EVENIMENT
FOTO. Imagini noi cu lotul de 15,7 kilometri Chețani-Câmpia Turzii al A3. API: Există șansa de a stabili un record

Imagini cu singurul sector lipsă pe Autostrada A3 între Nădășelu și Târgu Mureș. Este vorba de lotul Chețani – Câmpia Turzii, realizat de Strabag-Geiger, unde lucrurile încep să se miște bine.
Cei de la Asociația Pro Infrastructură spun că s-au ridicat deja grinzi și constructorii pun totul la punct pentru a începe puternic terasamentele imediat ce vine vremea bună.
FOTO. Imagini noi cu lotul de 15,7 kilometri Chețani-Câmpia Turzii al A3. API: Există șansa de a stabili un record
„Din ce informații avem, dar și din ce vedem în teren, asocierea austriaco-germană are o șansă de a stabili un record. Inaugurarea cu 8-9 luni înainte de termenul contractual”, arată cei de la Asociația Pro Infrastructură.
Rezilierea contractului cu Straco s-a făcut la 38% stadiu fizic.
Deschiderea în decembrie 2023 ar fi o performanță deosebită, foarte greu de îndeplinit, dar nu imposibilă, mai spusțin specialiștii în infrastructură.
Puteți să vedeți AICI o filmare aeriană relizată de Cristian Man, partener al API.
Sursa: Asociația Pro Infrastuctura
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Absolvenţii de liceu participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale vor începe sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pe 15 mai cu proba la Limba şi literatura maternă, probă care va fi susţinută de elevii aparţinând minorităţilor naţionale, potrivit calendarului aprobat de ministrul Educaţiei, scrie Alba24.ro.
Înscrierea candidaţilor pentru susţinerea sesiunii speciale se va face în zilele de 11 şi 12 mai.
Calendar
Proba obligatorie a profilului este programată pe 16 mai , iar cea la alegere a profilului şi specializării o zi mai târziu, pe 17 mai.
Următoarea probă – Limba şi literatura română – va fi susţinută pe 18 mai.
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc pe 19 mai, iar între 22 – 23 mai vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Pe 24 mai se vor evalua competenţele digitale, iar elevilor din partea minorităţilor naţionale le vor fi evaluate pe 25 mai competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă.
Pe 26 mai se vor afişa rezultatele şi tot în aceeaşi zi se vor depune contestaţiile.
Rezultatele finale după rezolvarea contestaţiilor vor fi afişate pe 29 mai.
ADMINISTRAȚIE
Clujeni, nu uitați! Trasee DEVIATE pentru transportul în comun în zona Cluj Arena din cauza Maratonului Wizz Air

Unele trasee ale mijloacelor de transport public vor fi deviate duminică, 2 aprilie, cu ocazia desfășurării Maratonului Internațional Cluj-Napoca 2023, anunță CTP Cluj.
„Duminică 2 aprilie 2023, în intervalul orar 05:00 – 15:00, următoarele linii de transport vor circula pe trasee deviate, după cum urmează:
Linia 9 ( str. Bucium – P-ța Gării):
TUR: Din str. Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, str. Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul, str. Horea, Piața Gării. Se suspendă stația Central.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.
Linia 19 ( P-ța Mihai Viteazul – str. E. Quinet ):
TUR: Din str. Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, str. Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă statia Central.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.
Linia 28B ( P-ța Mihai Viteazul – VIVO ):
TUR: Din B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahută – P-ța 14 Iulie – str. Traian Gozăvescu – str. General Eremia Grigorescu – str. General Drăgălina P-ța M.Viteazul. Se suspendă stația Napoca. Se înființeaza stație pe str. General Eremia Grigorescu în zona benzinăriei Napoca Oil.
RETUR: Din str. Dacia – str. General Drăgălina – str. General Eremia Grigorescu – str. George Enescu – str. A. Vlahuță – Fântânele – B-dul 1 Decembrie 1918 – VIVO! Cluj-Napoca. Se înființeaza stație pe str. General Eremia Grigorescu în zona benzinăriei Napoca Oil.
Linia 30 ( Grigorescu – str. Aurel Vlaicu):
TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Traian Gozăvescu – str. General Eremia Grigorescu – str. General Drăgălina P-ța M.Viteazul – str. Cuza Vodă – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Aurel Vlaicu.
Se înfiintează stații noi: în P-ța 14 Iulie comună cu L27 si L28B și pe str. General Eremia Grigorescu, în zona benzinăriei Napoca Oil. Următoarele stații se suspendă: Cluj Arena, Hotel Sport, Calea Motilor, Memorandumului Sud, Victoria.
RETUR: Din B-dul 21 Decembrie 1989, pe str. Regele Ferdinand (statie la Central) – str. General Drăgălina – str. General Eremia Grigorescu – str. George Enescu – str. A. Vlahuță – Fântânele. Se suspendă următoarele statii: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, Chios, Splaiul Independenței, Sigismund Toduța. Se înființează stație pe str. General Eremia Grigorescu, în zona benzinăriei Napoca Oil, si o statie pe strada A. Vlahuță.
Linia 42 ( P-ța Mihai Viteazul – Câmpului):
TUR: Din str. Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, str. Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central.
RETUR: Traseu neschimbat.
Linia 44 ( Grigorescu – Unirii ):
TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Traian Gozăvescu – str. General Eremia Grigorescu – str. General Drăgălina – P-ța M.Viteazul – str. Cuza Vodă – P-ța Avram Iancu – str. Dorobanților – A. Vaida Voievod – Unirii. Se înființează stație pe str. General Eremia Grigorescu în zona benzinăriei Napoca Oil. Se suspendă stațiile Hotel Napoca si Parcul Central.
RETUR: str. General Drăgălina – str. General Eremia Grigorescu – str. George Enescu – str. A. Vlahuță – Fântânele. Se înființează stație pe str. General Eremia Grigorescu în zona benzinăriei Napoca Oil.
Linia 27 ( Grigorescu – P-ța Gării ):
TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Traian Gozăvescu – str. General Eremia Grigorescu – str. General Drăgălina – str. Horea – P-ța Gării. Se înființează stație pe str. General Eremia Grigorescu, în zona benzinăriei Napoca Oil.
RETUR: str. General Drăgălina – str. General Eremia Grigorescu – str. George Enescu – str. A. Vlahuță – Fântânele. Se înființează stație pe str. General Eremia Grigorescu în zona benzinăriei Napoca Oil.
Linia 29S ( Sf. Ioan – Pod Traian ):
TUR: Din str. Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, str. Cuza Vodă, Piata Mihai Viteazul, str. Horea, Piața Gării. Se suspendă stația Central.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.
Linia M26 ( Cetatea Fetei – P-ța Mihai Viteazul)
Pe ambele sensuri: Com. Florești – Calea Florești – Pod Calvaria (capăt linie).
În această perioadă, legitimația de călătorie validată pe linia M26 rămaâne valabilă pe L9, L29, L24, L24B pe tronsonul Calea Florești – Memorandumului.
Linia 101A ( Bucium – P-ța Gării)- curse efectuate cu autobuze:
TUR Bucium – Primăverii – Calea Mănăștur – Calea Moților – Memorandumului – Piața Avram Iancu – str. Cuza Vodă – Piața Mihai Viteazul – str. Horea – P-ța Gării.
RETUR: Din P-ța Gării – str. I.L. Caragiale – str. Horea – str. Regele Ferdinand – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Memorandumului – Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Primăverii – Bucium. Se alocă stațiile de pe traseu.
Linia specială Cora 1 ( P-ța Mihai Viteazul – HiperMarket Cora)
TUR: Din P-ța 14 Iulie – str. Traian Gozăvescu – str. General Eremia Grigorescu – str. General Drăgălina – P-ța M.Viteazul .
RETUR: str. General Drăgălina – str. General Eremia Grigorescu – str. George Enescu – str. A. Vlahuță – Fântânele”, se arată în comunicatul CTP Cluj.
CULTURA
Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special

Un concert de pricesne, muzică religioasă și cultă vaa vea loc la Cluj-Napoca în așteptarea sărbătorii Învierii Domnului. Intrarea este gratuită.
Evenimentul Confluențe Creștine este organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special
Pe scenă vor urca orchestra Cununa Trasilvană, Mariana Morcan, Amalia Decean și Corulul „Vox lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. Invitatul special este Rafila Bărbos.
Evenimentul Confluențe Creștine va avea loc joi, 6 aprilie 2023, de la ora 14.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21.
EVENIMENT
FOTO. Jandarmeria Cluj a organizat „Cupa Mărțișorul” la PESCUIT, dedicată doamnelor și domnișoarelor. Vezi CÂȘTIGĂTOARELE

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la ora 09:30, s-a dat start primei ediţii după pandemie a concursului „Cupa Mărţişor la pescuit”, un eveniment dedicat doamnelor şi domnişoarelor.

„La competiţie s-au prezentat 12 concurente, care au participat la toate ediţiile anterioare. Evenimentul s-a desfăşurat pe Lacul I Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca.
După ședința tehnică, luarea la cunoștință de instructaj, tragerea la sorți a standului, fiecare domnișoară sau doamnă și-a instalat cartierul general de luptă.
S-a auzit…FIR ÎNTINS!!! 4 ore s-a pescuit pe lac.
La ora 13.30 s-a strigat stop competiție și s-a trecut la cântărirea peștelui prins, pentru a putea face departajarea în clasamentul final.

Concurentele au fost sărbătorite de către organizatori cu flori, prăjituri şi sucuri până când comisia a deliberat câștigătoarele.
La final, au fost anunțate câștigătoarele:
· Locul I –Anica Abrudan – 1085 grame;
· Locul II –Eniko Noemi Kiss – 860 grame;
· Locul III –Kinga Kerekes – 840 grame.
Pe locurile 4 şi 5 ale competiţiei s-au clasat fiica şi mama ei, Rozalia şi Iudit Barta, cu o diferenţă de 5 grame.
Premiul “ Cea mai mare captură” i-a revenit doamnei Florica Gabor.

Competiţia sportivă a fost organizată de Asociația Județeană a Pescarilor Sportivi Cluj în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj şi Primăria municipiului Cluj-Napoca”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.