EVENIMENT
FOTO. Povestea UNTOLD, celebrată de peste 420.000 de fani la Cluj-Napoca. Armin van Buuren: Untold, mi-a fost DOR de tine

Muzica poate face ceea ce cuvintele nu pot. Ultima zi a festivalului UNTOLD a fost o altă zi memorabilă pentru cei peste 100.000 de fani care au fost invitați să descopere Universul UNTOLD și să combine realul cu imaginarul.
200 DE FANI AU URCAT CU ARMIN VAN BUUREN PE MAINSTAGE
„Cea de-a opta ediție a festivalului nu ar fi fost una legendară fără unul dintre cei mai iubiți DJ, care a fost aici de la prima ediție în 2015, este vorba de Armin van Buuren, unul dintre cei mai așteptați DJ din povestea UNTOLD.
Armin a revenit acasă, unde a fost așteptat de zeci de mii de fani care i-au fost alături până la rasăritul soarelui. Timp de 5 ore fanii UNTOLD au avut parte de un set live spectaculos. Sam Martin, câștigător al unui premiu Grammy a fost una dintre surprizele pregătite de Armin pentru fanii festivalului. Artistul de origine americană a interpretat live “My Wild Wild Son”, “Miles Away” și “Mask”. O voce perfectă, venită dintr-o altă lume, un DJ care se reinventează de fiecare dată, au fost ingredientele perfecte pentru o călătorie prin lumea sound-ului electronic. Olandezul, care pentru pentru 21 de ani la rând s-a aflat în lista primilor cinci DJ ai lumii, a reușit ca la fiecare apariție live pe Cluj-Arena să construiască o relație specială cu fanii festivalului UNTOLD, cărora a încercat să le ofere momente în premieră. Acest lucru a fost valabil și pentru ultima seară a festivalului UNTOLD.
Artista israeliană Noa Zulu pare o prezență ireală, poate și datorită instrumentului care a consacrat-o, didgeridoo, un instrument muzical al cărui sunet este produs de tehnica circulară de respirație. Această tehnică îi permite să genereze sunete cu rezonanță, iar Cluj-Arena a trăit o experiență audio în premieră, o combinație de psy-trance și acest instrument unic, didgeridoo. Versiunea în exclusivitate pentru succesul “The Tribe” a fost un alt dar oferit de Armin van Buuren și invitata sa Noa Zulu.
Peste 200 de fani ai DJ-ului olandez au avut privilegiul de a se afla pe mainstage-ul UNTOLD, pe tot parcursul set-ului. A fost emoție, bucurie și dans în extaz de la prima și până la ultima măsură. Armin van Buuren a venit în România însoțit de soția sa Erika.
Ultima seară a festivalului UNTOLD a fost dedicată celor mai mari nume din industria muzicii electronice. Unul dintre cei mai mari DJ ai lumii, creatorul stilului FUTURE RAVE, francezul David Guetta care și-a uimit fanii, veniți din peste 100 de țări ale lumii cu un show incredibil, plin de emoție, pe parcursul căruia și-a declarat recunoștința pentru momentul pe care-l trăiește pe mainstage-ul festivalului UNTOLD.
“Este incredibil! Am fost aici de la prima ediție, am fost impresionat, dar astăzi trăiesc această frumoasă nebunie alături de voi! UNTOLD a crescut atât de mult. Vă iubesc, vă apreciez și vă mulțumesc pentru că îmi sunteți alături în această seară.”, a declarat Guetta, vizibil emoționat.
Timp de 60 de minute, zecile de mii de fani de pe Cluj-Arena au fost într-un carusel de sound-uri, de la producții clasice (“Love Is Gone”, “I Got A Feeling”, “Titanium”) până la cele mai noi piese lansate cu proiectul FUTURE RAVE, “Something To Hold On To”, “Lost in The Rhythm””, “Permanence” sau “You Can’t Change Me” au generat euforie totală și au transmis dragostea francezului pentru muzică și pentru fanii UNTOLD.
Artistul de origine americană, FERG, a fost unul dintre artiștii veniți pentru prima dată în România, a ținut fanii pe Cluj-Arena fără să țină cont de avertizările meteo. A plouat, iar fanii UNTOLD au dansat în ploaie.
“Este cel mai mare festival la care am ajuns până acum. România, ești incredibilă! UNTOLD să continui să faci ceea ce știi să faci, am avut multe de învățat în această seara de la voi. Vă mulțumesc!”, a spus FERG, care a coborât în mijlocul fanilor pentru a le mulțumi personal că i-au fost alături.
Olly Alexander de la Years & Years a ajuns pentru prima dată pe la UNTOLD și și-a salutat fanii în limba română: “Bună seara, Cluj! Vă iubesc și vă mulțumesc!” Cu o energie incredibilă, artistul din Marea Britanie și-a invitat fanii să cânte împreună succesele trupei Years & Years, “Take Shelter”, “King”, “Desire”, dar și piesele incluse în cel mai nou album “Night Call”.
Unul dintre DJ care a făcut parte din lineup-ul ultimei zile, Fedde Le Grand a venit la UNTOLD împreună cu soția sa. Olandezul a făcut o mărturisire emoționantă: “De fiecare dată când vin la UNTOLD, mă bucur de această conexiune unică. Acest lucru face ca festivalul să fie unul extraordinar.”
Fiecare dintre cele patru zile ale festivalului UNTOLD au fost extraordinare pentru fanii care s-au bucurat de fiecare artist ajuns pe mainstage. A fost un UNTOLD ca niciun altul de până acum.
Show-ul live al trupei Imagine Dragons, momentul cel mai așteptat al ediției de anul acesta a festivalului UNTOLD, a fost dintr-o altă dimensiune. A fost o călătorie într-o lume în care singurul lucru care a contat a fost conexiunea dintre oameni, muzica și emoția.
În acea lume care s-a creat, toate barierele dintre artist și public au dispărut. Membrii trupei Imagine Dragons au dat totul pe scenă, iar vocea impresionantă a lui Dan Reynolds a adus emoție și autenticitate fiecărei piese interpretate. Zeci de mii de voci s-au alăturat trupei, iar momentul a fost cu adevărat magic.
A fost emoție în public, dar și pe scenă. Dan Reynolds, solistul trupei Imagine Dragons, a fost copleșit de energia fanilor UNTOLD, în fața cărora s-a înclinat: “Vă iubim! Vă mulțumim pentru acest moment și pentru faptul că suntem împreună. Singurul lucru care contează e dragostea, voi ne-ați oferit-o!”
Show-ul-ul live al artistei din Statele Unite, Bebe Rexha, a fost una dintre premierele oferite de creatorii UNTOLD fanilor festivalului. Nominalizată de trei ori la premiile Grammy, apreciată pentru vocea sa puternică și originalitatea în materie de muzică, Bebe Rexha le-a mulțumit fanilor pentru modul în care a fost primită pe Cluj-Arena. „Sunt atât de departe de casa mea, dar să fiu aici, acum, este o bucurie. Vă iubesc și sunt atât de fericită să fim împreună!”
„FANII SUNT HEADLINERII ACESTUI FESTIVAL, NU ARTIȘTII!” ALOK
Ceremonia oficială de deschiderea a festivalului UNTOLD a oferit fanilor, un show special al DJ-ului care ocupă locul 4 în Top 100 DJ Mag, Alok. ,,DJ-ii sunt ultima atracție a festivalului UNTOLD, cea mai mare atracție sunt fanii.”, a declarat brazilianul. Cu un set live plin de energie, Alok a dus distracția de festival la un alt nivel.
DJ-ul numărul 1 al lumii, Martin Garrix, a generat o euforie uriașă pe Cluj-Arena. Set-ul live al olandezului a fost energie pură de la prima până la ultima măsură. Cu versiuni remix realizate special pentru show-ul de la UNTOLD sau cu producții noi, Garrix le-a mulțumit fanilor din România.
Porțile universului UNTOLD s-au închis pentru cel de-al optulea capitol al acestei experințe magice, dar călătoria continuă.
Fanii UNTOLD se pot înregistra pentru ediția 2024 a festivalului, AICI”, au transmis organizatorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după calificarea în finală: Nu sunt mulțumit de cât am MARCAT anul acesta din faze fixe

Joi seara în Gruia s-a disputat cea de-a doua semifinală a Cupei României la fotbal între CFR Cluj și Farul. Clujenii s-au impus clar cu 4-1, calificându-se după 9 ani din nou în finală, unde o va întâlni pe Hermannstadt.
Antrenorul Dan Petrescu s-a declarat mulțumit de evoluția echipei și și-a felicitat elevii.
„Sunt foarte mulțumit de băieți, de joc. Am marcat multe goluri. Singura problemă pe care am avut-o în acest sezon: la prima ocazie a adversarului, care nu ajunge la poartă, e gol. Și cu „U” Cluj, și cu FCSB. Noi ne producem ocazii, dar primim gol. Reacția băieților a fost bună, am fost relaxați, cu toate că eu nu am fost relaxat deloc.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după calificarea în finală: Nu sunt mulțumit de cât am MARCAT anul acesta din faze fixe
E prima mea finală. O pată neagră la final, la golul lui Deac, păcat. Nimeni nu a protestat, e păcat. Mă bucuram pentru Cipri, nu a jucat de mult timp și un gol îi dădea moral. Noi lucrăm fazele fixe în ziua meciului, nu e întâmplare.
Nu sunt mulțumit de cât am marcat anul acesta din faze fixe, mă aștept la mai mult. Niciodată nu e nimeni favorit într-o finală. În palmaresul meu nu am nicio Cupă. Am pierdut două finale, una cu Unirea Urziceni. Aș dori foarte mult să câștig, dar nu pentru mine, sincer. Pentru băieți, pentru fani, care sper să vină cât mai mulți la Arad și să ajute echipa.
De când câștigătoarea Cupei merge în Europa League, e o miză foarte mare, dar mai avem 5 meciuri și în campionat. Trebuie să câștigăm la Dinamo, avem nevoie de o victorie ca de aer.
Mă tot rugăm să îl schimbe pe Alibec. Când e el în teren, te poți aștepta la orice. Nu am văzut niciun meci al Farului în care Alibec să nu dea gol sau pasă de gol. E titularul echipei naționale, un jucător excelent”, a spus Dan Petrescu la Prima Sport.
EVENIMENT
FOTO. Autoturism „ieșit în decor” la Copăceni, Cluj. Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital

Pompierii din Turda au intervenit, vineri dimineață, la un accident rutier cu un autoturism, petrecut la ieșire din localitatea Copăceni.
O mașină a ajuns în afara părții carosabile, vineri dimineață, la Copăceni. Pompierii din Turda au intervenit la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare.
Un tânăr de 20 de ani a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut la ieșire din localitatea Copăceni. Echipajele noastre au găsit la fața locului un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile. A rezultat o singură victimă, mai exact un tânăr de aproximativ 20 de ani, conștient și cooperant. Acesta a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD și a fost transportat la spital. La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
Izvorul Tămăduirii: Ce înseamnă această zi pentru creștinii ortodocși și cum este sărbătorită. Tradiții și semnificații

Vineri, 25 aprilie 2025, creștinii ortodocși marchează una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii. Această zi sfântă, prăznuită în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată (cea care urmează după Paște), este asociată cu vindecarea, purificarea și binecuvântarea prin apă.
Sărbătoarea își are originea într-o minune petrecută în apropierea vechii cetăți Constantinopol, în secolul al V-lea. Potrivit tradiției, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apă dintr-un izvor aflat într-o pădure. Cel care l-a condus acolo a fost Leon, viitor împărat al Imperiului Bizantin, care la acea vreme nu fusese încă încoronat. Acesta a urmat un îndemn divin, venit chiar de la Maica Domnului, care i-a spus:
„Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați.”
Originea sărbătorii și miracolul de la Constantinopol
Ulterior, ajuns împărat (457-474), Leon a ridicat o biserică pe locul unde s-a petrecut minunea, dându-i hramul „Izvorul Tămăduirii”. Se spune că în același loc, mai târziu, împăratul Justinian s-a vindecat de o boală gravă, motiv pentru care a construit o biserică și mai mare. Lăcașul a fost distrus în 1453, în timpul cuceririi Constantinopolului de către otomani, dar izvorul sfânt s-a păstrat.
Astăzi, pelerinii care ajung la Istanbul pot vizita biserica ridicată în secolul al XIX-lea pe același loc, unde la subsol se păstrează un paraclis din secolul al V-lea și izvorul despre care se crede că are în continuare puteri vindecătoare.
Obiceiuri și tradiții de Izvorul Tămăduirii
În această zi, în biserici se săvârșește slujba de sfințire a apei, numită Agheasma Mică. Aceasta poate fi consumată de credincioși pe tot parcursul anului, pe nemâncate, spre deosebire de Agheasma Mare, care se bea timp de opt zile, începând cu Boboteaza.
Mii de credincioși din România aleg să meargă în această zi la izvoarele considerate tămăduitoare. Printre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj se numără Izvorul de la Mănăstirea Dervent, Izvorul de la Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț, Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din județul Argeș.
Obiceiuri populare de Izvorul Tămăduirii
În unele zone din România, în special în mediul rural, ziua este marcată de obiceiuri străvechi. Printre acestea se numără legământul juvenil, un ritual prin care adolescenții își jură prietenie și sprijin reciproc pentru toată viața. Legământul presupune rostirea jurământului, schimbul de obiecte simbolice (colaci, oale de lut, lumânări aprinse), îmbrățișarea frățească, ospătarea cu bucate ritualice și dansul tradițional.
După încheierea legământului, participanții deveneau „surate” sau „fârtați”, comportându-se ca și cum ar fi fost rude de sânge, oferindu-și sprijin moral și material în momentele grele.
Superstiții și interdicții în ziua praznicului
Tradiția populară spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu rouă și să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau pentru a se vindeca. Tot acum, în unele localități, se curăță și se sfințesc fântânile, în credința că acestea nu vor seca în timpul secetelor.
Există și o serie de lucruri interzise în această zi: nu se spală rufe, nu se calcă și nu se croiesc haine, pentru că acestea „nu vor fi de folos” și nu vor fi niciodată terminate.
În schimb, gospodarii stropeau grădinile, livezile și animalele cu apă sfințită, pentru a le proteja și a avea un an roditor. De asemenea, la slujbă, preotul stropește credincioșii cu agheasmă, cântând: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta…”.

Răspunsul la întrebarea din titlu diferă adesea în funcție de cine și cum a cules datele. Am semnalat în ultimele două postări faptul că estimările intențiilor de vot variază mult în funcție de institut și tehnica de colectare a datelor (telefonic vs. online). Graficul de azi ne arată cum variază estimările intențiilor de vot în funcție de două variabile: tehnica folosită (telefonic vs. online) și experiența institutului care a produs estimările (institut nou vs. vechi; am considerat că un institut e nou dacă nu a publicat sistematic estimări ale intențiilor de vot cu ocazia ultimelor două runde de alegeri).
Valorile prezentate în grafic sunt predicții pe baza unui model de regresie multinominală în care am inclus două variabile de control: numărul de zile până la alegeri și o evaluare personală, (parțial) subiectivă, cu privire la existența unei posibile favorizări, nu neapărat intenționate, a unui candidat din partea unui institut. Am considerat că favorizarea are loc atunci când există un potențial conflict de interese între rolul de „sondor” și alte roluri (consultant campanie, servicii de colectare de date, membru sau simpatizant partid / candidat, istoric relevant comun). Despre favorizare voi discuta într-o analiză viitoare.
ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Cine e pe LOCUL 2?
Valorile din grafic prezintă intențiile de vot prezise de model pentru ziua de 14 aprilie (20 de zile înainte de turul 1). Pentru fiecare candidat am estimat șapte valori: toate sondajele, sondajele online, sondajele CATI, sondajele online realizate de institute cu vechime, sondajele online realizate de institute noi, sondajele CATI realizate de institute cu vechime, sondajele CATI realizate de institute noi.
În cazul candidaților Elena Lasconi și Nicușor Dan variațiile intențiilor de vot sunt mici, deci, destul de probabil, estimările sunt apropiate de realitatea de la acest moment (14 aprilie). În cazul lui George Simion variațiile sunt puțin mai mari: intenția de vot pentru acest candidat este puțin mai mare în cazul sondajelor telefonice, respectiv a institutelor cu vechime (sondajele online realizate de institute noi produc estimarea cea mai mică).
„Lupta pentru locul doi este foarte strânsă”
Intenția de vot pentru Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta variază foarte mult: Crin Antonescu obține scoruri mai mari în cazul sondajelor online (surprinzător și ciudat, aș zice, dat fiind profilul probabil al electoratului acestui candidat), iar Victor Ponta obține scoruri mai mari în cazul sondajelor telefonice.
Pe baza estimărilor din grafic, sunt șanse mari ca, la acest moment (14 aprilie), primul loc să fie ocupat de George Simion, iar ultimul de Elena Lasconi. Pe locul secund, funcție de datele la care ne uităm, se poate situa oricare dintre ceilalți trei candidați. Pentru că (1) sondajele telefonice sunt, în general, mai potrivite pentru contextul din România (mai ales că populația de interes este cea națională) și (2) în mod normal institutele care activează de mai multă vreme pe piață ar trebui să producă estimări mai corecte, am putea aprecia că intenția de vot pentru fiecare dintre cei trei candidați se situează undeva în intervalul 16-21%, prin urmare lupta pentru locul doi este foarte strânsă. Dacă alegem să avem încredere ceva mai mare în sondajele online, respectiv în institutele nou apărute, lupta pentru locul secund se dă doar între Crin Antonescu și Nicușor Dan, primul având probabil un ușor avans.