CULTURA
FOTO. Filmul Moromeții 3, proiectat în premieră la TIFF la Cluj-Napoca. Anunțul lui Tudor Giurgiu
Filmul Moromeții 3, scenariul și regia Stere Gulea, va fi proiectat în premieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca în ziua de vineri, 21 iunie.
Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, joi, că este vorba despre ultimul film din trilogia lui Stere Gulea, bazată pe romanele lui Marin Preda.
În centrul acțiunii se află Niculae, fiul cel mic al lui Ilie Moromete, ajuns un tânăr scriitor chemat să susțină linia PCR și să participe la colectivizare.
Noul film are la bază un scenariu original semnat de Stere Gulea, care este și regizorul filmului.
Din distribuție fac parte Alex Călin, Horațiu Mălăele, Mara Bugariu, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu și Răzvan Vasilescu.
Alte premiere, chiar mondiale
Ediția din acest an a TIFF marchează și alte premiere, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, unde vor fi proiectate 12 lungmetraje și 10 scurtmetraje.
Printre filmele în premieră în România se numără ”Trei kilometri până la capătul lumii”, al treilea lungmetraj al lui Emanuel Pârvu, proiectat în Piața Unirii după Competiția Oficială de la Cannes.
De asemenea, în premieră mondială va fi proiectat ”Ext. Mașină. Noapte”, regizat de Andrei Crețulescu. Tot în premieră mondială va putea fi văzute ”Fluturi de noapte”, regizat de Andrei Răuțu, și ”Filmări de familie”, un documentar regizat de clujeanul Dan Curean.
Giurgiu a precizat că, în total, vor fi prezentate 196 de filme, din care 159 de lungmetraje, 20 de scurtmetraje și 7 episoade din seriale TV.
Cea de-a 23-a ediție a TIFF va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 14-24 iunie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Sabin Sărmaș a decis să își joace cariera politică pe cartea independentului, crezând că, dacă pozează într-un candidat care nu e nici cu ăia, nici cu ăilalți, ar avea șanse mai mari la vreo funcție.
Și-a testat ”independența” la alegerile locale din 9 iunie, profitând de mirajul acestui cuvânt, fără să explice clujenilor și efectele post-electorale.
Ce putea face un primar independent, dacă ar fi fost ales, având un consiliu local ostil și care îl leagă 4 ani pe un edil de mâini și de picioare, acesta devenind un simplu decor? Mai nimic.
Independent sună bine, dar atât. Practic, pragmatic vorbind, e egal cu zero.
Să nu îl credeți cumva un arogant pe Sabin Sărmaș, care chiar ar fi crezut că va câștiga Primăria Cluj-Napoca. Nu. Totul a fost calculat – candidatură, imagine, discurs, bani investiți, pentru a-și crește notorietatea, alegerile locale fiind, de fapt, doar o trambulină pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Vă amintiți cum spunea Sabin Sărmaș, după ce a pierdut alegerile, că va rămâne primarul din umbră al clujenilor și va sancționa administrația Boc, venind cu propriile soluții la problemele locale? Unii l-au crezut.
Ce a făcut apoi ”independentul” la Primăria Cluj-Napoca? Și-a abandonat rolul de primar din umbră și a aruncat pe piață noul proiect, cel de candidat ”independent” la Camera Deputaților, pohta cea pohtit, de fapt.
Pe ce mizează Sărmaș în noul demers de aruncat praf în ochii electoratului? Pe un discurs populist și pe mesaje dragi alegătorilor, transmițându-le că trage pentru ei, nu pentru politicieni, nefiind nici cu ăia, nici cu ăilalți.
Ca și la alegerile locale, Sabin Sărmaș evită să explice ce se va întâmpla după, dacă va fi ales în Parlament.
Un vot din 332
Ce poate face un deputat independent? Chiar nimic.
Are doar un vot din 332, cu care nu poate influența nimic, nici un proiect de lege. Degeaba ar propune o lege fantastică, utilă, nemaivăzută, dacă aceasta va primi un singur vot, al lui, în cazul fericit în care ar ajunge, vreodată, să fie supusă ordinii de zi.
Ca deputat independent, ajunge în grupul neafiliaților, unde aterizează cei cărora un partid le retrage sprijinul politic, cei care demisionează dintr-un partid, și care sunt un fel de paria în Parlament.
Ca deputat neafiliat nu mai pupă șefia vreunei comisii parlamentare, cum a fost pe vremea când era deputat PNL, ci va avea doar statutul de membru simplu, insignifiant.
Ca deputat independent din grupul neafiliaților va avea rar dreptul la cuvânt în plen.
Ca deputat independent nu va putea face nimic pentru a-i sprijini pe cei care care l-au votat și și-au pus speranțele în el.
Cu ce se alege ”independentul” Sabin Sărmaș dacă va găsi suficienți votanți care să-l trimită în Parlament, după ce a tras, evident, doar pentru el?
Căruță de bani
Cu o căruță de bani și alte avantaje aferente funcției: 18.720 de lei brut pe lună, la care se adaugă o sumă forfetară de 30.000 de lei pe lună, pentru funcționarea cabinetului parlamentar, din care nu trebuie să justifice toți banii.
De asemenea, un deputat mai primește lunar 4.600 de lei pentru chiria în București, dar și 400 de lei/zi ca diurnă.
Avantajele unui deputat nu se opresc, însă, aici, în condițiile în care aleșii neamului pot călători gratuit cu trenul în perioada mandatului și mai beneficiază și de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână.
Totodată, un parlamentar primește și un telefon de serviciu cu abonament inclus.
Să nu uităm și de pensia specială, de 2000 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani, de care Sărmaș va beneficia deja.
Așadar, ce poate face deputatul ”independent” Sabin Sărmaș pentru clujeni? Nimic. Restul e gargară.
Și nu este exclus ca, dacă va fi ales și nu va face nimic câteva luni, să îl vedem cum se înscrie la PSD, chemat de unchiul Vasile Dîncu…
Cum spunea sociologul Ioan Hosu, profesor la UBB: ”Candidat independent nu există! Întotdeauna trebuie să vezi cine trage sforile”.
EVENIMENT
FOTO. Fată de 13 ani, dispărută dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Dacă o vedeți, sunați la 112
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, luni, despre faptul că Daria Alexandra Cocoi, o fată în vârstă de 13 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi plecat voluntar dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a revenit.
Potrivit Poliției Cluj, semnalmentele fetei sunt înălțime aproximativă 1.60 m, păr șaten tuns la nivelul umerilor, ochi căprui.
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o bluză verde, vestă albă, blugi albaștri și încălțăminte de culoare albă.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
Patronul de la CFR Cluj, Ioan Varga, a luat o decizie în ceea ce-l privește pe Dan Petrescu. Acesta va rămâne în continuare pe banca CFR-ului. După remiza obținută acasă în compania celor de la Sepsi OSK, Varga a declarat că își pune semne de întrebare în privința antrenorului.
Suporterii din Gruia i-au cerut demisia lui Petrescu, nemulțumiți de rezultatele din ultimele etape și de jocul echipei.
A doua zi după meci, Varga l-a criticat pe Dan Petrescu, nemulțumit de joc, de rezultat și de abordarea meciului cu Sepsi.
Ioan Varga (CFR Cluj): Deocamdată îi las să MUNCEASCĂ, vedem ce va fi
„Sunt supărat. Îmi pun semne de întrebare în privința lui Dan Petrescu pentru prima dată. Mă deranjează rezultatele, jocul și modul în care a alcătuit echipa. Nu înțeleg de ce trebuie să fim mereu conduși ca să ieșim și noi la joc, să atacăm. Nu mai vreau să ne chinuim”, a spus Neluțu Varga, conform prosport.ro.
Acesta a promis că în weekend va lua o decizie și s-a ținut de cuvânt.
„Deocamdată îi las să muncească, vedem ce va fi. Nu am avut nicio discuție nici cu Petrescu, nici cu echipa”, a declarat Nelu Varga, potrivit sport.ro.
EVENIMENT
Alexandru Cordoș (candidat PSD Cluj la Senat): STABILITATEA legislativă este crucială pentru dezvoltarea economică
Alexandru Cordoș, candidat PSD Cluj pentru funcția de senator, a declarat într-un interviu, printre altele, că stabilitatea legislativă este crucială pentru dezvoltarea economică și pentru încrederea cetățenilor în instituțiile statului.
Ce priorități aveți pentru județul Cluj, dacă veți fi ales senator?
„Prioritatea mea principală este accesul tuturor cetățenilor la servicii publice de calitate, fie că vorbim de sănătate, educație, infrastructură sau digitalizare. Totodată, vreau să sprijin stabilitatea legislativă – oamenii trebuie să aibă încredere că legile sunt clare și predictibile, iar mediul de afaceri să știe că poate investi fără teama de schimbări neprevăzute. Mă voi asigura că județul Cluj primește resursele și atenția necesară pentru a se dezvolta ca un model pentru toată România.”
Alexandru Cordoș (candidat PSD Cluj la Senat): STABILITATEA legislativă este crucială pentru dezvoltarea economică
Domnule Cordoș, sunteți cunoscut pentru legătura strânsă cu comunitățile din Câmpia Turzii și Turda. Ce impact a avut această conexiune în decizia de a candida pentru Senat?
„Legătura cu oamenii de aici m-a definit de-a lungul vieții. Am copilărit în Câmpia Turzii și Turda, mi-am început cariera la Industria Sârmei și, de-a lungul anilor, am rămas mereu aproape de comunitate. În decizia de a candida, a contat mult faptul că prietenii, familia, vecinii îmi spun direct ce așteptări au și cu ce se confruntă. Vreau să aduc în Parlament nevoile reale ale clujenilor și să contribui concret la îmbunătățirea vieții lor, așa cum mi-am dorit dintotdeauna.”
Care este poziția dumneavoastră cu privire la justiția din România și ce considerați că ar trebui îmbunătățit pentru ca aceasta să fie mai accesibilă cetățenilor?
„Consider că justiția trebuie să fie un pilon de stabilitate, iar cetățenii să aibă acces la un sistem corect și echitabil. Îmi doresc să văd o legislație stabilă, dezbătută public, în care magistrații să joace un rol activ în procesul legislativ, asigurând astfel o aplicare corectă a legii. Voi sprijini în Parlament inițiativele care îmbunătățesc accesul la justiție, astfel încât toți cetățenii să fie tratați cu respect și imparțialitate.”
„Pentru mine, politica este despre oameni și pentru oameni”
Clujul este recunoscut pentru dezvoltarea sa accelerată. Ce planuri aveți pentru a susține această tendință de creștere?
„Clujul are potențialul de a deveni un model de dezvoltare regională, însă sunt aspecte care necesită atenție urgentă. Infrastructura trebuie îmbunătățită pentru a facilita legătura dintre zonele rurale și urbane. Crearea unei companii publice județene de transport pentru a asigura mobilitatea forței de munca, accesul la educație și servicii medicale trebuie extins în toate colțurile județului. Prin măsuri concrete, vreau să susțin investițiile și să promovez politici care să transforme Clujul într-un exemplu de succes la nivel național.”
Cum intenționați să implicați mai mult comunitățile locale în procesul decizional?
„Pentru mine, politica este despre oameni și pentru oameni. Voi crea o rețea de dialog constant cu cetățenii din Câmpia Turzii, Turda și restul județului, organizând întâlniri și consultări periodice. Oamenii trebuie să fie ascultați, iar opiniile lor să conteze în deciziile care îi afectează direct. În felul acesta, politicile pe care le voi susține în Parlament vor fi relevante și adaptate nevoilor locale.”
„Le spun oamenilor că sunt unul de-al lor”
Cum vă poziționați în privința stabilității legislative? Este aceasta o nevoie reală pentru România?
„Absolut! Stabilitatea legislativă este crucială pentru dezvoltarea economică și pentru încrederea cetățenilor în instituțiile statului. De prea multe ori, românii se confruntă cu modificări legislative intempestive, care creează incertitudine și confuzie. În Parlament, voi milita pentru un cadru legislativ clar, coerent și stabil, prin care să reducem pe cât posibil intervențiile de urgență ale Guvernului. Doar așa putem construi o Românie predictibilă și sigură.”
Ce mesaj aveți pentru cei care se gândesc să vă acorde votul lor?
„Le spun oamenilor că sunt unul de-al lor, format de aceleași valori. Vin cu experiența și motivația necesare pentru a aduce soluții reale și eficiente. Le promit că voi fi un senator aproape de comunitate, un partener de încredere care va lupta pentru interesele lor. Îi invit să aibă încredere și să mi se alăture în acest drum, pentru un Cluj mai puternic și o Românie mai echitabilă.”