Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Primăria Florești a depus spre avizare un proiect de sistematizare a intersecției străzilor Dumitru Tăuțan și DN1

Publicat


lucrari strazi floresti (3)

Intersecția străzii Dumitru Tăuțan – DN va fi organizată cu intersecția cu Strada Morii, prin semaforizare, anunță primarul comueni Florești, Bogdan Pivariu. Proiectul a fost depus spre avizare.

De asemenea, va fi creată și o bandă de mijloc pentru viraj la stânga.

FOTO. Primăria Florești a depus spre avizare un proiect de sistematizare a intersecției străzilor Dumitru Tăuțan și DN1

Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești, spune că se va atinge astfel o parte extrem de importantă din lucrările de infrastructură de amploare din întreaga zonă „Terra” și străzile Dumitru Tăuțan, Dumitru Mocanu, Petuniei și Dumitru Mocanu 2, o stradă nou creată.

lucrari strazi floresti (2)

„Potrivit propunerilor din proiect, intersecția D. Tăuțan – DN va fi organizată cu intersecția cu Strada Morii, prin
semaforizare și crearea unei benzi de mijloc pentru permiterea virajului la stânga pe ambele direcții, în condiții de siguranță sporită”, a transmis Bogdan Pivariu pe pagina de Facebook.

lucrari strazi floresti (4)

În forma modernizată, strada Dumitru Tăuțan va avea 4 benzi și anune:

  • o bandă intrare din DN
  • o bandă ieșire spre stânga-direcția Gilău
  • două benzi spre dreapta

Stadiul lucrărilor la străzi

Primarul Floreștiului a mai precizat că lucrările pe acest șantier continuă cu finalizarea conectării rețelelor de apă potabilă și canalizare menajeră de pe Dumitru Tăuțan cu Dumitru Mocanu 2 și va începe execuția noului trotuar de pe partea stanga, (pe strada Dumitru Tăuțan spre DN și Dumitru Mocanu2).

lucrari strazi floresti (1)

De asemenea, săptămâna viitoare va fi finalizată tratarea rețelei de colectare a apelor pluviale în zonă, și se va trece la frezări și turnarea de covor asfaltic final pe strada Dumitru Tăuțan.

„1.740 de metri liniari de trotuare noi vor fi înființate numai pe străzile din acestă zonă, în timp ce etapa în care intră de săptămâna viitoare strada D. Mocanu2 include, pe lângă lucrări la trotuare, și cele la rețelele de iluminat public, curenți slabi, canalizare pluvială, respectiv menajeră”, a mai transmis Bogdan Pivariu.

Foto: Facebook/Bogdan Pivariu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO. Rugăciune pentru sănătatea lui Florin Piersic a artiștilor clujeni de muzică populară. Inițiativa, Ovidiu Purdea Someș

Publicat

De

Ovidiu Purdea

La inițiativa artistului Ovidiu Purdea Someș, zeci de colegi, cântăreți de muzică populară prezenți pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, au înălțat o rugăciune pentru sănătatea actorului Florin Piersic, aflat de pe peste o lună prin spitale, în prezent fiind internat în Spitalul de Ortopedie ”Foișor” din București.

”Cu sufletele dumneavoastră, frumoase ca un tezaur, al vrea să închinăm un gând ca o rugăciune și ca o vindecare pentru unul dintre cei mai frumoși clujeni pe care Dumnezeu i-a dăruit acestui pământ. Artiști mai mici și mai mari, spectatori clujeni alături de admirabila echipă Tezaur Folcloric trăiește o clipă frumoasă dedicată lui Florin Piersic

Pe versurile admirabilului poet Spiridon Popescu, pe scena pe care Florin a jucat ultimul spectacol, la Cluj-Napoca, am rostit un gând cu putere de rugăciune <<Doamne, dacă-mi ești prieten!>>”, a spus Ovidiu Purdea Someș.

Tezaur folcloric la Cluj

Momentul a avut loc în cadrul spectacolului extraordinar ”Tradiții clujene în Tezaur Folcloric”, desfășurat recent pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, unde au fost prezentate cele mai frumoase cântece, jocuri, tradiții și obiceiuri din județul Cluj.

Alături de Orchestra Profesionistă ”Cununa Transilvană”, pe scenă au urcat FLOAREA CALOTĂ, SAVA NEGREAN-BRUDAȘCU, MARIUS CIPRIAN POP, MARIA MARCU, ANA ILCA MUREȘAN, VALERIA și TRAIAN ILEA, RADU CIORDAȘ, LEONTINA DORCA, CARMEN SAS, ALEXANDRU PAL și ROXANA RECHE, CIPRIAN ROMAN, SORIN FILIP, OVIDIU PURDEA SOMEȘ, IOAN DORDOI, FELIX GĂLAN, CIPRIAN ROMAN, ADRIANA IRIMIEȘ, FLORIAN ROȘAN, MARINELA ZEGREAN, MARIANA MORCAN, IOANA BREDA MORAR, GRIGORE SÂMBOAN,  IOSIF RUSU, ANA GEORGETA BALLA și NARCISA BALLA, CLAUDIU CIOTLEUȘ, LUCIA POTRA, NICOLAE TURCU, MIHAI MARIȘ și  CRISTIAN TOTPATI – taragot, MIHAI TRIF, AMALIA CHIPER-IURIAN, RAUL OLTEAN, RAMONA CICEOAN ADRIAN SOCACIU, ANDREEA CIUPE, FLORIN-DAN BOTA, IULIA BUCUR ROMAN, COSMIN MOCEAN, CRISTINA BELDEAN-MOȘUȚAN, ALEXANDRU POTRA, DENISA PERDE RUS, RADU LAZĂR, RALUCA PAȘCALĂU, MELISA CUC ANDRADA MARIȘ, DELIA TODERICI.

De asemenea, au evoluat Mugurii Tradițiilor Clujene: Ștefania Viorela Cotîrlă, Catinca Crișan, Decebal Cîmpean, Alexandru Crișan, Andra Moldovan, dar și tineri interpreți clujeni: Larisa Gurzău, Roxana Maria Pop, Denisa Giurgiu, Alesia Rus,Teodora Nan, Dragoș Cîmpean, Ștefan Suciu, Paul Sâmbotelecan, Cristian Mezei-Pop, Adela Burcă.

Au mai fost prezenți TEZAURE UMANE VII – horitorul Vasile Soporan, lutierul Nicolae Vădan, cărbunarul Iosif Bordea, fierarul Simion Drînda, țesătoarea Viorica Tripon, grupul instrumental „Zorile” din Mociu și jucăușii Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu și Ioan Moldovan.

Totodată, pe scenă au urcat Ansamblurile folclorice: „Tradiții – Someșul-Napoca”, „Mărțișorul”, „Cununa Apusenilor” și Școala de joc tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc”, formațiile de jocuri tradiționale din Frata  și „Zorile” din Mociu, grupurile tradiționale: „Mărișana”, „Tradiții ormănene”, „Zegrenii din Ceaba”, „Păstrătorii Tradiţiei Răchiţele” și „Grupul tradițional al sătenilor din Negreni”

 

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a SCĂZUT la sfârșitul săptămânii

Publicat

dolari bun

În săptămâna în care BNR a decis să mențină rata de referință la 7% și pe cea pentru facilitatea de depozit la 6%, iar apetitul pentru risc a fost ridicat, stimulat de creșterile înregistrate de marile burse, leul a avut o evoluție apreciativă față de euro.

Cursul monedei unice a scăzut de la 4,9765 lei, în ședința de luni, la 4,9751 lei, în cea de vineri, care reprezintă minimul ultimei luni. Pe parcursul săptămânii, tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,974 – 4,977 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a SCĂZUT la sfârșitul săptămânii

BNR a lăsat scăderea indicilor ROBOR pentru lunile următoare, în funcție de parcursul inflației. „S-ar putea într-adevăr să nu fie nici iulie şi nici august (…) Gândim momentul optim când vom lua această decizie”, a declarat guvernatorul BNR, la prezentarea Raportului asupra inflației, exprimând dorința de a evita apariția recesiunii, după ce creșterea economiei românești a fost de doar 0,5% în primele trei luni ale anului, conform datelor prezentate de INS.

Mugur Isărescu a declarat că, la sfârșitul anului, prețurile vor crește cu 4,9% de la 4,7% la estimarea precedentă, față de decembrie 2023. Inflația ar putea scade la 3,5% la sfârşitul lui 2025 și ar intra astfel în culoarul țintă al BNR de 2,5%±1 punct procentual.

Prognoza de primăvară a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză anticipează pentru decembrie o scădere a ratei inflației la 4,6%, cu o medie anuală de 5,6%.

Vineri, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare stabilită la începutul lui aprilie. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, și cel la 12 luni s-au oprit la 6,07%.

Tranzacțiile de vineri s-au realizat între 1,0835 și 1,0878 dolari

Trezoreria și-a propus să se împrumute în mai cu cel puțin 5,89 miliarde lei și a atras săptămâna trecută 2,459 miliarde lei, profitând de nivelul ridicat al lichidității.

Scăderea indicelui prețurilor de consum din Statele Unite a scăzut de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie a stimulat pariurile puse pe o decizie de reducere a dobânzii de referință de către Rezerva Federală, care se situează la 5,25 – 5,50%, maxim al ultimilor 23 de ani.

Aceste date au ridicat cotațiile euro de la 1,0766 la 1,0896 dolari. Tranzacțiile de vineri s-au realizat între 1,0835 și 1,0878 dolari, iar piețele americane au închis la 1,0869 dolari. Cursul monedei americane a scăzut de la 4,6156 la 4,5772 lei, iar săptămâna s-a închis la 4,5879 lei.

Apetitul pentru risc a depreciat moneda elvețiană până la aproape 0,99 franc/euro iar media ei a scăzut de la 5,0892 la 5,0460 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,7819 la 5,8059 lei.

Bitcoin a crescut la 66.863 – 67.338 dolari

Prețul gramului de aur a avut o tendință ascendentă și a fost stabilit vineri la 351,6538 lei, în ton cu evoluția metalului galben care s-a apreciat la sfârșitul săptămânii la 2.373,40 – 2.422,60 dolari, foarte aproape de maximul istoric de 2.431,90 dolari, atins în 12 aprilie.

Perspectiva reducerii dobânzilor din Statelor Unite, care fac moneda americană mai puțin atractivă pentru plasamente, a stimulat cererea de criptomonede.

La sfârșitul săptămânii, bitcoin a crescut la 66.863 – 67.338 dolari iar ethereum la 3.100 – 3.136 dolari.

Analiza cuprinde perioada 8 – 15 mai

Citește mai departe

EVENIMENT

Unul dintre Popeștii de la FCSB vrea la „U” Cluj. Ce SALAR va avea

Publicat

ovidiu popescu

Unul dintre cei doi Popescu de la FCSB vrea să plece. Ovidiu Popescu nu și-a prelungit înțelegerea cu clubul și a ales să semneze cu Universitatea Cluj, scrie Fanatik

Mijlocașul de 30 de ani a refuzat oferta de prelungire a contractului scadent la finalul acestui sezon. A ales să semneze cu Universitatea Cluj, formație care i-a oferit un salariu de 12.000 de euro pe lună.

Unul dintre Popeștii de la FCSB vrea la „U” Cluj. Ce SALAR va avea

Achiziționat de la Poli Timișoara în 2016, Ovidiu Popescu pleacă de la FCSB după opt ani. Era cel mai vechi jucător din lotul lui Elias Charalambous. A câștigat cu FCSB un singur titlu de campion, cel din acest sezon, și mai are o Cupă a României, cucerită în 2020.

Derby-ul Rapid București – FCSB este ultima confruntare pentru Ovidiu Popescu în tricoul „roș-albastru”.

Gigi Becali i-a propus lui Ovidiu Popescu un contract pe un an, însă patronul și-a dorit și o reziliere semnată în alb pe care ar fi putut să o activeze în iarnă. Mijlocașul și-a dorit o înțelegere pe doi ani, însă latifundiarul din Pipera nu i-a acceptat condițiile.

Sepsi OSK și U Cluj au intrat pe fir și au început negocierile cu Ovidiu Popescu. Alegerea mijlocașului de la FCSB este trupa lui Ioan Ovidiu Sabău.

36 de partide a jucat Ovidiu Popescu în sezonul actual
1 gol a înscris pentru FCSB
1 pasă decisivă a reușit în tricoul „roș-albaștrilor”

Foto: Transfermarkt

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Împreună printre paginile cărților. Festivalul de lectură pentru copii NARATIV în premieră la Cluj-Napoca

Publicat

narativa

Festivalul de lectură Narativ a debutat sâmbătă, începând cu ora 10:00, la Liceul Greco-Catolic ,,Inochenție Micu” din Cluj. Participarea elevilor a fost liberă, iar atelierele organizate au stârnit un interes considerabil.

Festivalul „NARATIV  Asociația ,,Curtea Veche”

Cu un număr de peste 100 ateliere și 3.000 de copii înscriși, Festivalul de Lectură ,,Narativ” promite o călătorie educativă în universul literaturii, unde fiecare carte devine o poartă către aventuri incredibile și personaje memorabile. Prin intermediul celor 12 ateliere dedicate copiilor cu vârste între 7-14 ani, literatura a reușit să prindă viață, împletindu-se armonios cu domenii diverse precum cinematografia, fotografia, teatrul, istoria, tehnologia și matematica.

narativa

FOTO. Împreună printre paginile cărților. Festivalul de lectură pentru copii NARATIV în premieră la Cluj-Napoca

În completarea acestei inițiative a proiectului de a îmbina mai multe domenii, Ovidiu Șimonca, de la Asociația Curtea Veche, este de părere că ,,ar trebui să se formeze un model în școala românească, în care să existe o conexiune între astfel de discipline”

Înființată în 2014, Asociația Curtea Veche ține de 10 ani astfel de ateliere, ,,în care dorim să îi aducem pe copii spre lectură. Totodată, cu această ocazie, noi facem și donații de carte mai multor licee din diferite orașe” , precizează Ovidiu Șimonca.

Astfel, în timp ce Clujul a atras aproximativ 400 de participanți, alte orașe partenere în acest an au fost București – cu un număr de 2.000 de participanți și Timișoara – 600.

De asemenea, proiectul a reușit să ia amploare datorită sponsorilor Fundația Bosch România, Kaufland și Rompetrol, desfășurându-se în mod eficient cu ajutorul echipei de voluntari, alcătuită din elevii liceului greco-catolic.

Printre cei 30 de voluntari se numără Antonia, elevă în clasa a 11-a B, care s-a alăturat echipei cu scopul de a contribui la îndrumarea copiilor, în timp ce colega ei, Briana, percepe activitatea de voluntariat ca fiind și o ,,experiență importantă în dezvoltarea noastră personală”.

narativa

Călătorind în lumi neexplorate prin intermediul atelierelor

Împărțite în două categorii, ficțiune și non-ficțiune, atelierele reprezintă ocazia ideală prin care micuții curioși ajung să dezvolte aptitudini artistice și practice, să-și antreneze gândirea critică și să-și îmbogățească cultura generală.

În intervalul orar 10:00 – 14:00 s-au desfășurat, așadar, 14 ateliere, inclusiv două dedicate intereselor și preocupărilor părinților: ,,A fi părinte – provocări și dileme” și ,,Cum să îi susținem pe copii în procesul de lectură”, care i- au atras atenția și directorului școlii Simona Gruian: ,,În calitate de părinte, atelierele dedicate acestora m-au impresionat”.

Cât despre cele dedicate copiilor, directorul afirmă că ,, prin aceste ateliere, este transmisă importanța lecturii și mai ales, promovarea ei.” Având caracter interactiv, atelierele încurajează copiii să împărtășească cu colegii lor preferințele în materie de lectură, acest tip de interacțiune stimulându-le curiozitatea cu privire la universul literaturii.

O asemenea interacțiune a avut loc în cadrul atelierului ,,Personaje și aventuri – Povești și întâmplări reale” unde copiii au venit cu recomandări de lectură. Totodată, pedagogul acestui atelier, Ovidiu Șimonca, i-a invitat pe copii să vorbească despre modelele lor și despre influența acestora , activitate care a fost menită să îi ajute în recunoașterea modelelor
pozitive: ,,Eroii nu sunt numai cei foarte viteji și curajosi – a fi erou sau a avea model un erou înseamnă să te duci și către un om care face bine, căci mai mult decât curajul, contează empatia și solidaritatea”.

narativa

„De la structura unei povești, la explorarea pământului și până la personaje din istorie”

La final, pedagogul a adus un plus atelierului tematic, punând accentul pe formarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor, care în amalgamul de teme și timpul petrecut în online, este necesar să își facă timp și pentru sport: ,,Dincolo de carte, dincolo de tehnologie, copiii au foarte mare nevoie să facă sport căci o minte sănătoasă este un corp sănătos”.

Un alt atelier educativ pentru micuții cititori a fost ,,Eroi și Prințese de Poveste” ținut de către Barna Némethi. De la structura unei povești, la explorarea pământului și până la personaje din istorie, Némethi a reușit să îi mențină pe copii activi într-o atmosferă de basm până la finalul orei.

narativa

Activitatea s-a încheiat cu un joc de imaginație, în care fiecare copil și-a folosit creativitatea pentru a concepe un erou unic, descriindu-i puterile speciale și caracteristicile distinctive. Un copil creativ este Melisa, elevă în clasa a 4-a, care a scris despre ,,Super – Scânteia” , eroină înzestrată cu viteză, superfortă și abilitatea de a zbura.

Totodată, Melisa a plecat de la atelier cu cartea, ,,Salvarea puiului de Koala” scrisă de Tilda Kelly, în timp ce o altă cititoare de aceași vârstă, Beatrice , a optat pentru ,,Bufnița care se temea de întuneric” de Jill Tomlinson. Când
Beatrice a fost întrebată ce anume i-a plăcut cel mai mult în cadrul atelierului ,,Eroi și Prințese”, aceasta a povestit despre cum a atras-o discuțiile legate de meseria de jurnalist, dorindu-și la rândul ei să devină în viitor unul ,,pentru că vreau să opresc minciuna”.

narativa

„Prin tehnologie, copiii au ocazia de a se dezvolta”

Despre răspândirea minciunii s-a discutat în cadrul cursului ,,Jurnalism versus Fake News”, unde jurnalistul Bianca Pădurean le-a predat copiilor cu vârste cuprinse între 10 – 14 ani tehnici de verificare a informațiilor și consideră că ,,este un început foarte bun – lumea începe să își dea seama cum să depisteze știrile false”. Astfel, pre-adolescenții au învățat cum să navigheze cu responsabilitate în mediul virtual și de ce anume să țină cont.

Cu privire la impactul tehnologiei asupra copiilor și la relația dintre carte și telefon mobil, Ovidiu Șimonca spune că le percepe ca fiind ,,complementare” și crede că ,,părinții nu ar trebui să fie atât de îngrijorați deoarece copiii
folosesc tehnologia”.

Aceași perspectivă o are și Simona Gruian, care este de părere că „prin tehnologie, copiii au ocazia de a se dezvolta, pot ajunge mai ușor la carte și există un acces mai simplu spre informare. Digitalizarea facilitează accesul la lectură”.

În plus, copiii au avut ocazia să se delecteze cu un spectacol de teatru – ,,Fram Ursul Polar” ținut de către două actrițe din București – Ioana Popovici Chelaru – actor la Teatrul de Animație Tandarica și Mariana Sinca – profesor de teatru la Clubul Copiilor. În plus, copiii au călătorit în timp împreuna cu profesorul univeristar Leonard Horvath la cursul de ,,Mitologie și Heraldică” și au explorat universul fotografiei prin atelierele ,,Poveștile Imaginilor” (pedagog Ciprian Măceșaru) și ,,Fotografie – comunicare vizuală”. (pedagog Ștefan Bartiș).

Alte ateliere care s-au bucurat de un succes considerabil au fost ,,Povești în cinema” (Simona Bartiș) ; ,,Bandă desenată” (Liliana Basarab) ; ,,Regii și reginele noastre” (Claudiu Pădurean) ; ,,Matematica este distractivă” (Attila Sziksai) și ,,Scriitorul de povești” (Florin Bican).

narativa

Atelierele – un adevărat succes

Festivalul Narativ a transmis un mesaj inspirațional celor prezenți, subliniind că frumusețea lumii poate fi descoperită prin intermediul literaturii. Când a fost întrebată ce mesaj le transmite copiilor, Simona Gruian a răspuns că: ,,Copiilor le transmit să citească cu încredere, căci tot ceea ce e mai frumos in lume, se găsește in carti. Prin lectură, ei au acces la modele de conduită morală, mari personalități și narațiuni care contribuie în evoluția lor personală.”

Bianca Matei

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax