Connect with us

CULTURA

FOTO. Peste 220.000 de persoane la Zilele Culturale Maghiare. ”Fără Kolozsvár, Clujul ar fi mai sărac”

Publicat


foto 4

Cea de-a  14-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj s-a încheiat duminică, 20 august, cu o producție de amploare, care a adus pe scena din Piața Unirii renumiți artiști de rock și jazz anglo-american și european. Astfel, în fața unei piețe arhipline, alături de compozitorul, producătorul și percuționistul Leslie Mandoki au oferit un concert de zile mari Mandoki Soulmates, adică Nick van Eede, Al di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey și Fausto Beccalossi.

Concertul a fost precedat de discursurile susținute de primarul Clujului Emil Boc, viceprimarul Oláh Emese, Csaba Grezsa, consulul general al Ungariei la Cluj, și Gergely Balázs, organizatorul principal al festivalului.

„Zilele Culturale Maghiare au fost din nou un bun prilej pentru noi toți de a sărbători împreună și de a ne îmbogăți cu experiențe de neuitat. Visele noastre s-au împlinit din nou: piața principală din Cluj este plin de viață și, poate cel mai important, anul acesta am reușit să sărbătorim din nou pe strada Kogalniceanu”, a spus Oláh Emese, viceprimarul Clujului.

„Este o plăcere deosebită faptul că și prietenii noștri români au sărbătorit împreună cu noi, și doresc pe această cale să mulțumesc primarului Clujului pentru sprijinul acordat”, a declarat consulul Csaba Grezsa.

„Ceea ce definește Clujul este unitatea în diversitate și arta de a trăi împreună. La Cluj, diversitatea nu este o amenințare. Împreună am transformat-o într-o oportunitate de a fi mai buni, într-o oportunitate de a crea cea mai bună calitate a vieții posibile. La Cluj, diversitatea nu este doar încurajată susținută, ea este sărbătorită – ceea ce am făcut împreună în aceste zile. Asta este cu adevărat normalitatea europeană, asta este cu adevărat normalitatea democratică”, a punctat primarul Emil Boc.

Fără Kolozsvár Clujul ar fi mai sărac

foto 4

Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, a încheiat seria discursurilor spunând: „Mai presus de toate sunt recunoscător pentru zilele petrecute împreună. Multe fețe zâmbitoare și priviri fericite sunt cele care dau sens muncii noastre.

E o plăcere să vezi că Clujul mai are un Kolozsvár, și așa va fi atâta timp cât vor fi în acest oraș oameni care dansează și cântă în maghiară. Sunt convins că orașul intern, Kolozsvár, al Clujului este o adevărată valoare de care ar trebui să avem grijă nu doar noi, maghiarii, ci și majoritatea de etnie română, pentru că fără Kolozsvár Clujul ar fi mai sărac și mai slab”.

Mai bine de 220.000 de persoane au participat la cele peste 500 de activități desfășurate în 52 de locuri în timpul celor opt zile de festival. Manifestarea culturală a numărat anul acesta 31 de concerte de pop, rock, jazz, și 27 de concerte de muzică clasică și sacră, care s-au ținut atât pe scenele aflate în aer liber, cât și în biserici și muzee. Pe scena principală, cea din Piața Unirii, au urcat în timpul festivalului 87 de artiști din 9 trupe, concertul care a avut cel mai numeros public fiind cel susținut de EDDA Müvek.

Strada Vinului

foto 3

Anul acesta, în timpul Zilelor Culturale Maghiare au avut loc 37 de vernisaje și expoziții, 21 de tururi ghidate în trei limbi (română, maghiară și engleză), 100 de activități pentru copii, 21 de proiecții de film, 40 de prezentări, dezbateri și mese rotunde. De asemenea, 20 de ansambluri populare din 8 țări (România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Ucraina, Serbia, Polonia, Grecia și Mexic) au luat parte la Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, spre deliciul publicului spectator.

Strada Kogălniceanu, care a revenit anul acesta în circuitul festivalului, și Strada Vinului au fost pline de viață, adunând zi de zi circa 5-6.000 de persoane, ce s-au bucurat de produsele a 130 de meșteșugari, 18 muzee, 14 edituri și 20 bucătari și vinificatori pricepuți.

Turnul Bisericii Sf. Mihail s-a dovedit și anul acesta un punct de atracție principal, fiind vizitat pe parcursul celor opt zile de 2.520 de persoane. La cea de-a cincea ediție a Crosului Donaton, care a avut loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, s-au înscris 452 de alergători, care mai apoi s-au delectat în Parcul Etnografic cu bunătățile pregătite de 31 echipe de prieteni bucătari.

Și în online publicul Zilelor Culturale Maghiare a avut o prezență activă. Astfel, site-ul festivalului a avut 55.000 de vizitatori unici în timpul evenimentului, iar cele două pagini de Facebook ale festivalului (în limba maghiară și în română) au avut un reach total de 1,82 milioane persoane și 140.000 interacțiuni (like-uri, comentarii, share-uri etc).

Ediția 2024

A 14-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj s-a bucurat de sprijinul a 237 de sponsori, parteneri și finanțatori instituționali, iar 164 de voluntari și 122 de membri din echipa de organizare au contribuit cu entuziasm la buna funcționare a festivalului.

Organizatorii festivalului, Asociația Clujul Comoară și Asociația Zilele Culturale Maghiare, mulțumesc atât publicului pentru deschiderea și interesul arătat, cât și voluntarilor, partenerilor instituționali, finanțatorilor, sponsorilor și partenerilor media care au contribuit la organizarea, desfășurarea și promovarea acestei manifestări de mare anvergură.

Ediția a 15-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj va avea loc în perioada 18-25 august 2024.

foto 1

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 3.000 de permise de ȘEDERE și mai mult de o mie de avize de angajare pentru STRĂINI emise în primele 6 luni la Cluj

Publicat

imigrari

Peste 3.000 de permise de ședere și mai mult de o mie, mai exact 1.133 de avize de angajare pentru străini au fost emise de către Servicul pentru Imigrări în primele 6 luni din 2024 la Cluj.

„Trendul este unul ascendent față de primul semestru al anului 2023 la capitolul rezidență, însă descendent la capitolul muncă ilegală”, ne-a declarat Marian-Daniel Iacob-Calcinosky, comisar-șef de poliție în cadrul Serviciului pentru Imigrări Cluj.

Peste 3.000 de permise de ȘEDERE și mai mult de o mie de avize de angajare pentru STRĂINI emise în primele 6 luni la Cluj

De altfel, în ultimele 12 luni, ITM a depistat doar 12 cetățeni străini care desfășurau muncă ilegală. Domeniile în care lucrează cei mai mulți străini sunt HoReCa, construcții și panificație.

Conform poliției, 29 de străini au fost depistați în situații ilegale și au fost aplicate amenzii în valoare de peste 100.000 de lei.

Clujul are aproape 25.000 de străini rezidenți dintre care mai mult de jumătate (15.533) din state terțe (Sri Lanka, Nepal, Moldova, Vietnam, India). Aproape 10.000 sunt din Franța, Germania, Italia și Spania. Motivele rezidenței sunt munca și studiile.

„Polițiștii de la Imigrări au efectuat peste 100 de controale”

„Există și cazuri de „nomazi digitali”, adică cei care preferă să se mute dintr-o țară în alta și care profită de prețurile mai mici de la noi comparativ cu alte țări dar și de viteza internetului. Însă și aceștia sunt obligați să se înregistreze la Serviciul pentru Imigrări, în caz contrar riscând o interdicție de intrare în România de până la 5 ani”, mai spune comisarul-șef.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere,au fost emise 3.024 de permise de ședere, 511 certificate de înregistrare și 35 de cărți de rezidență permanente pentru cetățenii UE/SEE/CH.

Polițiștii de la Imigrări au efectuat peste 100 de controale în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 23 de străini. În primul semestru din 2024 au fostemise 6 decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procesului de azil.

„Din fericire, niciun cetățean străin nu a fost implicat în săvârșirea de infracțiuni grave”, mai spune comisarul-șef Marian-Daniel Iacob-Calcinosky.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi interlopi clujeni, lideri ai unui grup infracțional organizat, aduși în țară din Spania. Vindeau droguri de mare risc

Publicat

De

Traficanți droguri Cluj

Doi interlopi clujeni, cunoscuți ca lideri ai unei grupări inferacționale organizate, destructurată de DIICOT, au fost aduși în țară.

Cei doi, dați în urmărire generală, inclusiv pentru trafic de droguri, au fost depistați în orașul Alicante din Spania.

Doi interlopi clujeni, lideri ai unui grup infracțional organizat, aduși în țară din Spania. Vindeau droguri de mare risc

Alin Urcan din Turda și Dan Andrei Mureșan din Câmpia Turzii, care erau urmăriți internaționl, au fost găsiți și reținuți de polițiștii de la Unitatea specializată în localizarea persoanelor urmărite din cadrul Poliției Naționale Spaniole.

Potrivit Poliției Române, pe numele lui Alin Urcan există și un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani și 7 luni, pentru trafic de droguri și constituirea unui grup infracțional organizat.

Pe numele lui Dan Andrei Mureșan era, de asemenea emis un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, în lipsă, fiind urmărit internațional.

Conduceau o grupare infracțională care vindea droguri de mare risc

Conform IGPR, cele două persoane ar fi liderii unor grupări destructurate prin acțiuni anterioare.

Astfel, în 2 aprilie 2024, respectiv 9 mai 2024, au fost efectuate două acțiuni de amploare, desfășurate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT.

În urma acestei acțiuni, au fost destructurate două grupări implicate în trafic de droguri, spălare de bani, operațiuni cu substanțe dopante de mare risc, operațiuni ilegale cu precursori de droguri și grup infracțional organizat.

Atunci Tribunalul Cluj a luat măsura arestării preventive față de nu mai puțin de 18 persoane.

Droguri și sume mari de bani confiscate de polițiști

Tot atunci au fost confiscate și cantități importante de substanțe anabolizante, dar și precursori de droguri și substanțe cu efect psihoactiv.

Mai mult, DIICOT a confiscat și peste 1.700.000 de lei, 400.000 de euro și 7 autoturisme, cu o valoare estimată de peste 600.000 de euro.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj și-a luat un fundaș central de 18 ani. A CÂȘTIGAT Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut.

Publicat

vlad tudorache

Universitatea Cluj și-a luat un fundaș central de 18 ani. Vlad Tudorache a câștigat Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut.

„FC Universitatea Cluj a semnat un contract cu Vlad Tudorache (18 ani), jucător care a făcut parte din echipa care a câștigat Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut. Tânărul fotbalist care poate evolua ca fundaș central și mijlocaș defensiv va fi jucătorul echipei noastre cel puțin până în 2030.

„U” Cluj și-a luat un fundaș central de 18 ani. A CÂȘTIGAT Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut.

Jucătorul originar din județul Prahova a făcut primii pași în fotbal la cluburile Școala de Fotbal „Mircea Hagianu Câmpina” și Petrosport Ploiești. A ajuns în Academia FC Universitatea Cluj la începutul anului 2022, câștigând Liga Elitelor U17 și Supercupa Elitelor U17 în primul sezon ca jucător al Universității. La finalul stagiunii trecute și-a trecut în palmares și Cupa de Tineret câștigată împotriva Farului la Sibiu.

Vla Tudorache este al șaptelea junior din academie care a semnat un nou contract cu clubul nostru în această vară, după Iustin Chirilă, Antonio Suciu, Matei Moraru, Alin Chinteș, Luca Nagy și Tiago Mureșan”, scrie pe site-ul clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean a bătut RECORDUL la comenzi: 600 de bucăți de pui. Cluj, în TOP 5 la COMENZI pe Glovo din regiunea Europei de Sud-Est

Publicat

glovo

Potrivit unei analize Glovo, Cluj-Napoca se situează pe locul 5 la numărul de comenzi în platformă din regiunea Europei de Sud-Est, după capitale precum București, Sofia, Belgrad sau Zagreb și pe locul 2 la nivel național, după București. De altfel, un singur utilizator din Cluj-Napoca a plasat, de la începutul acestui an, aproape 600 de comenzi.

În topul preparatelor preferate de utilizatorii din Cluj se numără burgerii, shaorma și pizza, în timp ce în clasamentul bucătăriilor favorite sunt bucătăria americană, italiană și cea orientală. De altfel, clujenii plasează, de regulă, cele mai multe comenzi în zilele de vineri și sâmbătă.

Un clujean a bătut RECORDUL la comenzi: 600 de bucăți de pui. Cluj, în TOP 5 la COMENZI pe Glovo din regiunea Europei de Sud-Est

Când vine vorba de cele mai comandate produse de la supermarket, aceștia aleg cel mai des apa, bananele și pâinea. De asemenea, utilizatorii din Cluj au comandat cu 16% mai multe produse de la supermarket în primele șase luni ale lui 2023. În același timp, 26% dintre comenzile de la supermarket sunt plasate în intervalul 17-19.

Anul acesta, zilele în care clujenii au înregistrat cele mai multe comenzi au fost 8 martie, precum și 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților.

Clujenii care au plasat cele mai multe și mai scumpe comenzi

Potrivit analizei platformei, un utilizator Glovo din Cluj-Napoca a plasat, în medie 3 comenzi pe zi, înregistrând în total aproape 600 de comenzi în doar prima jumătate a anului.

De asemenea, în Cluj-Napoca s-a înregistrat anul acesta și cea mai scumpă comandă de la un fast-food, un utilizator comandând 640 de bucăți de pui, 70 de porții de cartofi și 70 de sosuri în valoare de 4000 de lei.

Un curier din Cluj a parcurs 36.200 km

Anul acesta, cel mai activ curier din Cluj care a livrat comenzi plasate prin Glovo a parcurs 36.200 de km, adică de aproximativ 15 ori distanța dintre Cluj și Barcelona.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax