Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Motociclist rănit într-un accident la Tureni. S-a ciocnit cu o mașină

Publicat


Accident motocicletă la Tureni

Un motociclist a fost rănit într-un accident care a avut loc în localitatea Comșești din comuna Tureni.

Este al doilea accident, în doar câteva ore, în care au fost implicați motocicliști.

Motociclist rănit într-un accident la Tureni. S-a ciocnit cu o mașină

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervenit la accidentul rutier.

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD.

La fața locului, salvatorii au găsit un autoturism și o motocicletă avariate.

Conducătorul motocicletei, un tânăr de aproximativ 20 de ani, a fost consultat de către echipajul SAJ.

Conform primei evaluări acesta era în stare de conștiență, era cooperant și prezenta suspiciuni de mai multe traumatisme.

Aesta a fost preluat de către echipajul SAJ și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. 299 de elevi ai Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca au depus jurământul

Publicat

Un număr de 299 de tineri elevi ai Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca au rostit, vineri, jurământul militar, în prezența oficialilor Ministerului Afacerilor Interne.

„Jur credință patriei mele România, jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții, jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, au rostit azi 299 de tineri, elevii seriei Iulie 2024 – Iunie 2025 a Şcolii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca.

299 de elevi au depus jurământul militar

La festivitatea depunerii jurământului militar a participat Adrian Petcu, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

„Odată cu Depunerea Jurământului Militar, veți avea datoria și onoarea de a apăra nu numai viața şi integritatea oamenilor, proprietatea publică şi privată, ci şi valorile societății românești”, le-a transmis elevilor directorul şcolii, comisar-şef de poliție Claudiu-Ştefan Chindriş.

La festivitate au fost prezenți parteneri educaționali ai școlii din domeniul apărării și ordinii publice, administrației publice locale şi județene, sistemului de învățământ preuniversitar și universitar.

Elevi din toată țara, la Școala de Agenți din Cluj

A 25-a serie de elevi (66 de fete şi 233 de băieți) se pregătește pentru specializarea Ordine Publică. Elevii provin din județele Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş și Vâlcea.

Înființată în anul 2004, şcoala de poliție clujeană a pregătit până acum peste 6.000 de agenți de poliție, alți 600 fiind pe bäncile școlii sau în stagiul de practică.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, după eșecurile CFR și „U” Cluj de joi: „Să nu transformăm totul într-un dezastru”

Publicat

Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut apel la cumpătare în urma rezultatelor recente ale echipelor Universitatea Cluj și CFR Cluj, subliniind că eșecurile fac parte din drumul către succes.

Edilul a menționat că, deși este dezamăgit de rezultat, susține în continuare echipa Universității și își exprimă încrederea că atât CFR, cât și „U” Cluj vor reveni triumfător.

„Haideți să nu le transformăm toate în dezastru. Niciuna dintre echipe nu are scuze, dacă e să vorbim la rece, dar în viață dulcele cu amar se mănâncă. Ciobanul spune întotdeauna: «După vreme rea vine vreme bună». El nu se bucură de vremea bună, pentru că știe că după vremea bună vine vreme rea. Ei, așa e și aici.

Suntem supărați pe rezultat, dar nu suntem supărați pe echipe. Și eu sunt supărat pe rezultatul de la Buzău, dar nu sunt supărat pe Universitatea. Un suporter adevărat este și la bine și greu alături de echipă. Știu ei cum să-și refacă strategia din mers. Avem un meci important cu Dinamo, pe care Universitatea trebuie să îl abordeze cu maximă seriozitate și cu greutatea necesară. Mergem înainte. Ai pierdut o bătălie, cum se zice, dar nu și războiul. De aceea, nu aș face acum sfârșit de linie, se întâmplă, ca și în viață uneori, să nu îți meargă”, a declarat Emil Boc, la Napoca Live.

„Eșecul face parte din drumul spre succes”

Primarul a subliniat că ambele echipe, atât Universitatea Cluj cât și CFR, au șanse reale de a-și continua parcursul bun și a făcut apel la suporteri să rămână alături de echipe. Edilul a afirmat că „eșecul este mereu parte a unui viitor succes” și că este important ca echipele să învețe din greșeli.

„Și la CFR s-a întâmplat aseară să nu intre nimic, din nefericire se întâmplă. Asta nu înseamnă că nu își păstrează șansele CFR-ul să își continue parcursul foarte bun în campionat și Universitatea la fel, să intre în galeria selecțiilor. Haideți să vedem partea plină a paharului, să mergem mai departe. Lăsăm supărarea de moment pe care cu toții am avut-o, învățăm din greșeli. Așa se întâmplă câteodată și în viață, lucrurile care par aproape, par realizabile, se întâmplă ceva și nu le poți realiza. Eșecul este mereu parte a unui viitor succes. Te superi pe moment, te superi pe rezultat, dar mergi mai departe”, a mai spus Boc.

„Să nu ne îmbătăm cu apă rece”

În ceea ce privește FCSB, Boc și-a exprimat admirația față de echipă și a spus că a sărit de pe fotoliu în momentul în care aceștia au marcat în meciul cu austriecii de la LASK, scor 1-0, în Europa League.

El a încheiat cu un mesaj de încurajare pentru fanii clujeni, spunând că „visarea nu e interzisă”, dar trebuie să fie dublată de realism.

„Haideți să nu ne îmbătăm cu apă rece. Mai e mult până departe. Trebuie să fim realiști. A visa, nu e interzis, acestea întotdeauna au motivat lumea să treacă la nivelul următor, dar trebuie să fim realiști, e o competiție de durată. Sunt echipe cu mare potențial, vedeți Steaua, bravo lor. Eu am o simpatie față de FCSB, este o echipă care reprezintă fotbalul românesc. Merită acestă echipă, aseară am sărit de pe fotoliu când a dat gol.

„Zi neagră” pentru CFR și „U” Cluj

Amintim că CFR Cluj a fost eliminată de FC Pafos din Conference League, după meciul câștigat de ciprioți scor 3-0. „U” Cluj a ratat calificarea în grupe în Cupa României, în urma meciului cu Metalul Buzău, scor 1-0.

Citește mai departe

EDUCATIE

Rezultatele după contestații Bacalaureat 2024 – sesiunea august au fost publicate de Ministerul Educației. Rezultatele din Cluj

Publicat

ISJ Cluj

Rezultatele finale de la BAC 2024, sesiunea de toamnă, au fost publicate de Ministerul Educației la 10:00, pe platforma bacalaureat.edu.ro și în centrele de examen, în format anonimizat. Notele după soluționarea contestațiilor sunt cele finale, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi modificate, potrivit procedurii de examen.

Sesiunea din august a Bacalaureatului 2024 a fost a treia sesiune de Bac în care lucrările candidaților sunt scanate și corectate digital la nivel național, scrie edupedu.ro.

Rezultatele după contestații Bacalaureat 2024 – sesiunea august au fost publicate de Ministerul Educației. Rezultatele din Cluj

rezultate bac

Rezultate BAC 2024 Toamnă Cluj

Rata de promovare după rezultatele inițiale era de doar 29,3% la Bacalaureat 2024, sesiunea august, au arătat informațiile transmise de Ministerul Educației luni. Este cea mai mică rată din ultimii 5 ani.

Rata de promovare a Bacalaureatului de toamnă 2024 este de 32,3%, după cum arată rezultatele finale publicate la ora 10:00 de Ministerul Educației. Calculul este făcut pe baza numărului de candidați participanți la această sesiune – puțin peste 28.000 din 33.600 înscriși.

rata promovare bac

Mai exact, 9.052 candidați din cei 28.016 participanți, cu lucrări notate (33.676 înscriși în total), au reușit să ia medii de 6 sau peste 6, condiție de promovare a Bacalaureatului, potrivit notelor finale.

Cum stă Clujul

„În județul Cluj, rata finală de promovare, înregistrată în cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august 2024, după soluționarea contestațiilor, este de 32,96 %, comparativ cu rata de promovare generată de rezultatele inițiale, 29,61 %.

Prin urmare, 236 de candidați, cu 24 mai mulți, față de rezultatele afișate inițial, au promovat examenul național de Bacalaureat, în această sesiune. Dintre aceștia, 19 candidați provin din promoția curentă, iar 5 candidați provin din promoțiile anterioare.

Rata de succes pentru promoția 2023–2024 este de 32,61%, față de 28,88 %, înainte de soluționarea contestațiilor. La fel și pentru promoțiile anterioare, ponderea candidaților promovați este de 33,82 %, față de 31,40 % înainte de contestații.

„A fost eliminat pentru fraudă un singur candidat”

În județul Cluj au fost depuse 391 de contestații, defalcate astfel: proba E.a) – 135; proba E.b) – 10; proba E.c) – 106 și proba E.d) – 140. Notele acordate inițial pentru 195 dintre lucrările contestate au fost modificate prin creșterea notelor, iar 174 de lucrări contestate au fost modificate prin scăderea notelor acordate inițial.  22 dintre lucrările contestate nu au înregistrat modificări ale notelor acordate inițial.

Reamintim faptul că în această sesiune a examenului național de Bacalaureat s-au prezentat 716 candidați (510 candidați din promoția curentă și 207 din promoţiile anterioare), din totalul celor 818 candidați înscriși. În județul Cluj a fost eliminat pentru fraudă, tentativă de fraudă un singur candidat. Acesta nu se va putea înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.

Precizăm faptul că media minimă de promovare a examenului național de Bacalaureat este 6 (șase), iar nota minimă pentru fiecare probă scrisă este 5 (cinci). Procentul de promovare este calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Rezultatele finale au fost afișate astăzi, 30 august 2024, în cele patru centre de examen, organizate la nivelul județului Cluj și pe pagina web dedicată, bacalaureat.edu.ro.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6, din Regulamentul UE 2016/679, privind protecția persoanelor fizice, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor s-a realizat prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului”, a transmis IȘJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (după umilința cu Pafos): Nu ne-am ADAPTAT nici la teren, nici la vreme, la nimic

Publicat

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

CFR Cluj a suferit o înfrângere umilitoare, joi seara  la  Limassol, în fața lui Pafos, 0-3, fiind astfel eliminată din Conference League. După meci, antrenorul Dan Petrescu a recunoscut superioritate adversarului și punctele slabe ale echipei lui.

„Cred că au meritat calificarea. Bineînțeles, la meciul tur, dacă am fi primit penalty și se făcea 2-0, cred că era mai greu de întors, dar nu vrem să le luăm din merite, nu ar fi bine să dăm vina pe altcineva. Au jucat foarte bine, iar noi nu ne-am adaptat nici la teren, nici la vreme, la nimic.

Dan Petrescu (după umilința cu Pafos): Nu ne-am ADAPTAT nici la teren, nici la vreme, la nimic

Încă din secunda 10 am greșit o pasă. Două cadouri în prima repriză, au avut 3 ocazii din două cadouri ale noastre. Ne-am trezit la pauză cu 0-2 și a fost foarte greu să întoarcem. Am și schimbat sistemul, dar nu a ajutat la nimic, se vedea că sunt mai bine decât noi.

Am avertizat înainte să jucăm cu ei și a zis toată lumea că așa fac eu mereu. Știu valoarea lor, le-am văzut toate meciurile. Sunt jucători de nivel foarte bun, au mulți străini foarte buni. Au investit și cred că valoarea lor este mai mare decât a jucătorilor noștri. Asta s-a văzut pe teren”, a spus Petrescu.

„Au făcut multe greșeli”

„În afară de Camora, fundașii noștri nu au mai jucat în cupele europene până acum. Mogoș, Boben și Kresic au fost în diviziile B și C în Italia înainte să vină aici. Nivelul în Europa e puțin mai mare și s-a văzut, au făcut multe greșeli.

Keita a făcut o greșeală incredibilă, nu avea voie să dea pasă la adversar în modul ăla. Practic, noi le-am dat primele două goluri, plus al treilea, penalty cadou. Dacă faci greșeli, meriți să ieși din competiție. Asta s-a întâmplat azi.

În prima repriză am avut ocazia lui Korenica, șutul lui Camora, plus un corner. Trei ocazii, dacă marcam un gol era alt meci. La pauză le-am spus că e important să nu mai luăm. Dar s-a făcut 3-0 imediat, tot pe o greșeală personală.

Trebuie să ne concentrăm pe campionat și Cupă acum. Va fi foarte greu duminică la Farul, știm ce bună e Farul acasă. Moralul nostru nu e bun, dar sper să avem o reacție pozitivă”, a mai declarat antrenorul CFR-ului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax