Connect with us

EVENIMENT

FOTO. O româncă și un american din Cluj merg în fiecare weekend în Ucraina să gătească pentru oamenii afectați de război

Publicat


food mates 5

Dave Rogers, un actor din SUA alături de soția sa Elena Beuca Rogers,  oferă mâncare și o pauză de la realitatea cruntă trăită de copiii și adulții din Ucraina care și-au pierdut casele.

În fiecare weekend, aceștia trec granița din România și gătesc mâncare tipic americană: grilled cheese, hot dogs, carne la grătar, chips sau bezele. FoodMates face parte dintr-un proiect mai amplu denumit PeaceMates, organizat în cadrul asociației înființate de cei doi în România, Talita Kumi.

FoodMates a apărut după luni în care cuplul din SUA s-a implicat activ în ajutorarea oamenilor afectați de războiul din Ucraina. Aceștia și-au dat seama că refugiații au nevoie de mai mult decât simple provizii, așa că au horărât să le ofere o zi în care să gătească împreună, să se joace, să cânte și să uite, pentru puțin timp, de război.

Partea umanitară

food mates 3

Dave Rogers, inițiatorul proiectului FoodMates: ”Locuim în Los Angeles de 15 ani. Când a izbucnit pandemia, am venit în România pentru a petrece timp cu familia Elenei. Suntem în Cluj-Napoca cam de un an și jumătate, iar eu îmi făceam planuri de relocare în Atlanta pentru cariera mea de actor.

Când a izbucnit războiul însă, i-am spus Elenei că trebuie să facem ceva. Ea este regizor și a început să documenteze ce se întâmplă în Ucraina. Ne-am dat seama că ceea ce au nevoie oamenii de acolo este ca vocile lor să fie auzite. Așa că Elena a preluat partea aceasta.

Pentru mine, a contat foarte mult partea umanitară, așa că am lucrat cu Viorica, o doamnă pe care am cunoscut-o acum câteva luni în Sighetu Marmației, la granița cu Ucraina.

Am început să colaborăm cu echipa ei și să ducem multe ajutoare, iar mai apoi să ajutăm refugiații să treacă granița. Între timp, am realizat că sunt mii de refugiați chiar peste graniță și am început să îmi doresc să vizitez aceste tabere și orfelinate, să gătesc și să le ofer mâncare oamenilor de acolo, să le ofer o zi de pauză de la realitatea cruntă în care trăiesc, prin bucurii simple: grilled cheese și french fries”.

Tabere de refugiați

food mates 4

Dave și Elena au organizat deja mai multe evenimente în taberele de refugiați din Ucraina, însă au nevoie de ajutorul oamenilor pentru continuarea proiectului. În ultimele cinci săptămâni, aceștia au gătit și au organizat activități recreative pentru aproape 500 de persoane, dintre care 400 de copii. Ei au vizitat taberele de refugiați din Ucraina aflate la o distanță de aproximativ 100 km de granița cu România, dar și cele din orașul de frontieră Sighetu Marmației.

FoodMates, parte a proiectului PeaceMates = sunetul păcii creat de voci din toată lumea

Elena Beuca, actriță și regizor de film, este o româncă stabilită în Statele Unite ale Americii. În timpul pandemiei s-a reîntors în România pentru a avea grijă de familie, iar după ce a izbucnit războiul, a decis să rămână în România, alături de soțul ei, pentru a filma și a face cunoscută vocea oamenilor simpli afectați de război.

Elena Beuca, regizor și fondator Talita Kumi Foundation: “Nu vă puteți imagina bucuria și recunoștința oamenilor care primesc o vorbă bună și o îmbrățișare, nu doar pachete în cutii de carton. Eu sunt regizor, pasiunea mea este să găsesc povești și să le spun mai departe. Iar în Ucraina am descoperit multe povești care trebuie auzite de toată lumea. Noi putem fi vocea oamenilor afectați de un război pe care nu și l-au dorit și care le-a schimbat complet viețile.

Există speranță

food mates 1

Oamenii din Ucraina nu mai au ceea ce noi numim ”acasă”.

Când am cunoscut oameni ca Maria și fratele ei, Dima, care mi-au spus povestea lor, mi-au sfâșiat sufletul. Sunt oameni care se simt captivi. Dave a hotărât să gătească pentru ei și să le ofere o zi normală și, pentru prima dată în șase luni, aceștia au simțit că există speranță.

Așa s-a născut, în sufletul meu, ideea unui proiect mai mare decât Food Mates: Peace Mates. Încercăm să adunăm oameni din toată lumea care să vină și să își folosească vocile, talentul, pentru a crea un alt sunet decât cel pe care l-am auzit până acum. Este o vibrație a păcii, a  iubirii. Vrem să ne ridicăm împreună! Credem că pacea este posibilă și că este dreptul nostru din naștere!”

FoodMates, o pauză de la război: ”Uităm de război pentru o zi”

food mates 6

”Cu FoodMates am trăit o zi normală. Am uitat de război, pentru o zi.” – Dimitri

”Cred că organizarea unor astfel de evenimente este importantă atât pentru copii, cât și pentru adulți, pentru că îi ajută să supraviețuiască doliului pe care îl trăiesc pentru Ucraina.” – Sofiya

”Mulți dintre noi am pierdute rude sau chiar familia. Tânjim după ajutorul altor națiuni. Fiecare are părerea lui, unii cred că acest război este parțial din vina noastră. Dar românii s-au dovedit a fi cei mai buni prieteni ai noștri. Ne-au acceptat ca o familie. Suntem recunoscători, avem lacrimi de bucurie că avem vecini atât de buni. O să ne aducem tot timpul aminte de bunătatea lor.” – Galyna

Nu putem ajuta pe toată lumea, dar fiecare îl poate ajuta pe cel de lângă!

food mates 9

FoodMates este un proiect Talita Kumi Foudation (TKF), o asociație fondată de Elena Beuca și de soțul ei, Dave Rogers, în 2020, pentru a reda speranța și a ajuta oamenii din zone afectate de sărăcie sau război. Ei sunt încurajați să se dezvolte și să fie, la rândul lor, ”Ambasadori ai Bunătății” în comunitățile proprii. TKF lucrează activ, alături de partenerii fundației, la crearea de conținut media și de proiecte special în acest scop.

Motto-ul Talita Kumi Foundation este: „Nu putem ajuta pe toată lumea, dar fiecare dintre noi îl poate ajuta pe cel de lângă!”. TKF are de asemenea misiunea de a oferi tinerilor artiști puterea de a-și găsi vocea, și de a o folosi, alături de talentul lor, în beneficiul lumii.

Pentru a putea continua proiectul FoodMates, inițiatorii, care până acum au investit propriile economii, au nevoie de 30.000 de dolari. Cei care vor să se implice activ sau să doneze pentru proiectul FoodMates o pot face pe site-ul asociației: www.talitakumifoundation.org/.

Despre Dave Rogers

Dave Rogers s-a născut și a crescut în West Milford, New Jersey. A absolvit Universitatea Wilkes în Științe Comportamentale și Sociale, iar mai apoi a călătorit și a lucrat în Europa și în Statele Unite timp de șapte ani. Ulterior, s-a angajat la bursa din New York, iar în final a decis să își urmeze pasiunea: s-a mutat în Los Angeles pentru a face actorie, începând cursurile la Ivanna Chubbuck Studios, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Elena Beuca.

Pe lângă actorie, cei doi au început să fie pasionați de producție, astfel că au realizat propriile filme cu conținut independent. Dave s-a concentrat pe scris, în timp ce Elena a regizat, produs și creat propria platformă, numită Elliel – o platformă concepută pentru a ajuta artiștii independenți să ofere conținut semnificativ pentru publicul lor. În final, a pus bazele propriei companii de producție: Cranky Pants Productions. Dave este și membru fondator al fundației non-profit Talita Kumi.

Despre Elena Beuca

Elena Beuca a crescut într-un mic oraș din Transilvania, în Ohaba Sibișel. A urmat cursurile Facultății de Drept din București, însă după absolvire a hotărât să intre în industria divertismentului și s-a mutat la Hollywood, unde a studiat la Academia Americană de Arte Dramatice, precum și cu celebra profesoară Ivanna Chubbuck (cu care au studiat actori celebri precum Halle Berry, Charlize Theron sau Brad Pitt). Mai apoi, s-a îndrăgostit de regie și producție. A regizat primul scurtmetraj în 2009: Love Echoes.

Talita a reprezentat debutul Elenei ca regizor de lungmetraj, un film care a câștigat aproape fiecare festival la care a fost prezentat – 10 premii consecutive pentru lungmetraj.

De atunci, Elena a lucrat la alte două filme documentare, care vor fi lansate până la sfârșitul acestui an, precum și la o serie de documentare legate de războiul din Ucraina.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Linia M22 va circula DEVIAT în Florești, în 6 decembrie

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informeaza publicul calator din Floresti ca pentru finalizarea lucrarilor in proiectul de infrastructura „Sistematizare si deschidere noi drumuri in zona strazilor D. Tautan – D. Mocanu 1 si 2 se impune restrictionarea circulatiei auto in data de 06.12.2023, intre orele 8:30 – 11:00 pe str. D. Tautan pentru lucrari de asfaltare.

In acest interval orar linia M 22 va circula deviat pe str. A. Iancu (E 60), cu intoarcere in sensul giratoriu din Luna de Sus si va avea in Floresti statiile comune cu liniile M 23 si M 24.

CTP Cluj: Linia M22 va circula DEVIAT în Florești, în 6 decembrie

In apropierea intersectiei cu str. D. Tautan, pe sensul spre Cluj-Napoca, se infiinteaza o statie provizorie pentru preluarea calatorilor din proximitatea zonei afectate de lucrari

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Olexandr Suprun din Harkov și-a deschis propria afecere la Cluj: Calitatea pentru mine este foarte importantă

Publicat

De

Când a început războiul în Ucraina, Olexandr Suprun s-a refugiat cu familia la Cluj. Viața pe care o știa a lăsat-o în urmă, dar acum construiește o alta de care vrea să fie mândru.

Olexandr Suprun, Sasha cum îi spun apropiații, a ajuns la Cluj cu soția și fetița lor în 10 martie 2022, venind din Harkov. S-au stabilit în Florești și, un an mai târziu, el a reușit să pună pe picioare propria afacere, cu ajutor financiar din partea Fundației Open Flields.

Olexandr Suprun din Harkov și-a deschis propria afecere la Cluj: Calitatea pentru mine este foarte importantă

Sasha s-a angajat repede la Cluj. Și-a găsit un loc de muncă la o firmă de construcții deținută de un moldovean. Acesta vorbea rusă, așa că a fost foarte ușor să se înțeleagă.

Dar este un om responsabil pentru munca pe care o face și chiar dacă lucrările ar putea dura mai mult decât la alții, calitatea, care pentru el este foarte importantă, este mai bună. Așa că a început să viseze la propria afacere.

Asta și după ce a aflat despre sprijinul oferit de Fundația Open Fields. Pe lângă alte ajutoare și programe, fundația a pus la dispoziția refugiaților și granturi pentru a dezvolta o afacere.

Sasha s-a gândit că dacă s-a stabilit aici cu familia, merită să aplice și el. Fundația Open Fields a acceptat propunerea lui și a primit un grant de 6.000 de euro.

Mii.Budinok/Casa Mea

Sasha a fost rar atât de fericit și emoționat ca atunci când a primit grantul. Cu banii obținuți și-a cumpărat tot echipamentul de care a avut nevoie și și-a deschis firma de construcții și reparații.

Mii.Budinok, care în traducere înseamnă Casa Mea, este numele firmei și a fost ales de de soția lui, Kateryna, care îl ajută și la interacțiunea cu clienții.

 

 

Ea a ales acest nume cu gândul la casa pe care soțul ei a ridicat-o aproape singur în Harkov. Și, tot la îndemnul soției, el a angajat un prieten, tot un ucrainean, să îl ajute.

„Primul client a fost un medic stomatolog din Cluj, care vorbește rusa și care i-a ajutat pe refugiații care au avut nevoie de servicii stomatologice. Am pus pardoseala și la centrul pentru refugiați de pe strada Măceșului, pentru că au avut nevoie”, spune Sasha.

De clienți nu duce lipsă, dar primele luni de când și-a deschis afacerea nu au fost ușoare, asta și pentru că vorbește puțină română și totul este diferit.

„Mi-a fost destul de greu să mă înțeleg cu clienții și, cel mai greu, a fost cu prețurile. Acum m-am obișnuit, dar mi-a luat ceva timp să îmi dau seama că acum sunt în Ardeal, la Cluj, și dacă în Ucraina dura 3 zile să mă înțeleg cu clienții, aici durează două luni”, spune el referindu-se la celebra „încetineală” ardelenească.

Dar chiar dacă s-a înțeles mai greu cu unii clienți, la final aceștia au fost foare mulțumiți, ceea ce pe el îl bucură.

Și-a dus soția la Paris

Acum, el și soția lui își doresc să dezvolte afacerea, să angajeze mai mulți oameni ca să aibă mai mult timp pentru familie. „Dar caut oameni care să facă o lucrare de calitate. Pentru mine asta e foarte important”, a subliniat el.

Sasha este foarte mulțumit pentru că a început să câștige bine. Chiar și-a permis să își ducă soția trei zile la Paris. Pentru el a fost primul zbor cu avionul.

Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.

 

Харків’янин Олександр Супрун відкрив власну справу у Клужі: „Дуже важливим для мене є якісно виконана робота”

Олександр Супрун разом з родиною приїхали до Клужу коли розпочалася війна в Україні. Життя, яке він там проживав, залишив позаду, і зараз він будує інше, яким хоче пишатися.

Олександр Супрун, або Саша, як його називають близькі прибув до Клужу разом з дружиною та донечкою 10 березня 2022 року з Харкова. Вони оселилися у Флорешть і через рік йому вдалося відкрити власний бізнес завдяки фінансовій допомозі від фонду Open Fields.

Харків’янин Олександр Супрун відкрив власну справу у Клужі:  „Дуже важливим для мене є якісно виконана робота”

Cаша доволі швидко влаштувався на роботу в Клужі. Знайшов роботу в будівельній компанії молдованина, який розмовляв російською мовою, тому їм було дуже легко порозумітися.

Також він дуже відповідально ставиться до роботи, яку виконує. І навіть якщо її виконання потребує більшого часу ніж у інших, якість, що для нього є важливою, буде кращою. Так він почав мріяти про відкриття своєї власної справи.

Ще й після того, як дізнався про підтримку яку пропонує Open Fields. Окрім іншої допомоги та інших програм фонд також надавав українським біженцям гранти на розвиток бізнесу.

Саша подумав, що якщо він залишається тут з родиною то йому теж варто подати документи на грант. Фонд Open Fields ухвалив його бізнес-план і він отримав гроші у розмірі 6000 євро.

Mii budinok/ Мій будинок

Саша рідко коли радіє, але був таким щасливим, емоції його переповнювали коли він отримав грант. На отримані гроші придбав необхідне обладнання та відкрив власний будівельний бізнес з ремонту.

Мій будинок” – саме таку назву компанії придумала Катерина- дружина Саші, і яка також допомагає йому у спілкуванні з клієнтами.

Вона обрала таку назву тому що часто думає про будинок у Харкові, який її чоловік майже самотужки побудував.

І знову ж таки, завдяки наполяганню дружини Саша найняв собі на допомогу свого хорошого знайомого також українця.

„Першим клієнтом був стоматолог з Клужу, який розмовляє російською та також допомагав українським біженцям, яким потрібні були стоматологічні послуги.

У центрі для біженців, який знаходиться по вулиці Măceșului, мали потребу покласти ламінат і ми це також зробили” – каже Саша.

Клієнтів не бракує але перші місяці відкриття свого бізнесу були нелегкими бо не розмовляє румунською та й все по-іншому тут.

„Мені було дуже важко порозумітися з клієнтами і найважче – з цінами. Зараз я звик до цього, але мені потрібен був час, щоб зрозуміти, що я в Трансільванії, в Клужі, і якщо в Україні мені потрібно було три дні щоб порозумітися з клієнтами, то тут потрібно два місяці” – каже він, маючи на увазі знамените „трансільванське уповільнення”.

Але навіть якщо з деякими клієнтами спочатку було важко порозумітися то зрештою вони залишалися задоволеними, що його дуже радує.

Він повіз дружину до Парижу

Тепер вони з дружиною хочуть розвивати бізнес, найняти більше людей щоб мати більше часу для сім’ї. „Але шукаю людей, які б виконували якісно роботу. Для мене це дуже важливо”- підкреслює він.

Саша дуже задоволений що почав добре заробляти. Він зробив подарунок дружині: поїздку до Парижу на три дні. Це був його перший політ літаком.

Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius мають намір представити вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади Клуж , є її повноцінними членами та розпочали „життя з самого початку”. Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Turiști blocați pe telescaun, SALVAȚI de salvamontiști. EXERCIȚIU pe domeniul schiabil de la Mărișel

Publicat

De

Mai mulți turiști au rămas blocați pe telescaun la Mărișel. Acesta a fost scenariul unui amplu exercițiu la care au participat salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Cluj, împreună cu cei din Formația Salvamont Vlădeasa.

Astfel, salvamontiștii montani au trebuit să salveze, conform scenariului, mai multe victime dintr-un ipotetic incident în care instalația de transport prin cablu a unei pârtii este oprită.

Turiști blocați pe telescaun, SALVAȚI de salvamontiști. EXERCIȚIU pe domeniul schiabil de la Mărișel

Utilizând echipamentele omologate salvării din astfel de instalații, salvamontiștii s-au deplasat pe cablu și au lansat la sol victimele blocate în telescaun.

„Organizarea de către Salvamont a acestui exercițiu de salvare, la începutul sezonului de iarnă, este mai mult decât benefică. Este important ca salvatorii montani să exerseze diverse scenarii iar turiștii și iubitorii sporturilor de iarnă să știe că pot veni cu încredere în zonele și stațiunile noastre montane”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, care are în subordine cele două structuri de salvatori de pe munte.

Astfel de exerciții au loc la începutul fiecărui sezon de iarnă, și fac parte din pregătirea continuă a salvamontiștilor.

Și în acest an, la exercițiu au participat și salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” Cluj.

Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Cluj-Napoca, arestat pentru că a incendiat mașina concubinii sale

Publicat

catuse la miini bun

Polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla au dispus, în decembrie, reținerea, pentru 24 de ore, a unui bărbat, de 52 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de distrugere.

Bărbat din Cluj-Napoca, arestat pentru că a incendiat mașina concubinii sale

”La data de 1 decembrie, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un autoturism este cuprins de flăcări, în localitatea Șoimeni.

La fața locului au fost dirijat un echipaj de poliție, alături de pompieri din cadrul I.S.U. Cluj, care au lichidat incendiul și au stabilit că incendiul a fost provocat intenționat.

Polițiștii au demarat de îndată cercetări în vederea identificării persoanelor vinovate de producerea incendiului.

Concubina mai tânără

Astfel, în contextul activităților investigativ-operative, în data de 2 decembrie a.c. aceștia au identificat și depistat persoana bănuită de săvârșirea infracțiunii, fiind vorba despre un bărbat, de 52 de ani, din Cluj-Napoca.

Din primele cercetări, polițiștii au constatat că bărbatul ar fi incendiat autoturismul, care se afla parcat pe drumul public, în urma unor neînțelegeri avute cu concubina sa, în vârstă de 41 de ani”, arată polițiștii clujeni.

În cauză a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar la data de 3 decembrie a.c., bărbatul a fost prezentat magistraților Judecătoriei Gherla, care au dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax