EVENIMENT
FOTO. Padișul, una dintre cele mai FRUMOASE zone din Apuseni. Acces, descriere și obiective turistice
Padișul este una dintre cele mai frumoase zone din Apuseni. Puțini montaniarzi din România au ratat, pe parcursul anilor, acest loc. Padișul păstrează încă ceea ce caută turiștii la munte, scrie Alba24.ro.
Situat la o altitudine medie de 1.225 de metri, Şesul Padiş se constituie într-un veritabil platou carstic, aproape plan, ciuruit de numeroase doline, unele cu lacuri, altele cu pâlcuri de molizi, prin care se drenează apele de precipitaţii ce vor ieşi apoi la lumina zilei în Poiana Ponor prin Izbucul Ponor sau în Valea Boga, arată o descriere postată pe siteul Parcului Natural Apuseni.
El este delimitat la nord de Muntele Măgura Vânătă, la vest de Muntele Boghii, la est de Vârful Biserica Moţului, iar la sud de o serie de culmi joase (Tomasca, Rotunda, Răchita). Pe colinele din jurul şesului se întâlnesc numeroase câmpuri de lapiezuri şi păduri.
În partea dinspre Măgura Vânătă există numeroase ponoare în care se pierd râurile ce coboară de pe versant.
Partea vestică a şesului reprezintă o câmpie plină cu doline de mici dimensiuni, unele cu o apă tulbure datorită solului acid.
Aici, sub Muntele Boghii, se află Cantonul Sivic Padiş. Lângă canton se află un izvor, singura sursă de apa potabilă din zonă.
În extremitatea nordică a şesului, în şaua ce-l desparte de Poiana Vărăşoaia, se află Peştera Padiş, cu aspect de galerie descendentă ce pătrunde sub Muntele Boghii.
În partea estică şesul este fragmentat de văile Trânghieşti şi Gârjoaba, între acestea existând un platou ce coboară treptat spre sud, aici aflându-se Cabana Padiş.
Zona Cabanei Padiş este dominată de Vârful Biserica Moţului (1.458 m), un punct de belvedere deosebit, cu largi perspective asupra întregului platou, a versantului împădurit al Muntelui Măgura Vânătă şi a „zidului” Cârligate-Piatra Arsă.
Biserica Moţului este un fel de far al Padişului, punct de reper pentru zona Cabanei.
Versantul estic al Bisericii Moţului este domol, oferind însă privelişti largi asupra Vârfului Călineasa, Platoului Scărişoara, Platoului Lumea Pierdută şi Masivului Biharia (recunoscut prin Vârful Curcubăta Mare de 1.848 m, pe care se afla releul de televiziune).
Accesul în Padiș, cu mașina sau pe jos
Zona turistică Padis este străbătută de drumul forestier Răchițele- Ic Ponor – Padiș – Boga – Pietroasa, cu o lungime de 53 km.
Drumul este accesibil dinspre:
– Huedin (Huedin – Padiș, 58 km): Huedin – Călata – Buteni – Mărgău – Scrind Frăsinet – Răchițele: 27 km, drum județean parțial modernizat; Răchițele- Padiș: 31 km, drum forestier.
– Cluj-Napoca (Cluj-Napoca – Padiș, 95 km): Cluj – Gilău – Someșul Cald – Mărișel – Poiana Horea – Ic Ponor (Cantonul Silvic Bârna), din care: Cluj-Napoca – Poiana Horea: 70 km, drum modernizat (asfalt), Poiana Horea – Călineasa – Ic Ponor (Cantonul Silvic Bârna): 20 km, drum nemodernizat, recomandat autoturismelor de teren.
– Oradea (Oradea – Padiș: 100 km): prin Beiuș – Sudrigiu (Sudrigiu – Pietroasa 12 km, asfalt) sau dinspre Ștei (pentru turiștii ce vin dinspre Alba-Iulia, Deva, Arad), tot prin Sudrigiu și Pietroasa, drum asfaltat.
Accesul în zonă se poate face și pe următoarele poteci marcate:
Cabana Vlădeasa – Padiș,
Stâna de Vale – Padiș,
Ic Ponor – Padiș,
Pietroasa -Padiș,
Șaua Vârtop – Padiș,
Arieșeni – Padis 16 km;
Gârda de Sus – Padiș,
Peștera de la Scărișoara – Padiș
Obiective turistice din Padiș
Cetățile Ponorului
Cetățile Rădesei
Lumea Pierdută
Ghețarul Focul Viu
Șesul Padiș
Cheile Galbenei
Biserica Moțului
Poiana Ponor
Someșul Cald
Groapa de la Bârsa
Poiana Vărășoaia
Poiana Glavoi
Măgura Vănata
Izbucul Galbenei
Peștera Caput
Valea Boga
Culmea Gârligate
Poiana Bălileasa
Poiana Florilor
Piatra Galbenei
Avenul Bortig
Avenul Gemanata
Avenul Negru
Avenul Pionierilor
Avenul Acoperit
Surse: Parcul Natural Apuseni, Wikipedia, cititori alba24
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. 4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni
Patru bărbați condamnați pentru infracțiuni de efectuarea de operațiuni cu substanțe interzise și trafic de droguri de mare risc, au fost depistați, vineri, de polițiștii clujeni.
Aceștia au fost duși direct la Penitenciarul Gherla.
4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni
Dealerii au fost găsiți în urma unei acțiuni a polițiștilor de la Secției 6 Rurală Florești, care au colaborat cu Serviciul de Investigații Criminale. fiind sprijiniți de Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.
Astfel potrivit IPJ Cluj, au fost depistați patru bărbați cu vârste între 35 și 56 de ani, pe numele cărora Tribunalul Cluj a emis, la data de 4 octombrie 2024, mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.
Cei în cauză au fost condamnați la pedepse cuprinse între 2 și 5 ani, în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc, ambele infracțiuni fiind săvârșite în formă continuată.
După depistare, aceștia au fost conduși și predați reprezenanților Penitenciarului Gherla, în vederea executării pedepselor.
EVENIMENT
Invitație la plimbare pe „Promenada inimilor”, pe malul Someșului din Cluj-Napoca. Ce beneficii are mersul pe jos
Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Inimii, în data de 5 octombrie 2024, Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Fundația Română a Inimii, cluburile Rotary din Cluj-Napoca, UMF “Iuliu Hațieganu” şi Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj continuă programul “Promenada Inimilor”, prin inaugurarea unor noi trasee pe malul Someşului.
„Primele promenade au fost inaugurate în anul 2013 în Parcul Central, respectiv în Parcul Rozelor. Astfel, se oferă clujenilor posibilitatea de a face plimbări pe trasee ce trebuie parcurse într-o anumită perioadă de timp, fie că este vorba despre pacienţi cu afecţiuni cardice, fie că sunt persoane sănătoase interesate de măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare.
„Promenada inimilor”, pe malul Someșului, în Cluj-Napoca
Amintim faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, dar şi în Europa, iar mersul pe jos reprezintă cel mai simplu mijloc de a preveni apariția bolilor de inimă pentru persoanele sănătoase, iar la cardiaci contribuie la scăderea riscului de apariție a unor complicații. Tot cu această ocazie, a fost refăcut traseul din Parcul Central.
Vă aşteptăm în data de 5 octombrie, ora 11, la pasarela de lângă Parcul Rozelor, pentru o plimbare pentru sănătate, pe “PROMENADA INIMILOR”, a comunicat Primăria Cluj-Napoca.
La ce ajută o plimbare în aer liber?
Medicii susțin că printre beneficiile mersului pe jos se numără:
– mentinerea unei greutati optime;
– prevenirea sau gestionarea unor afectiuni, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, cancer si diabet de tip 2;
– îmbunatatirea sanatatii cardiovasculare;
– întarirea oaselor si a muschilor;
– îmbunatatirea rezistentei musculare;
– cresterea nivelului de energie;
– îmbunatatirea starii de spirit;
– îmbunatatirea memoriei si a somnului;
– mentinerea echilibrului si a coordonarii corpului;
– întarirea sistemului imunitar;
– reducerea riscului de a dezvolta raceala sau gripa;
– gestionarea imbunatatita a functiilor organismului, cum ar fi colesterol ridicat, rigiditate musculara;
– reducerea grasimii corporale;
– scaderea glicemiei;
– cresterea fluxului de oxigen in corp, cortizol, epinefrina si
noradrenalina;
– poate antrena stima de sine si reduce simptomele de izolare sociala;
– reducerea anxietatii si a depresiei;
– stimuleaza gandirea creativa.
EVENIMENT
Ordine de chemare pentru clarificarea situației militare, împărțite clujenilor de către Poliție. Mulți au 50 de ani
Poliția Cluj a început de câteva zile să împartă ordine de chemare pentru clarificarea situației militare a unor clujeni, mulți reclamând faptul că au în jur de 50 de ani și nu înțeleg de ce are nevoie Armata de astfel de informații.
”Polițiștii mi-au adus acasă acest ordin de chemare de la Centrul Militar Zonal în care mi s-a pus în vedere să mă prezint la o unitate militară la jumătatea lunii.
Eu am 50 de ani, nu înțeleg de ce trebuie să știe Armata care este situația mea militară, familială, dacă sunt căsătorit sau divorțat, câtă vreme nu sunt eligibil să fiu chemat sub arme?
Eu am terminat armata cu peste 30 de ani în urmă, sunt în vârstă, am nepoți, nu mai pot ține o pușcă în mână, așadar de ce trebuie să dau explicații privind situația mea militară? Sper că nu se urmărește, de fapt, altceva.
Sunt neliniștit chiar dacă se precizează că acest ordin nu poate avea ca efect încorporarea, concentrarea sau mobilizarea mea. Adică mă gândesc la războiul din Ucraina, cine știe ce va aduce viitorul”, a spus un clujean pentru Cluj24.
Antrenament de verificare
Reprezentanții IPJ Cluj au precizat că împărțirea acestor ordine de chemare face parte din atribuțiile instituției și că nu este prima oară când astfel de documente sunt distribuite.
De asemenea, reprezentanții Armatei au precizat că este vorba doar despre un antrenament pentru a verifica situația cetățenilor, a datelor lor personale, dacă mai locuiesc la aceeași adresă, fiind o acțiune care s-a mai desfășurat până acum.
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Emil Boc a dat cep unui butoi cu bere la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane în Piața Unirii
Primarul Emil Boc a dat, vineri, cep unui butoi cu bere nemțească la Festivalul de Toamnă a Economiei Germane care se desfășoară în Piața Unirii.
Pe lângă degustări de bere și mâncare nemțească, festivalul include și Beer Bike – o activare inedită, unde participanții pot pedala și savura bere autentică nemțească, savurarea unui pahar de suc natural de fructe, preparat chiar de participanți prin pedalarea unei biciclete electrice care alimentează un storcător de fructe.
De asemenea, au loc un Test Drive de Mașini Electrice cu mașini Mercedes-Benz EQE SUV și Mercedes-Benz EQA, dar și proiecții de filme în limba germană, cu subtitrare în limba engleză.
La eveniment a participat și primarul din Koln, care s-a arătat bucuros să fie la Cluj și pe scenă alături de “marele primar” Emil Boc, așa cum l-a numit.
Emil Boc a dat “drumul la distracție” și a spus că nemții știu să muncească, dar și să se distreze.
Emil Boc și-a pus un șorț și a numărat în germană până la 3 înainte să dea cep butoiului cu bere.
Emil Boc s-a suit și pe o bicicletă și a stors fructe.
După ce s-a dat pe bicicletă, Emil Boc nu a pierdut ocazia să facă o pledoarie pentru un stil de viață sănătos.
“Combini cel puțin două lucruri extrem de utile pentru fiecare dintre noi.
În primul rând mișcare, care înseamnă sănătate și în al doilea rând, prin energia produsă prin pedala pe care o apăs, se generează energia care pune în mișcare acest apart care face suc”, a explicat primarul Clujului.
Cât despre berea din care a băut, Boc a spus că a fost „foarte bună, așa cum poate fi la cum poate fi la Oktoberfest de Cluj.