Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Poluare masivă în Munții Apuseni. Limitele la aluminiu, cupru, arsen, plumb, mercur, zinc, depășite chiar de mii de ori

Publicat


peter 2

Un cercetător clujean, care efectua studii privind microorganisme extremofile, a constatat o poluare masivă pe mai multe râuri din Munții Apuseni, produsă în zonele unor foste și actuale mine. Dr. Peter Hantz a trimis spre analiză o serie de probe la un laborator din străinătate, iar rezultatele au indicat depășiri grave, câteodată și de zeci, sute sau mii de ori ale valorilor admise la mai multe metale și metaloide, atât în apă cât și în sedimentul râurilor sau în plante de pe marginea apelor.

Omul de știință a declarat pentru Cluj24 că, pe lângă o poluare cronică cu efecte uriașe în viitor, calitatea proastă a instalațiilor (fostelor) mine poate produce și dezastre naturale.

”Are loc contaminarea continuă a apelor și a aluviunilor cărate de ele, provenind din mine închise –ca cele din Baia de Arieș, valea Rinelii, zona Băița sau Roșia Montană – precum și cele active, cum sunt cele de la SC Cuprumin SA.

Chiar dacă apa se dizolvă până ajunge în râuri mai mari, aluviunile coboară și sedimentul râurilor rămâne grav contaminat. Peste  câteva decenii ne va costa foarte mult remedierea râurilor și solurilor afectate”, susține acesta.

Contaminarea constă, pe de-o parte, din concentrații mari ale unor elemente metalifere sau metaloide dizolvate în ape, ca aluminiu, arsen, cadmiu, crom, cupru, mercur, molibden, nichel, plumb, uraniu sau zinc.

Pe de altă parte, aceste elemente au de multe ori limitele grav depășite și în aluviunile sau sedimentul râurilor.

În general putem spune că ele au un efect biologic dăunător mai ales în forme dizolvate, la concentrații ridicate. Majoritatea elementelor menționate intră în formă dizolvată în special la pH scăzut (mediu acidic), care e caracteristic la o mare parte a apelor miniere poluate.

Totodată, și sedimentul contaminat se poate redizolva în anumite condiții.

În județul Alba, SC Cuprumin produce un dezastru ecologic prin pârâul Șes, dar poluează și pârâurile aferente Abrudului: în apei pârâului Abruzel, concentrația metalelor e de 3-1000 ori peste limită (Aluminiu 219 mg/L / 200 ug/L, Cadmiu 17.6 ug/L /5 ug/L, Cobalt 253 ug/L / 20 ug/L, Cupru 1820 ug/L / 200 ug/L și Zinc 1830 ug/L / 200 ug/L, date din octombrie 2021).

abruzel

Pârâul Abruzel în octombrie 2021. Foto: dr. Peter Hantz

Pe lângă aceasta, iazul de decantare (”Lacul Horror”) din Geamăna, cu biserica scufundată, mai contaminează și apele din sol, iar înălțimea barajului este înălțată fără ca baza lui să fie întărită.

olympus digital camera

Forme fantastice precipitații pe copaci morți în adâncul ”Lacul Horror” din geamăna. Fotografie de scafandru de dr. Peter Hantz

”În vara anului 2021, pH-ul apei din pârâul Șes era scăzut (în jur de 4.5, acidic) deci nu au pus var în iaz, care ar fi mărit pH-ul astfel încât metalele dizolvate să precipite înainte să iasă din iazul de decantare.

Analizele au arătat chiar că la o diluare de mai mult de 40 de ori, 50% din daphnii (purice-de-apă, mic crustaceu de apă dulce, hrana peștilor) au murit în apa pârâului Șes.

Mai recent, s-a introdus var în iazul de decantare, astfel că pH-ul Șesului a devenit la extrem alcalinic, având valori în jur de 10. Șesul, care are originea din iaz, se varsă în această stare în râul Arieș. O apă așa de bazică (ca la o spălătorie specială) dăunează evident râului, care are normal un pH aproape de neutru, în jur de 6-7.

Mai mult, concentrația de Bromură (85 ug/L / 10 ug/L) și Moliben (43 ug/L / 20 ug/L) tot sunt peste limită (date din noiembrie 2021). Fără o stație de epurare cu operare adecvată nu se va rezolva problema”, declară savantul clujean.

dsc 0827

Pârâul Șes cu spumă, având un pH extrem de alcalinic, în jur de 10 (decembrie 2021). Foto: dr. Peter Hantz

Apa Șesului provine dintr-o ocnă inversă din iazul de decantare și este condusă printr-un tunel din beton de sub nămolul de steril. Acest tunel e într-o stare avansată de degradare”, precizează dr. Hantz.

”Sunt șanse bune să se repete catastrofa din 2017, când curgea sterilul în Arieș, conținând substanțe toxice provenind din flotație”, mai adăugă cercetătorul.

tunel

 Tunel în stare proastă, cu scurgeri, sub nămolul ”Lacului Horror” din Geamăna, unde e condusă apa din ocna inversă, ieșind la suprafață după baraj ca părăul Șes. Foto: dr. Peter Hantz

Dar există probleme și la alte locații.

Arsenul din aluviunile apei minei închise din Baia de Arieș depășește de aproape de o mie de ori limita admisă (13500 mg/kg/ 15 mg/kg), iar concentrația de zinc dizolvat în apă este de cinci ori peste limită (1 mg/L / 0.2 mg/L, date din decembrie 2021).

În urma analizelor făcute în străinătate a reieșit că, pe Valea Rinelii, un afluent al Ampoiului, concentrația de mercur în sediment este de 70 de ori mai mare decât limita admisă (37.9 mg/kg/ 0.5 mg/kg). Datorită fenomenului de bioacumulare, în plantele care cresc în această zonă, s-a măsurat o cantitate enormă la mercur (7.27 mg / kg, date din octombrie 2021).

”Există instalații distruse, galbene de oxid de mercur. În apropiere pasc vaci și oi iar plantele sunt contaminate, după care oamenii consumă carnea și laptele acestora, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătatea lor. Metalele grele pătrund și în apa din sol, aceasta fiind o altă mare problemă”, a explicat dr. Hantz.

Concentrația de mercur în sedimentul Ampoiului e peste limită și la Șard, nu departe de Alba Iulia (0.52 mg/kg / 0.5 mg/kg, date din octombrie 2021).

instal

 Instalație minieră din Valea Rinelii. Culoarea galbenă provine de la oxid de mercur. Foto: dr. Peter Hantz

De asemenea, apa care iese din mina închisă Avram Iancu din Băița și intră în râul Crișul Negru, are valori alarmante de uraniu dizolvat (0.24 mg/L, aproximativ de zece ori peste limită, date din octombrie 2021), arăta cercetătorul clujean.

mina

Mină de uraniu abandonată din zona Băița. Foto: dr. Peter Hantz

Deși există o stație de epurare pe valea Roșiei Montane, aceasta nu este în funcțiune.

Din acest pârâu intră contaminarea în râul Abrud, care este afluent al Arieșului. Contaminarea măsurată în apa pârâului Roșia Montana e extrem de gravă: Aluminiu peste o mie de ori cu 23 mg/L / 200 ug/L, Cadmiu de cinci ori cu 132 ug/L / 5 ug/L, Cobalt de douăzeci de ori cu 0.59 mg/L / 20ug/L, Cupru de cinci ori cu 1.19 ug/L / 200 ug/L, Plumb de patru ori cu 42.3 ug/L / 10 ug/L, Zinc de paisprezece ori cu 2870 ug/L / 200 ug/l.

Au fost sesizate contaminări grave în mai multe de pârâuri montane și din zona Izbitei.

rosia

Pârâul Roșia Montană cu un pH foarte acidic. Photo: dr. Peter Hantz

Cercetătorul clujean a atras atenția instituțiilor stat de mai multe ori asupra situației dezastruoase, dar nu au fost luate măsurile necesare.

”Așa o poluare enormă afectează toată regiunea central europeană și va avea consecințe grave. Am impresia ca oamenii din cârciumile satelor, care plâng dispariția peștilor, au informații mai adecvate asupra calității apelor, decât niște birocrați nepăsători din București. Și încă nici nu am vorbit despre poluarea cu plastic”, mai adăugă omul de știință.

Cum dăunează metalele toxice?

Metalele toxice dăunează sănătății în special dacă sunt dizolvate în apă. Ele, printre altele, influențează negativ funcționarea enzimelor (macromolecule proteice cu rol de biocatalizatori).

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Sursa foto: www.fibervar.com/horror
Sursa analize: www.fibervar.com/analytics
https://www.tiktok.com/@science.diver



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

Publicat

csaboi

La data de 16 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minorul CSABOI GHEORGHE-IOAN LIVIU, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 15 aprilie a.c., în jurul orei 18.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.80 m, greutate – 50 de kg, păr șaten închis, ochi căprui.

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

La momentul plecării era îmbrăcat cu pantaloni bleumarin, bluză gri cu scris imprimat albastru, pantofi sport gri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Mircea Abrudean, la Porțile de Fier, la inaugurarea unei liniii electrice aeriene: O soluție inteligentă și ecologică

Publicat

Mircea Abrudean

CNTEE Transelectrica, companie aflată în portofoliul Secretariatul General al Guvernului, a organizat ieri seară, la sediul SET Porțile de Fier I, Ceremonia de inaugurare a Proiectului de construire a Liniei Electrice Aeriene de 400kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.

Proiectul reprezintă o investiție de peste 150 de milioane de lei, cu o lungime totală de 117 km și, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița care va face posibilă și operaționalizarea Liniei de interconexiune Reșița – Pancevo (Serbia), va consolida sectorul energetic în regiunea Banat și va contribui la stabilizarea tensiunilor și, implicit, la reducerea pierderilor de putere și energie.

Realizare tehnică remarcabilă

Mircea Abrudean

Prezent la inaugurare, secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, a menționat faptul că proiectul nu este doar o realizare tehnică remarcabilă, ci și o dovadă a angajamentului României față de inovație și sustenabilitate, fiind cel mai complex din ultimii 30 de ani.

„Este un simbol al perseverenței în fața provocărilor tehnice și un exemplu al colaborării strânse între sectorul public și cel privat. În spatele acestei realizări impresionante stau ore nesfârșite de muncă, cercetare și inovare.

Această linie electrică aeriană este o soluție inteligentă și ecologică, care va contribui la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unei economii mai curate și mai eficiente energetic.

Este un pas important în direcția unui viitor mai durabil și va spori capacitatea de racordare la rețea pentru noii consumatori de energie electrică care doresc să-și dezvolte activitățile în această zonă”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Publicat

autobuze ctp

Începând de marți, 16.04.2024, autobuzele care circula pe linia 18 vor avea traseu dus-întors pe strada Romul Ladea, modificat față de situația actuală, în care întoarcerea autobuzelor înspre oraș se realiza pe străzile Voievodul Gelu și Borhanciului.

În acelasi timp, traseul actual al liniei se va prelungi cu aproximativ 750m pe strada Veseliei, unde va avea punct de întoarcere în zona numărului 58.

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Odată cu modificarea traseului liniei 18 și prelungirea acesteia, pe strada Veseliei vor fi înființate stații noi de autobuz, astfel:

– 5 stații pe strada Romul Ladea, pe sensul de venire spre oras în zona numerelor poștale 127, 79, 63, 39 si 23;

– 3 statii pe strada Veseliei, în zona numerelor poștale 26, 28 și 58.

Noile stații de autobuz au fost semnalizate în teren prin indicatoare și marcaje rutiere.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare Cod GALBEN de furtună pentru Cluj și alte 22 de județe

Publicat

furtuna

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 23 de judeţe, valabilă până miercuri după-amiaza şi o informare pentru toată ţara, valabilă până joi seara, scrie Agerpres.

Potrivit meteorologilor, de marţi, ora 15:00, până miercuri, la ora 15:00, în Banat, sudul Crişanei, Transilvania şi în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55-70 km/h, izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20-25 litri/mp şi izolat de peste 40 litri/mp.

harta

Avertizare Cod GALBEN de furtună pentru Cluj și alte 22 de județe

Se vor afla sub Cod galben judeţele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Cluj, Alba, Sibiu, Braşov, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin, integral, şi parţial Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi.

Pe de altă parte, informarea meteo este valabilă de marţi, ora 14:00, până joi, la ora 20:00. În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice şi centrale, apoi şi în rest.

Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice şi izolat grindină şi vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi local de 15-20 litri/mp şi izolat de 30-40 litri/mp.

Vântul va avea local şi temporar intensificări, marţi în toate zonele, iar miercuri cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 şi 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază, la altitudini de peste 1.500 de metri, precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax