ACTUALITATE
FOTO. Cum a reușit o STUDENTĂ din Cluj să ajute ANIMALELE vânzând CĂRȚI pe internet

Reghina Anamaria Margine, în vârstă de 21 de ani, e studentă la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca. Din pasiunea sa pentru citit și fapte bune, a luat naștere pagina de Instagram „booksforanimals”, un proiect caritabil pentru necuvântătoare.
„De când eram mică îmi plăceau animalele, să mă joc cu ele. Crescând, am observat că sunt mult mai mult decât niște ființe iubitoare și drăgălașe și că, la fel ca omul, suferă”, spune aceasta.
Pentru că nu pot să-și exprime suferința, ea consideră că primul pas în procesul ajutării este observarea.
„Cel mai important pas e să observi suferința ființei de lângă tine, să nu treci indiferent pe lângă un suflet înfometat, însetat și îndurerat. Mulți trec indiferenți, cel ce observă suferința se află deja la jumătatea procesului de salvare.
Al doilea pas este ajutorul. Să ajuți un animal abandonat nu este atât de complicat pe cât se crede, mai ales acum, când Facebook este plin de grupuri ale iubitorilor de animale.
În plus, fiecare oraș are asociații care sunt acolo pentru sfaturi, îndrumări și ajutor”, explică Anamaria.
Cum a ajuns studenta la Litere să se dedice animalelor
Observându-le suferința, a început să ajute necuvântătoarele, să hrănească pisici de la bloc, să se implice în acțiuni, iar în felul acesta a descoperit asociația Pan din Sibiu, unde a vrut neapărat să devină voluntar, vis devenit realitate.
„M-am atașat din prima clipă de sufletele din adăpost și am ajuns să apreciez sincer efortul celorlați voluntari care își rup din timpul lor și îl oferă animalelor.
Am văzut dificultatea financiară prin care se trece în unele momente, deoarece există foarte multe animale abandonate în România, iar mâncarea și tratamentele sunt costisitoare”, precizează fata.
Impasul care a dat naștere paginii: „Am scos tot ce știam că nu voi mai reciti”
Astfel, a înțeles că donațiile ajută o asociație enorm și a simțit dorința de a contribui și mai mult la bunăstarea animalelor.
„A venit momentul meu de impas, în care căutam soluții prin care să ajut financiar. Mă gândeam ce pot face eu, o studentă fără un venit stabil lunar.
Mi-a rămas privirea pe biblioteca mea, în care am aproximativ 300 de cărți și mi-a trecut prin cap să-mi îmbin pasiunile, să îmbin cititul cu fapta bună.
Mi-am făcut ordine în bibliotecă, am scos tot ce am citit și ce știam că nu voi mai reciti, le-am făcut poze și am creat contul de Instagram <<booksforanimals>>.
Am avut mari speranțe, eram foarte încântată. Am postat cărțile, am dat follow multor oameni care mi-au dat follow back. Încet, încet, mi-am format o comunitate”, relatează Anamaria.
Evoluția îmbucurătoare a paginii caritabile
În puțin timp, și-a transformat toate cărțile în donații, iar oamenii au început să contribuie, la rândul lor.
„În fiecare săptămână mă așteaptă un colet la poștă. Asta a fost o mare surpriză pentru mine, fără donațiile de cărți nu aș fi reușit să continui.
Oamenii mi-au donat cărțile lor, eu le-am postat pe pagină și astfel, am reușit să continuăm împreună să ajutăm”, completează aceasta.
Zeci de cărți au fost transformate în donații. Acestea merg direct în contul asociației PAN sau contul asociației Animalele Contează.
Cea din urmă aparține unei studente de la Medicină Veterinară care își împarte timpul între ajutorul animalelor de pe stradă și facultate.
„Asociația Animalele Contează se ocupă în acest moment cu ajutorul pisicilor de pe stradă din Cluj. Conturile în care adunăm bani pot să difere în funcție de caz”, adaugă Anamaria.
O comunitate sinceră și implicată
Odată, s-a întâmplat să i se ceară ajutorul pentru o datorie la veterinar.
„O doamnă ne-a scris în legătură cu pisica ei ce a fost călcată de mașină și ne ruga să o ajutăm financiar.
Desigur, am prezentat cazul pe pagina de Instagram și am reușit să adunăm bănuții. În acest caz banii au fost adunați în contul doamnei, care apoi ne-a trimis dovada tranzacției spre veterinar.
Totul este transparent și sincer, urmăritorii mei, acum în număr de aproape 3.700, au încredere în noi, deoarece avem o relație bazată pe sinceritate.
Mereu postăm poze cu cățeii de la adăpost, îi ținem la curent cu sumele pe care am reușit să le strângem și cu cele de care mai avem nevoie”, spune studenta.
Le răspunde tuturor la mesaje și le este alături dacă au nevoie de vreun sfat.
Anamaria, despre cazurile grave și importanța informării
În prezent, fata se implică în cazul Lunei și al lui Milo, o pisică și un motan diagnosticați cu peritonită infecțioasă felină (PIF) din Cluj. Despre Luna, mai multe detalii se găsesc aici.
„Se desfășoară o campanie de adopție virtuală. Oricine poate adopta virtual un cățel din adăpost și să îi asigure hrană prin donație lunară. Sunt atâtea metode prin care poți ajuta”, menționează tânăra.
În acest fel, pagina de Instagram capătă și un rol informativ.
„Am scris despre pericolul pe care îl oferă oasele date animalelor drept recompense, despre pâinea care dăunează sănătații păsărilor, despre plantele toxice pentru pisici, ce să faci dacă găsești pui de pisică abandonați, ce să faci dacă observi că animalul tău a fost otrăvit, ce alimente îi dăunează prietenului tău patruped, cum să ajuți o pisică iarna etc”, susține Anamaria.
Reușite, tombole și târguri caritabile, printre realizări
Pe pagina de Instagram „booksforanimals”, donația minimă pentru o carte este de 25 lei, iar transportul este gratuit oriunde în România.
„Avem și semne de carte și diferite alte obiecte care abia așteaptă să se transforme în donații. Organizez tombole caritabile pe pagină și sperăm să reușim să organizăm și târguri caritabile în viitor.
Accept donații de orice tip de cărți, în orice limbă, orice specialitate, acestea mă ajută enorm și le sunt recunoscătoare tuturor care mi-au donat până acum”, mai spune Anamaria.
Problemele cu care se confruntă
Pentru ea, principalul obstacol e lipsa de publicitate.
„Sunt sigură că sunt atâtea persoane care doresc să ajute, doresc să achiziționeze sau să doneze o carte, dar nu au aflat încă de această pagină.
Totuși, eu știu că toate se întâmplă la timpul potrivit și am încredere că această comunitate se va dezvolta în timp și că împreună vom reuși să ajutăm din ce în ce mai multe suflete”, susține studenta.
Consideră că implicarea face diferența, și conchide cu un citat care o inspiră:
„Cei ce cred că este imposibil sunt rugați să nu îi deranjeze pe cei care încearcă”.
Implică-te și tu!
Anamaria îți oferă șansa să te implici în salvarea animalelor achiziționând o carte. Ai loc la tine în bibliotecă de o faptă bună? O carte = o sanșă. Urmărește-i pagina de Instagram, cu un click aici.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Domeniul Chidea din satul clujean cu același nume, care are pădure și teren agricol, scos la vânzare. Prețul e pe măsură

„Domeniul Chidea, tărâmul pădurilor nesfârșite”, așa cum este denumit pe un site de imobiliare, este scos la vânzare. Acesta este format din 50 de hectare de pădure și 24 de hectare de teren agricol.
Domeniul se află în satul Chidea, la doar 40 de kilometri de Cluj-Napoca.
Domeniul Chidea din satul clujean cu același nume, care are pădure și teren agricol, scos la vânzare. Prețul e pe măsură
Domeniul este împrejmuit pe o suprafață de 12,6 hectare și are două căi de acces, cea secundară oferind acces la terenurile agricole, respectiv vie, livezi de pomi fructiferi și nuci și stupină.
Casa are 6 camere și 4 băi, iar prețul de vânzare este de 1.620.000 de euro, potrivit anunțului de pe siteul Sotheby’s Romania.
„Intrarea se face printr-o elegantă poartă dublă care se deschide spre un drum pietruit ce duce la o clădire solidă, albă. Construită din cărămidă și piatră casa are mușcate vesele care-i încălzesc piatra arcadelor; în interior acest rol îi revine lemnului masiv regăsit în mobilier și tâmplărie.
Proprietatea are curent trifazic și generatoare în caz de avarii; apa potabilă vine din rețeaua comunală̆ dar și din sursă̆ proprie (pompare de la adâncime) iar canalizarea este captată̆ în fose septice biodegradabile”, se arată în anunț.
Domeniul are acces la internet prin cablu cu fibră̆ optică̆ precum și antene de captare. Iluminatul perimetral și al aleilor este automatizată̆.
Garajul auto are o capacitate de trei maș̦ini. Casa este dotată̆ cu sistem de supraveghere și senzori de miș̦care cuplat cu sistem de pază și protecție.
Un teren de joacă̆ pentru copii a fost recent amenajat cu dotări moderne și sigure. Pentru relaxarea adulților a fost captat și amenajat un izvor, precum și o cascadă lângă care își pleacă ramurile o impresionantă salcie.
„Zona este cunoscută pentru calitatea fructelor din livezile ferite de curenții aflați în mod obișnuit pe valea Borsei. Având pădure, activități agricole, viticole și apicultură domeniul este sustenabil, un pretext excelent pentru downshifting – sentimentul de intimitate care se naște din generozitatea pădurii nesfârșite este copleșitor și greu de rezistat.
În plus, școala, spitalul și tot ce e necesar vieții cotidiene sunt în imediată apropiere iar Clujul este la numai 40 de kilometri”, se mai arată în anunț.
Foto: Sotheby’s Romania
EVENIMENT
VIDEO. Emil Boc a fugit în curtea școlii alături de copii: „Am transpirat, nu am venit echipat cum trebuie, dar merită”

A început Săptămâna Europeană a Sportului la Cluj, iar activități au loc și în curțile școlilor, unde cei mari și mici pot să facă mișcare.
Duminică, a fost deschisă pentru copii curtea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur.
Emil Boc a fugit în curtea școlii alături de copii: „Am transpirat, nu am venit echipat cum trebuie”
Emil Boc a fugit în curtea școlii alături de copii: „Am transpirat, nu am venit echipat cum trebuie, dar merită”
Primarul Clujului a fost filmat în timp ce a alergat sau a aruncat cu migea la un panou.
„Vă invit la sport, vă invit la mișcare nu doar acum, când e Săptămâna Europeană a Sportului, ci în fiecare zi. E cea mai ieftină investiție în sănătatea noastră și aduce multe beneficii.
Faceți sport, și eu am făcut. Vedeți, am transpirat, nu am venit echipat cu trebuie, dar merită să faceți sport”, a transmis Emil Boc, care a avut o cămașă, în loc de tricou.
Programul pe zile în Săptămâna Europeană a Sportului
Luni, 25 septembrie:
– Handbal masculin – ora 15:00, Baza sportivă „La terenuri” (CS Universitatea Cluj)
– Handbal feminin – ora 16:00, Baza sportivă „La terenuri” (CS Universitatea Cluj)
– Volei masculin – ora 16:00, Baza sportivă „La terenuri” (CS Universitatea Cluj)
– Atletism – ora 17:00, Baza sportivă „La terenuri” (CS Universitatea Cluj)
– Fotbal incluziv cu Ionuț Rada – între orele 17:00-19:00, Baza sportivă Gheorgheni (Caiac SMile)
– Baschet adaptat pentru persoane cu dizabilități locomotorii – între orele 18:00-20:00, Baza sportivă Gheorgheni (Caiac SMile)
– SportsTalk cu Alexandru Chipciu și Simone Tempestini – ora 13:30, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” (Sports Festival)
– Roundnet, Kanjam, Kickit, Youfo – între orele 18:00-20:00, Baza sportivă Gheorgheni (FunSport.ro)
Marți, 26 septembrie:
– Scrabble – ora 14:00, Baza sportivă Gheorgheni (CS Universitatea Cluj)
– Lupte – ora 17:00, Baza sportivă Gheorgheni (CS Universitatea Cluj)
– Rugby feminin – ora 18:30, Baza sportivă Gheorgheni (CS Universitatea Cluj)
– Volei incluziv – între orele 15:00-17:00, Baza sportivă „La terenuri” (Caiac SMile)
– Antrenament alergare – ora 19:00, Parcul Sportiv „Dr. Iuliu Hațieganu” (Asociația Club Sportiv Runners Club)
– Roundnet, Kanjam, Kickit, Youfo – între orele 18:00-20:00, Baza sportivă „La terenuri” (FunSport.ro)
– Meet & Greet cu echipa FC Universitatea Cluj și U-BT Cluj-Napoca – ora 18:00, Baza sportivă „La terenuri”
Miercuri, 27 septembrie:
– Patinaj viteză role – între orele 19:00-20:30, Baza sportivă Gheorgheni (CS Universitatea Cluj)
– Caiac – între orele 14:00-18:00, Lacul Gheorgheni din Iulius Parc (Caiac SMile)
– Antrenament alergare – ora 19:00, Esplanada dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena (Asociația Club Sportiv Runners Club)
– Street Workout – ora 18:00, Baza sportivă „La terenuri” (Asociația Poți fi și tu campion)
– Judo – între orele 19:00-20:30, Baza sportivă Gheorgheni (CS Universitatea Cluj)
Joi, 28 septembrie:
– Patinaj viteză role – între orele 19:00-20:30, Baza sportivă Gheorgheni (CS Universitatea Cluj)
– Rooftop Revival – ora 18:00, Novis Plaza (Seneca Fitness Center)
– Street Workout – ora 18:00, Baza sportivă „La terenuri” (Asociația Poți fi și tu campion)
– Tenis de câmp – între orele 15:00-17:00 – Wonderland Resort (Asociația Caiac Smile)
Vineri, 29 septembrie:
– Patinaj viteză role – între orele 19:00-20:30, Baza sportivă Gheorgheni (CS Universitatea Cluj)
Sâmbătă, 30 septembrie:
– Patinaj viteză role – între orele 09:30-11:30, Baza sportivă Gheorgheni (CS Universitatea Cluj)
– Rugby masculin – meci oficial – ora 11:00, Parcul Sportiv „Dr. Iuliu Hațieganu” (CS Universitatea Cluj)
– Fugi în curtea școlii – între 10:00-13:00, Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu”
– Cluj-Napoca RoundNet Open 2023 – 4th edition – între 10:00-17:00, Baza Sportivă Gheorgheni”, a comunicat Primăria Cluj.
EVENIMENT
Clujul, sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică. Ploi TORENȚIALE și vânt puternic de până la 70 de kilometri pe oră

Se schimbă vremea la Cluj. Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică, inclusiv pentru județul Cluj.
Avertizarea este valabilă de duminică, 24 septembrie, ora 13.00 și până luni, 25 septembrie, ora 10.00.
Clujul, sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică. Ploi TORENȚIALE și vânt puternic de până la 70 de kilometri pe oră
Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Banat, Crișana, Maramureș și cea mai mare parte a Olteniei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Aceta va bate în rafale în general de 55 – 70 de kilometri pe oră și pe alocuri se vor semnala grindină și vijelii.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 25 – 30 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 – 50 de litri pe metru pătrat.

Un accident soldat cu moartea unei persoane a avut loc duminică dimineața pe DN 15 E60, în localitatea Luna.
Accident s-a înregistrat în jurul orei 05.25, potrivit polițiștilor.
Clujean care mergea pe drum în Luna lovit MORTAL de un TIR
Potrivit polițiștilor, din verificările preliminare s-a stabilit că un bărbat de 57 de ani, din comuna Luna, care se deplasa pe partea carosabilă a fost accidentat de un ansamblu de vehicule, condus în direcția localității Luduș de un bărbat de 59 de ani, din județul Mureș.
Din nefericire, echipajul medical a declarat în cele din urma decesul pietonului.
Conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.
Foto: Arhivă