EVENIMENT
FOTO. Jeleuri din vin cu probiotice pentru refacerea florei intestinale, marca USAMV Cluj. 10 ani de cercetare. Unde le găsiți
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a lansat joi suplimentul alimentar Echibiotic Complex Simbiotic, după 10 ani de cercetare. Acesta a fost dezvoltat și produs de o echipă coordonată de Dan C. Vodnar, prorector de Cercetare și de Biotehnologii Alimentare și Gastronomie Moleculară în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor.
„Unicitatea produsului constă în cele 6 tulpini probiotice care au fost studiate în prealabil și cărora le cunoaștem foarte bine metaboliții. Ne-am asigurat că un metabolit produs la nivel intestinal de către o bacterie nu influențează negativ cealaltă bacterie.
Există această competiție pentru hrană în rândul lor, care este asemenea celei dintr-o haită de câini care se luptă pentru o bucată de carne”, spune Vodnar pentru Cluj24.ro, referitor la aspectele care deosebesc suplimentul alimentar de alte produse de pe piața farmaceutică.
Totodată, tehnologia de microîncapsulare este specială deoarece s-au folosit matrici de tipul maltodextrinelor în care are loc fixarea și încapsularea bacteriilor ce rămân protejate de sucul gastric, urmând să fie eliberate la nivel intestinal.
Jeleuri din vin cu probiotice
Profesorul s-a gândit la o aplicație practică a suplimentului alimentar, integrându-l în jeleuri făcute din vin marca USAMV, dar fără alcool.
„Nu poți chema oamenii să mănânce pudră, dar ea poate fi integrată în produse de tipul jeleurilor. De aici a pornit ideea“, precizează el.
Lansări viitoare: „Vrem să targetăm cât mai bine piața“
Plicul de 5 grame poate fi dizolvat, de asemenea, în sucuri și produse lactate naturale și are o aplicabilitate generală, adresându-se publicului larg, spre deosebire de alte produse ce vor fi lansate în viitor.
„Avem multe proiecte în desfășurare, lucrăm inclusiv la suplimente alimentare de tip psihobiotic, care merg mai mult pe boli precum demența sau Alzheimerul. Vrem să targetăm cât mai bine piața”, adaugă Vodnar.
Un produs superior prevederilor legislative
Echibiotic Complex Simbiotic are termen de valabilitate 1 an, iar depozitat la temperatura camerei, păstrează caracterul de probiotic „undeva la 10 la puterea a noua”, motiv pentru care este superior față de ce impune legislația, conform lui Vodnar.
Cele mai mari obstacole
Partea birocratică i s-a părut una dintre cele mai dificile etape în tot procesul.
„Din punct de vedere al cercetării, însă, optimizarea proceselor a fost complicată, atât la nivel biotehnologic, ceea ce implică atât fermentația reactoare, cât și atomizarea, adică procesul de încapsulare“, susține profesorul.
Repetiția e mama învățăturii
El a comparat procesul de realizare al Echibiotic Complex Simbiotic cu gimnastica, deoarece așa cum un sportiv repetă o mișcare de nenumărate ori, așa și echipa a repetat experimentele, folosind parametri diferiți astfel încât să ajungă la forma actuală a produsului, de care este foarte încântată.
„Cu toții încercăm să ne aducem aportul în această industrie, cu convingerea că facem parte dintr-un ecosistem, că nu putem trăi fără bacterii și fără interacțiunea cu toate ființele vii de pe glob pe care trebuie să îl protejăm“, a spus rectorul Cornel Cătoi în deschiderea evenimentului.
Potrivit lui Vodnar, „un alt pion important în dezvoltarea profesională a echipei este doamna profesor Socaciu”, cu care a testat matricile de încapsulare.
„Nu cred că e bucurie și satisfacție mai mare decât cea de a fi mentor în cadrul unui proiect atât de remarcabil care aduce mult prestigiu Universității”, a menționat aceasta.
Florinela Cătoi, coordonator, profesor de fiziopatologie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, și totodată medic specializat în nutriție, diabet și boli metabolice, a subliniat faptul că produsul venit pe piața românească se încadrează perfect în nevoile și interesul actual al societății.
„Există o paletă largă de patologii, nu doar diabet sau obezitate, în care utilizăm aceste produse. Sunt bucuroasă că am ajuns în acest punct”, a spus ea.
Suplimentul alimentar e un complex activ format din șase tulpini de probiotice, împreună cu un prebiotic, special selecționate pentru refacerea florei intestinale, ce va fi disponibil din 14 aprilie în magazinul USAMV Cluj-Napoca din campusul de pe Calea Mănăștur nr. 3-5, la prețul de 50 lei pentru o cutie cu 7 plicuri.
Amalia Oprescu
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






