Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Maria Dan, refugiată din Ucraina, lucrează ca hairstylist la Cluj-Napoca. Марія Дан працює перукарем у Клуж-Напоці

Publicat


119116579 170610541327966 5325083068875418372 n

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Maria Dan este o ucraineancă din satul Gluboki Potok ce s-a refugiat la Cluj împreună cu mama și sora ei, ajungând în oraș în data de 29 martie.

„Am avut o ofertă de a venit aici la muncă și am acceptat. Lucrez ca make-up artist și hairstylist”, spune aceasta, pentru Cluj24.

I-a plăcut de mult timp machiajul, obișnuia să o machieze pe sora ei când avea evenimente.

„Apoi am început să fac cursuri. E o profesie pe care mi-am dorit-o de mult timp, de 4 ani lucrez în domeniu”, precizează Maria.

279596276 530379802017703 6313046382690202015 n

Viața la Cluj: „Sunt mulțumită cu ce am”

Spre deosebire de alți refugiați, s-a adaptat mai repede traiului în România dat fiind că a locuit lângă granița de la Sighet, unde se predă limba română în școli.

„Îmi place foarte mult Clujul, este un oraș frumos, și clientele pe care le am aici sunt foarte drăguțe și mă motivează să continui ceea ce fac. Sunt mulțumită cu ce am”, adaugă ea.

Și-a găsit o locuință în Cluj-Napoca printr-o cunoștință din România cu care se știe de mult timp.

„Am apelat la ea și ne-a ajutat să ajungem aici”, precizează Maria.

278253627 517230169999333 7066226410144991345 n

Comunitatea clujencelor, deschisă ucrainencelor: „Românii sunt oameni foarte primitori”

Este bucuroasă că a fost primită de comunitatea de mămici din Cluj-Napoca. Adesea, este recomandată pentru serviciile sale de frumusețe.

„Fac cu drag ceea ce fac și mă bucur că pot să le fiu de ajutor! Și chiar se observă că românii sunt oameni foarte primitori și dornici să ajute atunci când e nevoie”, adaugă ea.

Clujenii au ajutat-o să pună la punct toate cele necesare pentru a se angaja în oraș.

„În urma postărilor, am avut persoane care m-au ajutat și au postat fotografiile cu aranjările mele pe un grup de mămici din Cluj și am primit multe solicitări pentru a mă angaja într-un salon. Sunt bucuroasă că, în curând, o să colaborez cu un salon din Cluj, dar voi reveni cu detalii pentru a informa clientele și doamnele care vor să apeleze la serviciile mele”, notează ucraineanca.

295526656 587469259642090 3216004609108600367 n

Dincolo de graniță problemele continuă: „Situația iar s-a înrăutățit”

Totuși, oportunitățile de aici nu o pot bucura în totalitate, deoarece dincolo de graniță se află familia și prietenii care au fost nevoiți să rămână în Ucraina pe timp de război.

„Păstrez legătura cu totți, vorbim de fiecare dată când avem ocazia. Situația iar s-a înrăutățit, unele zone sunt foarte afectate de război”, mai spune Maria.

Deși s-a integrat bine la Cluj, ea speră ca lucrurile să se îndrepte, astfel încât să se revadă cu cei dragi și să nu mai stea cu frica războiului.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Марія Дан, біженка з України, працює перукарем у Клуж-Напоці

Марія Дан – українка з села Глибокий Потік, яка разом із матір’ю та сестрою знайшла притулок у Клужі, прибувши до міста 29 березня.

«Мені була пропозиція приїхати сюди працювати, і я прийняла. Я працюю візажистом і перукарем”, – каже вона для Cluj24.

Макіяжем захоплюється давно, колись робила макіяж сестрі, коли у неї були події.

«Тоді я почала ходити на заняття. Це професія, яку я давно хотіла, 4 роки працюю у сфері», – розповідає Марія.

Життя в Клужі: „Мене влаштовує те, що я маю”

На відміну від інших біженців, вона швидше адаптувалася до життя в Румунії, оскільки жила поблизу кордону в Сігеті, де в школах вивчають румунську мову.

«Мені дуже подобається Клуж, це гарне місто, і клієнти, які я маю тут, дуже приємні та мотивують мене продовжувати те, що я роблю. Я задоволена тим, що маю», – додала вона.

Вона знайшла дім у Клуж-Напоці через знайомої з Румунії, з якою знайома давно.

«Ми до неї, і вона допомогла нам сюди дістатися», – розповідає Марія.

Громада міста Клуж відкрита для українoк: «Румуни дуже гостинні люди»

Вона щаслива, що її прийняла спільнота матерів у Клуж-Напоці. Її часто рекомендують для її косметичних послуг.

«Я люблю те, що роблю, і я рада, що можу їм допомогти! І дійсно помітно, що румуни дуже привітні люди і готові допомогти, коли це необхідно», – додає вона.

Мешканці Клужа допомогли їй створити все необхідне для працевлаштування в місті.

«Після публікацій у мене були люди, які допомогли мені та опублікували фотографії моїх домовленостей у групі матерів у Клужі, і я отримала багато прохань взяти мене на роботу в салон. Я рада, що незабаром я буду співпрацювати з салоном у Клужі, але я повернулася з деталями, щоб повідомити клієнтам і жінкам, які хочуть скористатися моїми послугами», – зазначає українка.

За кордоном проблеми тривають: „Ситуація знову загострилася”

Проте можливостями тут вона не може сповна насолодитися, адже за кордоном перебувають рідні та друзі, яким довелося залишитися в Україні під час війни.

«Я з усіма підтримую зв’язок, спілкуємося при кожній нагоді. Ситуація знову загострилася, деякі райони дуже постраждали від війни», – каже Марія.

Хоча вона добре інтегрувалася в Клуж, вона сподівається, що ситуація покращиться, щоб вона могла возз’єднатися зі своїми близькими і більше не боятися війни.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O nouă tentativă de tip PHISHING. Hackerii exploatează serviciile de curierat

Publicat

Circulă o nouă tentativă de tip phishing. Cei care vor să păcălească persoanele naive se folosesc de imaginea unor firme de curierat, cu activitate mult mai intensă în perioada reducerilor.

„O nouă tentativă de phishing exploatează folosirea serviciilor de curierat, care în perioada reducerilor de sezon au o activitate mult mai intensă. Mulți dintre utilizatori se potrivesc pe acest scenariu, pentru că ar trebui să primească un colet”, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Cei care primesc mesaje privind coletele care-i așteaptă trebuie să:

– fie vigilenți și să analizeze cu atenție informațiile primite, înainte de a face o acțiune ce ar putea duce la infectarea dispozitivului sau la pierderea datelor sensibile

– să evite accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate venite din surse necunoscute

– să evite furnizarea de date personale, date financiare sau date de autentificare pe astfel de site-uri și sî verifice mereu în browser-ul de internet că sunt pe site-ul legitim

– să analizeze cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română

– să verifice de fiecare dată adresa expeditorului din sursa mesajului primit. De multe ori atacatorii maschează numele real.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer prins BEAT la volan în Câmpia Turzii, reținut pentru 24 de ore. Ce alcoolemie avea

Publicat

proof g3ba02bf57 640

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au reținut în data de 18 august, pentru 24 de ore, un bărbat în vârstă de 54 de ani, depistat la volanul unui autoturism, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.

„A fost depistat de polițiști la data de 16 august a.c., în jurul orei 18.00, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe strada Avram Iancu, din municipiul Câmpia Turzii.

În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru bărbatul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării probelor biologice”, spun autoritățile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu mare în Gheorgheni. O hală a ars complet. Pompierii clujeni au limitat extinderea focului

Publicat

De

Un incendiu a izbucnit, vineri, în localitatea clujeană Gheorgheni.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o hală cu o suprafață de cca 300mp din localitatea Gheorgheni, comuna Feleacu.

În momentul sosirii la fața locului pompierii au găsit hala cuprinsă în totalitate de flăcări și exista pericolul de a se extinde la vecinătăți.

Se acționează cu un dispozitiv mărit de intervenție, constituit din patru autospeciale pentru stins incendii, o autoscară, o mașină suport logistic și, preventiv, un echipaj SAJ. Nu au fost persoane care să solicite consult medical până în prezent, iar extinderea flăcărilor a fost limitată de către echipajele prezente la locul incendiului”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul Verde. 9 milioane de euro în Parcul Feroviarilor. Boc: clujenii vor beneficia de un nou spațiu verde de calitate

Publicat

De

clujul verde

Primarul Emil Boc arată că investiţia din Parcul Feroviarilor, de 9 milioane de euro, va asigura clujenilor un spaţiu verde de calitate.

Clujul Verde – investiție de 9 milioane de euro: Parcul Feroviarilor – 5,3 hectare în proces de modernizare

clujul verde 4

„Lucrările continuă la Parcul Feroviarilor pentru reamenajarea integrală a suprafeței de 5,3 ha. În proiectul „Revitalizarea și activarea Parcului Feroviarilor din municipiul Cluj-Napoca” sunt prevăzute 4 obiective de investiții:

– Obiectiv 1. Reabilitare Parcul Feroviarilor – 53.457 mp – desființare corp C1, construire pavilioane, sistem irigații, sistem iluminat public, mobilier urban, reconfigurare alei

clujul verde 2

– Obiectiv 2. Amenajare Strada Parcul Feroviarilor – 8.496 mp
– Obiectiv 3. Amenajarea malurilor râului Someș – 2.906 mp
– Obiectiv 4. Realizare pasarele pietonale peste râul Someș – 4.421 mp”, arată primarul Emil Boc.

Spaţiu verde de calitate

„Prin acest proiect clujenii vor beneficia de un nou spațiu verde de calitate. Amenajarea presupune un nivel ridicat de biodiversitate, oferind un cadru propice atât pentru floră cât și pentru faună temporară. În acest sens, vegetația existentă va fi suplimentată prin plantarea a 535 noi arbori, 3686 arbuști din specii de foioase și 1258 arbuști din specii de conifere.

clujul verde 3

În ceea ce privește zonele de relaxare, promenadă și alte activități, proiectul cuprinde zone de fitness și locuri de joacă pentru copii, mobilieru urban modern – atât în zona parcului, cât și în zona malurilor Someșului – (bănci, coșuri de gunoi, cuburi ș.a.), instalarea de cișmele, sistem de irigații automatizat și rastele pentru biciclete la cele două intrări principale din parc. Sistemul de iluminat va fi modernizat cu tehnologie LED.

clujul verde

Strada Parcul Feroviarilor va căpăta o nouă imagine în urma modernizării fiind cuprinsă în proiect amenajarea de piste de biciclete care să le ofere bicicliștilor o conexiune rapidă, sigură și comodă prin interconectarea rețelei de piste de biciclete din oraș. Totodată sunt prevăzute stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Pentru facilitarea accesului pietonal și velo în parc și în zona de promenadă și relaxare de-a lungul malurilor Someșului se construiesc două pasarele pietonale peste râu, din oțel și beton, care vor putea fi utilizate inclusiv de persoanele cu dizabilități locomotorii. Valoarea lucrărilor este de 43.999.114,63 lei cu TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2023″, mai arată Emil Boc.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate