CULTURA
FOTO. Premieră la Cluj-Napoca. Mastercard aduce filmele de festival în cinematografe în cadrul Mastercard Festival Selection
Între 14 și 17 noiembrie, Mastercard întinde covorul roșu la cinema Victoria din Cluj-Napoca pentru a oferi cinefililor oportunitatea de a viziona filme multipremiate internațional în cadrul Mastercard Festival Selection.
Ca partener al marilor evenimente dedicate filmului timp de peste un deceniu, inclusiv al celor mai mari trei festivaluri de film din lume — Festivalul de Film de la Cannes, Festivalul Internațional de Film de la Veneția și Festivalul Internațional de Film de la Berlin — Mastercard va prezenta o selecție de filme având ca temă centrală speranța, într-un format de experiențe condensate de tip festival, de câte 4 zile, începând cu Cluj-Napoca și continuând cu alte orașe europene. Posesorii de carduri Mastercard beneficiază de avantaje exclusive, în limita locurilor disponibile, dacă rezervă experiența pe platforma www.priceless.com.
Invitați speciali
Mastercard Festival Selection va oferi o experiență cinematografică unică, incluzând momente speciale pe covorul roșu, experiențe VIP și discuții moderate de criticul de film Mihai Chirilov, alături de invitați speciali precum regizorii Tudor Giurgiu, Stere Gulea, Kim Hye-young și Federico Luis; producătorii Oana Giurgiu, Won Seok Song și Manrique Cortes; și actorii Olimpia Melinte, Sol Carballo Bolanos, Marilena Amato și Gennaro Scarica.
„Mastercard Festival Selection nu reprezintă doar o vizionare de film, ci o celebrare a puterii cinematografiei. Arta filmului are capacitatea de a oferi oamenilor speranță, deschizându-ne oportunități de a explora diverse perspective. Ca brand, sprijinim industria cinematografică deoarece aceasta susține la rândul său incluziunea în societate și, în definitiv, acesta este obiectivul spre care ne dorim cu toții să avansăm”, a declarat Cristina Saccà, Senior Vice President Consumer Marketing Europe, Mastercard.
Pasiunea pentru cinema în Europa
Un studiu recent realizat de Mastercard arată că pasiunea pentru cinema în Europa este mai mare ca niciodată, 47% dintre europeni declarând că se simt mai fericiți atunci când vizionează un film. Aproape jumătate dintre consumatorii europeni au spus că participarea la o premieră sau întâlnirea cu actorul lor preferat ar fi o experiență unică.
„Suntem încântați să fim prima țară care găzduiește Mastercard Festival Selection. Și ce loc mai potrivit decât Cluj-Napoca, un oraș vibrant și gazda Festivalului Internațional de Film Transilvania, un eveniment reper pentru industria cinematografică care transcende granițele locale și pe care ne mândrim să îl susținem.
Construind pe această tradiție, acum aducem mai aproape de cinefili titlurile premiate la marile festivaluri de film internaționale în cadrul unui eveniment ce reflectă misiunea brandului de a conecta consumatorii cu pasiunea lor pentru cea de-a șaptea artă. Mai mult, prin platforma noastră priceless.com, posesorii de carduri Mastercard pot accesa beneficii unice, ducând experiența cinematografică la un alt nivel”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Mastercard România și Croația Mastercard.
O selecție cinematografică de excepție
Mastercard Festival Selection debutează pe 14 noiembrie cu Moromeții 3, regizat de Stere Gulea, continuarea poveștii emblematice a familiei Moromete. După proiecție, va urma o sesiune Q&A cu regizorul Stere Gulea, actrița Olimpia Melinte și producătorii Tudor Giurgiu și Oana Giurgiu.
Vineri, 15 noiembrie, de la ora 15:00, va rula filmul sud-coreean Sunt ok!, regizat de Kim Hye-young, câștigător al Crystal Bear (Gen K+) la Festivalul de Film de la Berlin 2024. Filmul urmărește povestea lui In-young, o tânără fără adăpost care se ascunde în sala de dans a unei companii, până când este descoperită înainte de spectacolul aniversar al Academiei de Dans din Seul. Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizoarea Kim Hye-young și producătorul Won Seok Song.
De la 17:45, spectatorii vor putea viziona Povestea lui Souleymane, despre un curier guineean pe bicicletă care se pregătește pentru interviul de azil în Franța, film recunoscut cu Premiul Juriului și cu Cel mai bun actor în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2024.
De la 20:15, va fi proiectat Santosh, regizat de Sandhya Suri, nominalizat la Premiile Oscar 2025 pentru cel mai bun film internațional. Acesta spune povestea lui Santosh, o tânără care devine polițist într-o regiune rurală din India.
Filmele de sâmbătă
Mastercard Festival Selection continuă sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 15:00, cu Amintirile unui trup ars de dorință, regizat de Antonella Sudasassi Furniss, câștigător al Premiului Publicului Panorama la Festivalul de Film de la Berlin 2024. Filmul explorează amintirile a trei prietene din Costa Rica, într-o epocă în care sexualitatea era un tabu, și va fi urmat de un Q&A cu actrița Sol Carballo Bolanos și producătoarea Manrique Cortes.
De la 17:30, va rula Vittoria, regizat de Alessandro Cassigoli și Casey Kauffman, despre Jamine, care, după moartea tatălui, își dorește să adopte, dorință care o aruncă într-o lume birocratică ce îi pune în pericol familia și moralitatea. Filmul, câștigător al Premiului FEDIC și al Premiului Arca CinemaGiovani (Cel Mai Bun Film Italian), Orizzonti Extra la Festivalul de Film de la Veneția 2024, va fi urmat de un Q&A cu actorii Marilena Amato și Gennaro Scarica.
Seara se încheie cu Câinele negru, regizat de Guan Hu, câștigător al Un Certain Regard și al Premiului pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Cannes 2024.
Proiecțiile de duminică
Duminică, 17 septembrie, de la ora 15:00, începe Manas, regizat de Marianna Brennand Fortes și recunoscut cu Premiul pentru Regie Giornate degli Autori la Festivalul de Film de la Veneția 2024. Filmul o urmărește pe Marciela, o fată de 13 ani din Amazonia, care trebuie să decidă dacă va lupta împotriva abuzurilor din comunitatea sa.
De la 17:45, va rula Ultima zi, film ce o are protagonistă pe Ziba, o adolescentă britanico-iraniană în căutarea identității, premiat cu Ursul de Cristal la Festivalul de Film de la Berlin 2024. Seara se încheie cu Jocul lui Simon, de la 20:30, regizat de Federico Luis, câștigător al Marelui Premiu Semaine de la Critique în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2024, la finalul proiecției fiind organizat un Q&A cu regizorul.
Mai multe informații despre program și bilete sunt disponibile la: www.festivalselection.cinemavictoria.ro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a investit un milion de lei în ultimele luni. Unde și-a plasat banii
Mugur Isărescu a primit, în urmă cu doar o lună, un nou mandat de Guvernator al Băncii Naţionale a României.
La 75 de ani, cel mai longegiv şef de bancă centrală din lume, are o avere impresionantă și a investit în România o parte din bani.
Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a investit un milion de lei în ultimele luni. Unde și-a plasat banii
În ultimele luni, șeful BNR a cumpărat titluri de stat de 1 milion de lei, echivalentul a 200.000 de euro. Acesta a ajuns, astfel, la o investiţie de 1,7 milioane lei, echivalentul a 340.000 de euro în astfel de instrumente, scrie Mediafax.
Investițiile în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor apar în cea mai recentă declaraţie de avere a Guvernatorului BNR.
Acesta nu a menționat, însă, dacă aceste titluri sunt de tip Tezaur sau Fidelis, acestea din urmă fiind tranzacţionate la Bursa de Valori.
Spre comparaţie, arată Mediafax, precedenta declaraţie de avere, din iunie 2024, arăta că Mugur Isărescu are un număr de 6.000 de titluri de stat cu o valoare de 646.960 de lei.
Dobânzi bune și neimpozitabile
Statul român, prin Ministerul Finanţelor, se finanțează la câteva luni de la investitorii persoane fizice prin intermediul titlurilor de stat. Dobânzile sunt în unele cazuri superioare celor bancare şi neimpozabile. În cazul unui depozit bancar se plăteşte 10% impozit pe câştig.
Ce avere are Mugur Isărescu
Isărescu a preluat conducerea Băncii Naţionale a României în 1990, la mai puţin de un an după prăbuşirea regimului comunist, şi a fost în funcţie timp de peste trei decenii, cu excepţia unei perioade de un an în care a fost prim-ministru în 1999 şi 2000.
Venitul anual încasat de Mugur Isărescu a fost de aproape 1,1 milioane lei, adică 90.000 de lei lunar, conform declarației de avere.
Acesta are o colecție de bijuterii care se ridică la aproximativ 112.000 de euro, o colecţie numismatică în valoare de 88.000 de euro, iar valoarea tablourilor şi icoanelor se ridică la aproape 30.000 de euro.
Guvernatorul are un autoturism Eagle din 1993 şi o şalupă din 2004.
Foto: BNR
EDUCATIE
Universitatea de Artă și Design din Cluj, printre universitățile care vor beneficia de FINANȚĂRI pentru modernizarea căminelor
Ministerul Educației a anunțat că 17 universități din țară vor beneficia de finanțări pentru construcția sau modernizarea căminelor studențești în urma a două apeluri de proiecte din cadrul PNRR, în valoare de peste 70 de milioane de euro. Printre ele se află și Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.
Astfel, 43.028.568 de euro revin realizării de noi spații de cazare, iar 27.275.000 de euro vor fi utilizați pentru modernizarea spațiilor de recreere și lectură, respectiv a căminelor, scrie Edupedu.
Universitatea de Artă și Design din Cluj, printre universitățile care vor beneficia de FINANȚĂRI pentru modernizarea căminelor
Cei 70.303.568 de euro au fost alocați prin 2 proiecte finanțate prin PNRR:
Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil, cu un total de 27.275.000 de euro. Dintre aceștia, 17.285.000 de euro sunt destinați spațiilor de recreere și lectură, iar restul de 9.990.000 de euro vor fi folosiți pentru modernizarea căminelor.
Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului, cu un total de 43.028.568 de euro. Întreaga sumă este rezervată construcției de spații de cazare pentru studenți.
În ceea ce privește primul apel menționat, proiectele depuse de 19 universități din toată țara au fost acceptate, conform listei intermediare cu punctajele obținute de acestea. 4 dintre ele sunt în București.
Iată lista universităților ale căror proiecte au fost acceptate în cadrul apelului de modernizare a infrastructurii universitare:
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară;
Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești;
Universitatea Aurel Vlaicu din Arad;
Universitatea din Oradea;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava;
Universitatea Politehnica din Timișoara;
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;
Universitatea din Craiova;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București;
Academia de Studii Economice;
Universitatea de Vest din Timișoara;
Unitatea Militara 01932;
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia;
Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca;
Universitatea Tehnică de Construcții din București.
A fost publicată și lista intermediară a punctajelor obținute de universități în cadrul apelului pentru construcția de cămine. 10 dintre cele 12 proiecte depuse de universitățile solicitante au fost acceptate. Este vorba despre:
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava;
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;
Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București;
Universitatea din București;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
Universitatea de Vest din Timișoara;
Universitatea Tehnică de Construcții din București;
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara;
Universitatea Ovidius din Constanța;
Universitatea „Valahia” din Târgoviște.
5 universități vor beneficia de ambele finanțări: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Tehnică de Construcții din București.
De precizat, cele 2 apeluri sunt de tip competitiv, finanțările acordându-se în ordinea punctajelor obținute, în limita bugetului disponibil. Asta înseamnă că nu toate proiectele care au fost acceptate vor beneficia neapărat de finanțare.
Casele de pensii vor actualiza, din oficiu, toate pensiile militare de stat aflate în plată, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor militare.
Deocamdată, propunerea legislativă a fost adoptată luni, 4 noiembrie, și în Senat, după ce ințial a trecut și de Camera Deputaților.
Cum se vor calcula PENSIILE militarilor. Legea a trecut și de Senat
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PNL a primit, luni, în Senat, 91 de voturi „pentru” şi 8 abţineri, Camera superioară fiind for decizional, potrivit Agerpres.
Astfel, „Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare”, potrivit Legii.
Acest lucru se va face în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie.
Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, nici celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, se mai arată în proiect.
Nici o pensie nu scade
În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată. De asemenea, Senatul a eliminat articolul 60 (1) din forma proiectului adoptată de Camera Deputaţilor care prevedea că „dispoziţiile art. 60 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător şi în cadrul procedurii de actualizare a pensiilor militare de stat”.
Senatorii au mai stabilit că, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casele de pensii sectoriale actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, cu majorările soldei de grad/salariului gradului profesional şi al soldei de funcţie/ salariului de funcţie, care au avut loc în perioada 2015 – 2024”.
Fondurile necesare pentru plata în anul 2024 a acestor drepturi vor fi suportate din bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Foto: Arhivă
EDUCATIE
Un deceniu de COLABORARE în educație și cercetare în domeniul semiconductorilor între UTCN și Infineon Technologies
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Infineon Technologies sărbătoresc 10 ani de colaborare dedicată excelenței în educație, cercetare și dezvoltare de tehnologii avansate în microelectronică.
„Parteneriatul, început acum un deceniu, a urmărit consolidarea și extinderea competențelor în domeniul semiconductorilor, aducând împreună expertiza mediului academic și a industriei într-o colaborare de succes. Rezultatele s-au concretizat în proiecte comune de cercetare, axate pe proiectarea cipurilor semiconductoare, inteligența artificială și simularea dispozitivelor microelectronice.
Un deceniu de COLABORARE în educație și cercetare în domeniul semiconductorilor între UTCN și Infineon Technologies
Pe lângă inovația tehnologică, cooperarea a generat inițiative educaționale semnificative, care au dus la crearea de programe de studii în microelectronică, cu aplicații în sisteme și circuite integrate pentru industria auto. Parteneriatul dintre Infineon și UTCN încurajează activ studenții să se specializeze în acest domeniu dinamic și esențial, susținându-i prin programe de practică și burse pentru a-și valorifica potențialul în microelectronică.
“Microelectronica stă la baza progresului tehnologic modern. Educația și cercetarea pe care le desfășurăm în acest domeniu nu doar deschid drumul către inovații de impact, ci formează minți capabile să modeleze un viitor mai bun. Parteneriatul cu Infineon este un pilon esențial al acestei misiuni, iar Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este onorată să contribuie la acest parteneriat durabil și cu adevărat inovator”, a declarat Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Prof. dr. ing. Vasile Țopa.
„Fiind cea mai puternică companie care dezvoltă cipuri semiconductoare din România, strategia noastră de creștere se bazează pe conectarea centrelor noastre de competență cu echipe de cercetare de top. În UTCN, Infineon a găsit un partener excelent și de încredere. Ne dorim să extindem în continuare colaborarea noastră fructuoasă și considerăm că UTCN joacă un rol important în viitorul industriei noastre. Ne propunem să lucrăm împreună pentru a atrage mai multe fonduri pentru cercetarea și dezvoltarea în domeniul semiconductorilor, asigurând o poziție competitivă a României pe scena mondială.”, a declarat Vicepreședintele și Directorul General al Infineon România, domnul Guenter Krasser”, se arată în comunicatul UTCN.