Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Inaugurarea oficială a 2 drumuri județene din Cluj. Alin Tișe: Trei comune vor trece într-o altă etapă de dezvoltare

Publicat


drumuri judetene Tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a participat, marți, la inaugurarea oficială a două drumuri județene DJ 107P (DN 1) Gilău – Mărișel – (DN 1R) și DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, alături de primarii din Gilău, Mănăstireni și Mărișel.

”Drumul Gilău-Mărișel, de aproape 45 de km, este unul important pentru județul Cluj. Am realizat 15 poduri, 80 de podețe, 352 de accese în curțile oamenilor, am realizat rigole pe ambele părți ale drumului. Putem spune că este un drum care va duce la dezvoltarea zonei.

Lucrările au fost finanțate din fonduri europene de 20 de milioane de euro, iar noi vom continua în zonă și cu introducerea apei potabile pentru Mănăștireni- Râșca- Beliș și Mărișel.

Putem spune că o primă etapă de dezvoltare a acestei zone s-a încheiat, urmând ca aceste comune să treacă într-o altă etapă de dezvoltare”, a spus Tișe.

Ce au prevăzut lucrările

drumuri judetene

Lucrările de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 107P (DN 1) – Gilău – Mărișel – DN 1R au fost executate în cadrul proiectului cu finanțare europeană având ca obiect „Modernizarea și reabilitarea Traseului județean 4 format din sectoare de drum ale drumurilor județene DJ 107P și DJ 107N, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord” .

Operațiunile, în totalitatea lor, au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum, realizarea a 352 de accese la proprietăți, 79 de podețe, 5,824 de kilometri de rigole de acostament, 9,543 kilometri de șanțuri și rigole pereate, 617 metri de rigole carosabile, precum și montarea de parapete metalici pe o lungime însumată de 15,236 kilometri.

De asemenea, au fost realizate lucrări de marcaje și semnalizare rutiere. Lucrările de reabilitare au vizat totodată și nu mai puțin de 14 poduri.

Lucrările au fost executate de Asocierea Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL și au o valoare totală de 104.960.152,90 lei (fără TVA).

 Alt proiect european

Un alt proiect european al Consiliului Județean Cluj, care a fost finalizat și recepționat, este cel care vizează lucrările de modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău.

De o mare complexitate, lucrările s-au executat în baza proiectului având ca obiect ”Servicii de actualizare expertiză tehnică, proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, între km 36+050 și km 59+000, L=22,950 km”.

Astfel, în urma finalizării lucrărilor, sectorul de drum în lungime de aproape 23 de kilometri a fost, inclusiv, asfaltat integral.

Operațiunile au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum, consolidarea a trei porțiuni instabile de drum, dar și lucrări de reabilitare a suprastructurii și infrastructurii a nu mai puțin de șapte poduri.

De asemenea, au fost executate lucrări de asigurare a scurgerii apelor și a esteticii rutiere, precum și de semnalizare și marcaje rutiere.

Investiția, în valoare de 38.149.514,11 lei (fără TVA), a fost executată de SC Diferit AG SRL și a fost finanțată atât de la bugetul județului, cât și din fonduri europene.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cluj-Napoca, al doilea oraș de pe harta Urban Playfield. Evenimentul aduce bucuria jocului în inima orașului

Publicat

De

Urban Playfield la Cluj-Napoca

Urban Playfield, festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari, continuă la Cluj-Napoca, orașul în care a fost inițiat.

Pentru prima oară, evenimentul va avea loc în centrul orașului, în cea mai nouă zonă pietonală, punct de atracție pentru comunitate și turiști, aflată pe străzile Mihail Kogălniceanu și Universității.

Clujenii sunt așteptați la mișcare și multe jocuri, sâmbătă și duminică, 25-26 mai. Accesul este, ca de obicei, gratuit.

Cluj-Napoca, al doilea oraș de pe harta Urban Playfield. Evenimentul aduce bucuria jocului în inima orașului

Evenimentul organizat de către echipa Sports Festival, realizat în parteneriat cu Raiffeisen Bank România, are de anul acesta o formă extinsă la nivel național.

După mai multe sesiuni organizate în Cluj-Napoca, el a devenit acum un eveniment itinerant care unește prin joacă 10 orașe din țară.

Startul s-a dat la Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina, în 18-19 mai.

„Cluj-Napoca este locul unde totul a început pentru Urban Playfield. Este minunat să vedem comunitatea adunându-se în locurile dragi din oraș pentru a se bucura de jocurile copilăriei.

Anul acesta, evenimentul devine o platformă națională, și suntem entuziasmați să împărtășim această energie vibrantă în inima Clujului, cu ajutorul comunității care ne-a susținut de la început”, a declarat Mirel Alexa, organizator Urban Playfield.

Hai la joacă! Programul Urban Playfield

Cei care vin la Urban Playfield pot să descopere o varietate largă de sporturi și activități: volei, tenis, baschet, escaladă, biliard cu piciorul, badminton, roundnet, șah, fotbal, tenis de masă, cornhole, într-un cadru plin de voie bună.

Weekendul dedicat orașului Cluj-Napoca va include, pe lângă activități sportive, demonstrații ale cluburilor locale, concursuri cu premii, animații stradale și multe alte surprize.

Duminică, 26 mai, de la 16:00, copiii sunt invitați la teatru de păpuși stradal și să descopere astfel povestea Micului Prinț.

Programul complet al Urban Playfield Cluj-Napoca va fi anunțat joi, 23 mai, pe site-ul oficial urbanplayfield.ro/ și pe paginile de sociale media.

Program general Urban Playfield 2024:

  • 10:00: Deschiderea oficială a evenimentului; Activități organizate pe parcursul zilei: invitații la joacă, demonstrații sportive prezentate de cluburi locale, concursuri cu premii, clase de dansuri moderne, majorete și zumba, activități pentru copii și alte suprize;
  • Publicul va avea la dispoziție zonă de mâncare, apă și răcoritoare, precum și zone de relaxare;
  • 21:00: Închiderea oficială a programului zilei.

Misiunea Urban Playfield

  • Promovarea dreptului la joacă: Urban Playfield promovează ideea că joaca este un drept universal, indiferent de vârstă sau condiție socială și încurajează pe toată lumea să redescopere plăcerea mișcării și a sportului într-un cadru distractiv și relaxant.
  • Promovarea sportului ca joacă: Sportul nu trebuie să fie doar o activitate fizică, ci și o sursă de bucurie, energie și conexiune între oameni.
  • Transformarea spațiilor urbane: Urban Playfield transformă spațiile din orașe, aflate la îndemâna oricui, în adevărate zone de joacă, unde fiecare poate să se distreze prin sport. Demonstrează comunităților locale că sportul și joaca pot fi integrate în viața de zi cu zi, chiar și în mijlocul agitației urbane.

Urban Playfield este un proiect care face un tur national, în 10 orașe din țară, dedicate jocului și sportului de masa. Fiecărui oraș-gazdă îi este dedicat un weekend cu o varietate de activități sportive și divertisment pentru toți participanții, indiferent de vârstă.

Accesul la eveniment este gratuit.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj câștigă un nou meci în finala Ligii cu CSM CSU Oradea și duce scorul general la 3-1

Publicat

De

U-BT Cluj câștigă un nou meci în finala Ligii cu CSM CSU Oradea

Parcurs fabulos pentru echipa clujeană de baschet U-BT, care a câștigat un nou meci în finala Ligii Naționale.

U-BT a disputat, luni, cel de al patrulea meci al finalei pe terenul rivalilor de la CSM CSU Oradea și a reușit o nouă victorie spectaculoasă.

U-BT Cluj câștigă un nou meci în finala Ligii cu CSM CSU Oradea și duce scorul general la 3-1

Jucătorii clujeni s-au regrupat pentru acest meci jucat în deplasare. CSM CSU Oradea – U-BT Cluj s-a încheiat cu scorul 80-108.

La pauză, U-BT Cluj conducea cu 58-28.

Cei mai buni marcatori ai U-BT au fost Bryce Jones (25 de puncte, 4 recuperări, 3 pase decisive, 10/10 la libere) și Patrick Richard (22 de puncte, 6 recuperări, 5 pase decisive, 6/7 de la distanță).

Sezon perfect pentru U-BT

În actualul sezon al Ligii Naționale, U-BT Cluj nu a pierdut niciun meci, până la finală.

CSM CSU Oradea a reușit să câștige meciul 3 al finalei, care s-a disputat sâmbătă, 18 mai. Victoria orădenilor a fost una „la mustață”, practic la doar 2 puncte diferență (94-92).

Primele două meciuri dintre cele două echipe s-au disptat la Cluj-Napoca și au fost câștigate de U-BT.

Finala se mută la Cluj. Meciul 5 va avea loc la BTarena joi, 23 mai, de la ora 19.00.

Foto: Facebook/ U-BT Cluj

 

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Test de sinceritate. Remus Lăpușan: Am un proiect de sprijinire a producătorilor agricoli din Cluj

Publicat

test remus

Remus Lăpușan, candidat pentru Consiliul Județean Cluj din partea PSD, vorbește la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean despre proiectele pe care le propune clujenilor în campania electorală.

Lăpușan spune că a observat un interes din partea alegătorilor, chiar și a celor din mediul rural pentru alegerile locale.

Acesta propune un proiect care vine în sprijinul producătorilor agricoli din județul Cluj, care ar fi sprijiniți să își vândă produsele în Cluj-Napoca, prin organizarea unei mari piețe volante în Parcul Central.

CMF: 21240002

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Au început lucrările la Centrul de persoane vârstnice de pe Calea Baciului. Clădirea veche, „culcată” la pământ

Publicat

S-a dat startul lucrărilor la viitorul Centru pentru persoane vârstnice de pe Calea Baciului numărul 18. A început demolarea clădiri care găzduia fosta Școală Generală nr. 9 din municipiu.

Luni, 20 mai, au demarat lucrările la viitorul „Centru rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârstnice” de pe str. Calea Baciului nr. 18. Cu această ocazie, primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și reprezentanți ai constructorului viitoarei clădiri au efectuat o vizită pe șantierul viitorului cămin pentru persoane vârstnice.

Au început lucrările la Centrul de persoane vârstnice de pe Calea Baciului

Primăria investește circa 6 milioane de euro din fonduri proprii pentru edificarea centrului pentru vârstnici.

Construcția are termen de execuție 20 de luni de la acest moment. Astfel, dacă graficul va fi respectat de constructor, centrul ar urma să fie finalizat în luna februarie 2026. Viitorul imobli va fi certificat drept „clădire verde”.

„Vă mulțumesc pentru faptul că ați venit aici, pe Calea Baciului, pe locația unde construim Centrul pentru persoane vârstnice din Cluj-Napoca, un centru de îngrijire pentru seniorii cetății. O investiție de 6 milioane de euro, cu 20 de luni pentru execuție. Cu alte cuvinte, în 1 februarie 2026, dacă constructorul este serios – și nu am motive să mă îndoiesc – va termina această lucrare.

Este primul cămin pentru persoane vârstnice pe care îl construiește Primăria municipiului Cluj-Napoca, ca o formă de respect și de prețuire pentru munca seniorilor Clujului în decursul anilor. Acest centru este pentru persoane care nu au probleme majore de sănătate, nu este precum centru de pe 21 Decembrie pentru persoane cu dizabilități, este un centru pentru seniorii cetății care doresc să petreacă o viață de calitate la vârsta senioratului, având acces la cele mai înalte servicii pe care le poate avea”, a declarat primarul Emil Boc.

70 de locuri pentru vârstnicii fără aparținători

Centrul va avea o capacitate de 70 de locuri, în camere de una sau de două persoane. Serviciile oferite de acest centru se vor adresa vârstnicilor fără probleme deosebite de sănătate, care nu au aparținători și au un nivel scăzut al veniturilor.

Aceasta investiție are 70 de locuri, într-o clădire cu subsol, parter și două etaje și care are toate facilitățile necesare pentru o viață de calitate la vârsta senioratului. Cu alte cuvinte, aici vor putea opta să vină seniori ai cetății care nu au aparținători, adică nu are cineva grijă de ei, nu locuiesc cu cineva, au nivel de venituri mai mici decât ceilalți și, în consecință, aici pot să petreacă o viață de seniorat de calitate. Obiectivul acestei investiții este acela de a oferi seniorilor Clujului accesul la o viață de calitate”, a mai arătat edilul.

Condiții decente de trai pentru seniori

Persoanele în vârstă vor avea facilități la nivel european în viitorul centru, cu parc pentru activități fizice în aer liber, bibliotecă, spații de socializare, acces la calculatoare, la activități de fizioterapie și recuperare.

„Avem grijă în egală măsură de copii, prin educație la standard de europene, avem grijă de tineri, prin locuri de muncă bine plătite, dar în egală măsură în acest oraș trebuie să avem grijă și de seniorii cetății. Aici vor putea desfășura activități fizice, aici va fi parc, vor fi aparate de fitness. În interior va fi bibliotecă, vor fi locuri unde se poate socializa, vor avea acces la calculatoare, la activități artistice, vor avea acces la activități de fizioterapie și de recuperare, adică tot ceea ce este necesar pentru un vârstnic pentru a avea acces la o viață de calitate”, a mai spus Emil Boc.

Lucrările vor fi realizate de asocierea SC Boemial Invest SRL, SC Marina Properties SRL, SC Arhimar Serv SRL. Căminul pentru vârstnici va avea subsol, parter și două etaje, cu o suprafață de 1.410 metri pătrați și 42 de camere.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax