Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. La 17 ani, Diana a fondat o ASOCIAȚIE. Acum e studentă în Cluj-Napoca și își trăiește VISUL. Află povestea ei

Publicat


Diana Găvozdea este o iubitoare de animale venită în Cluj-Napoca pentru studii superioare. A înființat Asociația Centru Comunitar Animalele Contează când avea 17 ani și doar visa să ajungă la Facultatea de Medicină Veterinară (FMV) din oraș. În prezent, are 22 de ani și este în anul IV, având experiență în ajutorarea animalelor străzii pe care le salvează. Susținerea primită când era în liceu i-a schimbat viața, astfel că acum își trăiește visul, iar povestea sa nu se oprește aici.

„Asociația a fost înființată în 2018, având scopul inițial de a oferi îngrijiri medicale veterinare animalelor în nevoie. S-a născut dintr-un vis personal din copilărie concretizat în clasa 12-a.

Colegii se concentrau pe Bacalaureat, iar eu mă plimbam dintr-o instituție publică în alta pentru a obține actele necesare, demersul înființării unui ONG în România fiind destul de greoi”, precizează aceasta pentru Cluj24.

A intrat într-un cabinet veterinar și i-a cerut medicului să se implice

Povestea mai interesantă este, de fapt, despre felul în care a luat naștere asociația.

„Fără să am o temelie solidă, o echipă prestabilită sau pile, ci doar visul de a salva animalele, am intrat în cabinetul medicului veterinar și i-am cerut ajutorul.

Ea a fost impresionată de inițiativa mea ușor puerilă, a văzut în mine un potențial și mi-a oferit încrederea. Astfel, am devenit o echipă și mă simt flatată pentru că este unul dintre cei mai buni medici veterinari din câți am întâlnit.

Tatiana Blajan-Galkina, pe numele său, are o experiență de 24 ani în domeniu. A terminat Academia de Stat de Medicină Veterinară și Biotehnologie din Moscova – MBA M.I. Skryabin”, povestește fata.

Tatiana este, totodată, vicepreședintele asociației.

De ce contează animalele

Principalul obiectiv al ONG-ului este bunăstarea animalelor.

„Membrii asociației s-au adunat cu scopul protejării necuvântătoarelor, acțiune concretizată prin: dezvoltarea relației om-animal, elaborarea unor strategii și campanii de combatere a relelor tratamente aplicate acestora, educarea populației prin organizarea de conferințe și cursuri care să ajute la conștientizarea problemelor existente la ora actuală, dezvoltarea unor planuri pentru schimbarea legislației acolo unde este cazul, asigurarea unor servicii de îngrijire, adăpost și reabilitare socială pentru animalele aflate în nevoie”, punctează studenta, legat de eforturile depuse până acum.

Pe lângă salvarea, adăpostirea și oferirea serviciilor medicale veterinare, vrea să promoveze importanța animalelor în viața omului.

„Viața nu este perfectă, există diferite greutăți cu care ne confruntăm de-a lungul timpului. Animăluțele pot veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități sau a celor cu diverse probleme”, adaugă Diana.

Ea consideră că o vizită periodică la un adăpost de animale sau implicarea în activități caritabile pentru acestea ar putea să le schimbe viața oamenilor aflați într-o perioadă incertă, dificilă sau care suferă de anxietate ori depresie.

Cei care își doresc să devină voluntari sau să ofere foster în cadrul asociației pot trimite un mesaj pe pagina oficială de Facebook Animalele Contează.

Meseria este o aventură

Pentru Diana, una dintre cele mai deosebite plăceri este faptul că poate ajuta.

La un moment dat, în 2021, a desfășurat o activitate alături de cei de la HeRo Bears Camp și în parteneriat cu Asociația Română de Hemofilie.

„Practic, Olaf, cățelul adorabil din imagine, s-a asigurat că toată lumea se simte bine și în siguranță în timpul unei activități de tip kayaking, el fiind pregătit să ofere prim-ajutor în caz de înec.

Ar fi impropriu spus că îmi ocup timpul cu salvarea animalelor fiindcă este o plăcere, o aventură, face parte din viața mea de zi cu zi”, precizează fata, referitor la visul său devenit realitate.

Cel mai mare coșmar al unui iubitor de animale

În opinia sa, gradul de civilizație al unei populații este direct proporțional cu modul în care oamenii tratează animalele.

„Cei care nu aspiră spre schimbare, persoanele care rămân reci și indiferente față de animalele îndurerate reprezintă cel mai mare obstacol. Să nu uităm că cine poate face rău unui animal, cu siguranță poate răni și un om”, explică tânăra.

Odată a fost amenințată de un stăpân care i-a zis că dacă nu îi tratează câinele, îl aruncă în Someș.

„Drept concluzie, cel mai mare obstacol rămâne omul”, susține Diana.

Facultatea este o altă provocare pentru ea, dar muncește din greu pentru visul ei.

„Sunt 6 ani plini cu discipline dificile, nopți nedormite și alte probleme suprapuse”, completează fata.

Dar din dar se face Rai

Totuși, în lucrul cu animalele, există și numeroase bucurii precum spiritul de echipă. Fără oameni dedicați, visul Dianei nu ar fi putut să se transpună în realitate.

„O contribuție majoră în Animalele Contează o are Reghina Anamaria, voluntară din 2019, principala noastră sursă de venit fiind donațiile ei și ale comunității sale, prin vânzarea cărților pe pagina de Instagram @booksforanimals. Anamaria a primit titlul de voluntara anului 2021”, împărtășește studenta.

Citește și FOTO. Cum a reușit o STUDENTĂ din Cluj să ajute ANIMALELE vânzând CĂRȚI pe internet

Este recunoscătoare tuturor voluntarilor, persoanelor care au oferit foster, adoptătorilor, dar și celor care au contribuit financiar.

„Donatorii, de obicei, rămân sub anonimat. Sunt oameni simpli care preferă să-și doneze banii de cafea pentru a face un bine.

Există și câteva persoane care donează lunar contravaloarea bonurilor de masă, oferind astfel o masă caldă pentru animale.

Cel mai des se implică eroii din comunitatea booksforanimals, care ne ajută în caz de urgențe cu plata intervențiilor chirurgicale sau cea a medicamentelor”, menționează Diana.

Cei care doresc să facă parte din comunitatea de salvatori, pot dona în conturile de mai jos:

  • CONT CURENT EURO RO54BTRLEURCRT0459460401
  • CONT CURENT RON RO07BTRLRONCRT0459460401

Cum se lucrează la Animalele Contează

Activitatea voluntarilor diferă în funcție de mai mulți factori, astfel că nu există un loc anume unde se petrece totul.

„Depinde de animalele aflate în nevoie, de disponibilitatea fosterilor și de unde ne aflăm eu și voluntarii”, notează Diana.

Activitățile sunt diverse, de la campanii de sterilizare până la hrănirea benevolă a animalelor străzii.

„În cadrul gărzilor pe care le efectuez periodic pentru practică, oamenii vin la Spitalul de Urgență din cadrul FMV cu diverse animăluțe. Ele sunt preluate de doctori, însă majoritatea ajung într-o stare critică, ceea ce înseamnă un tratament viguros și costisitor pe care multe persoane adesea nu și le asumă sau nu și le permit.

Aici intervine Asociația Animalele Contează care asigură parțial sau în întregime costurile”, explică tânăra.

Operațiile, niște sporturi extreme: „Când mi s-a pus burghiul ortopedic în mână, mi-au curs două picături de sudoare instant pe frunte”

Din acest motiv, consideră că meseria sa este o aventură, iar stările prin care trece încercând să se ocupe de fiecare caz sunt asemenea sporturilor extreme pentru ea, cu atât mai mult cu cât a participat la intervenții chirurgicale.

„Am fost a doua mână a chirurgului specialist, am pus cateva plăcuțe și suruburi locker screw, lavaj, secțiuni și sutura. Ca operații, am făcut castrări și sterilizări și am extirpat un lipom de grăsime. Ca fapt divers, nici în Sahara nu e la fel de cald precum într-o sală de chirurgie.

Habar n-ai cum trece timpul și mi-am dat seama că medicul chirurg repară dar nu poate face minuni, așa că e important să avem grijă de corpurile noastre și ale animalelor”, notează Diana.

I-a plăcut în mod deosebit atmosfera de la un spital veterinar din Franța, unde chirurgii au avut multă încredere în ea, explicându-i totul pas cu pas despre cum trebuie să decurgă operație, atât înainte cât și în timpul manoperei.

„Mă considerau colega lor. Când mi s-a pus burghiul ortopedic în mână, mi-au curs două picături de sudoare instant pe frunte.

E o mare presiune pe tine, fiindcă știi că nu există a doua șansă”, completează tânăra.

Devotamentul profesorilor

Este foarte recunoscătoare pentru ajutorul primit și de la cadrele didactice asociate și de la doctorii disciplinei de boli infecțioase din cadrul facultății, de la care a învățat multe și despre care a spus că sunt extrem de implicați în salvarea animalelor străzii.

„Circulă o multitudine de păreri despre FMV în mediul online, dar vorbind din spatele cortinelor, acești oameni dau tot ce au mai bun din ei”, adaugă Diana.

Relația cu animalele în copilărie: „Veneam de la școală condusă de trupa de maidanezi”

Studenta simte că s-a născut cu dragostea pentru animale și, din fericire, părinții au susținut-o de la bun început.

„M-au înconjurat de animale. Preocuparea mea la 6-7 ani era să le scot căpușele pisicilor din jurul blocului, iar când veneam de la școală eram condusă de trupa de maidanezi până la ușă, unde îi serveam cu lapte și corn.

Cred că de mic dezvolți o pasiune pentru o anumită cale din viață, iar modul în care îți petreci copilăria reflectă acțiunile viitoare. De la ghiozdanul umplut cu lapte și corn, am ajuns după 10 ani să umplu dube pline cu mâncare pentru animale”, relatează Diana.

A salvat iepurii atacați de o vulpe

În prezent, are 8 căței, dintre care 7 sunt salvați. Are și un motan negru pe care l-a numit „Apus” și câțiva iepuri salvați din Sibiu.

„Erau la muzeul satului ASTRA din Sibiu și o vulpe a început să îi atace. Oamenii de acolo mă știau ca fiind medic veterinar pentru că aveam grijă de animale.

M-au întrebat ce este de făcut cu ei, le-am zis că absolut nimic, în afară de a le găsi o nouă casă, fiindcă vulpile sunt șirete și va folosi iepurașii drept frigider, așa că i-am luat eu”, a povestit studenta.

Planuri de viitor

I-ar plăcea să devină medic veterinar fie pe front, fie pentru animalele străzii.

„În urma stagiului de practică în colaborare cu Centre Hospitalier Veterinaire Pommery din Franța, mi-am descoperit afinitatea pentru imagistică, ramura extrem de importantă și definitorie în diagnosticul de certitudine.

Vara aceasta voi merge cu ERASMUS+ la o clinică din Barcelona, iar în anul V o să-l studiez în Portugalia. După facultate o să urmez un internship cofinanțat.

O să-mi continui cursa spre salvarea animalelor. Am învățat că dacă oferi bine, primești bine”, precizează Diana.

Planurile sale nu implică aspectul financiar și crede că așa ar trebui să fie în cazul oricărui viitor medic veterinar.

Cei care vor să îi sprijine visul, asociația și viitoarele vieți pe care le va salva, pot completa formula

Imi poti sprijini visul, asociatia si viitoarele vieti pe care le vom salva prin completarea formularul 230 cu un click aici.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Silvășan (U-BT Cluj), după meciul cu Valencia: Cred că uneori și învinșii pot fi ÎNVINGĂTORI

Publicat

silvasan

U-BT Cluj a pierdut, miercuri seara, cu 74 la 98, meciul cu Valencia din sferturile BKT EuroCup, părăsind competiția după un parcurs bun. Mihai Silvășan, antrenorul echipei, a ținut să-și felicite jucătorii pentru performanță și fanii pentru susținere.

„Felicitări Valenciei, au jucat foarte bine în această seară, la fel cum au făcut pe parcursul întregului sezon. Le urez mult succes mai departe! Din punctul nostru de vedere, sunt mândru de jucători și de realizările lor. Este pentru a doua oară consecutiv când terminăm în TOP 8.

Silvășan (U-BT Cluj), după meciul cu Valencia: Cred că uneori și învinșii pot fi ÎNVINGĂTORI

Au fost suișuri și coborâșuri, însă jucătorii s-au luptat și au arătat că au caracter. Cred că uneori și învinșii pot fi învingători și mă refer aici la băieții noștri. Au muncit în permanență pentru a fi cât mai buni posibil. Le mulțumesc, a fost minunat să îi antrenez în acest sezon european. Acum ne vom concentra numai pe campionat, unde obiectivul este clar.

Le mulțumim fanilor că au fost alături de noi, inclusiv în toate deplasările. Sunt foarte mândru că fac parte dintr-un asemenea grup, format în orașul nostru. Fanii ne susțin în permanență și au încredere în noi, așa că le mulțumesc din suflet. Trebuie să mergem mai departe, avem de învățat din această experiență. Învățăm din greșeli și muncim astfel încât organizația noastră să fie respectată la nivel european.

Referitor la Valencia, ei au o echipă foarte bună, cu o bancă lungă. Au jucat un baschet pe tranziție, au fost agresivi în apărare și ne-au forțat să greșim. Evident, uneori aruncările lor sunt parcă de pe altă planetă. E incredibil felul cum pot marca. Azi orice jucător au trimis pe teren putea înscrie de la trei puncte. Joacă un baschet modern, de calitate, și rezultatele se văd”, a spus Mihai Silvășan.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Alin Tișe a semnat contractul de execuție a Spitalului Pediatric Monobloc, cel mai modern din România. Costă 1 miliard lei

Publicat

De

Tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj,  Alin Tișe, a semnat joi, 13 martie a.c., contractul privind lucrările de construire a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc.

„𝘝𝘦𝘴𝘵𝘦𝘢 𝘣𝘶𝘯𝘢 𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘰 𝘥𝘢𝘮 𝘤𝘭𝘶𝘫𝘦𝘯𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘢𝘤𝘦𝘦𝘢 𝘤𝘢 𝘪𝘯𝘵𝘳𝘢𝘮 𝘪𝘯 𝘦𝘵𝘢𝘱𝘦𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘦𝘹𝘦𝘤𝘶𝘵𝘪𝘦 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘦𝘥𝘪𝘧𝘪𝘤𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘤𝘦𝘭𝘶𝘪 𝘮𝘢𝘪 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘳𝘯 𝘴𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭 𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢𝘵𝘳𝘪𝘤 𝘥𝘪𝘯 𝘵𝘢𝘳𝘢, 𝘰 𝘱𝘳𝘪𝘰𝘳𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘢𝘣𝘴𝘰𝘭𝘶𝘵𝘢 𝘢 𝘧𝘰𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘢𝘥𝘮𝘪𝘯𝘪𝘴𝘵𝘳𝘢𝘵𝘪𝘷 𝘫𝘶𝘥𝘦𝘵𝘦𝘢𝘯 𝘴𝘪 𝘤𝘦𝘭 𝘮𝘢𝘪 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘱𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵 𝘢𝘭 𝘊𝘭𝘶𝘫𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘪𝘯 𝘥𝘰𝘮𝘦𝘯𝘪𝘶𝘭 𝘴𝘢𝘯𝘢𝘵𝘢𝘵𝘪𝘪. 𝘍𝘢𝘤𝘦𝘮 𝘵𝘰𝘵 𝘤𝘦𝘦𝘢 𝘤𝘦 𝘵𝘪𝘯𝘦 𝘥𝘦 𝘯𝘰𝘪 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵 𝘱𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵 𝘶𝘯𝘪𝘤 𝘪𝘯 𝘢𝘥𝘮𝘪𝘯𝘪𝘴𝘵𝘳𝘢𝘵𝘪𝘢 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘭𝘢 𝘴𝘢 𝘥𝘦𝘷𝘪𝘯𝘢 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘳-𝘶𝘯 𝘵𝘪𝘮𝘱 𝘤𝘢𝘵 𝘮𝘢𝘪 𝘴𝘤𝘶𝘳𝘵, 𝘪𝘯 𝘣𝘦𝘯𝘦𝘧𝘪𝘤𝘪𝘶𝘭 𝘮𝘪𝘤𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘱𝘢𝘤𝘪𝘦𝘯𝘵𝘪, 𝘢𝘭 𝘤𝘢𝘥𝘳𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘢𝘭𝘦 𝘴𝘪 𝘢𝘭 𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦𝘨𝘪𝘪 𝘤𝘰𝘮𝘶𝘯𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪”, a spus Tișe.

Contractul a fost atribuit, la finalul procedurii legale de licitație, asocierii BOG’ART – CCN ALTYAPI YATIRIMLARI VE İNŞAAT ANONIM ŞIKRETI – UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT – DACORUM GRUP – D.Z. MEDICALE – TERRATEST GEOTEHNIC S.A., prin lider al asocierii BOG’ART S.R.L, valoarea acestuia fiind de 970.011.238,95 lei, fără TVA.

Va deservi 50.000 de copii/ an

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va fi construit în cartierul clujean Borhanci și va deservi cca. 50.000 de copii/an, din întreaga țară. Unitatea cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți.
De importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Primul muzeu construit în România de la zero, în ultimii 100 de ani, va fi ridicat în Florești, cu 145 de milioane de lei

Publicat

De

Muzeu contruit în Florești

A demarat proiectul de construire a Complexului Muzeal „Galeria Istorică a Transilvaniei” în Florești, a anunțat primarul Bogdan Pivariu.

Muzeul este dedicat tuturor etniilor care trăiesc în Transilvania.

Primul muzeu construit în România de la zero, în ultimii 100 de ani

„Marcăm un moment deosebit în istoria noastră culturală prin lansarea acestui proiect important”, a transmis primarul Floreștiului.

Acesta va fi primul muzeu construit de la zero în România în ultimii 100 de ani, reprezentând un simbol al valorilor și diversității etniilor care trăiesc în Transilvania.

Complex interactiv

Bogdan Pivariu a arătat că noul muzeu va fi un complex interactiv dedicat istoriei bogate și variate a regiunii, „un spațiu care nu doar că va educa vizitatorii despre moștenirea culturală a Transilvaniei, dar va și stimula socializarea și interacțiunea comunității”.

Astfel, prin reunirea diverselor etnii, Galeria Istorică a Transilvaniei se va transforma într-un punct de atracție pentru turiști, contribuind la creșterea importanței locale și la dezvoltarea turismului.

„Această inițiativă culturală va revitaliza comunitatea noastră, oferind un loc dedicat istoriei și tradițiilor care definesc Transilvania”, a mai transmis primarul comunei Florești.

Investiție de peste 145 de milioane de lei la Florești

Muzeul va fi construit pe o suprafață de 15.583 de metri pătrați, iar clădirea va avea 11.127,52 de metri pătrați și va fi structurată pe trei niveluri: subsol, parter și etaj. Pe lângă expozițiile muzeale, zona va include parcări și spații verzi destinate desfășurării unor activități culturale diverse.

„Galeria Istorică a Transilvaniei nu este doar un proiect arhitectural special, ci și o oportunitate de a celebra bogăția culturală a Transilvaniei și de a crea o punte între generații și etnii”, a mai spus Bogdan Pivariu.

Investiția în Galeria Istorică a Transilvaniei se ridică la 145.849.275 de lei.

Foto: Primăria Florești

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Bani ilegali din GUNOAIE. Percheziții la Cluj, București și alte 9 județe. Cum funcționa rețeaua

Publicat

De

Afacere ilegala cu gunoi la Cluj

Nu mai puțin de 26 de percheziții domicilare au avut loc joi, 13 martie, la Cluj, București, dar și în alte 9 județe din țară.

Procuroprii DIICOT au destructurat o amplă rețea care a făcut sume imense din afaceri ilegale cu gunoaie. Suma nu a fost încă dezvăluită de procurori.

Bani ilegali din GUNOAIE. Percheziții la Cluj

Joi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au pus în aplicare 26 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Cluj, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Mureș, Sibiu, Ilfov și în municipiul București, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare a banilor.

Din probatoriul administrat de procurori a rezultat că, în primăvara anului 2022, un suspect a inițiat, pe raza județului Gorj, un grup infracțional cu scopul creării unor circuite economice fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, prin intermediul cărora să fie obținute sume importante de bani de la OIREP – organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului.

Cum funcționa rețeaua

Potrivit procurorilor, inițial, gruparea de criminalitate organizată s-a bazat pe relații de familie, liderul acesteia folosind o societate comercială pentru a intra în relații contractuale cu OIREP-urile și prin intermediul căreia să fie obținut și distribuit produsul infracțional între membrii grupării.

“Ulterior, pentru a da o aparență de legalitate circuitului comercial conceput ca mod de operare, membrii grupării au cooptat mai mulți administratori (de fapt sau de drept) ai unor societăți comerciale având ca obiect de activitate colectarea de deșeuri, care în schimbul unor sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor, au aderat la gruparea de criminalitate organizată și au întocmit documente în care au menționat, în mod nereal, livrări de deșeuri către societatea comercială controlată de lider”, arată procutorii.

Astfel, în scopul atestării trasabilității deșeurilor de la generator până la reciclator, administratorii acestor societăți au întocmit în fals și înscrisuri privind achiziția de la persoane fizice sau de la alți colectori a cantităților de deșeuri facturate către firma liderului grupării.

Mai multe societăți comerciale, atrase în “afacere”

Pentru întregirea circuitului economic fictiv, arată procurorii DIICOT, suspecții au atras în gruparea infracțională reprezentanții unor societăți comerciale având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri care, au întocmit documente de transport pentru curse neefectuate, au înregistrat prestări de servicii nereale și au încasat contravaloarea facturilor emise, obținând astfel o parte a produsului infracțional.

Prin acest mecanism, gruparea de criminalitate organizată a indus în eroare mai multe societăți de tip OIREP cu privire la faptul că au efectuat livrări de deșeuri pentru a fi reciclate, încasând sume de bani de la fiecare, pentru aceeași „marfă”.

“Ulterior, după ce erau transferate diverse sume de bani de către OIREP-uri sau alți clienți reali în conturile societății controlate de către lider, banii erau retrași în numerar de la ATM-uri sau virați in conturile firmelor membrilor grupului infracțional organizat”, conform reprezentanțiilor DIICOT.
30 de persoane duse la audieri

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova vor fi conduse pentru audieri un număr de aproximativ 30 persoane, suspecți și martori. Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor subordonate Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate