Connect with us

EVENIMENT

FOTO. LEUCEMIE la 10 luni. Micuțul Luca Tiago din Cluj luptă pentru viață. Are nevoie de ajutor. Unde puteți dona bani

Publicat


luca t

Părinții micuțului Luca Tiago de doar 10 luni fac un apel disperat pentru ajutorarea fiului lor care a fost diagnosticat cu leucemie și are nevoie de tratament în străinătate. Familia este din satul Popești, județul Cluj.

”Mä numesc Luca Tiago Miclăuș!

Am venit pe lumea aceasta ca o binecuvântare pentru părinții mei, Casian și Cristina.

DRAMA FAMILIEI LUI LUCA TIAGO:

Un fost fotbalist al CFR Cluj are nevoie de ajutor pentru fiul său de 10 luni. Boală rară şi agresivă

Din nefericire, la doar 9 luni, Tiago a fost diagnosticat cu o boală cumplită: leucemie mieloblastică acută M7, o formă de leucemie foarte rară și foarte agresivă, astfel că în doar câteva săptămâni de la debutul bolii, măduva lui a fost afectată în proporție de 80%.

A început chimioterapia la Cluj-Napoca imediat după ce a fost diagnosticat, însă, pentru ca Tiago să aibă o șansă la viață, este necesar să continue tratamentul cât mai urgent la o clinică din străinătate care este specializată în transplantul de celule stem. Interventia costä aproximativ 130.000 euro.

luca t 2

Fiecare donație contează

El, împreună cu părinții lui, luptă cu această boală cumplită. Cu puterea Lui Dumnezeu, cu speranța in medici si cu ajutorul nostru, al tuturor, vrem să-i ajutăm să depășească cu bine această cumpănă a vieții, cumpănă din care micuțul Tiago trebuie să iasă învingător.

Haideți să luptăm împreună cu ei!

Haideți să fie victoria noastră a tuturor !!!

Fiecare donație și rugăciune contează !!!

Vă mulțumim tuturor!”, au spus părinții.

Unde se poate dona

Nume: Miclăuș Casian Vasile

IBAN Banca BRD:

RO09BRDE130SV55648721300

SWIFT: BRDEROBU

Moneda: EURO

Nume: Miclăus Casian Vasile

Banca REVOLUT :

Tel. +40758704336

Nume: Gîrda Cristina-Roxana

IBAN Banca TRANSILVANIA:

RO89BTRL01301201C69471XX

SWIFT: BTRLRO22

Moneda: RONDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

FOTO. Gustări sănătoase, bogate în fibre, produse din pulpă de legume și fructe de un start-up din Cluj. Bune pentru constipație

Publicat

De

hantz 3

Un start-up din Cluj-Napoca folosește, în premieră, resturile de fructe, legume și semințe oleaginoase, care, de obicei, se aruncă când se fac sucuri și uleiuri, producând gustări cu un conținut ridicat de fibre alimentare, cu rol benefic pentru sănătate. De asemenea, produce și sucuri naturale energizante, cu extract de ceai și guarana.

Proiectul a fost susținut de fonduri europene precum Diaspora Startup, iar o mare parte din finanțare provine din mai multe premii al European Institute for Innovation and Technology (EIT).

Dr. Hantz Peter, inițiatorul start-up-ului, a declarat pentru Cluj24 că snacks-ul cu fibre se vinde foarte bine în Olanda și Germania, iar sucul în România și Ungaria.

”Snacks-ul FiberVia, bazat pe fibre concentrate, s-a dovedit că are efecte benefice pentru cei care nu consumă fibre alimentare destule – și în regiunea noastră se mânâncă doar jumătatea cantității recomandate. Produsul, consumat cu mult lichid, cum ar fi ceaiul sau apa minerală, ajută, în special, pentru combaterea constipației”, a spus acesta.

Sucul natural JuuTee, cu gusturi intense, are un efect energizant îndelungat, datorită extractului de ceai verde, negru și guarana, fabricat tot în laboratorul start-up-ului.

hantz 2

Experiment de doi ani

”Am experimentat aproape doi ani pentru ca gustarea FiberVia, să aibă o consistență bună. Are în compoziție fibre rezultate din presarea unor mere, morcovi, sfeclă roșie, cânepă, și mai are puțin ovăz, la care se adaugă extract de lămâie sau ghimbir. Se poate consuma ca atare, dar se recomandă cu iaurt, ceai sau alte băuturi.

Sucul natural energizant este din mere și sfeclă roșie, cu aromă de lămâie, ghimbir și scorțișoară/portocală”, a precizat dr. Hantz.

Acesta a povestit cum i-a venit ideea de a valorifica resturile de fructe și legume care se aruncă – coji, cotoare, sâmburi, pulpă.

hantz 4

”De ce să aruncăm partea cea mai sănătoasă a legumelor și fructelor – fibrele ce rămân după stoarcere și de ce nu o prelucrăm?

Prin acest start-up, am valorificat produsele secundare rămase după stoarcerea sucurilor și presarea uleiului de cânepă, astfel încât să combatem risipa de alimente. Facem un așa-zis upcycling, adică utilizăm resturi să facem un produs cu valoare adăugată majoră.

Deși fibrele alimentare sunt esențiale pentru păstrarea sănătății, populația europeană consumă mai putin de jumătate din cantitatea zilnică recomandată.

Ideea a fost sprijinită și de Institutul European pentru Inovații și Technologie”, a precizat Peter Hantz.

Ambele produse, FiberVia și JuuTee, se vând și în mai multe magazine naturiste individuale din Transilvania, inclusiv unul din Cluj-Napoca.

Căutate de străini

Directorul start-up-ului a precizat că firmele producătoare de sucuri folosesc resturile ca fertilizator pentru culturi pe câmp, ca hrană pentru animale domestic sau sălbatice, extrag pectină din pulpă de măr, sau pur și simplu le aruncă.

Produsul din fibre produs la Cluj-Napoca are mai mare căutare la export – în Olanda sau Germania, în timp ce sucul energizant natural este vândut mai bine în Ungaria și România.

hantz 1

Start-up-ul a dezvoltat tehnologia de producție, a validat strategia de marketing, iar acum caută investitori pentru așa-zisul upscale, pentru echipamente de producție mai mari, dar și pentru un marketing mai intens.

Potrivit lui Hantz, s-ar putea ca producția să fie mutată în străinătate, unde sunt condiții și o mentalitate mai favorabile pentru inovații.

“Noi am avut probleme birocratice tragicomice în țară. Din ce am constatat, SUA oferă posibilități mai favorabile pentru start-up-uri, deoarece piața din Europa e fragmentată”, a explicat acesta.

Din problemele tehnice actuale, Peter Hantz a arătat, pe lângă pregătirea slabă a studenților de specialitate, și lipsa ecosistemul pentru start-up-uri în România.

Start-up-ul său lucrează pe mai multe inovații și participă în proiecte de cercetare științifică în domeniul microbiologiei de mediu.

hantz 5

hantz 6

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Persoană încarcerată în Bună Ziua. Accident cu două maşini. Intervine ISU Cluj. Doi copii şi un bărbat, duşi la spital.

Publicat

De

accident valcele1

UPDATE 2:

„La data de 28 ianuarie a.c., în jurul orei 16.40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui accident rutier pe strada Bună Ziua, din municipiul Cluj-Napoca.

Din primele informații, reiese faptul că un bărbat în vârstă de 39 de ani, în timp ce ar fi intenționat să părăsească cu autoturismul parcarea unui supermarket, ar fi fost acroșat de un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 25 de ani.

În urma impactului, autoturismul bărbatului în vârstă de 39 de ani a fost proiectat în afara părții carosabile.

Din eveniment au rezultat 3 victime, respectiv conducătorul auto în vârstă de 39 de ani și 2 minori aflați în autoturismul acestuia.

Testările alcoolscopice au avut rezultate negative.

Traficul se desfășoară pe un singur sens, alternativ”, informează IPJ Cluj.

 

UPDATE 1:

„Folosind echipamentele din dotare, pompierii au ajutat să iasă afară dintr-un autoturism un bărbat și un minor. În urma acestui eveniment rutier vor fi transportați la spital doi copii de 9 și 10 ani, precum și un adult de aproximativ 40 de ani. Cu toții sunt conștienți și cooperanți”, informează ISU Cluj.

accident buna ziua

ŞTIREA INIŢIALĂ

O persoană este încarcerată în urma unui accident rutier care a avut loc sâmbătă în Bună Ziua şi în care au fost implicate două maşini.

„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Bună Ziua. Din primele informații, în accident sunt implicate două autoturisme, iar o persoană este blocată într-unul dintre acestea. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, informează ISU Cluj.

Foto: arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Mangă în trafic şi conducere fără permis. Alcoolemie de 1,62 la mie la un şofer clujean

Publicat

De

sofer beat

Un şofer clujean a fost depistat în trafic conducând fără permis şi cu o alcoolemie de 1,62 la mie.

„La data de 27 ianuarie a.c., în jurul orei 19.00, polițiștii Compartimentului Rutier Huedin au interceptat în trafic pe DN1 R, în afara localității Călata, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 44 de ani, din comuna Mărgău, care nu poseda permis de conducere și se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma verificării documentelor, polițiștii au constatat că bărbatul avea permisul de conducere retras pe motiv medical.

Totodată, la testarea acestuia cu aparatul etilotest a fost înregistrată concentrația de 1,62 mg./l. alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru a-i fi prelevate mostre biologice.

În urma activităților desfășurate, bărbatul a fost condus într-un centru medical specializat, unde a rămas internat.

În cauză se efectuează activități de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Viceprimarul Tarcea: Statuia lui Maniu a fost luată de pe soclu pentru a se reface cota solului

Publicat

De

maniu 1

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a declarat că statuia lui Iuliu Maniu din scuarul de lângă Bastionul Croitorilor a fost dată jos pentru că proiectul de modernizare a zonei prevede refacerea cotei solului.

”Statuia a fost luată de pe soclu si așezată lângă zidul Bastionului învelită intr-o protecție de pânză pentru că, prin proiect, se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție”, a spus Tarcea pentru Cluj24.

Acesta nu a precizat cât vor dura lucrările și când statuia va fi repusă pe soclu.

Citește și FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: „Sunt şocat”

Statuia lui Iuliu Maniu a fost inaugurată în 8 ianuarie 2019, când s-au împlinit 146 de ani de la nașterea acestuia.

Ceremonia de dezvelire a statuii a fost organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și Universitatea „Babeş-Bolyai”.

maniu 2

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax