EVENIMENT
FOTO. Mașină răsturnată la Jucu. O persoană a fost rănită

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin tip la Jucu.
O mașină s-a răsturnat, în afara părții carosabile.
Potrivit ISU Cluj, o persoană a fost rănită. Aceasta a fost preluată de echipajul ISU și transportată la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut în localitatea Jucu. În accident a fost implicat un singur autoturism, care era răsturnat în momentul în care au ajuns forțele noastre la fața locului.
Din fericire, nu au existat persoane încarcerate, iar o femeie de aproximativ 55 de ani a primit îngrijiri medicale. Ulterior, aceasta a fost transportată la spital, fiind conștientă și cooperantă. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE 2
Potrivit IPJ Cluj, o femeie de 56 de ani din Cluj-Napoca, circula cu mașina înspre Dej când, din cauza neatenției, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în șanțul de pe marginea drumului.
Deocamdată, poliția nu a stabilit ce alte preocupări a avut șoferița și de ce nu a fost atentă la drum.
Femeia, care a fost transportată la UPU, a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Daniel David, despre programul de guvernare: Noi, cei din educație și cercetare, vom fi mulțumiți

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că se lucrează la programul de guvernare și, chiar dacă lucrurile nu arată bine din punct de vedere financiar, nu sunt motive de îngrijorare pentru cei care lucrează în învățământ.
David a spus, din nou, că ar putea continua în funcția de ministru, cu anumite condiții, prima fiind să i se facă invitația în acest sens.
Daniel David: Toți înțeleg că educația este o prioritate
Daniel David a spus, în cadrul întâlnirii online pe care o are cu cei interesați de învățământ, că încă se lucrează la programul de guvernare.
„Eu cred că, atunci când vom ajunge la o variantă finală, noi, cei din cercetare și educație, vom fi mulțumiți. În ceea ce privește aspectul financiar, sigur, lucrurile sunt complicate pentru că țara este într-o situație de criză sub acest aspect, lucrurile nu arată bine, deficitul este foarte mare… Ce știu este că toți înțeleg că educația și cercetarea sunt priorități strategice ale țării și că acest lucru va trebui luat în considerare”, a spus Daniel David.
Daniel David nu știe dacă va continua ca ministru
Daniel David a răspuns din nou și întrebărilor privind păstrarea funcției de ministru al Educației. El spune că lucrurile sunt „complicate”, dar nu exclude faptul că ar putea rămâne în această funcție.
„Dacă voi fi invitat, dacă există suport pentru politicile și reformele pe care eu cred că trebuie să le implementăm, dacă sprijinul este și politic, și financiar pe termen lung, atunci probabil că voi continua. Dacă una dintre condiții nu va fi îndeplinită, probabil că va fi altcineva ministru. Dar sunt convins că, prin prisma programului pe care îl avem creionat în acest moment, sistemul de educație va fi protejat și va merge în direcția corectă”, a mai spus Daniel David.
ADMINISTRAȚIE
Tensiuni în Consiliul Local Cluj-Napoca. Vatra Românească, acuzată de USR de ură, plătește 90 lei chirie în buricul târgului

O dezbatere tensionată a avut loc vineri, 13 iunie, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca pe tema prelungirii contractelor de închiriere pentru mai multe organizații non-guvernamentale care ocupă spații din patrimoniul municipiului.
Scânteia conflictului a fost generată de includerea în același proiect de hotărâre a unei organizații acuzate de USR de instigare la ură interetnică, Asociația Vatra Românească, alături de alte entități, inclusiv cabinete medicale și grupuri artistice.
USR a solicitat retragerea proiectului
Alexandra Oană, consilier local USR, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de la punctul 42, argumentând că este necesară o analiză individuală pentru fiecare organizație în parte, nu o decizie „la pachet”.
„Aș vrea să vă solicit să retragem de pe ordinea de zi proiectul numărul 42, ce prevede prelungirea contractului de chirie pentru diverse asociații și fundații, ceea ce ne-ar permite să revenim asupra acestui subiect, într-o ședință următoare, cu HCL-uri individuale pentru fiecare organizație, nu cu un HCL ce ne obligă acum să tratăm toate aceste organizații la pachet”, a transmis Oană.
Ea a argumentat că USR susține politica de sprijin a ONG-urilor, însă consideră că ea trebuie corelată strâns cu beneficiile aduse comunității, întrucât spațiile din patrimoniul local sunt o resursă extrem de valoroasă, iar prelungirea tacită a unor contracte care datează din anul 2000 nu este nici transparentă, nici echitabilă.
ONG, acuzat de instigare la ură interetnică
Alexandra Oană a adus în discuție directă activitatea Asociației Vatra Românească, acuzând-o că a promovat teme care instigă la ură interetnică.
„Alocarea unui spațiu din patrimoniul local către o organizație, Vatra Românească, care și-a trecut în raportul de activitate comunicări științifice precum: «Zilele Culturale Maghiare – O manipulare hungaristă», «Suveranismul, o nouă ordine mondială» sau «Provocări hungariste» nu este o politică responsabilă și nu reflectă valorile și prioritățile acestui oraș. Cu ocazia votului din 18 mai s-a văzut limpede care sunt valorile și prioritățile clujenilor”, a mai afirmat consilierul local USR.
Lena Iusco, membră a partidului Sens, a solicitat la rândul său retragerea proiectului, afirmând că acesta nu respectă procedurile prevăzute în HCL 65/2013 privind evaluarea activității organizațiilor beneficiare. Alți doi clujeni, neafiliați politic, au intervenit solicitând consiliului local responsabilitate și seriozitate în tratarea acestui subiect.
Emil Boc: „Am procedat ca la carte”
Primarul Emil Boc a respins solicitarea de retragere a proiectului, afirmând că administrația a respectat procedura legală în întocmirea proiectului și că termenul limită pentru aprobarea acestuia este 30 iunie, pentru a asigura predictibilitatea activităților pentru toate organizațiile vizate.
„Din perspectivă legală, împreună cu aparatul administrativ al Primăriei, am procedat ca la carte, respectând exact toată legislația în vigoare în momentul de față. Dacă cineva poate să îmi invoce un articol sau un aliniat dintr-o lege, dintr-o hotărâre, care nu este respectat în acest proiect, vă rog să o facă”, a spus Boc.
„Cu ce drept să vin eu să cenzurez activitatea unei organizații?”
El a susținut că, în absența unei decizii legale de interzicere, nu poate fi justificată cenzurarea unei organizații doar pentru opiniile sale.
„Atât timp cât o asociație nu este interzisă de lege, printr-un for al statului român, cu ce drept să vin eu, ca om politic, să cenzurez activitatea unei organizații, pentru că eu nu sunt de acord cu ceea ce spune. Avem mecanisme legale și constituționale pentru interzicerea unei asociații, fundații sau declararea neconstituționalității unui partid politic”, este de părere primarul Emil Boc.
Primarul, apel la consiliul local să respecte dreptul la liberă exprimare
Primarul a invocat principiile europene ale diversității și libertății de exprimare și a avertizat asupra riscului de excludere.
„Aș vrea să îi invit pe toți care gândesc european și democratic să reflecteze la două principii: principiul acceptării celuilalt și principiul validității libertății de exprimare a celor care nu sunt de acord cu opinia majoritară. Aceste lucruri trebuie să le avem în vedere dacă dorim să creăm o cultură urbană deschisă, care este cheia unei culturi europene”, a mai arătat edilul.
Poziții divergente între consilierii locali
PSD, prin vocea consilierului Ovidiu Săcară, a respins ideea retragerii.
„Nu este normal ca prin această acțiune să amânăm o hotărâre care este încadrată în calendar și să afectăm atât de multe organizații și entități care așteaptă de la noi un răspuns. Dacă acest proiect va trece, eu solicit din start ca această evaluare anuală, să o facem, cel puțin în primul an de activitate, la șase luni de zile”, a afirmat acesta.
UDMR: „Trebuie să luăm această decizie strict din punct de vedere legal”
Viceprimarul UDMR Olah Emese a declarat că, deși nu susține activitatea Vetrei Românești, decizia trebuie luată pe baza criteriilor legale existente.
„Am fi ultimul grup care să susținem activitatea unei asemenea asociații, dar astăzi pe ordinea de zi e un proiect pentru prelungirea unui contract de închiriere și trebuie să stabilim strict legal dacă au fost îndeplinite condițiile stabilite de acest for. Trebuie să luăm această decizie strict din punct de vedere legal. Aș fi de acord să revizuim aceste criterii, dar aceasta este legea în vigoare și modificarea HCL durează, nu avem cum să ne încadrăm până la 30 iunie”, a afirmat Olah Emese.
Acuzații lansate la adresa USR „din toate părțile”
Viceprimarul Dan Tarcea a acuzat USR că, prin această inițiativă, a pus „români împotriva maghiarilor”, iar în replică, Alexandra Oană a clarificat că USR nu contestă dreptul la exprimare, ci dreptul de a ocupa un spațiu public fără a demonstra un beneficiu real pentru comunitate.
„Nu are nicio organizație un drept inerent asupra spațiilor din patrimoniul Primăriei, care trebuie să fie atribuite în baza unui beneficiu public și aș vrea să vă întreb cum beneficiază comunitatea clujeană de pe urma acestor activități, cum anume instigarea la ură contribuie la comunitate”, a spus Oană.
De cealaltă parte, Cosma de la AUR a afirmat că USR face campanie electorală: „Am avut un an jumate de campanie electorală și s-a terminat, haideți să nu mai facem campanie pe astfel de subiecte”, a spus acesta. La rândul ei, Anca Ciubăncan, tot din partea AUR, a acuzat USR de instigare la ură și dezbinare.
Concluzia: proiectul respectă prevederile legale
După mai bine de o oră și jumătate de dezbateri, s-a constatat că reglementările legale sunt respectate și președintele de ședință a decis trecerea la ordinea de zi. Proiectul nu a fost retras, iar dezbaterea a evidențiat nevoia unei reevaluări a criteriilor de alocare a spațiilor.
USR a anunțat că a depus ieri un proiect de regulament privind închirierea spațiilor din patrimoniul municipiului, astfel că subiectul va reveni în discuție într-o ședință ulterioară.
Chirie de 90 lei/lună în centrul orașului
Asociația Vatra Românească a avut un rol semnificativ în incitarea conflictului interetnic violent de la Târgu Mureș din 1990, scrie PressOne. Ea a stat la baza apariției Partidului Unității Naționale a Românilor (PUNR), considerat primul partid extremist de după Revoluție, care l-a propulsat pe Gheorghe Funar în politica națională.
Asociația închiriază însă din 2000 un spațiu de 92 mp în centrul Clujului, pentru care plătește doar 90 lei/lună, în baza ideii că ar desfășura activități în beneficiul comunității.
EVENIMENT
Hoț din Gherla, arestat preventiv pentru furt calificat. Prejudiciul de 9.000 de lei nu a fost recuperat

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla – Biroul de Investigații Criminale au dispus, joi, reținerea unui tânăr de 29 de ani, din municipiul Gherla, cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.
”Din investigații a reieșit faptul că în data de 9/10 iunie a.c., tânărul ar fi pătruns într-un imobil din municipiul Gherla, de unde ar fi sustras suma de 6.000 de lei și o cameră video.
Tânărul ar fi cauzat un prejudiciu total estimat la circa 9.000 de lei, nefiind recuperat până la acest moment.
În urma probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de acesta, ulterior fiind prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Gherla, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile”, arată polițiștii de la IPJ Cluj.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Dacă nu ați acumulat suficientă vechime în muncă ca să beneficiați de pensie, o puteți „cumpăra”. Este un proces care se derulează de mai mulți ani în România, dar este unul care costă.
Dacă aveți bani, însă, merită, pentru că puteți acoperi luni sau chiar ani în care nu ați cotizat pentru pensie.
Cum poți cumpăra vechime în muncă pentru pensie
Procesul se numește asigurare retroactivă și se face pe baza unui contract încheiat cu Casa de Pensii Cluj. Posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială este reglementată în Legea nr. 360/2023 și se poate face pentru o perioadă de maximum 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului.
Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Atenție, se poate încheia un astfel de contract începând cu vârsta de 18 ani. De asemenea, în intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.
Cum poți cumpăra vechime în muncă: Cât costă o lună de cotizare
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare socială pentru perioade anterioare o constituie venitul lunar asigurat ales de persoana interesată și înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei. Pentru un an, suma ajunge la 12.156 de lei.
În situația în care, pe perioada aplicării Legii nr. 360/2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau cota contribuției de asigurări sociale se modifică, contractele de asigurare aflate în derulare nu sunt afectate.
Cine poate cumpăra vechime în muncă
Perioada pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială este de cel puţin o lună şi de cel mult 6 ani calendaristici (72 de luni) anteriori lunii încheierii contractului şi este cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Acest tip de contract de asigurare socială se poate încheia, în condițiile legii, de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:
- nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială în sistemul public sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale;
- nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
- nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
Contractul de asigurare socială pentru perioade anterioare se încheie, în formă scrisă, între persoana interesată sau, după caz, reprezentantul legal ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă în funcţie de domiciliul sau reşedinţa acestora.
În situaţia în care persoana interesată nu şi-a desemnat un reprezentant legal sau mandatar şi nici nu mai are domiciliul sau reşedinţa în România, încheie contractul de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza ultimului domiciliu sau ultimei reşedinţe avut/avute în România.
Cum închei un contract de asigurare socială
Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii și încetează în termen de un an de la data încheierii acestuia, sau în cazul decesului asiguratului.
Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare socială sunt, după caz:
- actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
- declarația pe propria răspundere (model anexa 12 lege);
- procura specială autentificată în condițiile legii și care trebuie să conțină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului și ale mandatarului, respectiv cel puțin: numele, prenumele, data nașterii, adresa și CNP.
Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială, în numele persoanei care va beneficia de asigurare, de a achita contribuţia de asigurări sociale datorată de persoana asigurată şi de a semna oricare documente pe care le presupun încheierea şi executarea contractului de asigurare.
Cum plătești contribuția
Contribuţia de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, în aceeaşi cotă prevăzută de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, respectiv 25%.
Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de un an de la data încheierii contractului de asigurări sociale. În situaţia în care, la data împlinirii termenului de un an, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie în funcţie de plata efectuată.
Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat, din iniţiativa asiguratului, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială. Actul adiţional la contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii competentă şi are acelaşi regim juridic ca şi contractul de asigurare socială.
După data încetării aplicabilității contractului de asigurare socială nu se mai poate încheia act adițional la acesta.
Poți denunța contractul
Contractul de asigurare socială pentru perioade anterioare poate fi denunţat unilateral oricând, din iniţiativa asiguratului, şi produce efecte de la data înregistrării la Casa de Pensii Cluj.
În cazul denunţării unilaterale a contractului de asigurare socială pentru perioade anterioare, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare contributiv astfel realizat se determină corespunzător plăţii efectuate.
În situaţia persoanelor asigurate pe baza contractului de asigurare socială, stagiul de cotizare contributiv se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat şi plătit, conform legii, contribuţia de asigurări sociale. De asemenea, în situaţia în care, pe parcursul derulării contractului de asigurare socială încheiat pentru perioade anterioare, Casa de Pensii constată că nu au fost respectate condiţiile încheierii acestui contract de asigurare, care au fost asumate de asigurat prin declaraţia completată, procedează la constatarea nulităţii contractului de asigurare socială.
Restituirea contribuției de asigurări sociale achitată în baza unui contract de asigurare socială pentru care a fost constatată nulitatea se face pe baza cererii depuse de asigurat.