EVENIMENT
FOTO. Maria Dan, refugiată din Ucraina, lucrează ca hairstylist la Cluj-Napoca. Марія Дан працює перукарем у Клуж-Напоці

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.
Maria Dan este o ucraineancă din satul Gluboki Potok ce s-a refugiat la Cluj împreună cu mama și sora ei, ajungând în oraș în data de 29 martie.
„Am avut o ofertă de a venit aici la muncă și am acceptat. Lucrez ca make-up artist și hairstylist”, spune aceasta, pentru Cluj24.
I-a plăcut de mult timp machiajul, obișnuia să o machieze pe sora ei când avea evenimente.
„Apoi am început să fac cursuri. E o profesie pe care mi-am dorit-o de mult timp, de 4 ani lucrez în domeniu”, precizează Maria.
Viața la Cluj: „Sunt mulțumită cu ce am”
Spre deosebire de alți refugiați, s-a adaptat mai repede traiului în România dat fiind că a locuit lângă granița de la Sighet, unde se predă limba română în școli.
„Îmi place foarte mult Clujul, este un oraș frumos, și clientele pe care le am aici sunt foarte drăguțe și mă motivează să continui ceea ce fac. Sunt mulțumită cu ce am”, adaugă ea.
Și-a găsit o locuință în Cluj-Napoca printr-o cunoștință din România cu care se știe de mult timp.
„Am apelat la ea și ne-a ajutat să ajungem aici”, precizează Maria.
Comunitatea clujencelor, deschisă ucrainencelor: „Românii sunt oameni foarte primitori”
Este bucuroasă că a fost primită de comunitatea de mămici din Cluj-Napoca. Adesea, este recomandată pentru serviciile sale de frumusețe.
„Fac cu drag ceea ce fac și mă bucur că pot să le fiu de ajutor! Și chiar se observă că românii sunt oameni foarte primitori și dornici să ajute atunci când e nevoie”, adaugă ea.
Clujenii au ajutat-o să pună la punct toate cele necesare pentru a se angaja în oraș.
„În urma postărilor, am avut persoane care m-au ajutat și au postat fotografiile cu aranjările mele pe un grup de mămici din Cluj și am primit multe solicitări pentru a mă angaja într-un salon. Sunt bucuroasă că, în curând, o să colaborez cu un salon din Cluj, dar voi reveni cu detalii pentru a informa clientele și doamnele care vor să apeleze la serviciile mele”, notează ucraineanca.
Dincolo de graniță problemele continuă: „Situația iar s-a înrăutățit”
Totuși, oportunitățile de aici nu o pot bucura în totalitate, deoarece dincolo de graniță se află familia și prietenii care au fost nevoiți să rămână în Ucraina pe timp de război.
„Păstrez legătura cu totți, vorbim de fiecare dată când avem ocazia. Situația iar s-a înrăutățit, unele zone sunt foarte afectate de război”, mai spune Maria.
Deși s-a integrat bine la Cluj, ea speră ca lucrurile să se îndrepte, astfel încât să se revadă cu cei dragi și să nu mai stea cu frica războiului.
*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
Марія Дан, біженка з України, працює перукарем у Клуж-Напоці
Марія Дан – українка з села Глибокий Потік, яка разом із матір’ю та сестрою знайшла притулок у Клужі, прибувши до міста 29 березня.
«Мені була пропозиція приїхати сюди працювати, і я прийняла. Я працюю візажистом і перукарем”, – каже вона для Cluj24.
Макіяжем захоплюється давно, колись робила макіяж сестрі, коли у неї були події.
«Тоді я почала ходити на заняття. Це професія, яку я давно хотіла, 4 роки працюю у сфері», – розповідає Марія.
Життя в Клужі: „Мене влаштовує те, що я маю”
На відміну від інших біженців, вона швидше адаптувалася до життя в Румунії, оскільки жила поблизу кордону в Сігеті, де в школах вивчають румунську мову.
«Мені дуже подобається Клуж, це гарне місто, і клієнти, які я маю тут, дуже приємні та мотивують мене продовжувати те, що я роблю. Я задоволена тим, що маю», – додала вона.
Вона знайшла дім у Клуж-Напоці через знайомої з Румунії, з якою знайома давно.
«Ми до неї, і вона допомогла нам сюди дістатися», – розповідає Марія.
Громада міста Клуж відкрита для українoк: «Румуни дуже гостинні люди»
Вона щаслива, що її прийняла спільнота матерів у Клуж-Напоці. Її часто рекомендують для її косметичних послуг.
«Я люблю те, що роблю, і я рада, що можу їм допомогти! І дійсно помітно, що румуни дуже привітні люди і готові допомогти, коли це необхідно», – додає вона.
Мешканці Клужа допомогли їй створити все необхідне для працевлаштування в місті.
«Після публікацій у мене були люди, які допомогли мені та опублікували фотографії моїх домовленостей у групі матерів у Клужі, і я отримала багато прохань взяти мене на роботу в салон. Я рада, що незабаром я буду співпрацювати з салоном у Клужі, але я повернулася з деталями, щоб повідомити клієнтам і жінкам, які хочуть скористатися моїми послугами», – зазначає українка.
За кордоном проблеми тривають: „Ситуація знову загострилася”
Проте можливостями тут вона не може сповна насолодитися, адже за кордоном перебувають рідні та друзі, яким довелося залишитися в Україні під час війни.
«Я з усіма підтримую зв’язок, спілкуємося при кожній нагоді. Ситуація знову загострилася, деякі райони дуже постраждали від війни», – каже Марія.
Хоча вона добре інтегрувалася в Клуж, вона сподівається, що ситуація покращиться, щоб вона могла возз’єднатися зі своїми близькими і більше не боятися війни.
(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.
În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.
Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.
Ce înseamnă asta pentru români?
- Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
- Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
- Prețurile la alimente vor crește.
- Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
- România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.
Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.
Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.
Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.
România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.
EVENIMENT
Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.
Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.
David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa
Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.
Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.
La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.
Un aeroport regional de referință
Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.
„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.
Despre ACI Europe
ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Start festiv în Raliul Clujului, dat cu un tricolor de primarul Emil Boc. Peste 70 de echipaje înscrise

Primarul Emil Boc a dat, vineri seara, startul festiv în Raliul Clujului pe esplanada de lângă Cluj Arena, cu un steag tricolor în mână, competiția fiind una aniversară, în condițiile în care se împlinesc 50 de ani de la primul raliu organizat în orașul de pe Someș în anul 1975.
Boc a primit și un cadou din partea organiatorilor, o cască de pilot semnată de mai mulți piloți înscriși în cursă, dar și de către veterani.
”Dragi clujeni, vă felicit că ați venit să vedeți un raliu de calitate, să vedeți profesioniștii din automobilism, care ne vor încânta timp ce două zile. La mulți ani Raliul Clujului încă 50 de ani de aici înainte”, a spus Boc.
După primar, startul a continuat să fie dat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.
La start a luat parte și campionul național la raliuri Simone Tempestini de la echipa clujeană Napoca Rally Academy.
Raliu Clujului Star Lubricants are loc sâmbătă și duminică în județul Cluj, fiind înscrise în competiție 73 de echipaje. Traseul și probele pot fi găsite AICI.
Premierea va avea loc duminică la ora 13,30 tot pe esplanada de la Cluj Arena.
EVENIMENT
FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.
Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”
Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.
”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.