ACTUALITATE
FOTO: Oraşul Ocna Mureş, cuprins de febra şahului. Peste 150 de participanţi la primul turneu din judeţul Alba al anului 2020

Oraşul Ocna Mureş tinde să devină al doilea pol de dezvoltare a şahului în judeţul Alba după municipiul Alba Iulia. Deşi nu există o tradiţie şahistă indelungată în Ocna Mureş, febra şahului pare să fi cuprins oraşul sării în ultimii ani, zeci de copii ocnamureşeni fiind atraşi de jocul regilor.
Acest lucru s-a putut observa şi la ediţia a treia a turneului “Regele Şahuluii” organizată în 24 ianuarie de Asociaţia Judeţeană de Şah Alba în parteneriat cu Primăria Ocna Mureş, Clubul Copiilor Ocna Mureş şi Casa de Cultură “Ion Sângereanu” Ocna Mureş, la care au participat nu mai puţin de 154 de şahişti din judeţele Alba, Braşov, Bacău, Cluj, Hunedoara, Mureş, Satu Mare şi Sibiu.
Nu numai numărul participanţilor, dar şi nivelul acestora a crescut faţă de ediţiile anterioare, turneul începând să devină cunoscut şi apreciat pe plan naţional, dar trebuie notat că şi numărul participanţilor din Ocna Mureş şi localităţile învecinate a fost mai mare decât anul trecut.
În secţiunea jucătorilor nelegitimaţi şi a jucătorilor legitimaţi fără rating FIDE au luat startul 90 de jucători, împărţiţi pe categorii de vârstă. Iată numele premianţilor.
- Grupa A (fetiţe 2013-2014) 1.Andreea Cristurean (Turda) 2.Noelia Cristurean (Turda), Maya Costinaş (Petroşani) 3.Anisia Gligor (Alba Iulia), Ana Todea (Ocna Mureş), Maia Iakob (Ocna Mureş)
- Grupa B (băieţi 2013-2014) 1.Flavius Neagu (Petroşani), Ianis Todea (Ocna Mureş) 2.Raul Gheorghe (Ocna Mureş), Lucas Bujeniţă (Ocna Mureş), Zian Milaciu (Ocna Mureş) 3.George Pătroc (Ocna Mureş)
- Grupa C (fetiţe 2011-2012) 1.Aida Szasz (Tg Mureş) 2.Natalia Gligor (Alba Iulia) 3.Ioana Stoica (Ocna Mureş)
- Grupa D (băieţi 2012) 1.Noah Peter (Tg Mureş) 2.Ioan Gomboş (Câmpeni) 3.David Halas (Turda)
- Grupa E (băieţi 2011) 1.Răzvan Hegheş (Turda) 2.Tudor Bobar (Câmpeni) 3.Darius Stanciu (Alba Iulia)
- Grupa F (băieţi 2010) 1.Sergiu Petruţa (Ocna Mureş) 2.David Mitrofan (Alba Iulia) 3.David Kolozsvari (Ocna Mureş)
- Grupa G (băieţi 2010) 1.David Vesa (Alba Iulia) 2.Luca Pop (Ocna Mureş) 3.Brian Raţiu (Ocna Mureş)
- Grupa H (fete 2009-2010) 1.Maria Milik (Ocna Mureş) 2.Hadasa Trifan (Ocna Mureş) 3.Mara Indrei (Ocna Mureş)
- Grupa I (băieţi 2009) 1.David Herman (Ocna Mureş) 2.Darius Cociş (Ocna Mureş) 3.Vasile Miclea (Răboieni)
- Grupa J (băieţi şi fete 2008) 1.Sebastian Gagyi (Petroşani) 2.Adrian Sanislav (Ocna Mureş) 3.Bogdan Cristea (Alba Iulia), Zina Bian (Ocna Mureş)
- Grupa K (băieţi 2007-2008) 1.Nimrod Bartha (Ocna Mureş) 2.Ruben Vaida (Luncu Mureşului) 3.Darius Buna (Ocna Mureş)
- Grupa L (băieţi şi fete 2007) 1.Laurenţiu Alexa (Teiuş) 2.Dragoş Vesa (Alba Iulia) 3.Erik Trifan (Ocna Mureş)
- Grupa M (băieţi 2005-2006) 1.Cătălin Mărină (Teiuş) 2.Ionatan Ciouran (Ocna Mureş) 3.Sorin Gaspar (Ocna Mureş)
- Grupa N ( băieţi 2005) 1.Sergiu Borca (Ocna Mureş) 2.Ionuţ Niculiţă (Ocna Mureş) 3.Andrei Tat (Ocna Mureş)
- Grupa O (băieţi 2004-2005) 1.Iacob Oprea (Blaj) 2.Alin Varga (Ocna Mureş) 3.Andrei Cristea (Ocna Mureş), Darius Marcu (Blaj)
- Grupa P (băieţi şi fete 2002-2003) 1.George Rad (Unirea) 2.Vlad Grozav (Ocna Mureş) 3.Denisa Lodroman (Teiuş)
- Grupa Q (seniori) 1.Iulian Gomboş (Câmpeni) 2.Mircea Oprea (Blaj), Ioan Oţoiu (Stremţ), Albert Gagyi (Petroşani) 3.Septimiu Buda (Alba Iulia)
Prezentă la festivitatea de premiere, Corina Coţea, director al Palatului Copiilor Alba Iulia, a apreciat activitatea deoasebită a profesorului Florin Oprea în cadrul Clubului Elevilor din Ocna Mureş, îndemnând copiii să practice în continuare sportul minţii, acesta fiind un instrument educaţional excelent pentru elevi.
Turneul seniorilor omologat FIDE a fost dominat de la un capăt la altul de juniorul Matyas Szegedy (Unio Satu Mare) care s-a impus cu 5,5 puncte din 6 posibile, urmat de Mina-Andrei Măreşanu (Voinţa Satu Mare) 5 puncte Alexandru Vişoescu (Logic 64 Braşov) şi Nicolae Şandru (Aiud) cu 4,5 puncte. La turneu au participat 28 de jucători.
S-au acordat următoarele premii speciale:
- Seniori peste 50 de ani: 1.Nicolae Şandru (Aiud) 2.Ionel Miron (Aiud) 3.Cornel Vasilca (Sebeş)
- Seniori peste 65 de ani: 1.Mihai Vîlceanu (Cugir) 2.Mircea Cepoiu (Alba Iulia) 3.Emanuil Pop (Aiud)
- Juniori: 1.Ilie Arion (Cugir) 2.Radu Ţâmpea (Alba Iulia) 2.Raul Ferenţiu (Cluj Napoca)
Foarte disputat a fost turneul juniorilor sub 18 ani omologat FIDE. David Donici-Maier (CSS Tg Mureş) s-a clasat pe primul loc cu 5,5 puncte, urmat de Ianis Tarciuc (CSM Unirea Alba Iulia), Remus Husaru (Balta Albastră Bacău) şi Andrei Simina (CSM Unirea Alba Iulia), toţi cu 5 puncte.
Revelaţia turneului a fost Ionuţ Gomboş din Câmpeni, legitimat la CSM Unirea Alba Iulia care, deşi are doar 7 ani şi se antrenează în cadrul clubului albaiulian doar de un an, a făcut un turneu excelent acumulând 4,5 puncte şi ocupând poziţia a 5-a în clasamentul general din cei 36 de participanţi. De notat şi evoluţia foarte bună a mezinului turneului, Rareş Apostu (5 ani), care a acumulat 2,5 puncte.
S-au acordat următoarele premii speciale:
- Copii sub 6 ani 1.Rareş Apostu (Petroşani)
- Copii sub 8 ani 1.Ştefan Butuza (CSS Tg Mureş) 2.Marius Tătar (CSS Tg Mureş) 3.Mara Ferenţiu (Viitorul Cluj-Napoca)
- Copii sub 10 ani 1.Szabolcs Szegedy (Voinţa Satu Mare) 2.Titus Trif (CSS Tg Mureş) 3.Alexandru Simina (CSM Unirea Alba Iulia)
- Copii sub 12 ani 1.Ioan-Mihai Gomboş (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Robert Vătăşelu (Jiul Petroşani) 3.George Pleşa (CSM Unirea Alba Iulia)
- Copii sub 16 ani 1.Andrei Simina (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Tudor Bichis (Turnul Alb Sibiu) 3.Andrei Schmit (CSO Cugir)
Premiile au fost înmânate de primarul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, şi viceprimarul localităţii Pavel Gligor Podariu.
“Vom rămâne în continuare alături de activitatea şahistă din Ocna Mureş şi de această competiţie. Odată cu deschiderea Băilor Sărate ne dorim să transformăm acest turneu, care deja este unul important în calendarul şahist naţional, într-un festival şahist international.” a declarant la finalul întrecerii primarul Silviu Vinţeler, care a mulţumit zecilor de participanţi veniţi din alte localităţi pentru efortul făcut pentru a participa la turneu, dar şi organizatorilor pentru munca depusă.
Turneul a fost arbitrat de Marius Ceteraş (Alba Iulia), Aurelian Vlad (Aiud), Alin Apostu (Petroşani) şi Florin Oprea (Ocna Mureş), sprijiniţi şi de cadrele didactice prezente la turneu.
La reuşita evenimentului şi-au adus contribuţia numeroase persoane care apreciază munca depusă de profesorul Ioan-Florin Oprea pentru comunitatea din Ocna Mureş şi alte localităţi înveciante.
„Aş dori să le mulţumesc tuturor celor care au sprijinit organizarea ediţiei din acest an a turneului Regele Şahului, dar şi celor care mi-au fost alături în ultimii ani pentru promovarea şahului în rândul copiilor din Ocna Mureş: prof.Rodica Andronescu, prof.dr.Dumitru Mălin, prof.Daniel Fonoage, Cristian Vlad, Primăria oraşului Ocna Mureş şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba. Mă bucur că datorită şahului foarte mulţi copii din Ocna Mureş şi imprejurimi reuşesc reuşesc să îşi îmbunătăţească performanţele şcolare, iar unii copii cu probleme sociale reuşesc să se integreze mai uşor în societate. Printre copii care au urcat astăzi pe podium s-au aflat foarte mulţi copii copii din Ocna Mureş, câţiva dintre ei fiind de la aşezăminte sociale. Şahul uneşte oamenii din toate categoriile sociale şi acesta cred că este cel mai mare câştig al acestei competiţii.” a declarat directorul turneului, prof.Florin-Ioan Oprea
[ad_2]
Citește FOTO: Oraşul Ocna Mureş, cuprins de febra şahului. Peste 150 de participanţi la primul turneu din judeţul Alba al anului 2020 pe Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


CFR Cluj a făcut doar egal cu Rapid, 1-1, luni seara în Gruia, lucru ce l-a nemulțumit pe Dan Petrescu, tehnicianul clujenilor.
„A fost cel mai slab joc al nostru în 2025, în general, nu numai acasă. În prima repriză am controlat meciul până în minutul 42, nu au ajuns la poartă. În repriza a doua am intrat moi, cum facem de obicei, nu știu de ce.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025
Puteam chiar să pierdem, dacă ne uităm la ocazii – Rapidul a avut șansele mai mari. Otto ne-a salvat, am luat acest punct. Antrenorii mari zic că e bine, uneori, să te mulțumești și cu un punct după astfel de meciuri.
Poate mă înșel, dar încă de la conferință am zis că echipa nu a fost bine toată săptămâna. Când te antrenezi 100% toată săptămâna, e bine. Nu pot spune că nu ne-am antrenat, dar ceva n-a fost în regulă.
VAR-ul nu a influențat rezultatul, nu știu dacă a fost sau nu penalty. Au fost prea puțini jucători care au dat 100%, toți puteau mai mult. Otto cred că a fost cel mai bun azi.
Mergem să jucăm cu FCSB un meci important. Cu două puncte în plus ar fi fost altceva, alte posibilități. Dacă pierdem, va fi greu să-i mai prindem.
Vreau și eu să văd o fază de arbitraj pro CFR – toți țipă și urlă, dar noi am fost cei dezavantajați. Nu am fost niciodată avantajați sezonul ăsta.
Sper să avem spirit de echipă, să ne revenim fizic și să arătăm mai bine. Azi nu am fost bine, în afară de 2-3 jucători. Trebuie să analizez și eu, și jucătorii, ce nu a funcționat.
Va fi un play-off în continuare strâns. E clar că, dacă noi pierdem meciul următor cu FCSB, va fi foarte greu să mai avem pretenții la campionat.
Vor fi 5 puncte cu 5 meciuri rămase. Meciul următor, pentru noi, este un meci decisiv dacă vrem să ne mai luptăm la campionat sau nu. Sper să avem o săptămână mai bună de antrenamente și jucătorii să înțeleagă că au greșit ceva, dar și că eu am greșit”, a spus Dan Petrescu, după meci.
EVENIMENT
FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare. Aruncă la toaletă orice

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundată.
Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.
Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare
Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.
În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.
EVENIMENT
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.
Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua
“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.
Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.
Foto: Arhivă
EDUCATIE
VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.
Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.
”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.
În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.
Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.
Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.
Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.
Pod care a rezistat la 123,9 kg
Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.
”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.