Connect with us

ECONOMIE

FOTO. Inovarea la nivel local, cheia dezvoltării comunităților

Publicat


pmcj7309

În Cluj-Napoca, noile tehnologii sunt utilizate pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, orașul având ca misiune fundamentală transformarea digitală în dezvoltarea sa pe termen lung. În acest context, inovarea la nivel local joacă un rol cheie și va aduce orașului mai multă vizibilitate, iar în perspectivă o dimensiune globală.

Primul eveniment de inovare din sud-estul Europei post pandemie a fost organizat la Cluj-Napoca în perioada 19-20 mai. Innowave Summit 2022 a fost organizat  în contextul parteneriatului StartupCity Europe (orașele europene care susțin startupurile) și a avut-o ca ambasador pe Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. Printre oaspeții de seamă ai evenimentului s-a numărat și președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas.

Innowave Summit 2022 a fost organizat de Forumul de Afaceri Bulgar (Varna), Clusterul  de Educație C-EDU (Cluj-Napoca) și Municipiul Cluj-Napoca, în parteneriat cu Municipiul Varna – în activitățile strategice ale primei platforme pan-europene de colaborare și stimulare a start-up-urilor din Europa și din lume, Platforma Startup Cities, în care cele două orașe – Varna și Cluj-Napoca – funcționează ca membri fondatori.

Conferința Innowave a fost, așadar, un exemplu de bune practici în domeniul colaborării locale și regionale, în această parte a Europei. Innowave Summit 2022 s-a dovedit a fi una dintre cele mai semnificative conferințe de înaltă tehnologie din Europa de Sud-Est, cu accent principal pe digitalizarea sectorului privat și public și pe îmbunătățirea transformării digitale și a transferului de tehnologie în țările din Europa Centrală și de Est.

Inovarea pornește de la nivel local

„Inovarea pornește de la nivel local și acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să investim în acest sector cheie. Trebuie, de asemenea, să aducem toți actorii din ecosistem împreună: universitățile și primarii au un rol cheie de jucat în modelarea viitorului politicii de inovare.

Europa este lider în știință, are forțe industriale foarte puternice, acum este timpul să ne unim forțele și să avem o nouă Agendă Europeană de Inovare cu două obiective principale: pe de o parte trebuie să investim în domenii strategice, care sunt benefice pentru cetățenii noștri, cum ar fi energia, cultura, transportul, agricultura și, pe de altă parte, trebuie să conectăm diferitele ecosisteme ale zonelor de inovare regionale pentru a construi un ecosistem de inovare pan-european.

De aceea, mesajul venit de la Cluj-Napoca este atât de puternic: la acest eveniment avem actori locali, dar și primari și lideri locali veniți din alte zone ale Europei.

Acesta este singurul mod de a reuși: lucrând împreună, adunând comunități, investind în talentele noastre, afirmând că Cluj-Napoca, România și Europa sunt acasă”, a declarat comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

pmc15503

Președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas a apreciat eforturile făcute la nivelul celor două municipii, Cluj-Napoca și Varna de a crea platforma StartupCities.

„Este o mare onoare și un adevărat privilegiu pentru mine să mă aflu aici, în Cluj-Napoca, capitala IT-ului din România și unul dintre cele mai vibrante, deschise și curate orașe din România.

Aș dori să felicit administrația locală, care este, de departe, una dintre cele mai de succes administrații ale municipalităților din Europa, pentru munca extraordinară pe care a făcut-o până acum în multe aspecte ale vieții de zi cu zi, dar și în sectorul IT. Consider că acest eveniment, Innowave, este de o importanță extraordinară.

Comitetul European al Regiunilor susține cu toată forța eforturile de creare a ecosistemului pan-european, dar acest lucru va începe doar de la nivel local, cu implicarea primarilor și a regiunilor din toată Europa. Vreau să o felicit pentru munca sa extraordinară pe comisarul Mariya Gabriel, cu care am semnat un plan de acțiune pentru inovare.

Nu în cele din urmă, aș dori să anunț intenția orașului meu, Salonic, de a fi al treilea pilon de bază al Innowave. Împreună cu România și Bulgaria, cred că Grecia ar trebui să aibă o poziție în această inițiativă foarte importantă”, a subliniat Apostolos Tzitzikostas.

O viață mai bună pentru cetățeni

„Prezența la Cluj-Napoca, la acest eveniment, a comisarului european Mariya Gabriel și a președintelui Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas ne arată importanța Innowave Summit în domeniul inovării și tehnologiei.

Acest eveniment este extrem de relevant pentru ceea ce înseamnă viitorul Clujului, viitorul României și nu în ultimul rând viitorul Europei, pentru că abordează cele mai importante probleme cu care ne confruntăm în ziua de astăzi, de la independența energetică pe care trebuie să ne-o asigurăm față de Rusia până la problemele care țin de mediu, de diminuarea poluării, susținerea transportului nepoluant, o mai bună sănătate și calitate a vieții pentru comunitățile noastre.

Inovare înseamnă, până la urmă, soluții pentru o mai bună viață pentru cetățeni, dar și mai multe locuri de muncă mai bine plătite. Acestea se numără printre principalele motive pentru care organizăm astfel de evenimente. Am discutat cu doamna Comisar mai multe propuneri, printre acestea fiind și finanțarea în interiorul universităților din Cluj, dar și din Europa, a startup-urilor înființate de studenții care au idei creatoare.

Aceștia ar urma să primească o sumă de bani cu care să își dezvolte ideea și să creeze locuri de muncă și apoi să atragă alte investiții. Faptul că avem aici la Cluj-Napoca reprezentanți din 28 de țări este un semn că avem o Europă puternică și că împreună vom învinge mereu, indiferent de obstacolele pe care le vom întâmpina”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Idei inovatoare concepute la Cluj-Napoca

Evenimentul a reunit într-un singur loc cei mai buni experți în marketing, comerț electronic, servicii clienți, blockchain, servicii cloud, fintech și alte domenii de afaceri.

Cu această ocazie, au fost prezentate publicului larg o serie de produse inovative fabricate local precum și soluții dezvoltate la Cluj, în cadrul primei expoziții digitale de inovație din România.

Mașina electrică de pe Someș

pmcj8311

În centrul atenției s-a aflat conceptul E-Car, un prototip pentru o mașină electrică. Conceptul aparține Newcar4future, un startup românesc în care Voicu Oprean, fondator și CEO  AROBS Transilvania Software este investitor principal. Newcar4future este un startup românesc axat pe cercetare, dezvoltare și inovare pentru vehicule electrice.

Proiectul de dezvoltare a mașinii electrice a durat patru ani și a fost realizat de o echipă multidisciplinară la care s-au alăturat cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Mașina realizată de clujeni este echipată cu o baterie de 56 KW, are o autonomie estimată de 350 km și atinge o viteză maximă de 210 km/h.

Drumuri fondate pe plastic pentru un Cluj mai ecologic

Un alt produs inovator conceput la Cluj-Napoca este Littar, un material de fundație certificat din beton asfaltic realizat din deșeuri de plastic și sticlă, pentru care în prezent nu există tehnologie pentru reciclare.

Acesta reprezintă un produs inovator al viitorului care poate rezolva una dintre cele mai mari probleme ale lumii: deșeurile de plastic. Mai exact, Littar combină nevoia de infrastructură durabilă și accesibilă cu cantitățile enorme de deșeuri de plastic și sticlă gestionate greșit. Littar este un material de fundație ușor, cu proprietăți îmbunătățite față de alternativele sale convenționale.

Littar a fost conceput de compania clujeană The Climate Change. Compania a fost fondată pe baza filozofiei conform căreia orice soluție de îmbunătățire a ecosistemului trebuie să fie o sinergie de semnificație pentru public, efect pozitiv asupra mediului și caracterul practic al execuției.

Soluție de plată digitală incluzivă și accesibilă

MonePOS este o soluție de plată dezvoltată la Cluj, fără contact și fără hârtie, care constă în interconectarea directă a unui dispozitiv mic cu un sistem de încărcare, extrem de util în activități de tipul taximetriei, sau al comerțului din hale și piețe, sau de la festivaluri și evenimente – prin simplitatea și lipsa de expertiză pe care o necesită utilizarea acestui dispozitiv.

De asemenea, MonePOS este o soluție de accesibilitate și modernă care susține digitalizarea operațiunilor financiare desfășurate în diverse domenii de activitate- curier, livrare alimente, mobilitate urbană etc. Această soluție reprezintă o modalitate sigură și rapidă de a efectua plăți. Conexiunea se realizează prin bluetooth, Wifi și USB.

Lumină pentru nevăzători

Mariya Gabriel s-a întâlnit la Cluj-Napoca și cu una dintre cele 99 de companii inovative pe care Comisia Europeană le finanțează în acest an – în vederea susținerii dezvoltării de produse ale viitorului, generate de talentul local, european. Este vorba despre .lumen, o companie clujeană care beneficiază de finanțare europeană de 9.3 milioane de euro, prin programul European Innovation Council (EIC) Accelerator.

Acest startup dezvoltă un dispozitiv care le oferă nevăzătorilor o posibilitate de a gestiona acest handicap cu o tehnologie de înțelegere a mediului, capabilă de a oferi feedback folosind sunetul și impulsurile. .lumen este un startup românesc ce creează ochelari meniți să mărească independența nevăzătorilor.

Deși la nivel mondial sunt peste 40 milioane de nevăzători, cea mai avansată soluție – câinele ghid, poate fi găsită în doar 28 mii de exemplare. .lumen construiește sistemul care replică principalele funcții ale unui câine ghid fără dezavantajele ce îl fac o soluție puțin adoptată.

Fondat de Cornel Amariei în 2020, .lumen înseamnă doi ani mai târziu o echipă de 40 de cercetători și oameni de știință deja recunoscută la nivel mondial pentru premii precum Red Dot: Luminary, cea mai înaltă distincție de Design Industrial la nivel mondial.

Dincolo de revoluția ca serviciu și soluție oferită de .lumen, Comisia Europeană validează prin asocierea în această investiție și potențialul imens de generare de inovare și soluții disruptive ca alegere de carieră pentru tinerii antreprenori clujeni.

Startup clujean, calificat în finala competiției mondiale cu premii de 1.000.000 de dolari

Tot în cadrul Innowave Summit, în pitchul de calificare pentru Start-up World Cup 2022 –a fost ales să treacă mai departe proiectul Nooka Space, startupul care a proiectat prima rețea de birouri de proximitate din lume. Câștigarea competiției regionale Start-up World Cup califică Nooka Space pentru marea finală de la San Francisco, care va avea loc pe 30 septembrie 2022 și îi oferă șansa de a câștiga marele premiu de 1 milion de dolari.

Start-up World Cup este o competiție globală care reunește startup-uri de top, investitori și antreprenori din întreaga lume. În finala de la San Francisco vor concura startup-uri câștigătoare din competițiile regionale organizate în Europa, America de Nord, Asia, America de Sud, Africa și Australia. Nooka Space este startup-ul care a dezvoltat primul concept de birouri de proximitate inteligente și flexibile din lume.

Povestea lui Nooka a început în 2020, din dorința de a rescrie definiția spațiului de lucru și de a ajuta la construirea birourilor viitorului: mai inteligente, mai accesibile, mai flexibile, mai intime și mai prietenoase cu mediul.

Experiment educațional – FIX Cluj – sprijin pentru tinerii inovatori

Un alt exemplu de inovare locală a la Cluj este Fondul de Inovare și Experiment (FIX) Cluj – o inițiativă la nivel local, concentrată pe asigurarea unui context de suport, de la învățare la finanțarea experimentală a grupurilor de tineri din Cluj-Napoca, pentru a crea inițiative de antreprenoriat inovator, care pot avea un impact semnificativ în viitorul muncii.

Programul vine în ajutorul tinerilor prin granturi de până la 50.000 de Euro pentru a experimenta, testa și dezvolta ideile lor inovatoare. Programul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care locuiesc, lucrează sau studiază în Cluj-Napoca. FIX Cluj este o inițiativă a ecosistemului de inovare clujean.

FIX Cluj este implementat în cadrul unui parteneriat format de către Primăria Cluj-Napoca și Clusterul de Educație C-EDU care reunește instituțiile de marcă ale ecosistemului de învățământ clujean, managementul tehnic fiind asigurat de Grupul PONT. FIX Cluj a fost dezvoltat cu susținerea financiară a Fundației Botnar din Elveția și cu participarea activă a unei vaste rețele de parteneri instituționali și experți în crearea cadrului general printr-un proces inovator de co-design.

pmc15700

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Supraviețuitor al HOLOCAUSTULUI cu rădăcini clujene, în vizită la mormântul mamei sale din Cimitirul Evreiesc

Publicat

evreu 5

Rafael Teitelbaum, supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene, se află în Cluj-Napoca pentru a vizita mormântul mamei sale situat în Cimitirul evreiesc. Acesta a fost primit în cursul zilei de vineri de către viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

evreu 7

evreu 6

„Am avut plăcerea de a-l primi azi pe domnul Rafael Teitelbaum, de origine română, supraviețuitor al Holocaustului.
Născut la data de 29 iunie 1927, cu numele de Rudolf Teitelbaum, a avut-o ca mamă pe Hermina Teitelbaum (născută Rubinstein), prima violonistă a orchestrei Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

Dragostea lui Rafael pentru muzică și operă îl leagă de mama lui până astăzi. Hermina a murit la o vârstă fragedă în 1937 din cauze naturale. După ce tatăl său a fost diagnosticat cu tuberculoză, a ajuns la un orfelinat pentru copii evrei.

evreu 4

evreu 3

În iunie 1944 a fost deportat la Auschwitz, iar de acolo transferat în lagărul de concentrare Buchenwald. A fost eliberat din captivitate în 11 aprilie 1945 de trupele generalului Eisenhower. A ales să meargă la mandatul britanic al Palestinei, unde a rămas până în 1955, când s-a mutat în Brazilia și și-a constituit familia.

Cea mai mare avere a lui este familia sa: 1 fiu, 2 fiice, 7 nepoți și 10 strănepoți. În 2019, nepotul său a găsit mormântul mamei sale în Cimitirul Evreiesc din Cluj Napoca și a construit acolo o piatră funerară.

evreu 2

evreu 1

După 85 de ani de la moartea mamei sale, Rafael a putut în sfârșit să-i viziteze mormântul”, scrie viceprimarul pe Facebook.

Sursa/ Foto: Facebook Dan Stefan Tarcea

Citește mai departe

EVENIMENT

Sondaj în parteneriat cu UBB: Românii cred că schimbările climatice sunt reale. Câți vor să facă mai mult în privința deșeurilor

Publicat

De

Un sondaj de opinie despre protejarea mediului, reciclare și economia circulară a viitorului, realizat în parteneriat cu UBB, arată că aproape 80% dintre români cred că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile, motiv pentru care sunt dispuși să facă eforturi pentru protejarea mediului.

Românii cred că schimbările climatice sunt reale, într-o porție foarte mare și, mai mult, cel puțin la nivel declarativ, sunt dispuși să facă mai mult pentru a proteja mediul.

Astfel, peste 43% dintre participanții la sondaj spun că atunci când cumpără un produs sau un serviciu iau întotdeauna în considerare elemente precum ambalajul reutilizabil sau reciclabil sau eforturile companiei producătoare pentru protecția mediului.

De asemenea, 92,3% dintre respondenți au afirmat că ar fi dispuși să se întoarcă cu ambalajele sau alte deșeuri la magazin sau într-un centru de colectare separată.

Unde suntem, unde vrem să ajunge și de ce

Sondaj de opinie cu tema „AGENDA ROMÂNIA 2050. O conversație despre viitorul României; Capitolul 3: Percepția cu privire la protejarea mediului, reciclare, economia circulară a viitorului”, a fost realizat de INSCOP Research cu colaborarea cercetătorilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Referindu-se la importanța acestui tip de studii, dar și la implicarea mediului academic, prof. univ dr. Daniel David, rectorul UBB susține că: „O țară nu se construiește în lumea modernă fără știință, fără o abordare de tip „evidence-based” față de înțelegerea corectă a (1) unde suntem, (2) unde vrem să ajungem și de ce, (3) care este calea de urmat și cum o putem parcurge concret pentru a ajunge unde dorim.

Proiectul România Agenda 2050: O conversație despre viitorul României pornind de la opiniile românilor, al think tankului Strategic Thinking Group, este un astfel de proiect fundațional și mă bucur că Universitatea Babeș-Bolyai este unul din partenerii academici principali ai proiectului.

Voi milita de asemenea acest proiect să se coordoneze cu altele serioase pentru ca împreună să fundamenteze activ un proiect dinamic de țară, ca un motor al dezvoltării/modernizării cu funcționare continuă”, a spus Daniel David.

„Există suport public pentru măsuri menite să protejeze mediul”

Acest proiect își propune demararea unei conversații naționale despre politici publice esențiale pentru viitorul României pe termen lung având ca punct de plecare opiniile românilor culese printr-o serie de sondaje de opinie naționale, potrivit lui Remus Ioan Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group.

„Pornind de la ceea ce cred românii, dorim să încurajăm o conversație amplă a experților (din mediul academic, din sectorul public și privat) pe fiecare dintre temele proiectului.

Proiectul își propune realizarea mai multor studii sociologice pe șase zone majore de interes pentru viitorul României, fiecare împărțită în teme specifice: societatea viitorului, infrastructura viiorului, mediul și resursele viitorului, economia și afacerile viitorului, tehnologiile și meseriile viitorului și locul României în lumea viitorului”, a declarat și Remus Ștefureac.

La răndul său, prof. univ. dr. Ioan Hosu, directorul Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca afirmă că modul în care sunt gestionate problemele mediului, procesele ce țin de reciclarea, recuperarea și refolosirea unor materiale, aspectele legate de economia circulară reprezintă preocupări majore pe agenda decidenților politici, a companiilor private sau a organizațiilor neguvernamentale active în aceste domenii.

„Datele ne arată faptul că această preocupare există și la nivelul opiniei publice românești unde putem vedea un nivel foarte ridicat al susținerii unor măsuri în direcția gestionării în mod responsabil a provocărilor generate de schimbările climatice sau a eforturilor de păstrare a calității mediului.

Din datele pe care le avem la dispoziție reiese faptul că, în acest moment, în spațiul public românesc, sunt curente de opinie favorabile accelerării proceselor de trecere de la economia liniară la economia circulară și ca există suport public pentru măsuri menite să protejeze mediul”, a precizat acesta.

Sondaj realizat pe un eșantion de 1.500 de persoane

Sondajul a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie 2022, la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat și având drept parteneri academici Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eșantion de 1.500 de respondenți și este împărțită în mai multe capitole care vor fi publicate succesiv în perioada următoare.

Mai multe despre studiu AICI.

Citește mai departe

ECONOMIE

Centrală electrică FOTOVOLTAICĂ la Cluj. 600 de panouri instalate. Mai puţin cu 102 tone de CO2 pe an

Publicat

Electrică Furnizare a fost aleasă de compania Eckerle Automotive pentru realizarea proiectului de construcţie la cheie a unei centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de 314,82 kWp şi o producţie medie anuală de energie electrică estimată la 339 MWh, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Investiţia va ajuta la reducerea emisiilor de CO2 cu peste 102 de tone pe an.

Proiectul demarat în Cluj-Napoca a presupus instalarea modulelor fotovoltaice pe acoperişul fabricii Eckerle Automotive.

„Proiectul la cheie privind implementarea unei centrale electrice fotovoltaice pentru partenerul nostru Eckerle Automotive din Cluj-Napoca are o putere instalată totală de 314,82 kWp prin montarea a 594 de panouri fotovoltaice de 530Wp. Ne onorează faptul că Electrica Furnizare a fost selectată pentru realizarea acestui proiect de către o companie multinaţională de succes, proiect care va reduce emisiile de carbon cu peste 102 tone/ an şi va genera o reducere de costuri privind energia electrică utilizată.

Avem expertiza necesară pentru a oferi soluţii la cheie care să îndeplinească aşteptările partenerilor noştri de afaceri, precum predictibilitate în costurile cu furnizarea energiei electrice, reducerea amprentei de carbon şi creşterea eficienţei energetice. Suntem prezenţi la nivel naţional prin consultanţi de vânzări specializaţi care pot propune soluţii personalizate pentru toate segmentele de clienţi şi tipurile de industrie, beneficiile fiind vizibile imediat după implementarea proiectelor”, a declarat Iulian Matei, directorul Departamentului Clienţi Cheie Electrica Furnizare.

Compania Eckerle Automotive, parte a grupului PRETTL, are o experienţă de peste 50 de ani în tehnologia sistemelor de port-perii pentru motoarele electrice de acţionare a geamurilor, scaunelor, ştergătoarelor de parbriz folosite de toate mărcile auto. Aceste sisteme sunt fabricate pe linii de producţie complet automatizate, linii construite la rândul lor tot de către Eckerle Automotive.

Eckerle Automotive şi-a setat obiectivul de „zero emisii CO2” până în 2025

„Eckerle vrea să-şi aducă contribuţia la asigurarea unui viitor sustenabil, prietenos cu mediul înconjurător. În acest sens, am ales să facem acest pas şi să implementăm parteneriatul cu Electrică Furnizare, cu care avem o colaborare excelentă”, a declarat Andrei Trombitas, director general Eckerle Automotive România.

Cu o experienţă de peste 120 de ani în domeniul energiei, Electrică Furnizare a intrat, în anul 2020, pe piaţa de producţie de energie electrică din surse regenerabile, prin achiziţionarea Parcului Fotovoltaic Stăneşti, din judeţul Giurgiu, cu o capacitate de 7,5 MWp.

În prezent, compania are în implementare o serie de proiecte care implică livrarea de soluţii personalizate, la cheie, pentru producerea energiei verzi, aliniindu-se astfel la strategia Grupului Electrică ce vizează contribuţia la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, în contextul Pactului verde european.

Eckerle Automotive este o companie din Germania înfiinţată în 1970, un partener de încredere Bosch, lider mondial de referinţă pe piaţa automotive şi electrocasnice, de peste 30 de ani, specializat pe procese cu valoare adăugată importantă. Eckerle Automotive este preluat de grupul german PRETTL în anul 2020, ce deţine peste 90 de fabrici de profil pe mai multe continente: Europa, Asia, America de Nord, America Centrală.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Apă tot mai scumpă la Cluj. O femeie și-a umplut sticle din plastic din fântâna de pe Bulevardul Eroilor

Publicat

apa ero 1

O femeie a fost surprinsă, vineri, în timp ce își umplea mai multe sticle cu apă din fântâna arteziană de pe Bulevardul Eroilor.

”Este scumpă apa la Cluj, dar bine că este fântână gratis. Apa de acasă este pe bani, contorul merge.

Nu mai bine venim să luăm apă pe gratis, să udăm florile sau cine știe ce?

Era o doamnă în toată firea”, a spus un cititor al Cluj24.

apa ero 2

Alții se scaldă în fântâna de pe Eroilor

Când a văzut că este filmată, femeia a renunțat să umple cu apă toate cele patru sticle pe care le avea, astfel că a plecat doar cu jumătate din pradă.

”Alții se scaldă aici în fântâna asta din centrul Clujului, alții își duc acasă apă. Clujul de cinci stele…”, a mai spus clujeanul.

apa ero 3

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate