EVENIMENT
FOTO. Prima instalație cu care România va participa la Bienala de Design de la Londra-Vatra verde, expusă parțial la Cluj-Napoca

Prima instalație cu care România va participa la Bienala de Design de la Londra, din perioada 1-25 iunie, a fost expusă, joi, la Cluj-Napoca.
Instalația ”Vatra verde” este realizată de Asociația Culturală Artistică ”Art Mirror” și e axată pe economie circulară, energie kinetică, dezvoltare durabilă și materiale inovatoare.
Toate materialele folosite sunt regenerabile sau biodegradabile, iar expoziția și pavilionul vor fi accesibilizate pentru persoane cu dizabilități de vedere.
E prima dată când țara noastră va avea un reprezentant la acest eveniment de referință pentru designul mondial, care va reuni 40 de proiecte venite din 40 de țări la Somerset House.
ICR Londra tace
Reprezentanții asociației au precizat, joi, că deși e un moment extrem de important, Institutul Cultural Român de la Londra nu răspunde la solicitările oficiale făcute.
„Din păcate, administrația actuală a Institutului Cultural Român (ICR) Londra pur și simplu nu răspunde solicitărilor noastre. Până în momentul de față nu avem un răspuns oficial legat de susținerea ICR Londra pentru pavilionul României pe care noi îl vom reprezenta.
Tema din acest an a Bienalei este „Remapping Collaborations” (Recartarea colaborărilor). Ne-am bucura să demonstrăm faptul că și în România colaborările dintre instituții și sectorul cultural există și să vedem deschidere spre dialog. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa.
Am avut o colaborare impecabilă cu fosta administrație ICR Londra, iar anul trecut am organizat un eveniment internațional care a constat în ateliere de reciclare și expoziții simultane în 5 orașe de ziua Mediului: Barcelona, Londra, Cluj-Napoca, Bistrița și Chișinău. În plus, locuitorii din cele cinci orașe s-au putut conecta live prin intermediul unor portaluri realizate din materiale reciclate.
De data aceasta însă nu reușim să obținem niciun răspuns oficial, deși vorbim despre un eveniment global în materie de artă și sustenabilitate unde am reprezenta România”, spune Cristina Cantemir, președintele Asociației Art Mirror.
Reprezentanții Art Mirror au anunțat că lansează acum un apel către autorități și companii care vor să susțină acest proiect pentru a putea reprezenta România și pentru ca țara noastră să aibă o prezență notabilă în materie de design sustenabil și inovație.
Instalație vie, materiale inovatoare și exponate accesibilizate pentru nevăzători
Instalația cu care se va prezenta România se numește Vatra Verde și va cuprinde energie regenerabilă, mycelium, obiecte de artă din materiale reciclate, interactivitate, tradiție, poezie, chiar și o soluție tehnică prin care se transformă vibrațiile plantelor în sunete.
Folosind o varietate de tehnici de reciclare, echipa Vatra Verde a refolosit mai multe tipuri de deșeuri precum hârtia, pulberea de piele, pluta, cânepa, rumegușul pentru a crea volume, spații și obiecte omogenizate printr-un lipici biodegradabil pe bază de miceliu.
Instalația se va autoalimenta cu energie electrică
„Colaborăm cu Gabriel Barta cercetătorul și fondatorul Rongo Design, singura companie din România care utilizează tehnologia miceliului pentru a înlocui materiale petrochimice.
Practic, integrăm în instalație Mycelium care transformă orice material biodegradabil în compozit, o alternativă sustenabilă și biodegradabilă la polistiren, plastic, EPS etc.
Instalația se va autoalimenta cu energie electrică. Echipa Vatra Verde lucrează la concept și la realizarea instalației de un an de zile. Cea mai mare provocare a fost crearea generatorului care produce energia necesară pentru alimentarea instalației. Datorită persoanelor dedicate în echipa ca și inginerul nostru Radu Nicu, artist Movecento, am obținut rezultatele dorite”, afirmă Cristina Cantemir.
Nevăzătorii și persoanele cu dizabilități de vedere vor putea descoperi instalația datorită sprijinului întreprinderii sociale Inclusive Access prin informații tactilo-vizuale și digitale accesibile prin intermediul codurilor QR și telefonului inteligent.
Soluții apreciate de cei mai buni și un omagiu adus lui Brâncuși
„Prin participarea noastră la Bienala de Design de la Londra am primit confirmarea că suntem relevanți, că avem niște idei care contribuie la nevoile globale și că soluțiile propuse de noi sunt apreciate de cei mai buni din domeniu.
În cadrul instalației noastre, energia electrică consumată poate fi produsă de către spectatori, interacționând cu sculptura noastră cinetică. Avem, pe lângă acest generator de energie regenerabilă, și obiectele pe bază de mycelium care transformă resturile din alimente în compozit.
Vibrațiile plantelor vor asigura ambianța sonoră, iar publicul va putea descoperi și cum reacționează aceste plante la atingeri.
Tehnicile trimit către ideea economiei circulare, considerată una dintre soluțiile privind încălzirea globală și viitoarele provocări economice.
În plus, abordăm tema conflictului cu deșeurile produse și colaborarea între diferite domenii (design, bio-tehnologie, inginerie, poezie, teatru, cercetare, tradiție, arhitectură, reciclare). Vom avea plante micro-greens, ciuperci, mușchi, licheni și plante aromatice folosite intens în bucătăria românească: rozmarin, busuioc, cimbru, mentă”, afirmă Cătălin Bocîrnea, directorul creativ al expoziției Vatra Verde.
Dacă la nivel de fond substratul acestei instalații multidisciplinare este strâns legat de tematica bienalei din acest an – Recartarea colaborărilor – la nivel de formă, instalația este un omagiu adus lui Brâncuși, printr-o reinterpretare a lucrării Masa Tăcerii.
Geometria pavilionului este cea a liniilor curbe, organice, definită de însăși plantele ce vor renaște în cadrul expoziției. Pavilionul devine astfel un spațiu al meditației, al reintegrării în natură, al contribuției active, al regenerării ecosistemice.
„Ne bucurăm mult că am fost acceptați să participăm la acest eveniment, în contextul în care Bienala de Design de la Londra selectează, după criterii bine definite, cele mai relevante abordări ale designului contemporan.
Reușim astfel să punem România pe harta mondială în materie de artă sustenabilă și design conștient, prin abordarea unor alternative și soluții practice din economia circulară și cercetarea materialelor considerate deșeu. Mai ales în contextul în care România e pe ultimul loc în Europa la colectare selectivă, credem că e important să facem campanii de conștientizare intern și extern pe problemele care există privind valorificarea materialelor și gestionarea deșeurilor”, subliniază Cristina Cantemir, președintele Asociației Art Mirror.
După Bienala de la Londra, întreaga instalație va ajunge la Cluj și va putea fi vizitată timp de 10 zile, între 14-24 iulie la Cosmic House.
Despre Asociația Art Mirror
Asociația Culturală Artistică Art Mirror este o organizație neguvernamentală care experimentează și testează tehnici și soluții sustenabile de educare a comunității cu privire la reciclare, refolosirea materialelor și ecologie.
Activă din 2015, asociația organizează periodic ateliere, expoziții, activități și acțiuni comunitare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Este vorba de o lege care se referă la scutirea unei categorii de conducători auto de la susținerea probei teoretice pentru categoria B, un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, for decizional, care prevede ca persoanele ce dețin permis de conducere din categoria B1 scapă de proba teoretică pentru categoria B.
Cei care au obținut carnetul de conducere la 16 sau 17 ani pentru categoria B1 vor fi exceptați de la a mai susține proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere categoria B.
Proba teoretică pentru categoria B nu mai este OBLIGATORIE pentru anumiți șoferi
Potrivit celor adoptate, „prin derogare (…), persoanele care deţin permis de conducere categoria B1, obţinut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, sunt exceptate de la susţinerea probei teoretice la obţinerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară promovarea probei practice şi îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de lege.
Persoanele care au obţinut permisul de conducere pentru categoria A1 şi solicită obţinerea categoriei A2 sau A, sunt exceptate de la susţinerea probei teoretice, fiind necesară promovarea probei practice şi îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de lege”.
Proiectul de lege mai prevede ca persoanele ce dețin deja permisul de conducere categoria B la momentul intrării în vigoare a legii și fac dovada absolvirii cursurilor teoretice și practice pentru categoria A și solicită obținerea permisului pentru categoria A sau A2 nu vor mai fi nevoite să susțină proba teoretică. Va fi necesară doar promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte prevederi legale care se impun.
La 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi se va modifica și completa actul normativ prin ordinul ministrului Afacerilor Interne, Ordinul nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, cu modificările și completările ulterioare.
Permisul de conducere suplimentar
O altă noutate pentru șoferi se referă la permisul de conducere suplimentar. Acesta trebuie solicitat atunci când se dorește călătoria în țări din afara Uniunii Europene. Un astfel de permis se eliberează în Spania de Direcția Generală de Circulație și este valabil 12 luni de la data emiterii acestuia.
Documentul funcționează ca o traducere oficială a permisului național și este acceptat în state precum Japonia, Australia sau SUA. Este necesar ca șoferii ce doresc să călătorească în țări aflate în afara UE să se documenteze în prealabil cu privire la subiectul permisului de conducere pentru a evita problemele cu legile țării în cauză.

Joi, 12 iunie, debutează cea de-a șasea ediție a Sports Festival, care va transforma Cluj-Napoca, pentru patru zile, în capitala sportului din România. Vor fi peste 100 de evenimente, 25 de sporturi și mii de participanți.
Printre cele mai așteptate momente este meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends”, un eveniment spectaculos și unic pentru fanii fotbalului. Legendarul brazilian revine pe teren alături de foști mari jucători internaționali, într-un show plin de emoție și execuții spectaculoase.
PROGRAMUL Sports Festival. Ce poți face la cel mai mare EVENIMENT sportiv al Clujului
Alături de acest moment de gală, Sports Festival 2025 aduce și competiții deschise publicului, inițiere în peste 25 de sporturi, activități dedicate familiilor, lansări de carte, discuții inspiraționale și multe alte surprize.
Iată, în continuare, programul pe zile:

CFR Cluj a anunțat, miercuri, că va disputa patru partide amicale în stagiul de pregătire pe care îl va efectua în Austria, în perioada 21 iunie – 1 iulie.
Conform paginii oficiale de Facebook a clubului, formația condusă de Dan Petrescu va întâlni în 23 iunie pe Slovan Bratislava (Slovacia), în 26 iunie pe Grazer AK (Austria), în 28 iunie pe Ceske Budejovice (Cehia) și în 30 iunie pe Debrecen VSC (Ungaria).
Patru partide AMICALE pentru CFR Cluj în cantonamentul din Austria. Cu cine va juca
Lotul echipei CFR Cluj a efectuat, miercuri, primul antrenament al perioadei de pregătire pentru noul sezon. Între 11 și 20 iunie, echipa se va antrena la Cluj-Napoca, urmând ca apoi să se deplaseze în Austria.
Primul meci oficial al vicecampioanei va avea loc la 5 iulie, când va întâlni FCSB în Supercupa României.

La începutul lunii trecute, după ce „piața” politică a fost zdruncinată de scorul obținut la primul tur al prezidențialelor de către candidatul suveranist, moneda națională s-a depreciat până la 5,0991 lei/euro.
Dorința românilor de a nu schimba parcursul european al țării a adus în fruntea statului un candidat antisistem proeuropean. Aceasta a calmat piața financiară, iar treptat leul a recuperat o parte din terenul pierdut.
Notă distinctă o face segmentul monetar, unde indicii ROBOR s-au apropiat de maximul de 7,50%, echivalentul ratei lombard la care se pot împrumuta băncile de la BNR. Principalul motiv al acestei evoluții este reprezentat de sterilizarea lichidității la care a recurs banca centrală pentru a scumpi achizițiile de lei. Totodată, dealerii bancari nu se așteaptă la o scădere rapidă a inflației, ceea ce face dificilă o decizie a BNR de a reduce rata de referință.
ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE
La jumătatea acestei săptămâni media euro a scăzut la 5,0251 lei, față de 5,0558 lei miercurea trecută, în timp ce tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 5,025 – 5,034 lei.
Piața monetară s-a stabilizat, evoluție la care a contribuit faptul că băncile comerciale s-au împrumutat marți de la BNR cu 18,2 miliarde lei, la o dobândă anuală de 6,5% și cu scadența la începutul săptămânii viitoare.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,22% liar cel la 12 la 7,33%.
Statul s-a împrumutat marţi cu 805 milioane lei printr-o licitaţie de obligaţiuni, scadente în septembrie 2032, față de o valoare programată de 400 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,50%.
„Euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari”
Foamea de bani a Ministerului de Finanțe, care trebuie să asigure atât necesarul de bani al statului dar și să achite dobânzile la titlurile de stat emise anterior căre mediul bancar intern și extern, au ridicat dobânzile pentru titlurile de stat Tezaur şi Fidelis până la 6,5%/an pentru cele în euro (dobânda de referință a BCE este de 2%), respectiv până la 8,35%/an (rata de politică monetară a BNR este de 6,5%).
Decizia de săptămâna trecută a BCE de a reduce principala sa rată directoare de la 2,25 la 2% a fost primită bine de investitori, iar euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari.
Miercurea aceasta piețele așteptau publicarea datelor privind inflația din Statele Unite, în condițiile în care administrația de la Casa Albă nu a ajuns la un acord comercial cu guvernul de la Beijing.
„Prețul gramului de aur a scăzut miercuri”
Euro se tranzacționa în culoarul 1,1405 – 1,1446 dolari iar media monedei americane a coborât de la 4,4117 la 4,3941 lei.
Intrarea în teritoriu negativ a inflației din Elveția a redus plasamentele în franci iar cursul a scăzut de la 5,3995 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 5,3476 lei, miercurea aceasta. Media lirei sterline a scăzut în aceeași perioadă de la 6,0049 la 5,9332 lei.
Chiar dacă cotațiile metalului galben au urcat la 3.316 – 3.349 dolari/uncie, prețul gramului de aur a scăzut miercuri de la 472,0952 lei la 471,0407 lei, după ce la jumătatea săptămânii trecute prețul a crescut până la 482,1625 lei, la circa 5 lei de maximul istoric atins la începutul lunii trecute.
Bitcoin testează depășirea recordului de 111.862 dolari atins în 22 mai și fluctua miercuri între 109.051 – 110.298 dolari. Ethereum a urcat la 2.756 – 2.834 dolari.
Radu Georgescu