Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

FOTO/ Jucării de PERETE și cel mai modern sistem de sterilizare, la Clinica Pediatrie 3 din Cluj-Napoca

Publicat


În urma donației făcută de Asociația Educalise la începutul acestui an, Spitalul de Urgență pentru Copii „Clinica Pediatrie 3” din Cluj-Napoca beneficiză de cel mai modern sistem de sterilizare din oraș.

50 m3 de suprafață sunt sterilizați în doar 33 de minute cu cel mai modern aparat de nebulizare, numit Nocospray 2. Astfel, saloanele spitalului îi protejează pe pacienții internați nu doar de Coronavirus, ci și de alte tipuri de cauze, acesta acoperind o eficiență de dezinfecție bactericidă, fungicidă, virucidăși sporicidală.

În vederea susținerii eforturilor de depășire a pandemiei, dar și pentru a ajuta Clinica Pediatrie 3 din Cluj-Napoca să aibă condiții cât mai bune pentru micuții pacienți în general,Asociația Educalise a decis să se implice în identificarea și livrarea unei aparaturi de dezinfecție a spitalului care să ajute cadrele medicaleși pacienții internațisă aibăacces la cele mai bune condiții de refacere.

Cum funcționează aparatul

”Aparatul Nocospray 2 este utilizat după externarea fiecărui pacient, în salon instalându-se acest aparat pentru o dezinfecție completă a microflorei din aer, dar și a suprafețelor, înlăturând orice posibilă urmă de contaminare.

Asta înseamnă că, dincolo de virusul Covid-19, aparatul eliminăși alte potențiale riscuri, cum ar fi: rujeola, hepatita, rubeola, varicela, gripa și alte boli infecțioase. Astfel, o încăpere de 50 m3 poate fi dezinfectată cu aparatul Nocosprey 2 în doar 33 de minute: 3 minute de pulverizare și încă 30 de minute timp de contact”, arată reprezentanții Educalise.

Ce s-a mai donat

Pe lângă aparatul de nebulizare Nocospray 2, Asociația Educalise a mai facilitat anul acesta donarea din partea unei companii private a 35.000 lei catre “Clinica Pediatrie 3” din Cluj-Napoca, sumă utilizată și în vederea achiziției a 2 lămpi de dezinfecție cu lumini ultraviolete și montare pe stativ mobil (folosite la dezinfecția suprafețelor până în 22 m3).

Alte donații din partea asociației au constat în: 4 televizoare (cu suport inclus), 21 de ceasuri, 6 scaune pentru bebeusi, 6 mese și 24 de scaune pentru copii mici, produse care au fost amplasate în saloanele spitalului cu scopul de a îmbunătăți experiența pacientilor și însoțitorilor acestora.

Acțiunile de sprijin ale Asociației Educalise sunt parte dintr-o colaborare îndelungată pe care asociația șiClinica Pediatrie 3  o mențin de o bună bucată de timp. Ca parte cu o importanță similară din această colaborare este reprezentata și de proiectul de transformare a spațiilor de așteptare în adevarate locuri de relaxare pentru copii:

Jocuri interactive în sala de așteptare

„Studii îndelungate efectuate la nivel global demonstrează, an de an, cât de mult contează să avem un psihic sănătos în orice proces de vindecare. Sănătatea înseamnă relaxare, destresare, joacăși antrenarea minții astfel încât să se concentreze pe lucruri buneși nu pe îngrijorări.

Pentru că sălile de așteptare din spital sunt, de regulă, locuri în care nivelul de stres crește, am decis să ajutăm la modernizarea în stil occidental a acestor spații, amplasând pe pereții spațiilor de așteptare jocuri interactive pentru toate vârstele.

Avioane, crocodili, alfabetul Montessori, jocuri de matematică, oglinzi distractive și jocuri de logică sunt toate parte, acum, dintr-o lume care te acaparează, în cel mai pozitiv mod posibil!

În plus, aceste jocuri sunt pentru toate vârstele, acoperind partea de motricitate la cei mici, dar și partea de logicăși creație la cei mari. Sperăm să reușim, astfel, să facem cât mai mulți oameni să intre în cabinetele doctorilor mai zâmbitori și mai pozitivi în tot ceea ce vor discuta!”, a declarat Mădălina Hada, co-fondator al Asociației Educalise.

Amplasarea jucăriilor, idee extraordinară

„Este a doua oară când suntem aici, la Clinica Pediatrie 3, pentru un control. Deși prima dată când am venit copilul a fost puțin speriat la gândul interacțiunii cu cadrele medicale, timpul petrecut în ambulatoriu și sălile de așteptare, pline de jocuri și jucării pe pereți, au făcut ca el să asocieze locul cu ceva plăcut, cu joaca.

Acum, la a doua vizită, a fugit direct la jucării încă de când am intrat, aproape că nu mai voia să intre la programare.

Cred că amplasarea jucăriilor este o idee extraordinară, utilă atât micuților, întrucât aceștia ajung să prindă încredere și să vină la spital ca într-un nou loc de joacă, făcând ca timpul de așteptare să se scurgă mai repede, cât și părinților ca noi, pentru că nu trebuie să le mai distragem atenția cu telefonul sau în alte moduri care cel mai probabil nu mai sunt noi pentru ei.”, a declarat Alexandra Mic, mămica unei fetițe de 3 ani care a vizitat recent Clinica Pediatrie 3.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Patru instituții primesc 800.000 kWh de energie donată de E.ON în campania Dăruiește Lumină. Cea mai mare cantitate, la Cluj

Publicat

eon

Românii și-au demonstrat încă o dată generozitatea, implicându-se în timp record în distribuirea celor 800.000 kWh de energie donată de E.ON Energie România în cadrul campaniei „Dăruiește Lumină”, desfășurată în perioada 26 aprilie – 7 mai 2024.  

– Cantitatea de 500.000 kWh donată în primele cinci zile ale campaniei a fost suplimentată cu alți 300.000 kWh; 
– De la lansarea campaniei, în urmă cu 9 ani, aproape 80 de instituții și 3.300 de familii au primit peste 4.000.000 kWh de energie; 

Patru instituții primesc 800.000 kWh de energie donată de E.ON în campania Dăruiește Lumină. Cea mai mare cantitate, la Cluj

eon

Beneficiarii sunt câteva sute de copii și tineri cu nevoi speciale îngrijiți în patru instituții sociale. Impresionați de poveștile lor, românii, utilizatori ai platformelor social media, au putut decide către cine să meargă cantitatea donată de E.ON Energie România, fiecare apreciere sau redistribuire a unei povești aducând câte 100 kWh energie instituției alese. Poveștile instituțiilor au fost făcute cunoscute de către ambasadorii campaniei: Mihai Morar, Andreea Remețan, Lucian Mîndruță și Bob Rădulescu.

E.ON Energie România le mulțumește tuturor celor care s-au mobilizat și au ajutat, în acest an, să dăruim lumină următorilor beneficiari:

Satele Copiilor Cisnădie: 139.048 kWh;
Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Primăvara” Reșița: 185.783 kWh;
Școala Gimnazială Specială „Maria Montessori” Bacău: 219.511 kWh;
Școala Profesională Specială SAMUS Cluj-Napoca: 255.658 kWh.

„E.ON a susținut cu peste 20 de  milioane de euro numeroase proiecte de responsabilitate socială”

Contravaloarea cantităților de energie primite de către beneficiari urmează să fie scăzută din facturile de energie electrică sau gaze naturale ale acestora.

Începând cu anul 2015 și până în prezent, E.ON a oferit prin intermediul campaniei „Dăruiește Lumină” peste 4.050.000 kWh energie către 79 de instituții și 3.300 de familii nevoiașe.

De la intrarea pe piața de energie din România, E.ON a susținut cu peste 20 de  milioane de euro numeroase proiecte de responsabilitate socială în comunitățile în care își desfășoară activitatea, numărul total al beneficiarilor acestor inițiative fiind de aproximativ 600.000.

Despre E.ON Energie România 

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro. 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean, ales prim-vicepreședinte al tineretului Partidei Romilor la nivel național

Publicat

clujean

Clujeanul Dragoș Roșianu a fost ales în cadrul Adunării Generale a Partidei Romilor Pro Europa de la Sinaia în functia de prim-vicepresedinte a Organizatiei de Tineret de la nivel national, la propunerea presedintelui Organizației de Tineret, Ionuț Păun.

”Mă onorează această funcţie şi consider că alegerea se datorează rezultatelor si activităţii din cadrul organizației de tineret de la nivelul județului Cluj.

Consider că, din punct de vedere profesional, este rezultatul activităţii desfăşurată în cadrul Partidei Romilor Pro Europa în calitate de presedinte a organizației de tineret, filiala Cluj, activitate care s-a reflectat în realizarea mai multor acțiuni/ activități la nivel judetean si national.

Campanie educațională

clujean

Printre acestea se numără şi implicarea în cadrul campaniei educaționale “ Scoala o sansa pentru copiii romi” oferind anual sute de recomandări elevilor si studenților romi din intreg judetul Cluj”, a transmis Roșianu.

Acesta a precizat că şi din funcţia de prim-vicepresedinte national al Organizatiei de Tineret a Partidei Romilor, va depune în continuare toate eforturile pentru ”susţinerea, rezolvarea problemelor si sprijinirea etnicilor romi din întreagă țară”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Timbre omagiale ”Doina Cornea – 95 de ani de la naștere”. În Republica Moldova, nu în România. Romfilatelia nu vrea

Publicat

De

O companie specializată în creația și producția de timbre personalizate a realizat o emisiune filatelică cu 2 timbre omagiale ”Doina Cornea – 95 de ani de la naștere” pentru Republica Moldova, în timp ce Romfilatelia din România refuză de mai mulți ani solicitarea făcută în acest sens de Fundația Doina Cornea din Cluj-Napoca.

Potrivit lui Leontin Iuhas, fiul fostei dizidente comuniste și președinte al Fundației Doina Cornea, anul 2024 este unul aniversar pentru el și pentru mulți dintre cei care au cunoscut-o pe mama sa, dar nu și pentru Romfilatelia.

Romfilatelia nu vrea să emită un timbru omagial Doina Cornea

”La 95 de ani de la naşterea Doinei Cornea, printre buburuze, căluţi de mare şi anul dragonului de lemn această instituţie a Statului Român, condusă de decenii de doamna Cristina Popescu nu a găsit de cuviinţă să emită un timbru omagial Doina Cornea.

În ciuda repetatelor solicitări făcute de Fundaţia Academia Civică, Fundaţia Corneliu Coposu şi Fundaţia Doina Cornea!

Va exista totuşi un timbru dar care, din păcate va putea franca doar scrisorile expediate din Republica Moldova”, a spus Iuhas.

Ce reprezintă timbrele

timbre

Cele două timbre omagiale au o valoare de 2,80 lei moldovenești.

Primul o reprezintă pe Doina Cornea la masa de lucru, fotografie realizată de artistul francez Eric Dessert, cu drept de folosință cedat către Leontin Horațiu Iuhas, și conține citatul ”Trebuie să rămânem liberi, să nu devenim robi ai fricii”, iar cel de-am doilea reprezintă un tablou realizat de Doina Cornea care îl înfățișează pe fiul său Leontin Horațiu, zis Tin Tin.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. INCENDIU într-un apartament din Cluj-Napoca. Pompierii au evacuat un bărbat

Publicat

pompieri

Un incendiu a izbucnit, luni, într-un apartament de pe str. Stephenson din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit și au evacuat un bărbat de 55 de ani. Alți 7 locatari s-au autoevacuat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care se manifestă într-un apartament de pe strada Stephenson. Forțele noastre au pătruns în apartamentul inundat cu fum și au evacuat un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient. Acesta va fi preluat de un echipaj SAJ.

VIDEO. INCENDIU într-un apartament din Cluj-Napoca. Pompierii au evacuat un bărbat

De asemenea, s-au autoevacuat 7 locatari. Nu există posibilitatea ca incendiul să se extindă, iar în aceste momente se ventilează spațiul afectat. Se pare că a fost vorba despre o oală cu mâncare uitată pe foc. Nu mai există niciun pericol. La fața locului a rămas un echipaj, până când se ventilează și scara blocului. Bărbatul a fost transportat la spital”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax