Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Fundația Comunitară Cluj oferă 100.000 de lei pentru proiecte educaționale. Vezi calendarul depunerii de proiecte

Publicat


Fundatia

Fundația Comunitară Cluj anunță că oferă 100.000 de lei, prin Fondul Științescu, pentru proiecte educaționale dedicate elevilor din întregul județ. Lansat la Cluj în 2015, Fondul Științescu a mobilizat până acum 60.000 de euro pentru 21 de proiecte care au ajuns la 3.276 de elevi.

”La Cluj, acesta este ediția cu numărul șase și vine ca rezultat direct al adunării defonduri de la companii și organizații partenere.

Sumele mobilizate au fost dublate, până lavaloarea de 10.000 de dolari, de Romanian-American Foundation, care susține FondulȘtiințescu de la înființarea lui, în calitate de partener strategic.

Au contribuit la constituirea Fondului Științescu Cluj ediția 6: Metro Digital, Emerson și Fundația Bosch România în calitate de partneri și DataArt Tech Romania ca sponsor”, arată reprezentanții fundației.

Calendarul apelului

• Înscrierea proiectelor: 01 – 15 iunie 2024;

• Incubare proiecte: 01 – 10 iunie 2024;

• Jurizare: 17-21 iunie 2024;

• Contractare: 21 iunie – 21 iulie 2024;

• Perioada de implementare a proiectelor: 24 iunie 2024 – 3 februarie 2025;

• Perioada de raportare: 4 – 20 februarie 2025.

Fundația Comunitară Cluj urmărește să finanțeze cel puțin două proiecte și îi încurajează pepasionați – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toatedomeniile – să le arate copiilor, prin experimente, activități practice și joc, latura disciplinelorștiințifice care are potențialul să le stimuleze curiozitatea și să le trezească dragostea pentruînvățare.

Cine poate aplica?

• Organizații neguvernamentale mici și mijlocii clujene

• Profesioniști din diverse domenii, care se constituie într-un grup de inițiativă*;

• Echipe de elevi de la clasele primare, gimnaziale și liceale, coordonate de un profesor sau

mentor, sub forma unui grup de inițiativă*;

• Profesori de la clasele primare și gimnaziale, în echipă, sub forma unui grup de inițiativă*;

• Părinți, împreună cu elevi și/sau profesori, sub forma unui grup de inițiativă*.

*Prin grup de inițiativă se înțelege un grup informal constituit din minim 3 membri, care împărtășesc un interes, o pasiune sau o preocupare pentru un subiect legat de viața în comunitate și pe care vor să îl promoveze în spațiul public. În situația unui grup de inițiativă format din tineri sub 18 ani este necesară includerea în grup a cel puțin unui adult, care își va asuma responsabilitatea legală a derulării proiectului.

Proiectele vor fi selectate

Proiectele vor fi înscrise pe platforma de grantmaking a Fundației Comunitare Cluj: https:// cluj.grantmanager.roși vor fi selectate în baza unei grile bine puse la punct, de cătreun juriu format din oamenipreocupați de educație – membri ai Consiliului Director al FundațieiComunitare, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Cluj, ai altor ONG-uri șiai finanțatorilor.

Mai multe detalii se pot obține de la Mihaela Mic, manager de proiect, la adresa de email mihaela.mic@fundatiacomunitaracluj.ro

Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică (STEAM) a copiilor şi tinerilor cu vârste între 6 şi 19 ani.

Marcă înregistrată a Federației Fundațiile Comunitare din România, Științescu este implementat local de 16 fundații comunitare.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ElectricUp, programul pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice în HORECA, buget de 450 de milioane de lei

Publicat

De

ElectricUp pentru HORECA

A fost lanstat apelului de proiecte în cadrul programului de finanțare ElectricUp – ciclul 2, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Programul care este conceput pentru domeniul HORECA , respectiv pentru reducea costurilor cu energia electrică.

ElectricUp, programul pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice în HORECA, buget de 450 de milioane de lei

Bugetul, a spus ministrul Energiei este de 450 de milioane de lei.

“În premieră, finanțăm un pachet integrat: instalarea de sisteme fotovoltaice, sisteme alternative de încălzire/ răcire, stații de reîncărcare și capacități de stocare în baterii”, a spus Sebastian Burduja, potrivit Mediafax.

Ministerul Energiei a publicat deja ordinul de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 150 kWp necesară consumului propriu.

De asemenea, se prevede instalarea unui sistem de stocare a energiei produse pentru creșterea gradului de autoconsum, a cel puțin a unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

Se va instala și sistem alternativ de încălzire/răcire pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire.

Sesiunea de înscriere se deschide în 14 octombrie

Bugetul acestei ediții a programului ElectricUp este de minimum 450 milioane lei și maximum 596 milioane lei, în cel de-al doilea ciclu de finanțare, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei.

Sesiunea de înscriere se va deschide în data de 14 octombrie 2024, ora 8:00, termenul limită de depunere a proiectelor fiind 16 decembrie 2024, ora 23:59:59.

„Odată cu preluarea mandatului de ministru, am demarat activități de reorganizare instituțională pentru optimizarea implementării programului Electric Up.

Am finalizat Ciclul I al Programului, prin decontarea unui număr total de 1.525 de dosare, în valoare totală de 479,8 milioane lei. 100 MW noi în panouri solare și peste 3.000 de puncte noi de reîncărcare pentru mașini electrice.

În Ciclul II al programului alocăm un buget de minim 450 milioane lei. Programul este optimizat, iar implementarea va fi accelerată.

Întreprinderile mici și mijlocii și persoanele juridice române care desfășoară activități în domeniul HORECA își vor reduce costurile cu energia electrică, având la dispoziție în premieră un pachet integrat: instalarea de sisteme fotovoltaice, sisteme alternative de încălzire/ răcire (pompe de căldură), stații de reîncărcare și stocare în baterii.

Am îmbunătățit substanțial acest program și cred cu tărie că în forma actuală el va contribui la creșterea competitivității afacerilor” a spus Burduja.

150.000 de euro pe beneficiar

Astfel, a crescut puterea instalată, se aloăc bani pentru stocare, dar se mărește și finanțarea.

“Mărim finanțarea până la 150.000 de euro pe beneficiar, față de 100.000 de euro în precedentul program.

Dincolo de reducerea de costuri cu energia electrică pentru operatorii economici, prin instalarea de stații de reîncărcare a mașinilor electrice și a sistemelor de stocare contribuim la dezvoltarea infrastructurii de transport electric și la stabilitatea sistemului energetic național.

Estimăm că se vor instala încă aproximativ 3.000 puncte de reîncarcare a mașinilor electrice și că vor fi puși în funcțiune cel puțin 100 MW producție și 40 MW capacități de stocare a energiei electrice în regim de prosumator”, a mai spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Care sunt cheluielile eligibile

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele: 


  • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minim 27 kWp și maxim 150 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; echipamente conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; sistem de măsură digital care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice instalat și consumată, care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablouri electrice curent continuu/curent alternativ;
  • cheltuielile cu achiziţia a cel puțin unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare (exemplu: 2x11kW);
  • nu se va accepta decontarea cheltuielilor cu achiziția stațiilor de încărcare cu puteri care depășesc puterea aprobată prin ATR/CR.

„Continuăm să finanțăm stațiile de reîncărcare mașini electrice, iar față de prima ediție, acum încurajăm instalarea stațiilor de putere mai mare.

Se acordă punctaj suplimentar pentru stațiile cu putere mai mare de 44 kW (10 puncte)”, potrivit Ministerului.

Acestea sunt:

  • cheltuieli cu achiziția sistemului de stocare a energiei produse, având o capacitate de stocare de minimum 30% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice;
  • Stocarea fiind o prioritate a sistemului energetic național, se acordă punctaj suplimentar 10 puncte pentru instalarea unui sistem de stocare a energiei cu o capacitatea de stocare cuprinsă între 30% și 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice, respectiv 20 puncte pentru instalarea unui sistem de stocare a energiei cu o capacitatea de stocare de minim 50%.
  • cheltuielile cu achiziţia unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire, maxim 30% din valoarea totală a cheltuielilor cu achiziția și montarea acestuia;
  • cheltuielile cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, reprezentând maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului;
  • cheltuieli de consultanță și management de proiect, de maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului;
  • cheltuieli cu lucrările de montaj și punere în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei produse, a staţiei/stațiilor de reîncărcare, a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului.

Documentele finale aferente apelului de proiecte, respectiv Schema de ajutor de minimis şi Ghidul solicitantului, pot fi accesate AICI.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce poți face sâmbătă și duminică la Herbstfest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane la Cluj-Napoca

Publicat

Herbstfest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane a început joi la Cluj-Napoca. Pe lângă dezbaterile economice și educaționale, HerbstFest 2024 oferă un program bogat de activități pentru toate vârstele.

Pe lângă degustări de bere și mâncare nemțească, festivalul include și Beer Bike – o activare inedită, unde participanții pot pedala și savura bere autentică nemțească, savurarea unui pahar de suc natural de fructe, preparat chiar de participanți prin pedalarea unei biciclete electrice care alimentează un storcător de fructe.

Ce poți face sâmbătă și duminică la Herbstfest?

Sâmbătă, 5 octombrie

  • 10:00-20:00 – ATELIER DE RECICLARE AUTOMATIZATĂ A STICLELOR PET CU ROBOTOTELUL EXTROPY, Piaţa Unirii
  • 11:00-12:00 – SPECTACOLUL „STRADA BALOANELOR DE SĂN NR. 10” spectacol de ventrilocie şi baloane uriașe de săpun oferit de Penny, Piaţa Unirii
  • 12:00-15:00 – CURSURI GRATUITE DE INIȚIERE ÎN LIMBA GERMANĂ PENTRU COPII ȘI ADULŢI oferite de Centrul Cultural German, Piaţa Unirii
  • 13:00-14:00 – TRUPA DE DANSURI SĂSEŞTI SEBES / SACHSISCHE MÜHLBACH VOLKSTANZGRUPPE, Piaţa Unirii
  • 14:00-17:45 – CONCERT TRIO SAXONES BAND oferit de TPA România, Piaţa Unirii, Cortul Mare 4
  • 16:00-18:00 – DIGITAL JUNGLE Cursuri de Cybersecurity pentru copii și adolescenți oferit de NTT DATA Romania, Piaţa Unirii, Cortul Mic 2
  • 19:00-23:00 – CONCERT BURZENLAND PARTYBAND oferit de Penny, Piaţa Unirii, Cortul Mare 4

Duminică, 6 octombrie

  • 10:00-20:00 – ATELIER DE RECICLARE AUTOMATIZATĂ A STICLELOR PET CU ROBOTOŢELUL EXTROPY, Piaţa Unirii
  • 10:00-11:00 – DIE KÖNIGIN DER FARBEN, Spectacol de Teatru al elevilor de la Colegiul National „George Coşbuc”, Cluj-Napoca, Piaţa Unirii, Cortul Mare 4
  • 11:00-12:00 FUN & LEARN CU PEPPER, ROBOŢELUL INTELIGENT Eveniment pentru copii oferit de BCR, Str. Episcop loan Bob, nr. 12
  • 12:30-13:30 DANSUL PANGLICILOR al elevilor de la Colegiul Național „George Coşbuc”, Cluj-Napoca, Piaţa Unirii
  • 13:30-15:30 – DIGITAL JUNGLE Cursuri de Cybersecurity pentru copii şi adolescenți oferit de NTT DATA Romania, Piaţa Unirii, Cortul Mic 2
  • 17:00-18:30 – STADTTOUR AUF DEUTSCH DURCH KLAUSENBURG Tur ghidat al Clujului în Ib.Germană oferit de EXL Service Romania, Piaţa Unirii, „Matthias Rex” Monument
  • 19:00-23:00 – CONCERT BURZENLAND PARTYBAND, oferit de Penny, Piaţa Unirii, Cortul Mare 4

Activități extra

  • TUR CU BEER BIKE, contra cost: 60 lei pers/tur de 30 min & bere all you can drink MAXIM 10 pers. MINIM 9 pers., Piaţa Unirii, în spatele Cortului Mare 4
  • ATELIERELE SMART ROBOTX PENTRU COPII cu vârsta 6-14 ani, Piaţa Unirii, Cortul Mic 3, ÎNSCRIERE LA FAŢA LOCULUI
  • CINEMA powered by E.ON, Cortul Mic 1
  • DRIVE TEST – RMB INTER AUTO, în spatele Cortului Mare 4
  • TEST DRIVE CU BICICLETE ELECTRICE BELLA BIKE, în spatele Statuii „Matthias Rex”, ÎNSCRIERE LA FAŢA LOCULUI

Citește mai departe

EVENIMENT

Agro Social Hub revine cu arome de toamnă: linguri cioplite, gomboți și licori tradiționale, la T-emporary 23

Publicat

De

Agro Social Hub, un proiect Urbannect, revine cu o nouă ediție la Cluj-Napoca. Evenimentul promite o sărbătoare de toamnă autentică, cu meșteșuguri tradiționale, preparate culinare de sezon și demonstrații inedite.

Găzduit de T-emporary 23, într-un spațiu postindustrial situat pe strada Traian 23, evenimentul își propune să aducă atmosfera unei gospodării de toamnă în mijlocul orașului.

Scopul evenimentului este de a sărbători toamna, aducând la T-emporary 23, atât tradiţiile de familie ale sezonului (gomboți, degustări de provizii şi licori), cât şi meşteşuguri realizate într-o manieră modernă (atelier de cioplit linguri de lemn).

Tradiție și modernitate, la Clubul Cioplitorilor Clujeni

În cadrul Agro Social Hub, va avea loc a zecea întâlnire a Clubului Cioplitorilor Clujeni. Pasionații acestui meșteșug sunt invitați să asiste la demonstrații de cioplit linguri, unde vor avea la dispoziție lemn verde și unelte pentru a exersa. Deși nu este un workshop propriu-zis, participanții vor putea încerca diverse tehnici și unelte sub îndrumarea specialiștilor.

Cei mai experimentați cioplitori vor avea ocazia să participe la un atelier de încrustat în lemn, susținut de maestrul Valer Tudoran. Atmosfera promite să fie una relaxată, fără program strict, axată pe discuții și schimb de experiențe.

Concursuri culinare și licori de toamnă

Pe lângă activitățile de meșteșug, Agro Social Hub va găzdui două concursuri dedicate pasionaților de preparate tradiționale: Concursul „Cămara Gospodărească” și Concursul de Licori Întremătoare.

Începând cu ora 16, participanții își pot înscrie în competiție zacusca, murăturile și dulcețurile, iar la ora 19:00, juriul va premia cele mai gustoase preparate. Tot la aceeași oră, se va desfășura jurizarea licorilor de fructe, cu premii pentru cele mai aromate și clare spirtoase făcute în gospodărie.

Școala de Gomboți și atelierul de lucskos

Pentru cei pasionați de gătit, Monika Manea va relua „Școala de Gomboți” la ora 17. Participanții vor învăța să prepare celebrii gomboți, iar la ora 20:00, aceștia vor fi gata de servit alături de un lucskos proaspăt gătit.

Iar pentru ca atmosfera de petrecere câmpenească de toamnă să fie completă, organizatorii îi va aștepta pe participanți cu porumb copt la foc de lemne, un delici al anotimpului.

Expoziții și târguri de unelte

Evenimentul va fi completat de o expoziție de fotografie documentară, care surprinde magia întâlnirilor lingurarilor.

Publicul va putea explora meșteșuguri tradiționale într-un spațiu urban postindustrial, încurajând astfel continuitatea tradițiilor rurale în mediul urban.

Programul evenimentului

  • 16:00 – Nectarul Livezilor (Concurs de licori întremătoare) – Concurs cu premii
    (Jurizarea 19:00-20:00)
  • 16:00 – Concursul „Cămara Gospodărească” (Concurs de bunătăți de toamnă) – Concurs cu premii (Jurizarea 18:00-19:00)
  • 16:00 – Atelierul Lingurarilor, Art & Crafting
  • 16:00 – Atelierul Culinar de Toamnă, pregătim lucskos împreună
  • 17:00 – 20:00 – Școala de Gomboți cu Monika Manea
  • 20:00 Poftiți la masa (Lucskos & gomboți)
  • 22:00 – închiderea evenimentului

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. ”Copiii din România nu merg cu plăcere la școală”. Concluzia unui psihoterapeut din Cluj, care spune care e motivația

Publicat

copiii

Copiii din România nu merg cu plăcere la școală, este concluzia personală a unui psihoterapeut din Cluj, Roxana Petre, care a spus și de unde ar putea veni motivația în cadrul podcastului Human Hub de pe Cluj24 realizat de Cristina Pintilie Șendrea. În ceea ce privește respectul elevilor față de profesori, aceasta subliniază că fiecare profesor ar trebui să se respecte pe el însuși, să-i placă să fie dascăl, să meargă cu plăcere la școală.

Apoi, atunci când soliciți respectul cuiva, trebuie să îl acorzi înainte, asta înseamnă că el va trebui să respecte copiii, urmare a celor două condiții de mai sus, elevii îl vor respecta pe profesor. ”Este o relație în trei, dacă doriți!”, precizează Petre.

Noile generații sunt mai puțin respectuoase, într-adevăr, dar dacă văd că profesorul de la clasă este implicat și îi pasă de tot ceea ce se întâmplă, aprecierea lor nu întârzie să apară, mai spune psihoterapeutul clujean.

Ne uităm unii la alții, da nu ne ”vedem”

Roxana Petre este specialist în psihoterapie pozitivă și a lucrat în centre de adolescenți cu probleme sociale, apoi a absolvit cursurile unui program de parenting, intitulat Cercul Siguranței. În prezent, lucrează atât cu părinții, dar și cu tineri și adolescenți.

Ea ne atrage atenția, că, probabil, din cauza vitezei cu care ne trăim viața, deși ne uităm unii la alții, în realitate, nu ne vedem.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax