncă (microfoane, căști, mouse-uri, tastaturi). Pentru a le câștiga, candidații trebuie să participe la sesiunile de quiz din cadrul evenimentului și să răspundă corect la întrebări despre piața muncii și mediul profesional.

Primăria Turda organizează pe 12 aprilie o vânătoare de ouă. Evenimentul va avea loc de la ora 12.00, în Parcul Tineretului.
„Vino alături de noi la Vânătoarea de Ouă, un joc interactiv plin de surprize, în care cei mici vor avea misiunea de a descoperi ouăle ascunse în parc!
Turdenii, invitați la o Vânătoare de OUĂ, în Parcul Tineretului din oraș
Sună distractiv, nu?
Data: sâmbătă, 12 aprilie 2025, 12:00 – 13:00
Locația: Parcul Tineretului, Turda
Un joc care va aduce un zâmbet pe fețele copiilor și va transforma această activitate într-o adevărată aventură!
Cei mici vor explora și căuta ouă ascunse în locuri surpriză, având ocazia să câștige premii și să se bucure de o experiență distractivă.
Premiile? Rămân surprize, dar te asigurăm că sunt atractive.
Program complet, AICI.
Vă așteptăm cu voie bună, concursuri, premii și multe surprize”, scrie pe pagina de Facebook a Primăriei Turda.
Foto: Facebook

CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, pentru a doua oară în 4 zile, de această dată în etapa a 3-a a Superligii de fotbal. Joi, clujenii au eliminat-o din Cupa României, după penalty-uri. CFR avea nevoie ca de aer de o victorie pentru a nu ieși din trena FCSB-ului. După un joc foarte bun, CFR îi administrează Craiovei a doua înfrângere în patru zile. Scor final 2-0, goluri marcate de Kamara (min.22) și Korenica (min.44).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M.Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Emerllahu – Korenica, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Graovac, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Deac, Șfaiț, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile
CSU Craiova (4-3-3): L.Popescu – Mogoș, Maldonado, Badelj, Bancu – Anzor, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: Lung Jr., Stoian, Iago, Montoya, Ndong, Zajkov, Păcurar, Căpățînă, Oshima, Barbu, Bană, Lukic
Antrenor: Mirel Rădoi
Arbitru: Chivulete Andrei Florin
Asistenți: Marinescu Vasile și Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Andrei Florin
Asistent VAR: Avram Valentin
Rezervă: Iulian Dima
Observator: Marcel Savaniu
Meciul începe într-o notă de echilibru, în primele minute posesia aternând de la o echipă la alta. Apoi, după 10 minute, CFR trece în control. Agresivitate există de ambele părți, poate puțin peste limita tolerată.
În min.14 și 16, clujenii au două jumătăți de ocazie, prin Kamara și Korenica. Kamara a fost cel mai periculos jucător al CFR-ului, ca dovadă că el a stat și la origine și la finalizare în faza din min.22, când, după o fază de playstation la care a contribuit cu un călcâi și Korenica, liberianul înscrie frumos pe lângă Popescu, pentru 1-0.
Oltenii își revin greu și încearcă să pună presiune pe careul lui Hindrich, însă Mitriță nu reușește decât o fază periculoasă, în min.28.
În min.44, Korenica execută o lovitură liberă de pe partea stângă, care-l păcălește pe Popescu și intră în poartă, pentru 2-0.
În repriza a doua, clujenii au cedat posesia, însă s-au apărat excelent și au continuat să fie periculoși pe contraatac. Dublă ocazie pentru CFR Cluj în min.60. Mai întâi, Maldonado scoate de pe linia porții tentativa lui Emerllahu, apoi, pe respingere, Djokovic a încercat și el să-l învingă pe Popescu, însă acesta a respins.
În min.62, Mitriță mai are o ocazie din 6m însă Hindrich se opune. În min.69, Safira vede al doilea galben și este eliminat.
În min.91, Kamara mai are o ocazie bună, urmat de Juric, două minute mai târziu.
CFR Cluj reușește a doua victorie în fața oltenilor în patru zile, după un joc foarte bun și îi suflă în ceafă FCSB-ului.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M.Ilie 7, Camora 8 – Fică 7, Djokovic 7, Emerllahu 8 – Korenica 8, L.Munteanu 7, Kamara 8, Abeid, Graovac, Păun 7, Nkololo 6, Juric
EVENIMENT
În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Din 1 ianuarie 2025 se aplică o regulă clară și unică privind TVA-ul pentru livrarea locuințelor: TVA-ul va fi de 9% pentru locuințele care îndeplinesc anumite condiții, indiferent când a fost semnat antecontractul și ce TVA s-a aplicat la avansurile deja plătite, scrie Alba24.
”Începând cu 1 ianuarie 2025 nu se mai aplică niciun fel de măsură tranzitorie, indiferent când au fost încheiate antecontracte și ce fel de cotă s-a aplicat la avansurile plătite. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2025, cota de TVA este de 9% dacă sunt îndeplinite o serie de condiții’, a declarat consultantul fiscal Mariana Vizoli într-un comunicat transmis Agerpres.
În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei
Prin livrare se înțelege momentul predării efective a locuinței și semnarea contractului de vânzare-cumpărare (adică momentul în care devii proprietar cu acte). Nu contează când ai dat avansul sau când ai semnat antecontractul, ci doar când se face predarea finală.
În ce condiții se aplică cota de TVA de 9%
Potrivit sursei citate, pentru a se aplica cota redusă de TVA de 9% trebuie îndeplinite anumite condiții de eligibilitate, respectiv:
– suprafața locuibilă trebuie să fie de maximum 120 mp (la calculul suprafeței locuibile nu sunt luate anexele gospodărești)
– valoarea, inclusiv a anexelor gospodărești (garaje, boxe, locuri de parcare) nu trebuie să depășească 600.000 lei, exclusiv TVA
– persoana fizică nu trebuie să fi achiziționat de la 1 ianuarie 2023 alte locuințe cu cota redusă (cu excepția locuințelor achiziționate în baza dispozițiilor tranzitorii ale OG 16/2022)
– locuința trebuie să fie locuibilă ca atare.
”Definiția locuinței locuibile ca atare s-a modificat de la 1 ianuarie 2024, fiind adăugate condiții referitoare la finisaje interioare și exterioare, instalații și obiecte sanitare și instalații electrice (inclusiv întrerupătoare și prize)”, a precizat Mariana Vizoli.
Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru locuințe
Astfel, locuințele care în momentul livrării pot fi considerate locuibile ca atare sunt cele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
– au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
– au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
– sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitary
– finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
– finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
– au instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente; au instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize