EVENIMENT
FOTO. Poveștile tinerilor bolnavi cronici, într-un proiect al taberelor Yuppi lansat la Cluj

Tinerii bolnavi cronici au nevoie de curaj: curajul de a putea fi ei înșiși, curajul de a-și face vocea auzită. #IAmMyAdvocate este un proiect lansat oficial marți, 24 mai, la Cluj-Napoca, prin care Yuppi Camp dorește să creeze o comunitate unde actuali și foști participanți ai taberelor de terapie prin experiență Yuppi Camp își pot împărtăși problemele întâmpinate din cauza bolii și se pot ajuta reciproc pentru a depăși acele momente dificile, își pot crește încrederea în sine, se pot simți acceptați și înțeleși și sunt încurajați să-și facă vocea auzită. Un loc unde pot prinde curaj.
Între activitățile proiectului se numără crearea a două grupuri de susținere pe Facebook, acțiuni de identificare a problemelor în comunitatea tinerilor bolnavi cronic și implementarea, chiar de către ei, a unor proiecte care să găsească soluții la aceste probleme, organizarea unor cursuri de sensibilizare la situația bolnavilor cronic pentru profesori și organizarea taberelor Yuppi pentru adolescenți.
Yuppi Camp, fondat în urmă cu peste 10 ani
”Yuppi Camp a fost fondat cu mai mult de 10 ani în urmă, ceea ce înseamnă că mulți participanți sunt acum adulți și nu mai pot reveni ca și participanți în tabere. Mereu am simțit nevoia de a menține contactul cu eu, de a face ceva util pentru și cu ei, dar nu am avut suficient timp, suficienți bani.
La un moment dat, într-un moment de elan de a face ceva, am creat un Facebook group din prietenii mei de pe Facebook care erau foști participanți ai taberelor, dar ulterior nu am avut timp să întrețin acest grup: să vin cu postări noi, cu povești interesante, să stimulez interacțiunea, iar cu timpul comunicarea în grup a încetat”, a rememorat László Zsuzsa, președinta Asociației Mișcare de Tabără Yuppi, managerul de proiect #IAmMyAdvocate.
Finanțare din fonduri norvegiene
În 2021, când a apărut posibilitatea unei finanțări prin fondurile norvegiene pentru tineri cu diverse dificultăți, tinerii din acest grup au fost întrebați ce anume le-ar fi cel mai de folos.
”Am întrebat membrii acestui grup care au fost problemele cu care s-au confruntat în procesul de maturizare, care au fost problemele întâmpinate, dacă au reușit să depășească aceste momente, ce anume i-a ajutat.
Spre marea mea surpriză nu reușeam să identific un numitor comun. Dar, uitându-mă a doua oară, mi-am dat seama că toți aveau, de fapt, ceva în comun: faptul că, în depășirea greutăților, au menționat momentul în care au reușit să se accepte pe sine, au început să aibă încredere în ei înșiși.
Momentul în care au conștientizat și acceptat că viața trebuie trăită împreună cu această boală și au învățat să aibă curajul să vorbească despre ea la școală, facultate, printre prieteni, în relația de cuplu, la servici etc”, a detaliat Zsuzsa.
”Atunci am realizat că tinerii bolnavi cronic nu au nevoie doar de un politician, o asociație-umbrelă care să lupte pentru drepturile lor. Ci, mai important, au nevoie să fie sinceri cu ei înșiși, să se accepte, să aibă încredere în propria persoană, să știe să-și ceară drepturile și să-și facă vocea auzită. Așa a apărut proiectul #IAmMyAdvocate, prin care nu noi îi ajutăm concret pe ei, ci le creăm un context în care ei să să ajute pe ei înșiși”, a adăugat László Zsuzsa.
Poveștile unor bolnavi cronici
Ionuț Simion are acum 24 de ani și sâmbătă s-au împlinit 10 ani de când a fost diagnosticat cu diabet. Ionuț trăiește la Cluj și are două locuri de muncă, unde lucrează 14 ore pe zi, iar acest lucru face ca menținerea unui stil de viață adecvat diabetului să fie dificilă.
A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2015.
”Mi-am dorit să nu fiu exclus din societate, chiar dacă am diabet. De fapt multă lume nici nu știe că eu am diabet. Nu am prea spus oamenilor despre asta, doar câtorva persoane. Mi-a fost jenă. În tabăra Yuppi am început să accept un pic mai mult că am această boală deoarece am cunoscut oameni ca mine, care nu te evită, nu le este frică, nu au retragerea aceea”, s-a destăinuit Ionuț.
Dósa Csaba are 17 ani, iar artrita i-a apărut în toamna în care a început clasa a șaptea. Csaba trăiește în Târgu Mureș și este în clasa a 11-a. A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2019.
”În 2016 mi-au apărut primele simptome de artrită la gleznă. Am avut atunci nevoie de trei luni de tratament: una la spital și două luni de tratament medicamentos acasă. Când au început simptomele m-a durut atât de tare încât nici nu am putut umbla.
După tratament a trecut un an și simptomele au reapărut. Am început atunci o dietă mare, care m-a ajutat mult. Yuppi Camp m-a ajutat să mă desprind de viața obișnuită, am fost înconjurat de oameni ca mine, iar asta m-a ajutat și pe mai departe să fiu mai sociabil și să îmi fac prieteni mai ușor”, a mărturisit Csaba.
Alte evenimente și acțiuni
Proiectul #IAmMyAdvocate va include mai multe evenimente și acțiuni care se vor derula pe parcursul următorilor doi ani și vor implica minimum 200 de tineri bolnavi cronic din toată țara, cu vârste între 14 și 35 de ani, din care măcar jumătate din zone defavorizate:
- Întărirea stimei de sine – tabere terapeutice gratuite, în 2022 și 2023, pentru 100 de adolescenți cu cancer, diabet sau alte boli autoimune;
- Comunitate de sprijin a celor care trec prin aceeași experiență, un loc unde acești tineri se simt acceptați și în siguranță. Se vor creea două comunități pe Facebook: una pentru adolescenți bolnavi cronici, cealaltă pentru tineri adulți bolnavi cronic;
- Activism civic – Alături de unul din partenerii proiectului, Grupul PONT, 50 de tineri bolnavi cronic vor identifica probleme specifice lor și vor concepe proiecte din care 10 vor fi puse în practică chiar de ei în comunitatea lor;
- Campanii social media – cei 10 tineri ce au prins curaj și vor să își facă vocea auzită vor fi ajutați în acest proces prin campanii în social media concepute și implementate chiar de ei cu sprijinul Yuppi Camp;
- Cursuri de sensibilizare față de situația elevilor bolnavi cronic pentru 130 de profesori din 10 școli diferite oferit de Centrul Educațional Spektrum din Miercurea Ciuc, partener al proiectului.
- Conferință cu specialiști din domeniu, reprezentanți ai unor instituții și organizații care sunt în contact continuu cu tinerii bolnavi cronic: DGASPC-uri, Inspectorate Școlare, Asociații de Pacienți etc.
Mai multe informații despre proiect și despre Yuppi Camp puteți afla pe pagina web www.yuppicamp.ro, pe Facebook-ul și Instagramul Yuppi Camp.
Terapia prin experiență
Asociația Mișcare de Tabără Yuppi există din 2011 și oferă tabere gratuite de terapie prin experienţă copiilor și adolescenților cu cancer, diabet sau alte boli autoimune, alături de familiile lor.
De la începuturi până acum au beneficiat de terapia prin experiență 1.266 de copii, adolescenți și familiile lor, alături de 1.116 voluntari în 25 de tabere fizice, precum și în 11 activități și tabere online.
Suntem prima tabără din România care utilizează metoda revoluţionară a terapiei prin experienţă: activitățile din tabără – alpinism, canotaj, echitație, tir cu arcul, etc – îi ajută pe participanți să-şi redescopere încrederea în sine, le crește gradul de independență şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala – fapt dovedit de studii științifice.
În vara lui 2022 organizăm trei tabere și un week-end pentru familii: Tabăra pentru copii și tineri cu diabet cu vârsta între 7 și 18 ani, Tabăra de Frați (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 6 și 18 ani și frații lor), Tabăra de Familii (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 0 și 7 ani și familiile lor), Weekendul de Familii (pentru copii bolnavi cronic cu vârsta între 0 și 18 ani și familiile lor).
Proiectul #IAmMyAdvocate este derulat de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi în parteneriat cu Grupul PONT și Centrul Educațional Spektrum, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.
Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Cu siguranță ai cel puțin un top pe care nu l-ai mai purtat în ultimele două sezoane, iar pantalonii despre care spui că nu te mai reprezintă sunt încă în dulapul tău. În acest weekend, la Iulius Mall Cluj, poți să le dai o nouă șansă. Prin acest gest simplu, contribui direct la reducerea risipei textile și la promovarea modei circulare, dar și la o cauză caritabilă extrem de importantă.
În perioada 21 – 30 martie 2025, în intervalul orar 10:00-22:00, la etajul Iulius Mall Cluj va avea loc campania de colectare ReClothing – Dă o nouă viață hainelor tale! Pe parcursul ultimilor ani, au fost salvate peste 15 tone de haine, în cadrul evenimentelor ReClothing. Dacă vrei să donezi piesele vestimentare pe care nu le mai porți, tot ce trebuie să faci este să vii la Iulius Mall, în zona Adidas.
ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL
Hainele colectate vor fi atent selecționate. Articolele în stare excelentă vor fi integrate în târgul caritabil organizat, între 1 – 4 aprilie 2025, tot la Iulius Mall Cluj, iar fondurile strânse vor susține Fondul de Peruci Gratuite al Asociației Gabrielle. Unele piese vor fi transformate în colecții upcycled, dovedind că moda poate fi creativă și responsabilă, iar alte articolele esențiale în stare bună vor ajunge la persoane aflate în nevoie. Fiecare haină donată înseamnă mai puțină risipă, mai mult impact pozitiv și o garderobă construită pe alegeri conștiente.
Sustenabilitatea este un pilon important pentru compania IULIUS, care continuă să implementeze strategii sustenabile la nivelul întregului său portofoliu (rețeaua Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava, proiectele mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, proiectele Family Market Iași și clădirile office situate în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca), dar și să susțină inițiative care au un impact pozitiv asupra mediului.
Iulius Mall Cluj este partener de 4 ani al proiectului ReClothing, găzduind 9 ediții ale târgului caritabil, dar și ale evenimentelor de colectare a pieselor vestimentare.
Donează și hai să facem moda mai sustenabilă împreună, la Iulius Mall Cluj!

Consiliul Județean Cluj se alătură inițiativei globale „Ora Pământului”. Sâmbătă, 22 martie, între orele 20:30 și 21:30, administrația județeană și mai multe instituții subordonate vor opri iluminatul ambiental exterior, demonstrând astfel solidaritate cu eforturile globale de protejare a mediului.
Consiliul Județean Cluj se alătură și anul acesta inițiativei „Ora Pământului”, derulată la nivel mondial, prin care oameni, organizații, companii şi instituții publice fac un apel de conștientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.
În acest sens, sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.
Iluminatul arhitectural al unor instituții va fi oprit timp de o oră
Primăria Cluj-Napoca a anunțat, de asemenea, că va opri lumina în turnul Primăriei pentru o oră, sâmbătă, 22 martie.
Totodată, și următoarele entități subordonate Consiliului Județean vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse, renunțând la iluminatul ambiental exterior în același interval de timp:
- Muzeul Etnografic al Transilvaniei,
- Muzeul de Artă Cluj-Napoca,
- Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”,
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,
- Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor,
- Tetarom S.A. și imobile aflate în administrarea societății,
- Centrul Agro Transilvania,
- stadionul Cluj Arena.
Clujenii, îndemnați să se alăture demersului
„Profit de acest prilej pentru a îndemna, o dată în plus, întreaga comunitate clujean să manifeste o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și să stingă lumina din locuințe timp de o oră. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să contribuim la protejarea și conservarea naturii”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
De asemenea, ca o tradiție, angajații Consiliului Județean Cluj vor fi încurajați să stingă luminile din locuințele personale.
EVENIMENT
VIDEO. Se întâmplă la Cluj. Un tânăr a plecat din fast-food-ul Rosa de la Sora cu un…scaun

Reprezentanții fast-food-ului Rosa din Sora Shopping Center caută un tânăr care a plecat nu cu mâncare, cu cu un scaun.
Momentul a fost „imortaliza” pe camerele de luat vederi, iar conducerea shaormeriei l-a făcut public și speră să recupereze scaunul.
Un tânăr a plecat din fast-foodul Rosa cu un…scaun
“Uneori clienții pleacă cu amintiri… alteori cu scaune.
Vedeți în video un tânăr care, din motive doar de el știute, s-a gândit să plece dintr-unul dintre restaurantele noastre cu un scaun. Nu suntem siguri dacă l-a furat, l-a adoptat sau pur și simplu i s-a părut că ‘merge cu decorul de acasă’. Că e roșu și frumos. Nu putem decât să sperăm că scaunul va reveni la masa lui, unde îl așteaptă colegii din set.
Dincolo de glumă, nu putem încuraja astfel de comportamente. Ne dorim scaunul înapoi, nu atât pentru valoarea sa de inventar, cât pentru a ușura conștiința tânărului care l-a luat”, au scris reprezentanții fast-food-ului alături de imagini.
EVENIMENT
Doi hoți din Cluj au păgubit compania Orange cu 10.000 de euro. Au ajuns în arest după ce au furat un cablu

Doi bărbați au fost arestați la Cluj pentru 30 de zile după ce au tăiat și furat aproape 70 de metri liniari de cablu care aparține companiei Orange România.
Cablul era montat și aflat în funcțiune pe strada Căminului din satul Bogata, comuna Călărași, din județul Cluj.
Pagubă de 10.000 de euro provocată companiei Orange de doi bărbați din Cluj
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda a inițiat acțiunea penală împotriva celor doi bărbați, L.O.I. și A.L.I., acuzați de furt calificat. Aceștia au tăiat și sustras un cablu de telecomunicații aparținând companiei SC Orange Romania S.A. Furtul a avut loc în noaptea de 28 februarie 2015, în jurul orei 03:35 în satul Bogata, iar prejudiciul se ridică la aproximativ 10.000 de euro.
Cei doi au fost prinși de polițiștii de la Secția 9 Rurală Turda. În urma cercetărilor, procurorul a propus și judecătorul a aprobat arestul preventiv pentru cei doi inculpați.