Connect with us

CULTURA

FOTO. Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca se redeschide în Casa Hintz. Spațiul a fost complet restaurat. Colecția „s-a îmbogățit”

Publicat


muzeul farmaciei

Veste bună pentru clujeni și turiști. Colecția de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei va putea fi vizitată, din nou, din vara acestui an.

Muzeul Farmaciei, închis de mai mulți ani, se va redeschide pentru public la mijlocul lunii iunie. Astfel, una dintre cele mai iubite colecții din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Colecția de Istorie a Framaciei, va putea fi vizitată într-un spațiu complet restaurat și redat circuitului turistic al Clujului așa cum merita să fie de multă vreme, drept una dintre bijuterile sale istorice și arhitecturale, anunță reprezentanții instituției de cultură.

muzeul farmaciei lucrari (7)

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca se redeschide în Casa Hintz. Spațiul a fost complet restaurat. Colecția „s-a îmbogățit”

Recepția de lucrări pentru Casa Hintz, clădirea în care s-a deschis, în anul 1573, prima farmacie publică din Cluj, și locul în care a funcționat, din 1954, Muzeul Farmaciei – inițial sub administrarea Facultății de Medicină și Farmacie, apoi, din 1964, a Muzeului de Istorie, a fost făcută la finalul săptămânii trecute.

La parterul clădirii a funcționat timp de două secole farmacia Mauksch, din 1752, apoi spațiul a fost preluat de familia Hintz, de la mijlocul secolului 19 până după Al Doilea Război Mondial.

muzeul farmaciei lucrari (8)

Farmacia Hintz a fost naționalizată în 1949 de către comuniști, iar în 2013 a fost retrocedată familie. În perioada 2018-2023, la inițiativa unicului proprietar actual, Dr. Georg Hintz, clădirea a intrat într-un amplu proces de renovare.

muzeul farmaciei lucrari (6)

Prețioasa pictură barocă din vechea officină, a fost reastaurată

În timpul lucrărilor, prin grija proprietarului, a fost restaurată prețioasa pictură barocă din vechea officina – sala în care se vindeau medicamentele, a fost dezvelită pictura din Camera Materialis (spațiul de depozitare a materiilor prime utilizate în farmacie), a fost extins subsolul prin deschiderea sălii de sub colțul clădirii (umplută cu ocazia decupării colțului clădirii pentru realizarea pasajului pietonal, la finalul anilor 1950) și a căilor de acces zidite anterior.

muzeul farmaciei lucrari (10)

MNIT s-a ocupat de săpăturile arheologice din subsol, coordante de dr. Csok Zsolt, cu descoperirea unor importante vestigii de epocă romană, și le continuă pe cele din curte.

muzeul farmaciei lucrari (9)

Colecția de Istorie a Farmaciei, care a trecut printr-un proces de rebranding și renaming, devenind Muzeului Farmaciei, pe scurt, deoarece așa este cunoscută de către clujeni, va ocupa, astfel, patru camere la parter, adică spațiile vechii farmacii (pierzând sala mare dinspre Str. Ferdinand, unde va funcționa librăria Cărturești) și întreg subsolul (7 camere), în total 312 de metri pătrați.

Colecția de istorie a farmaciei, îmbogățită cu peste 1.000 de exponate

Muzeul se va deschide la mijlocul lunii iunie, într-o formulă nouă și extinsă, cu zone interactive și expunere ”la zi”.

muzeul farmaciei lucrari (5)

Planul arhitectural a fost realizat de arhitect Xenia Furu, în colaborare cu gestionar colecție dr. Ana-Maria Gruia. Proiectantul general a fost Planwerk, iar antreprenorul general de lucrări a fost Weberbau.

muzeul farmaciei lucrari (4)

Ca noutăți, muzeul va include o sală dedicată istoriei casei, una pentru activități de educație muzeală și două săli pentru colecția de aparatură medicală, amenajate parțial sub forma unui „teatru de anatomie”. Nucleul îl va reprezenta, desigur, colecția de istorie a farmaciei, îmbogățită cu peste 1.000 de bunuri identificate în timpul mutării, donate între timp, sau descoperite recent în Cluj prin săpături arheologice (colecția va fi publicată integral, în toamna acestui an, ca rezultat al proiectului de cercetare exploratorie PHARMATRANS, derulat de către MNIT prin fonduri guvernamentale – UEFISCDI, director proiect Ana Maria Gruia).

muzeul farmaciei lucrari (3)

Numeroase bunuri de patrimoniu din colecție au fost curățate, conservate și restaurate în acest timp, inclusiv dulapul farmaceutic masiv din vechea farmacie Hintz, panourile pictate de la farmacia lui Gyula (Iuliu) Orient din Štítnik, numeroase recipiente farmaceutice, o veche casă de marcat, aparatura medicală, în special piese care nu fuseseră expuse din lipsă de spațiu, precum masa de operații a Dr. Iuliu Hațieganu și alte bunuri din donația dr. Pompiliu Manea.

muzeul farmaciei lucrari (2)

Foto: Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi mai MICI decât normalul perioadei, în prima parte

Publicat

În prima săptămână, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru începutul verii, apoi vremea devine obișnuită pentru această perioadă. Precipitațiile sunt normale pentru luna iunie, transmite Administrația Natională de Meteorologie, citată de Mediafax.

5 – 12 iunie

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, dar și deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

12 – 19 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

19 – 26 iunie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

26 iunie – 3 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. România-Galatasaray. Gică Popescu: Să nu aveți mari așteptări. Atunci când intrăm în teren ne uităm și în BULETINE

Publicat

conferinta 2

Meciul dintre Romania All Stars și Galatasaray Legends de vineri seara, din cadrul Sports Festival aduce în teren legende ale fotbalului românesc, dar și ale clubului din Turcia. În cursul zilei de vineri a avut loc și conferința de presă premergătoare meciului, conferință la care au participat Gică Hagi și Gică Popescu, dar și Mario Jardel și Umit Davala, scrie Sport.ro

conferinta 1

Gică Popescu, președintele Farului, a fost primul care a luat cuvântul la conferință și a cerut să nu existe așteptări legate de forma lor fizică pentru meciul de diseară. Totodată, Gică Popescu a precizat cât de important este tricoul echipei naționale pentru ei, transmițând astfel un mesaj puternic și pentru viitoarele generații.

„Pentru mine și Gică (n.r. Hagi) e emoționant pentru că vom juca la ambele echipe. Prima repriză la echipa națională, în repriza a doua la Galatasaray. De fiecare dată când îmbrăcăm tricoul echipei naționale simțim o bucurie aparte și întodeauna echipa națională va rămâne vitrina noastră de lux, însă o însemnătate la fel de importantă are și atunci când punem tricoul lui Galatasaray pe noi, pentru că este vorba de o istorie de patru ani de zile, cât am îmbrăcat tricoul Galatei, și această perioadă cred că coincide cu cea mai bună perioadă din istoria clubului.

Acum, vorbind despre meciul de diseară, să nu aveți mari așteptări. Atunci când intrăm în teren ne uităm și în buletine. Faptul că îmbrăcăm tricourile pe care le îmbrăcam acum 25 de ani nu înseamnă că avem aceeași viteză ca atunci, mulți dintre noi ne-am urcat și pe cântar și din păcate arată mult diferit decât acum 30 de ani.

Așa că, ușor cu așteptările pentru diseară, ne bucurăm că suntem aici, că vom pune din nou ghetele de fotbal în picioare, aceste tricouri de o însemnătate incredibilă pentru noi și să ne bucurăm cu toții de o seară, sper, memorabilă”, a declarat Gică Popescu.

Echipele

Echipa All Stars Romania: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Adrian Ilie, Adrian Mutu, Florin Răducioiu, Dorinel Munteanu, Ciprian Marica, Ionel Ganea, Marius Niculae, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuț Lupescu, Răzvan Raț, Gheorghe Mihali, Iulian Filipescu, Bănel Nicoliță, Constantin Gâlcă, Răzvan Prodan – fiul regretatului Didi Prodan, Cristian Dulca, Bogdan Stelea, Florin Prunea.

Echipa Galatasaray Legends: Mario Jardel, Bulent Korkmaz, Hakan Unsal, Ümit Davala, Ergun Penbe, Fatih Akyel, Kerem Inan, Suat Kaya, Hamit Altintop, Capone (Carlos Alberto de Oliveira), Ayhan Akman, Umit Karan, Hasan Kabze, Cihan Haspolatu, Faruk Atalay.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Deputatul Viorel Băltărețu a semnat petiția USR Cluj-Napoca pentru o creșă nouă în cartierul Între Lacuri

Publicat

viorel 2

Deputatul Viorel Băltărețu a semnat petiția USR Cluj-Napoca, adresată Primăriei Cluj-Napoca în data de 31 mai, prin care se cere construirea unui creșe noi în cartierul Între Lacuri.

”Dragi părinți din cartierul Între Lacuri, faceți zilnic naveta spre alte cartiere pentru a vă duce copiii la creșă și a-i aduce înapoi acasă.

Petreceți ore bune în mașină împreună cu copiii foarte mici, care își pierd răbdarea. Fiecare zi începe și se termină într-un stres imens.

Se nasc peste 6000 de copii în Cluj-Napoca în fiecare an, dar în creșe sunt disponibile doar 1500 locuri.

Sute de copii sunt refuzați, iar părinții trebuie să se descurce pe cont propriu.

Ne-ați spus că o creșă în cartierul vostru reprezintă o nevoie vitală și noi, USR am depus un proiect pentru construirea primei creșe din cartier.

Pentru a da un impuls Primăriei să-și amintească de datoria de a avea grijă de copii, în orice cartier ar trăi aceștia, avem nevoie de semnătură dumneavoastră.

Spuneți și voi Primăriei că vreți creșă în cartier! Semnați petiția!”, se arată în petiția USR Cluj-Napoca care poate fi semnată AICI.

Aceasta a adunat, în 2 zile, un număr de 131 de semnături.

Citește mai departe

CULTURA

Clujeanul Valentin Jucan, ales vicepreședinte al CNA-ului european

Publicat

De

jucan cna

Clujeanul Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a fost ales, la Oslo , în funcția Vicepreședinte EPRA / Platforma Europeană a Autorităților de Reglementare în Audiovizual.
Acesta a precizat că este prima dată când autoritatea pe care o reprezintă obține o poziție la nivel european.
”Votul a fost organizat într-o reuniune plenară a EPRA la care au participat peste 160 de delegați din toate țările europene și partenere. Mandatul de 2 ani pe care l-am primit se va concentra pe doua teme fundamentale: educația media și contracararea dezinformării. De altfel, aceeași agendă o am și în cadrul CNA – Consiliul Național al Audiovizualului”, a precizat Jucan.
Noul board executiv este format dintr-un președinte EPRA din Norvegia și patru vicepreședinți din Irlanda, Marea Britanie, România și Slovacia.

jucan cna

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax