Connect with us

CULTURA

FOTO. Gyuri prelungește viața hârtiei prin ornamente. A înviat trandafirii ofiliți: „Vreau să răspândesc reciclarea creativă.”

Publicat


330989554 747704073359151 6357433648550736324 n

Prelungește Valentine’s Day cu povestea unui om care prelungește viața hârtiei, din iubire. Gheorghe Vintilă sau Gyuri, cum îi spun prietenii, e un bărbat de 35 de ani din Târgu Mureș care a trecut de la cosit la pensulă, de la bolovani de 150 de kilograme la foarfecă, fiind cunoscut drept „pietrarul român” de către portughezi. Mai nou, și-a deschis o pagină de Facebook, xennorossa, unde vinde și organizează giveaway-uri cu decorațiuni din hârtie reciclată, deocamdată în Cluj-Napoca (dar se va extinde), unde s-a mutat în 2010, după ce a stat în Marea Britanie. Zece ani mai târziu, a câștigat un concurs organizat de Kaufland, fiind premiat pentru o vază cu flori făcute din reviste promoționale. Mai departe nu știe ce îi rezervă viața, e o persoană imprevizibilă, dar i-ar plăcea să își ducă pasiunea la alt nivel, să scrie o carte și să facă un film. Povestea numelui ascunde vulnerabilitatea unui bărbat care a iubit „trandafirii”, i-a urât când s-au ofilit și i-a iubit din nou, transformând spinii și petalele căzute în artă, iar povestea lui e cel puțin la fel de bogată.

„A fost o decizie spontană, în sensul că, la câteva ore de la aterizare, am închiriat o garsonieră și m-am mutat aici. Mi-a plăcut mult orașul, mi-au plăcut oamenii și acum, după toți acești ani, e locul pe care îl numesc acasă. Am mai fost plecat – în Londra, unde am locuit 6 ani, și în Monchique, Portugalia, aproximativ un an în total. Acum m-am întors pentru a doua oară și îmi doresc să rămân”, povestește el, pentru Cluj24.

Xennorossa, pagina sa cu produse handmade, a apărut cu puține zile în urmă. A mai postat în trecut pe o altă pagină. Pe atunci era strict un hobby de care se ocupa când avea timp și tot ceea ce crea oferea cunoscuților.

„Am fost încurajat în repetate rânduri să trec de la hobby la nivelul de producător de handmade, dar am ezitat. Pe atunci nu am considerat că cineva ar plăti pentru ceea ce făceam eu, mai am și acum dubii, ce e drept, și deocamdată testez reacția publicului care începe să descopere pagina cu creații. Pot să spun că deja începe să se formeze o audiență faină și asta îmi dă mai mult avânt. Mi-aș dori să devin oficial un mic producător de artizanat și să particip la târguri, chiar și expoziții”, adaugă Gyuri.

326511090 2343520535820777 8311603356058814874 n

2 ani de la primul coșuleț: „Când am început să găsesc prin fața blocului reviste și ziare cu oferte, am știut imediat ce să fac cu ele”

Dintotdeauna a fost o persoană creativă, experimentând de-a lungul timpului cu diverse forme de exprimare, precum: desen, compuneri literare sau pictură, toate acestea pentru că îl intrigă ideea de a învăța ceva nou.

„În vizitele din Portugalia, spre exemplu, am învățat să lucrez cu piatră naturală și am ajutat un prieten apropiat să facem pe proprietatea lui ziduri, pereți și pavaje din piatră de stâncă. E o meserie complet opusă lucrului cu hârtia, dar eu am găsit factorul creativ chiar și acolo. În plus, sunt mândru că am devenit cunoscut printre localnici drept pietrarul român.

325443744 638986384660833 2201641920802353558 n

Cu handmade-ul m-am intersectat prima oară în 2020, când am rămas blocat aici din cauza carantinei pandemice, în timpul unei vizite acasă. O prietenă se ocupa de sculptură în cărți și bineînțeles că am devenit curios.

Mi-a plăcut lucrul cu hârtia și am căutat diverse alte metode de a o transforma în ceva frumos. Așa am descoperit arta împletitului pe YouTube, unde am urmărit diverse persoane care produceau coșuri, cufere și tot felul de obiecte decorative din hârtie împletită. Mi-a plăcut și ideea de reciclare, iar când am început să găsesc împrăștiate prin fața blocului reviste și ziare cu oferte, am știut imediat ce să fac cu ele. De la primul coșuleț au trecut 2 ani. Acum sunt mai îndemânatic și am adaptat tehnica de împletire la ce mi-a plăcut să fac cel mai mult, și anume vazele cu trandafiri”, descrie Gyuri.

329222542 502406088716217 666021577558345334 n

Vaze, cărți, coșuri pentru alimente și tăvi de servire

Până acum, pentru produsele decorative a folosit reviste cu oferte ale supermarket-urilor, ziare și caiete studențești. Trandafirii sunt făcuți din pagini de carte. Pe lângă hârtie, mai are nevoie doar de lipici și un lac pe bază de apă cu care tratează împletiturile la final, pentru a le întări, iar pentru rulatul fâșiilor de hârtie folosește un electrod de sudură.

Ocazional, mai face câte o carte personalizată în tehnica de îndoire a paginilor, dar doar atunci când găsește cărți deteriorate. Stocul lui Gyuri numără, pe lângă vaze și cărți, coșuri pentru pâine sau fructe și tăvi de servire, dar fiecare produs are un timp de lucru diferit.

„Am făcut chiar și globuri, steluțe sau brăduți pentru Crăciun. Dacă ne raportăm la o vază de 50 de cm, îmi ia vreo 4 ore să o termin, fără să luăm în calcul timpul de uscare al lacului. Împletitul merge destul de repede, consumator de timp e rulatul bețelor din hârtie și trandafirii.

O carte o execut în 4-5 ore, mi se pare cel mai migălos lucru din ceea ce fac, pentru că lucrez în 2 etape: prima e marcarea cu liniar și creion a fiecărei pagini, iar a doua e împăturirea foilor respectând însemnele făcute anterior”, explică artistul.

328233037 1124850678206482 5862936791148236104 n

Prețuri sub media de piață, reduceri și cadouri: „Cu toții avem facturi de plătit”

În ceea ce privește cărțile, unde există deja o piață de desfacere și are un criteriu de comparație, plănuiește să le vândă cu 100 de lei bucata. Media de piață e cu mult peste această sumă, conform documentării sale, însă dorește ca prețul să fie accesibil tuturor. De asemenea, clientul îi poate da o carte la schimb, el nemaifiind nevoit să le caute prin anticariate. În acest caz reduce prețul la 85 de lei.

„Pentru timpul investit poate nu e mult, însă voi vedea cum merge. Împletiturile, în schimb, încă încerc să mă decid, dar mergând pe aceeași idee de accesibilitate, probabil vor fi între 10 și 60 de lei. Trebuie să iau în considerare și timpul, dacă mă hotărăsc să dezvolt acest proiect, e necesar să fie și sustenabil financiar, cu toții avem facturi de plătit.

Am făcut nenumărate creații în cei 2 ani de când am început, dar nu am acceptat comenzi. Le-am tratat mai mult ca pe niște favoruri pe care le onoram când nu munceam și le-am oferit cadou. În continuare voi oferi asemenea cadouri și prin intermediul paginii, organizând mici concursuri lunare. Pentru început voi încerca să vând ce creez din proprie inițiativă, mai apoi voi accepta comenzi personalizate. La doar câteva zile de la nașterea paginii sunt foarte mulțumit de cum decurg lucrurile”, împărtășește Gyuri.

329599100 918832629145820 7168645745527171295 n

Muze(e)le și orizonturile: „Pe oriunde merg las ceva în urmă”

Îl inspiră muzeele și tot ceea ce vede când le vizitează, iar când trece la lucru, fie decurge ca o meditație, fie își lărgește orizonturile, nu doar creează.

„Mă mai inspiră dorința de a face ceva diferit, ceva ce contează și lasă urme în cel mai bun mod posibil. Pe oriunde merg las ceva în urmă și oamenii știu că am fost acolo. E cea mai mare satisfacție.

Uneori șed în liniște cu orele și las mâinile să lucreze. E o formă de meditație. Alteori ascult podcast-uri cu povești science fiction și horror supranatural. Am descoperit niște autori extraordinari care au creat opere audio foarte interesante. The Black Tapes, Tanis, The Leviathan Chronicles sau The White Vault sunt câteva dintre cele consumate”, adaugă el.

Povestea trandafirilor: „Sunt mult prea perfecți și iubirea-i cu defecte”

Legat de numele paginii, xennorossa, inspirația a venit altfel. Deși conceptul se bazează pe ceva pozitiv, și anume „reciclare creativă”, după cum o numește însuși Gyuri, povestea e mai puțin fericită.

„Erau florile pe care le duceam des acasă unei persoane dragi, fiind o formă de a-ți manifesta iubirea, dacă privim simbolismul acestora. A trebuit să renunț la acea persoană și pentru mult timp am detestat trandafirii. Cred că e de înțeles de ce.

<<Trandafirii sunt mult prea perfecți și iubirea-i cu defecte>>, zicea una din artistele mele preferate într-un cântec. Ultimii ani au fost o călătorie de revenire la propriul sine, de care am uitat pentru mult timp. Acum ador trandafirii și îi includ în tot ceea ce fac, sunt simbolul meu pentru curaj și reziliență.

<<Xeno>> provine din limba greacă și se referă la ceva de origine străină, ciudată, ce nu aparține locului. <<Rosa>> e pentru trandafiri.”, dezvăluie artistul.

Conexiunile cu oamenii: „Mi-aș dori să fiu și aici și acolo”

În ceea ce privește cuvântul „xeno”, sentimentul e legat de oameni.

„Am fost și sunt binevenit oriunde pășesc, doar că am pășit în multe locuri unde am cunoscut oameni faini și cu care am legat prietenii semnificative, profunde. Uneori mă simt prins într-o situație mai ciudată, mi-aș dori să fiu și aici și acolo, pentru că acei oameni îmi sunt dragi dar au toți vieți diferite. Din păcate nu pot să îi bucur pe toți cu prezența mea în același timp și distanța e mare.

Am învățat în ultimii câțiva ani că fericirea mi-o port cu mine oriunde merg. Doar că asta implică faptul că nu mă simt legat de nimic pentru că pot fi împlinit în orice loc. Nu oamenii mă fac fericit neapărat, ci faptul că putem împărtăși toți din fericirea proprie și crea amintiri frumoase. Și pentru asta trebuie să fiu străin unora că să pot fi aproape altora. Mai apoi, călătorind mult, m-am ales cu mai multe locuri pe care le numesc <<acasă>>. E dificil să vrei să fii acasă dar nu știi pe care acasă să îl alegi, pentru că nu mai e un loc fizic ci o stare”, explică acesta.

330791682 1353822022034086 3778382373609877679 n

328514670 1531873817295512 7147456248416759226 n

Buchetul câștigător. Revistele Kaufland care au căpătat o nouă viață

Revenind la trandafiri, în urmă cu 3 ani, aceștia i-au adus câștigul la Creative Challenge, un concurs organizat de Kaufland. A participat cu o vază împletită și un buchet de trandafiri, făcute exclusiv din revistele cu oferte ale supermarket-ului, vaza fiind împletită prin tehnici tradiționale similare cu cele folosite la realizarea coșurilor din nuiele.

Jurații – Speak, Ștefania, Cătălin Botezatu și Codin Maticiuc – au fost impresionați de felul în care Gyuri a dat viață revistelor, iar juratul din urmă a apăsat butonul auriu (golden buzz), trimițându-l direct în finală, pe care a câștigat-o alături de alți 4 concurenți.

„Îmi place cum a făcut ceva atât de mișto dintr-o chestie atât de simplă. Voi vă gândiți cât de fericită este o revistă Kaufland că, după ce și-a trăit viața ei de o săptămână, are o viață din asta?”, a punctat Maticiuc.

„E multă muncă aici, mai ales la vază. Să folosești pagini din revistă în tehnica pentru coșuri mi se pare foarte interesant”, a spus Botezatu.

Speak a fost impresionat și de culori, dat fiind că Gyuri a fost atent să aleagă pagini potrivite cromatic cu petalele și vaza.

screenshot (725)

screenshot (726)

Povestea lui Gyuri: „Sunt de găsit prin parcuri cu vreo carte, muzee sau la munte”

Gyuri detestă risipa, fie că e vorba de mâncare, haine sau timp. Așa a ajuns să dea naștere conceptului xennorossa, în cadrul căruia lucrează produse handmade, reciclând hârtia. Dar atunci când nu creează ceva, cel mai probabil, este ieșit afară.

„Dacă e vreme faină, sunt de găsit prin parcuri cu vreo carte, muzee sau la munte. În anotimpurile potrivite merg des la țară cu familia unde meșterim sau grădinărim. Dacă vremea nu permite activități în aer liber, atunci stau acasă și scriu. Nu sunt foarte talentat, dar insist să mențin iluzia că într-o zi voi publica o carte”, împărtășește acesta.

Prietenii și familia îl văd des lucrând. Are un cerc social restrâns, dar multă susținere.

„Familia este cea care mă sprijină cel mai mult, cu toate că au fost puțin surprinși la început de interesele mele extrem de opuse. De la cosit la pensulă, de la bolovani de 150 de kilograme la foarfecă, sau de la grădinărit la creion. Cred că sunt surprinși și acum dar ei știu cât de imprevizibil sunt în aceste aspecte.

Mama Gabi e cea mai mare fană a tot ceea ce fac. Tot ea m-a determinat să încerc să ies la lumină, să mă expun cu aceste creații pentru că e persoana în care am cea mai multă încredere și e criticul de care ascult, nu întotdeauna dar mă străduiesc”, notează bărbatul.

330909258 687855903129742 1830428974517504501 n

Ce înseamnă să fii bărbat: „Îmi plac berea, fotbalul, și mașinile, munca și efortul fizic, la fel de mult cum îmi place să țin o pensulă în mână”

Faptul că în spatele paginii se află un bărbat e o surpriză pentru mulți, fiindcă nu corespunde stereotipurilor. A primit și reacții mai puțin plăcute, indirect, oamenii fiind confuzi când află că are la fel de multe obiceiuri și activități asociate cu masculinitatea. Dar asta nu l-a afectat.

„Arta, în prezent, e asociată cu feminitatea. Implică folosirea unor simțuri fine, delicate și nu e nimic bărbătesc în asta, conform nici nu știu cui. Dar e acordul comun al societății. Cred că e o risipă de energie să reacționez pentru părerea câtorva oameni din miliarde. Mai cred că lumea arată cu degetul din cauza propriilor insecurități și din lipsa de fericire personală. Poate înainte să încerce cineva să îi schimbe, ar fi mai potrivit să își rezolve singuri aceste stări și, cu siguranță, nu vor mai fi deranjați de cum și ce fac alții.

Noi, ca bărbați, suntem crescuți și educați să fim, ei bine, bărbați. Doar că nu primim și explicații sau instrucțiuni, așa că ne bazăm pe elemente tradiționale, simbolisme și aparențe schimbătoare. Întreabă orice bărbat: ce înseamnă să fii bărbat?

Un bărbat e persoana de lângă o femeie, sau un bărbat e viteaz, puternic fizic, îi plac berea, mașinile și fotbalul. Un bărbat nu trebuie să arate semne de slăbiciune și mulți cred că asta înseamnă vulnerabilitatea sau sensibilitatea. Eu sunt și puternic fizic, îmi plac berea, fotbalul, și mașinile, munca și efortul fizic la fel de mult cum îmi place să țin o pensulă în mână, spre exemplu. Cred că un bărbat trebuie să aibă sensibilitate și vulnerabilitate sub forma unei percepții, a unui simț, și astea nu sunt caracteristici fizice. Și trebuie să poată să își folosească emoțiile fără prejudecăți”, susține Gyuri.

În ceea ce privește parcursul lui ca artist, indiferent cum va sta cu vânzările în viitor, xennorossa va apărea cât mai des posibil în spațiul virtual, dacă nu în casele oamenilor.

„Doresc să răspândesc conceptul de reciclare creativă și de ce nu, organizarea de ateliere unde pot veni oameni să învețe sau pur și simplu să se relaxeze făcând ceva util pentru mediu.

În afara activității handmade, mi-aș dori să finalizez un alt proiect început cu mulți ani în urmă, anume o poveste cu elemente supranaturale, având ca protagoniști personaje inspirate din folclorul și mitologia românească. Nu e cu vampiri, promit. Scopul final ar fi ecranizarea, dar deocamdată e un vis lung și frumos”, conchide Gyuri.

Poți susține pasiunea lui, dar și reciclarea creativă, dând un like și urmărind pagina sa de Facebook cu un click aici. O decorațiune achiziționată de la el va îmbogăți, asemenea poveștii lui, orice încăpere, iar cu puțin noroc, poate vei fi printre câștigătorii concursurilor lunare pe care le organizează pe pagină.

329695666 6094462537256849 7401270410850350670 nDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se MODIFICĂ traseele unor mijloace de transport public în acest weekend cu ocazia unor evenimente la Cluj Arena

Publicat

ctp

CTP Cluj anunță modificarea unor trasee ale mijloacelor de transport public în zilele de 15 și 16 iunie, cu ocazia unor evenimente la Cluj Arena.

„Pentru buna desfasurare a evenimentelor publice culturale care vor avea loc in zona Cluj Arena si Sala Polivalenta BT Arena, incepand de sambata 15.06.2024 orele 05:00 pana duminica 16.06.2024 orele 13:00, traseul mijloacelor de transport va fi modificat dupa cum urmeaza:

CTP Cluj: Se MODIFICĂ traseele unor mijloace de transport public în acest weekend cu ocazia unor evenimente la Cluj Arena

– Tramvaiele vor fi inlocuite cu autobuze. Acestea vor circula pe linia 101A Str. Bucium – P-ta Garii pe traseu deviat in ambele sensuri:

Tur: Bucium – str. Primaverii – str. Plopilor – Pod Garibaldi – P-ta 14 Iulie – Str. Octavian Goga – Pod Napoca – Splaiul Independentei – str. Baritiu – Str. Horea – P-ta Garii. Se suspenda statia Cluj Arena.

Retur: Piata Garii – str. Horea – str. Genearl Dragalina – str. Octavian Goga – Pod Garibaldi – str. Plopilor- str. Primaverii – Bucium. Se suspenda statia Opera Maghiara Est. Se aloca suplimentar statia Dragalina Nord, statia Octavian Goga, statia Piata 14 Iulie.

Pe traseul P-ta Garii – B-dul Muncii vor circula tramvaie pe linia 100.

-Linia 30 de autobuz si cursa speciala clienti CORA vor circula deviat:

Tur: Pod Garibaldi – strada Uzinei Electrice – strada Otetului – Calea Motilor. Se suspenda statia Cluj Arena si statia Hotel Sport. Se aloca suplimentar statia Aleea Stadionului pe strada Uzinei Electrice.

Retur: de pe Calea Motilor se vireaza dreapta pe strada Otetului – strada Uzinei Electrice – Pod Garibaldi. Se suspenda statia Chios si statia Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Sala Polivalenta pe strada Uzinei Electrice.

-Linia de autobuz M26 va circula deviat :

Tur: pe direcția Floresti – Cluj-Napoca, din Splaiul Independenței deviat pe Pod Garibaldi – P-ta 14 Iulie – Str. Octavian Goga – Pod Napoca – Splaiul Independenței – Str. George Barițiu – P-ta Mihai Viteazul. Se suspenda stația Cluj Arena. Se aloca suplimentar statia Hotel Napoca.

Retur: P-ta Mihai Viteazul – str. George Barițiu – Splaiul Independenței – Pod Napoca – Str. Octavian Goga – P-ța 14 Iulie – Pod Garibaldi – strada Uzinei Electrice – strada Otetului – Calea Manastur. Se suspenda: statia Hotel Sport si statia Fabrica de Bere. Se aloca suplimentar statia Octavian Goga si statia Piata 14 Iulie”, a comunicat CTP Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se ADAPTEAZĂ orarele de circulație ale unor linii pe perioada Sports Festival și TIFF

Publicat

bus

Două mari evenimente culturale și sportive au loc în aceste zile la Cluj-Napoca, TIFF și Sports Festival, iar noi adaptăm programele de circulație pentru a facilita deplasările spre și dinspre aceste evenimente, anunță CTP Cluj.

„CTP Cluj-Napoca informează călătorii că în perioada 14-16 iunie programul de circulație a liniilor 6, 25, 9, 21, 24, 30, 35, 101 și 102 va fi prelungit până în jurul orei 23:30.

CTP Cluj: Se ADAPTEAZĂ orarele de circulație ale unor linii pe perioada Sports Festival și TIFF

Orarele de circulație vor putea fi consultate pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.

Vă reamintim că se pot utiliza și liniile de noapte 25N, 5N și 54N”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

RESTRICȚII de circulație la Cluj cu ocazia Sports Festival 2024 și TIFF.23

Publicat

sens interzis

Primăria Cluj-Napoca anunță instituirea unor restricții de circulație în oraș cu ocazia Sports Festival 2024 și TIFF.23.

„Pentru buna desfășurare a evenimentului ”The Power of Sports – Sports Festival” (13 iunie – 16 iunie 2024, în intervalul orar 8.00 – 23.00), au fost instituite următoarele restricții de circulație:

RESTRICȚII de circulație la Cluj cu ocazia Sports Festival 2024 și TIFF.23

• închiderea traficului rutier pe Aleea Stadion din data de 12 iunie 2024 până în data de 17 iunie 2024, ora 5.00;

• închiderea traficului rutier pe strada George Coşbuc din data de 13 iunie 2024 până în data de 16 iunie 2024, ora 23.00 (atunci când situația o impune), și închiderea traficului rutier (cu excepția mijloacelor de transport în comun CTP) pe strada Splaiul Independenței de la intersecția cu Pod Garibaldi până la intersecția cu strada George Coșbuc pe sensul de mers dinspre Pod Garibaldi spre Pod Napoca din data de 13 iunie 2024 până în data de 16 iunie 2024, ora 23.00 (atunci când situația o impune);

• în data de 16 iunie 2024, cu ocazia evenimentului caritabil „Crosul Supereroilor”, se va închide traficul rutier în intervalul orar 8.00 – 11.00, pe următorul traseu: pornire Cluj Arena – Splaiul Independenţei – Str. George Coșbuc – Parcul Central „Simion Bărnuțiu” – Pod Napoca – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – str. Sigismund Toduță – str. Gavril Muzicescu – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Pod Napoca – str. Splaiul Independenței – sosire Cluj Arena.

Piața volantă se va muta sâmbătă

Piața volantă de lângă stadionul Cluj Arena se va muta mâine pe strada Splaiul Independenței, pe tronsonul cuprins între strada George Coșbuc și Pod Garibaldi. Piața va fi deschisă între orele 6.00 – 16.00, iar în acest interval va fi închisă circulația rutieră pe acest tronson.

De asemenea, cu ocazia „Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF.23”, în perioada 14 iunie – 24 iunie 2024, se impun următoarele restricții de circulație în zona centrală:

• restricționarea circulației rutiere pe banda trei de pe latura de est a Pieței Unirii până la finalizarea festinalului (atunci când situația o impune);

• închiderea circulaţiei rutiere în data de 14 iunie 2024, în intervalul orar 20.30 – 23.30 (atunci când situaţia o impune), pe str. Napoca, Piaţa Unirii (latura de Sud şi latura de Est), Bulevardul Eroilor, pentru organizarea „Galei de Deschidere TIFF.23”;

• închiderea circulaţiei rutiere în perioada 15 iunie – 24 iunie 2024, în intervalul orar 21.30 – 23.30 (atunci când situaţia o impune), pe str. Napoca, Piaţa Unirii (latura de Sud şi latura de Est), Bulevardul Eroilor;

• în perioada 14 iunie – 23 iunie 2024, în intervalul orar 20.00 – 23.00, în Iulius Parc;

• închiderea circulaţiei rutiere din data de 22 iunie 2024, ora 22.00 până în data de 23 iunie 2024, ora 2.00, pe str. Nordului intersecție cu str. Romul Ladea (atunci când situaţia o impune), cu excepția riveranilor, pentru desfășurarea în bune condiții a galei de închidere a TIFF.23”, a comunicat primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Gala de deschidere TIFF.23 la Cluj-Napoca. Invitații de pe covorul roșu

Publicat

De

A început TIFF.23

Gala de deschidere a TIFF.23 are loc vineri seara de la ora 20.45 în Piața Unirii din Cluj- Napoca, urmând să fie poriectat filmul Dogman.

Încă de la 20.00 au început să pașească pe covorul roșu invitații, printre ei fiind președintele festivalului, Tudor Giurgiu,Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, dar și o serie de actori.

Gala de deschidere TIFF.23 la Cluj-Napoca. Invitații de pe covorul roșu

Printre actorii de pe covorul roșu se află și actrița Jojo T. Gibbs din filmul care deschide festivalul, regizat de Luc Besson (foto principal).

Pe covorul roșu a pășit și artistul plastic Erno Bartha, dar nu oricum. Acesta a „ieșit” dintr-un televizor.

La Gala de deschidere a festivalului este prezent și Ambasadorul Japoniei, Takashi Katae. Excelența Sa se află printre invitați, având în vedere că în acest an are loc secțiunea Focus Japan, urmând să fie proiectate mai multe din această țară.

Și primarul Emil Boc a ajuns la Gala de deschidere.

De asemenea, pe covorul roșu a pășit și actorul clujean Dan Chiorean.

„E primul an când avem peste 200 de filme, peste 600-700 de invitați din toată lumea. Vă spun că sunt foarte bucuros că ne întâlnim într-o piață și nu pe stadion, asta pentru că sunt puțin superstițios și aici, alături de noi, e un prieten bun n-o să-i spun numele, dar nu-i place fotbalul…a fost în viața lui doar de două ori pe stadion.

Prima dată a fost imediat după ce Simona Halep a câștigat Wimbledonul și în momentul în care s-a făcut acea mare serbare pe stadion și toată mulțimea a fluierat-o pe doamna firea, prietenul meu era acolo.

A doua oară în viață când a fost pe un stadion a fost acum două seri la Coldplay, când știți bine ce s-a întâmplat, așa că mi-a spus că vine la Cluj la deschidere. Am zis slavă Domnului că nu suntem pe un stadion că cine știe ce ar fi urmat”, a spus Tudor Giurgiu.

Apoi a vorbit despre filme.

„Anul ăsta vor fi, așa cum știți, filme foarte în multe, dar surpriza e evenimentul pe care îl vom face marți seara la castelul Banffy de la Răscruci un castel renovat restaurant cu sprijinul Consiliului Județean care a făcut o treabă extraordinară.

Cei care n-ați mai găsit bilet, sper să-l puteți vizita ulterior, vom pregăti o seară cu multe surprize la castel”, a spus acesta.

Un moment inedit au fost un alt tip de vedete pe covorul roșu. Și anume câinii, având în vedere că filmul de deschidere se numește Dogman, în care patrupedele sunt personajele principale.

„Sunt câini vedetă, câini care s-au făcut remarcați în multe, multe ocazii și ipostaze, sunt prietenii noștri și ne am gândit să-i invităm alături de de noi, să-i vedeți, să-i aplaudați.

Așadar pe covorul roșu avem 14 eroi, 14 vedete”, a spus Tudor Giurgiu.

Sunt câini care au câștigat titluri la diverse expoziții.

Președintele TIFF a vorbit și despre Institutul Oncologin din Cluj-Napoca, un institut care aniversează 95 de ani de activitate.

Acesta a fost și motivul pentru care pe scaune, cei prezenți la gală au găsit un plic verde.

„Acesta conține o fundiță verde, pentru că sprijinim continuu lupta împotriva tuturor tipurilor de cancer, dar și o brățară pe care vă îndemn să o purtați pentru a exprima sprijinul și solidaritate față de toate femeile care luptă cu această boală nemiloasă”, a mai spus Giurgiu.

Primarul Emil Boc a urcat și el pe scenă și a făcut și o glumă cu iz politic.

„TIFF are 23 de ani la Cluj și să știți că dacă vrei să candidezi la Camera Deputaților îți trebuie vârsta de 23 de an,. Deja TIFF-ul se califică pentru a candida la Camera Deputaților și mai e un pic până la vârsta de a candida pentru Senatul României, 33 de ani. Deci TIF-ule ești pe drumul cel bun.

Și aș vrea, în numele tuturor clujenilor, în primul rând să vă mulțumesc pentru faptul că datorită vouă Clujul este astăzi în UNESCO și tot datorită vouă Clujul este pe harta mondială a filmului și pentru asta cred că merită aplauzele directorul Tudor Giurgiu cu admirabila echipă”, a spus Emil Boc.

Nicu Alifantis a urcat apoi pe scenă și a încântat publicul prezent.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax