ACTUALITATE
FOTO. Cum a reușit o STUDENTĂ din Cluj să ajute ANIMALELE vânzând CĂRȚI pe internet
Reghina Anamaria Margine, în vârstă de 21 de ani, e studentă la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca. Din pasiunea sa pentru citit și fapte bune, a luat naștere pagina de Instagram „booksforanimals”, un proiect caritabil pentru necuvântătoare.
„De când eram mică îmi plăceau animalele, să mă joc cu ele. Crescând, am observat că sunt mult mai mult decât niște ființe iubitoare și drăgălașe și că, la fel ca omul, suferă”, spune aceasta.
Pentru că nu pot să-și exprime suferința, ea consideră că primul pas în procesul ajutării este observarea.
„Cel mai important pas e să observi suferința ființei de lângă tine, să nu treci indiferent pe lângă un suflet înfometat, însetat și îndurerat. Mulți trec indiferenți, cel ce observă suferința se află deja la jumătatea procesului de salvare.
Al doilea pas este ajutorul. Să ajuți un animal abandonat nu este atât de complicat pe cât se crede, mai ales acum, când Facebook este plin de grupuri ale iubitorilor de animale.
În plus, fiecare oraș are asociații care sunt acolo pentru sfaturi, îndrumări și ajutor”, explică Anamaria.
Cum a ajuns studenta la Litere să se dedice animalelor
Observându-le suferința, a început să ajute necuvântătoarele, să hrănească pisici de la bloc, să se implice în acțiuni, iar în felul acesta a descoperit asociația Pan din Sibiu, unde a vrut neapărat să devină voluntar, vis devenit realitate.
„M-am atașat din prima clipă de sufletele din adăpost și am ajuns să apreciez sincer efortul celorlați voluntari care își rup din timpul lor și îl oferă animalelor.
Am văzut dificultatea financiară prin care se trece în unele momente, deoarece există foarte multe animale abandonate în România, iar mâncarea și tratamentele sunt costisitoare”, precizează fata.
Impasul care a dat naștere paginii: „Am scos tot ce știam că nu voi mai reciti”
Astfel, a înțeles că donațiile ajută o asociație enorm și a simțit dorința de a contribui și mai mult la bunăstarea animalelor.
„A venit momentul meu de impas, în care căutam soluții prin care să ajut financiar. Mă gândeam ce pot face eu, o studentă fără un venit stabil lunar.
Mi-a rămas privirea pe biblioteca mea, în care am aproximativ 300 de cărți și mi-a trecut prin cap să-mi îmbin pasiunile, să îmbin cititul cu fapta bună.
Mi-am făcut ordine în bibliotecă, am scos tot ce am citit și ce știam că nu voi mai reciti, le-am făcut poze și am creat contul de Instagram <<booksforanimals>>.
Am avut mari speranțe, eram foarte încântată. Am postat cărțile, am dat follow multor oameni care mi-au dat follow back. Încet, încet, mi-am format o comunitate”, relatează Anamaria.
Evoluția îmbucurătoare a paginii caritabile
În puțin timp, și-a transformat toate cărțile în donații, iar oamenii au început să contribuie, la rândul lor.
„În fiecare săptămână mă așteaptă un colet la poștă. Asta a fost o mare surpriză pentru mine, fără donațiile de cărți nu aș fi reușit să continui.
Oamenii mi-au donat cărțile lor, eu le-am postat pe pagină și astfel, am reușit să continuăm împreună să ajutăm”, completează aceasta.
Zeci de cărți au fost transformate în donații. Acestea merg direct în contul asociației PAN sau contul asociației Animalele Contează.
Cea din urmă aparține unei studente de la Medicină Veterinară care își împarte timpul între ajutorul animalelor de pe stradă și facultate.
„Asociația Animalele Contează se ocupă în acest moment cu ajutorul pisicilor de pe stradă din Cluj. Conturile în care adunăm bani pot să difere în funcție de caz”, adaugă Anamaria.
O comunitate sinceră și implicată
Odată, s-a întâmplat să i se ceară ajutorul pentru o datorie la veterinar.
„O doamnă ne-a scris în legătură cu pisica ei ce a fost călcată de mașină și ne ruga să o ajutăm financiar.
Desigur, am prezentat cazul pe pagina de Instagram și am reușit să adunăm bănuții. În acest caz banii au fost adunați în contul doamnei, care apoi ne-a trimis dovada tranzacției spre veterinar.
Totul este transparent și sincer, urmăritorii mei, acum în număr de aproape 3.700, au încredere în noi, deoarece avem o relație bazată pe sinceritate.
Mereu postăm poze cu cățeii de la adăpost, îi ținem la curent cu sumele pe care am reușit să le strângem și cu cele de care mai avem nevoie”, spune studenta.
Le răspunde tuturor la mesaje și le este alături dacă au nevoie de vreun sfat.
Anamaria, despre cazurile grave și importanța informării
În prezent, fata se implică în cazul Lunei și al lui Milo, o pisică și un motan diagnosticați cu peritonită infecțioasă felină (PIF) din Cluj. Despre Luna, mai multe detalii se găsesc aici.
„Se desfășoară o campanie de adopție virtuală. Oricine poate adopta virtual un cățel din adăpost și să îi asigure hrană prin donație lunară. Sunt atâtea metode prin care poți ajuta”, menționează tânăra.
În acest fel, pagina de Instagram capătă și un rol informativ.
„Am scris despre pericolul pe care îl oferă oasele date animalelor drept recompense, despre pâinea care dăunează sănătații păsărilor, despre plantele toxice pentru pisici, ce să faci dacă găsești pui de pisică abandonați, ce să faci dacă observi că animalul tău a fost otrăvit, ce alimente îi dăunează prietenului tău patruped, cum să ajuți o pisică iarna etc”, susține Anamaria.
Reușite, tombole și târguri caritabile, printre realizări
Pe pagina de Instagram „booksforanimals”, donația minimă pentru o carte este de 25 lei, iar transportul este gratuit oriunde în România.
„Avem și semne de carte și diferite alte obiecte care abia așteaptă să se transforme în donații. Organizez tombole caritabile pe pagină și sperăm să reușim să organizăm și târguri caritabile în viitor.
Accept donații de orice tip de cărți, în orice limbă, orice specialitate, acestea mă ajută enorm și le sunt recunoscătoare tuturor care mi-au donat până acum”, mai spune Anamaria.
Problemele cu care se confruntă
Pentru ea, principalul obstacol e lipsa de publicitate.
„Sunt sigură că sunt atâtea persoane care doresc să ajute, doresc să achiziționeze sau să doneze o carte, dar nu au aflat încă de această pagină.
Totuși, eu știu că toate se întâmplă la timpul potrivit și am încredere că această comunitate se va dezvolta în timp și că împreună vom reuși să ajutăm din ce în ce mai multe suflete”, susține studenta.
Consideră că implicarea face diferența, și conchide cu un citat care o inspiră:
„Cei ce cred că este imposibil sunt rugați să nu îi deranjeze pe cei care încearcă”.
Implică-te și tu!
Anamaria îți oferă șansa să te implici în salvarea animalelor achiziționând o carte. Ai loc la tine în bibliotecă de o faptă bună? O carte = o sanșă. Urmărește-i pagina de Instagram, cu un click aici.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Ultimul sondaj dat publicității de INSOMAR arată o luptă extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Potrivit cercetării, pe prima poziție se situează Marcel Ciolacu cu 24,4% intenție de vot, iar pentru locul 2 se bat liderii PNL și AUR.
Astfel, George Simion ar fi votat de 16,2% dintre români, în timp ce pentru Nicolae Ciucă ar vota 15,6%. Următorul candidat, respectiv Elena Lasconi, este mult sub cei doi, având doar 12,7% intenție de vot.
Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența
Se poate observa, așadar, că bătălia pentru locul doi se va da între Nicolae Ciucă și George Simion, candidatul USR fiind la o distanță de aproape 4%, mai mare decât marja de eroare. Competiția dintre candidatul PNL și cel al AUR este una extrem de strânsă, diferența dintre cei doi fiind una nesemnificativă.
Chiar dacă are un scor ușor mai mic decât George Simion, șansele mai mari pentru turul 2 le are Nicolae Ciucă. Sunt doi factori importanți care joacă în favoarea candidatului PNL.
Primul factor este dat de forța partidului pe care îl are în spate Nicolae Ciucă. PNL are aproape o jumătate din numărul total de primari și aproape o treime din președinții de Consilii Județene. Vorbim, așadar, despre o structură mult mai puternică decât cea a AUR. Dacă PNL reușește să mobilizeze această resursă, ea poate aduce ușor 3-4% în plus pentru Nicolae Ciucă.
„O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL”
Un alt factor nu mai puțin important este dinamica intenției de vot. Toate datele de până acum arată că liderul PNL este în creșterea preferințelor electorale. Acest lucru este remarcat de mai mulți analiști și sociologi, care arată că Nicolae Ciucă reușește să crească în sondaje de la o săptămână la alta.
De cealaltă parte, George Simion pare să-și fi atins potențialul, mai ales după ce la nivel public a început să se discute intens blatul PSD-AUR. De altfel, așa se explică indirect și creșterea lui Nicolae Ciucă. O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL, de frica scenariului unei finale PSD-AUR.
În concluzie, competiția pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale va fi una extrem de strânsă. Nicolae Ciucă și George Simion sunt umăr la umăr cu trei zile înaintea zilei votului. Totul va depinde de mobilizarea PNL și de dinamica electorală menționată mai sus.
CMF 31240003
EVENIMENT
FOTO. Firma turcă Gulermak caută sute de angajați români pentru metroul din Cluj. ”Salariile sunt bune”
Firma turcă Gulermak, antreprenorul general al metroului din Cluj, angajează sute de români pentru proiect în cadrul Târgului de Cariere care a început, joi, la BT Arena din Cluj-Napoca.
Alexandra Papiu, specialist Resurse Umane la Gulermak România, a declarat că au început recrutările de personal deoarece va începe faza de execuție a metroului, inclusiv cea de săpături.
”Printre posturile căutate, se numără ingineri de toate felurile, de la cei de instalații, până la ingineri civili, arhitecți, designeri, dar și muncitori, sudori, operatori utilaje.
Pentru început avem zeci de posturi disponibile, dar vom crește progresiv la sute de oameni.
Cei pe care îi recrutăm acum pot începe activitatea imediat, în funcție de nevoile fiecărei echipe, salariile oferite fiind bune, iar faptul că lucrează la metroul de Cluj dă bine în CV-ul fiecărui angajat”, a spus Papiu.
Victor, un clujean pensionar, care a lucrat 20 de ani în domeniul energetic, și-a depus CV-ul la Gulermak și crede că dacă va fi angajat, va fi un bun pas pentru el la sfârșitul carierei.
30 de firme au oferte la Târgul de Cariere
La Târgul de Cariere de la BT Arena participă 30 de companii din diverse domenii de activitate, precum inginerie, producție, IT, retail, marketing, automotive, care oferă peste 2500 de locuri de muncă pentru oameni cu experiență, dar și pentru angajați aflați la începutul carierei.
”Avem și companii din Danemarca și Germania care caută angajați pentru muncă în străinătate”, a spus Maria Petruța, PR Manager la Târgul de Cariere.
Pe lângă companii, la târg sunt prezente și instituții, cum sunt Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj și USAMV care caută tineri pentru școlarizare.
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și fals în declarații.
Joi, 21 noiembrie, DNA l-a trims în judecată și pe Ciprian Neag, comisar șef de poliție și adjunct al șefului Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de omisiunea sesizării.
În același caz, procuorii anticorupție i-au trimis în judecată și pe:
- Aurelian Mircea Rotar, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la fals în declarații și omisiunea sesizării.
- Ioan Raul Pașca, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
- Cătălin Claudiu Mureșan, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Au încerat să-l ”scape” pe Mihai Rus, care a fost prins de radar depășind viteza legală
Potrivit procurorilor DNA, la data de 29 aprilie 2024, Mihai Rus ar fi fost oprit în Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și inculpații Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins de aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 kilometri pe oră pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 de kilometri pe oră.
”În acest context, inculpatul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.
Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca inculpatul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024 beneficiind și de ajutorul inculpatului Rotar Mircea Aurelian), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție”, au arătat procurorii anticorupție.
Citește și: VIDEO. CUTREMUR în Poliția Cluj. Șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, și 3 polițiști de la Rutieră, REȚINUȚI de DNA pentru 24 de ore
Mai mult, Mihai Rus nu a dispus cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.
Totodată, arată procuroeii DNA, în data de 29 aprilie 2024, inculpatul Neag Ciprian în calitate de adjunct al şefului IPJ Cluj și responsabil cu coordonarea activității Poliției Municipiului Cluj-Napoca, după ce ar fi luat la cunoștință despre faptele săvârșite de inculpații menționați anterior ar fi omis să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la faptele prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Cluj.
EVENIMENT
Dorel Tamaș, fostul proprietar al Hotelului Continental din Cluj-Napoca, urmărit internațional 13 ani, a SCĂPAT de închisoare
Milionarul ardelean Dorel Tamaș, în vârstă de 55 de ani, fost proprietar al Hotelului Continental din Cluj-Napoca și urmărit internațional timp de 13 ani, a scăpat de închisoare prin prescriere. Acesta ar fi locuit în Dubai în toată această perioadă.
Tamaș a depus recent la Curtea de Apel Târgu Mureș o „contestație la executare”, prin care solicită instanței de judecată să constate ca prescrisă executarea pedepsei de 4 ani de închisoare în regim de detenție, la care a fost condamnat în 2015, scrie Libertatea.
Dorel Tamaș, fostul proprietar al Hotelului Continental din Cluj-Napoca, urmărit internațional 13 ani, a SCĂPAT de închisoare
Conform Codului Penal, termenul de prescriere a executării pedepselor este de 5 ani, plus durata condamnării, dar nu mai mult de 15 ani. Tamaș a fost condamnat definitiv în 29 octombrie 2015, iar executarea s-a prescris la sfârșitul lunii octombrie 2024, scrie Libertatea.
La începutul anilor 2000, Tamaș a intrat în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la circa 10 milioane de dolari. Dorel Tamaș a fost înainte de 1989 sportiv de performanţă, obţinând titlul de campion naţional la judo. Acest lucru i-a permis să plece şi la competiţii din străinătate, reuşind să strângă încă de pe atunci bani, aducând în țară mărfuri de contrabandă.
„Dosarul a fost instrumentat de DNA”
Prima lui investiţie importantă a fost fabrica de încălţăminte Ardeleana. La vremea respectivă, la mijlocul anilor ‘90, societatea din Alba Iulia era principalul competitor al firmei Clujana pe piaţa de încălţăminte din România. Ulterior a intrat şi în afaceri cu mezeluri. Toate societăţile acestuia au ajuns, în final, în faliment cu datorii uriașe. În 2011 a fost arestat preventiv în lipsă pentru înşelăciune, mandatul nefiind pus niciodată în executare.
Dosarul a fost instrumentat de DNA şi, bănuind decizia justiţiei, a fugit din ţară. Peste 4 ani avea să fie condamnat definitiv la închisoare în regim de detenţie. Se bănuiește că s-ar fi ascuns, în toată această perioadă, în Dubai.
Prin intermediul firmei Ardeleana, Dorel Tamaș a cumpărat Hotelul Continental din Cluj-Napoca. Mandatul de arest şi condamnarea din 2015 au avut legătură cu vânzarea frauduloasă a acestui hotel. Omul de afaceri a fost acuzat de procurorii DNA că a vândut clădirea provocând un prejudiciu de două milioane de euro unei societăţi comerciale.
„În cursul anilor 2001 şi 2003, a fost solicitată retrocedarea imobilului”
În 14 mai 2008, între Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA, şi o societate comercială din Cluj-Napoca a fost încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu privire la vânzarea clădirii. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 10 milioane de euro, din care a fost achitată suma de două milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării.
Tamaş le-a ascuns însă viitorilor proprietari faptul că, în cursul anilor 2001 şi 2003, a fost solicitată retrocedarea imobilului de către Colegiul Reformat Debrecen şi, separat, de către Eparhia Reformată din Ardeal.
Viitorii cumpărători nu știau nici că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.
„Tamaș a refuzat să restituie avansul încasat”
După încasarea avansului de două milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 euro.
Ulterior, afacerea nu a mai putut fi perfectată, iar Tamaș a refuzat să restituie avansul încasat. Clădirea a rămas însă în proprietatea societății Ardeleana SA Alba Iulia. Hotelul avea atunci trei stele şi dispunea de 45 de camere. Fără investiții, a ajuns într-un stadiu avansat de degradare.
Clădirea a fost vândută de lichidatorul firmei din Alba Iulia, în 2013, către societatea Napocamin Cluj-Napoca, deținută de omul de afaceri clujean Ioan Bene. Lucrurile nu au mai avansat, firma acestuia fiind aproape de faliment.
Foto: Alba24.ro