Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Moașă de Cluj: Această meserie înseamnă să fii permanent alături de femei, de copiii lor și de familiile lor

Publicat


Narcisa Câmpean este moașă licențiată independentă la Cluj-Napoca și pledează pentru ca un număr cât mai mare de tinere să urmeze această meserie, pe care o consideră una dintre cele mai frunoase din lume. Narcisa este moașă din 2011, de când a terminat facultatea la Cluj-Napoca, numărându-se printre cele doar câteva zeci din oraș care se îngrijesc să aducă pe lume copii.

”Suntem destul de puține moașe în oraș. O parte din moașele din Cluj activează fie în sălile de nașteri, fie în maternitățile private sau publice, dar sunt și moașe care lucrează în alte sectoare, cum ar fi neonatologia sau secția de lăuze, deci nu neapărat în sala de nașteri.

Ce nu face statul român

Pentru mine sunt emoții de nedescris când aduc pe lume un copil, nici nu se poate exprima în cuvinte.

Meseria de moașă înseamnă mai mult decât o meserie, înseamnă să fii permanent alături de femei și de copiii lor și de familiile lor.

Înseamnă să te dăruiești tot timpul, să fii la curent cu toate noutățile care apar și cu toate studiile, să poți să fii alături de ele din momentul în care sunt adolescente și să le ajuți pe partea de consiliere, de planificare familială, să fii alături de ele în sarcină, la naștere și în perioada imediat după naștere, pentru că e o lipsă foarte mare de susținere, inclusiv după naștere.

Mămicile care nasc nu au pe nimeni, practic, pentru că în România, statul nu le oferă un ajutor în a le susține după naștere”, a spus Narcisa Câmpean pentru Cluj24.

Situația din Elveția

Aceasta s-a întors, recent, din Elveția, unde a constatat că în primele șase săptămâni de la naștere, mămicile de acolo aveau opt vizite postnatale cu moașă, asigurate de stat. în timp ce, în România, nu se asigură această facilitate decât în cadrul unor consultații private.

”Deci e nevoie foarte mult de moașe și meseria de moașe e mai mult decât o meserie”, a subliniat moașa din Cluj-Napoca.

Potrivit Narcisei Câmpean, moașele trebuie să facă echipă cu medicii obstreticieni, pentru că scopul lor este comun, să fie alături de femei și de copiii lor.

”Faptul că suntem puține, poate că este un dezavantaj și nu putem să ne împărțim în toate locurile. Cred că trebuie să creștem numărul de moașe și atunci, probabil, că am fi privite din altă perspectivă.

Fiind mai multe, am avea putere mai multă și am putea să acoperim mai multe arii din sănătate”, a explicat Câmpean.

Moașă independentă

Aceasta a renunțat, de la 1 ianuarie, să mai lucreze în sistemul public de sănătate, după o carieră de 12 ani la Clinica ”Dominic Stanca” și Ginecologie nr. 1 din Cluj-Napoca, din dorința de a putea fi mai aproape de femei și a putea să le îndeplinească nevoile pe care nu a putut să le ofere în sistemul de stat.

”Am decis să-mi continui munca independent. Este o provocare deși maternitățile sunt reticente la acest gen de colaborare.

Ar fi, poate, un precedent să vină moașa în Cluj, cu pacienta, să fie o moașă preferențială, cum se practică în alte orașe din România.

Asta ar însemna să vin la naștere cu gravida cu care să am deja o relație anterioară pe perioada sarcinii. Colaborările sunt cu clinici private, pe partea de lăptare, pe partea de lăuzie. La nașteri încă avem o reticență și asta ne dorim să facem și nu numai în Cluj, cred că în toată țara”, a menționat Narcisa Câmpean.

Nu sunt posturi scoase la concurs

O problemă pe care a identificat-o în sistemul public de sănătate este că, uneori, absolventele de facultăți de moașe sunt nevoite să lucreze pe alte secții pentru că nu sunt posturi scoase la sălile de naștere.

”Asta a fost și situația mea. Am terminat facultatea de moașe și nu au fost posturi de moașe în sala de naștere.

Am fost nevoită să lucrez pe secții de neonatologie, dar sunt recunoscătoare că am învățat foarte multe și face parte tot din atributiile noastre îngrijirea nou-născutului.

La Ginecologie 1 mi-am petrecut ultimii patru ani la sala de naștere și am asistat la venirea pe lume a câtorva sute de bebeluși”, a precizat Narcisa Câmpean.

Întrebată ce preferă o mămică, dacă să nască cu o moașă sau cu un medic obstetrician, aceasta a arătat că e nevoie ca moașele să fie cunoscute și să ajungă la femei, pentru ca femeile din Cluj și din România să știe, de fapt, ce înseamnă o moașă.

”Ne întâlnim cu situația în care femeile nu știu ce e o moașă și nici măcar nu știu că există o moașă”, a conchis Narcisa Câmpean.

Profesie de siguranță națională

Președintele Asociației Moașelor Independente din România, Melania Elena Tudose , a declarat la rândul său că profesia de moașă este esențială într-o țară, dacă se dorește să fie femei sănătoase care să crească copii sănătoși.

”Este o profesie de siguranță națională, pentru că moașa este singurul specialist calificat în fiziologia nașterii și lăuziei, fiind cea care știe să păstreze sănătatea femeii, să o respecte, fiind și foarte bine pregătită să identifice patologia, care ține de domeniul medicilor obstreticieni.

”E o problemă în România pentru că în spitalele universitare moașele nu au acces și nu au autonomie. Nașterea este legată de obstreticieni atunci când e vorba de o patologie, dar atunci când e vorba de o naștere fără nicio problemă, ca parametri de sarcină normală, atunci aici e nevoie de o moașă.

Ca să se suplimenteze numărul moașelor e nevoie de conștientizarea necesității acestei profesii, gândindu-ne că România este în top negativ la nivel european, avem cele mai multe mame minore, avem o rată de cezariene foarte mare, avem o rată de mortalitate maternă mare, avem o rată de mortalitate materno-infantilă sau neonatală foarte mare.

De asemenea, în fiecare an, conform unui studiu efectuat de Institutul Mamei și a Copilului, avem cam 50.000 de mame care nu văd un cadru medical decât la momentul nașterii, deci au sarcini nemonitorizate, iar de aici apar foarte multe complicații”, a explicat Tudose.

Potrivit acesteia, moașa este cel mai bun profesionist, cel mai bun specialist, cotat la nivel mondial ca fiind cel mai bun în prevenție.

Doar două facultăți cu programe de moașe

Astfel, în țările care au indici de sănătate materno-infantilă foarte buni, pionul principal în medicina primară, când vorbim de reproducere, este moașa.

”Vis-a-vis de formarea moașei, în prezent o moașă din România are 4 ani de studii academic. Avem la acest moment doar două universități de medicină din țară care formează moașe și au programe pentru moașe, fiind vorba de Universitatea <<Dunărea de Jos>> Galați și Universitatea de Medicină și Farmacie <<Carol Davila>> din București. UMFIH din Cluj a avut și dorim să redeschidem acest program.

Vrem să conștientizăm atât autoritățile, cât și femeile din România, că au mare nevoie de moașe. Să ne gândim și la femeile din România, că au aceleași drepturi ca și femeile europene, deci ele trebuie să parcurgă aceste etape, sarcină, naștere, lăuzie, ca niște evenimente firești, fiziologice.

Singurul specialist care poate să le ajute și să și identifice în momentul în care lucrurile nu mai merg în parametrii normali, este moașa”, a menționat președintele Asociației Moașelor Independente.

634 de moașe în România, 13.000 în Belgia

Aceasta a mai precizat că România avea în urmă cu 2 ani 933 de moașe licențiate în evidența organizației Ordinului Asistenților Medical și a Moașelor, dar active sunt acum doar 624, iar pe lângă aceste moașe licențiate, sunt și asistente de obstetrică-ginecologie, în jur de 1500, cu formare de liceu sanitar și cu certificat de asistent în obstetrică-ginecologie, o profesie asimilată celei de moașă.

”Numai Belgia are 13.000 de moașe, iar noi avem doar 624 și ne mai ajută cele 1500 de asistente de obstetrică-ginecologie.

Olanda are peste 4.000 de moașe în condițiile în care, raportat la numărul de nașteri, sunt cam la fel în România, o medie de 180.000”, a mai spus Tudose.

Aceasta a explicat, la modul concret, că o moașă oferă o plajă foarte largă de servicii acordate prin competențele pe care le obține prin absolvirea unui program academic.

”Moașa poate să se ocupe inclusiv de educația sexuală a tinerelor, educația pentru sănătatea adolescentelor, poate să se ocupe de consilierea preconcepțională, de planning familial, după care se ocupă de sarcină, de monitorizarea sarcinii, și vorbim de o sarcină sănătoasă.

De asemenea, acordă asistență la naștere, când e o naștere fără probleme.

În mod normal, moașa trebuie să aibă legal, pentru că așa este și în Europa și noi funcționăm după niște directive europene, autonomie pe partea de fiziologie. La fel, ar trebui să se ocupe și de lăuzie, să se ocupe și de nou născut, atunci când este sănătos.

Deci, practic, o moașă ar trebui să aibă autonomie pe aceste segmente, atunci când vorbim de gravidă și de nou născut, femeie sănătoasă, gravidă, nou-născut, sănătos, și ea este cea care identifică dacă sunt probleme și atunci anunță specialistul. Așa funcționează toate țările civilizate, dar la noi e puțin diferit”, a arătat Melania Elena Tudose.

Avocatul femeii

Cele două moașe au participat zilele trecute la Cluj-Napoca la conferința ”Manifest pentru moașe”, care a avut rolul de a conștientiza necesitatea profesiei de moașă și de a atrage candidați pentru această meserie.

”Crescând numărul de moașe, vom fi mult mai vizibile, iar femeile vor înțelege ce înseamnă, de fapt, o moașă europeană, să înțeleagă cât de necesară este, pentru ele, o moașă.

Eu zic că încet, încet, cu pași mici  construim ceva sigur și sunt convinsă că femeile din România vor conștientiza că numele de moașă nu poate fi despărțit de termenul de femeie.

Moașa e cel mai bun avocat al femeii, nu putem să despărțim femeile de moașe și nici moașele de femei. Însă pentru asta femeile din România trebuie să ne cunoască.

Noi venim și completăm niște goluri care există la momentul ăsta în România, colaborăm cu obstetricienii, cu educatorii perinatali, cu neonatologii. Noi vrem să facem echipă, cu toată lumea care se ocupă de sănătatea femeii.

Și sunt convinsă că dacă ajunge toată lumea la această concluzie și restabilește profesia de moașă în România, punând-o pe locul pe care îl merită, dar și profesia în sine, vom avea o sănătate reproducerii adecvată”, a mai subliniat Melania Elena Tudose.

Aceasta consideră că numărul optim de moașe în România ar trebui să fie cam de 7.400, dar pentru început și o creștere de la 624 la 4000 ar fi benefică, pentru a acorda femeilor încredere în ele că pot să nască în cele mai optime condiții.

Tudose este și vice-președintele Asociației Europene a Moașelor, doctor în medicină, fiind prima moașă din România cu doctorat în medicină terminat la UMFIH Cluj-Napoca.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Marcel Ciolacu lansează Strategia Națională de Digitalizare în Sănătate: ”O Românie sănătoasă înseamnă o Românie puternică” (PE)

Publicat

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României, anunță priorități clare pentru politicile de sănătate.

”O Românie sănătoasă înseamnă o Românie puternică”, spune Marcel Ciolacu, care susține accesul sigur la toate tipurile de servicii medicale și medicamente de bună calitate, pentru fiecare cetățean, inclusive în situații de criză.

”Calea sigură pentru o Românie puternică înseamnă o Românie sănătoasă. Egalitatea de șanse la sănătate pentru toți românii se poate realiza prin servicii medicale cât mai aproape de oameni.

Am stopat criza din sănătate, am redat demnitatea medicilor. Vreau tineri sănătoși care să se bucure de viață, nu de dependența de droguri”, spune candidatul social-democrat la funcția supremă în stat.

Astfel, Marcel Ciolacu are în plan elaborarea și implementarea Strategiei Naționale de Digitalizare și e-Sănătate.

Acest lucru presupune aprobarea Strategiei Naționale de Digitalizare în Sănătate (SNDS), dar și a planurilor de acțiune regionale și desemnarea instituției responsabile.

De asemenea, ca parte a acestei strategii, Marcel Ciolacu susține și realizarea unei noi Platforme Unice a Asigurărilor de Sănătate pentru facilitarea accesului pacienților la servicii medicale, debirocratizare și eliminarea fraudelor.

Candidatul PSD la prezidențiale își dorește și dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin care se vor putea cofinanța servicii medicale. Iar acest lucru se va face prin crearea cadrului legislativ pentru încurajarea și creșterea deductibilității fiscale pentru acest tip de asigurări.

De asemenea, Marcel Ciolacu consideră că statul trebuie să își mențină rolul de reglementator, finanțator și ofertant de servicii de asigurare prin CNAS și casele județene de asigurări de sănătate.

Marcel Ciolacu: E nevoie de dezvoltarea asistenței medicale comunitare

”Asigurarea accesului permanent și rapid al tuturor cetățenilor la asistență medical primară reprezintă cheia reconstrucției întregului sistem medical”, arată Marcel Ciolacu, care susține și crearea unei rețele naționale de centre medicale comunitare în orașele mici și în mediul rural.

Pe lângă accesul la moașe, asistenți comunitari și sociali, aceste centre medicale vor oferi și servicii de telemedicină, de stomatologie și de farmacie comunitară.

CMF 31240010

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Se ÎNCHID benzi de circulație pe A3, marți, între Turda și Târgu Mureș

Publicat

a3 2

Marți, pe Autostrada A3, vor fi restricții între Turda și Târgu Mureș, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.

Între orele 8.00 – 12.00, traficul va fi restricționat pe a doua bandă pe Autostrada A3 pe sensul Turda – Târgu Mureș, la kilometrii 36+800 metri – 35+800 metri.

Se ÎNCHID benzi de circulație pe A3, marți, între Turda și Târgu Mureș

Între orele 12.00 – 17.00, pe același sens, vor fi închise prima bandă și cea de urgență, pe același tronson kilometric, pentru reparații la rosturile de dilatare ale viaductului.

Polițiștii le recomandă șoferilor să fie foarte atenți în această zonă, să reducă viteza de deplasare, să semnalizeze din timp când schimbă banda și să se asigure foarte bine înainte de a trece pe o altă bandă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ludovic Orban este omul proiectelor mari și a deciziilor înțelepte (PE)

Publicat

orban 2

Președintele Forța Dreptei Cluj, Adrian Oros, afirmă că cei care au lucrat îndeaproape cu Ludovic Orban, printre care se numără și el, știu că înainte de a fi un adevărat om politic, este un om foarte bun, un om de mare caracter.

Din păcate nu toți românii pot să îl cunoască așa cum îl cunoaștem noi, cei mai apropiați.

Prin retragerea sa în favoarea Elenei Lasconi, am asistat la un alt moment de altruism politic din cariera lui Ludovic Orban, care a fost marcată constant de astfel de momente. Fac doar o scurtă retrospectivă a celor mai cunoscute:

•În 2009, PNL era condus de Tăriceanu. Ludovic Orban și Crin Antonescu și-au anunțat candidatura la șefia PNL. Ca să îl poată învinge pe Tăriceanu și să dea un restart partidului, Ludovic Orban renunță la candidatura sa în favorea lui Antonescu.

Antonescu câștigă alegerile și după 6 luni convoacă Congres extraordinar ca să elimine funcția de prim-vicepreședinte ocupată de Ludovic Orban. Toți oamenii care au rămas alături de Orban au fost schimbați din toate funcțiile și multora le-au fost încheiate definitiv carierele politice.

Duce PNL la victorie

•În 2016, în timp ce era candidat pentru Primăria Capitalei, lui Ludovic Orban i se fabrică un dosar penal. Din prima zi în care a fost chemat la DNA a anunțat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei și și-a dat demisia din toate funcțiile politice deținute, așteptând ca justiția să îi facă dreptate. A solicitat să fie judecat cu celeritate și nu a tras de timp ca cei care vânează prescripții.
A obținut prima decizie de achitare abia pe 31 ianuarie 2017. La alegerile parlamentare din decembrie 2016 a refuzat să candideze pentru că încă nu i se făcuse dreptate. Acesta este Ludovic Orban.

În februarie 2020, același Ludovic Orban renunță la candidatul propriu pentru Primăria Capitalei și își anunță susținerea pentru independentul Nicușor Dan. Cu acel anunț forțează mâna USR care se vede nevoit să facă la fel și PSD este învins în alegeri și scos din Primăria Capitalei.

După ce duce PNL la victorie în alegerile prezidențiale și bate PSD pentru prima dată în alegerile europarlamentare și locale, în momentul când pierde alegerile parlamentare din 2020, își dă demisia din funcția de prim-ministru ca să înceapă negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, așa cum a promis în campania electorală.

În timpul negocierilor, Ludovic Orban face concesii importante USR-ului și este atacat puternic în interiorul PNL. Reușește să ajungă la o formulă de guvern, însă USR se opune desemnării sale ca premier în acel nou guvern și îl preferă pe Florin Cîțu (O MARE GREȘEALĂ).

Demisie din PNL

După preluarea ostilă a conducerii PNL de către “ băieți “ , în octombrie 2021 Florin Cîțu începe negocierile cu PSD pentru formarea unui guvern comun. Pe 23 noiembrie Biroul Politic Național al PNL votează readucerea PSD, din opoziție, la guvernare și Ludovic Orban își dă demisia din PNL în aceeași zi.
După 30 de ani a plecat din singurul partid în care a activat pentru că nu a dorit să își încalce cuvântul dat oamenilor care au avut încredere în el atunci când le-a promis că dacă vor vota PNL vor scăpa de PSD și vor avea un guvern de centru-dreapta.

Pe toată durata acestei veri a încercat o unire a forțelor de centru-dreapta și susținerea unui singur candidat pentru a putea bate binomul PSD-AUR.
Nicolae Ciucă a mimat interesul pentru o unire a forțelor de dreapta, în vreme ce Elena Lasconi și-a dorit, dar multi lideri din conducerea USR s-au opus.

Altruism politic

Gestul din seara aceasta reprezintă o nouă dovadă de realism și altruism politic, deoarece, pentru Ludovic Orban, binele comun a fost întotdeauna mai important decât obiectivul politic personal.
Retragerea lui și sprijinirea lui Elena Lasconi, îi oferă șanse reale acesteia, să intre în turul 2 și să câștige alegerile.
Am acceptat cu inima strânsă această decizie, dar știu ca Ludovic Orban este omul proiectelor mari și a deciziilor înțelepte.

Pe 24 noiembrie votăm Elena Lasconi!
Pe 1 decembrie votăm Forța Dreptei!
Pe 8 decembrie votăm Elena Lasconi!”, a transmis Oros.

CMF 11240022

Citește mai departe

EVENIMENT

Târg caritabil organizat de copii pentru copii, la Școala Ioan Bob din Cluj-Napoca

Publicat

Evenimentul este organizat în ajunul lui Moș Nicolae, pe data de 5 decembrie, 2024, între orele 10.00 și 13.30, iar vânzători vor fi elevii de la clasele primare și gimnaziale.

Ei pregătesc bunătăți, cum ar fi dulciuri, realizate acasă împreună cu părinții, frații și bunicii, și obiecte artizanale specifice sărbătorilor de iarnă: globuri, steluțe sau aranjamente florale, potrivite pentru decorarea bradului ori a meselor de Crăciun.

Produsele vor avea prețuri accesibile, iar, cu ajutorul și implicarea profesorilor, toată lumea se așteaptă ca manifestarea să aibă succes. Toți banii adunați vor fi virați apoi în contul Asociației Sfântul Nectarie din Cluj.

Un ajutor binevenit din partea copiilor

Invitat la podcastul Human Hub, medicul-preot, Bogdan Chiorean, ne-a oferit toate detaliile despre acest proiect, construirea unui Centrul de îngrijiri paliative, denumit „Sfântul Hristofor”, care a început cu un gând, de fapt cu o întrebare: unde se duc copiii care sunt foarte bolnavi?

În prezent clădirea este ridicată la roșu. Centrul va avea o capacitate de 25 de paturi pentru micuții care au probleme grave de sănătate și 13 pentru părinții acestora.

Cu mic, cu mare, toată comunitatea școlii, este invitată să participe la târg. Diana Mureșan, directoarea instituției de învățământ, este încrezătoare că acțiunea va fi un real succes, și, pe lângă caracterul caritabil al evenimentului, ea promite participanților timp de calitate petrecut împreună, dar și un prilej de a medita la adevărata esență a sărbătorilor.

Sprijin pentru realizarea unui centru paliativ pentru copii

Fiecare obiect achiziționat în cadrul târgului, a mai adăugat Mureșan, înseamnă un sprijin pentru construirea centrului, care va asista gratuit copiii a căror supraviețuire până la vârsta adultă nu este garantată și care va oferi îngrijire psihică și spirituală membrilor familiei.

Este pentru prima oară când Târgul de Crăciun organizat de comunitatea școlii din Cluj-Napoca este caritabil. Până acum, banii erau folosiți de cei care se arătau merituoși și harnici, o activitate destinată dezvoltării simțului antreprenorial al elevilor.

Evenimentul caritabil se va desfășura în curtea sediului școlii, de pe strada Memorandumului, numărul 22. Oricine dorește să contribuie la construirea noului centru de îngrijiri paliative pediatrice, o poate face în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” din Cluj.

Cristina Șendrea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax