CULTURA
FOTO. Jazz in the Park anunță primul val de ARTIȘTI și promite o nouă ediție plină de experiențe speciale
Jazz in the Park Festival revine în 2023 cu un line-up atent curatoriat ce include legende ale muzicii jazz, trupe consacrate și voci de excepție. Organizatorii anunță primul val de artiști ai festivalului organizat în 1-3 septembrie în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. The Cinematic Orchestra, Mulatu Astatke, Billy Cobham, Fun Lovin’ Criminals și Martina Topley-Bird sunt o parte dintre headlinerii celei de-a 11-a ediții Jazz in the Park și un must-see pe lista oricărui iubitor de muzică bună și experiențe de festival! Pe lângă ei, au confirmat prezența la Jazz in the Park 2023: Alexandru Andrieș, The Heliocentrics, Ada Milea, Mansur Brown, Tatran, Mörk, Daykoda, 7th Sense și Jazzybit.
”Pentru noi, ediția a 11-a Jazz in the Park este ediția provocărilor și a realizărilor. Imaginați-vă că prima dată când am încercat să-i aducem pe The Cinematic Orchestra a fost acum 6 ani. Ei bine, 2023 e anul în care mai multe din dorințele noastre se împlinesc. Așa sunt și Fun Lovin’ Criminals, pasiunea din copilărie a lui Alin, colegul nostru și fondatorul festivalului. Și ca aceste exemple mai avem și altele pe care o să le prezentăm… rând pe rând.” – Denisa Dan, Manager Jazz in the Park.
5.000 DE ABONAMENTE PRE-SALE DISPONIBILE
Cei care vor veni la festival sunt invitați la o multitudine de experiențe și trăiri date de unicitatea locației și să descopere, pe ulițe și în vechi gospodării, gustul muzicii jazz servit în tihnă. Pentru a proteja Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, dar și pentru a se asigura că publicul va avea parte de o experiență cât mai specială și confortabilă la festival, organizatorii au decis limitarea capacității festivalului la 7.000 de participanți. Drept urmare, joi, 23 februarie, au fost scoase la vânzare doar 5.000 de abonamente pre-sale. Până în data de 9 martie, cei care vor să vină la festival pot să își cumpere abonamentul la Jazz in the Park cu doar 300 de lei de pe site-ul jazzinthepark.ro. După această dată, prețul va crește la 375 de lei. Vor exista și bilete de o zi, disponibile în luna august, în limita locurilor disponibile rămase.
”Construim Jazz in the Park ca pe un festival experiență, pornind de la locația noastră, Parcul Etnografic, și mergând mai departe la line-up, activități și până la faptul că avem o capacitate limitată; sincronizarea acestor elemente este rețeta noastră. Noi, de-abia așteptăm să ne treceți pragul, să experimentați un festival din suflet, pentru suflet. ” – Denisa Dan, Manager Jazz in the Park.
POVESTEA ARTIȘTILOR SPUSĂ DE JAZZ IN THE PARK
● The Cinematic Orchestra este un nume pe care orice festival de jazz râvnește să-l aibă pe afiș. Trupa a fost fondată în 1999 și este reprezentanta label-ului Ninja Tune. În Jazz in the Park, mereu ne-am dorit să prezentăm trupe moderne, să arătăm spre ce a migrat jazz-ul zilelor noastre, iar TCO este un reprezentant de seamă al generației noastre. Scena muzicală britanică este poate cea mai importantă din Europa, iar ei sunt printre liderii acestei mișcări, aducând modernismul electronicii în stilul Nu Jazz. De la debutul lor, drumul i-a purtat spre multe asocieri cu filme artistice și documentare. La Jazz in the Park vor veni cu albumul „Man with a Movie Camera”, cel mai de succes album al grupului, care este defapt coloana sonoră gândită de ei pentru filmul care poartă același nume. Concertul va fi însoțit de proiecție și va închide ediția a XI-a a festivalului.
● Mulatu Astatke este considerat părintele jazz-ului etiopian. Absolvent al prestigioasei universități Berkeley, el a dus fuziunea dintre muzica tradițională etiopiană și jazz-ul american la un alt nivel și noi audiențe globale. Muzica lui a avut o mare influență asupra hip-hop-ului modern și industriei muzicale a filmelor de la Hollywood. Melodiile lui Astatke au alimentat coloana sonoră a filmului regizat de Jim Jarmusch – Broken Flowers (2005). Fragmente din creațiile sale au fost folosite de Nas, Damian Marley, Kanye West, Cut Chemist, Quantic, Madlib și Oddisee. Deosebit de interesant este faptul că Mulatu a avut o colaborare cu trupa britanică The Heliocentrics, prezentă de asemenea la această ediție de festival. I-am pus în aceeași zi, sperând că poate vor face ceva special. Rămâne de văzut.
● Billy Cobham face parte din categoria „artiști de legendă”. De asemenea, e genul acela de artist pe care-l cunoașteți fără să știți că-l cunoașteți. Piesa „Stratus” este una din cele mai samplate piese de către Hip-Hop-eri din istorie. Billy Cobham a colaborat cu Miles Davis, a făcut parte din Mahavishnu Orchestra și este considerat unul din cei mai buni toboșari din lume. Ar trebui să fie ilegal să fii pasionat de tobe și să nu mergi măcar odată în viață la un concert Billy Cobham.
● Fun Lovin Criminals sunt guilty pleasure-ul echipei Jazz in the Park. Faptul că i-am adus e o oglindă a sufletului nostru. Cu siguranță, este band-ul care va ”condimenta” experiența publicului Jazz in the Park anul acesta. Formația americană cunoscută pentru hituri precum ”Scooby Snacks”, ”Loco”, ”Too Hot” sau ”Classic Fantastic”, vor face atmosferă pe scenă cu ritmurile lor rap rock, combinate cu elemente de jazz, funk, R&B și punk. Trupa din New York este una cu istorie. S-a înființat în 1993 și de atunci reușește să exprime perfect în muzica lor atmosfera unică a renumitei metropole americane.
● Martina Topley-Bird e o altă ambiție veche a noastră, pe care suntem convinși că o știți, fiind vocea unor piese celebre, cum ar fi „Prodigy – The Day is my Enemy”, ”Tricky – Aftermath” sau ”Massive Attack – Babel”. Însă pe lângă colaborările avute cu cele mai titrate trupe din industria muzicală britanică, Martina are și propriile ei albume, niște diamante ascunse ale trip-hop-ului. Albumul ei solo de debut, Quixotic, a fost nominalizat în 2003 la Mercury Awards. În 2021, Martina a lansat cel de-al patrulea album solo și de atunci îi tot scriem.
Descrieri detaliate și linkuri de ascultare pentru artiști găsiți AICI.
DESPRE JAZZ IN THE PARK
Jazz in the Park s-a născut ca un eveniment-manifest, în 2013, când a redat dreptul comunității clujene de a călca iarba din Parcul Central. A fost primul eveniment public desfășurat în acest spațiu după zeci de ani și a contribuit mai apoi la consolidarea unui spațiu al apropierii și al regăsirii prin muzică. În 2018, Jazz in the Park a fost primul eveniment din țară care a introdus paharele reutilizabile.
Din anul 2020, organizatorii au ales să redea comunității un alt spațiu special: Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Festivalul i-a purtat pe oameni pe ulițe și prin gospodării și le-a oferit șansa de a descoperi, împreună, un spațiu deosebit, cu povești.
Cea de-a zecea ediţie Jazz in the Park a dovedit că noul spațiu de festival se potrivește mănușă cu vibe-ul personal și vibrant al evenimentului. În ciuda vremii ploioase, peste 17.500 de persoane s-au bucurat anul trecut de muzică bună, oameni frumoși și un line-up de excepţie care a inclus band-uri și artiști renumiți, precum: The Comet is Coming, Asaf Avidan, Avishai Cohen Quartet, Dhafer Youssef: Digital Africa, Yussef Dayes și Roberto Fonseca Trio.
Jazz in the Park a organizat până acum peste 400 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. Din 2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival” la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. El a devenit astfel primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate
O campanie de screening gratuit pentru cancerul mamar va avea loc la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca.
Campania, care are loc în octombrie, luna internațională de conștientizare a cancerului mamar, se adresează femeilor de peste 50 de ani.
Înscrierile încep luni, 7 octombrie.
300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate
Campania este dedicată femeilor de peste 50 de ani, indiferent de statutul de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
300 de femei vor beneficia de teste de screening gratuite, prin contribuția Laboratorului de Radiologie Imagistică Medicală, Secției de Chirurgie și Compartimentului de Oncologie, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.
Aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România
Cancerul mamar reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, iar
detectarea timpurie este esențială pentru succesul tratamentului.
Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România, motiv pentru care este vital ca femeile să fie informate și să își prioritizeze sănătatea.
După vârsta de 40 de ani, arată specialiștii, mamografia devine prima investigație recomandată pentru screening, o practică ce poate salva vieți.
Campania care se desfășoară la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca își propune să ajute femeile cu vârsta peste 50 ani care în ultimii doi ani nu au efectuat o mamografie, pentru că începând cu această vârstă incidența cancerului este cea mai mare.
Astfel, acest screening nu este doar o oportunitate de a face o investigație medicală, ci și un apel la conștientizare asupra importanței îngrijirii sănătății sânilor.
Mamografia generează doar un disconfort ușor
În cadrul campaniei, femeile vor beneficia de un consult clinic mamar, o examinare mamografică și consiliere de specialitate, pentru a le sprijini în procesul de înțelegere a importanței screening-ului.
Medicii de la spitalul clujean arată că în rândul multor femei, există temeri legate de efectuarea mamografiei.
Unele doamne pot fi îngrijorate că această examinare cauzează durere sau că iradierea la care sunt expuse ar putea fi periculoasă.
Cu toate acestea, studiile au arătat că mamografia generează doar un disconfort ușor, iar doza de iradiere este nesemnificativă.
Este esențial ca femeile să fie informate și să conștientizeze că beneficiile depistării precoce depășesc cu mult riscurile potențiale.
Cum vă puteți înscrie
Înscrierile pentru campania de screening vor începe în data de 7 octombrie 2024, la ora 8.00.
Femeile care întrunesc criteriile de eligibilitate, respectiv vârsta peste 50 ani și absența efectuării unei mamografii în ultimii doi ani, se pot programa folosind formularul de contact AICI sau la telefon 0735.406.292 – de luni până vineri, între orele 9.00-14.00.
Fiecare mamografie este un pas important în protejarea sănătății
„Prin această campanie vrem să ajutăm la detecția precoce a cancerului mamar, în faza sa curabilă. Totodată acționăm pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul femeilor despre importanța screening-ului. Ne dorim ca fiecare femeie să înțeleagă că sănătatea ei este o prioritate și că fiecare mamografie este un pas important în protejarea acesteia.
Nu sunteți singure în această călătorie. Suntem aici să vă oferim suportul necesar,” a declarat dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiologie imagistică, de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.
Potrivit reprezentanților spitalului, aceasta nu este doar o campanie medicală, este un apel la acțiune pentru toate femeile să se implice activ în propriul lor proces de menținere a sănătății.
Campanii de screening și conștientizare
Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca are o echipă de medici specializați și tehnologie de vârf și sprijină inclusiv prevenția și diagnosticul precoce, prin campanii de screening și conștientizare.
Spitalul ate 748 de angajați și o capacitate de 368 de paturi.
EVENIMENT
VIDEO. 4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni
Patru bărbați condamnați pentru infracțiuni de efectuarea de operațiuni cu substanțe interzise și trafic de droguri de mare risc, au fost depistați, vineri, de polițiștii clujeni.
Aceștia au fost duși direct la Penitenciarul Gherla.
4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni
Dealerii au fost găsiți în urma unei acțiuni a polițiștilor de la Secției 6 Rurală Florești, care au colaborat cu Serviciul de Investigații Criminale. fiind sprijiniți de Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.
Astfel potrivit IPJ Cluj, au fost depistați patru bărbați cu vârste între 35 și 56 de ani, pe numele cărora Tribunalul Cluj a emis, la data de 4 octombrie 2024, mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.
Cei în cauză au fost condamnați la pedepse cuprinse între 2 și 5 ani, în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc, ambele infracțiuni fiind săvârșite în formă continuată.
După depistare, aceștia au fost conduși și predați reprezenanților Penitenciarului Gherla, în vederea executării pedepselor.
EVENIMENT
Invitație la plimbare pe „Promenada inimilor”, pe malul Someșului din Cluj-Napoca. Ce beneficii are mersul pe jos
Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Inimii, în data de 5 octombrie 2024, Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Fundația Română a Inimii, cluburile Rotary din Cluj-Napoca, UMF “Iuliu Hațieganu” şi Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj continuă programul “Promenada Inimilor”, prin inaugurarea unor noi trasee pe malul Someşului.
„Primele promenade au fost inaugurate în anul 2013 în Parcul Central, respectiv în Parcul Rozelor. Astfel, se oferă clujenilor posibilitatea de a face plimbări pe trasee ce trebuie parcurse într-o anumită perioadă de timp, fie că este vorba despre pacienţi cu afecţiuni cardice, fie că sunt persoane sănătoase interesate de măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare.
„Promenada inimilor”, pe malul Someșului, în Cluj-Napoca
Amintim faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, dar şi în Europa, iar mersul pe jos reprezintă cel mai simplu mijloc de a preveni apariția bolilor de inimă pentru persoanele sănătoase, iar la cardiaci contribuie la scăderea riscului de apariție a unor complicații. Tot cu această ocazie, a fost refăcut traseul din Parcul Central.
Vă aşteptăm în data de 5 octombrie, ora 11, la pasarela de lângă Parcul Rozelor, pentru o plimbare pentru sănătate, pe “PROMENADA INIMILOR”, a comunicat Primăria Cluj-Napoca.
La ce ajută o plimbare în aer liber?
Medicii susțin că printre beneficiile mersului pe jos se numără:
– mentinerea unei greutati optime;
– prevenirea sau gestionarea unor afectiuni, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, cancer si diabet de tip 2;
– îmbunatatirea sanatatii cardiovasculare;
– întarirea oaselor si a muschilor;
– îmbunatatirea rezistentei musculare;
– cresterea nivelului de energie;
– îmbunatatirea starii de spirit;
– îmbunatatirea memoriei si a somnului;
– mentinerea echilibrului si a coordonarii corpului;
– întarirea sistemului imunitar;
– reducerea riscului de a dezvolta raceala sau gripa;
– gestionarea imbunatatita a functiilor organismului, cum ar fi colesterol ridicat, rigiditate musculara;
– reducerea grasimii corporale;
– scaderea glicemiei;
– cresterea fluxului de oxigen in corp, cortizol, epinefrina si
noradrenalina;
– poate antrena stima de sine si reduce simptomele de izolare sociala;
– reducerea anxietatii si a depresiei;
– stimuleaza gandirea creativa.
EVENIMENT
Ordine de chemare pentru clarificarea situației militare, împărțite clujenilor de către Poliție. Mulți au 50 de ani
Poliția Cluj a început de câteva zile să împartă ordine de chemare pentru clarificarea situației militare a unor clujeni, mulți reclamând faptul că au în jur de 50 de ani și nu înțeleg de ce are nevoie Armata de astfel de informații.
”Polițiștii mi-au adus acasă acest ordin de chemare de la Centrul Militar Zonal în care mi s-a pus în vedere să mă prezint la o unitate militară la jumătatea lunii.
Eu am 50 de ani, nu înțeleg de ce trebuie să știe Armata care este situația mea militară, familială, dacă sunt căsătorit sau divorțat, câtă vreme nu sunt eligibil să fiu chemat sub arme?
Eu am terminat armata cu peste 30 de ani în urmă, sunt în vârstă, am nepoți, nu mai pot ține o pușcă în mână, așadar de ce trebuie să dau explicații privind situația mea militară? Sper că nu se urmărește, de fapt, altceva.
Sunt neliniștit chiar dacă se precizează că acest ordin nu poate avea ca efect încorporarea, concentrarea sau mobilizarea mea. Adică mă gândesc la războiul din Ucraina, cine știe ce va aduce viitorul”, a spus un clujean pentru Cluj24.
Antrenament de verificare
Reprezentanții IPJ Cluj au precizat că împărțirea acestor ordine de chemare face parte din atribuțiile instituției și că nu este prima oară când astfel de documente sunt distribuite.
De asemenea, reprezentanții Armatei au precizat că este vorba doar despre un antrenament pentru a verifica situația cetățenilor, a datelor lor personale, dacă mai locuiesc la aceeași adresă, fiind o acțiune care s-a mai desfășurat până acum.