CULTURA
FOTO. Liderul UDMR Cluj despre școala românească din Gyula (Ungaria). Cum sunt scrise inscripțiile

Deputatul de Cluj și președintele UDMR Cluj Csoma Botond a făcut o postare pe Facebook referitoare la o școală din Ungaria unde, alături de steagul Uniunii Europene și cel al Ungariei, apare și steagul României.
„Colegul meu, europarlamentarul Vincze Loránt a vizitat școala romănească din Giula, Ungaria. Pe clădire steagul comunității românești, inscripția de pe clădire: sus limba română, jos limba maghiară.
VEZI ŞI:
Un clujean maghiar îi dă peste limbă primarului băimărean român. Ex-preşedinte al UDMR: Nu mergem în „ţara noastră”
Dacă la noi pe o școală maghiară s-ar arbora steagul comunității maghiare și în cadrul inscripției oficiale limba maghiară ar fi prima și limba română a doua, s-ar crea o isterie națională, șovinii ar striga în gura mare că Ardealul e în pericol”, se arată în postarea lui Csoma.
Vizita la instituția de învățământ: „În cadrul unei ore de educație fizică pe săptămână, elevii învață să danseze”
Liceul, Școala Generală și Căminul de elevi Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula a fost înființat în 1949. În cadrul instituției, dar și în localitate, se promovează relația de prietenie dintre cele două țări vecine, Ungaria și România.
„În Ungaria, este firesc ca inscripția și steagul minorității să fie primele pe clădirea unei școli minoritare, în România acest lucru este încă de neimaginat pentru majoritatea – am subliniat astăzi la Gyula. Vizita a fost oportună, deoarece Guvernul Național al Românilor din Ungaria a solicitat ca acesta să fie inclus în membrii FUEN, lucrul urmând să fie decis săptămâna viitoare la congresul FUEN”, a punctat Vincze Loránt pe pagina sa de Facebook.
În prezent, la școala românească din Gyula învață aproape 500 de studenți, un personal de 60 de persoane asigurând educația bilingvă.
„Deși există o diferență uriașă în ceea ce privește cunoașterea limbii române între cei înscriși la școală, instituția dă rezultate frumoase an de an, cu un procent mare de studenți care își continuă studiile la universitate.
Elevii învață despre istoria și geografia României, istoria românilor din Ungaria, arta românească, scopul instituției fiind acela de a păstra cultura bogată a dansului – în cadrul unei ore de educație fizică pe săptămână, elevii învață să danseze.
Din experiența mea, este cel mai avantajos pentru minorități dacă instituțiile lor decid direcția educației și ei înșiși declară calitatea situației lor. Vorbind cu liderii comunității românești din Ungaria, concluzia mea este că românii care locuiesc aici sunt mulțumiți de cadrul legal, instituțional și financiar pe care îl au”, mai spune Loránt.
Gyula, un oraș al maghiarilor, dar și al românilor
În 2020, s-au oferit 2 burse de studii de naționalitate pentru 2 eleve de clasa a XI-a, Petra Livia Sălăjan și Virag (Floare) Brighita Străin, manifestare la care a participat și consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, conform ziuadevest.ro.
Totodată, la Gyula se sărbătorește Ziua Națională a României. În 2019, aceasta a fost sărbătorită la Catedrala „Sf. Nicolae”, un alt eveniment la care Vasiloni a fost prezent.
În cadrul acestuia, s-au intonat ambele imnuri de stat, un elev de clasa a XI-a a recitat poezia „Trebuie să crezi în posibilitatea fericirii”, urmată de un discurs al directorului Maria Gurzău Czegledi, care a mulțumit secretarului de stat ungar pentru bursele oferite.
Potrivit rador.ro, programul festiv s-a încheiat cu un scurt dans românesc, prezentat de membri ai Ansamblului Folcloric de Păstrare și Promovare a Tradițiilor Populare Românești, aparținând Liceului și Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, și de o recepție oficială oferită participanților.
În sala Centrului Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), a avut loc, în 2 octombrie, o ceremonie legată de oferirea a două burse de studii de naționalitate, pentru două eleve din clasa a XI-a de la această instituție.
Sursa foto:
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Starea de degradare a străzilor private este o problemă cu care mulți locuitori ai comunei Florești se confruntă zilnic. Astfel, primarul Bogdan Pivariu anunță o campanie de preluare a acestora de către administrația locală și asfaltarea lor.
Primăria comunei Florești desfășoară o campanie inedită. Asociațiile de proprietari care dețin străzi private pe care nu își permit să le întrețină sunt încurajate să le doneze administrației locale, care în schimb se va ocupa de asfaltarea și întreținerea lor.
„Avem o problemă în Florești. Multe din străzile private din localitate nu sunt întreținute și sunt lipsite de asfalt. Și când spun multe, nu exagerez. Din acest motiv, am lansat campania de preluare a străzilor private în domeniul public. Dacă și strada ta se află în această situație, accesează link-ul și urmează pașii pentru donație. Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute. Aceasta este normalitatea!”, a transmis primarul Bogdan Pivariu.
Infrastructură mai bună pentru floreșteni
Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute.
Prin această campanie, adminstrația locală își propune să:
- Crească mobilitatea în Florești
- Modernizeze infrastructura
- Dezvolte sustenabil comunitatea
Cum te poți înscrie în campanie
Administratorii de asociație sau coproprietarii unui drum privat pot completa formularul online pentru a iniția demersurile premergătoare procesului de predare a drumului în administrare publică.
În baza acestor informații, reprezentanții Primăriei vor analiza particularitățile drumului și, odată ce au o concluzie, vor contacta solicitantul pentru o întâlnire la Primărie, în care să stabilim pașii de urmat.
EVENIMENT
Premieră națională la Cluj. Centrul de tumori mamare al Institutului Oncologic, acreditat la Societatea Germană de Oncologie

Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” (IOCN) Cluj-Napoca a înregistrat o premieră națională, după ce a primit o recunoaștere la nivel international și a devenit primul centru din România acreditat de Societatea Germană de Oncologie.
Managerul IOCN, Cătălin Vlad, a declarat, marți, că centrul de tumori mamare din cadrul Institutului a îndeplinit toate criteriile de calitate ale cerințelor tehnice și medicale pentru programul de certificare ale centrelor europene de cancer de sân.
”Este o premieră la nivel național, centrul de tumori mamareal IOCN fiind este prima unitate certificate international prin acreditarea Societății Germane de Oncologie. Procesul a început în iunie 2021, fiind unul laborios.
Primul audit a avut loc în decembrie 2022, iar auditul final a fost în noiembrie 2024, iar în martie 2025 am primit acreditarea.
De ce am dorit să facem această acreditare? Pentru creșterea serviciilor medicale ale pacienților noștri, iar prin asigurarea unui control de calitate extern, succesul este asigurat.
Potrivit unor studii, pacientele tratate în astfel de centre specializate, de către o echipă multidisciplinară, beneficiază de rezultate oncologice îmbunătățite, cum ar fi creșterea supraviețuirii cu 5-10% și a calității vieții..
Am creat un model de bune practici la nivel national, care să fie replicat și implementat în întreaga țară”, a spus Vlad.
Pacienții, tratați ca în Germania
Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu a explicat, la rândul său, ce înseamnă acreditarea din partea Societății Germane de Oncologie.
”Când ai date poți ajuta, cu adevărat, pacienții. Datele de la registrul institutional, trimise în studii internaționale ne-au arătat în urmă cu 10 ani că supraviețurile noastre sunt sub media europeană și se impunea o intervenție, făcută pas cu pas, prin îmbunătățirea protocoalelor. Toate s-au petrecut în ceea ce privește cancerul de sân într-un context care a existat de 20 de ani la IOCN.
Acest centru de tumori mamare există acum într-o configurație acceptată la nivel european.
(…) Facem toate demersurile pentru ca pacienții noștri să urmeze protocoale asemeni unui pacient din Germania”, a precizat Achimaș-Cadariu, care a adăugat că este în curs certificarea Centrului de Tumori Pulmonare a IOCN.
1200 de noi cazuri pe an
Coordonatoarea centrului de tumori mamare al IOCN, Nicoleta Antone, a explicat că se înregistrează anual 1200 de cazuri noi de cancer mamar.
”S-a dorit implementarea controlului calității al Societății Germane de Cancer, fiind nevoie să îndeplinim numeroase condiții.
Tratarea pacienților în astfel de centre specializate crește supraviețurirea cu 10%, ceea ce este important.
Centrul de tumori mamare este, de fapt, o rețea de medici specializați, interconectați și un mod de lucru standardizat, scopul fiind să crească supraviețuirea”, a menționat Antone.
Recunoașterea calității profesionale a medicilor de la IOCN
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis un mesaj în care a spus că recunoașterea este importantă pentru IOCN, dar și pentru România.
”Este o recunoaștere a calității profesionale a medicilor de la IOCN, institut care este un lider în domeniul tratamentului cancerului. Recunoașterea internaționalăă este rezultatul activității medicilor de aici, dar este importantă pentru și paciente pentru că li se oferă o șansă la supraviețuire și la creșterea calității vieții”, a spus Rafila.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria cu Craiova: Cred că trebuia să fim mai PRAGMATICI, să nu mai ratăm atâtea OCAZII

CFR Cluj și-a adjudecat și cea de-a doua partidă disputată cu CSU Craiova, luni seara, de această dată în play-off-ul Superligii. Clujenii au practicat un fotbal spectaculos, învingând cu 2-0. După meci, antrenorul CFR-ului, Dan Petrescu, s-a declarat mulțumit de jocul elevilor săi.
„Băieții merită felicitări. Până în acest moment au făcut un sezon excelent. Chiar asta am vorbit și la ședință ieri. Sincer, nu mă așteptam să facem un sezon bun până acum, chiar și în Cupă, însă din păcate nu se vede în clasament. Cred că trebuia să fim mai pragmatici, să nu mai ratăm atâtea ocazii și să avem mai multe puncte.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria cu Craiova: Cred că trebuia să fim mai PRAGMATICI, să nu mai ratăm atâtea OCAZII
Am avut două meciuri acasă, cu Dinamo și Craiova, și am câștigat lejer. Au fost foarte multe puncte pierdute pe drum. Dacă astăzi nu câștigam, era greu să mai avem pretenții. Victoria ne dă moral, încredere. Avem o săptămână să pregătim meciul următor. Sperăm să nu avem accidentări și să câștigăm.
Când am jucat cu Ballkani, erau Korenica, Rrahmani, Thaqi și Emerllahu și toată lumea râdea de noi. După au venit la noi în campionat și au jucat foarte bine. Korenica este un băiat foarte bun, nu supără pe nimeni niciodată. Joacă mijlocaș, în atac, și în poartă intră dacă îl întrebi. E un spirit bun la echipă și asta se vede pe teren.
Nu sunt de acord cu statisticile. Să nu fie accidentări. Că dacă pierdem 2-3 jucători importanți, va fi greu. E clar că aș fi vrut să mai avem 2-3 jucători în plus. Deocamdată nu s-a desprins nimeni. E clar că FCSB are prima șansă, dar eu cred că și cei de pe locul 6 trebuie să spere. Etapa viitoare va fi una importantă, vedem ce și cum”, a spus Dan Petrescu la Prima Sport.
Întrebat despre primul gol, Petrescu a răspuns:
„Kamara are un talent incredibil. Poate până acum nu l-a arătat, dar în ultimul timp îl arată și ne bucurăm pentru asta, e în formă maximă.
Simao are pasele astea la care nu te aștepți. Poate juca și în stânga și în dreapta, are o imaginație incredibilă pentru un fundaș lateral. Și eu am fost fundaș lateral, el poate face diferența. I-am dat libertate să facă aceste lucruri, e un jucător de clasă.
A fost o acțiune în 3, cu Korenica. Despre el ce să mai spunem? Numai la superlativ se poate vorbi despre un asemenea jucător, joacă pe orice poziție și își face treaba extraordinar de bine”.
EVENIMENT
Ce spune poliția despre accidentul de la Gilău. Tânărul de 18 ani nu avea permis și mașina avea numere false de înmatriculare

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a comunicat că tânărul de 18 ani care s-a răsturnat cu mașina la Gilău marți dimineață nu avea permis de conducere, iar mașina avea număr fals de înmatriculare.
În dimineața zilei de 8 aprilie, în jurul orei 03:50, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la producerea unui accident de circulație pe DJ 107N, în localitatea Gilău.
Evenimentul rutier s-a soldat cu rănirea unui tânăr de 18 ani. Cercetările desfășurate la fața locului au scos la iveală că tânărul nu avea permis de conducere și utiliza plăcuțe de înmatriculare false.
„Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că un tânăr, de 18 ani, din localitatea Gilău, care conducea un autovehicul, pe fondul neadaptării vitezei, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, răsturnându-se în afara părții carosabile.
Echipajele medicale ajunse la fața locului au aplicat imediat manevrele de resuscitare, iar în urma acestora, tânărul a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor suplimentare de specialitate.
În contextul verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar autovehiculul avea atribuite plăcuțe cu număr fals de înmatriculare”, a transmis IPJ Cluj.
A fost deschis dosar penal
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care s-a produs incidentul.