Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Cum a reușit o STUDENTĂ din Cluj să ajute ANIMALELE vânzând CĂRȚI pe internet

Publicat


poza2

Reghina Anamaria Margine, în vârstă de 21 de ani, e studentă la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca. Din pasiunea sa pentru citit și fapte bune, a luat naștere pagina de Instagram „booksforanimals”, un proiect caritabil pentru necuvântătoare.

„De când eram mică îmi plăceau animalele, să mă joc cu ele. Crescând, am observat că sunt mult mai mult decât niște ființe iubitoare și drăgălașe și că, la fel ca omul, suferă”, spune aceasta.

Pentru că nu pot să-și exprime suferința, ea consideră că primul pas în procesul ajutării este observarea.

„Cel mai important pas e să observi suferința ființei de lângă tine, să nu treci indiferent pe lângă un suflet înfometat, însetat și îndurerat. Mulți trec indiferenți, cel ce observă suferința se află deja la jumătatea procesului de salvare.

Al doilea pas este ajutorul. Să ajuți un animal abandonat nu este atât de complicat pe cât se crede, mai ales acum, când Facebook este plin de grupuri ale iubitorilor de animale.

În plus, fiecare oraș are asociații care sunt acolo pentru sfaturi, îndrumări și ajutor”, explică Anamaria.

poza3

Cum a ajuns studenta la Litere să se dedice animalelor

Observându-le suferința, a început să ajute necuvântătoarele, să hrănească pisici de la bloc, să se implice în acțiuni, iar în felul acesta a descoperit asociația Pan din Sibiu, unde a vrut neapărat să devină voluntar, vis devenit realitate.

„M-am atașat din prima clipă de sufletele din adăpost și am ajuns să apreciez sincer efortul celorlați voluntari care își rup din timpul lor și îl oferă animalelor.

Am văzut dificultatea financiară prin care se trece în unele momente, deoarece există foarte multe animale abandonate în România, iar mâncarea și tratamentele sunt costisitoare”, precizează fata.

Impasul care a dat naștere paginii: „Am scos tot ce știam că nu voi mai reciti”

Astfel, a înțeles că donațiile ajută o asociație enorm și a simțit dorința de a contribui și mai mult la bunăstarea animalelor.

„A venit momentul meu de impas, în care căutam soluții prin care să ajut financiar. Mă gândeam ce pot face eu, o studentă fără un venit stabil lunar.

Mi-a rămas privirea pe biblioteca mea, în care am aproximativ 300 de cărți și mi-a trecut prin cap să-mi îmbin pasiunile, să îmbin cititul cu fapta bună.

Mi-am făcut ordine în bibliotecă, am scos tot ce am citit și ce știam că nu voi mai reciti, le-am făcut poze și am creat contul de Instagram <<booksforanimals>>.

Am avut mari speranțe, eram foarte încântată. Am postat cărțile, am dat follow multor oameni care mi-au dat follow back. Încet, încet, mi-am format o comunitate”, relatează Anamaria.

poza5

Evoluția îmbucurătoare a paginii caritabile

În puțin timp, și-a transformat toate cărțile în donații, iar oamenii au început să contribuie, la rândul lor.

„În fiecare săptămână mă așteaptă un colet la poștă. Asta a fost o mare surpriză pentru mine, fără donațiile de cărți nu aș fi reușit să continui.

Oamenii mi-au donat cărțile lor, eu le-am postat pe pagină și astfel, am reușit să continuăm împreună să ajutăm”, completează aceasta.

Zeci de cărți au fost transformate în donații. Acestea merg direct în contul asociației PAN sau contul asociației Animalele Contează.

Cea din urmă aparține unei studente de la Medicină Veterinară care își împarte timpul între ajutorul animalelor de pe stradă și facultate.

„Asociația Animalele Contează se ocupă în acest moment cu ajutorul pisicilor de pe stradă din Cluj. Conturile în care adunăm bani pot să difere în funcție de caz”, adaugă Anamaria.

poza1

O comunitate sinceră și implicată

Odată, s-a întâmplat să i se ceară ajutorul pentru o datorie la veterinar.

„O doamnă ne-a scris în legătură cu pisica ei ce a fost călcată de mașină și ne ruga să o ajutăm financiar.

Desigur, am prezentat cazul pe pagina de Instagram și am reușit să adunăm bănuții. În acest caz banii au fost adunați în contul doamnei, care apoi ne-a trimis dovada tranzacției spre veterinar.

Totul este transparent și sincer, urmăritorii mei, acum în număr de aproape 3.700, au încredere în noi, deoarece avem o relație bazată pe sinceritate.

Mereu postăm poze cu cățeii de la adăpost, îi ținem la curent cu sumele pe care am reușit să le strângem și cu cele de care mai avem nevoie”, spune studenta.

Le răspunde tuturor la mesaje și le este alături dacă au nevoie de vreun sfat.

Anamaria, despre cazurile grave și importanța informării

În prezent, fata se implică în cazul Lunei și al lui Milo, o pisică și un motan diagnosticați cu peritonită infecțioasă felină (PIF) din Cluj. Despre Luna, mai multe detalii se găsesc aici.

„Se desfășoară o campanie de adopție virtuală. Oricine poate adopta virtual un cățel din adăpost și să îi asigure hrană prin donație lunară. Sunt atâtea metode prin care poți ajuta”, menționează tânăra.

În acest fel, pagina de Instagram capătă și un rol informativ.

„Am scris despre pericolul pe care îl oferă oasele date animalelor drept recompense, despre pâinea care dăunează sănătații păsărilor, despre plantele toxice pentru pisici, ce să faci dacă găsești pui de pisică abandonați, ce să faci dacă observi că animalul tău a fost otrăvit, ce alimente îi dăunează prietenului tău patruped, cum să ajuți o pisică iarna etc”, susține Anamaria.

poza6

Reușite, tombole și târguri caritabile, printre realizări

Pe pagina de Instagram „booksforanimals”, donația minimă pentru o carte este de 25 lei, iar transportul este gratuit oriunde în România.

„Avem și semne de carte și diferite alte obiecte care abia așteaptă să se transforme în donații. Organizez tombole caritabile pe pagină și sperăm să reușim să organizăm și târguri caritabile în viitor.

Accept donații de orice tip de cărți, în orice limbă, orice specialitate, acestea mă ajută enorm și le sunt recunoscătoare tuturor care mi-au donat până acum”, mai spune Anamaria.

Problemele cu care se confruntă

Pentru ea, principalul obstacol e lipsa de publicitate.

„Sunt sigură că sunt atâtea persoane care doresc să ajute, doresc să achiziționeze sau să doneze o carte, dar nu au aflat încă de această pagină.

Totuși, eu știu că toate se întâmplă la timpul potrivit și am încredere că această comunitate se va dezvolta în timp și că împreună vom reuși să ajutăm din ce în ce mai multe suflete”, susține studenta.

Consideră că implicarea face diferența, și conchide cu un citat care o inspiră:

„Cei ce cred că este imposibil sunt rugați să nu îi deranjeze pe cei care încearcă”.

Implică-te și tu!

Anamaria îți oferă șansa să te implici în salvarea animalelor achiziționând o carte. Ai loc la tine în bibliotecă de o faptă bună? O carte = o sanșă. Urmărește-i pagina de Instagram, cu un click aici.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

poza4Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Angajații de la Arhivele Naționale Cluj au oprit lucrul. Cer salarii EGALE cu ale colegilor de la București

Publicat

De

Angajații de la Arhivele Naționale Cluj au oprit lucrul

Angajații de la Arhivele Naționale Cluj au organizat, marți, un nou protest. Aceștia au protestat în fața instituției, cerând salarii egale cu cele ale colegilor din aparatul central.

Protestul lor este unul spontan, angajații oprind activitatea între orele 12.00 și 13.00.

Angajații de la Arhivele Naționale Cluj au oprit lucrul. Cer salarii EGALE cu ale colegilor de la București

Angajații Serviciului Județean Cluj al Arhivelor Naționale au transmis, printr-un manifest, faptul că nu cer decât egalizarea salariilor cu cele ale colegilor lor din aparatul central, având în vedere că atât atribuțiile de serviciu, cât și parcursul profesional sunt aceleași.

Aceștia au spus că vor să se aplice Legea referitoare la nediscriminarea salarială.

Angajații au ieșit în fața instituției cu mesaje pentru guvernanți.

Printre acestea: „Arhivele județene contează”, „România e una, nu două: Centru și restul țării”, „Suntem Arhivele Naționale ale nimănui?” sau „Aici e istoria voastră”.

Angajații Arhivelor Naționale Cluj au mai spus că vor participa și în continuare la acțiuni legale de protest.

Asftel, aceștia vor participa inclusiv la un miting de protest în fața Guvernului României, joi, 23 mai, alături de bugetari din alte domenii de activitate.

Și angajați ai primăriilor din comunele clujene au protestat azi. Zeci de oameni au pichetat Prefectura Cluj, fiind și ei nemulțumiți de discriminările salariale practicate de Guvernul României.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeanca Alisia Perșa, în finala ”Românii au talent” de la Pro TV. Are nevoie de votul vostru

Publicat

De

alisia

Echipa Calisthenics România, din care face parte și clujeanca Alisia Perșa, a reușit imposibilul și, în ciuda faptului ca membrii grupului provin din orașe diferite – Bacău, Cluj-Napoca și Sibiu – a reușit să cucerească inimile telespectatorilor în prima semifinala din cadrul show-ului ”Românii au talent”, iar voturile acestora au trimis echipa în finală care va avea loc pe 31 mai la ProTV.

Alisia Perșa este elevă în clasa a 12-a la un liceu din Cluj-Napoca, campioană mondială și europeană la Street Workout și Calisthenics Freestyle.

Alexandru Ghindă este student din Sibiu, campion național Street Workout și Calisthenics Freestyle.

Adi Lupu, masterand la Facultatea de Inginerie în Bacău, este dublu vice-campion național Street Workout și Calisthenics Freestyle.

Alexandru Lilă este student la actorie și pasionat de Street Workout și Calisthenics Freestyle.

Cristian Șandru  este un tânăr care a reușit să și depășească problemele de sanatate practicant acest sport.

Sport pentru sănătate

alisia

”Aceștia tineri își doresc să promoveze acest sport pentru sănătate deoarece sportul Calisthenics poate fi practicat de oricine, la orice vârstă, folosind doar greutatea propriului corp.

Dacă doriți să îi susțineți în continuare, au nevoie de votul vostru în marea finală”, au transmis susținătorii echipei.

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO Angajații primăriilor pichetează Prefectura Cluj. Nemulțumiți de salarizare, aceștia amenință cu boicotarea alegerilor

Publicat

De

Protest al funcțîionarilor publici la Prefectura Cluj

Zeci de angajați ai primăriilor pichetează marți sediul Prefecturii Cluj. Aceștia protestează deja de câteva luni, nemulțumiți de faptul că sunt discriminați în ceea ce privește salarizarea.

Părotestatarii, membri ai Sindicatului Național SCOR au  și o petiție pentru prefectul județului Cluj, Irina Munteau, prin care cer Guvernului adoptarea noii Legi a salarizării.

La protestul de la Cluj, care a început la ora 11.00, participă și funcționari publici din județele Mureș și Sălaj.

Angajații primăriilor pichetează Prefectura Cluj. Nemulțumiți de salarizare, aceștia amenință cu boicotarea alegerilor

Protestatarii au venit „înarmați” cu vuvuzele, dar și cu pancarte.

Pe pancarte, funcționarii publici au scris mesaje pentru Guvern, cum ar fi: „Și noi suntem Primăria”, sau „Statul românesc are nevoie de profesioniști. Nu ne mai trageți pe dreapta!”.

Protestele au început la Cluj de mai bine de două luni. Cea mai mare nemulțumire a angajaților primăriilor din comunele din județ este diferența salarială între funcționarii publici din comunele mici, dar și orașele mici de sub 20.000 de locuitori, față de cei din orașele mai mari și municipii, potrivit președintei Sindicatului Național Solidaritatea Comunelor și Orașelor din Românie (SCOR), filiala Cluj, Cornelia Delimoț.

Această diferență este de peste 200%.

Oamenii cer adoptarea Legii salarizării

De atunci, însă, nu s-a rezolvat absolut nimic pentru acești funcționari, a declarat Cornelia Delimoț pentru Cluj24.ro.

Petiția sindicaliștilor, care este adresată Guvernului României, Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale arată faptul că mecanismul de înghețare a indemnizației viceprimarilor, practicat timp de 5 ani prin așa-numitele „ordonanțe trenuleț”, are ca efect direct distorsionarea întregului sistem de salarizare la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Sunt afectate, astfel, comunele cu sub 10.000 și orașele cu sub 20.000 de locuitori.

„Constatăm amânarea continuă de către Guvern a adoptării noii legi a salarizării, asumată de către
România prin PNRR…

Noua lege privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară) va stabili o metodologie unitară de calcul în scopul de a spori echitatea salarizării în sectorul bugetar (aplicarea principiului plății egale pentru muncă de valoare egală), de a asigura tratamentul nediscriminatoriu în stabilirea sporurilor și corelarea performanțelor cu salariul plătit”, se arată în petiția semnată de reprezentanții Federației Columna-SCOR.

Metodologia propusă pentru recalcularea salariilor va fi sustenabilă din punct de vedere bugetar și se va baza pe:

  • revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare;
  • reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
  • revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sumei sporurilor la 20 % din salariul de bază.

Mai mult, arată reprezentanții funcționarilor publici, noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public.

Sindicaliștii au mai precizat că, în condițiile în care adoptarea acestei legi se amână, este necesară adoptarea unor măsuri imediate, cu caracter tranzitoriu, pentru a diminua efectele distorsiunilor introduse în sistemul de salarizare.

Grevă generală în iunie, chiar în timpul alegerilor

În situația în care revendicările angajaților din primării nu se rezolvă, aceștia sunt hotărâîi să continue protestele.

Conform calendarului, în iunie va fi declanșată greva generală.

Astfel. funcționarii publici vor boicota alegerile locale și cele europarlamentare, care se vor desfășura la data de 9 iunie.

Citește mai departe

EVENIMENT

PNL Cluj: Deputatul invizibil Sabin Sărmaș jignește vârstnicii Clujului, făcându-i „oi”. Provoacă un conflict între generații!

Publicat

Deputatul invizibil Sabin Sărmaș jignește vârstnicii Clujului

Deputatul invizibil Sabin Sărmaș jignește vârstnicii și provoacă un conflict între generații la Cluj-Napoca, fapt care arată imaturitatea sa și incapacitatea de a înțelege importanța și contribuția pe care o au persoanele în vârstă la bunul mers al societății.

Într-o postare pe o rețea socială, ștearsă ulterior, Sărmaș i-a făcut „oi” pe vârstnicii Clujului spunând că: „Bătrânii sunt oi, votează cu Boc pentru că sunt înțepeniți în proiect”.

Cheia este unirea generațiilor, avem nevoie ca toate generațiile să se înțeleagă între ele, trebuie să unim oamenii, nu să-i învrăjbim între ei.

Aceste declarații jignitoare arată adevăratul caracter al invizibilului politician, lipsa sa de considerație pentru cei care au construit România, dar arată și lipsa de respect pentru părinți și bunici.

Cluj-Napoca a fost, cel puțin în ultimii 20 de ani, un model de toleranță între generații, un oraș incluziv în care fiecare cetățean, tânăr sau vârstnic, și-a găsit locul și în care nimeni nu a fost lăsat în urmă sau desconsiderat.

Oare lui Sărmaș îi va plăcea ca atunci când va ajunge la vârsta senectuții să fie numit “oaie” de către tineri?

Oare cum se simt bunicii lui, zecile de mii de vârstnici ai Clujului care sunt tratați cu astfel de apelative de către un politician invizibil?

Biroul de presă al PNL Cluj

Material comandat de Partidul Național Liberal Cluj, Cod Mandatar Financiar 21240015

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax