Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Poluare masivă în Munții Apuseni. Limitele la aluminiu, cupru, arsen, plumb, mercur, zinc, depășite chiar de mii de ori

Publicat


peter 2

Un cercetător clujean, care efectua studii privind microorganisme extremofile, a constatat o poluare masivă pe mai multe râuri din Munții Apuseni, produsă în zonele unor foste și actuale mine. Dr. Peter Hantz a trimis spre analiză o serie de probe la un laborator din străinătate, iar rezultatele au indicat depășiri grave, câteodată și de zeci, sute sau mii de ori ale valorilor admise la mai multe metale și metaloide, atât în apă cât și în sedimentul râurilor sau în plante de pe marginea apelor.

Omul de știință a declarat pentru Cluj24 că, pe lângă o poluare cronică cu efecte uriașe în viitor, calitatea proastă a instalațiilor (fostelor) mine poate produce și dezastre naturale.

”Are loc contaminarea continuă a apelor și a aluviunilor cărate de ele, provenind din mine închise –ca cele din Baia de Arieș, valea Rinelii, zona Băița sau Roșia Montană – precum și cele active, cum sunt cele de la SC Cuprumin SA.

Chiar dacă apa se dizolvă până ajunge în râuri mai mari, aluviunile coboară și sedimentul râurilor rămâne grav contaminat. Peste  câteva decenii ne va costa foarte mult remedierea râurilor și solurilor afectate”, susține acesta.

Contaminarea constă, pe de-o parte, din concentrații mari ale unor elemente metalifere sau metaloide dizolvate în ape, ca aluminiu, arsen, cadmiu, crom, cupru, mercur, molibden, nichel, plumb, uraniu sau zinc.

Pe de altă parte, aceste elemente au de multe ori limitele grav depășite și în aluviunile sau sedimentul râurilor.

În general putem spune că ele au un efect biologic dăunător mai ales în forme dizolvate, la concentrații ridicate. Majoritatea elementelor menționate intră în formă dizolvată în special la pH scăzut (mediu acidic), care e caracteristic la o mare parte a apelor miniere poluate.

Totodată, și sedimentul contaminat se poate redizolva în anumite condiții.

În județul Alba, SC Cuprumin produce un dezastru ecologic prin pârâul Șes, dar poluează și pârâurile aferente Abrudului: în apei pârâului Abruzel, concentrația metalelor e de 3-1000 ori peste limită (Aluminiu 219 mg/L / 200 ug/L, Cadmiu 17.6 ug/L /5 ug/L, Cobalt 253 ug/L / 20 ug/L, Cupru 1820 ug/L / 200 ug/L și Zinc 1830 ug/L / 200 ug/L, date din octombrie 2021).

abruzel

Pârâul Abruzel în octombrie 2021. Foto: dr. Peter Hantz

Pe lângă aceasta, iazul de decantare (”Lacul Horror”) din Geamăna, cu biserica scufundată, mai contaminează și apele din sol, iar înălțimea barajului este înălțată fără ca baza lui să fie întărită.

olympus digital camera

Forme fantastice precipitații pe copaci morți în adâncul ”Lacul Horror” din geamăna. Fotografie de scafandru de dr. Peter Hantz

”În vara anului 2021, pH-ul apei din pârâul Șes era scăzut (în jur de 4.5, acidic) deci nu au pus var în iaz, care ar fi mărit pH-ul astfel încât metalele dizolvate să precipite înainte să iasă din iazul de decantare.

Analizele au arătat chiar că la o diluare de mai mult de 40 de ori, 50% din daphnii (purice-de-apă, mic crustaceu de apă dulce, hrana peștilor) au murit în apa pârâului Șes.

Mai recent, s-a introdus var în iazul de decantare, astfel că pH-ul Șesului a devenit la extrem alcalinic, având valori în jur de 10. Șesul, care are originea din iaz, se varsă în această stare în râul Arieș. O apă așa de bazică (ca la o spălătorie specială) dăunează evident râului, care are normal un pH aproape de neutru, în jur de 6-7.

Mai mult, concentrația de Bromură (85 ug/L / 10 ug/L) și Moliben (43 ug/L / 20 ug/L) tot sunt peste limită (date din noiembrie 2021). Fără o stație de epurare cu operare adecvată nu se va rezolva problema”, declară savantul clujean.

dsc 0827

Pârâul Șes cu spumă, având un pH extrem de alcalinic, în jur de 10 (decembrie 2021). Foto: dr. Peter Hantz

Apa Șesului provine dintr-o ocnă inversă din iazul de decantare și este condusă printr-un tunel din beton de sub nămolul de steril. Acest tunel e într-o stare avansată de degradare”, precizează dr. Hantz.

”Sunt șanse bune să se repete catastrofa din 2017, când curgea sterilul în Arieș, conținând substanțe toxice provenind din flotație”, mai adăugă cercetătorul.

tunel

 Tunel în stare proastă, cu scurgeri, sub nămolul ”Lacului Horror” din Geamăna, unde e condusă apa din ocna inversă, ieșind la suprafață după baraj ca părăul Șes. Foto: dr. Peter Hantz

Dar există probleme și la alte locații.

Arsenul din aluviunile apei minei închise din Baia de Arieș depășește de aproape de o mie de ori limita admisă (13500 mg/kg/ 15 mg/kg), iar concentrația de zinc dizolvat în apă este de cinci ori peste limită (1 mg/L / 0.2 mg/L, date din decembrie 2021).

În urma analizelor făcute în străinătate a reieșit că, pe Valea Rinelii, un afluent al Ampoiului, concentrația de mercur în sediment este de 70 de ori mai mare decât limita admisă (37.9 mg/kg/ 0.5 mg/kg). Datorită fenomenului de bioacumulare, în plantele care cresc în această zonă, s-a măsurat o cantitate enormă la mercur (7.27 mg / kg, date din octombrie 2021).

”Există instalații distruse, galbene de oxid de mercur. În apropiere pasc vaci și oi iar plantele sunt contaminate, după care oamenii consumă carnea și laptele acestora, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătatea lor. Metalele grele pătrund și în apa din sol, aceasta fiind o altă mare problemă”, a explicat dr. Hantz.

Concentrația de mercur în sedimentul Ampoiului e peste limită și la Șard, nu departe de Alba Iulia (0.52 mg/kg / 0.5 mg/kg, date din octombrie 2021).

instal

 Instalație minieră din Valea Rinelii. Culoarea galbenă provine de la oxid de mercur. Foto: dr. Peter Hantz

De asemenea, apa care iese din mina închisă Avram Iancu din Băița și intră în râul Crișul Negru, are valori alarmante de uraniu dizolvat (0.24 mg/L, aproximativ de zece ori peste limită, date din octombrie 2021), arăta cercetătorul clujean.

mina

Mină de uraniu abandonată din zona Băița. Foto: dr. Peter Hantz

Deși există o stație de epurare pe valea Roșiei Montane, aceasta nu este în funcțiune.

Din acest pârâu intră contaminarea în râul Abrud, care este afluent al Arieșului. Contaminarea măsurată în apa pârâului Roșia Montana e extrem de gravă: Aluminiu peste o mie de ori cu 23 mg/L / 200 ug/L, Cadmiu de cinci ori cu 132 ug/L / 5 ug/L, Cobalt de douăzeci de ori cu 0.59 mg/L / 20ug/L, Cupru de cinci ori cu 1.19 ug/L / 200 ug/L, Plumb de patru ori cu 42.3 ug/L / 10 ug/L, Zinc de paisprezece ori cu 2870 ug/L / 200 ug/l.

Au fost sesizate contaminări grave în mai multe de pârâuri montane și din zona Izbitei.

rosia

Pârâul Roșia Montană cu un pH foarte acidic. Photo: dr. Peter Hantz

Cercetătorul clujean a atras atenția instituțiilor stat de mai multe ori asupra situației dezastruoase, dar nu au fost luate măsurile necesare.

”Așa o poluare enormă afectează toată regiunea central europeană și va avea consecințe grave. Am impresia ca oamenii din cârciumile satelor, care plâng dispariția peștilor, au informații mai adecvate asupra calității apelor, decât niște birocrați nepăsători din București. Și încă nici nu am vorbit despre poluarea cu plastic”, mai adăugă omul de știință.

Cum dăunează metalele toxice?

Metalele toxice dăunează sănătății în special dacă sunt dizolvate în apă. Ele, printre altele, influențează negativ funcționarea enzimelor (macromolecule proteice cu rol de biocatalizatori).

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Sursa foto: www.fibervar.com/horror
Sursa analize: www.fibervar.com/analytics
https://www.tiktok.com/@science.diver



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Publicat

parinti cu copii

Condiții noi pentru asistenții maternali. Se majorează vârsta persoanelor care pot să preia copii în îngrijire. 

Condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali se „înăspresc”, astfel încât tinerii care pot să preia copii în îngrijire, începând de la câteva zile, să aibă vârsta de 21 de ani şi nu 18 ani, ca până acum, scrie Alba24.ro.

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Declarația îi aparține ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, potrivit Agerpres.

„Pe partea de legislaţie, am făcut demersurile şi săptămâna aceasta, săptămâna viitoare, va intra în şedinţa de Guvern Ordonanţa de urgenţă prin care sunt schimbate condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali.

„Am pus ca vârstă 21”

În urma controalelor neanunţate, efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, dar şi de noi, de conducerea ministerului, am constatat necesar înăsprirea condiţiilor pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali, prioritatea noastră fiind copiii.

Şi din acest punct de vedere a trebuit ca această legislaţie să fie Ordonanţă de urgenţă, având în vedere că nu mai permitem ca tinerii de 18 ani să poată să preia copii în grijă, începând de la câteva zile.

Am pus ca vârstă 21”, a precizat Intotero, la o conferinţă de presă susţinută la încheierea unui an de activitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un biciclist pedalează 432 de km de la Cluj-Napoca la Iași. Strânge bani pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Publicat

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași se desfășoară anul acesta între 27 și 29 iulie. Acțiunea are ca scop strângerea de fonduri pentru clujeanca Maria, o fetiță de 10 ani care are nevoie de proteze la ambele picioare.

„Anul acesta, la cea de-a 5-a ediție, „432 km of DREAMs” revine cu o nouă provocare și o misiune specială: străbaterea celor 432 de kilometri de la Cluj-Napoca la Iași pentru a contribui la strângerea de fonduri necesare protezării picioarelor Mariei, o fetiță de 10 ani care visează să poată alerga și dansa.

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași. Pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Maria, elevă la o școală din Cluj-Napoca, s-a născut cu grave probleme locomotorii care îi îngreunează mersul. În ciuda acestor dificultăți, ea nu a încetat să zâmbească și să iubească dansul. Visul ei este să poată alerga și să se bucure de o viață activă. Singura ei șansă pentru o viață aproape normală constă în amputarea ambelor picioare și purtarea unor proteze speciale.

pentru maria

Prin această inițiativă, ne propunem să strângem fondurile necesare pentru a-i oferi Mariei o viață plină de bucurii și normalitate. Fiecare kilometru parcurs în cadrul „432 km of DREAMs” reprezintă un pas înainte către realizarea visului Mariei.

„Susțineți cauza Mariei printr-o donație”

„Între timp, 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥. Medicii au fost mulțumiți de rezultat, iar Maria 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐛𝐢𝐧𝐞. Urmează acum cea 𝐝𝐞-𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞, un pas necesar înainte de a începe procesul de recuperare și protezare a ambelor picioare. Fiecare kilometru parcurs este un pas mai aproape de visul ei de a alerga și de a dansa”, a declarat unul dintre organizatori.

pentru maria

Vă invităm să ne fiți alături în această călătorie și să susțineți cauza Mariei printr-o donație, AICI.  Orice contribuție este esențială și poate face o diferență semnificativă în viața Mariei”, au transmis cei de la Dream By Dream.

pentru maria

Cel care va pedala este Andrei Gubaș, Vicepreședintele Asociației Dream By Dream și nu se află la prima acțiune de acest gen. Contactat de Cluj24, acesta ne-a spus: „Voi porni sâmbătă dimineața probabil la ora 3 și în prima zi voi merge până la Vatra Dornei. Pe 29 iulie îmi propun să ajung la Iași. Nu e prima dată când fac asta. De această dată voi încerca să strâng cât mai mulți bani pentru Maria, o fetiță de 10 ani din Cluj-Napoca. I-a fost amputat un picior și urmează și al doilea iar protezele necesare vor trebui schimbate an de an timp de 10 ani, având în vedere că ea este în creștere. Suma anuală necesară se ridică undeva la 16-18.000 de euro.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Publicat

u olimpia cluj

Universitatea Olimpia Cluj are un nou antrenor. Călin Sălăgean este multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea.

„Universitatea Olimpia Cluj anunță numirea domnului Sălăgean Călin în funcția de antrenor principal al primei echipe de fotbal feminin.

calin salagean

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Domnul Sălăgean, antrenor cu licență UEFA A, are o bogată experiență în cadrul clubului FC Universitatea, fiind jucător al clubului, coordonator al centrului de copii și juniori, dar și antrenor la grupele U19 și U17.

Multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea, dl Sălăgean a activat în ultima perioadă și ca antenor în cadrul loturilor de juniori U19 și U15 ale Naționalelor României.

Despre această numire, dl. Alin Cioban, Președintele Executiv al clubului a declarat:
„Mă bucur că domnul Sălăgean a acceptat provocarea de a lucra cu sportivele noastre și sunt convins că este exact ceea ce acest club avea nevoie. Mă refer la seriozitate, profesionalism și efort colectiv spre un singur obiectiv, acela de a reda clubului titlul de Campioană a Romaniei.

Vreau să îi mulțumesc și domnului Liviu Ivasuc care ne-a ajutat într-un moment mai dificil și care a ales să rămână alături de familie la Satu Mare.

Începând de azi, ne apucăm din nou de treabă cu un lot tânăr, un antrenor perfecționist și sper să demonstrăm în teren că am ales cea mai bună opțiune.

Bine ai venit domnule Sălăgean și mult succes îți dorim alături de Universitatea Olimpia Cluj”, scrie pe pagina de Facebook U Olimpia Cluj.

Citește mai departe

POLITICA

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

Publicat

marius lulea

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor.

Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind că Guvernul dovedește că ține tot cu băncile, nu cu fermierii.

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

„Incredibil, sunt revoltat. Soluția guvernului la secetă este ca băncile să amâne plata ratelor fermierilor, adică să le crească datoria, astfel încât să nu mai iasă niciodată din ea. Dar ce, la anul vor obține de două ori mai mulți bani? Eu nu cred.

Soluția este una singură: ajutor de stat care să acopere pierderile și care să acopere toate costurile, inclusiv cele de creditare și forța de muncă.

Nu mai umiliți fermierii! Voi ați distrus sistemele de irigații și acum veniți cu propuneri în bătaie de joc? Deci tot cu băncile ține guvernul, nu cu fermierii”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax