Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. La 17 ani, Diana a fondat o ASOCIAȚIE. Acum e studentă în Cluj-Napoca și își trăiește VISUL. Află povestea ei

Publicat


Diana Găvozdea este o iubitoare de animale venită în Cluj-Napoca pentru studii superioare. A înființat Asociația Centru Comunitar Animalele Contează când avea 17 ani și doar visa să ajungă la Facultatea de Medicină Veterinară (FMV) din oraș. În prezent, are 22 de ani și este în anul IV, având experiență în ajutorarea animalelor străzii pe care le salvează. Susținerea primită când era în liceu i-a schimbat viața, astfel că acum își trăiește visul, iar povestea sa nu se oprește aici.

„Asociația a fost înființată în 2018, având scopul inițial de a oferi îngrijiri medicale veterinare animalelor în nevoie. S-a născut dintr-un vis personal din copilărie concretizat în clasa 12-a.

Colegii se concentrau pe Bacalaureat, iar eu mă plimbam dintr-o instituție publică în alta pentru a obține actele necesare, demersul înființării unui ONG în România fiind destul de greoi”, precizează aceasta pentru Cluj24.

A intrat într-un cabinet veterinar și i-a cerut medicului să se implice

Povestea mai interesantă este, de fapt, despre felul în care a luat naștere asociația.

„Fără să am o temelie solidă, o echipă prestabilită sau pile, ci doar visul de a salva animalele, am intrat în cabinetul medicului veterinar și i-am cerut ajutorul.

Ea a fost impresionată de inițiativa mea ușor puerilă, a văzut în mine un potențial și mi-a oferit încrederea. Astfel, am devenit o echipă și mă simt flatată pentru că este unul dintre cei mai buni medici veterinari din câți am întâlnit.

Tatiana Blajan-Galkina, pe numele său, are o experiență de 24 ani în domeniu. A terminat Academia de Stat de Medicină Veterinară și Biotehnologie din Moscova – MBA M.I. Skryabin”, povestește fata.

Tatiana este, totodată, vicepreședintele asociației.

De ce contează animalele

Principalul obiectiv al ONG-ului este bunăstarea animalelor.

„Membrii asociației s-au adunat cu scopul protejării necuvântătoarelor, acțiune concretizată prin: dezvoltarea relației om-animal, elaborarea unor strategii și campanii de combatere a relelor tratamente aplicate acestora, educarea populației prin organizarea de conferințe și cursuri care să ajute la conștientizarea problemelor existente la ora actuală, dezvoltarea unor planuri pentru schimbarea legislației acolo unde este cazul, asigurarea unor servicii de îngrijire, adăpost și reabilitare socială pentru animalele aflate în nevoie”, punctează studenta, legat de eforturile depuse până acum.

Pe lângă salvarea, adăpostirea și oferirea serviciilor medicale veterinare, vrea să promoveze importanța animalelor în viața omului.

„Viața nu este perfectă, există diferite greutăți cu care ne confruntăm de-a lungul timpului. Animăluțele pot veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități sau a celor cu diverse probleme”, adaugă Diana.

Ea consideră că o vizită periodică la un adăpost de animale sau implicarea în activități caritabile pentru acestea ar putea să le schimbe viața oamenilor aflați într-o perioadă incertă, dificilă sau care suferă de anxietate ori depresie.

Cei care își doresc să devină voluntari sau să ofere foster în cadrul asociației pot trimite un mesaj pe pagina oficială de Facebook Animalele Contează.

Meseria este o aventură

Pentru Diana, una dintre cele mai deosebite plăceri este faptul că poate ajuta.

La un moment dat, în 2021, a desfășurat o activitate alături de cei de la HeRo Bears Camp și în parteneriat cu Asociația Română de Hemofilie.

„Practic, Olaf, cățelul adorabil din imagine, s-a asigurat că toată lumea se simte bine și în siguranță în timpul unei activități de tip kayaking, el fiind pregătit să ofere prim-ajutor în caz de înec.

Ar fi impropriu spus că îmi ocup timpul cu salvarea animalelor fiindcă este o plăcere, o aventură, face parte din viața mea de zi cu zi”, precizează fata, referitor la visul său devenit realitate.

Cel mai mare coșmar al unui iubitor de animale

În opinia sa, gradul de civilizație al unei populații este direct proporțional cu modul în care oamenii tratează animalele.

„Cei care nu aspiră spre schimbare, persoanele care rămân reci și indiferente față de animalele îndurerate reprezintă cel mai mare obstacol. Să nu uităm că cine poate face rău unui animal, cu siguranță poate răni și un om”, explică tânăra.

