ACTUALITATE
FOTO. Prevenția privind sănătatea oro-dentară începe la Cluj în copilărie. Proiecte ale stomatologilor pedodonți de la UMFIH

Specialiștii Disciplinei de Pedodonție din cadrul Facultății de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca derulează două proiecte de prevenție în rândul copiilor din județul Cluj, cu scopul de a le oferi acestora un zâmbet frumos și sănătos.
Șeful Disciplinei Pedodonție, conf. dr. Alexandrina Muntean, a explicat pentru Cluj24 că în primul proiect sunt implicați medicii stomatologi rezidenți care îî învață, printre altele, pe elevii din ciclul primar și gimnazial cum se face corect periajul dinților.
”Pentru că prevenția este primul pas spre o viață sănătoasă și spre o sănătate oro-dentară adecvată, iar prevenția trebuie să înceapă în copilărie, Disciplina de Pedodonție din cadrul Facultății de Medicină Dentară a UMFIH Cluj-Napoca desfășoară două proiecte prin care își dorește să se implice în comunitate și să ofere comunității tot ceea ce are din punct de vedere al bagajului de cunoștințe, pentru a ajuta părinți și copii, deopotrivă, în demersul de a avea un zâmbet frumos și sănătos.
Întâlnire în sala de clasă
Aș începe cu parteneriatul realizat între Disciplina de Pedodonție și cabinetele școlare de medicină dentară, prin care medicii rezidenți vor participa alături de medicul de medicină școlară la orele de educație pentru sănătate care se desfășoară pe parcursul anului școlar pentru elevii din ciclul primar și gimnazial.
Întâlnirea cu medicul stomatolog se face în sala de clasă într-un context extrem de cunoscut copilului și poate că, astfel, ajută să avem o mai bună colaborare pe termen lung.
În plus, medicii rezidenți vor putea să îi învețe pe copii cum se realizează periajul dentar corect, pot să ofere informații asupra alimentației corecte pentru a preveni caria dentară și astfel, în joacă, fac parte dintr-o echipă ce-i ajută pe cei mici să învețe primele lucruri despre sănătatea dentară”, a explicat Muntean.
Obicei de viață
Cel de-al doilea proiect este de parteneriat cu Colegiul Medicilor Stomatologi, filiala Cluj-Napoca, care vizează acoperirea zonelor din mediul rural în care poate medicul stomatolog, și cu atât mai mult un medic stomatolog pedodont, un specialist în îngrijirea oro-dentară a copiilor și a adolescenților, ajunge rar sau foarte rar.
”Încercăm să transformăm și pentru acești copii igiena oro-dentară într-un obicei de viață. Se vor desfășura lecții de educație pentru sănătate, îi vom învăța tehnica periajului dentar corect folosind modele, folosind diverse mascote educaționale, vom încerca să îi facem pe copii să devină mai implicați și mai conștienți în ceea ce privește igiena oro-dentară, oferindu-le un jurnal pentru periajul dentar unde să bifeze de fiecare dată când lucrul acesta s-a întâmplat sau nu.
De asemenea, vrem să le oferim câteva informații de bază pe care ei să le poată transpune în viața de zi cu zi”, a precizat stomatologul clujean.
Vizite în zonele rurale ale județului Cluj
Potrivit Alexandrinei Muntean această campanie a început în martie, deoarece această lună este dedicată sănătății oro-dentare, iar 20 martie este Ziua Mondială a sănătății oro-dentare.
”Toate aceste activități se desfășoară cu participarea medicilor stomatologi afiliați Colegiului Medicilor, cu participarea medicilor rezidenți și ne dorim ca toți cei care desfășoară aceste activități să fie persoane care pot să ofere informații clare, simple și cât mai competente pentru a le fi într-adevăr de folos copiilor”, a menționat șefa Disciplinei Pedodonție a Facultății de Medicină Dentară Cluj.
De când începe prevenția
Aceasta consideră că, în cazul copiilor, prevenția trebuie să înceapă odată cu erupția primului dinte de lapte, pentru că aceștia sunt extrem de importanti, nu doar pentru alimentația copilului.
”Trebuie să ne gândim că, în primii ani de viață, copiii învață să vorbească, ori dinții ne ajută în acest sens, se integrează în comunitate și dacă ei au anumite probleme dentare, asta se va traduce, poate, prin foarte multe absențe, printr-o evitare a lor în a conversa, în a râde, în a se apropia de colegii lor și, până la urmă, apar chiar mici complexe de inferioritate.
În plus, dacă învățăm de mici anumite reguli legate de igiena dinților, de alimentația corectă și controlul periodic la medicul stomatolog pedodont, atunci lucrurile acestea vor deveni niște obiceiuri de viață și vom putea să evităm apariția unor complicații grave.
Până la urmă, caria complicată nu e doar o problemă de suferință a copilului, ci e o problemă care aduce suferință familiei”, a subliniat stomatologul clujean.
Muntean a arătat că, nu de puține ori, părinții sunt nevoiți să recurgă la zile de concediu pentru a putea îngriji un copil care are un abces dentar.
Ajutor de la părinți
Întrebată care e vârsta minimă de la care copilul trebuie învățat să se spele corect pe dinți, aceasta a precizat că dinții trebuie spălați de la primul dințișor, părinții fiind cei care vor face acest lucru urmând ca, pe măsură ce cel mic capătă o oarecare dexteritate, să înceapă să folosească periuța de dinți.
”Sunt periuțe de dinți special concepute chiar și pentru copiii care au vârsta mai mică de un an. Și e bine să-i încurajăm pe cei mici să se spele pe dinți, dar, întotdeauna, periajul realizat de copii va fi completat de către părinte, iar lucrul acesta trebuie să se facă până undeva în jurul vârstei de 7-8 ani.
De ce trebuie să intervină și părinții? Pentru că cei mici se concentrează foarte mult pe periajul dinților care sunt mai ușor accesibili și evită zonele distale, zona molarilor, unde accesul este mai greu și trebuie să facă niște mișcări mai complicate.
Tema la spălat pe dinți
Aceasta a subliniat că în jurul vârstei de 3-4 ani, părinții ar trebui să procedeze cu cei mici ca la școală, și să îi lase să se spele pe dinți, după care să verifice dacă ”tema” a fost făcută corect.
”Cei mici au tendința de a se grăbi. Îi putem înțelege, 2 minute pentru ei este foarte mult, dar acele 2 minute pot să însemne, de exemplu, să asculte melodia preferată și astfel trec mai ușor acele minute.
De asemenea, învățarea corectă a mișcărilor de periaj presupune foarte mult exercițiu. Copiii dobândesc dexteritatea necesară doar undeva către vârsta de 7-8 ani, motiv penrtru care rolul părintelui rămâne extrem de important în a asigura eficiența periajului dentar”, a conchis Alexandrina Muntean.
Sursa foto reprezentativă: Pexels.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.
Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”
Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.
”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Clubul CFR Cluj anunță că s-a stabilit data și ora duelul din Supercupa României cu FCSB, partida urmând să aibă loc sâmbătă, 5 iulie, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București.
”Biletele în galeria noastră (Peluza Sud, S103 și S104) vor putea fi cumpărate săptămâna viitoare, de luni până vineri, în intervalul 14:30 – 18:30, de la casele de bilete din Gruia!
Costul unui tichet este de 30 de lei, iar plata poate fi făcută atât cash, cât și cu cardul
Am luptat mereu împreună pentru ceea ce ne-am propus. Tot împreună vom lupta și de această dată să aducem Supercupa în Gruia! Hai CFR!”, arată clubul feroviar.
CULTURA
FOTO. Clujul mai are două “comori vii”: horitorul Traian Balcău și „Lie din Frata”, declarați Tezaure Umane

Doi reprezentanți de seamă ai județului Cluj, Traian Balcău, horitor din comuna Ceanu Mare, și Vasile Pop, cunoscut sub numele de scenă „Lia din Frata”, virtuoz al viorii, vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific de Tezaur Uman Viu.
Anunțul a fost făcut vineri, 20 iunie 2025, de Minuisterul Culturii, care a publicat lista celor 15 români care vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific.
Traian Balcău, horitorul din Ceanu Mare
Născut în 1949 în satul Iuriu de Câmpie, Traian Balcău este considerat unul dintre cei mai reprezentativi horitori ai Câmpiei Transilvaniei.
Horitul, o formă arhaică de expresie orală și muzicală, reprezintă o componentă esențială a spiritualității și filosofiei țărănești, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Cu autenticitate și sensibilitate, Traian Balcău continuă această tradiție vie, fiind sprijinit în demersul său de Centrul clujean.
„Lia din Frata” a învățat să cânte “după ureche”
Vasile Pop este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii instrumentale tradiționale din județul Cluj.
Crescut în spiritul jocului popular din Câmpia Transilvaniei, el a învățat să cânte după ureche, devenind sufletul formației de jucăuși din Frata. Cu vioara sa, a adus și continuă să aducă bucurie la numeroase evenimente populare, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT Cluj.
Clujul, lider național în păstrarea tradiției
Odată cu această recunoaștere, județul Cluj ajunge la un total de 17 titluri de Tezaur Uman Viu, consolidându-și poziția de lider național în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.
Programul național „Tezaure Umane Vii”, derulat anual de Ministerul Culturii, are ca scop identificarea și recunoașterea publică a celor care păstrează, creează și transmit valori ale patrimoniului cultural imaterial românesc.
Titlul este acordat în urma unei selecții riguroase și reprezintă o recunoaștere oficială a contribuției personale la menținerea și transmiterea tradiției autentice.
Foto: CJCPCT Cluj
ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Clujean, nemulțumit de modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu: Praful pune în pericol sănătatea elevilor!

Un clujean reclamă praful de pe strada Mihail Kogălniceanu, zonă recent modernizată de administrația locală.
Un clujean acuză Primăria, pe rețelele de socializare, că nu a rezolvat problema prafului excesiv din zona străzii Mihail Kogălniceau, care pune în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor din zonă.
„Dragă domnule Primar, nu ați rezolvat problema gravă generată de dumneavoastră odată cu modernizarea zonei Kogălniceanu. Este total inacceptabil ca să inhalăm noi și mai ales copii noștri de la Colegiul Emil Racoviță praful dumneavoastră”, transmite acesta într-o postare pe grupul de Facebook Clujul Civic.
Praf sufocant pe strada Mihail Kogălniceanu
Bărbatul reclamă că, în ciuda modernizării recente a zonei Kogălniceanu, soluțiile tehnice adoptate ar fi dus la apariția prafului care se ridică în aer, mai ales în zilele uscate, afectând calitatea aerului în proximitatea unităților de învățământ.
Strada Mihail Kogălniceanu a trecut printr-un amplu proces de reamenajare în cadrul unui proiect al Primăriei care viza transformarea zonei într-un spațiu pietonal la standarde europene.
Sesizări de la mai multe instituții
Clujeanul solicită Primăriei să trateze problema cu urgență. Potrivit acestuia, au fost transmise oficial plângeri legate de aerul irespirabil din zonă de către instituțiile din zonă: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat sau Filiala Cluj a Academiei Române.
„Am înțeles ca nu ați luat act de nenumăratele sesizări pe care primăria le-a primit legate de praful insuportabil de aici. Va invit să veniți să vă desfășurați activitatea aici în «aer liber» până la rezolvarea problemei. (…) Sesizările au fost făcute de către Colegiul Emil Racoviță, Liceul Teologic Reformat și Academia Română”, a mai arătat acesta.