Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Oana a venit din Italia acasă, în Cluj-Napoca. A fondat o asociație care oferă îngrijiri medicale la domiciliul clujenilor

Publicat


adi 2

Oana s-a întors acasă, în Cluj-Napoca, de la Milano, unde se ocupa cu îngrijiri medicale la domiciliul pacienților, și a înființat un serviciu similar, pentru clujeni, susținută atât de soțul ei, Alex, cât și de mama sa, Adriana.

Astfel au fondat Asociația ”Sfântul Mattia”, asociație care oferă pachete personalizate de îngrijiri spitalicești la domiciliul pacienților. Acestea constau într-un set de tratamente medicale, de asistență medicala și de reabilitare, kinetoterapie și masaj medical, integrate cu servicii de igienă și îngrijire personală dar și asistență la masă acolo unde este nevoie, toate efectuate la domiciliul pacientului.

Mama Oanei a povestit pentru Cluj24 că proiectul, lansat recent, s-a născut ca urmare a propriei sale experiențe.

”Am trăit un dureros coșmar, in urma cu câțiva ani, când mama mea s-a îmbolnăvit brusc și a rămas imobilizata la pat. Nu sunt specialist in îngrijiri paliative dar, cu toate astea am rămas efectiv “arestata” acasa, lângă mama mea, străduindu-ma sa-i fac viata cât se putea mai puțin dureroasa. In tot acest timp am căutat ajutor specializat care sa ne ajute la domiciliu, însă fără niciun rezultat. Cererea pe care am făcut-o la Serviciul de resort al Primăriei a primit rezultat favorabil la câteva luni după ce mama decedase”, a spus Adriana.

În aceste condiții, fiica sa, Oana, care trăiește la Milano si se ocupa cu îngrijiri medicale la domiciliul pacienților i-a spus: ”Mamă, vom crea noi un astfel de serviciu ca toți cei care sunt in situații similare cu cea in care ai fost tu sa aibă mai multe opțiuni”.

Multă lume are nevoie de astfel de servicii

adi 1

”Am început demersurile in urma cu aproximativ doi ani, însă, pe parcurs, am întâmpinat diverse dificultăți. Aproximativ cu un an in urma, Oana si-a luat băiețelul de mâna si a venit sa se ocupe, personal, de tot ce înseamnă “nașterea” unei Asociații.

Am început activitatea, efectiv, in urma cu aproximativ o luna. Suntem realmente surprinse de câta lume are nevoie de acest gen de servicii și, totodata, de câta educație mai e nevoie ca acestea sa dea rezultate.

În ceea ce ne privește știm ca acest tip de servicii aduc plusuri atat aparținătorilor, cât și celor aflați in situații imposibile, imobilizati la domiciliu. Pe lângă actul medical propriu zis, ne străduim sa oferim celor aflați in suferința  un plus de empatie si sa le redam, in măsura posibilităților, demnitatea umană”, a explicat Adriana.

Acasă e cel mai bine

Oana a declarat, la rândul său, că ideea înființării unui astfel de serviciu la Cluj îi încolțise demult în minte, mai ales după ce și-a văzut bunicii chinuiți de boli, înainte să părăsească această lume.

”Am văzut cât de greu a fost familiei să îi îngrijească, că atunci când acasă nu existau resurse și instrumente necesare pentru a-i ajuta, au ajuns în spitale sau centre speciale, unde, fără îndoială, au primit cele mai bune îngrijiri medicale, dar din punct de vedere psihic și emoțional nu erau bine. Abia când reveneau acasă, în spațiul lor de confort, dădeau semne că se simt mai bine”, a precizat Oana.

Kinetoterapeut cu diplomă de la UBB Cluj

adi 3

Oana a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport a UBB Cluj-Napoca, specializare Kinetoterapie, după care a plecat în Italia unde și-a întemeiat o familie și a încercat să profeseze în domeniul în care studiase. A făcut un curs de îngrijiri medicale la domiciliu, un curs de operator sanitar, așa se numește și care a durat un an, și și-a dat seama că are legătură cu domeniul în care dorea eu să lucreze.

In Italia se ocupă de îngrijirea bolnavilor de peste 10 ani.

„În Italia, statul sprijină îngrijirile la domiciliu, mai mult decât statul roman. Aici, sprjinul acordat oamenilor care au nevoie de ajutor specializat la ei acasă este aproape nul. Așa că ne-am constituit într-o echipă din care fac parte medici, asistenți medicali, infirmieri, kinetoterapeuți și care se adresează tuturor persoanelor care au nevoie de un tratament, un masaj, ajutor pentru hrănirea pacientului sau, poate, pentru toaleta acestuia”, a precizat Oana.

Mattia, darul lui Dumnezeu

Asociația pe care a fondat-o poartă numele Mattia care este și numele băiețelului ei de 5 ani și care înseamă ”dar de la Dumnezeu”.

”Eu cred că binele pe care îl faci, la fel ca și răul, este o moștenire pe care o lași copiilor. Eu vreau să îi las copilului meu, drept moștenire, nu doar Asociația care îi poartă numele, ci tot binele pe care vreau să îl fac prin intermediul asociației”, a mai spus Oana. Inclusiv preturile pe care le practicam pentru serviciile oferite au fost gândite în așa fel încât să poată acoperi cheltuielile cu materialele sanitare și cu efortul echipei, dar sa fie accesibile aproape tuturor celor aflați in nevoie.

Bunica mea maternă s-a stins în urmă cu câțiva ani și a fost un moment în care a trebuit să fie internată într-un centru de îngrijiri paliative. Atunci mi-am promis că nimeni din familia mea nu va mai ajunge în astfel de centre.

Un om bolnav se recuperează mult mai eficient acasă, in mediul lui, alături de familie. Mediul pe care bolnavul îl cunoaște, îl ajută, îl stimulează mult mai bine decât unul străin. Noi, pentru bunica, nu am avut pe cine să chemăm acasă.

Dar, dacă pentru ea nu s-a putut, îmi doresc ca pentru toti ceilalți pacienți să se poată”, a conchis Oana.

Mai multe despre Asociația ”Sf. Mattia” puteți citi AICI.

asoc



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. andrei

    mai 19, 2023 la 6:05 pm

    Frumos Copil !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On

Publicat

Festivalul Lights On

Cea de-a șaptea ediție a festivalului internațional de instalații de lumină Lights On a început sâmbătă Cluj-Napoca.

Tema din acest an a festivalului cu intrare liberă, care durează pțnă în data de 8 decembrie este #TheOtherChristmasMarket.

Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On

La această ediție vor fi expuse peste 10 opere de artă contemporană, iar întreaga zonă cuprinsă între străzile Mihail Kogălniceanu și Emmanuel de Martonne va fi iluminată cu lucrări semnate de artiști din România și din alte țări europene, printre care Austria, Italia, Norvegia, Marea Britanie și Franța.

Una dintre atracțiile principale ale festivalului va fi instalația “I love you”, realizată de arhitectul-artist Jacques Rival, care va reprezenta cel mai mare glob de zăpadă din România.

Această lucrare, care are un diametru de 6,8 metri se bazează pe statuia “Spectrul” a artistului român Ciprian Mureșan și va aduce o reinterpretare spectaculoasă a unei opere deja existente.

Instalația va include lumini și forme care vor transforma statuia într-un obiect luminos de mari dimensiuni, iar aceasta reprezintă o premieră pentru România.

Instalație cu peste 65.000 de LED-uri

Un alt punct de interes al festivalului va fi instalația “Submergence” creată de studio-ul britanic Squidsoup. Cu peste 65.000 de LED-uri interconectate, suspendată la 4 metri înălțime, aceasta va permite vizitatorilor să pătrundă într-un val imens de lumină.

În plus, în cadrul ediției din acest an vor fi prezentate și lucrări precum “Lumi Seeds” sau “Seeds of Light”, realizate de Circus Lumineszenz, care vor adăuga un element extra peisajului urban prin semințe luminescente care schimbă culorile într-un dans de lumini.

Srtudenți de la UAD expun la festival

Festivalul va include și o lucrare realizată de studenții secției de sculptură a Universității de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca, Talk Socks. Această lucrare reprezentată printr-o șosetă uriașă, va fi prezentată în premieră în cadrul festivalului Lights On.

Alte instalații notabile vor include Fragments of Reality, semnată de Alessandro Lupi, care va adăuga o iluzie a ninsorii pe strada Emmanuel de Martonne.

Târg de Crăciun

Ediția din 2024 a festivalului va aduce și o serie de noutăți, inclusiv o zonă comercială cu 30 de căsuțe care vor contribui la atmosfera sărbătorilor, transformând zona într-un târg de Crăciun. iInstalațiile vor putea fi văzute și de la înălțime, dintr-o lojă „automatizată” amplasată într-unul dintre weekenduri.

Programul festivalului va fi de luni până vineri între orele 15:00 și 23:00, iar sâmbăta și duminica între orele 11:00 și 23:00.

Accesul este gratuit și toți vizitatorii vor putea explora instalațiile, inclusiv persoanele cu probleme locomotorii, pentru care au fost amenajate facilități speciale de acces.

Daria Mustea

Citește mai departe

EVENIMENT

Hermannstadt – „U” Cluj, 2-1. Crește PRESIUNEA pe lider după un joc sub așteptări

Publicat

u cluj

Liderul Superligii, „U” Cluj, a întâlnit Hermannstadt, sâmbătă, în etapa cu numărul 17. „Șepcile roșii” au împlinit 105 ani de existență în această zi, din păcate jocul și mai ales rezultatul nu au fost de sărbătoare. Sibienii au câștigat cu 2-1, goluri marcate de Ianis Stoica (min.3 – pen. și 62), respectiv Miranyan (min.90+3).

Echipele de start:

Hermannstadt: Căbuz – Bejan, Găman, Ionuț Stoica – Antwi, Murgia, Ivanov, Goncalves – Balaure, Chițu, Ianis Stoica
Rezerve: A. Pop, Muțiu, Căpușă, F. Luca, Kujabi, Neguț, Oroian, R. Popescu, D. Iancu, Biceanu, R. Deaconu, S. Buș
Absenți: Selimovic (suspendat), Markovic (accidentat)
Antrenor: Marius Măldărășanu

Hermannstadt – „U” Cluj, 2-1. Crește PRESIUNEA pe lider după un joc sub așteptări

„U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Lasure – Codrea, Bic – Oaidă, Nistor, Thiam – Blănuță
Rezerve: Gorcea, D. Moldovan, Oancea, Mitrea, O. Popescu, Rață, Silaghi, Botă, Tchassem, Miranyan, Bettaieb
Absenți: Simion, Chipciu (suspendați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Stadion: Municipal
Arbitru: Coza Ionuţ (Cernica)
A1: Marchidanu Marius Cristian (Brăila)
A2: Vişan Florian Alexandru (Galaţi)
Arbitru VAR: Kovacs Szabolcs (Carei)
Arbitru AVAR: Omuţ Marius (Satu Mare)

Meciul a început la la 1-0, pentru că în min.3 Ianis Stoica înscrie din penalty, dictat după un fault în careu a lui Codrea.

Clujenii acuză șocul și timp de 30 de minute nu au nicio ocazie la poarta lui Căbuz. Adevărat e că și sibienii s-au mulțumit doar să se apere.

Ocaziile apar la poarta lui Hermannstadt în min.33, la șutul din unghi a lui Blănuță, apoi în min.39 la șutul de la 28m a lui Thiam și în minutele de prelungire când, pe rând, Oaidă și același Blănuță, nu reușesc să introducă mingea în poartă.

În repriza a doua, clujenii au avut posesia dar n-au știut s-o folosească.  Sibienii au fost mai periculoși pe contraatac și ca dovadă, Ianis Stoica duce scorul la 2-0, în min.62.

„U” nu se descurcă deloc, jocul echipei n-a mers, Blănuță fiind tata ratangiilor. Nici Thiam nu s-a descurcat prea bine. Buș ratează, la rândul lui, o mare ocazie, în min.74, singur cu portarul.

Miranyan reușește să reducă din handicap în min.90+3, însă era prea târziu.

Acest rezultat crește presiunea pe lider, care a fost ca un SMURD pentru sibieni în această seară, resuscitându-i după un șir lung de eșecuri.

Notele Cluj24:

Gertmonas 8, – Boboc 5, Masoero 5, I. Cristea 5, Lasure 5 – Codrea 4, Bic 5 – Oaidă 5, Nistor 6, Thiam 6 – Blănuță 5,
Oancea 5, O. Popescu 5, Rață 5, Miranyan 7

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Casă distrusă într-un incendiu la Pălatca. Un bărbat de 70 de ani a suferit arsuri

Publicat

De

Incendiu la Pălatca

Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej, respectiv 1 Cluj-Napoca, intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care a distrus o casă situată în localitatea Pălatca.

Incendiul s-a manifestat generalizat atât la acoperișul casei, cât și la interior, pe o suprafață de aproximativ 75 de metri pătrați.

Casă distrusă într-un incendiu la Pălatca. Un bărbat de 70 de ani a suferit arsuri

Până la sosirea forțelor ISU Cluj, un bărbat care încerca să stingă incendiul a fost evacuat din interiorul casei de către un vecin.

Acesta are aproximativ 70 de ani și a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare și a feței, primind îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD.

Ulterior, bărbatul evacuat din casă a fost transportat la spital.

Incendiul este lichidat, iar pompierii înlătură efectele negative ale acestuia. La fața locului acționează echipajele de la Punctul de Lucru Mociu, respectiv Punctul de Lucru Jucu, cu două autospeciale cu apă și spumă.

Foto și video: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

14 sportivi de la Destiny Cheer Florești, selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia

Publicat

De

destiny

Un număr de 14 sportivi din echipa Destiny Cheer  din comuna clujeană Florești au fost selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia care va avea loc anul viitor în luna iunie.

”Cheerleadingul este un sport nou în România, ce a prins rădăcini puternice în ultimii ani. Acesta se caracterizează prin executarea de elemente acrobatice ce presupun ridicări de piramide sau lansări în aer de peste 3 metri înălțime.

Cheerleadingul este adesea confundat cu sportul majorete. Cele două sporturi sunt total distincte, diferența fiind vizibil clară: majoretele au momente de dans cu pompon, baton etc., iar cheerleadingul se caracterizează prin elementele sale spectaculoase, piramide și acrobații.

În prezent, în România, există 8 structuri de cheerleading. Una dintre aceste structuri este echipa Destiny Cheer, din Florești, județul Cluj”, a explicat pentru Cluj24 antrenoarea Daria Rotunjanu, cea care antrenează echipa alături de Teodora Lujerdean.

Vechime de 12 ani

Potrivit acesteia, Destiny Cheer este o echipă de cheerleading cu vechime de peste 12 ani, ce are în prezent în jur de 70 de sportivi de performanță.

Începând din anul 2021, s-a implementat alcătuirea loturilor naționale de cheerleading care reprezintă România la concursurile internaționale, iar în fiecare an, Destiny Cheer a avut sportivi selectați să facă parte din loturile României.

”În sezonul competițional trecut, echipele de cheerleading ale României s-au clasat pe podium la nivel european, obținând locurile I la categoria de vârsta Juniori și III la categoria de vârstă youth.

Anul acesta, 14 sportivi din echipa Destiny Cheer au fost selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia, din iunie 2025”, a mai spus Rotunjanu.

Antrenamente săptămânale

Aceasta a precizat că sportivii clujeni urmează un program intens de pregătire săptămânal, atât pe partea individuală, cât și alături de restul echipei, la antrenamentele săptămânale.

De asemenea, pe perioadele vacanței școlare, sportivii selectați în lotul național susțin cantonamente de pregătire, reușind totodată să aibă rezultate excelente și la școală.

”Momentan, încă se fac demersuri în ceea ce privește recunoașterea cheerleadingului la nivel național, ca sport de sine stătător.

În ciuda eforturilor depuse și a rezultatelor obținute, sportivii nu beneficiază de bursă de excelență, toate deplasările fiind sponsorizate din bugetul părinților”, a explicat Daria Rotunjanu.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax