CULTURA
FOTO. Gyuri prelungește viața hârtiei prin ornamente. A înviat trandafirii ofiliți: „Vreau să răspândesc reciclarea creativă.”

Prelungește Valentine’s Day cu povestea unui om care prelungește viața hârtiei, din iubire. Gheorghe Vintilă sau Gyuri, cum îi spun prietenii, e un bărbat de 35 de ani din Târgu Mureș care a trecut de la cosit la pensulă, de la bolovani de 150 de kilograme la foarfecă, fiind cunoscut drept „pietrarul român” de către portughezi. Mai nou, și-a deschis o pagină de Facebook, xennorossa, unde vinde și organizează giveaway-uri cu decorațiuni din hârtie reciclată, deocamdată în Cluj-Napoca (dar se va extinde), unde s-a mutat în 2010, după ce a stat în Marea Britanie. Zece ani mai târziu, a câștigat un concurs organizat de Kaufland, fiind premiat pentru o vază cu flori făcute din reviste promoționale. Mai departe nu știe ce îi rezervă viața, e o persoană imprevizibilă, dar i-ar plăcea să își ducă pasiunea la alt nivel, să scrie o carte și să facă un film. Povestea numelui ascunde vulnerabilitatea unui bărbat care a iubit „trandafirii”, i-a urât când s-au ofilit și i-a iubit din nou, transformând spinii și petalele căzute în artă, iar povestea lui e cel puțin la fel de bogată.
„A fost o decizie spontană, în sensul că, la câteva ore de la aterizare, am închiriat o garsonieră și m-am mutat aici. Mi-a plăcut mult orașul, mi-au plăcut oamenii și acum, după toți acești ani, e locul pe care îl numesc acasă. Am mai fost plecat – în Londra, unde am locuit 6 ani, și în Monchique, Portugalia, aproximativ un an în total. Acum m-am întors pentru a doua oară și îmi doresc să rămân”, povestește el, pentru Cluj24.
Xennorossa, pagina sa cu produse handmade, a apărut cu puține zile în urmă. A mai postat în trecut pe o altă pagină. Pe atunci era strict un hobby de care se ocupa când avea timp și tot ceea ce crea oferea cunoscuților.
„Am fost încurajat în repetate rânduri să trec de la hobby la nivelul de producător de handmade, dar am ezitat. Pe atunci nu am considerat că cineva ar plăti pentru ceea ce făceam eu, mai am și acum dubii, ce e drept, și deocamdată testez reacția publicului care începe să descopere pagina cu creații. Pot să spun că deja începe să se formeze o audiență faină și asta îmi dă mai mult avânt. Mi-aș dori să devin oficial un mic producător de artizanat și să particip la târguri, chiar și expoziții”, adaugă Gyuri.
2 ani de la primul coșuleț: „Când am început să găsesc prin fața blocului reviste și ziare cu oferte, am știut imediat ce să fac cu ele”
Dintotdeauna a fost o persoană creativă, experimentând de-a lungul timpului cu diverse forme de exprimare, precum: desen, compuneri literare sau pictură, toate acestea pentru că îl intrigă ideea de a învăța ceva nou.
„În vizitele din Portugalia, spre exemplu, am învățat să lucrez cu piatră naturală și am ajutat un prieten apropiat să facem pe proprietatea lui ziduri, pereți și pavaje din piatră de stâncă. E o meserie complet opusă lucrului cu hârtia, dar eu am găsit factorul creativ chiar și acolo. În plus, sunt mândru că am devenit cunoscut printre localnici drept pietrarul român.

Cu handmade-ul m-am intersectat prima oară în 2020, când am rămas blocat aici din cauza carantinei pandemice, în timpul unei vizite acasă. O prietenă se ocupa de sculptură în cărți și bineînțeles că am devenit curios.
Mi-a plăcut lucrul cu hârtia și am căutat diverse alte metode de a o transforma în ceva frumos. Așa am descoperit arta împletitului pe YouTube, unde am urmărit diverse persoane care produceau coșuri, cufere și tot felul de obiecte decorative din hârtie împletită. Mi-a plăcut și ideea de reciclare, iar când am început să găsesc împrăștiate prin fața blocului reviste și ziare cu oferte, am știut imediat ce să fac cu ele. De la primul coșuleț au trecut 2 ani. Acum sunt mai îndemânatic și am adaptat tehnica de împletire la ce mi-a plăcut să fac cel mai mult, și anume vazele cu trandafiri”, descrie Gyuri.
Vaze, cărți, coșuri pentru alimente și tăvi de servire
Până acum, pentru produsele decorative a folosit reviste cu oferte ale supermarket-urilor, ziare și caiete studențești. Trandafirii sunt făcuți din pagini de carte. Pe lângă hârtie, mai are nevoie doar de lipici și un lac pe bază de apă cu care tratează împletiturile la final, pentru a le întări, iar pentru rulatul fâșiilor de hârtie folosește un electrod de sudură.
Ocazional, mai face câte o carte personalizată în tehnica de îndoire a paginilor, dar doar atunci când găsește cărți deteriorate. Stocul lui Gyuri numără, pe lângă vaze și cărți, coșuri pentru pâine sau fructe și tăvi de servire, dar fiecare produs are un timp de lucru diferit.
„Am făcut chiar și globuri, steluțe sau brăduți pentru Crăciun. Dacă ne raportăm la o vază de 50 de cm, îmi ia vreo 4 ore să o termin, fără să luăm în calcul timpul de uscare al lacului. Împletitul merge destul de repede, consumator de timp e rulatul bețelor din hârtie și trandafirii.
O carte o execut în 4-5 ore, mi se pare cel mai migălos lucru din ceea ce fac, pentru că lucrez în 2 etape: prima e marcarea cu liniar și creion a fiecărei pagini, iar a doua e împăturirea foilor respectând însemnele făcute anterior”, explică artistul.
Prețuri sub media de piață, reduceri și cadouri: „Cu toții avem facturi de plătit”
În ceea ce privește cărțile, unde există deja o piață de desfacere și are un criteriu de comparație, plănuiește să le vândă cu 100 de lei bucata. Media de piață e cu mult peste această sumă, conform documentării sale, însă dorește ca prețul să fie accesibil tuturor. De asemenea, clientul îi poate da o carte la schimb, el nemaifiind nevoit să le caute prin anticariate. În acest caz reduce prețul la 85 de lei.
„Pentru timpul investit poate nu e mult, însă voi vedea cum merge. Împletiturile, în schimb, încă încerc să mă decid, dar mergând pe aceeași idee de accesibilitate, probabil vor fi între 10 și 60 de lei. Trebuie să iau în considerare și timpul, dacă mă hotărăsc să dezvolt acest proiect, e necesar să fie și sustenabil financiar, cu toții avem facturi de plătit.
Am făcut nenumărate creații în cei 2 ani de când am început, dar nu am acceptat comenzi. Le-am tratat mai mult ca pe niște favoruri pe care le onoram când nu munceam și le-am oferit cadou. În continuare voi oferi asemenea cadouri și prin intermediul paginii, organizând mici concursuri lunare. Pentru început voi încerca să vând ce creez din proprie inițiativă, mai apoi voi accepta comenzi personalizate. La doar câteva zile de la nașterea paginii sunt foarte mulțumit de cum decurg lucrurile”, împărtășește Gyuri.
Muze(e)le și orizonturile: „Pe oriunde merg las ceva în urmă”
Îl inspiră muzeele și tot ceea ce vede când le vizitează, iar când trece la lucru, fie decurge ca o meditație, fie își lărgește orizonturile, nu doar creează.
„Mă mai inspiră dorința de a face ceva diferit, ceva ce contează și lasă urme în cel mai bun mod posibil. Pe oriunde merg las ceva în urmă și oamenii știu că am fost acolo. E cea mai mare satisfacție.
Uneori șed în liniște cu orele și las mâinile să lucreze. E o formă de meditație. Alteori ascult podcast-uri cu povești science fiction și horror supranatural. Am descoperit niște autori extraordinari care au creat opere audio foarte interesante. The Black Tapes, Tanis, The Leviathan Chronicles sau The White Vault sunt câteva dintre cele consumate”, adaugă el.
Povestea trandafirilor: „Sunt mult prea perfecți și iubirea-i cu defecte”
Legat de numele paginii, xennorossa, inspirația a venit altfel. Deși conceptul se bazează pe ceva pozitiv, și anume „reciclare creativă”, după cum o numește însuși Gyuri, povestea e mai puțin fericită.
„Erau florile pe care le duceam des acasă unei persoane dragi, fiind o formă de a-ți manifesta iubirea, dacă privim simbolismul acestora. A trebuit să renunț la acea persoană și pentru mult timp am detestat trandafirii. Cred că e de înțeles de ce.
<<Trandafirii sunt mult prea perfecți și iubirea-i cu defecte>>, zicea una din artistele mele preferate într-un cântec. Ultimii ani au fost o călătorie de revenire la propriul sine, de care am uitat pentru mult timp. Acum ador trandafirii și îi includ în tot ceea ce fac, sunt simbolul meu pentru curaj și reziliență.
<<Xeno>> provine din limba greacă și se referă la ceva de origine străină, ciudată, ce nu aparține locului. <<Rosa>> e pentru trandafiri.”, dezvăluie artistul.
Conexiunile cu oamenii: „Mi-aș dori să fiu și aici și acolo”
În ceea ce privește cuvântul „xeno”, sentimentul e legat de oameni.
„Am fost și sunt binevenit oriunde pășesc, doar că am pășit în multe locuri unde am cunoscut oameni faini și cu care am legat prietenii semnificative, profunde. Uneori mă simt prins într-o situație mai ciudată, mi-aș dori să fiu și aici și acolo, pentru că acei oameni îmi sunt dragi dar au toți vieți diferite. Din păcate nu pot să îi bucur pe toți cu prezența mea în același timp și distanța e mare.
Am învățat în ultimii câțiva ani că fericirea mi-o port cu mine oriunde merg. Doar că asta implică faptul că nu mă simt legat de nimic pentru că pot fi împlinit în orice loc. Nu oamenii mă fac fericit neapărat, ci faptul că putem împărtăși toți din fericirea proprie și crea amintiri frumoase. Și pentru asta trebuie să fiu străin unora că să pot fi aproape altora. Mai apoi, călătorind mult, m-am ales cu mai multe locuri pe care le numesc <<acasă>>. E dificil să vrei să fii acasă dar nu știi pe care acasă să îl alegi, pentru că nu mai e un loc fizic ci o stare”, explică acesta.
Buchetul câștigător. Revistele Kaufland care au căpătat o nouă viață
Revenind la trandafiri, în urmă cu 3 ani, aceștia i-au adus câștigul la Creative Challenge, un concurs organizat de Kaufland. A participat cu o vază împletită și un buchet de trandafiri, făcute exclusiv din revistele cu oferte ale supermarket-ului, vaza fiind împletită prin tehnici tradiționale similare cu cele folosite la realizarea coșurilor din nuiele.
Jurații – Speak, Ștefania, Cătălin Botezatu și Codin Maticiuc – au fost impresionați de felul în care Gyuri a dat viață revistelor, iar juratul din urmă a apăsat butonul auriu (golden buzz), trimițându-l direct în finală, pe care a câștigat-o alături de alți 4 concurenți.
„Îmi place cum a făcut ceva atât de mișto dintr-o chestie atât de simplă. Voi vă gândiți cât de fericită este o revistă Kaufland că, după ce și-a trăit viața ei de o săptămână, are o viață din asta?”, a punctat Maticiuc.
„E multă muncă aici, mai ales la vază. Să folosești pagini din revistă în tehnica pentru coșuri mi se pare foarte interesant”, a spus Botezatu.
Speak a fost impresionat și de culori, dat fiind că Gyuri a fost atent să aleagă pagini potrivite cromatic cu petalele și vaza.
Povestea lui Gyuri: „Sunt de găsit prin parcuri cu vreo carte, muzee sau la munte”
Gyuri detestă risipa, fie că e vorba de mâncare, haine sau timp. Așa a ajuns să dea naștere conceptului xennorossa, în cadrul căruia lucrează produse handmade, reciclând hârtia. Dar atunci când nu creează ceva, cel mai probabil, este ieșit afară.
„Dacă e vreme faină, sunt de găsit prin parcuri cu vreo carte, muzee sau la munte. În anotimpurile potrivite merg des la țară cu familia unde meșterim sau grădinărim. Dacă vremea nu permite activități în aer liber, atunci stau acasă și scriu. Nu sunt foarte talentat, dar insist să mențin iluzia că într-o zi voi publica o carte”, împărtășește acesta.
Prietenii și familia îl văd des lucrând. Are un cerc social restrâns, dar multă susținere.
„Familia este cea care mă sprijină cel mai mult, cu toate că au fost puțin surprinși la început de interesele mele extrem de opuse. De la cosit la pensulă, de la bolovani de 150 de kilograme la foarfecă, sau de la grădinărit la creion. Cred că sunt surprinși și acum dar ei știu cât de imprevizibil sunt în aceste aspecte.
Mama Gabi e cea mai mare fană a tot ceea ce fac. Tot ea m-a determinat să încerc să ies la lumină, să mă expun cu aceste creații pentru că e persoana în care am cea mai multă încredere și e criticul de care ascult, nu întotdeauna dar mă străduiesc”, notează bărbatul.
Ce înseamnă să fii bărbat: „Îmi plac berea, fotbalul, și mașinile, munca și efortul fizic, la fel de mult cum îmi place să țin o pensulă în mână”
Faptul că în spatele paginii se află un bărbat e o surpriză pentru mulți, fiindcă nu corespunde stereotipurilor. A primit și reacții mai puțin plăcute, indirect, oamenii fiind confuzi când află că are la fel de multe obiceiuri și activități asociate cu masculinitatea. Dar asta nu l-a afectat.
„Arta, în prezent, e asociată cu feminitatea. Implică folosirea unor simțuri fine, delicate și nu e nimic bărbătesc în asta, conform nici nu știu cui. Dar e acordul comun al societății. Cred că e o risipă de energie să reacționez pentru părerea câtorva oameni din miliarde. Mai cred că lumea arată cu degetul din cauza propriilor insecurități și din lipsa de fericire personală. Poate înainte să încerce cineva să îi schimbe, ar fi mai potrivit să își rezolve singuri aceste stări și, cu siguranță, nu vor mai fi deranjați de cum și ce fac alții.
Noi, ca bărbați, suntem crescuți și educați să fim, ei bine, bărbați. Doar că nu primim și explicații sau instrucțiuni, așa că ne bazăm pe elemente tradiționale, simbolisme și aparențe schimbătoare. Întreabă orice bărbat: ce înseamnă să fii bărbat?
Un bărbat e persoana de lângă o femeie, sau un bărbat e viteaz, puternic fizic, îi plac berea, mașinile și fotbalul. Un bărbat nu trebuie să arate semne de slăbiciune și mulți cred că asta înseamnă vulnerabilitatea sau sensibilitatea. Eu sunt și puternic fizic, îmi plac berea, fotbalul, și mașinile, munca și efortul fizic la fel de mult cum îmi place să țin o pensulă în mână, spre exemplu. Cred că un bărbat trebuie să aibă sensibilitate și vulnerabilitate sub forma unei percepții, a unui simț, și astea nu sunt caracteristici fizice. Și trebuie să poată să își folosească emoțiile fără prejudecăți”, susține Gyuri.
În ceea ce privește parcursul lui ca artist, indiferent cum va sta cu vânzările în viitor, xennorossa va apărea cât mai des posibil în spațiul virtual, dacă nu în casele oamenilor.
„Doresc să răspândesc conceptul de reciclare creativă și de ce nu, organizarea de ateliere unde pot veni oameni să învețe sau pur și simplu să se relaxeze făcând ceva util pentru mediu.
În afara activității handmade, mi-aș dori să finalizez un alt proiect început cu mulți ani în urmă, anume o poveste cu elemente supranaturale, având ca protagoniști personaje inspirate din folclorul și mitologia românească. Nu e cu vampiri, promit. Scopul final ar fi ecranizarea, dar deocamdată e un vis lung și frumos”, conchide Gyuri.
Poți susține pasiunea lui, dar și reciclarea creativă, dând un like și urmărind pagina sa de Facebook cu un click aici. O decorațiune achiziționată de la el va îmbogăți, asemenea poveștii lui, orice încăpere, iar cu puțin noroc, poate vei fi printre câștigătorii concursurilor lunare pe care le organizează pe pagină.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad și îl modernizează. Rută nouă între Baia Mare și Cluj-Napoca

Veste bună pentru șoferi. Drumul comunal DC 177 Câțcău – Vad, va fi preluat de Consiliul Județean Cluj.
Acesta va fi transformat în drum județean, anunță Radu Rațiu, vicepreședintele CJ Cluj.
CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad și îl modernizează
Drumul care are doi kilometri va fi reabilitat și modernizat, oferind o nouă soluție celor care se deplasează de la Baia Mare spre Cluj-Napoca și, mai mult, alternativă la blocajele care se creează la podul din Dej de pe drumul național.
“Va fi o alternativă rutiera la podul de la Dej, astfel încât ce care vin din partea de nord a țării să poată folosi și podul de la Vad peste Someș”, a spus Radu Rațiu, care a fost pe teren cu primarii din Dej și Câțcău.
Costan Morar, primarul Dejului: Așteptăm de mult ca acest drum să fie reabilitat
Primarul Dejului, Morar Costan spune că este bucuros că drumul va fi modernizat pentru că este important și pentru locuitorii din zonă.
“Mă bucur că s-a decis să se rabiliteze tronsonul de drum care face legătura între Câțcău și Vad, pentru că prin reabilitare se va fluidiza circulația noastră spre municipiul Dej și special pe podul peste Someș.
ECONOMIE
Compania clujeană BitStone lansează un concurs de inteligență artificială pentru studenți: soluții pentru un oraș mai inteligent

Compania de software din Cluj BitStone lansează o inițiativă unică de conectare a inovației tehnologice cu nevoile reale ale orașului: AI Contest, un concurs de inteligență artificială dedicat studenților pasionați de tech și dezvoltare urbană.
Între 15 aprilie și 17 mai 2025, studenții din Cluj vor lucra în echipe pentru a dezvolta un MVP (Minimum Viable Product) funcțional, bazat pe tehnologii de computer vision și machine learning, care să detecteze automat probleme urbane precum:
- Gropi în asfalt – pentru prevenirea accidentelor
- Graffiti neautorizat – pentru un spațiu public mai curat
- Coșuri de gunoi pline – pentru o gestionare eficientă a deșeurilor
- Mașini parcate ilegal – pentru fluidizarea traficului și creșterea siguranței
Un hackathon… altfel
Spre deosebire de un hackathon tradițional, AI Contest se desfășoară pe durata unei luni, cu sesiuni săptămânale de feedback și mentorat, culminând cu o prezentare finală în fața juriului, în care vor fi desemnate cele mai promițătoare soluții.
Înscrierile se pot face online, prin completarea unui formular, până marți, 15 aprilie. Participarea poate fi individuală sau în echipe de două persoane.
O întâlnire inițială cu participanții va avea loc marți la ora 17 la sediul BitStone. Perioada de implementare a soluțiilor va avea loc între 15 aprilie și 17 mai și va include îndrumare din partea echipei BitStone și posibilitatea de a lucra de la sediul companiei.
Sâmbătă, 17 mai, de la ora 11, va avea loc prezentarea finală a proiectelor și desemnarea câștigătorilor, la sediul BitStone.
Premiile oferite de companie sunt:
- Locul I – 2xMacBook AIR M4
- Locul II – 2xApple Watch 10
De asemenea, participanții la concurs au posibilitatea unui internship pe AI în cadrul companiei.
Implicarea comunității locale
Orașele moderne se confruntă zilnic cu diverse probleme urbane, de la gropi în asfalt și graffiti neautorizat până la coșuri de gunoi supraaglomerate sau mobilier urban deteriorat. Detectarea rapidă și automată a acestor probleme este esențială pentru o gestionare eficientă a orașului. Metodele tradiționale de inspecție necesită timp, resurse și intervenție umană constantă.
Inteligența Artificială (IA) oferă oportunitatea de a analiza imagini capturate de camere stradale, drone sau telefoane mobile pentru a identifica problemele urbane și a le raporta automat autorităților sau cetățenilor.
„La BitStone, credem că soluțiile bune pentru oraș se nasc din colaborarea dintre tehnologie și comunitate. Clujul are resurse extraordinare – tineri talentați, organizații implicate și o energie creativă aparte. Cu AI Contest, vrem să aducem toate aceste forțe împreună pentru a genera soluții concrete la problemele orașului”, a declarat Grigore Vlad, CEO si cofondator BitStone SRL.
Concursul urmărește nu doar dezvoltarea unor soluții tehnologice reale, ci și conectarea comunității tech cu actorii locali – ONG-uri, instituții publice, lideri civici. BitStone lansează un apel către organizațiile din Cluj să se alăture proiectului prin:
- Promovarea inițiativei în rețelele proprii (social media, site, newsletter)
- Oferirea unui reprezentant în juriu
- Sprijin în identificarea nevoilor urbane ce pot fi abordate prin AI
„Nu dezvoltăm doar software – dezvoltăm și oameni. Acest concurs este parte din angajamentul nostru de a investi în viitorul Clujului, oferind tinerilor contexte reale în care să crească, să învețe și să creeze. Credem în educația aplicată și în puterea generației tinere de a modela un oraș mai inteligent și mai sustenabil”, a declarat Albert Zemba, CEO si cofondator BitStone SRL.
Despre BitStone
BitStone este o companie de tehnologie cu sediul în Cluj-Napoca, care oferă soluții software custom pentru clienți din întreaga lume. Activă de 18 ani pe piață, compania reunește o echipă de peste 100 de profesioniști – ingineri software, designeri de produs, analiști și specialiști în AI – și contribuie activ la digitalizarea companiilor și la dezvoltarea de produse tech de impact. Dincolo de proiectele comerciale, BitStone investește constant în educație, comunitate și inovație locală.
Mai multe informații despre concurs și înscriere sunt disponibile pe: https://bitstone.com/ai-contest
EDUCATIE
VIDEO. Sediu „de cinci stele” pentru Facultatea de Drept. Daniel David: UBB are foarte puțin spațiu pentru câți studenți are

Studenții Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor învăța în spații noi, de anul acesta. Fostul hotel de cinci stele Opera Plaza a fost transformat într-un sediu modern pentru facultate.
Noul sediu al Facultății de Drept a UBB Cluj, situat pe str. Traian Moșoiu nr. 10-12, a fost inaugurat luni, 14 aprilie 2025. La inaugurare au participat, alături de reprezentanții UBB, ministrul Educației și Cercetării, prof. Univ. dr. Daniel David, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai altor facultăți de drept din țară și Republica Moldova, reprezentanții autorităților locale și regionale.
Performanța universitară se construiește cu oameni și infrastructură
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat că, în perioada în care era rector al Universității Babeș-Bolyai, a pus accent pe exigența academică, care trebuie susținută prin două elemente esențiale: resursa umană și infrastructura.
„Acest proiect a început când eram rector în funcție. Țin minte că discuțiile se refereau la programul pe care l-am avut la Universitatea Babeș-Bolyai și pe care încă îl avem: am cerut foarte mult pe latura academică colegilor mei – performanță, excelență. În același timp, știi că nu poți face performanță și excelență fără două lucruri. Pe de o parte, resursă umană, și avem multe proiecte pentru resursa umană, planul individual de carieră, mecanisme prin care oamenii pot să câștige mai mult, dincolo de salariu, în funcție de performanță”, a declarat ministrul clujean al Educației.
„UBB are foarte puțin spațiu pentru cât de mulți studenți are”
În ceea ce privește infrastructura, atrage atenția asupra lipsei de spațiu adecvat raportat la numărul mare de studenți (peste 40.000), subliniind că standardele actuale sunt diferite față de trecut.
„Dincolo de resursa umană, vorbim despre infrastructură: oricât de mult spațiu spun unii că are UBB-ul, adevărul este că are foarte puțin spațiu pentru cât de mulți studenți are: suntem o comunitate de peste 50.000 de oameni, din care peste 40.000 sunt studenți. Standardele pentru componenta academică s-au schimbat, nu mai e ca în vremea când eram noi studenți, când mai stăteam pe jos, printre mese. Acum, studenții vor spațiu, vor confort, altfel protestează. Atunci, dacă vrei performanță, trebuie să te asiguri că întărești resursa umană și că dezvolți infrastructura”, a mai arătat Daniel David.
Facultatea de Drept avea nevoie de acest sediu de mult timp
Rectorul interimar Universității Babeș-Bolyai Adrian Petrușel, a arătat că acest nou sediu era o necesitate mult așteptată pentru una dintre cele mai performante facultăți ale UBB.
„Este pentru mine o mare bucurie să deschidem astăzi noul sediu al Facultății de Drept, proiect început în 2021, prin achiziționarea unei clădiri pe care astăzi o vedeți transformată într-un sediu modern pentru una dintre cele mai importante și performante dintre facultățile universității noastre. La acest demers au contribuit mulți factori, universitatea în primul rând, prin decontul financiar pe care l-a făcut, proiectul finanțat prin fonduri structurale prin care am realizat această investiție, direcțiile noastre, colegii de la Facultatea de Drept, Ministerul Educației și Cercetării. Este un proiect care rezolvă, pe de o parte, necesitatea unui sediu așa cum Facultatea de Drept îl merita de mult și, colateral, spații eliberate și pentru alte facultăți ale universității noastre. Mă refer la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, care este de asemenea o facultate în dezvoltare și a cărei probleme de spațiu sunt vechi și binecunoscute”, a explicat rectorul UBB Cluj.
Sediu „de cinci stele” pentru studenții la Drept
Noul sediu al Facultății de Drept reprezintă una din investițiile majore ale UBB, clădirea fiind modernizată din fonduri proprii și din fondurile europene alocate, în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, proiectului cu titlul Restructurare, reabilitare, modificări interioare și schimbare de destinație Corp C2 din hotel în spatii de învățământ.
În urma acestor investiții, studenții Facultății de Drept vor beneficia de spații didactice și de cercetare moderne – 3 amfiteatre (dintre care unul cu o capacitate de 400 de locuri, celelalte cu aproximativ 200 de locuri), 4 săli de curs cu peste 50 de locuri, 18 săli de seminar cu câte 27 locuri -, o sală de conferințe, o sală de lectură cu 100 de locuri, precum și de spații moderne pt biblioteca facultății și birouri.
Un spațiu modern și incluziv pentru studenții de azi și de mâine
Noul spațiu asigură condițiile necesare de calitate, dar și incluzive desfășurării procesului de predare, inclusiv formării la distanță și online, precum și activităților conexe acestuia. Investițiile în dezvoltarea infrastructurii educaționale în învățământul universitar contribuie la asigurarea accesului la medii de învățare care sprijină dezvoltarea personală, coeziunea socială și dezvoltarea sustenabilă.
Pe termen lung, se urmărește crearea unui spațiu al învățământului superior incluziv, inovator, interconectat și atractiv, iar pe termen scurt atenția este orientată către intensificarea implicării universităților în societate, creșterea finanțării educației, intensificarea digitalizării educației și creșterea rolului acesteia în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (SDGs), până în 2030.
Investiție majoră pentru educația juridică din Cluj
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 32.855.946,41 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din partea UE și din bugetul național se ridică la 31.721.219,6 lei.
EVENIMENT
FOTO. Ideile inovatoare ale tinerilor în domeniul neutralității climatice, premiate de Primăria Cluj cu peste 50.000 de euro

Soluții inovatoare dezvoltate de tineri pentru a sprijini tranziția către neutralitatea climatică au fost premiate, luni, de Primăria Cluj-Napoca.
Premierea a avut loc la Casino – Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca și a marcat încheierea proiectului „Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring”.
Ideile inovatoare ale tinerilor, premiate cu peste 50.000 de euro
Proiectul este unul internațional, desfășurat alături de parteneri din Norvegia și Islanda, fiind finanțat 100% din fonduri norvegiene.
“Primăria susține constant inițiativele tinerilor care își doresc să transforme orașul nostru într-unul mai bun de trăit pentru ei și pentru toată lumea. Mă bucură faptul că, alături de partenerii noștri instituționali din ecosistemul local reușim constat să finanțăm procese și programe în care tinerii clujeni – una dintre cele mai importante resurse ale orașului nostru – pot învăța, pot experimenta și pot crea impact în comunitate. Îi felicit pe toți pentru implicare și le mulțumesc partenerilor din proiect pentru profesionalismul și eforturile susținute în cadrul acestuia”, a spus Emil Boc, primarul Clujului.
În cadrul evenimentului, partenerii implicați în proiect au prezentat rezultatele obținute și au discutat despre soluțiile inovatoare dezvoltate pentru a sprijini tranziția către neutralitatea climatică. Proiectul a facilitat și schimbul de bune practici între actori locali din România, Islanda și Norvegia, cu accent pe educație, inovație și implicare civică, în special în rândul tinerilor.
Premii pentru echipe formate din studenți UBB și ai Universității din Oslo
Un moment important al evenimentului l-a reprezentat premierea echipelor câștigătoare din cadrul activității „Tehnologie pentru Climă”, coordonată de Primăria Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai. Cele opt echipe formate din studenți UBB și ai Universității din Oslo au propus soluții pentru provocările: „AI-Driven Carbon Footprint Tracker in Cluj” și „Walk Safe in Cluj”. Echipele au fost premiate, Primăria Cluj-Napoca oferind premii în valoare totală de 18.000 euro.
În cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele programului Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030, lansat la începutul acestui an. Inițiativa a sprijinit proiecte propuse de tineri pentru susținerea neutralității climatice și implicarea civică, printr-un fond total de premiere de 33.000 euro oferit de Primărie.