Connect with us

ECONOMIE

FOTO. Inovarea la nivel local, cheia dezvoltării comunităților

Publicat


pmcj7309

În Cluj-Napoca, noile tehnologii sunt utilizate pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, orașul având ca misiune fundamentală transformarea digitală în dezvoltarea sa pe termen lung. În acest context, inovarea la nivel local joacă un rol cheie și va aduce orașului mai multă vizibilitate, iar în perspectivă o dimensiune globală.

Primul eveniment de inovare din sud-estul Europei post pandemie a fost organizat la Cluj-Napoca în perioada 19-20 mai. Innowave Summit 2022 a fost organizat  în contextul parteneriatului StartupCity Europe (orașele europene care susțin startupurile) și a avut-o ca ambasador pe Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. Printre oaspeții de seamă ai evenimentului s-a numărat și președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas.

Innowave Summit 2022 a fost organizat de Forumul de Afaceri Bulgar (Varna), Clusterul  de Educație C-EDU (Cluj-Napoca) și Municipiul Cluj-Napoca, în parteneriat cu Municipiul Varna – în activitățile strategice ale primei platforme pan-europene de colaborare și stimulare a start-up-urilor din Europa și din lume, Platforma Startup Cities, în care cele două orașe – Varna și Cluj-Napoca – funcționează ca membri fondatori.

Conferința Innowave a fost, așadar, un exemplu de bune practici în domeniul colaborării locale și regionale, în această parte a Europei. Innowave Summit 2022 s-a dovedit a fi una dintre cele mai semnificative conferințe de înaltă tehnologie din Europa de Sud-Est, cu accent principal pe digitalizarea sectorului privat și public și pe îmbunătățirea transformării digitale și a transferului de tehnologie în țările din Europa Centrală și de Est.

Inovarea pornește de la nivel local

„Inovarea pornește de la nivel local și acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să investim în acest sector cheie. Trebuie, de asemenea, să aducem toți actorii din ecosistem împreună: universitățile și primarii au un rol cheie de jucat în modelarea viitorului politicii de inovare.

Europa este lider în știință, are forțe industriale foarte puternice, acum este timpul să ne unim forțele și să avem o nouă Agendă Europeană de Inovare cu două obiective principale: pe de o parte trebuie să investim în domenii strategice, care sunt benefice pentru cetățenii noștri, cum ar fi energia, cultura, transportul, agricultura și, pe de altă parte, trebuie să conectăm diferitele ecosisteme ale zonelor de inovare regionale pentru a construi un ecosistem de inovare pan-european.

De aceea, mesajul venit de la Cluj-Napoca este atât de puternic: la acest eveniment avem actori locali, dar și primari și lideri locali veniți din alte zone ale Europei.

Acesta este singurul mod de a reuși: lucrând împreună, adunând comunități, investind în talentele noastre, afirmând că Cluj-Napoca, România și Europa sunt acasă”, a declarat comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

pmc15503

Președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas a apreciat eforturile făcute la nivelul celor două municipii, Cluj-Napoca și Varna de a crea platforma StartupCities.

„Este o mare onoare și un adevărat privilegiu pentru mine să mă aflu aici, în Cluj-Napoca, capitala IT-ului din România și unul dintre cele mai vibrante, deschise și curate orașe din România.

Aș dori să felicit administrația locală, care este, de departe, una dintre cele mai de succes administrații ale municipalităților din Europa, pentru munca extraordinară pe care a făcut-o până acum în multe aspecte ale vieții de zi cu zi, dar și în sectorul IT. Consider că acest eveniment, Innowave, este de o importanță extraordinară.

Comitetul European al Regiunilor susține cu toată forța eforturile de creare a ecosistemului pan-european, dar acest lucru va începe doar de la nivel local, cu implicarea primarilor și a regiunilor din toată Europa. Vreau să o felicit pentru munca sa extraordinară pe comisarul Mariya Gabriel, cu care am semnat un plan de acțiune pentru inovare.

Nu în cele din urmă, aș dori să anunț intenția orașului meu, Salonic, de a fi al treilea pilon de bază al Innowave. Împreună cu România și Bulgaria, cred că Grecia ar trebui să aibă o poziție în această inițiativă foarte importantă”, a subliniat Apostolos Tzitzikostas.

O viață mai bună pentru cetățeni

„Prezența la Cluj-Napoca, la acest eveniment, a comisarului european Mariya Gabriel și a președintelui Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas ne arată importanța Innowave Summit în domeniul inovării și tehnologiei.

Acest eveniment este extrem de relevant pentru ceea ce înseamnă viitorul Clujului, viitorul României și nu în ultimul rând viitorul Europei, pentru că abordează cele mai importante probleme cu care ne confruntăm în ziua de astăzi, de la independența energetică pe care trebuie să ne-o asigurăm față de Rusia până la problemele care țin de mediu, de diminuarea poluării, susținerea transportului nepoluant, o mai bună sănătate și calitate a vieții pentru comunitățile noastre.

Inovare înseamnă, până la urmă, soluții pentru o mai bună viață pentru cetățeni, dar și mai multe locuri de muncă mai bine plătite. Acestea se numără printre principalele motive pentru care organizăm astfel de evenimente. Am discutat cu doamna Comisar mai multe propuneri, printre acestea fiind și finanțarea în interiorul universităților din Cluj, dar și din Europa, a startup-urilor înființate de studenții care au idei creatoare.

Aceștia ar urma să primească o sumă de bani cu care să își dezvolte ideea și să creeze locuri de muncă și apoi să atragă alte investiții. Faptul că avem aici la Cluj-Napoca reprezentanți din 28 de țări este un semn că avem o Europă puternică și că împreună vom învinge mereu, indiferent de obstacolele pe care le vom întâmpina”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Idei inovatoare concepute la Cluj-Napoca

Evenimentul a reunit într-un singur loc cei mai buni experți în marketing, comerț electronic, servicii clienți, blockchain, servicii cloud, fintech și alte domenii de afaceri.

Cu această ocazie, au fost prezentate publicului larg o serie de produse inovative fabricate local precum și soluții dezvoltate la Cluj, în cadrul primei expoziții digitale de inovație din România.

Mașina electrică de pe Someș

pmcj8311

În centrul atenției s-a aflat conceptul E-Car, un prototip pentru o mașină electrică. Conceptul aparține Newcar4future, un startup românesc în care Voicu Oprean, fondator și CEO  AROBS Transilvania Software este investitor principal. Newcar4future este un startup românesc axat pe cercetare, dezvoltare și inovare pentru vehicule electrice.

Proiectul de dezvoltare a mașinii electrice a durat patru ani și a fost realizat de o echipă multidisciplinară la care s-au alăturat cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Mașina realizată de clujeni este echipată cu o baterie de 56 KW, are o autonomie estimată de 350 km și atinge o viteză maximă de 210 km/h.

Drumuri fondate pe plastic pentru un Cluj mai ecologic

Un alt produs inovator conceput la Cluj-Napoca este Littar, un material de fundație certificat din beton asfaltic realizat din deșeuri de plastic și sticlă, pentru care în prezent nu există tehnologie pentru reciclare.

Acesta reprezintă un produs inovator al viitorului care poate rezolva una dintre cele mai mari probleme ale lumii: deșeurile de plastic. Mai exact, Littar combină nevoia de infrastructură durabilă și accesibilă cu cantitățile enorme de deșeuri de plastic și sticlă gestionate greșit. Littar este un material de fundație ușor, cu proprietăți îmbunătățite față de alternativele sale convenționale.

Littar a fost conceput de compania clujeană The Climate Change. Compania a fost fondată pe baza filozofiei conform căreia orice soluție de îmbunătățire a ecosistemului trebuie să fie o sinergie de semnificație pentru public, efect pozitiv asupra mediului și caracterul practic al execuției.

Soluție de plată digitală incluzivă și accesibilă

MonePOS este o soluție de plată dezvoltată la Cluj, fără contact și fără hârtie, care constă în interconectarea directă a unui dispozitiv mic cu un sistem de încărcare, extrem de util în activități de tipul taximetriei, sau al comerțului din hale și piețe, sau de la festivaluri și evenimente – prin simplitatea și lipsa de expertiză pe care o necesită utilizarea acestui dispozitiv.

De asemenea, MonePOS este o soluție de accesibilitate și modernă care susține digitalizarea operațiunilor financiare desfășurate în diverse domenii de activitate- curier, livrare alimente, mobilitate urbană etc. Această soluție reprezintă o modalitate sigură și rapidă de a efectua plăți. Conexiunea se realizează prin bluetooth, Wifi și USB.

Lumină pentru nevăzători

Mariya Gabriel s-a întâlnit la Cluj-Napoca și cu una dintre cele 99 de companii inovative pe care Comisia Europeană le finanțează în acest an – în vederea susținerii dezvoltării de produse ale viitorului, generate de talentul local, european. Este vorba despre .lumen, o companie clujeană care beneficiază de finanțare europeană de 9.3 milioane de euro, prin programul European Innovation Council (EIC) Accelerator.

Acest startup dezvoltă un dispozitiv care le oferă nevăzătorilor o posibilitate de a gestiona acest handicap cu o tehnologie de înțelegere a mediului, capabilă de a oferi feedback folosind sunetul și impulsurile. .lumen este un startup românesc ce creează ochelari meniți să mărească independența nevăzătorilor.

Deși la nivel mondial sunt peste 40 milioane de nevăzători, cea mai avansată soluție – câinele ghid, poate fi găsită în doar 28 mii de exemplare. .lumen construiește sistemul care replică principalele funcții ale unui câine ghid fără dezavantajele ce îl fac o soluție puțin adoptată.

Fondat de Cornel Amariei în 2020, .lumen înseamnă doi ani mai târziu o echipă de 40 de cercetători și oameni de știință deja recunoscută la nivel mondial pentru premii precum Red Dot: Luminary, cea mai înaltă distincție de Design Industrial la nivel mondial.

Dincolo de revoluția ca serviciu și soluție oferită de .lumen, Comisia Europeană validează prin asocierea în această investiție și potențialul imens de generare de inovare și soluții disruptive ca alegere de carieră pentru tinerii antreprenori clujeni.

Startup clujean, calificat în finala competiției mondiale cu premii de 1.000.000 de dolari

Tot în cadrul Innowave Summit, în pitchul de calificare pentru Start-up World Cup 2022 –a fost ales să treacă mai departe proiectul Nooka Space, startupul care a proiectat prima rețea de birouri de proximitate din lume. Câștigarea competiției regionale Start-up World Cup califică Nooka Space pentru marea finală de la San Francisco, care va avea loc pe 30 septembrie 2022 și îi oferă șansa de a câștiga marele premiu de 1 milion de dolari.

Start-up World Cup este o competiție globală care reunește startup-uri de top, investitori și antreprenori din întreaga lume. În finala de la San Francisco vor concura startup-uri câștigătoare din competițiile regionale organizate în Europa, America de Nord, Asia, America de Sud, Africa și Australia. Nooka Space este startup-ul care a dezvoltat primul concept de birouri de proximitate inteligente și flexibile din lume.

Povestea lui Nooka a început în 2020, din dorința de a rescrie definiția spațiului de lucru și de a ajuta la construirea birourilor viitorului: mai inteligente, mai accesibile, mai flexibile, mai intime și mai prietenoase cu mediul.

Experiment educațional – FIX Cluj – sprijin pentru tinerii inovatori

Un alt exemplu de inovare locală a la Cluj este Fondul de Inovare și Experiment (FIX) Cluj – o inițiativă la nivel local, concentrată pe asigurarea unui context de suport, de la învățare la finanțarea experimentală a grupurilor de tineri din Cluj-Napoca, pentru a crea inițiative de antreprenoriat inovator, care pot avea un impact semnificativ în viitorul muncii.

Programul vine în ajutorul tinerilor prin granturi de până la 50.000 de Euro pentru a experimenta, testa și dezvolta ideile lor inovatoare. Programul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care locuiesc, lucrează sau studiază în Cluj-Napoca. FIX Cluj este o inițiativă a ecosistemului de inovare clujean.

FIX Cluj este implementat în cadrul unui parteneriat format de către Primăria Cluj-Napoca și Clusterul de Educație C-EDU care reunește instituțiile de marcă ale ecosistemului de învățământ clujean, managementul tehnic fiind asigurat de Grupul PONT. FIX Cluj a fost dezvoltat cu susținerea financiară a Fundației Botnar din Elveția și cu participarea activă a unei vaste rețele de parteneri instituționali și experți în crearea cadrului general printr-un proces inovator de co-design.

pmc15700Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT la 4,97 lei

Publicat

euro pixabay

Creșterea aversiunii față de risc a depreciat moneda unică și valutele de la marginea zonei euro, inclusiv leul.

După ce cursul euro a scăzut marți la 4,9686 lei, minimul ultimelor două luni, acesta a crescut la jumătatea săptămânii la 4,97 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,967 – 4,971 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT la 4,97 lei

Piața monetară a fost stabilă, în condițiile existenței unui excedent de monedă națională în piață, de circa 60 miliarde lei, care în loc să meargă în economie prin creditare, ajunge la BNR, pentru a profita de dobânda la facilitatea de depozit care este de 6%.

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,11%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a oprit la 6,12%, valoare apropiată de cea din 22 mai 2022.

Moneda americană s-a apreciat față de principalele monede,inclusiv euro, înainte de publicarea unor date economice fundamentale venite din partea economiei Statelor Unite.

„Euro a pierdut teren și în fața francului elvețian și a lirei sterline”

Îmbunătățirea redusă din februarie a încrederii consumatorilor din zona euro, ceea ce indică existența unor sentimente de pesimism, au depreciat moneda unică la 1,0796 – 1,0848 dolari, astfel că media monedei americane a crescut de la 4,5785 la 4,5955 lei.

Euro a pierdut teren și în fața francului elvețian și a lirei sterline, iar cursul acestora a crescut la 5,2225 lei, respectiv 5,8118 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut marginal la 299,4697 lei, în timp ce metalul galben a scăzut la 2.025 – 2.032 dolari.

În regiune, media monedei poloneze s-a depreciat la 4,3116 zloți/euro iar a celei maghiare la 391,26 forinți/euro.

Bitcoin a atins un nou maxim al ultimilor doi ani de 59.875 dolari și se apropie de maximul de 68.990,90 dolari atin în noiembrie 2021. Și celelalte criptomonede au profitat de avansul luat de principala monedă digitală. Ethereum s-a apreciat la 3.232 – 3.370 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Expoziție de SUPERCARS în Iulius Mall Cluj: Lamborghini Urus, Audi R8, Mercedes-Benz AMG și multe altele

Publicat

Culori îndrăznețe, design aerodinamic și mulți cai putere sub capotă îi așteaptă pe clujeni la Iulius Mall, în această săptămână. Best Rally Challenge a venit cu o expoziție pentru fanii mașinilor puternice, iar până pe 20 martie pasionații sunt așteptați să admire bijuteriile pe patru roți expuse în Iulius Mall.

Best Rally Challenge, evenimentul care aliniază la linia de start unele dintre cele mai puternice mașini, vine cu o expoziție auto în Iulius Mall, în cadrul căreia curioșii pot vedea o parte dintre mașinile momentului. Puterea, viteza și manevrabilitatea sunt printre cele mai importante caracteristici pentru mașinile din clasa supercars expuse până pe 20 martie 2024, în zona Zara din Iulius Mall.

Expoziție de SUPERCARS în Iulius Mall Cluj: Lamborghini Urus, Audi R8, Mercedes-Benz AMG și multe altele

Un model de Lamborghini Urus Performante, dar și un Lamborghini Aventador SVJ Limited Edition 1 of 800, care impresionează, atât prin designul distinctiv, cât și prin motorizarea puternică, un BMW 840 dotat cu M Aerodynamics Package și M Sport Pachet, un Audi R8 și un Mercedes-Benz AMG GT S Coupe sunt o parte dintre mașinile pe care curioșii le pot vedea în Iulius Mall.

Atmosfera, adrenalina și bucuria raliului se vor resimți în Iulius Mall, vineri, 1 martie, când moderatorii de la postul național Radio Impuls vor avea o emisiune live în cadrul expoziției. Evenimentul din Iulius Mall vine și cu surprize și giveaway-uri pentru cei care vizitează expoziția de mașini.

Vino în Iulius Mall și descoperă mașinile din clasa supercars!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Soluțiile lui Viorel Băltărețu

Publicat

Viorel Băltărețu USR

USR a organizat, miercuri, ultima dezbatere din cadrul alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la Primăria Cluj-Napoca, între cei trei membri rămași în finală, Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Candidatul la primărie va fi anunțat duminică, 3 martie, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca.

Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Unul dintre cei trei finaliști, deputatul Viorel Băltărețu, care este și președintele USR Cluj-Napoca, a arătat care sunt soluțiile sale pentru dezvoltarea orașului.
”Construirea centurii ocolitoare în patru ani, construirea de școli, grădinițe și creșe în fiecare cartier, iar pentru acest proiect începem cu Bună Ziua și Borhanci. Voi susține un urbanism fără compromisuri și favoritisme”, a spus Băltărețu.

Acesta afirmat că va pleda pentru un smart city adevărat, ceea ce presupune ca 99% din administrația locală să fie digitalizată, iar colectarea și utilizarea datelor de interes public să se facă în folosul comunității.

USR, cea mai importantă forță a opoziției locale

Viorel Băltărețu USR

”Cluj-Napoca are nevoie de un Aqua park și de un patinoar tot anul, de parcări moderne în cartiere și park and ride la intrările în oraș. De asemenea, sunt pentru un mediu de afaceri competitiv, susținut și implicat în decizii”, a precizat Viorel Băltărețu.

Deputatul de Cluj a mai spus că USR este cea mai importantă forță politică de opoziție la Cluj, capabilă să soluționeze problemele cronice ale municipiului și să coaguleze în jurul ei pe toți clujenii care vor mai mult de la Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Publicat

„U” Cluj și Farul Constanța s-au întâlnit miercuri, 28 februarie, pe Cluj Arena în etapa a 28-a din Superliga României. Partida s-a încheiat cu victoria crucială obținută de clujeni, păstrând astfel reale șansele la calificarea în play-off.

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Masoero, Mitrea, Roger – Silaghi, Simion, Bic, Roguljic – Popa, Nistor

REZERVE: Iliev – Anselmo, Chintes, Doukoure, Fossati, Gheorghe, Ilie, Oancea, Pițian, Rus

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Farul Constanța: Buzbuchi – Boli, Larie, Popescu, Kiki – Vina, Queiros, Grameni – Ganea, Munteanu, Budescu

REZERVE: Musat – Banu, Cojocaru, Deaconu, Doicaru, Dussaut, Nedelcu, Rivaldinho, Sirbu, Stoian

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

ARBITRU: Istvan Kovacs

 „U” Cluj obține cele 3 puncte care o duc printre favoritele la ultimul loc de play-off

Prima repriză a început cu Farul Constanța protagonistă care beneficiază de o lovitură liberă în minutul 11 executată foarte bine de Vină, mingea fiind mai apoi deviată de atacantul Luis Munteanu care trimite puțin pe lângă poarta apărată de Gorcea.

Prima ocazie a gazdelor vine în minutul 19 când Simion a trimis o minge lungă pentru atacantul Daniel Popa care s-a luptat și a reușit să tragă periculos, dar Buzbuchi a intervenit salvator cu piciorul drept și păstrează tabela la 0-0.

Clujenii continuă atacurile și în minutul 29 Dan Nistor recuperează la 30 metri și balonul ajunge la Roguljic care trage în forță, dar Buzbuchi intervine din nou salvator și păstrează tabela neschimbată.

Scorul este deschis în minutul 34 când căpitanul Farului face o greșeală colosală în defensivă și Daniel Popa recuperează crucial, urmând să îi paseze lui Dan Nistor care îndeplinește o simplă formalitate și trimite balonul în poarta goală, scorul devenind 1 la 0 în favoarea clujenilor, acesta fiind și scorul pauzei.

Verificare VAR la o intervenție a lui Gorcea

Repriza secundă începe tot cu gazdele pe atac, în minutul 46 o deviere a lui Robert Silaghi îl lasă pe Ante Roguljic singur cu portarul constanțean, dar acesta intervine salvator și menține scorul 1 la 0.

Primul șut pe spațiul porții al Farului s-a lăsat așteptat până în minutul 48 când Budescu trimite în forță, dar Gorcea intervine fără prea mari probleme.

În minutul 83 o intervenție a portarului Gorcea a fost verificată la VAR, dar arbitrii au decis că intervenția portarului nu a fost destul de dură pentru a fi dictată lovitură de la 11 metri.

Ultima ocazie a partidei a aparținut Farului prin Ionuț Cojocaru care a avut o fază individuală în urma căreia a trimis spre poarta lui Gorcea, dar acesta intervine fără prea mari probleme și scorul rămâne 1 la 0 pentru clujeni care obțin a patra victorie din acest sezon pe teren propriu și ajung pe locul 6 cu 38 de puncte.

Cosmin Olaru

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax