Connect with us

EVENIMENT

FOTO Ieri, soldat – copil în războiul civil din Liberia, azi, doctor la UBB Cluj-Napoca. Povestea lui Charles Wratto

Publicat


Charles Wratto a fost unul dintre miile de soldați copii în războiul civil din Liberia, iar la 8 ani a fost martorul războaielor civile sângeroase din Mali și Sierra Leone.

Din anul 2011, Charles a devenit membru al comunității Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile și a absolvit specializarea “Crisis and Conflict Management”, la nivel masterat și, acum, doctorat.

”Suntem încântați să vă anunțăm susținerea cu succes a tezei de doctorat a colegului nostru Charles Wratto. Și-a dedicat întreaga viață de adult asigurării păcii în zonele fierbinți ale Africii. Iar începând de acum este doctor în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), fiind specializat în analiza, interpretarea și managementul studiilor de conflict din lume”, a anunțat decanul Călin Hințea.

Acesta a precizat că experiența dobândită de Charles Wratto de-a lungul ultimilor ani îl recomandă drept un cercetător cu foarte mare potențial și cu o carieră foarte productivă în față, atât la nivel international, cât și în cadrul facultății în calitate de profesor asociat.

Cine este Charles Wratto?

Charles Wratto este un cercetător de succes, cu o experiență de peste 10 ani în analiza conflictelor, peace building și recuperare postbelică. Cu o experiență vastă pe teren în regiuni de conflict și post-conflict, Charles a lucrat cu precădere în situații care implică grupări rebele și militante, copii-soldat, victime ale războiului și ale traficului de persoane. A negociat și a asigurat eliberarea a 51 de copii răpiți în zone de conflict extrem. Charles, un fost copil soldat el însuși, a pregătit până acum peste 2.000 de foști copii-soldat în domeniile construirii păcii și securității durabile. În 2012, a înființat Centrul pentru Pace și Prevenirea Violenței (CPVP), o organizație dedicată culturii păcii și respectării demnității umane.

Co-autor al piesei ”Isolate”, dedicată medicilor în pandemie

Charles, care este și activist pentru pace, este cel care, în colaborare cu Suleyman Kuta (Go slo) din Nigeria, a decis să își arate recunoștința si solidaritatea către toți cei aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus prin muzică.

Aflați în Cluj-Napoca la studii, cei doi și-au dat seama cât de importante sunt cadrele medicale pentru siguranța tuturor în această perioadă de pandemie și au dorit să le ofere sprijin moral, compunând împreună în luna mai piesa ”Isolate”.

Sule a răspuns prezent de îndată ce Charles i-a propus să scrie o piesă împreună.

„Deja lucram de acasă, cursurile se mutaseră online, trăiam într-o izolare totală de 2 luni. Mi-am dat seama cât de greu le e celor din spitale să revină la familii fără să poată să-și îmbrățiseze copiii, mi-am dat seama ce dificil le este și celor din forțele de ordine care au patrulat non-stop pentru a se asigura că noi restul respectăm regulile și că ne va fi bine. Pentru toți aceștia este acest cântec”, a spus Sule.

Structură melodică din Mali

Structura melodică a fost adusă tocmai din Mali, unde Charles a lucrat cu un producător muzical local, Debro Beat, în timpul proiectului umanitar #UnitedForMali, implementat în două tabere de refugiați din capitala Bamako la începutul acestui an.

Un ajutor neprețuit a fost DJ Maxx (DJ Project), care a pus la dispoziție studioul său de înregistrări și a realizat mixarea și masterizarea piesei, precum și producția muzicală.

De vizual (design și video) s-a ocupat Alex Bulgaru, coleg cu Charles și Sule într-o asociația care luptă pentru pace și unde există un departament, Artpax, care se ocupa cu proiecte muzicale.

Pentru a sublinia efectele globale ale pandemiei, în video apar oameni din peste 20 de țări din Europa, Africa, Asia, America, cu mesaje de încurajare pentru cei din prima linie. Printre ei se află și artistul reggae ivorian Tiken Jah Fakoly, actorul nigerian Jim Iyke, ambasadorul Sierra Leone în Emiratele Arabe Unite, un politician din Sri Lanka, judecătorul clujean Cristi Dănileț sau maestrul de capoeira Banto Dos Santos, de asemenea din Cluj-Napoca.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Podul de piatră, este marcat! Și de vineri și circulat. În Baciu

Publicat

După ce joi seara s-au efectuat marcajele, vineri dimineața s-a deschis și circulația pe podul din Baciu.

Ritmul lent al lucrărilor și blocajele de trafic generate de șantier au adus numeroase reclamații din partea șoferilor.

Ministerului Transporturilor se laudă că lărgirea șoselei Cluj-Napoca – Baciu la patru benzi și realizarea podului de la Valea Seacă vor fi gata într-un timp record.

Obiectivul face din strategia autorităților de a decongestiona traficul în zonă, care include și viitorul pasaj peste calea ferată de la Tăietura Turcului.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este cea care finanțează lucrările care sunt executate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 4 decembrie (pamflet)

Publicat

În 1639, astronomul englez Jeremiah Horrocks a efectuat prima observație a tranzitului lui Venus. I-a dat fructe de pădure și-a așteptat să vadă ce iese pe partea ailaltă…

În 1855 a fost inaugurată “Școala de mică chirurgie” la Spitalul Mihai Vodă din București. Șef era un mic chirurg care avea un mic bisturiu cu care opera un mic manelist în timp ce mânca un mic cu muștar…

În 1948, vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave. Dacă ne luăm după numărul pasagerilor, vaporul era un fel de dublu Titanic la ora de vârf…

În 1959, ca parte a programului Mercury, NASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde, după care a explodat. Așa-i când lași toate maimuțele la butoane, se duce dracului toată șandramaua!

În 1991, corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic în Liban vreme de șapte ani. Noroc cu teroriștii că mai puteau scapă și bărbații de-acasă câte-un pic…

Marius Aciu

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordonanță de Urgență privind telemunca. Contractele de muncă ar putea fi semnate electronic

Publicat

Guvernul se va întâlni astăzi pentru a discuta un proiect de Ordonanță de Urgență privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă.

În prezent, potrivit legii 53/2003 privind Codul Muncii, contractele de muncă pot fi semnate doar în formă fizică, în scris.

Documentul oficial de OUG privind telemunca

Semnătura electronică este însoțită de marca temporală calificată și emisă de un prestator de servicii de încredere calificat, iar contractele individuale de muncă și actele adiționale încheiate vor fi arhivate de către angajator cu respectarea prevederilor Legii Arhivelor Naționale 16/1996, în condițiile tehnice stabilite de Legea nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică și care vor fi puse la dispoziția inspectorilor de muncă la solicitarea acestora.

Actul normativ mai introduce posibilitatea ca părțile să poată conveni să utilizeze semnătura electronică avansată emisă în concordanță cu cerințele Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 pentru întocmirea anumitor înscrisuri/documente din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului.

Documentul poate fi citit în totalitate mai jos:

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea azi, 4 decembrie, la Cluj   

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la 4 grade Celsius, dar cerul va fi predominant senin pe tot parcursul zilei. Șansele de precipitații și cantitatea de precipitații vor fi nule. 

Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 29 km/h.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate