Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Membrii grupului BMW TechWorks România s-au întâlnit cu conducerea Universității Tehnice din Cluj-Napoca

Publicat


Vineri, 5 iulie 2024, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Prof. dr. ing. Vasile Țopa, a primit vizita reprezentanților a două importante companii, BMW Group și NTT DATA România, partenere într-un Joint Venture nou creat la Cluj-Napoca – BMW TechWorks România.

Delegația BMW Group, formată din 7 membri, a fost condusă de Alexander Buresch, Director Executiv IT și Vicepreședinte BMW Group, în timp ce din delegația NTT DATA au făcut parte Chieri Kimura, CEO NTT DATA EMEAL, Maria Metz, CEO NTT DATA România și Ralf Gebhart, Senior Vice President Automotive Germania.

Întâlnirea a vizat colaborările viitoare între UTCN și noul centru IT care va fi dezvoltat de BMW în parteneriat cu NTT Data la Cluj-Napoca, prin BMW TechWorks România. Hub-ul din Cluj va avea ca zonă de interes proiecte IT și software europene și va accelera transformarea digitală a companiei. În acest context, colaborarea cu UTCN se va concentra pe activități de cercetare, inovare, dar și pe dezvoltarea de programe educaționale elaborate în comun.

Partener activ

În cadrul întâlnirii, domnul Rector Prof. dr. ing. Vasile Țopa a subliniat că ”Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este, mai mult ca oricând, pregătită să-și asume rolul de partener activ, ferm și dinamic în astfel de colaborări care implică transformare digitală.

Centrul IT care se dezvoltă la Cluj are toată justificarea. Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA), care ia naștere acum, va avea un rol esențial în dezvoltarea de modele, prototipuri, tehnologii, produse hardware și software inovative, bazate pe inteligență artificială, și transferul acestora către mediul socio-economic.

Lansăm în acest an masterate noi, care au ca temă de studiu Inteligența și viziunea artificială în diferite domenii inginerești.

Sinergia acțiunilor noastre va avea un ecou puternic. Avem toată încrederea că specialiștii și absolvenții noștri, prin abordările avangardiste și inițiativele bazate pe o cultură tehnologică puternică, consolidată și matură, vor aduce plusvaloare în această colaborare”.

Aplicații și softuri

Colaborarea se va concentra pe aplicații care vor susține gestionarea proceselor de producție, softuri pentru proiectarea fluxului de producție, mentenanță predictivă, dar și programarea liniilor de producție.

În cadrul discuțiilor, a fost subliniată și importanța apartenenței UTCN la Universitatea Europeană de Tehnologie (European University of Technology – EUT), din perspectiva cercetării și inovării, precum și a oportunităților pe care acest consorțiu le oferă studenților și absolvenților săi în formarea viitoare.

Ca o comunitate academică de excelență, UTCN urmărește valorificarea fiecăreia dintre aceste oportunități și își exprimă deschiderea către colaborări care implică provocare, dezvoltare și performanță.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Avaria din Piața Avram Iancu, rezolvată după 3 zile. Doar sudura secțiunilor de oțel a durat o zi

Publicat

avaria

Compania de Apă Someș a finalizat, vineri, după 3 zile, avaria apărută la o conductă fisurată din Piața Avram Iancu, iar în luni au loc ultimele retușuri pe trotuar pentru redarea zonei la starea inițială, dar se toarnă și asfalt pe prima bandă de circulație unde a fost săpătura de intervenție la conductă.

Reprezentanții companiei au precizat că s-a înlocuit porțiunea afectată fiind montate două secțiuni de oțel care apoi au fost sudate.

”Sudura în sine a durat aproape o zi”, au subliniat aceștia.

Avaria a avut loc miercuri dimineață, în 3 iulie.

Citește mai departe

EDUCATIE

Două licee din Cluj, în top 10 în România după mediile la Bacalaureat. Șase licee din județ au grad de promovabilitate de 100%

Publicat

De

Două licee din Cluj-Napoca se găsesc în clasamentul celor 10 licee din România cu cele mai bune rezultate la Bacalaureat în 2024.

Liceul Teoretic „Avram Iancu” și Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca se numără printre primele 10 cele mai bune licee din România, în privința rezultatelor elevilor la examenul de Bacalaureat.

Două licee din Cluj, în top 10 național

La Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca media la examenul de Bacalaureat este anul acesta de 9,38, la egalitate cu media de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca.

Podiumul este completat de trei licee din București, două din Iași și câte unu din Brașov, Brăila și Galați.

Șase licee din Cluj, promovabilitate de 100% la Bacalaureat

De asemenea, la nivelul județului Cluj, sunt șase licee unde toți candidații la Bacalaureat au obținut medie de trecere, respectiv peste 6,00. Acestea sunt:

  • Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca
  • Liceul Teoretic „ELF” Cluj-Napoca
  • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca
  • Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca
  • Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj-Napoca
  • Liceul Teoretic Creștin „Pro Deo”, Cluj-Napoca

Județul Cluj s-a situat și anul acesta pe primul loc în țară, cu o rată de promovare de 88,9%. Rata de promovare pentru seria curentă la nivel național a fost de 81,5%, față de 78,4% în 2023.

La nivelul județului Cluj au fost doar 2 medii de 10, aparținând unor elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, înainte de contestații. Anul trecut nu a fost înregistrată nicio medie de 10.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Cântăreața de muzică populară din Cluj, Vlăduța Lupău, a născut al doilea băiat. Ce nume i-a pus

Publicat

Cântăreața de muzică populară Vlăduța Lupău a născut luni, 8 iulie, cel de-al doilea copil, tot băiat. Anunțul a fost făcut de tatăl copilului, Adrian Rus, pe rețelele de socializare.

Vlăduța Lupău a născut luni, 8 iulie, cel de-al doilea fiu, a anunțat soțul artistei, fotbalistul Adrian Rus. Nou-născutul este sănătos și a primit nota 10 la naștere.

Cântăreața de muzică populară din Cluj, Vlăduța Lupău, a născut al doilea băiat. Ce nume i-a pus

Bebelușul se numește Isaia, nume de origine ebraică, având semnificația de „salvarea mea este Dumnezeu”, „Domnul mă ajută”.

Cântăreața de muzică populară, în vârstă de 33 de ani, a născut prin cezariană, la o clinică privată din Cluj-Napoca.

În urmă cu aproape 2 ani, în 6 august 2022, Vlăduța Lupău a dat naștere primului său fiu, Iair.

„Sunt cel mai bogat om!”

Tatăl copilului, fotbalistul Adrian Rus, a postat fotografii cu bebelușul pe rețelele de socializare, însoțite de un mesaj emoționant.

„Sunt cel mai BOGAT om de pe pământ! Mulțumesc Lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit! De azi dragostea mea nu se împarte ci se înmulțește.

Isaia, Iair, Vlăduța Lupău, vă iubesc câte zile o să am!”, este mesajul transmis de tată pe rețelele de socializare.

Update

Artista Vlăduța Lupău i-a scris la rândul său micuțului un mesaj de bun-venit pe rețelele de socializare:

„ISAIA

Bine ai venit pe lumea asta, minune!

Ai fost dorit și ai venit să ne umpli casa și inima cu iubire! De fapt ai venit să o înmulțești toată iubirea care deja era în casa noastră.

Să știi ca te așteaptă o lume minunată, minunată dacă tu vei fi bun cu ea… pentru ca Dumnezeu, cel care te-a zidit și te-a trimis în ea, îți dăruiește zile după suflet și după fapte.

O să aibă mama grijă, să înțelegi ca totul e cu voia Lui.

Până una alta, vom merge acasă, unde, o altă dragoste mare, să știi ca îți va fi mereu alaturi la bine și la rău toată viața, la fel ca mine și ca tatăl tău… cine?! Fratele tău minunat, IAIR care îți zic sincer te așteaptă să vă jucați cu mașinile și să-i duci avionul acela mare cu motor, elice si “aripe” cum îți tot zicea.

Îmi doresc  și am să mă rog mereu să ai o viață ușoară și binecuvânta, dar știu ca nu te vor ocoli nici lacrimile, nici necazurile iar atunci îți promit ca  eu voi vi mereu lângă tine și te voi învăța să te ROGI și să LUPȚI  pentru bine și toate visurile tale.

Acum cand te-ai născut, știu ca eu sunt lumea ta și atât! Dar știu ca va veni și ziua-n care, cu orice îmbrățișare va fi un strop de îndepărtare. Nu-i nimic,  până atunci, de treci prin RAI de treci prin IAD te voi ocroti, te voi iubi cu același drag.

Și închei prin a-ți zice, la fel ca fratelui tău și anume că: îți fac cunoștință cu prima femeie din viața ta care îți spune din toată inima

TE IUBESC!

semnat, MAMA TA ♥️”, a scris Vlăduța Lupău pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ponturi pentru drumeții de la șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj: „Mecca escaladei” și locul ideal pentru iubitorii de speologie

Publicat

De

Ponturi pentru drumeții de la șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj

Vara e în toi, e vacanță și timpul perfect pentru cei care caută răcoarea muntelui, dar vor să facă și un pic de sport. Așa că va aducem câteva ponturi pentru drumeții prin județul Cluj, chiar de la șeful Salvamont-Salvaspeo, Gheorghe Frățilă.

La Cluj sunt omologate 59 de trasee, dar în această vară va mai fi deschis unul în frumoasa zonă Mărișel.

Ponturi pentru drumeții de la șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj, Gheorghe Frățilă

Există foarte multe trasee frumoase de drumeție în județul Cluj, pentru toate vârstele și posibilitățile, dar Gheorghe Frățilă promovează și altfel de activități.

„Cele mai faine locuri de drumeții din Cluj? Via ferata din Cheile Turzii este extraordinară, nu este foarte dificilă, dar nici foarte ușoară, așa că trebuie respectate niște reguli. Apoi Cheile Turenilor, unde traseul este echipat cu cablu pentru parcurgere, chiar daca apa e mare. Dar și aici trebuie echipamente specifice”, spune Gheorghe Frățilă.

„Mecca escaladei” din Cluj

Există locuri extraordinare și pentru pasionații de escaladă sau speologie, spune șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj.

„Recomand Cheile Turzii pentru practicanții de escaladă. Este <<Mecca escaladei>> în zona asta, are foarte multe trasee bine echipate.

Iar pentru cei care vor să facă un pic de speologie recomand peștera Humpleu. Dar ca și turist speo specializat pentru că cei care merg acolo vor avea nevoie de echipament și ghid.

Humpleu e a doua peșteră din România ca lungime, are cele mai mari săli, cel mai lung râu subteran, iar ca volum al cavernamentelor este pe primul loc”, spune Gheorghe Frățilă.

Atenție, însă, la vreme când porniți la drum. În Cheile Turzii a avut loc săptămâna trecută o cădere masivă de pietre, din cauza vremii nefavorabile. Porțiunea cuprinsă între podul al doilea și al treilea din Cheile Turzii, porțiune unde cărarea turistică urmează malul stâng al defileului, a fost închisă pentru curățare. Aceasta a fost redeschisă, dar este încă balizată.

Un nou traseu turistic a fost amenajat la Cluj

Din această vară, Clujul va avea 60 de trasee omologate. Țâcla Găvrii, un nou traseu montan spectaculos în Mărișel, îi așteaptă pe iubitorii de mune, dar și pe cei de escaladă. Traseul a fost amenajat și urmează să fie deschis oficial în cel mai scurt timp.

Țâcla Gavrii este zona cu cea mai cunoscută stâncă și cel mai frumos punct de belvedere din Mărișel.

Țâcla Găvrii, un nou traseu montan la Cluj

Traseul are aproximativ patru kilometri, și o diferență de nivel pozitivă de circa 300 de metri.

Mai mult, va fi o nouă atracție pentru cei care practică escalada și această zonă fiind amenajată deja de către Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj

Gheorghe Frățilă: Avem planuri de a dezvolta trasee noi

Șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj spune că sunt planuri pentru dezvolta și alte trasee, în mai multe zone din județ. Doar că totul depinde de colaborări, pentru că e nevoie de materiale și de oameni.

„Un plan frumos de dezvoltare ar fi un traseu al Someșului, care se încadrează la trasee pedestre. Va fi mai lung și va putea fi parcurs în mai multe zile. Pleci din Gilău și ajungi pâna la Izvoare, trecând pe lângă toate lacurile, ceva gen Via Transilvanica, dar mai scurt că e doar în județ.

Un alt plan este în zona Valea Stanciului/Valea Firii în Bihor – Vlădeasa. Am vrea să dezvoltăm unul și în Trascău. Planuri avem, dar depindem și de alții.

Nu realizarea de trasee noi e problema, ci întreținerea, pentru ca la un moment dat o sa fie peste puterea noastră să le întreținem”, a mai spus Ghorghe Frățilă.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax