EVENIMENT
FOTO. Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca a primit Ordinul ”Bărbăție și credință” din partea lui Klaus Iohannis
Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, 3 aprilie, Grupării de Jandarmi Mobilă ”Ștefan Cicio –Pop” i-a fost conferit de către președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, Ordinul „Bărbăție și credință” pe timp de pace, cu însemne pentru militari.
Astfel, comandantul unității, Sebastian Clițan, participă la ceremonia militară organizată, luni, la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române din București, unde Drapelul de luptă al unității este decorat.
”Decorarea Drapelului de luptă al unei unități reprezintă o recunoaștere a rezultatelor remarcabile înregistrate de oamenii de arme pe plan profesional, atât intern, cât și în cadrul parteneriatelor internaționale. Este un semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor importante obținute depersonalul unității în îndeplinirea misiunilor specific”, arată jandarmii clujeni.
De asemenea, în aceste zile, în cadrul unei campanii organizate anual la nivel național de către Jandarmeria Române, „Donează sânge! Salvează o viață!”, personalul unității va dona sânge în mod voluntar pentru a ajuta în acest fel persoanele aflate în suferință.
Plantare de puieți
Totodată, marți, peste 50 de jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca vor participa la o acțiune voluntară pentru plantarea de puieți de stejar, în pădurea din zona Tăuți, comuna Florești, acțiune ce se înscrie, la fel, în cadrul campaniei naționale „173 de stejari pentru România”, desfășurată în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva, campanie prilejuită de împlinirea a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.
3 aprilie, Ziua Jandarmeriei
Sărbătorită în fiecare an la 3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române marchează data la care domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând actul de înființare a Jandarmeriei, în 3 aprilie 1850. Astfel, prin lege, domnitorul Ghica a transformat Corpul slujitorilor în Corp de jandarmi, ca forță pentru privegherea siguranței publice și ținerea unei buni orânduieli. Prin aceasta, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei și i s-au stabilit principiile de oraganizare și funcționare.
Inițial, a fost principalul element care definea statutul membrilor săi, într-o perioadă istorică în care purtarea armelor constituia un privilegiu social. Ulterior, de-a lungul anilor, organizarea și misiunile Jandarmeriei au fost adaptate în concordanță cu evoluția societății.
Făcând o scurtă incursiune în istorie, putem spune cu certitudine că de-a lungul anilor, Jandarmeria Română a renăscut de fiecare dată când a fost reorganizată, fiind nevoie de ea ca factor de stabilitate a statului român.
Astăzi, ne găsim la 173 de ani de la înființarea armei noastre, un prilej deopotrivă pentru a rememora și cinsti faptele înaintașilor și pentru a face bilanțul realizărilor din anii ce s-au scurs de atunci.
Cele peste 17 decenii de existență au fost marcate de schimbări majore în viețuirea instituției, aducând-o în prezent la cele mai înalte cote de profesionalism și încredere.
Pentru fiecare jandarm, momentul aniversar de astăzi este unul al conștientizării valorilor care ne-au oferit constanță și eficiență: spiritul de camaraderie, sacrificiul, devotamentul, curajul, responsabilitatea și onoarea cu care de-a lungul anilor am servit patria și suntem azi garantul siguranței publice și al aplicării corecte a legii.
Unitatea, înființată în 1968
Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca funcționează în subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu o istorie bogată și o tradiție de peste 55 de ani în executarea atribuțiilor prevăzute de lege, legate intrinsec de protejarea valorilor socio-umane și a drepturilor și libertăților cetățenești, unitatea fiind înființată la 1 septembrie 1968.
Aceasta funcționează ca structură destinată organizării și executării misiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice și de combatere a infracționalității în zona de responsabilitate, care cuprinde județele Cluj, Bihor, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj, zonă cu o situație operativă complexă, jandarmii fiind chemați să răspundă cu tact, fermitate și profesionalism în apărarea drepturilor cetățenești fundamentale.
”La ceas aniversar, transmitem aprecieri și felicitări personalului Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, pentru munca și efortul depus, pentru sacrifiicile pe care le faceți în fiecare zi pentru instituție și țară. Succes în misiuni, să vă întoarceți sănătoși de fiecare data, iar toate proiectele dumneavoastră de viitor, profesionale, familiale și personale să se îndeplinească așa cum vă doriți. La mulți ani Jandarmeriei Române! La mulți ani tuturor jandarmilor, oriunde vă aflați!”, a transmis conducerea unității.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. O mașină a intrat într-un cap de pod pe centura Florești – Cluj-Napoca. Un bărbat a fost transportat la spital

Un accident rutier s-a petrecut joi, în jurul orei prânzului, pe centura Florești – Cluj-Napoca. Un bărbat de 50 de ani a fost transportat la spital pentru investigații medicale de specialitate.
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit, în urmă cu puține momente, la un accident rutier petrecut pe centura Florești-Cluj-Napoca. O mașină a intrat într-un cap de pod.
Un bărbat a fost transportat la spital pentru investigații de specialitate.
„Echipajele operative au găsit la fața locului un autoturism avariat, intrat într-un cap de pod. Nu au existat victime încarcerate, însă un bărbat de aproximativ 50 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale. Ulterior, acesta a fost transportat la spital de echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău va primi titlul de Cetățean de Onoare al județului Cluj. A reușit să readucă „U” în cupele europene

Consiliul Județean Cluj urmează să dezbată, în următoarea ședință, un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al județului Cluj pentru Ioan Ovidiu Sabău, actualul antrenor al Universității Cluj și fost component al „Generației de Aur” a fotbalului românesc.
Antrenorul „U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, va primi titlul de cetățean de onoare al județului Cluj. Un proiect de hotărâre privind acordarea titlului onorific va fi dezbătut de consilierii județeni în următoarea ședință. Inițiativa aparține președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
„Pentru județul Cluj și pentru fotbalul clujean, acordarea acestei distincții reprezintă un mic semn de recunoștință pentru tot ce a făcut domnul Sabău în ultimii 40 de ani, atât în calitate de sportiv, cât și în cea antrenor. Dincolo de rolul său important în siajul echipei naționale de fotbal, care a reușit, prin victoria fantastică împotriva Danemarcei în 1989, să reducă România, după 20 de ani, la un nou Campionat Mondial de Fotbal, cel din Italia, nu am cum să nu evoc performanțele obținute la clubul său de suflet, U Cluj.
Domnia sa a reușit, atât ca sportiv cât și ca tehnician, să se indentifice cu istoria recentă a acestui club, totul culminând chiar în acest an competițional, când a reușit să ducă echipa într-o finală de Cupa României, să o califice pentru prima dată în istorie în play-off și, chiar mai mult, să o readucă pe U Cluj, după 53 de ani, în cupele europene”, a declarat Alin Tișe.
A reușit să readucă „U” Cluj în cupele europene
Distincția vine ca o recunoaștere pentru o carieră impresionantă, dar mai ales pentru performanța excepțională reușită în acest sezon competițional: calificarea echipei Universitatea Cluj într-o competiție europeană, după o pauză de 53 de ani. Ultima participare oficială a fost în anul 1972, după un sezon în care „studenţii” terminaseră pe locul 3 şi obţinuseră calificarea în Cupa UEFA.
Universitatea Cluj își va juca meciurile considerate pe teren propriu la Sibiu, din cauza pregătirilor pentru festivalul Untold care ocupă Cluj Arena.
O viață dedicată fotbalului
Ioan Ovidiu Sabău, născut la Câmpia Turzii în 1968, a debutat la Universitatea Cluj în 1985, devenind ulterior unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai României. A evoluat la cluburi importante precum Dinamo București, Feyenoord Rotterdam (cu care a câștigat două Cupe ale Olandei), Brescia Calcio și Rapid București, unde a cucerit al doilea titlu de campion al României. A strâns 55 de selecții în echipa națională și a participat la Campionatul Mondial din 1990 și la EURO 1996.
„Se distinge personalitatea actualului antrenor al echipei clujene de fotbal Universitatea Cluj și component al «Generației de Aur» a Echipei Naționale de Fotbal a României – domnul Ioan Ovidiu Sabău, unul dintre artizanii victoriei istorice cu Danemarca – în 1989, victorie ce a dus România pentru prima oară, în aproape 20 de ani, în vara anului 1990, la un Campionat Mondial de Fotbal, și, totodată, campion în România cu Dinamo și Rapid, deținător al Cupei Olandei cu Feyenoord Rotterdam, cel care prin rezultatele obținute în cariera domniei sale de sportiv și antrenor, a reușit să promoveze Clujul în plan național și internațional, activând aidoma unui veritabil ambasador al Clujului și al sportului clujean”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.
Performanță după performanță la „U” Cluj
După retragerea din activitatea de jucător, Sabău s-a dedicat antrenoratului, activând inclusiv la echipe precum Poli Timișoara, Gloria Bistrița și Gaz Metan Mediaș, însă cea mai importantă parte a carierei sale de antrenor se leagă de Universitatea Cluj, echipa sa de suflet.
„După retragerea din cariera de sportiv profesionist, Ioan Ovidiu Sabău, a continuat munca realizată până atunci în domeniul care i-a dat totul: fotbalul. Astfel, Ioan Ovidiu Sabău a debutat ca și antrenor, în anul 2000 la Universitatea Cluj, echipa sa de suflet, pe care o conduce și la ora actuală.
De pe banca tehnică a Universității Cluj, personalitatea propusă a fi desemnată Cetățean de Onoare al Județului Cluj – «Clujean de Onoare», a salvat echipa de fotbal de la retrogradare, a dus-o într-o finală de Cupa României, a calificat-o pentru prima dată în istorie în play-off și, chiar mai mult, a reușit să readucă Universitatea Cluj, după 53 de ani, în cupele europene, o performanță extrem de reușită în urma unui sezon în care echipa s-a și aflat timp de 18 etape în fruntea clasamentului. Astfel, Ioan Ovidiu Sabău a calificat U Cluj în Conference League și va antrena din nou în cupele europene, după 13 ani. De asemenea, rezultatele remarcabile obținute în calitate de antrenor l-a făcut pe Ioan Ovidiu Sabău să fie mai mereu pe lista scurtă a posibililor selecționeri ai naționalei de fotbal a României”, se mai arată în document.
Al 41-lea cetățean de onoare al Clujului
Sabău va deveni cel de-al 41-lea Cetățean de Onoare al județului Cluj, alăturându-se unui grup select în care se mai regăsesc nume din lumea sportului: Florin Bercean – președintele Federației Române de Judo, Corina Căprioru – judoka, Remus Câmpeanu – fost fotbalist și simbol al „U” Cluj, Alina Dumitru – judoka și Dan Petrescu – fost fotbalist și antrenor al echipei CFR Cluj.
Ioan Ovidiu Sabău a fost decorat în martie 2008, de către Președintele României, cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga sa activitate.

Au demarat lucrări de infrastructură pentru accesul la viitorul hub educațional din Borhanci, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea. Lucrările la hub se vor finaliza anul viitor, în luna iunie.
Municipalitatea continuă investițiile în infrastructura educațională și rutieră, prin realizarea unui drum care va deservi viitorul complex educațional din cartierul Borhanci.
Se lucrează la drumul de acces la viitorul hub educațional Borhanci
În această perioadă, zeci de utilaje intervin în Borhanci pentru amenajarea drumului de acces către noul hub educațional care va cuprinde o creșă, o grădiniță, o școală, un liceu și un bazin de înot. Ansamblul este gândit pentru a răspunde nevoilor educaționale ale locuitorilor din zonă și nu numai.
„Vă întrebați ce e cu atâtea utilaje și mașini în cartierul Borhanci, de ce circulă în fiecare zi zeci de utilaje pe străzile din cartierul Borhanci. Sunt utilaje care ajută la construcția drumului care va face accesul la hub-ul educațional din Borhanci. Este vorba de creșă, de grădiniță, de școală, de liceu și bazin de înot”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.
Două benzi de circulație, trotuare și piste de biciclete
Drumul aflat în lucru va include două benzi de circulație, trotuare, piste pentru biciclete și spații de parcare, asigurând un acces sigur și organizat atât pentru părinți și elevi, cât și pentru cei care tranzitează zona. Proiectul face parte dintr-o abordare integrată de dezvoltare urbană și mobilitate locală.
„Aici va fi un drum cu două benzi, vor fi piste pentru biciclete sigure, vor fi trotuare, vor fi parcări, astfel încât cei care își aduc copiii la școală și vor să tranziteze zona, să poată să o facă în condiții de siguranță”, a mai arătat Tarcea.
Lucrările vor fi finalizate peste un an
Lucrările de infrastructură sunt în desfășurare, cu termen estimat de finalizare în luna iunie 2026. Obiectivul este ca întregul ansamblu educațional să beneficieze de o conexiune rutieră adaptată cerințelor de trafic și funcționalitate din zonă.
„Se lucrează la toate obiectivele de aici, iar până anul viitor în luna iunie, vom finaliza toate aceste lucrări care sunt legate de partea de infrastructură
EVENIMENT
Restricții de circulație la transportul în comun în zona Cluj Arena cauzate de Raliul Clujului

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca anunță că în perioada 20-22 iunie 2025, cu ocazia manifestărilor publice Raliul Clujului – etapa a 3-a din Campionatul National de Raliuri, vor fi introduse restricții de circulație în zona stadionului Cluj Arena.
Astfel, vineri in data de 20.06.2025 dupa orele 22:30 si sambata 21.06.2025 intre orele 16:00 – 20:30, va fi restrictionata circulatia pe Splaiul Independentei.
Se deviază autobuzul 30
Autobuzele liniei 30 vor fi deviate dupa cum urmeaza:
Tur: de la Pod Garibaldi traseul va fi deviat pe pe strada Uzinei Electrice, strada Otetului, Calea Motilor. Se suspenda statia Cluj Arena si Hotel Sport. Se aloca suplimentar statia Uzinei Electrice.
Retur: Calea Motilor, strada Otetului strada Uzinei Electrice, Pod Garibaldi. Se suspenda statia Chios si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Fabrica de Bere si statia Sala Polivalenta de pe strada Uzinei Electrice.
Autobuzele liniei M26
Tur: str. Plopilor, Splaiul Independentei, Pod Garibaldi, P-ta 14 Iulie, str. Dragalina, P-ta Mihai Viteazul. Se suspenda statia Cluj Arena si Parc Central. Se aloca suplimentar statia Piata 14 Iulie si statia Dragalina Sud.
Retur: str. Dragalina, Piata 14 Iulie, strada Uzinei Electrice, strada Otetului, Calea Manastur. Se suspenda statia Chios, Splaiul Independentei si Fabrica de Bere. Se aloca suplimentar statia Dragalina Nord, Piata 14 Iulie Nord si statia Sala Polivalenta.
Tramvaie înlocuite cu autobuze
Tramvaiele liniei 101 vor fi inlocuite cu autobuze si vor circula pe linia 101A.
Tur: str. Primaverii, str. Plopilor, Pod Garibaldi – P-ta 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. Dragalina – str. Horea – P-ta Garii. Se suspnda statiile: Cluj Arena, parcul Central si G. Baritiu. Se aloca suplimentar statiile: Piata 14 Iulie, si statia Dragalina Sud.
Retur: P-ta Garii, str. I.L.Caragiale, str. Horea, str. Dragalina, P-ta 14 Iulie, Pod Garibaldi, str. Plopilor, str. Primaverii, str. Bucium. Se suspnda statiile: Opera Maghiara Est si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Dragalina Nord, Piata 14 Iulie Nord.
Linia de noapte 54N
Tur: de la Pod Garibaldi va fi deviate pe pe strada Uzinei Electrice, strada Otetului, Calea Motilor. Se suspenda statia Cluj Arena si Hotel Sport. Se aloca suplimentar statia Uzinei Electrice.
Retur: Calea Motilor, strada Otetului strada Uzinei Electrice, Pod Garibaldi. Se suspenda statia Chios si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Sala Polivalenta de pe strada Uzinei Electrice.
Proba specială Făget
Duminica 22.06.2025 in intervalul orar 06:50 – 12:00 va avea loc proba specială Făget. Această probă specială va fi parcursă în întregime în acest sezon, adică de la ieșirea din municipiul Cluj-Napoca până la intrarea în satul Săliște. Prin urmare:
– Cursa de la ora 09:00 al liniei M16 de pe strada Posada se suspenda.
– Cursa de la ora 09:40 al liniei M16 din Ciurila se suspenda.
– Cursa de la ora 09:00 al liniei M71 de pe strada Posada se suspenda.
– Cursa de la ora 10:00 al liniei M71 din Petrestii de Jos se suspenda.