ACTUALITATE
FOTO: Oraşul Ocna Mureş, cuprins de febra şahului. Peste 150 de participanţi la primul turneu din judeţul Alba al anului 2020

Oraşul Ocna Mureş tinde să devină al doilea pol de dezvoltare a şahului în judeţul Alba după municipiul Alba Iulia. Deşi nu există o tradiţie şahistă indelungată în Ocna Mureş, febra şahului pare să fi cuprins oraşul sării în ultimii ani, zeci de copii ocnamureşeni fiind atraşi de jocul regilor.
Acest lucru s-a putut observa şi la ediţia a treia a turneului “Regele Şahuluii” organizată în 24 ianuarie de Asociaţia Judeţeană de Şah Alba în parteneriat cu Primăria Ocna Mureş, Clubul Copiilor Ocna Mureş şi Casa de Cultură “Ion Sângereanu” Ocna Mureş, la care au participat nu mai puţin de 154 de şahişti din judeţele Alba, Braşov, Bacău, Cluj, Hunedoara, Mureş, Satu Mare şi Sibiu.
Nu numai numărul participanţilor, dar şi nivelul acestora a crescut faţă de ediţiile anterioare, turneul începând să devină cunoscut şi apreciat pe plan naţional, dar trebuie notat că şi numărul participanţilor din Ocna Mureş şi localităţile învecinate a fost mai mare decât anul trecut.
În secţiunea jucătorilor nelegitimaţi şi a jucătorilor legitimaţi fără rating FIDE au luat startul 90 de jucători, împărţiţi pe categorii de vârstă. Iată numele premianţilor.
- Grupa A (fetiţe 2013-2014) 1.Andreea Cristurean (Turda) 2.Noelia Cristurean (Turda), Maya Costinaş (Petroşani) 3.Anisia Gligor (Alba Iulia), Ana Todea (Ocna Mureş), Maia Iakob (Ocna Mureş)
- Grupa B (băieţi 2013-2014) 1.Flavius Neagu (Petroşani), Ianis Todea (Ocna Mureş) 2.Raul Gheorghe (Ocna Mureş), Lucas Bujeniţă (Ocna Mureş), Zian Milaciu (Ocna Mureş) 3.George Pătroc (Ocna Mureş)
- Grupa C (fetiţe 2011-2012) 1.Aida Szasz (Tg Mureş) 2.Natalia Gligor (Alba Iulia) 3.Ioana Stoica (Ocna Mureş)
- Grupa D (băieţi 2012) 1.Noah Peter (Tg Mureş) 2.Ioan Gomboş (Câmpeni) 3.David Halas (Turda)
- Grupa E (băieţi 2011) 1.Răzvan Hegheş (Turda) 2.Tudor Bobar (Câmpeni) 3.Darius Stanciu (Alba Iulia)
- Grupa F (băieţi 2010) 1.Sergiu Petruţa (Ocna Mureş) 2.David Mitrofan (Alba Iulia) 3.David Kolozsvari (Ocna Mureş)
- Grupa G (băieţi 2010) 1.David Vesa (Alba Iulia) 2.Luca Pop (Ocna Mureş) 3.Brian Raţiu (Ocna Mureş)
- Grupa H (fete 2009-2010) 1.Maria Milik (Ocna Mureş) 2.Hadasa Trifan (Ocna Mureş) 3.Mara Indrei (Ocna Mureş)
- Grupa I (băieţi 2009) 1.David Herman (Ocna Mureş) 2.Darius Cociş (Ocna Mureş) 3.Vasile Miclea (Răboieni)
- Grupa J (băieţi şi fete 2008) 1.Sebastian Gagyi (Petroşani) 2.Adrian Sanislav (Ocna Mureş) 3.Bogdan Cristea (Alba Iulia), Zina Bian (Ocna Mureş)
- Grupa K (băieţi 2007-2008) 1.Nimrod Bartha (Ocna Mureş) 2.Ruben Vaida (Luncu Mureşului) 3.Darius Buna (Ocna Mureş)
- Grupa L (băieţi şi fete 2007) 1.Laurenţiu Alexa (Teiuş) 2.Dragoş Vesa (Alba Iulia) 3.Erik Trifan (Ocna Mureş)
- Grupa M (băieţi 2005-2006) 1.Cătălin Mărină (Teiuş) 2.Ionatan Ciouran (Ocna Mureş) 3.Sorin Gaspar (Ocna Mureş)
- Grupa N ( băieţi 2005) 1.Sergiu Borca (Ocna Mureş) 2.Ionuţ Niculiţă (Ocna Mureş) 3.Andrei Tat (Ocna Mureş)
- Grupa O (băieţi 2004-2005) 1.Iacob Oprea (Blaj) 2.Alin Varga (Ocna Mureş) 3.Andrei Cristea (Ocna Mureş), Darius Marcu (Blaj)
- Grupa P (băieţi şi fete 2002-2003) 1.George Rad (Unirea) 2.Vlad Grozav (Ocna Mureş) 3.Denisa Lodroman (Teiuş)
- Grupa Q (seniori) 1.Iulian Gomboş (Câmpeni) 2.Mircea Oprea (Blaj), Ioan Oţoiu (Stremţ), Albert Gagyi (Petroşani) 3.Septimiu Buda (Alba Iulia)
Prezentă la festivitatea de premiere, Corina Coţea, director al Palatului Copiilor Alba Iulia, a apreciat activitatea deoasebită a profesorului Florin Oprea în cadrul Clubului Elevilor din Ocna Mureş, îndemnând copiii să practice în continuare sportul minţii, acesta fiind un instrument educaţional excelent pentru elevi.
Turneul seniorilor omologat FIDE a fost dominat de la un capăt la altul de juniorul Matyas Szegedy (Unio Satu Mare) care s-a impus cu 5,5 puncte din 6 posibile, urmat de Mina-Andrei Măreşanu (Voinţa Satu Mare) 5 puncte Alexandru Vişoescu (Logic 64 Braşov) şi Nicolae Şandru (Aiud) cu 4,5 puncte. La turneu au participat 28 de jucători.
S-au acordat următoarele premii speciale:
- Seniori peste 50 de ani: 1.Nicolae Şandru (Aiud) 2.Ionel Miron (Aiud) 3.Cornel Vasilca (Sebeş)
- Seniori peste 65 de ani: 1.Mihai Vîlceanu (Cugir) 2.Mircea Cepoiu (Alba Iulia) 3.Emanuil Pop (Aiud)
- Juniori: 1.Ilie Arion (Cugir) 2.Radu Ţâmpea (Alba Iulia) 2.Raul Ferenţiu (Cluj Napoca)
Foarte disputat a fost turneul juniorilor sub 18 ani omologat FIDE. David Donici-Maier (CSS Tg Mureş) s-a clasat pe primul loc cu 5,5 puncte, urmat de Ianis Tarciuc (CSM Unirea Alba Iulia), Remus Husaru (Balta Albastră Bacău) şi Andrei Simina (CSM Unirea Alba Iulia), toţi cu 5 puncte.
Revelaţia turneului a fost Ionuţ Gomboş din Câmpeni, legitimat la CSM Unirea Alba Iulia care, deşi are doar 7 ani şi se antrenează în cadrul clubului albaiulian doar de un an, a făcut un turneu excelent acumulând 4,5 puncte şi ocupând poziţia a 5-a în clasamentul general din cei 36 de participanţi. De notat şi evoluţia foarte bună a mezinului turneului, Rareş Apostu (5 ani), care a acumulat 2,5 puncte.
S-au acordat următoarele premii speciale:
- Copii sub 6 ani 1.Rareş Apostu (Petroşani)
- Copii sub 8 ani 1.Ştefan Butuza (CSS Tg Mureş) 2.Marius Tătar (CSS Tg Mureş) 3.Mara Ferenţiu (Viitorul Cluj-Napoca)
- Copii sub 10 ani 1.Szabolcs Szegedy (Voinţa Satu Mare) 2.Titus Trif (CSS Tg Mureş) 3.Alexandru Simina (CSM Unirea Alba Iulia)
- Copii sub 12 ani 1.Ioan-Mihai Gomboş (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Robert Vătăşelu (Jiul Petroşani) 3.George Pleşa (CSM Unirea Alba Iulia)
- Copii sub 16 ani 1.Andrei Simina (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Tudor Bichis (Turnul Alb Sibiu) 3.Andrei Schmit (CSO Cugir)
Premiile au fost înmânate de primarul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, şi viceprimarul localităţii Pavel Gligor Podariu.
“Vom rămâne în continuare alături de activitatea şahistă din Ocna Mureş şi de această competiţie. Odată cu deschiderea Băilor Sărate ne dorim să transformăm acest turneu, care deja este unul important în calendarul şahist naţional, într-un festival şahist international.” a declarant la finalul întrecerii primarul Silviu Vinţeler, care a mulţumit zecilor de participanţi veniţi din alte localităţi pentru efortul făcut pentru a participa la turneu, dar şi organizatorilor pentru munca depusă.
Turneul a fost arbitrat de Marius Ceteraş (Alba Iulia), Aurelian Vlad (Aiud), Alin Apostu (Petroşani) şi Florin Oprea (Ocna Mureş), sprijiniţi şi de cadrele didactice prezente la turneu.
La reuşita evenimentului şi-au adus contribuţia numeroase persoane care apreciază munca depusă de profesorul Ioan-Florin Oprea pentru comunitatea din Ocna Mureş şi alte localităţi înveciante.
„Aş dori să le mulţumesc tuturor celor care au sprijinit organizarea ediţiei din acest an a turneului Regele Şahului, dar şi celor care mi-au fost alături în ultimii ani pentru promovarea şahului în rândul copiilor din Ocna Mureş: prof.Rodica Andronescu, prof.dr.Dumitru Mălin, prof.Daniel Fonoage, Cristian Vlad, Primăria oraşului Ocna Mureş şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba. Mă bucur că datorită şahului foarte mulţi copii din Ocna Mureş şi imprejurimi reuşesc reuşesc să îşi îmbunătăţească performanţele şcolare, iar unii copii cu probleme sociale reuşesc să se integreze mai uşor în societate. Printre copii care au urcat astăzi pe podium s-au aflat foarte mulţi copii copii din Ocna Mureş, câţiva dintre ei fiind de la aşezăminte sociale. Şahul uneşte oamenii din toate categoriile sociale şi acesta cred că este cel mai mare câştig al acestei competiţii.” a declarat directorul turneului, prof.Florin-Ioan Oprea
[ad_2]
Citește FOTO: Oraşul Ocna Mureş, cuprins de febra şahului. Peste 150 de participanţi la primul turneu din judeţul Alba al anului 2020 pe Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Consiliul Județean Cluj transformă mai multe drumuri comunale în mini-centuri de ocolire a celor mai aglomerate rute din județ

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunță implementarea unor mini-centuri menite să reducă aglomerația și să creeze noi rute alternative pentru traficul din județ.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj a explicat că aceste drumuri nu sunt menite să înlocuiască o centură clasică sau o autostradă, dar vor contribui la o mai bună distribuție a traficului.
Ele vor fi realizate prin preluarea în administrarea județului a mai multor drumuri comunale și modernizarea, respectiv extinderea lor.
„Eu nu mă substitui Guvernului care ar trebui să facă centuri de ocolire a orașelor. Eu nu fac autostradă și nici nu am spus că acele drumuri vor lua tot traficul de pe autostradă și dintr-o dată Clujul nu va mai avea mașini. Sunt variante alternative, vor mai fi și altele. Pe lângă drumul acesta care va putea prelua mult trafic, dar nu va fi centură în sensul propriu cu patru benzi și traficul greu și tot. Va fi o mini-centură sub formă de drum județean care, sigur, va prelua o parte din trafic, dar nu va fi în regim de autostradă”, a declarat Alin Tișe.
Șapte mini-centurile propuse
- Mini-centura Topa – Așchileu: Această rută va lega Topa Mică de Așchileu, oferind o cale de acces alternativă pentru traficul din zona de nord a județului.
- Mini-centura Sânpaul – Berindu – Popești: O nouă conexiune care va ajuta la degrevarea traficului din Baciu. Traseul pornește din Sânpaul, trece prin Berindu și Popești, ajungând la intrarea în Cluj-Napoca. Această rută va funcționa ca o mini-centură pentru zona de vest a orașului.
- Mini-centura Coasta – Tăușeni – Jucu – Apahida: Proiectul include un drum alternativ ce va lega Coasta, Tăușeni și Apahida, evitând traseul aglomerat de intrare în Cluj-Napoca. Conectarea la centura din zona Planoarelor va permite un acces mai fluid către oraș.
- Mini-centura Căianu – Jucu: Un drum nou care va ocoli Apahida, creând o legătură directă între Căianu și Jucu.
- Mini-centura Vad – Câțcău: Această variantă ocolitoare va permite evitarea traficului la intrarea prin Dej. Proiectul include un pod peste Someș și unificarea a două drumuri comunale care în prezent nu comunică. Noua rută va facilita legătura spre Baia Mare.
- Mini-centura Cătina – Feldioara – județ Bistrița-Năsăud: Un traseu care va reduce distanța de parcurs cu 25 de kilometri, creând o scurtătură esențială către județul Bistrița-Năsăud.
- Mini-centura Dăbâca – Panticeu: Această rută va îmbunătăți considerabil conexiunile dintre Dăbâca, Panticeu, Recea Cristur și județul Sălaj, eliminând necesitatea accesului prin drumul național. În prezent, legătura dintre aceste localități se face doar pe un drum de pădure.
EVENIMENT
FOTO. Un șofer a scăpat nevătămat după ce s-a RĂSTURNAT cu autotrenul între Florești și Gilău

Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp între Florești și Gilău.
Un autotren s-a răsturnat, rămânănd parțial pe șosea.
Un șofer a scăpat nevătămat după ce s-a RĂSTURNAT cu autotrenul între Florești și Gilău
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accidentul rutier care a avut loc la ieșire din comuna Florești spre comuna Gilău.
Echipajele ISU au găsit la fața locului un autotren răsturnat. Un bărbat a fost evaluat de către paramedicii SMURD, iar acesta a refuzat transportul la spital.
Foto: ISU Cluj
ADMINISTRAȚIE
Alin Tișe spune că nu are planuri de restructurare la CJ Cluj: „Nu poți da oameni afară fără criterii obiective”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că reorganizarea administrației publice trebuie bazată pe criterii obiective.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a subliniat că disponibilizările din aparatul de stat trebuie să aibă la bază criterii clare și să fie justificate de eficiență, nu de decizii arbitrare. El este de părere că digitalizarea unor servicii este un motiv obiectiv pentru reducerea numărului de posturi, însă procesul trebuie să fie unul transparent și echitabil.
„Dacă eu implementez digitalizarea totalmente și constat că din cei 40 care lucrau până acum îmi ajung 10 oameni care să preia digitalizarea, am argumente să fac o reorganizare, dar ca să spun că, de mâine, din 300 de oameni în subordine, 100 ajung, că așa cred eu, mi se pare o copilărie și nu mă pot hazarda la asta”, a spus președintele CJ Cluj.
Reorganizarea instituțiilor publice, doar după criterii obiective
Alin Tișe a afirmat că o eventuală reducere a personalului din instituțiile publice trebuie să fie fundamentată pe necesitate și nu pe decizii subiective. El consideră că un angajat este „un sac de cartofi” și că eliminarea posturilor trebuie să aibă un fundament clar.
„Ca să dai un om afară dintr-o instituție de stat, omul fiind o entitate cu suflet, cu minte, nu este un sac de cartofi, să spui că avem 10 saci de cartofi din care trebuie să rămână cinci. Eu cred că atunci când decizi o reorganizare administrativă, acest lucru trebuie să se întâmple dacă munca pe care el o face este înlocuită de altceva și în altă formă”, a afirmat Alin Tișe.
„Cred că sunt pe alocuri prea mulți funcționari”
El a recunoscut că, în unele domenii, numărul funcționarilor este prea mare, însă este de părere că reducerea acestora trebuie să se facă pe criterii transparente și corecte.
„Cred că sunt pe alocuri prea mulți funcționari pe anumite domenii, în anumite departamente, dar cred că reorganizarea trebuie să o faci pe criterii clare, obiective”, a subliniat Tișe.
„Nu am în plan acum să dau oameni afară”
Președintele CJ Cluj a susținut ideea unei evaluări imparțiale a funcționarilor publici, pentru a elimina posibilele influențe politice sau personale în luarea deciziilor. El a subliniat totodată că nu își plănuiește să concedieze din angajații aflați în subordine.
„Nu am un plan acum de a da oameni afară, dar eu cred că dacă ajungi să reorganizezi o instituție, atunci trebuie să o faci pe niște criterii obiective. Nu ești în stare tu, o lași pe mâna unei entități, cum ar fi o universitate, poate testa un funcționar public foarte simplu. Sau o firmă externă îi poate testa pe funcționari foarte simplu. Nu trebuie să te amesteci deloc”, a mai afirmat Alin Tișe.
„Evaluarea, dacă vrem să fie corectă, trebuie să nu o facă colegul de birou”
El a mai spus că în instituțiile publice există angajați care au primit calificative excelente ani la rând, așadar disponibilizarea lor fără un criteriu clar ar fi injustă.
„Cred că ar fi obligatoriu de aplicat evaluarea unui funcționar public, dacă vrem să fie una corectă, să nu o facă colegul de birou, șeful ierarhic, ci să o facă o entitate obiectivă, apolitică, pentru că, de exemplu, eu nu pot să dau afară un angajat care în fiecare an are foarte bine. Dacă eu am 10 șoferi, oameni care au foarte bine în fiecare an și eu vreau ca de mâine să rămână cinci, pe ce criterii îi dau afară?”, arată președintele CJ Cluj.
„La noi nu se vorbește de ce aduc directorii în instituțiile publice”
Tișe a atras atenția asupra influenței directorilor în angajările din instituțiile publice, menționând că de-a lungul timpului, aceștia au avut un rol semnificativ în aducerea de noi angajați, și nu doar politicienii.
„La noi nu se vorbește de ceea ce aduc șefii, directorii în instituțiile publice, se vorbește doar de ce au adus oamenii politici. Vă asigur că dacă mergeți și verificați, nu că ar fi mai puțin condamnabile, la persoanele pe care un director sau un șef care a stat 25 de ani, poate mult peste un președinte, peste un primar în funcție, o să vedeți că poate aproape toți angajații au venit în perioada în care ei erau directori. Nu îmi poate spune acel director că șeful politic i-a pus pe toți”, a mai afirmat acesta.
Sporurile din administrația publică
Întrebat despre sporurile acordate în administrația publică, Tișe a declarat că acestea sunt stabilite prin negocieri cu sindicatele și că fiecare instituție are propriile criterii pentru acordarea acestor beneficii.
„Acele salarii se dau în urma unor negocieri cu sindicatul, și la noi, negociem an de an cu sindicatul. Sindicatul cere foarte multe, dar dacă sindicatul crede că merită să primească acele sporuri înseamnă că ei toți au ajuns la această concluzie. Tu, ca primar sau președinte, poți să spui nu îl dau. Dacă a fost o negociere între primărie și sindicat în care conducerea primăriei a acceptat”, a explicat Alin Tișe.
„Nu mi-am luat niciodată niciun spor”
Tișe a evitat să critice modul în care Primăria Cluj-Napoca gestionează aceste aspecte, subliniind că fiecare instituție are autonomia sa.
„Nu știu situația de la Primărie. Să îl întrebați pe domnul Boc. (…) Nu am informații, chiar nu știu, toți au sporuri? Înseamnă că la ei condițiile de muncă sunt mai vitrege, poate au spații mai puține, sunt mai înghesuiți în încăperi. Fiind foarte mulți angajați, numai la Poliția Locală sunt câteva sute, 300, poate că nu au spațiu, nu la modul ironic. Sunt convins că primarul nu ia aceste drepturi, cum nici eu nu mi-am luat niciodată niciun spor, nu iau nimic, tocmai ca să nu am discuții când plec de aici. Deplasările externe eu mi le plătesc aproape integral, ca să nu fie discuții. Încerc să mă feresc de toate astea cât pot”, a conchis acesta.
EDUCATIE
FOTO. Elevă de liceu din Cluj-Napoca, premiată la bursa locurilor de muncă AJOFM. Visul ei, să-și deschidă propria cofetărie

Natalia Matei, elevă în clasa a XI-a la Colegiul tehnic de industrie alimentară ”Raluca Ripan” Cluj-Napoca, a fost premiată, miercuri, în cadrul Bursei locurilor de muncă organizată la Casino de AJOFM, și a primit echipamente profesionale – plan de încălzire electrică pentru lucrul cu ciocolată, lampă modelare zahăr artistic, aerograf cu dublă acțiune – din partea Asociației Patronale HoReCa din Cluj.
Tânăra a câștigat anul trecut locul 1 la Olimpiada Națională de Meserii, la categoria cofetar-patiser, iar în septembrie a participat la Lyon, în Franța, la Campionatul Mondial World Skill.
”Mi-a plăcut de mică această meserie și mi-am spus că trebuie să îmi urmez pasiunea mea în bucătărie, mai ales că mama mea este bucătăreasă și o ajutam încă de când aveam 9 ani. Am zis că aici e locul meu, aici mă liniștesc, îmi adun gândurile și când am o problemă, mă pun și fac prăjituri și tot stresul se risipește.
Îmi place cofetăria, iar prăjitura mea preferată pe care o face este snikers, cu nucă și caramel, iar musafirii când vin la mine îmi cer să le fac această prăjitură”, a spus Natalia pentru Cluj24.
„Papilele gustative să fie pregătite pentru toate dulciurile”.
Eleva a avut numai de învățat din experiența participării la concursul de la Lyon.
”A fost un nivel ridicat, cu competitori bine pregătiți. Am învățat, printre altele, că trebuie să am încredere în mine și dacă am ambiție pot face orice.
La Lyon am avut de făcut o sculptură de ciocolată, una din zahăr, două torturi, 4 tarte, bomboane și 2 mascote din marțipan”, a precizat Natalia Matei.
Aceasta crede că principalele calități ale unui cofetar-patiser, pe care le are și ea, sunt determinare, ambiție, imaginație, multă pasiune și imaginație, ”iar papilele gustative să fie pregătite pentru toate dulciurile”.
”După ce voi absolvi Colegiul <<Raluca Ripan>> vreau să îmi deschid cofetăria mea și să lucrez în ciocolată, să fac praline, sculpturi pentru evenimente”, a conchis Natalia Matei, care are 18 ani.
Eleva a pregătit pentru bursa locurilor de muncă o sculptură din ciocolată special pentru Paști, la care a lucrat 3 zile, și care include elemente decorative specifice – iepurași și ouă.
Natalia vrea să câștige și în acest an la Olimpiada Națională de Meserii și să participe la Campionatul Mondial World Skill care va avea loc în Danemarca.
Copil deosebit
Adriana Rotar, profesor de practică la Bakery School, care are un contract în sistem dual cu Colegiul tehnic de industrie alimentară <<Raluca Ripan>>, pregătește profesioniști în ramura patiserie – cofetărie.
”Natalia este un copil deosebit. I-a fost greu la Lyon, deoarece nivelul competiției a fost deosebit de ridicat. Dar am observat că este o fată foarte ambițioasă și motivată. O încurajez și îi spun că are șanse extraordinare și că totul depinde de ea”, a spus Rotar.
La ceremonia de premiere de la Bursa AJOFM au participat prefectul Maria Forna, primarul Emil Boc, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, șefa ISJ Cluj, Marinela Marc, și Ștefan Gadola, președintele Asociației Patronale HoReCa.