Connect with us

POLITICA

FOTO. George Simion, în mijlocul sinistraților: Nu lăsăm pe nimeni în urmă! Fiecare român e IMPORTANT

Publicat


simion

Președintele AUR, George Simion, se află de duminică seară în mijlocul locuitorilor din comuna Pechea (județul Galați).

Liderul AUR, împreună cu parlamentarii, consilierii locali și județeni aleși, dar și alături de peste 300 de membri și simpatizanți ai formațiunii, au început de astăzi să ajute la curățarea locuințelor afectate de inundații, în vreme ce mai multe echipe de ingineri verifică structura locuințelor.

simion

FOTO. George Simion, în mijlocul sinistraților: Nu lăsăm pe nimeni în urmă! Fiecare român e IMPORTANT

„Lăsați telefoanele, lăsați tot! Toată lumea la muncă! Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Fiecare om e important fiecare român e important. Noi de asta am venit aici. Noi nu vă lăsăm singuri, nu plecăm de aici. Ne aveți tot timpul, cu spitalul mobil, cu bucătăria de campanie, cu materialele de construcții”, a spus liderul AUR locuitorilor din Pechea.

Acesta a declarat că nu a mers în Galați pentru a striga „jos guvernul”, ci vrea să îi ajute pe locuitorii afectați de inundații.

simion

simion

simion

„Începem construcția sau reconstrucția și începem să rezolvăm din probleme. Bine că sunteți bine, că ai voștrii copii sunt bine. Nu sunteți singuri”, a mai spus liderul AUR.

George Simion și echipele AUR i-au ajutat pe locuitorii din comuna Pechea să curețe gospodăriile de nămolul lăsat în urmă de inundații.

simion

Președintele AUR va rămâne în județul Galați până la finalul săptămânii. De altfel, acesta a anunțat că va ajuta la reconstrucția caselor distruse de inundații. Acolo unde este imposibil să repare, liderul AUR vrea să construiască locuințe de la zero.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

De la începutul anului, AURUL a crescut cu circa 25%

Publicat

Preț istoric pentru aur

Creșterea tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, după atacul Hezbollah asupra Israelului și riposta acestuia, dar și reducerea agresivă, prima din ultimii patru ani, cu jumătate de punct procentual a dobânzilor, la 4,75 – 5%, de către Rezerva Federală americană, care s-a alăturat astfel BCE și băncii centrale din China, au fost motive importante pentru majorarea cererii de aur.

Prețul gramului de aur a crescut de la vechiul record de 373,3536 lei la cel nou de 377,2337 lei, majorare la care a contribuit atât aprecierea monedei americane cât și atingerea de către metalului galben a unui maxim de 2.632,20 dolari/uncie. De la începutul anului, uncia a crescut cu circa 25%.

De la începutul anului, AURUL a crescut cu circa 25%

Scăderea inflației și semnele de scădere a economiei, în special a celei din zona euro, impune din partea băncilor centrale noi reduceri ale ratelor de dobândă. Ca măsură de protecție, investitorii și-au înmulțit plasamentele în aur sau în ETF-uri care se bazează pe metalul galben.

Monitorizată cu grijă de BNR, piața valutară nu a oferit surprize majore, iar tranzacțiile s-au realizat în, deja, clasicul culoar 4,973 – 4,975 lei. Astfel, media monedei unice a scăzut marginal de la 4,9745 la 4,9741 lei.

La sfârșitul săptămânii viitoare se va desfășura penultima ședință de politică monetară a BNR. Până atunci nu este de așteptat ca indicii ROBOR să cunoască modificări, în condițiile în care lichiditatea din piață este una ridicată. Aceștia se situau luni la valori apropiate de cele din mai 2022. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%.

„Cursul mediu al monedei americane a crescut de la 4,4568 la 4,4783 lei”

Piețele internaționale așteaptă prezentarea datelor revizuite referitoare la creșterea PIB-ului Statelor Unite în al doilea trimestru, dar și a celor privind prețurile pentru cheltuielile de consum personal pentru luna august, la care se adaugă declarațiile unor oficiali ai Rezervei Federale americane.

În aceste condiții, euro se tranzacționa în culoarul 1,1083 – 1,1168 dolari, în scădere față de sfârșitul săptămânii trecute, iar cursul mediu al monedei americane a crescut de la 4,4568 la 4,4783 lei.

Revenirea cererii de monedă elvețiană a ridicat cotațiile acesteia față de euro iar media ei a crescut de la 5,2532 la 5,2655 lei. Tendința de aprecierea lirei sterline s-a menținut și la începutul acestei săptămâni, iar cursul acesteia a urcat de la 5,9252 la 5,9502 lei, mai sus cu cinci bani față de începutul acestei luni.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat marginal la 394,46 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,2785 zloți/euro.

Criptomonedele manifestau o ușoară tendință de apreciere. Bitcoin creștea la 62.627 – 64.716 dolari iar ethereum la 2.541 – 2.685 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

POLITICA

FOTO. AUR suspendă activitățile de campanie și este PREZENT la lucrări de reconstrucție a caselor stricate de inundații

Publicat

aur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a decis suspendarea tuturor activităților de campanie în perioada următoare, singura activitatea pe care candidații și conducerea AUR urmează să o desfășoare fiind aceea de a veni în sprijinul românilor afectați de inundații.

Întreaga conducere AUR, parlamentarii partidului, consilierii locali și județeni aleși sunt în acest moment în județul Galați pentru a veni în sprijinul sinistraților.

aur

FOTO. AUR suspendă activitățile de campanie și este PREZENT la lucrări de reconstrucție a caselor stricate de inundații

România are nevoie de fapte, nu de vorbe. De-a lungul anilor, am fost mințiți, am fost trădați de promisiuni deșarte. Promisiuni care n-au adus nicio schimbare, niciun ajutor real. De fiecare dată, ni s-a spus că se va face, că vor veni soluțiile, că vor veni vremuri mai bune. Dar timpul trece, iar noi rămânem cu aceleași probleme.

aur

aur

Astăzi, însă, e diferit. Președintele AUR, George Simion, nu doar că a întrerupt evenimentul de lansare a candidaților pentru Parlamentul României, dar a făcut un apel către toți membrii și simpatizanții AUR să fie alături de cei care au nevoie cu adevărat de noi – românii loviți de inundații. Nu promitem că vom face, ci facem acum.

Încă de duminică seară a ajuns în comuna Pechea din județul Galați convoiul de ajutoare format din 10 tiruri încărcate cu materiale de construcții, 20 de camioane cu materiale de igienă și de strictă necesitate și aproximativ 300 de oameni gata să muncească.

aur

aur

aur

aur

aur

aur

„Veniți și ajutați. Fiecare dintre voi poate da o mână de ajutor. Hai să punem mâna pe treabă și să reconstruim România. Fiți și voi oameni de AUR, sprijiniți românii!”, a declarat președintele AUR, George Simion, la Pechea.

Astăzi, suntem cu toții uniți de o singură misiune: să îi ajutăm pe românii aflați în dificultate.

Citește mai departe

EVENIMENT

SCAD temperaturile! Cum va fi VREMEA în intervalul 23–29 septembrie 2024

Publicat

toamna

Vremea se va schimba radical. Temperaturile scad brusc, cu diferențe de peste 10 grade. Cum va fi vremea în săptămâna 23 – 29 septembrie?

Ultima săptămână a lunii septembrie va fi una foarte caldă, cu temperaturi de vară. Totuși, în weekend vremea se schimbă radical, scrie Alba24.ro.

În mare parte din țară vor veni ploi însemnate cantitativ. Temperaturile scad brusc, cu diferențe de peste 10 grade Celsius.

SCAD temperaturile! Cum va fi VREMEA în intervalul 23–29 septembrie 2024

Potrivit prognozemeteo.ro, chiar dacă în ultima săptămână din septembrie vom avea parte de zile frumoase, cu temperaturi mai degrabă potrivite verii, vremea se va schimba brusc.

Mai întâi vin ploile. Acestea vor fi chiar importante cantitativ și vor cuprinde toată țara.

Apoi, de duminică, în unele regiuni vor fi maxime care abia ating 14 – 15 grade Celsius. Asta după ce, în urmă cu doar o zi, se înregistrau 28 – 30 de grade Celsius.

Temperaturi minime:

Începem săptămâna cu minime de la 11 – 13 chiar 14 grade în cea mai mare parte a țării. Vor fi valori ușor mai scăzute prin Transilvania (9 – 10 grade), în timp ce la munte vor fi valori de 7 – 9 grade, cu 2 – 4 grade pe crestele montane).

Marți mai câștigăm un grad – două și putem ajunge la valori de 14 – 16 grade. Prin sudul Banatului vor fi posibile chiar 17 – 18 grade. Cele mai scăzute valori rămân prin Transilvania (11 – 12 grade) cu 8 – 10 grade la munte (3 – 5 grade pe creste).

Aceleași valori ca le păstrăm și miercuri și joi dimineața, cu aceeași distribuție teritorială a lor.

Minimele de vineri ajung deja la pragul unei nopți tropicale prin Banat și Crișana (19 – 20 de grade), iar în restul țării vor fi posibile 16 – 18 grade. Și Transilvania mai primește 1- 2 grade și ajungem la 14 – 15 grade, cu 9 – 11 grade la munte (6 – 7 grade pe creste).

Și weekend-ul vine cu dimineți foarte calde, cu minime cuprinse între 17 – 19 grade sâmbătă, în timp ce duminică, prin sudul Olteniei sunt posibile chiar 21 – 22 de grade.

Temperaturi maxime:

Despre maximele acestei săptămâni nu sunt foarte multe de spus. De LUNI până JOI vom avea parte de maxime de vară, cu valori cuprinse, în general, între 24 – 26, 27 de grade. VINERI și SÂMBĂTĂ prin Oltenia și Muntenia se pot atinge 30 – 32 de grade.

De DUMINICĂ însă  vom avea parte de o schimbare radicală de registru. Astfel, prin nordul Moldovei abia mai atingem 13 – 14 grade, prin centrul și sudul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și Oltenia nu vor fi mai mult de 17 – 19 grade, în timp ce la munte 9 – 11 grade.

Singurele regiuni care rămân cu valori mult peste normalul perioadei vor fi Muntenia și Dobrogea, unde mai urcăm spre 25 – 27 de grade.

Precipitații:

Primele precipitații apar în țara noastră spre seara zilei de MARȚI, prin Banat și sudul Crișanei, ploi care vor avea și caracter convectiv (ploi de vară, însoțite și de descărcări electrice).

Ploile vor continua și pe parcursul nopții și dimineții de MIERCURI, cuprinzând și Maramureșul, Apusenii și vestul Transilvaniei. Odată cu orele după amiezii avem parte de ploi de vară prin zonele montane, prin Banat, Oltenia, iar seara și prin vestul Munteniei.

MIERCURI, prin Banat și Oltenia sunt posibile cantități și de 15 – 20 de l/mp (pe areale restrânse).

Noaptea de miercuri spre JOI vine cu ploi prin Oltenia, Muntenia, nordul Moldovei, dar, pe arii restrânse, inclusiv prin Transilvania, Maramureș și Crișana. Tot prin Oltenia se pot acumula 10 – 15 l/mp.

VINERI nu avem parte de precipitații la nivelul țării noastre.

Odată cu a doua parte a zilei de SÂMBĂTĂ și pe tot parcursul zilei de DUMINICĂ, ciclonul despre care vorbeam la contextul sinoptic, își pune amprenta și asupra precipitațiilor de la noi.

Astfel, de la V la E, țara noastră va fi traversată de ploi, ploi care vor putea avea inclusiv caracter de aversă și să fie însoțite și de fenomene convective.

Astfel, duminică, în cea mai mare parte a țării am putea acumula 20 – 30, 35 de l/mp.

Singurele zone care vor fi ”ferite” sunt estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, dar și Banatul și Crișana.

Așadar, vom avea o săptămână care va aduce ploi prin bună parte din țară, iar cantitățile ar putea ajunge la 15 – 20, 30 de l/mp. Doar prin sudul Olteniei, prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea nu prea vom vedea foarte multe precipitații.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Tradiții și obiceiuri în satele clujene: Claca de cules mălaiul

Publicat

De

Claca de cules mălaiul

Claca este un obicei vechi în satul românesc. Era vorba despre muncă, dar și ospitalitate și joc.

În satele de odinioară, oamenii erau mereu atenți la starea vremii, fiind strâns legați de ritmul naturii în toate activitățile agricole, mai ales cele desfășurate în aer liber.

Tradiții și obiceiuri în satele clujene: Claca de cules mălaiul

În Câmpia Transilvaniei, porumbul, cultivat pe suprafețe întinse, era un simbol al belșugului, oferind hrană omului și animalelor. Recoltarea acestuia se făcea toamna.

De multe ori, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj se făcea clacă de cules mălaiul.

 

”Practica veche, denumită clacă, reprezenta o formă de întrajutorare, cu un profund caracter social și economic. În cadrul clăcii, sătenii se adunau pentru a lucra în folosul gazdei – un gospodar mai înstărit, sau un membru al comunității, aflat în nevoie. Astfel, cu ajutorul tuturor, munca era dusă la bun sfârșit rapid și fără prea mare efort”, arată specialiștii clujeni.

Cei care primeau ajutor întorceau sprijinul la nevoie

Gazda clăcii oferea mâncare și băutură tuturor participanților, un gest de ospitalitate, dar și unul de recunoștință.

Acest schimb de ajutor între săteni nu era unul unilateral – cei care primeau ajutor întorceau la rândul lor sprijinul când era necesar.

Iar la finalul unei zile intense de muncă, obiceiul tradițional cerea ca veselia să fie parte integrantă a experienței. Așa că, la clacă, la final, se cânta şi se juca, alături de ceterași, mai arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Așadar, claca nu era doar o ocazie de muncă, ci și un moment de consolidare a coeziunii sociale și a identității culturale a satului românesc.

Ritmul muncii și al sărbătorii era sincronizat cu ritmul naturii, iar prin aceste obiceiuri, oamenii își perpetuau valorile, tradițiile și legătura indisolubilă cu pământul, care le oferea hrană și stabilitate.

Foto: Clacă la cules mălai – Frata, județul Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax