Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Mitropolitul Clujului a inaugurat o grădință destinată în special copiilor de etnie romă din Cojocna

Publicat


Mitropolitul Clujului

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Cujului, a participat la inaugurarea noii grădinițe din cadrul Centrului Social-Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cojocna.

Grădinița este destinată în special copiilor de etnie romă, dar toți cei care învață acolo vor primi zilnic o masă caldă.

Mitropolitul Clujului a inaugurat o grădință destinată în special copiilor de etnie romă din Cojocna

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba de binecuvântare împreună cu Părintele Dan Hognogi, protopop de Cluj I, Arhid. Claudiu Grama, consilier eparhial, cu Părintele Georgel Rednic, parohul din Cojocna și coordonatorul Centrului Social-Misionar, și cu Părintele Vasile Pașca, preotul misionar al centrului.

Mitropolitul Clujului a apreciat faptul că se investește în educație și a felicitat comunitatea și pe cei implicați în materializarea proiectului.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Cojocna.

Grădiniță cu 60 de locuri

Mitropolitul Clujului a dăruit grădiniței o icoană cu Maica Domnului și le-a oferit copiilor și tinerilor cărți duhovnicești.

Noua grădiniță cu program normal din Cojocna are o capacitate de 60 de locuri și a fost amenajată la demisolul Centrului Social-Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate.

Proiectul s-a realizat prin implicarea prof. dr. Adina-Elena Bărar, directoarea Școlii Gimnaziale din Cojocna și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, al Parohiei Ortodoxe Cojocna și al Primăriei Cojocna.

În cadrul grădiniței, copiii vor primi zilnic o masă caldă și vor fi îngrijiți de cadre didactice specializate, o parte dintre ele de etnie romă, astfel încât copiii vor putea învăța și limba romani.

Centru misionar finanțat de organizații din Germania

Construcția Centrului Social-Misionar din Cojocna s-a realizat în colaborare cu mai multe organizații filantropice din Germania.

Centrul are și un paraclis în care se slujește constant începând din 2021 și care a fost sfințit în 2022 de Mitropoliții Andrei al Clujului și Serafim al Germaniei.

La centru se desfășoară acțiuni pentru persoanele dezavantajate sau care au nevoi speciale, precum și numeroase activități culturale, artistice, socio-educative și recreative pentru copiii și tinerii din comunitatea romă din Cojocna.

Foto: Mitropolia Clujului / Darius Echim



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujul, „sub asediul” studenților, de la 1 octombrie. Tarcea: Orașul nu a fost structurat pentru un număr atât de mare de mașini

Publicat

De

Odată cu începutul noului an școlar, traficul din Cluj-Napoca s-a îngreunat, în special la orele de vârf. O creștere și mai mare a numărului de mașini de pe străzi este așteptată odată cu revenirea studenților la 1 octombrie.

Traficul rutier s-a îngreunat odată cu începerea anului nou școlar, fenomen ce este așteptat să devină și mai pronunțat după 1 octombrie, când studenții revin în oraș, a arătat viceprimarul Dan Tarcea.

„La începutul fiecărui an școlar vedem că traficul se modifică față de perioada de vară. Sunt diferențe de la zi la zi, în câte o zi se circulă foarte bine, în altă zi se circulă mult mai greu decât ne-am fi așteptat. O să avem, într-adevăr, după 1 octombrie, așa cum ne-am obișnuit în fiecare an, o intensificare a numărului de mașini”, a declarat Dan Tarcea, la Ziua Live.

8.000 de mașini, înmatriculate în doar opt luni, la Cluj

Viceprimarul a subliniat și impactul numărului mare de mașini nou înmatriculate în oraș. Creșterea numărului de mașini pune presiune pe infrastructura rutieră a orașului, care, potrivit lui Dan Tarcea, nu a fost proiectată pentru a gestiona un volum atât de mare de trafic.

„Pe de altă parte, vedem și numărul mare de mașini care se achiziționează în fiecare an. În primele opt luni ale anului 2023 au fost înmatriculate în Cluj-Napoca 8.000 de mașini. Asta înseamnă o coloană de mașini de 40 de kilometri, adică traversezi Clujul dintr-o parte în cealaltă și înapoi cu mașini parcate una în spatele celeilalte. Discutăm de un aflux foarte mare într-un oraș care nu a fost structurat pentru un număr atât de mare de mașini”, a mai arătat viceprimarul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj, desemnat a treia oară antrenorul etapei în Superligă. Reacția lui Boc după victoria cu Rapid

Publicat

De

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj

Ioan Ovidiu Sabău, tehnicianul echipei U Cluj, a fost desemnat antrenorului etapei a 9-a de către Liga Profesionistă de Fotbal.

Este pentru a treia oară când Sabău devine antrenorul etapei în campionatul curent.

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj, desemnat a treia oară antrenorul etapei în Superligă

Sabău a fost, din nou, desemnat antrenorul etapei. Sub conducerea lui, echipa de fotbal a Universității Cluj se află acum pe primul loc în clasamentul Superligii.

”Ioan Ovidiu Sabău (Universitatea Cluj) – Antrenorul etapei pentru a treia oară în campionatul curent! Echipa sa a predat o nouă lecţie de fotbal şi s-a distanţat în clasament”, au arătat cei de la LPF.

U Cluj a învins în Giulești, luni seara, pe Rapid cu 2-0.

Jucătorii clujeni din echipa ideală a LPF

În echipa ideală prezentată de LFP se află și doi jucători ai U Cluj, dar și un jucător al rivalei CFR Cluj.

Echipa etapei a 9-a noua

Portar:

  • Adnan Golubovic (Dinamo) – Trei intervenţii mari prin care a păstrat neatinsă plasa porţii roş-albilor.

Fundași:

  • Radu Boboc (Universitatea Cluj) – O nouă evoluţie consistentă în banda dreaptă pentru jucătorul „Şepcilor roşii”. Se dovedeşte a fi un transfer reuşit.
  • Jonathan Cissé (Oţelul Galați) – Stâlpul celei mai bune defensive din campionat a fost la înălţime şi la Buzău, de unde gălăţenii s-au întors fără gol încasat.
  • Denis Ciobotariu (Sepsi OSK Sf. Gheorghe) – A arătat şi în acest meci maturitate în joc. Este unul dintre cei mai în formă fundaşi centrali din campionat.
  • Alexandru Chipciu (Universitatea Cluj) – Un exemplu de profesionalism! Căpitanul liderului a făcut excelent ambele faze de joc.

Mijlocași:

  • Alexandru Băluţă (FCSB) – A marcat a doua etapă la rând, acest gol fiind unul foarte important, asta deoarece i-a readus în joc pe roş-albaştri.
  • Mihai Bordeianu (Poli Iaşi) – A depus un efort consistent şi a controlat centrul terenului. Prinde pentru a treia oară „Echipa etapei”.
  • Cătălin Cîrjan (Dinamo) – Tânărul jucător dinamovist şi-a trecut pentru a treia oară numele pe tabelă, golul său fiind decisiv.

Atacanți:

  • Dimitri Oberlin (Sepsi OSK Sf. Gheorghe) – Introdus la pauză, a scos penalty-ul transformat de Alimi, apoi a marcat primul său gol în SuperLigă.
  • Louis Munteanu (CFR 1907 Cluj) – Şi-a pus în valoare calităţile tehnice deosebite şi a reuşit o dublă, a două din ediţia curentă.
  • Denis Alibec (Farul Constanța) – A fost principalul pericol pentru poarta adversă. A înscris primul gol de la revenirea în tricoul dobrogenilor.

Reacția lui Boc după victoria cu Rapid

Primarul Clujului, Emil Boc, a postat un mesaj pe pagina de Facebook, după victoria Universității Cluj în fața echipeei Rapid București.

Boc s-a bucurat de rezultat, dar a spus că mai este mult până în play-off.

„U Cluj – victorie fabuloasă în Giulești!
Ce echipă avem!
Rapid – “U” Cluj 0-2!

Bravooooo, băieți, felicitări și respect Ovidiu Sabău și Radu Constantea! Mulțumiri tuturor celor care sunt alături de echipa și dau totul pentru “ U”! Suntem atât de mândri de voi!

Ne bucurăm de fiecare moment, de fiecare victorie, dar trebuie să rămânem realiști !
Mai este încă mult până în play off!

Cu calm, muncă, seriozitate și respect față de fiecare adversar PUTEM reuși! Haide “U”!
Haide “U”, si la bine și la greu!”, a fost mesajul primarului Emil Boc.

Foto: LPF

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Autobuzele școlare scot zilnic 850 de mașini din trafic. Tarcea: Clujenii au prins încredere în transportul public

Publicat

De

CTP școlar

Autobuzele școlare din Cluj-Napoca au un impact semnificativ asupra traficului din oraș, este de părere viceprimarul Dan Tarcea. Potrivit acestuia, 850 de mașini sunt eliminate zilnic de pe străzile din municipiu datorită transportului dedicat elevilor.

Viceprimarul Dan Tarcea a subliniat succesul proiectului de transport școlar, arătând că acesta reduce semnificativ aglomerația în intervalul de vârf al dimineții.

Circa 850 de mașini scoase zilnic din trafic

El a afirmat că luni, 16 septembrie, peste 950 de elevi și părinți au fost transportați cu autobuzele școlare, eliminând, probabil, în jur de 850 de mașini din trafic la orele de vârf ale dimineții.

„Ieri (luni – n.red.) am transportat 899 de copii cu autobuzele școlare și 53 de părinți. Eu cred că a fost o investiție foarte bună, cea cu autobuzele școlare. Gândiți-vă că, cel mai probabil, am scos din trafic 850 de mașini, nu mai sunt în trafic dimineața în intervalul 7.30 – 8, atunci când copiii trebuie să meargă la școală”, a explicat Dan Tarcea, la Ziua Live.

14 rute, deservite de autobuzele școlare

Proiectul autobuzelor școlare din Cluj include 14 rute operate cu 19 mijloace de transport în comun. Tarcea a evidențiat faptul că, de la an la an, tot mai mulți locuitori ai orașului aleg transportul public în detrimentul mașinilor personale.

„Vom continua acest proiect, sunt 14 rute cu 19 mijloace de transport în comun. Clujenii au prins încredere în transportul public și vedem că de la an la an există un apetit tot mai mare de a folosi transportul în comun”, a mai arătat viceprimarul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Roxana Mînzatu, membră a PSD, numită vicepreședinte al Comisiei Europene. A primit și un portofoliu major

Publicat

De

Roxana M[nzatu, vicepreședinte CE

Roxana Mînzatu, europarlamentar din partea PSD, va fi vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a anunțat președinta CE, Ursula von der Leyen. Această funcție este o premieră pentru România.

De asemenea, Mănzatu va deține și portofoliul pentru educație, ocuparea forței de muncă și drepturi sociale.

Roxana Mînzatu, membră a PSD, numită vicepreședinte al Comisiei Europene. A primit și un portofoliu major

Roxana Mînzatu este cea de a doua propunere venită din partea României, după ce premierul Marcel Ciolacu l-a nominalizat inițial pe Victor Negrescu.

Negrescu a obținut postul de vicepreședinte al Parlamentului European, iar Ramona Mînzatu este numele înaintat de premier, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut ca România să nominalizeze o femeie.

Roxana Mînzatu a primit și un portofoliu important

Roxana Mînzatu a primit și unul dintre cele mai importante portofolii. Este vorba de Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie.

„Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro”, a anunțat și Marcel Ciolacu, premierul României.

Acesta a mai precizat că, astfel, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană.

Roxana Mînzatu va coordona atât partea de educație, cât și zona de politici sociale, dar și programele de finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.

Roxana Mînzatu are 44 de ani. În anul 2016 a fost aleasă deputat în Parlamentul României, iar în 2019 a fost numită ministru al Fondurilor Europene.

În 2024, Roxana Mînzatu a devenit europarlamentar.

Foto: Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax