Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Mircea Rusu – când rugbyul românesc putea învinge pe oricine de pe planetă. Lansare de carte

Publicat


poza grup radio

Cartea autobiografică a căpitanului echipei naționale de rugby Mircea Rusu s-a lansat in 11 mai 2023 la Studioul Radio România de la Cluj-Napoca.

Student eminent fără tată, masă și casă

Ardeleanul când a văzut prima dată girafa ar fi exclamat că ”Așa ceva nu poate să existe !” și tot așa, îți vine să spui după ce îi cunoști viața și soarta profesorului ing. Mircea Rusu.

Uneori suntem în situația de a încuraja părinții care nu și-au putut trimite copiii la facultate, decât după ce le-au cumpărat autoturisme sau telefoane de ultimă generație. Nici lui Mircea (își obligă prietenii să-l tutuiască) nu i-au lipsit prea multe când și-a luat inima în dinți și a plecat din Blaj la București, în anii 50, pentru a urma Politehnica.

poza grup radio cluj

Îi lipseau doar acoperișul deasupra capului, masa și tatăl. Tatăl, răpit într-o noapte de către bolșevicii autohtoni și dus la Canal. Dar, a plecat la facultate cu inteligența, forța morală și educația aceea primară, impecabilă, oferită de românii cuvioși și puternici ai vremurilor trecute.

Ca un antrenament de încălzire, înainte de facultate și-a învins destinul când, în Blajul greco-catolic, glorios prin trecutul educațional, sabotat și urât de comuniști, s-a desființat liceul confesional, iar Mircea a trebuit să convingă, să inventeze încă 10 colegi pentru a mai putea forma o clasă și să urmeze liceul în Alba Iulia.

Nici urmă de văicăreală, de reproș, în carte despre momentele grele, de teribilă încercare. Sunt consemnate ca niște pagini de viață reală. Niște date istorice în care Mircea și-a biruit Destinul. De aceea, cartea lui Mircea este un dar. Poate nu foarte ușor de înțeles pentru cei nefamiliarizați cu rugbyul. Să înțelegi de ce vorbește atât de tandru de prieteni, de Petrică (”Aripa Europei ”, de Traian ”salvatorul de inimi ”, de Neluță, de  primarul Emil ( Emil de Iclod),  de Dan, (Vai !) de Silviu Spătaru și de atâția alții care formează familia rugbystică clujeană.

A ales rugby de foame

Obișnuiți acum cu întrebările de gen: ”Cât imi dați să rămân la echipă? Cât îmi oferiți să vin la Cluj?” (pe lângă facultate, cămin și masă ) explică în carte cu atâta naturalețe că unul dintre titanii rugbyului românesc a mers la rugby de foame. Când era student acolo se dădea mâncare. Doar că el a dat înapoi formidabil până a ajuns căpitan al echipei naționale.

De unde o mai fi avut atâta putere morală încât din acea foame să învețe, pe lângă facultate, să joace atât de bine rugby încât să fie titular 15 ani la supercampiona de rugby a acelor generații, Grivița Roșie, să obțină 8 titluri de campion național din totalul de 12 ale acestei superechipe de cândva.

Un medic al echipei a constatat siderat că a jucat odată tot meciul, din minutul 1,  cu o entorsă și desprindere de ligamente și i-a spus că-i ”un ardelean tâmpit”. Și noi și doctorul acela supărat și exasperat, știm că este doar ardelean, dar rugbyul dezvoltă un spirit de sacrificiu extrem de rar întâlnit, uneori doar la eroii câmpurilor de luptă.

De la Mica Romă la România Mare

Este extraordinar când îți permiți să fii modest. În această carte, Mircea pune totul înaintea lui și se joacă cu cititorul, zâmbind șăgalnic, prietenos, pe sub nasul lui maiestuos de erou antic. Și scrie…salutară (în sensul corect al termenului) este istoria Blajului ca ” Mică Romă ” așa cum i-a spus Eminescu.

Mica Romă cu marile ei personalități greco -catolice care au generat salvarea ființei naționale cu rol determinant la întregirea statului român. Apoi face o demonstrație de talent al unui prozator, rememorând în tic-tac-ul de trap al unui cal din ”Fefeleaga” lui Agârbiceanu, sau ”Nunta de Piatră” a lui Constantin Vaeni, evenimente domoale, ardelenești, și tablouri de epocă, de pe strada ”Plăcințelelor” din Blajul natal.

Burgul transilvan a avut un merit inestimabil al Renașterii Naționale prin Marea Adunare Natională de la 15 Mai 1848 și peste 200 de ani de insurecție școlară relatinizantă. 15 Mai, de aceea,este ziua preferată a lui Mircea Rusu. Câți dintre elevii de acum mai știu ce semnificație istorică are. Parcă nu mai avem curajul să întrebăm nici pe unii tineri intelectuali.

Elevii/ copiii rugbyști, apoi internaționali ai lui Mircea Rusu

Face exerciții literare, cu folos, descriind amănunțit povestea bătăliei din 1960 când am învins la rugby prima dată în istorie Franța. Sunt pagini de strategie și istorie militară, dar adevărul că avea material de lucru, avea ce descrie, din ce scrie, când o echipă, Grivița Roșie, trei ani la rând înregistrează numai victorii, posibil un record mondial.

În plus, câștigă Cupa Campionilor Europeni învingând campioana Franței. Mircea nu a apucat să joace prea mult pentru Cluj,dar continuă să fundamenteze mișcarea de rugby  prin multe nume produse și prin Liceul ”16 Februarie” unde este director mult timp: Ilcă, Mărginean, Horvath, Moț, Leoca, Borș, Giura, Șugar, Oroian, frații… Rațiu și Rață, cei doi ”sfinți Nicolae” – Copil și Răcean care au fiecare dintre ei multe legende si fapte de transmis despre directorul Mircea Rusu.

Pisica sacră a regelui Marocului și basca lui Răgălie

Vai ce glumă pare pentru cei care mai urmăresc rugbyul internațional ca o echipă de rugby din România să învingă campioana Franței! Par glume imposibile, precum locul 2 pe medalii (53 de medalii din care 20 de aur)  la Jocurile Olimpice din Los Angeles, căpitan de echipă român la F.C. Barcelona, de trei ori finala Cupei Davis, campioni mondiali la Handbal masculin de 4 ori și alte câteva glume care acum par imposibile, dar care, sunt isprăvi realizate de acest popor tot mai antrenat/ dresat în ultima vreme să îi fie rușine că este român și că trăiește într-o țară de… rău mirositoare.

În această carte Mircea parcă îl parafrazează pe Nero care spune că nu îi pare rău că dispare împăratul Nero, politicianul Nero, generalul Nero, omul Nero , ci poetul Nero. După ce ne demonstrează ce istoric, prozator sau reporter ar fi putut fi (paginile despre turneul de la Viterbo sunt excelent scrise ) Mircea își mai etalează veleitățile poetice arâtând ba o vervă învolburată, amintind de versurile cântate ale lui Coșbuc, ba de inspirația romantic ironică a lui Topârceanu sau de spontaneitatea biciuitoare a unui Păstorel.

Am spune că este ca și Regele Midas care transforma tot ce atingea în aur, așa că Mircea Rusu parcă tot ce atinge se transformă în educație, prietenie și lumină. O lumină veselă pentru că aceasta este culoarea care vibrează din această carte – de la bătaia cu basca de București pe care distinsul domn Răgălie a administrat-o pisicii sacre a Regelui Marocului, până la catrenele autoironice dedicate senectuții proprii.

Despre Alexandru Penciu și chirurgul Jean Balint

Este bine să îți permiți să fii modest și să îi pui pe alții înaintea ta. L-am întrebat care ar fi momentul de glorie, culmea rugbylui românesc de care să nu uităm să vorbim și mi-a spus că Alexandru Penciu – ”Alexandru cel mare” sau ”Împăratul” cum îi spun italienii, despre un mare rugbyst român, retras și adulat în Italia.

Iar momentul, gloria rugbyului clujean de care să nu uităm? A răspuns spontan – Jean Balint doctor și transformeur extraordinar, care a ținut echipa ”U” Cluj un an în Divizia A doar cu loviturile de picior. Nimic fără Blaj aici – știm că marele chirurg și jucător este la Blaj.

Alt blăjean, regretatul universitar clujean de sport Dorin Almășan, prieten vreo 80 de ani cu Mircea, povestește într-o carte pentru copii că la Blaj avea loc un meci de fotbal foarte important pentru copii. În acel meci, unul dintre jucători, de o dârzenie extraordinară și-a dat un autogol. Foarte dotat pentru sport a promis însă că nu va mai juca nicodată fotbal și astfel, din acel copil a crescut unul dintre cei mai importanți jucători de rugby ai României.

Basmul Mircea Rusu bun pentru a crește frumos generații tinere

Știm cine este, dar a fost extrem și plăcut surprinzător că îl întâlnim pe căpitanul Griviței Roșii și al echipei naționale de rugby, Mircea Rusu și în cărțile de povești pentru copii.

Se spune în carte că este vorba despre ”copilul, adolescentul, bărbatul rugbystul, prietenul poetul, Omul Mircea Rusu.        Toate acestea nu sunt destul pentru că este vorba aici și despre un basm numit… Mircea Rusu.

Basmele sunt acele povestiri frumoase pentru oamenii foarte mici, în creștere, în care Binele și Dreptatea învinge întotdeauna Răul, iar aceste povestiri au fost inventate pentru a-i face pe oameni să crească mai buni și mai frumoși. Mircea este o asemenea povestire, un asemenea basm, la care acum fostul președinte a FRF  George Straton si Fundația pentru Formarea si Educarea prin Sport a Tinerilor atașează o excelentă carte autobiografică.

Excelent  Radio Cluj pentru acel moment meritat de unul dintre uriașii Rugbyului românesc.

Adrian Marian

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se fură ca-n codru. Amenzi de 30.000 de lei date de poliţiştii clujeni pentru furt de lemne

Publicat

De

În perioada 20 – 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, în colaborare cu specialiștii Gărzii Forestiere Cluj au desfășurat acțiuni la nivelul județului pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale în domeniul silvic.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate și aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, în valoare totală de 30.000 de lei.

Totodată, a fost confiscată cantitatea de 73,45 m3 de material lemnos, în valoare de peste 22.000 de lei”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oficial McDonald’s: Restaurantul de la Minerva se modernizează. Va avea un design modern și inovații tehnologice

Publicat

McDonald’s în România a venit cu precizări în legătură cu restaurantul de la Minerva, din cartierul clujean Mănăștur, după ce mai mulți locuitori s-au întrebat dacă acesta se demolează sau se modernizează.

”Ca parte a strategiei de îmbunătățire constantă a experienței clienților în restaurantele McDonald’s, am început modernizarea și digitalizarea restaurantului Mănăștur DT. Acesta va avea un design modern, dotat cu inovații tehnologice de ultimă generație pentru pregătirea și servirea produselor și va continua să asigure clienților o experiență cât mai plăcută.

Până la redeschiderea restaurantului McDonald’s Mănăștur DT, clienții sunt așteptați în celelalte trei restaurante McDonald’s din Cluj-Napoca”, au precizat reprezentanții companiei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un singur clujean în lotul de 32 de jucători pentru semifinala cu Georgia din Rugby Europe Championship 2024

Publicat

De

Stafful tehnic al naţionalei României a anunţat un lot de 32 de jucători pentru meciul cu Georgia, din semifinalele Rugby Europe Championship 2024, potrivit site-ului Federaţiei Române de Rugby, lot în care se regăseşte un singur clujean.

”Stejarii”, 17 înaintaşi şi 15 jucători de treisferturi, se vor reuni pentru acest meci duminică, urmând să intre într-un stagiu de pregătire la Izvorani. Plecarea spre Tbilisi este programată pe data de 28 februarie. Pentru această partidă, echipa l-a pierdut pe căpitanul Ovidiu Cojocaru, accidentat la umăr în meciul cu Portugalia.

„Este greu în acest moment să vorbim de echipă, de selecţie, sunt mulţi accidentaţi, jucători care nu pot fi prezenţi, dar băieţii care s-au pregătit până acum au în continuare motivaţia necesară pentru a începe o nouă săptămână de pregătire înainte de plecarea în Georgia.

Construcţia unei echipe necesită timp trebuie să acceptăm că uneori dăm şi greş, dar întotdeauna trebuie să reacţionăm. Este ceea ce aştept şi eu. Jucători tineri, cu experienţă sau nou-convocaţi formează această echipă şi trebuie să găsim echilibrul perfect pentru restul competiţiei”, a declarat antrenorul echipei României, David Gerard.

Meciul Georgia – România va avea loc sâmbătă 2 martie, în semifinalele Campionatului European, la Tbilisi, pe Stadionul ”Miheil Meshi”, de la ora 14:00 (ora României).

Lotul României pentru meciul cu Georgia:

Pilieri: Alexandru Savin (CS Rapid), Ciprian Chiriac (SCM USV Timişoara), Iulian Hartig (Bassin d’Arcachon), Vasile Bălan (CSA Steaua), Alexandru Gordaş (CS Dinamo), George Ilincuţă (CSA Steaua);

Taloneri: Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Florin Bărdaşu (CS Rapid);

Linia a doua: Marcel Rusu (CS Dinamo), Ionuţ Lucian Mureşan (SCM USV Timişoara), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Andrei Mahu (Massy);

Linia a treia: Dragoş Ser (SCM USV Timişoara), Damian Strătilă (CSA Steaua), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Andrei Mitu (Pau);

Mijlocaşi la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Florin Surugiu (CS Rapid);

Mijlocaşi la deschidere: Hinckley Vaovasa (CS Dinamo), Alin Conache (CSA Steaua), Daniel Plai (SCM USV Timişoara);

Aripi: Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), Teodor Ursu (CSU ELBI Cluj), Romeo – Corrado Şteţco (SCM USV Timişoara);

Centri: Tangimana Fonovai (CS Rapid), Manumua Tevita (SCM USV Timişoara), Gabriel Pop (GDS Cascais), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Alexandru Prescură (CS Rapid);

Fundaşi: Ovidiu Neagu (CS Dinamo), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara).

Staff: David Gerard – antrenor principal, Jonathan Edward Brooks Callard – antrenor cu treisferturile şi atac, Simon Maisuradze – antrenor înaintare, Raphael Francois Saint-Andre – antrenor asistent cu treisferturile şi îndemânare (skills), Michael Dallery – antrenor principal cu pregătirea fizică, Paul Cere-Labourdette – antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS, Daniel Carpo – antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS, Daniel Răzvan Wanya Crîngu – medic, Marius Lică Todosi – kinetoterapeut, David Popa – analist video.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr fără permis la volan, dar cu droguri în maşină. A fost reţinut de poliţiştii clujeni

Publicat

De

Un bărbat de 30 de ani a fost prins de poliţiştii clujeni în timp ce conducea o maşină, deşi nu avea permis. În schimb, poliţiştii au găsit în maşina cestuia pliculeţe cu droguri.

„La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 00.45, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic pentru verificări, pe DJ 161, în afara localității Luna de Jos, un autoturism condus de un bărbat, de 30 de ani, din comuna Jucu.

În acest context, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul Drugtest au reieșit indicii cu privire la prezența acestora.

Menționăm că aceasta nu reprezintă proba în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală pentru a-i fi recoltate probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe psihoactive.

De altfel, în cadrul verificărilor efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat mai multe plicuri cu substanță cristalină de culoare albă, susceptibilă de a produce efecte psihoactive.

Bunurile descoperite au fost ridicate, ambalate și sigilate, urmând a fi înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj.

În baza celor constatate și a materialului probator administrat în cauză, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, informează IPJCluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax