Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Cum a reușit o STUDENTĂ din Cluj să ajute ANIMALELE vânzând CĂRȚI pe internet

Publicat


poza2

Reghina Anamaria Margine, în vârstă de 21 de ani, e studentă la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca. Din pasiunea sa pentru citit și fapte bune, a luat naștere pagina de Instagram „booksforanimals”, un proiect caritabil pentru necuvântătoare.

„De când eram mică îmi plăceau animalele, să mă joc cu ele. Crescând, am observat că sunt mult mai mult decât niște ființe iubitoare și drăgălașe și că, la fel ca omul, suferă”, spune aceasta.

Pentru că nu pot să-și exprime suferința, ea consideră că primul pas în procesul ajutării este observarea.

„Cel mai important pas e să observi suferința ființei de lângă tine, să nu treci indiferent pe lângă un suflet înfometat, însetat și îndurerat. Mulți trec indiferenți, cel ce observă suferința se află deja la jumătatea procesului de salvare.

Al doilea pas este ajutorul. Să ajuți un animal abandonat nu este atât de complicat pe cât se crede, mai ales acum, când Facebook este plin de grupuri ale iubitorilor de animale.

În plus, fiecare oraș are asociații care sunt acolo pentru sfaturi, îndrumări și ajutor”, explică Anamaria.

poza3

Cum a ajuns studenta la Litere să se dedice animalelor

Observându-le suferința, a început să ajute necuvântătoarele, să hrănească pisici de la bloc, să se implice în acțiuni, iar în felul acesta a descoperit asociația Pan din Sibiu, unde a vrut neapărat să devină voluntar, vis devenit realitate.

„M-am atașat din prima clipă de sufletele din adăpost și am ajuns să apreciez sincer efortul celorlați voluntari care își rup din timpul lor și îl oferă animalelor.

Am văzut dificultatea financiară prin care se trece în unele momente, deoarece există foarte multe animale abandonate în România, iar mâncarea și tratamentele sunt costisitoare”, precizează fata.

Impasul care a dat naștere paginii: „Am scos tot ce știam că nu voi mai reciti”

Astfel, a înțeles că donațiile ajută o asociație enorm și a simțit dorința de a contribui și mai mult la bunăstarea animalelor.

„A venit momentul meu de impas, în care căutam soluții prin care să ajut financiar. Mă gândeam ce pot face eu, o studentă fără un venit stabil lunar.

Mi-a rămas privirea pe biblioteca mea, în care am aproximativ 300 de cărți și mi-a trecut prin cap să-mi îmbin pasiunile, să îmbin cititul cu fapta bună.

Mi-am făcut ordine în bibliotecă, am scos tot ce am citit și ce știam că nu voi mai reciti, le-am făcut poze și am creat contul de Instagram <<booksforanimals>>.

Am avut mari speranțe, eram foarte încântată. Am postat cărțile, am dat follow multor oameni care mi-au dat follow back. Încet, încet, mi-am format o comunitate”, relatează Anamaria.

poza5

Evoluția îmbucurătoare a paginii caritabile

În puțin timp, și-a transformat toate cărțile în donații, iar oamenii au început să contribuie, la rândul lor.

„În fiecare săptămână mă așteaptă un colet la poștă. Asta a fost o mare surpriză pentru mine, fără donațiile de cărți nu aș fi reușit să continui.

Oamenii mi-au donat cărțile lor, eu le-am postat pe pagină și astfel, am reușit să continuăm împreună să ajutăm”, completează aceasta.

Zeci de cărți au fost transformate în donații. Acestea merg direct în contul asociației PAN sau contul asociației Animalele Contează.

Cea din urmă aparține unei studente de la Medicină Veterinară care își împarte timpul între ajutorul animalelor de pe stradă și facultate.

„Asociația Animalele Contează se ocupă în acest moment cu ajutorul pisicilor de pe stradă din Cluj. Conturile în care adunăm bani pot să difere în funcție de caz”, adaugă Anamaria.

poza1

O comunitate sinceră și implicată

Odată, s-a întâmplat să i se ceară ajutorul pentru o datorie la veterinar.

„O doamnă ne-a scris în legătură cu pisica ei ce a fost călcată de mașină și ne ruga să o ajutăm financiar.

Desigur, am prezentat cazul pe pagina de Instagram și am reușit să adunăm bănuții. În acest caz banii au fost adunați în contul doamnei, care apoi ne-a trimis dovada tranzacției spre veterinar.

Totul este transparent și sincer, urmăritorii mei, acum în număr de aproape 3.700, au încredere în noi, deoarece avem o relație bazată pe sinceritate.

Mereu postăm poze cu cățeii de la adăpost, îi ținem la curent cu sumele pe care am reușit să le strângem și cu cele de care mai avem nevoie”, spune studenta.

Le răspunde tuturor la mesaje și le este alături dacă au nevoie de vreun sfat.

Anamaria, despre cazurile grave și importanța informării

În prezent, fata se implică în cazul Lunei și al lui Milo, o pisică și un motan diagnosticați cu peritonită infecțioasă felină (PIF) din Cluj. Despre Luna, mai multe detalii se găsesc aici.

„Se desfășoară o campanie de adopție virtuală. Oricine poate adopta virtual un cățel din adăpost și să îi asigure hrană prin donație lunară. Sunt atâtea metode prin care poți ajuta”, menționează tânăra.

În acest fel, pagina de Instagram capătă și un rol informativ.

„Am scris despre pericolul pe care îl oferă oasele date animalelor drept recompense, despre pâinea care dăunează sănătații păsărilor, despre plantele toxice pentru pisici, ce să faci dacă găsești pui de pisică abandonați, ce să faci dacă observi că animalul tău a fost otrăvit, ce alimente îi dăunează prietenului tău patruped, cum să ajuți o pisică iarna etc”, susține Anamaria.

poza6

Reușite, tombole și târguri caritabile, printre realizări

Pe pagina de Instagram „booksforanimals”, donația minimă pentru o carte este de 25 lei, iar transportul este gratuit oriunde în România.

„Avem și semne de carte și diferite alte obiecte care abia așteaptă să se transforme în donații. Organizez tombole caritabile pe pagină și sperăm să reușim să organizăm și târguri caritabile în viitor.

Accept donații de orice tip de cărți, în orice limbă, orice specialitate, acestea mă ajută enorm și le sunt recunoscătoare tuturor care mi-au donat până acum”, mai spune Anamaria.

Problemele cu care se confruntă

Pentru ea, principalul obstacol e lipsa de publicitate.

„Sunt sigură că sunt atâtea persoane care doresc să ajute, doresc să achiziționeze sau să doneze o carte, dar nu au aflat încă de această pagină.

Totuși, eu știu că toate se întâmplă la timpul potrivit și am încredere că această comunitate se va dezvolta în timp și că împreună vom reuși să ajutăm din ce în ce mai multe suflete”, susține studenta.

Consideră că implicarea face diferența, și conchide cu un citat care o inspiră:

„Cei ce cred că este imposibil sunt rugați să nu îi deranjeze pe cei care încearcă”.

Implică-te și tu!

Anamaria îți oferă șansa să te implici în salvarea animalelor achiziționând o carte. Ai loc la tine în bibliotecă de o faptă bună? O carte = o sanșă. Urmărește-i pagina de Instagram, cu un click aici.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

poza4



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Artista Ada Milea semnează un nou spectacol-concert la Teatrul Național Cluj-Napoca

Publicat

ada milea

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca prezintă joi, 18 aprilie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, premiera spectacolului-concert ”Cântece de speriat frica”, realizat de Ada Milea după idei din textele Hertei Müller.

Reconstituind prin cântece parcursul biografic al autoarei româno-germane, Ada Milea explorează o lume fracturată sub presiunea războiului, a dictaturii și a dezrădăcinării, în care iubirea și prietenia își demonstrează constant vulnerabilitatea, dar și puterea.

Scenografa Alexandra Mureșan schițează un spațiu intim, menit să îl reflecte pe cel interior, al conștiinței aflate în luptă pentru propria libertate. Acest univers la scară redusă, de o profuzime tainică, este însă populat de umbre, ca niște reverberații ale memoriei.

Interpreții Anca Hanu, Radu Dogaru, Cristian Rigman, Mihnea Blidariu, Adriana Băilescu și Miron Maxim, cu contribuția Mădălinei Mânzat și a lui Vlad Negrea, dau voce personajelor dintr-o istorie recentă, dar tot mai străină, personală și universală în simultaneitate, exorcizând prin muzică fricile, regretele și nostalgia unor vremuri în care victimele își împărțeau deseori viața cu propriii călăi.

Nobel pentru Literatură

Născută în 1953 în Banat, într-o comunitate germană, romanciera, poeta și eseista Herta Müller a cunoscut de timpuriu nedreptățile și persecuțiile regimului comunist, pe lângă povara trecutului nazist al propriului tată.

Sub supravegherea constantă a Securității ceaușiste și supusă la varii șicane pentru activitatea sa literară și pentru asocierea cu societatea disidentă Aktionsgruppe Banat, autoarea a părăsit România în 1987, stabilindu-se la Berlin.

Opera sa, indiferent de genul în care se încadrează, este marcată de o poezie a fragilității, ce devoalează suferința oprimării și a exilului.

Herta Müller a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 2009.

Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc duminică, 21 aprilie 2024, ora 19:00 și vineri, 26 aprilie 2024, ora 19:00.

Cântece de speriat frica

Ada Milea

După idei din texte de Herta Müller. Sspectacol-concert de: Ada Milea, scenografia: Alexandra Mureșan, consultant: Ernest Wichner, reglaj sunet: Victor Panfilov, asistent scenografie: Cate Cherecheș.

Distribuţia:

Ea: Anca Hanu

Prietenul de la chitara electrică: Radu Dogaru

Prietenul de la tobe: Cristian Rigman

Prietenul de la clape și bas: Mihnea Blidariu

Mama: Adriana Băilescu

Securistul: Miron Maxim

Prietena de la lumini și de la regia tehnică: Mădălina Mânzat

Securistul de la sunet: Vlad Negrea

regia tehnică și lumini: Mădălina Mânzat

sonorizare: Vlad Negrea

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

CORECTAREA digitalizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională provoacă NEMULȚUMIRI în rândul elevilor

Publicat

corectare

Corectarea digitalizată a examenului de Bacalaureat și a Evaluării Naționale reprezintă noua metodă de corectare pentru lucrările elevilor absolvenți. Această metodă a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.

Însă problemele nu au întârziat să apară. La nivel național s-au semnalat diferite nereguli, în principal legate de platforma utilizată cu scopul trimiterii lucrărilor către corectori, scrie Alba24.ro.

CORECTAREA digitalizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională provoacă NEMULȚUMIRI în rândul elevilor

Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat cât și a Evaluării Naționale i-au intrigat pe elevii din anii terminali, fiind mai scăzute decât s-ar fi așteptat aceștia.

După depunerea contestaților, au fost remarcate schimbări substanțiale ale notelor. Când corectorii au fost confruntați în legătură cu punctarea eronată a lucrărilor, aceștia au dat vina pe platforma națională de corectare, care se blochează și trimite note sau punctaje greșite.

Pe lângă problema platformei, au fost întâmpinate probleme și în ceea ce privește scanarea lucrărilor.

Nu doar că scanarea foilor de examen ia un timp îndelungat și necesită o muncă suplimentară, ci și este efectuată, de multe ori, într-un mod defectuos. Din această cauză, au existat lucrări care să fie anulate din cauza faptului că nu au fost scanate corespunzător.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între o motocicletă și o mașină în Deușu. Motociclistul nu avea permis

Publicat

Clujean arestat violențe

Un accident rutier s-a produs, luni, pe DJ109A, la ieșirea din localitatea Deușu, după ce un bărbat de 37 de ani, care se deplasa cu o motocicletă în direcția localității Panticeu, a intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, la volanul căruia se afla o femeie de 53 de ani.

Polițiștii clujeni au afimat că în urma impactului a rezultat rănirea bărbatului, iar testările celor două persoane cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

”Totodată, s-a constatat faptul că bărbatul în cauză nu deținea permis corespunzător categoriei.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul fara permis de conducere”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bătrân din Cluj-Napoca, dispărut de acasă. Este căutat de Poliție

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la data de 14 aprilie, în jurul orei 10.00, Ioan Prunean, în vârstă de 72 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat voluntar de la domiciliu și nu a revenit până în prezent.  Acesta este dat dispărut și este căutat de Poliție și familie.  

Semnalmentele bărbatului sunt înălțime aproximativă – 1,70m, ochi căprui, fără semne particulare.

La momentul plecării era îmbrăcat cu articolele vestimentare din fotografia de mai jos.

mos

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

mos

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax