ECONOMIE
FOTO. Peste 900 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică și gaze naturale identificate în primele zece luni din 2022
Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat, în perioada ianuarie – octombrie a anului în curs, 937 de cazuri de consum fraudulos, 496 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 441 la energie electrică.
- Valoarea estimată a prejudiciului se ridică la circa 10 milioane de lei;
- Improvizațiile în scop de fraudă pot duce la accidente cu urmări ireversibile;
- Calitatea serviciului de distribuție este afectată de consumul fraudulos prin perturbații induse în rețea;
Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise către instituțiile abilitate 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică și 103 pe cel de gaze naturale.
În 2021 (perioada aprilie-decembrie), au fost identificate 1.069 de fraude, din care 639 la gaze naturale și 430 la energie electrică. Au fost transmise 416 plângeri penale, 77 pe segmentul de gaze naturale și 339 pe segmentul de electricitate.
Instalații clandestine
De cele mai multe ori, consumul fraudulos se realizează prin instalații clandestine, cu materiale de o calitate îndoielnică și evident, fără nicio respectare a normelor de construcție a instalațiilor și de siguranță și sunt executate de așa-ziși „meseriași” ce nu au nicio calificare în domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale.
Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, iluzoriu, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „beneficiază” direct de consumul fraudulos, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din apropiere. Oare merită?
Consum necunoscut
Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile.
Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție, parametri neconformi ai energie furnizate.
Cantitatea de energie sustrasă în cele 937 de cazuri descoperite în acest an se ridică la circa 20,5 GWh, valoarea estimată a prejudiciului fiind de aproape 10 milioane de lei.
Consumul fraudulos – furt
Pentru o reprezentare comparativă, 20.5 GWh (20.500.000 kWh) înseamnă consumul anual de electricitate a aproape 14.000 de apartamente (la un consum mediu de 150 kWh/lună) sau de gaze naturale a peste 2.000 de apartamente (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an).
În 2021, cantitatea de energie consumată fraudulos a fost de aproximativ 28,3 GWh, iar valoarea acesteia de aproape 20.5 milioane lei.
Totodată, consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal.
Delgaz Grid nu tolerează aceste acțiuni ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii noștri au caracter permanent.
Și, nu în ultimul rând, consumatorii onești pot fi afectați într-o măsură mai mare decât companiile de distribuție de aceste practici ilegale.
De aceea, apelăm la spiritul lor civic, dar și la reflexul de a se proteja de riscurile menționate și le solicităm să transmită situațiile de potențial consum fraudulos de care iau cunoștință la adresa de e-mail raporteazafrauda@eon-romania.ro sau la cea mai apropiată unitate de poliție.
Măsuri de prevenție
De asemenea, pentru siguranța clienților, recomandăm următoarele măsuri de prevenție:
- NU lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale;
- NU acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri mai mici;
- NU acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.).
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 2 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
A 30-a ediție a Colindului Iancului la Cluj-Napoca. Spectacol cu artiști populari renumiți la Cinema-Teatru Florin Piersic
Colindul Iancului, manifestare care încheie marcarea bicentenarului Avram Iancu la Cluj-Napoca, are loc duminică începând cu ora 12 la Monumentul Memorandiștilor, apoi în Piața Avram Iancu și se va încheia la ora 13 cu un spectacol la Cinema Teatru Florin Piersic.
Vor urca pe scenă artiști populari renumiți precum Sava Negrean Brudașcu și ceata de colindători sălăjeni, Mariana Morcan, Corindătorii Clujului, ansamblurile folclorice Dor Transilvan, Rapsodia Someșană și Rapsodia Clujeană, precum și colindători din Maramureș, Bihor, Alba, Satu Mare și Mureș.
Intrarea la cea de-a 30-a ediție a Colindului Iancului este liberă.
EVENIMENT
VIDEO. Incendiul de pe str. Sighișoarei, lichidat de pompierii clujeni. O persoană, transportată la spital
Pompierii anunță că incendiul de pe strada Sighișoarei din Cluj-Napoca, izbucnit sâmbătă dimineață în urma unei explozii, a fost localizat și lichidat de pompieri.
”Incendiul s-a manifestat la două case și o anexă, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Un bărbat care prezenta arsuri a fost transportat la spital. De asemenea, o femeie care a suferit un atac de panică a refuzat în cele din urmă transportul la spital.
Incendiul este lichidat, se înlătură efectele negative ale acestuia.”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.
Cercetările continuă în acest caz pentru a stabili circumstanțele producerii exploziei și a incendiului.
UPDATE. Cauza exploziei
”Intervenția s-a finalizat, autospecialele revin la bază. Cel mai probabil, explozia s-a produs din cauza unei defecțiuni la o butelie, în momentul în care s-a aprins focul.
Au fost afectate o bucătărie de vară în totalitate, acoperișul a două case și o anexă gospodărească pe o suprafață totală de aproximativ 100 de metri pătrați. Pe parcursul intervenției, pompierii au evacuat din incendiu două butelii și o canistră cu combustibil.
De asemenea, pompierii au reușit să protejeze alte două case situate în vecinătate”, au subliniat cei de la ISU.
EVENIMENT
FOTO. Președintele Ungariei, în vizită la Cluj-Napoca. S-a întâlnit cu episcopii reformați și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor
Președintele Ungariei, Sulyok Tamas s-a aflat, sâmbătă, într-o scurtă vizită la Cluj-Napoca, și a avut o primă întânire la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu cu episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, Béla Kató, care s-a pensionat, dar și cu noul episcop ales Vilmos József Kolumbán.
De asemenea, șeful statului ungar s-a întâlnit și cu președintele UDMR, Kelemen Hunor.
”L-am felicitat pe domnul președinte pentru rezultatul obținut la alegeri și mi-am exprimat bucuria că nicio decizie cu privire la comunitatea maghiară din Transilvania nu poate fi luată în viitor fără maghiari.
Cheia supraviețuirii maghiarilor transilvăneni este reprezentarea puternică și unitară a intereselor. Împreună reușim mereu”, a spus Sulyok.
Președintele Ungariei va avea sâmbătă o serie de întâlniri la Deva și la Timișoara, unde se va întâlni cu fostu episcop reformat Tokes Laszlo, la comemorarea Revoluției din decembrie 1989.
Sulyok va ține și un discurs la o gală organizată în memoria victimelor Revoluției de la Timișoara.
Sursa foto. Kiss Gabor
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Explozie și incendiu la o locuință pe str. Sighișoarei din Cluj-Napoca. Doi răniți. Intervin trei autospeciale ISU
O explozie urmată de un incendiu a avut loc, sâmbătă, la o locuinta pe str. Sighisoarei din municpiul Cluj-Napoca.
ISU Cluj intervine cu trei autospeciale de stins incendii, fiind trimisă la fața locului și o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.
Din primele informații, sunt raportate două victime soț și soție, bărbatul fiind intubat în ambulanță, iar soția are arsuri minore.
UPDATE. ISU Cluj: Victimele sunt conștiente
”Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pe strada Sighișoarei din Cluj-Napoca unde, din primele date, s-a produs o explozie urmată de incendiu.
Flăcările se manifestă pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Două persoane, un bărbat și o femeie, necesită îngrijiri medicale. Ambele victime sunt conștiente și cooperante.
Acționează la fața locului 3 autospeciale cu apă și spumă, iar partea medicală este asigurată de un echipaj SAJ”, arată ISU Cluj.
Explozia ar fi avut loc când bărbatul, proprietarul casei, a încercat să conecteze o butelie la cuptor, iar aceasta a explodat.