Odată a fost amenințată de un stăpân care i-a zis că dacă nu îi tratează câinele, îl aruncă în Someș.

„Drept concluzie, cel mai mare obstacol rămâne omul”, susține Diana.

Facultatea este o altă provocare pentru ea, dar muncește din greu pentru visul ei.

„Sunt 6 ani plini cu discipline dificile, nopți nedormite și alte probleme suprapuse”, completează fata.

Dar din dar se face Rai

Totuși, în lucrul cu animalele, există și numeroase bucurii precum spiritul de echipă. Fără oameni dedicați, visul Dianei nu ar fi putut să se transpună în realitate.

„O contribuție majoră în Animalele Contează o are Reghina Anamaria, voluntară din 2019, principala noastră sursă de venit fiind donațiile ei și ale comunității sale, prin vânzarea cărților pe pagina de Instagram @booksforanimals. Anamaria a primit titlul de voluntara anului 2021”, împărtășește studenta.

Citește și FOTO. Cum a reușit o STUDENTĂ din Cluj să ajute ANIMALELE vânzând CĂRȚI pe internet

Este recunoscătoare tuturor voluntarilor, persoanelor care au oferit foster, adoptătorilor, dar și celor care au contribuit financiar.

„Donatorii, de obicei, rămân sub anonimat. Sunt oameni simpli care preferă să-și doneze banii de cafea pentru a face un bine.

Există și câteva persoane care donează lunar contravaloarea bonurilor de masă, oferind astfel o masă caldă pentru animale.

Cel mai des se implică eroii din comunitatea booksforanimals, care ne ajută în caz de urgențe cu plata intervențiilor chirurgicale sau cea a medicamentelor”, menționează Diana.

Cei care doresc să facă parte din comunitatea de salvatori, pot dona în conturile de mai jos:

  • CONT CURENT EURO RO54BTRLEURCRT0459460401
  • CONT CURENT RON RO07BTRLRONCRT0459460401

Cum se lucrează la Animalele Contează

Activitatea voluntarilor diferă în funcție de mai mulți factori, astfel că nu există un loc anume unde se petrece totul.

„Depinde de animalele aflate în nevoie, de disponibilitatea fosterilor și de unde ne aflăm eu și voluntarii”, notează Diana.

Activitățile sunt diverse, de la campanii de sterilizare până la hrănirea benevolă a animalelor străzii.

„În cadrul gărzilor pe care le efectuez periodic pentru practică, oamenii vin la Spitalul de Urgență din cadrul FMV cu diverse animăluțe. Ele sunt preluate de doctori, însă majoritatea ajung într-o stare critică, ceea ce înseamnă un tratament viguros și costisitor pe care multe persoane adesea nu și le asumă sau nu și le permit.

Aici intervine Asociația Animalele Contează care asigură parțial sau în întregime costurile”, explică tânăra.

Operațiile, niște sporturi extreme: „Când mi s-a pus burghiul ortopedic în mână, mi-au curs două picături de sudoare instant pe frunte”

Din acest motiv, consideră că meseria sa este o aventură, iar stările prin care trece încercând să se ocupe de fiecare caz sunt asemenea sporturilor extreme pentru ea, cu atât mai mult cu cât a participat la intervenții chirurgicale.

„Am fost a doua mână a chirurgului specialist, am pus cateva plăcuțe și suruburi locker screw, lavaj, secțiuni și sutura. Ca operații, am făcut castrări și sterilizări și am extirpat un lipom de grăsime. Ca fapt divers, nici în Sahara nu e la fel de cald precum într-o sală de chirurgie.

Habar n-ai cum trece timpul și mi-am dat seama că medicul chirurg repară dar nu poate face minuni, așa că e important să avem grijă de corpurile noastre și ale animalelor”, notează Diana.

I-a plăcut în mod deosebit atmosfera de la un spital veterinar din Franța, unde chirurgii au avut multă încredere în ea, explicându-i totul pas cu pas despre cum trebuie să decurgă operație, atât înainte cât și în timpul manoperei.

„Mă considerau colega lor. Când mi s-a pus burghiul ortopedic în mână, mi-au curs două picături de sudoare instant pe frunte.

E o mare presiune pe tine, fiindcă știi că nu există a doua șansă”, completează tânăra.

Devotamentul profesorilor

Este foarte recunoscătoare pentru ajutorul primit și de la cadrele didactice asociate și de la doctorii disciplinei de boli infecțioase din cadrul facultății, de la care a învățat multe și despre care a spus că sunt extrem de implicați în salvarea animalelor străzii.

„Circulă o multitudine de păreri despre FMV în mediul online, dar vorbind din spatele cortinelor, acești oameni dau tot ce au mai bun din ei”, adaugă Diana.

Relația cu animalele în copilărie: „Veneam de la școală condusă de trupa de maidanezi”

Studenta simte că s-a născut cu dragostea pentru animale și, din fericire, părinții au susținut-o de la bun început.

„M-au înconjurat de animale. Preocuparea mea la 6-7 ani era să le scot căpușele pisicilor din jurul blocului, iar când veneam de la școală eram condusă de trupa de maidanezi până la ușă, unde îi serveam cu lapte și corn.

Cred că de mic dezvolți o pasiune pentru o anumită cale din viață, iar modul în care îți petreci copilăria reflectă acțiunile viitoare. De la ghiozdanul umplut cu lapte și corn, am ajuns după 10 ani să umplu dube pline cu mâncare pentru animale”, relatează Diana.

A salvat iepurii atacați de o vulpe

În prezent, are 8 căței, dintre care 7 sunt salvați. Are și un motan negru pe care l-a numit „Apus” și câțiva iepuri salvați din Sibiu.

„Erau la muzeul satului ASTRA din Sibiu și o vulpe a început să îi atace. Oamenii de acolo mă știau ca fiind medic veterinar pentru că aveam grijă de animale.

M-au întrebat ce este de făcut cu ei, le-am zis că absolut nimic, în afară de a le găsi o nouă casă, fiindcă vulpile sunt șirete și va folosi iepurașii drept frigider, așa că i-am luat eu”, a povestit studenta.

Planuri de viitor

I-ar plăcea să devină medic veterinar fie pe front, fie pentru animalele străzii.

„În urma stagiului de practică în colaborare cu Centre Hospitalier Veterinaire Pommery din Franța, mi-am descoperit afinitatea pentru imagistică, ramura extrem de importantă și definitorie în diagnosticul de certitudine.

Vara aceasta voi merge cu ERASMUS+ la o clinică din Barcelona, iar în anul V o să-l studiez în Portugalia. După facultate o să urmez un internship cofinanțat.

O să-mi continui cursa spre salvarea animalelor. Am învățat că dacă oferi bine, primești bine”, precizează Diana.

Planurile sale nu implică aspectul financiar și crede că așa ar trebui să fie în cazul oricărui viitor medic veterinar.

Cei care vor să îi sprijine visul, asociația și viitoarele vieți pe care le va salva, pot completa formula

Imi poti sprijini visul, asociatia si viitoarele vieti pe care le vom salva prin completarea formularul 230 cu un click aici.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

De luni, 7 aprilie 2025, Prefectura Cluj se MUTĂ într-o nouă locație. Care este PROGRAMUL de lucru și audiențe

Publicat

prefect

Începând de luni, 7 aprilie, Instituția Prefectului – Județul Cluj își va desfășura activitatea în noua locație situată pe str. Nicolae Cristea nr. 28 din Cluj-Napoca.

„Acest fapt vine ca urmare a începerii lucrărilor de „Renovare energetică moderată, modernizarea și dotarea clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj, monument istoric de categorie B” finanțat din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul axei 2- Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, Componenta 5 – Valul renovării.

De luni, 7 aprilie 2025, Prefectura Cluj se MUTĂ într-o nouă locație. Care este PROGRAMUL de lucru și audiențe

Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție este de 33,71 milioane lei cu TVA, executant fiind Asocierea EURAS SRL. Durata de execuție a lucrărilor este 31 mai 2026.

PROGRAM DE LUCRU

Luni – Joi: 08.00 – 16.30
Vineri: 08.00 – 14.00

PROGRAM DE AUDIENȚE

– Prefect Maria FORNA
Miercuri: începând cu ora 12.00

– Subprefect Florentin BURZ
Marți: începând cu ora 11.00

– Subprefect Maria BUZÁS-FEKETE
Miercuri: începând cu ora 10.00.

Solicitările de audienţă se fac fie în scris, la sediul Instituţiei Prefectului (Str. Nicolae Cristea, Nr. 28) în zilele de luni – joi, între orele 08.00 – 16.30 și vineri, între orele 8.00 – 14.00, la telefon: 0264 591 043 sau 0264 503 336, sau prin poştă electronică (email) la adresa cabinet@prefecturacluj.ro”, a transmis Prefectura Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Concert la Cluj cu vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din 1703 a violonistului Kristóf Baráti

Publicat

De

vioara

Sala de concerte a Colegiului Academic Cluj-Napoca găzduiește, vineri, de la ora 19, ”Beethoven – Concertul pentru vioară”, în Re major, op. 61 și Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36 în interpretarea violonistului, deopotrivă dirijor, Kristóf Baráti, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Acesta cântă de peste un deceniu pe vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din anul 1703, una dintre cele mai valoroase viori din lume, instrumentul fiindu-i oferit prin generozitatea Stradivarius Society din Chicago.

Vioara „Lady Harmsworth” își poartă numele de la una dintre proprietarele sale, care a deținut instrumentul începând cu anul 1922. Înainte de aceasta, a aparținut casei britanice W. E. Hill & Sons, faimoasă pentru expertiza în domeniul lutieriei.

Realizată de Antonio Stradivari (1644–1737), considerat cel mai mare constructor de viori din istorie, acest instrument datează din perioada sa de glorie și este apreciat pentru sunetul său excepțional, starea impecabilă de conservare și lacurile originale păstrate aproape integral. Din cele peste 1.100 de instrumente create de Stradivari, doar aproximativ 500 de viori au supraviețuit până astăzi.

Despre lucrări – Beethoven

Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară, în Re major, op. 61

Deși a fost scrisă în epoca în care concertele pentru vioară erau gândite ca vitrine de virtuozitate, această capodoperă trece dincolo de o demonstrație de forță și agilitate și permite emoției să se exprime în toată plenitudinea și frumusețea ei.

Lucrarea este deosebită încă de la primele note. Nu începe cu o explozie orchestrală sau o intrare triumfală a solistului, ci cu fraze lirice, sensibile, rafinate.

Sub aparența liniștită a unor teme blânde, delicate, se află o scriitură solicitantă, pusă mereu în slujba expresiei. Muzica, de o inspirație sublimă, duce publicul spre culmi de trăiri desprinse dintr-o fascinată lume a fanteziei lui Beethoven.

Despre lucrări – Ceaikovski

Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36

În 1877, Ceaikovski trecea printr-o furtună interioară: o căsătorie eșuată, o fragilitate psihică adâncă și o nevoie disperată de a se agăța de ceva, care să-i dea sens vieții. Acel „ceva” avea să fie cea de-a patra Simfonie, o lucrare născută din zbucium, frică și dorința de a-și înțelege soarta.

Într-una dintre scrisorile trimise protectoarei și confidentei sale, Nadejda von Meck, Ceaikovski mărturisea că nu se putea desprinde de această compoziție. Devenise o obsesie, un catharsis, un canal prin care își elibera trăirile și se regăsea pe sine.

Simfonia debutează cu motivul destinului – un strigăt dramatic, redat de o fanfară apăsătoare, care pare să afirme fără milă: „Fericirea nu este pentru tine.” Este imaginea unei forțe implacabile, ca o sabie suspendată deasupra capului: nu te lovește, dar nu te lasă să trăiești în liniște.

Apare, dispare, revine mereu. Iar atunci când, în mijlocul acestui haos, răsare o rază de speranță, destinul o spulberă necruțător. „Nu există refugiu, nu există salvare… doar o alternanță neîncetată între realitate crudă și visuri deșarte”, nota compozitorul. (sursă text: Oana Bălan-Budoiu)

Despre dirijorul și solistul Kristóf Baráti

Violonistul maghiar Kristóf Baráti este recunoscut în întreaga lume ca fiind un muzician de o calitate extraordinară, cu o gamă expresivă vastă și o tehnică impecabilă. Aplaudat în mod repetat pentru poezia și elocvența cu care cântă, el a fost descris drept „un adevărat estetician tonal de cel mai înalt nivel”.

În ultimele stagiuni, Baráti a cântat la Hollywood Bowl cu Los Angeles Philharmonic, la Royal Festival Hall din Londra cu London Philharmonic Orchestra, iar în 2019 a fost solistul principal în concertul de deschidere al Festivalului Verbier. Baráti a cântat cu orchestre precum Zurich Tonhalle, Oslo Philharmonic, Orchestre National de France, Israel Philharmonic, ORF Vienna Radio Symphony, Orchestre Symphonique de Montreal, Camerata Salzburg, Russian National Orchestra, BBC Scottish Symphony, BBC Philharmonic, Sao Paolo Symphony și Hague Philharmonic.

Concertează în mod regulat cu Gergiev și Orchestra Mariinsky în întreaga lume, inclusiv în SUA și China. Multe dintre aparițiile sale au fost înregistrate de medici.tv, inclusiv concertele susținute la Verbier și integrala lucrărilor lui Bartók pentru vioară solo și orchestră susținută într-un singur concert cu Filarmonica din Pannon.

Discografie vastă

Un interpret obișnuit de recitaluri și muzică de cameră, Baráti a cântat cu parteneri precum Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Enrico Pace, Jean-Efflam Bavouzet, Zoltán Kocsis și Kim Kashkashian, printre alții. Cântă în fiecare an la Festivalul White Nights, iar în 2019 și-a făcut debutul la Festivalurile Seattle Chamber Music și Aspen. În 2016 a avut un debut senzațional la Festivalul Verbier, când a interpretat integrala solistică a Sonatelor și Partitelor de Bach, revenind de atunci în fiecare an.

Kristóf Baráti are o discografie vastă care include cele cinci concerte de Mozart, integrala sonatelor de Beethoven și Brahms cu Klára Würtz și sonatele solo de Ysaÿe pentru Brilliant Classics, precum și sonatele și partiturile de Bach la Berlin Classics și Deutsche Grammophon. Discul său de bisuri „The Soul of Lady Harmsworth”, înregistrat în 2016, a primit o serie de aprecieri laudative din partea revistei Gramophone. Ultimul său CD, lansat în 2023 de Hungaroton, conține cele 44 de duete pentru două viori de Bartók, interpretate împreună cu soția sa, Karolina Kondorosi.

În ultimii ani, Baráti a fost din ce în ce mai activ și ca dirijor. În această calitate a apărut frecvent alături de diferite orchestre maghiare și străine. Unul dintre cele mai interesante proiecte ale stagiunii 23/24 l-a reprezentat concertul său cu Concerto Budapest, avându-l ca solist pe Mikhail Pletnov.

A studiat la Budapesta

După ce și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Venezuela, unde a cântat ca solist cu multe dintre cele mai importante orchestre ale țării, Baráti s-a întors la Budapesta pentru a studia la Academia de Muzică ”Franz Liszt” și a fost apoi îndrumat de Eduard Wulfson, el însuși student al lui Milstein și Menuhin.

Încă rezident la Budapesta, Baráti concertează în mod regulat în Ungaria și, împreună cu István Várdai, este directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Kaposvár și șeful Departamentului de Vioară al Academiei de Muzică ”Franz Liszt”. Baráti cântă la vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” (1703), ca urmare a unui acord cu Societatea Stradivarius din Chicago.

Bilete pentru concert

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Forumul Româno-Maghiar condamnă inducerea ideii că folosirea limbii maghiare are legătură cu bătaia de după meciul U-CFR Cluj

Publicat

De

Bataie suporteri U - CFR Cluj

Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că agresiunile recente între suporterii echipelor de fotbal U Cluj și CFR Cluj ar fi fost cauzate de folosirea limbii maghiare.

Reprezentanții FRM cer moderație în declarații până la finzalizarea anchetei de către poliție, după că, luni noaptea, trei tineri, suporteri ai CFR Cluj, au fost bătuți lângă podul Elisabeta din oraș. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital.

Forumul Româno-Maghiar: Se propagă în spațiul public ”jumătăți de adevăr”

”Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că recentele agresiuni între suporterii unor echipe de fotbal din Cluj-Napoca au fost cauzate de utilizarea limbii maghiare. În spiritul respectului față de lege și față de statul de drept, considerăm că reprezentanții partidelor politice și ai societății civile ar trebui să aștepte rezultatele anchetei demarate de autorități, pentru a evita propagarea în spațiul public a unor <<jumătăți de adevăr>>”, au transmis reprezentanții FRM.

Asistăm la un val de extremism

Pe de altă parte, reprezentanții FRM spun că nu pot rămâne indiferenți în fața valului de extremism și de radicalizare a discursului în spațiul public din ultima jumătate de an.

”Considerăm că această stare de fapt regretabilă este consecința directă a lipsei unui model de conviețuire bazat pe cunoaștere și acceptare reciprocă între cetățenii României, indiferent de originea etnică. Prin misiunea și valorile sale, FRM are în vedere încurajarea unui climat de toleranță și dialog intercultural între cetățenii României.

Încă din 2022, Forumul Româno-Maghiar a propus Guvernului României și Guvernului Ungariei organizarea unor concerte comune ale Filarmonicii George Enescu și Nemezeti Filharmonikusok din Budapesta în orașe ca București, Budapesta și Cluj-Napoca, concerte în cadrul cărora urmau a fi interpretate partituri din creația compozitorilor Bartók Béla, George Enescu, Erkel Ferenc și Ciprian Porumbescu. Cu regret am luat act de faptul că cele două guverne nu au manifestat interes pentru acest proiect cultural comun. În ciuda acestui eșec de etapă, credem că o astfel de inițiativă merită reluată, ca o dovadă a respectului față de valorile umane universale”, au mai arătat aceștia.

Emil Boc: ”Nu există indicii cu conotație etnică”

Trei minori cu vârste între 14 și 17 ani au fost bătuți luni noaptea la Cluj-Napoca după derby-ul dintre echipele de fotbal Universitatea și CFR Cluj. Un băiat de 14 ani, fan CFR Cluj, lovit în zona feței, a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis un mesaj în care cerea pedepsirea de urgență a celor vinovați, și a declarat că cei trei tineri au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară”.

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, joi, că nu există indicii cu conotație etnică, cu referire la violențele care au avut loc după meciul de fotbal.

”Înțeleg îngrijorarea exprimată de unii reprezentanți ai comunității maghiare. Din analiza autorităților statului, până în acest moment, nu exista indicii cu conotație etnică, care să vizeze regretabilul act de violență”, a spus primarul.

Joi seara, peste 1.000 de maghiari au participat la Cluj-Napoca la un marș de solidaritate cu tinerii care au fost bătui după meciul de fotbal.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului

Publicat

balaj

Președintele de la CFR Cluj, Cristi Balaj, a vorbit despre incidentele din oraș, din noaptea meciului cu „U” Cluj, pierdut de „feroviari”cu 0-1. Fostul arbitru a făcut referire și la victoria cu CSU Craiova din sferturile Cupei României, 1-1 și 5-3 la loviturile de departajare.

Cristi Balaj a venit cu noi informații legate de incidentele de luni seara, când un copil a fost lovit cu o bâtă în cap și susține că inclusiv unii dintre jandarmi, fani „U” Cluj, încurajează comportamentul violent al suporterilor „studenților”, scrie GSP.

Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului

„În primul rând, trebuie să-ți dorești pentru a rezolva o problemă. Suporterii noștri se plâng că sunt ridicați, nu se pot așeza pe locurile pe care le-au cumpărat. Sunt fete care au fost scuipate, lovite. Avem copilul acela… Am încercat să nu mai spun nimic. Am solicitat să stăm la inelul superior, dar am fost invitați să stăm jos.

Noi le-am mulțumit că am primit mai multe bilete decât prevede regulamentul, 2.400 față de 1.500, dar ce se întâmplă în afara stadionului pare că este încurajat. Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de suporter, chiar în timpul serviciului, chiar de la jandarmerie. Unii își întorc spatele când suporterii noștri sunt scuipați. Intervin doar când fanii noștri răspund.

Cel care a lovit cu bâta a zis că nu-l interesează dacă e fată, băiat, minor, dacă e fan CFR, nu se poate abține. Un copil de 19 ani a avut fața spartă cu o sticlă, la el se referea Kelemen Hunor.

Și a fost lovit pentru că e fan CFR. Dimineața se chinuiau să îi scoată cioburile din față. Asta s-a întâmplat în preajma stadionului”.

Cristi Balaj, despre calificarea în semifinalele Cupei României

„Este pentru prima oară în cariera lui Dan Petrescu când a câștigat la penalty-uri. Niciodată! De fiecare dată a pierdut. Eu i-am zis de ce am câștigat, dar rămâne între noi. S-au schimbat mulți jucători, am avut două zile mai puțin. Am jucat luni, față de sâmbătă, cum au jucat ei. Am făcut multe modificări, cei care au jucat au demonstrat că merită să fie la CFR. Suntem fericiți.

E greu de rezolvat problema mingii. E un contract în derulare. Dar, după discuțiile acestea, se va acorda un interes mai mare acestui aspect în sezonul viitor. Sunt convins că se va acorda un interes mult mai mare din sezonul viitor. La noi s-a discutat de mingi la antrenament, dar nu le-a criticat nimeni.

Dacă FRF va găsi o soluție pentru semifinale, e binevenită decizia. E bine pentru fotbal. Există un sponsor care a făcut niște eforturi, nu ar fi fair-play. Sunt convins că FRF va lua în considerare acest aspect”, a încheiat președintele lui CFR Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate