ACTUALITATE
FOTO. Mircea Rusu – când rugbyul românesc putea învinge pe oricine de pe planetă. Lansare de carte

Cartea autobiografică a căpitanului echipei naționale de rugby Mircea Rusu s-a lansat in 11 mai 2023 la Studioul Radio România de la Cluj-Napoca.
Student eminent fără tată, masă și casă
Ardeleanul când a văzut prima dată girafa ar fi exclamat că ”Așa ceva nu poate să existe !” și tot așa, îți vine să spui după ce îi cunoști viața și soarta profesorului ing. Mircea Rusu.
Uneori suntem în situația de a încuraja părinții care nu și-au putut trimite copiii la facultate, decât după ce le-au cumpărat autoturisme sau telefoane de ultimă generație. Nici lui Mircea (își obligă prietenii să-l tutuiască) nu i-au lipsit prea multe când și-a luat inima în dinți și a plecat din Blaj la București, în anii 50, pentru a urma Politehnica.
Îi lipseau doar acoperișul deasupra capului, masa și tatăl. Tatăl, răpit într-o noapte de către bolșevicii autohtoni și dus la Canal. Dar, a plecat la facultate cu inteligența, forța morală și educația aceea primară, impecabilă, oferită de românii cuvioși și puternici ai vremurilor trecute.
Ca un antrenament de încălzire, înainte de facultate și-a învins destinul când, în Blajul greco-catolic, glorios prin trecutul educațional, sabotat și urât de comuniști, s-a desființat liceul confesional, iar Mircea a trebuit să convingă, să inventeze încă 10 colegi pentru a mai putea forma o clasă și să urmeze liceul în Alba Iulia.
Nici urmă de văicăreală, de reproș, în carte despre momentele grele, de teribilă încercare. Sunt consemnate ca niște pagini de viață reală. Niște date istorice în care Mircea și-a biruit Destinul. De aceea, cartea lui Mircea este un dar. Poate nu foarte ușor de înțeles pentru cei nefamiliarizați cu rugbyul. Să înțelegi de ce vorbește atât de tandru de prieteni, de Petrică (”Aripa Europei ”, de Traian ”salvatorul de inimi ”, de Neluță, de primarul Emil ( Emil de Iclod), de Dan, (Vai !) de Silviu Spătaru și de atâția alții care formează familia rugbystică clujeană.
A ales rugby de foame
Obișnuiți acum cu întrebările de gen: ”Cât imi dați să rămân la echipă? Cât îmi oferiți să vin la Cluj?” (pe lângă facultate, cămin și masă ) explică în carte cu atâta naturalețe că unul dintre titanii rugbyului românesc a mers la rugby de foame. Când era student acolo se dădea mâncare. Doar că el a dat înapoi formidabil până a ajuns căpitan al echipei naționale.
De unde o mai fi avut atâta putere morală încât din acea foame să învețe, pe lângă facultate, să joace atât de bine rugby încât să fie titular 15 ani la supercampiona de rugby a acelor generații, Grivița Roșie, să obțină 8 titluri de campion național din totalul de 12 ale acestei superechipe de cândva.
Un medic al echipei a constatat siderat că a jucat odată tot meciul, din minutul 1, cu o entorsă și desprindere de ligamente și i-a spus că-i ”un ardelean tâmpit”. Și noi și doctorul acela supărat și exasperat, știm că este doar ardelean, dar rugbyul dezvoltă un spirit de sacrificiu extrem de rar întâlnit, uneori doar la eroii câmpurilor de luptă.
De la Mica Romă la România Mare
Este extraordinar când îți permiți să fii modest. În această carte, Mircea pune totul înaintea lui și se joacă cu cititorul, zâmbind șăgalnic, prietenos, pe sub nasul lui maiestuos de erou antic. Și scrie…salutară (în sensul corect al termenului) este istoria Blajului ca ” Mică Romă ” așa cum i-a spus Eminescu.
Mica Romă cu marile ei personalități greco -catolice care au generat salvarea ființei naționale cu rol determinant la întregirea statului român. Apoi face o demonstrație de talent al unui prozator, rememorând în tic-tac-ul de trap al unui cal din ”Fefeleaga” lui Agârbiceanu, sau ”Nunta de Piatră” a lui Constantin Vaeni, evenimente domoale, ardelenești, și tablouri de epocă, de pe strada ”Plăcințelelor” din Blajul natal.
Burgul transilvan a avut un merit inestimabil al Renașterii Naționale prin Marea Adunare Natională de la 15 Mai 1848 și peste 200 de ani de insurecție școlară relatinizantă. 15 Mai, de aceea,este ziua preferată a lui Mircea Rusu. Câți dintre elevii de acum mai știu ce semnificație istorică are. Parcă nu mai avem curajul să întrebăm nici pe unii tineri intelectuali.
Elevii/ copiii rugbyști, apoi internaționali ai lui Mircea Rusu
Face exerciții literare, cu folos, descriind amănunțit povestea bătăliei din 1960 când am învins la rugby prima dată în istorie Franța. Sunt pagini de strategie și istorie militară, dar adevărul că avea material de lucru, avea ce descrie, din ce scrie, când o echipă, Grivița Roșie, trei ani la rând înregistrează numai victorii, posibil un record mondial.
În plus, câștigă Cupa Campionilor Europeni învingând campioana Franței. Mircea nu a apucat să joace prea mult pentru Cluj,dar continuă să fundamenteze mișcarea de rugby prin multe nume produse și prin Liceul ”16 Februarie” unde este director mult timp: Ilcă, Mărginean, Horvath, Moț, Leoca, Borș, Giura, Șugar, Oroian, frații… Rațiu și Rață, cei doi ”sfinți Nicolae” – Copil și Răcean care au fiecare dintre ei multe legende si fapte de transmis despre directorul Mircea Rusu.
Pisica sacră a regelui Marocului și basca lui Răgălie
Vai ce glumă pare pentru cei care mai urmăresc rugbyul internațional ca o echipă de rugby din România să învingă campioana Franței! Par glume imposibile, precum locul 2 pe medalii (53 de medalii din care 20 de aur) la Jocurile Olimpice din Los Angeles, căpitan de echipă român la F.C. Barcelona, de trei ori finala Cupei Davis, campioni mondiali la Handbal masculin de 4 ori și alte câteva glume care acum par imposibile, dar care, sunt isprăvi realizate de acest popor tot mai antrenat/ dresat în ultima vreme să îi fie rușine că este român și că trăiește într-o țară de… rău mirositoare.
În această carte Mircea parcă îl parafrazează pe Nero care spune că nu îi pare rău că dispare împăratul Nero, politicianul Nero, generalul Nero, omul Nero , ci poetul Nero. După ce ne demonstrează ce istoric, prozator sau reporter ar fi putut fi (paginile despre turneul de la Viterbo sunt excelent scrise ) Mircea își mai etalează veleitățile poetice arâtând ba o vervă învolburată, amintind de versurile cântate ale lui Coșbuc, ba de inspirația romantic ironică a lui Topârceanu sau de spontaneitatea biciuitoare a unui Păstorel.
Am spune că este ca și Regele Midas care transforma tot ce atingea în aur, așa că Mircea Rusu parcă tot ce atinge se transformă în educație, prietenie și lumină. O lumină veselă pentru că aceasta este culoarea care vibrează din această carte – de la bătaia cu basca de București pe care distinsul domn Răgălie a administrat-o pisicii sacre a Regelui Marocului, până la catrenele autoironice dedicate senectuții proprii.
Despre Alexandru Penciu și chirurgul Jean Balint
Este bine să îți permiți să fii modest și să îi pui pe alții înaintea ta. L-am întrebat care ar fi momentul de glorie, culmea rugbylui românesc de care să nu uităm să vorbim și mi-a spus că Alexandru Penciu – ”Alexandru cel mare” sau ”Împăratul” cum îi spun italienii, despre un mare rugbyst român, retras și adulat în Italia.
Iar momentul, gloria rugbyului clujean de care să nu uităm? A răspuns spontan – Jean Balint doctor și transformeur extraordinar, care a ținut echipa ”U” Cluj un an în Divizia A doar cu loviturile de picior. Nimic fără Blaj aici – știm că marele chirurg și jucător este la Blaj.
Alt blăjean, regretatul universitar clujean de sport Dorin Almășan, prieten vreo 80 de ani cu Mircea, povestește într-o carte pentru copii că la Blaj avea loc un meci de fotbal foarte important pentru copii. În acel meci, unul dintre jucători, de o dârzenie extraordinară și-a dat un autogol. Foarte dotat pentru sport a promis însă că nu va mai juca nicodată fotbal și astfel, din acel copil a crescut unul dintre cei mai importanți jucători de rugby ai României.
Basmul Mircea Rusu bun pentru a crește frumos generații tinere
Știm cine este, dar a fost extrem și plăcut surprinzător că îl întâlnim pe căpitanul Griviței Roșii și al echipei naționale de rugby, Mircea Rusu și în cărțile de povești pentru copii.
Se spune în carte că este vorba despre ”copilul, adolescentul, bărbatul rugbystul, prietenul poetul, Omul Mircea Rusu. Toate acestea nu sunt destul pentru că este vorba aici și despre un basm numit… Mircea Rusu.
Basmele sunt acele povestiri frumoase pentru oamenii foarte mici, în creștere, în care Binele și Dreptatea învinge întotdeauna Răul, iar aceste povestiri au fost inventate pentru a-i face pe oameni să crească mai buni și mai frumoși. Mircea este o asemenea povestire, un asemenea basm, la care acum fostul președinte a FRF George Straton si Fundația pentru Formarea si Educarea prin Sport a Tinerilor atașează o excelentă carte autobiografică.
Excelent Radio Cluj pentru acel moment meritat de unul dintre uriașii Rugbyului românesc.
Adrian Marian
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Boc anunță că pe linia 8 vor circula troleibuze: Tot transportul public în zona Traian Vuia – aeroport este neploluant

Linia 8, deservită de autobuze diesel, a fost înlocuită cu o linie de troleibuze, anunță primarul Emil Boc.
„Începând cu data de 8 iunie, ca urmare a finalizării lucrărilor de extindere a rețelei de contact pe strada Traian Vuia din Cluj-Napoca, liniile 5 și 8 de troleibuze vor circula până la Electromontaj.
Așadar, autobuzele diesel de pe linia 8 – traseul Piața M. Viteazul – Str. T. Vuia – au fost înlocuite cu troleibuze”, a scris primarul pe pagina de Facebook.
Boc anunță că pe linia 8 vor circula troleibuze: Tot transportul public în zona Traian Vuia – aeroport este neploluant
Acesta a mai precizat că acum tot transportul public în zona Traian Vuia – aeroport este asigurat cu mijloace de transport verzi, nepoluante
Acesta a mai anunțat că liniile 4, 5, și 8 din strada A. Vlaicu spre zona centrală circulă cu o frecvență de 5-6 minute la orele de vârf și 7-10 minute în afara acestora.
Pe sectorul de traseu de pe strada T. Vuia acoperit de liniile 5 și 8 mijloacele de transport public vor circula cu o frecvență de 7-8 minute în orele de vârf și 8-15 minute în afara orelor de vârf.
„Obiectivul orașului este acela de a asigura transport public în integralitate verde, nepoluant. În acest moment jumătate din flota de transport în comun este verde”, a mai scris primarul.

Antrenorul CFR Cluj, Dan Petrescu, pleacă de la echipa clujeană cu un an înainte de expirarea contractului.
Petrescu va părăsi echipa la finalul acestui sezon, scrie Digi Sport.
Dan Petrescu PLEACĂ de la CFR Cluj. VEZI în ce condiții
Dan Petrescu și Ioan Varga au decis ca „despărțirea„ să fie una amiabilă, potrivit aceleiași surse. Astfel, antrenorul nu va trebui să achite 400.000 de euro, sumă prevăzută în contract, în cazul în care o parte decide să rupă acordul unilateral.
Intenția lui Dan Petrescu de a pleca de la CFR Cluj este cunoscută deja de o săptămână, după meciul cu FCU Craiova.
Antrenorul care a câștigat 5 titluri de campion cu CFR Cluj mai are un an de contract cu formația lui Neluțu Varga, dar se pare că niciuna dintre părți nu își mai dorește colaborarea.
De asemenea, potrivit presei sportive, Dan Petrescu ar urma să preia echipa Jeonbuk din Coreea de Sud.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO. UPDATE. ACCIDENT lângă Leghia, în Cluj. Un autotren s-a RĂSTURNAT pe carosabil. Șoferul a MURIT

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp la Cluj, pe DN1-E60.
Potrivit primelor informații, un autotren s-a răsturnat pe carosabil, la intersecția cu localitatea Leghia.
Echipajele ISU Cluj intervin la accident.
UPDATE
Pompierii de la Detașamentul Huedin intervin la fața locului.
În accident a fost implicat un autotren, care este răsturnat. Din primele informații, în cabina autotrenului este încarcerat un bărbat.
„Acționăm la fața locului cu două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și o ambulanță SAJ”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
UPDATE 2
Victima a fost extrasă, dar prezenta leziuni incompatibile cu viața. Bărbatul avea aproximativ 50 de ani, iar autotrenul răsturnat era încărcat cu sucuri, a transmis ISU Cluj.
UPDATE 3
Conducătorul ansamblului de vehicule, în vârstă de 55 de ani, din județul Bihor, se deplasa dinspre Oradea spre Cluj-Napoca, potrivit IPJ Cluj.
Pe un sector de drum cu o curbă deosebit de periculoasă la dreapta, acesta ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, ansamblul de vehicule lovind un stâlp, iar ulterior un cap de pod și un al doilea stâlp.
Din nefericire, echipajul medical prezent la fața locului a declarat decesul acestuia.
Foto: ISU Cluj

ISU Cluj intervine la un incendiu care a cuprins acoperișul unei hale din Cluj-Napoca.
Potrivit ISU Cluj, hala se află pe Bulevardul Muncii.
UPDATE
Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la incendiul care, potrivit ISU Cluj este de mică amploare.
Flăcările au cuprins câteva plăci din acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați.
Incendiul va fi lichidat în curând și nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.
La fața locului acționează două autospeciale cu apă și spumă de mare capacitate și autoscara.